Bútor világítás

Utoljára frissítve: 2012 február 16, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
Bútor (íróasztal) LED világítása

Az előző cikkben összeszerelt íróasztalok helyi világítását fogjuk most elkészíteni. Az egyik alapötlet: számítógépes asztaloknál mindig problémát jelent az, ha a számítógépbe egy kábelt be kell dugni, vagy ki kell húzni, akkor lehet elemlámpázni mert általában semmit nem látunk a gép hátuljából. Ezzel csak az a baj, hogy az elemlámpa vagy nincs meg, vagy ha megvan, akkor le van merülve. A különböző USB-s LED-es kis lámpák azért nem mindig jók, mert szerelés közben jellemzően a számítógép ki van kapcsolva, ergo az USB-ben nincs áram, nem világít a lámpa...

Erre azt találtuk ki, hogy teszünk egy viszonylag erős LED modult (KonzolFlux LED modulnak csúfolják itt a webáruházban), egy kapcsolóval, és külön tápegységgel, így bármikor szerelhetjük a gépet, és nem kell lámpát keresni. Ezt a LED modult a számítógép fölötti polc aljára szereljük fel.

A másik ötlet: munkatársaink viszonylag sokat ülnek számítógép előtt, néha akkor is amikor már besötétedett. A számítógépes munkához a legkevésbé sem fontos, hogy mindenhol világos legyen, elég ha maga a billentyűzettartó van megvilágítva. Erre lehet asztali lámpát használni, de az vagy útban van a nap többi részén, vagy belevilágít a monitorba, ami szintén nem szerencsés.

Ezt a problémát egy az asztallap alsó felületére szerelt LED szalaggal oldottuk meg, hogy hogyan, az a következő, nagyítható fotók képaláírásából kiderül:

A szükséges anyagok / szerszámok balról jobbra: KonzolFLux LED modul, kapcsolók, csavarhúzók, díszléc a ferde beépítéshez, két oldalú ragasztó, LED szalag, hangszóró kábel, szigetelőszalag, sorkapocs, olló.  A KonzolFlux egyik oldalán lévő kábeleket szigetelőszalaggal szigeteljük le, a másik lábán pedig blankoljuk le a vezetéket. Közben a kapcsolót is szedjük szét.  A leblankolt LED modul kábelvégeit csavarozzuk bele a kapcsoló kimeneteire.  Mivel két áramkörös a kapcsoló (pozitív / negatív ágat is megszakítja), mindegy hogy melyik oldalára kötjük a LED-et és melyikre a tápegység vezetékét. 
Egy kb. 20 cm-es kábeldarabot (mi 2x0,75-ös hangszórókábelt használtunk) leblankolunk.  A tápegység átalakító végére egy sorkapcsot kötünk, tesztelendő a kapcsolót és a LED modult, valamint az eddigi szerelést.  Mukodj!  A kapcsoló rögzítését két oldalú TESA ragasztóval, a LED modul rögzítését pedig a rejta lévő szerelőfülek csavarozásával oldjuk meg. 
A számítógép lakhelye. A felső polc aljára fogjuk építeni a LED modulokat.  A LED világítás kapcsolójának felragasztása.  A LED modul felcsavarozás előtt. Érdemes ezt is jét oldalú ragasztóval rögzíteni csavarozás előtt. Ha meg van ragasztva, nem csúszik el a faforgácslap-csavar behajtása közben.  Mivel négy darab írószatalba is ugyanilyen világítást fogunk építeni, így egy tápegységgel fogjuk megoldani a  ledek tápellátását. Az áramvezetékek legegyszerűbb csatlakoztatására sorkapcsot használhatunk. 
A tápegység átalakító kábel végére szerelt sorkapocs. Ebbe kötjük bele azt a vezetéket, amelyik a tápegységtől az íróasztal belsejéig vezet, majd erre ismét kötünk egy sorkapcsot, ebbe a sorkapocsba megy a KonzolFlux LED modul és a billentyűzet tartót megvilágító LED szalag kapcsolója.  Az előző képen látható hosszabbító kábel a Számítógép világítás kapcsolójára kötve.  Egy gyors világítás teszt.  Még lehet túl is lőttük a bútorba épített LED modul típusát, elég nagy fénye van, lehet elég lett volna egy kisebb teljesítményű is. De inkább több fény legyen. 
A billentyűzet tartót megvilágító LED szalag.  Ezt a polisztirolból készült díszlécet fogjuk az íróasztal lapjának aljára szerelni, ennek a díszlécnek a rézsútos oldalára fogjuk a LED szalagot ragasztani.  Méretre vágjuk a díszlécet, nekünk 82 cm-es darab kellett, de nyilván ez mindenkinek a saját íróasztalának méretétől függ.  A díszléc legszélesebb oldalára kétoldalú ragasztót teszünk. 
A díszléc kétoldalú ragasztóval ellátva. Inkább hátrafelé lógjon le a ragasztós rész.  A díszlécet fektessük a hátoldalára és kezdjük el felragasztani a a LED szalagot.  A rézsútos felületre épített LED szalag ragasztás közben.  A díszlécre ragasztott flexibilis LED szalag. 
A díszléc végén a lógó kábelt szigetelőszalagozzuk rá a díszlécre, ez segít azon, hogy az esetlegesen merev áramkábel ne nyomja le a díszlécről a LED szalagot. Bár a LED szalagnak elég jól tapad a hátoldala, mindent nem bír ki.  A LED szalag végén lévő áram kábel méretre vágása.  A LED szalagra kötött áramkábel végeit leblankoljuk.  Majd belekötjük a kapcsolóba. 
A kapcsoló másik végére egy 60 cm-es kábeldarabot kötünk, ez fog elérni a számítógép megvilágítására beépített LED modul sorkapcsáig.  A fiatalabb padavanokat a pálca kipróbálás közben mindenképpen zavarjuk el, mert két percig nem figyeltem oda és máris szétfénykardoztak egy garnitúrát a négyből.  Az asztallap megvilágítását végző LED szalag kapcsolójának a hátuljára is tegyünk két oldalú ragasztót.  Az asztallap alján mérjük be (ízléstől függően) 8 centimétert. 
A bejelölt méretek alapján húzzunk egy egyenest, erre fogjuk ráragasztani a LED szalagot tartó díszléc elejét.  A LED szalaggal szerelt díszléc.  Egyszerre kb 10 cm-t ragasszunk fel, könyebb egyenesen tartani a ragasztást, ha mindig kis felületekkel dolgozunk.  A felragasztott díszléc az íróasztal lapja alatt. 
Ragasszuk fel a kapcsolót is, lehetőleg ne túl nagy távolságba, hogy könnyű legyen elérni.  Az asztallapot megvilágító LED szalag tápvezetékét kössük bele a számítógépet megvilágító LED modulra szerelt sorkapocsba.  Ha minden LED világít és a kapcsolók is jól működnek, nincs más hátra mint rögzíteni a kábeleket.  A kábeleket én szegezőklipekkel rögzítettem, azzal a különbséggel, hogy én kiszedtem a szegeket és inkább egy facsavart tettem a furatba, így könnyebben bontható. 


Felhasznált termékek Mennyiség
KonzolFLux LED modul KonzolFLux LED modul 4 db
Beltéri flexibilis LED szalag hidegfehér Beltéri flexibilis led fényszalag 4 x 75 cm
LED tápegység 60Watt LED tápegység 12 Volt / 60 Watt 1 db
4 mm2-es sorkapocs 4 mm2-es sorkapocs 1 db
4 mm2-es sorkapocs Tápegység átalakító 1 db
4 mm2-es sorkapocs TESA kétoldalú ragasztó 1 db
Szegező klip 6 mm-es Szegező klip 6 mm-es 1 csomag
Kapcsoló - 2 áramkörös Kapcsoló 4 x 2 db
Szilikon vezeték (szilikonkábel) 1x05 Szilikon vezeték (szilikonkábel) 1x05 mm 1 csomag


Az elkészült bútor (íróasztal) világítás.  A fény íráshoz, rajzoláshoz is kiváló. Egyrészt nem világít a szemünkbe, másrészt nem árnyékolunk sehol magunknak.  Mindezek mellett a hidegfehér színű LED jó kontrasztos fényt ad, ami szintén jó az olvasáshoz, íráshoz, gépeléshez.  Az erős fény mégsem vakít - a vakítós részt az asztal lapja eltakarja. 
A számítógép tartó polc és a billentyűzet tartó megvilágítva.  A már felsorolt pozitív tulajdonságok mellett a LED bútorvilágítás még eszméletlen vagányul is néz ki.  A beépített LED szalag alulnézetben.  Az íróasztalra felszerelt LED világítás felülnézetben. 


Természetesen a fentiekben megadott kábel méretek nem minden esetben mérvadóak, ezeket mindenkinek a saját asztal méretéhez kell igazítani. Reméljük sikerült bemutatni teljes egészében a szerelési folyamatot. Ha mégis marad kérdés, azt itt a cikk alatti fórumban nyugodtan feltehetik, megpróbálunk rá gyorsan válaszolni. Jó barkácsolást!


Ajánlott termékeink
1.
TOP
Garancia: 1 év
Dimmelhető
400 lumen
Érintésérzékeny fel
LED asztali lámpa + USB töltő  (9Watt/110°) állítható színhőmérséklet, dimmelhető, fehér, változtatható színhőmérséklet
Állítható 7 Watt
Raktáron: 1 darab
Ár: 17 390 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
20 mm
10 mm
125 cm
Oldalfali
RV-K-01 Rejtett világítás kiegészítő léc
2 munkanapon belül
Ár: 130 Ft /méter
3.
Garancia: 1 év
230 Volt
4 mm2
Sorkapocs PP 4 mm2 (12 tag)
Raktáron: 20 darab
Ár: 290 Ft /darab
Vásárlói képek
Kék ledszalagos megvilágítás gipszkarton mögöttLedszalag dekorációs világítás: fehér gipszkarton kék fényÍves gipszkarton párkány, ledes szallaggalHolker díszítés E-12 díszléccel, mely alatt KA-20-as díszlécben van a távirányítható, színváltós LED szalagKonyhaszekrény tartós élelmiszerek és műanyag holmik polca, belső led világítássalA mozgásérzékelő a szekrénybe rakott ledet kapcsolja, hogy belül is lássuk mit tárolunkKonyhaszekrény világítás - mozgásra kapcsolódnak, ha kinyitjuk a sarokajtótOtthoni moziterem projektorral, mögötte a háttérfényt adó világítással. Négyzet álmennyezet visszafogott világítással: spotok kevés színváltós LED csíkkal. A spotlámpák álmennyezetbe süllyesztését a földön is megtehetjük, így könnyebb a munka. Egyszerű négyzet álmennyezet króm spotlámpákkalHálószoba fali dizájn világítás: bútorlapba mart alu profilos fénycsík, mennyezeti spotlámpávalHálószoba fali led világítás, távirányítóval állítható fényerővel és vezérlésselHálószoba dizájnos fali led világítás, távirányítóval állítható fényerővel és vezérlésselHálószoba fali ledes világítás, távirányítóval állítható fényerővel és vezérlésselHálószoba MDF fal led világítással, távirányítóval állítható fényerővel és vezérlésselTávirányítható fali dekorációs led világítás hálószobábanKonyhai világítás energiatakarékos LED spotokkal

25 vélemény, értékelés

#1 - Ignáth Tamás
2010/02/09, 14:18
Sziasztok!

Nekem vannak ilyen szegező klipjeim, de nekem nem megy bele a facsavar? Mekkora méretűt használtok a csavarból? Én 3,5x16-ossal próbálkoztam.

Köszi!
#2 - Tályai Gábor
2010/02/10, 15:47
Kedves Tamás!

Én is 3.5x16-os csavart tettem bele. Ezek szerint vagy erősebb vagyok, vagy előtte kombinált fogóval megfogom és áthajtom rajta a csavart:

szegező klip facsavarral

szegező klip facsavarral

Próbáld meg így, szerintem sikerülni fog.
#3 - Soós Gábor
2010/02/24, 20:49
Sziasztok!

Csak egy kósza kérdésem lenne. Ezt a bútorvilágítást meg lehetne oldani a hagyományos flexibilis fénykábellel is? Konkrétan konyhapult megvilágításra gondolok a felső szekrények aljára szerelve.
#4 - Tályai Gábor
2010/02/25, 08:15
Kedves Gábor!

Igen, meg lehet oldani flexibilis fénykábellel is (a rögzítéshez kapható krokodil klip), bár annak nem lesz ekkora fénye.
#5 - Petrák János
2010/06/04, 19:20
Tisztelt Tályai úr!
Érdeklődnék hogy pici tü lábas izzóban létezik-e 230V-os 10W-os.Házilag elkészítettük a mennyezetbe a 12v-os rendszerünket de sajnos elméreteztük a vezeték keresztmetszetet,Egyedüli meg oldásom csak az lenne ha az izzókat kitudnám váltani 230V-osra!(tü lábasra mert a foglalataim olyanok)Várom segítő válaszát!
#6 - Tályai Gábor
2010/06/07, 20:24
Tisztel Petrák János!

Ha lehet pontosítsuk egy kicsit ezt a tűlábas izzót. Kellene a pontos foglalat név, vagy egy fotó a lámpatestről és/vagy a lámpáról.
#7 - Petrák János
2010/06/09, 21:14
A pontos tipusa a beépített foglalatoknak:Brillum M-30-as!Ehhez kellene nekem 230V-os 10W-os izzó.De ha létezik az sem baj ha nagyobb teljesítményü mert akkor le dimmerelnénk!Várom válaszát! Tisztelettel:Petrák János
#8 - Tályai Gábor
2010/06/10, 13:34
Tisztelt Petrák János!

Legjobb tudomásom szerint az M-30-as lámpatest 12 Voltos, (fényforrás halogén G4-es váltóáramú 12 Volt) nem 230V-os.

Megnéztem katalógusban, ott is 12V/G4 szerepel.

Mivel a tápegység nincs a lámpába építve, így mindegy, hogy egyen vagy váltóáramú 12Voltos tápegységbe fektetnek. Ha egyenáram, akkor lehet bele LED-et tenni:

G4-es foglalatú, körbe világító led lámpa
Paraméterek:
Foglalat: G4
Feszültség: 12VDC
Teljesítmény: 1,2 Watt (kb. 10 Wattnak megfelelő)
Fényerő: 90 lumen

Ár: kb. 2000 Ft bruttó

Dimmelni infrás LED dimmerrel lehet.
#9 - Petrák János
2010/06/10, 21:15
Ezt sajnos tudom Tályai úr!Pontosan ez a probléma mert 22db foglalat már fent van a mennyezetben szépen kifestve csak a vezeték keresztmetszetem 1 mm2-es ezért kellene olyan megoldást találnom hogy ebbe a foglalatba 230v-os izzokat tudjak tenni.Mivel a nappali fölött padlás szoba van kialakítva így nincs módóm az át vezetékezésre.Sajnos.Ezért kellene valami megoldás G4-re de 230v-ra!!Ha létezik megoldás annak nagyon örülnék!
#10 - Tályai Gábor
2010/06/15, 13:57
Tisztelt Petrák János!

G4-es foglalatú 230 Voltos lámpa LED-ben nincs (nekünk biztosan, máshol pedig még nem láttam ). Halogén izzóban sem tudok G4 230V-ost, de aki tud az javítson ki!
#11 - Beige
2010/10/15, 23:06
Bocsánat a beleszólásért, csak hasonló cipőben jártam(ok).
G4 230v nincs ahogy a Tályai Úr írta.
2 megoldást látok kivitelezhetőnek:
1, A fent említett G4 es led 12volton, esetleg 1W-os Powerled,
mivel 22db nál is csak 30w körül lesz a teljesítmény elég az 1mm2 keresztmetszet.
2, A G9 es izzó lábát ki lehet hajtani és akkor pont bele lehet illeszteni a G4 es foglaltba, viszont a meglévő vezetékezés csak akkor javasolnám 230V ra kötni ha dupla szigetelésű Pl Mt vezeték.
#12 - Tályai Gábor
2010/10/18, 09:24
Kedves Beige!

Köszönöm a választ :)

A G9-es lábhajtós trükk sajnos az energiatakarékos lámpáknál megszűnt létezni, mivel egy meghajlított drót helyett egy lapos fém darabot használnak.

Látom nem csak nálunk megy a barkács-megoldás :)
#13 - Bodnár Jenő
2010/12/17, 07:57
Tisztelt Tályai Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy konyhapult megvilágításhoz (max. 0,5m-ről) mekkora minimum fényerőben és melyik LED szalagban érdemes gondolkodni. A célja csak az lenne, hogy helyi megvilágítást adjon este, szóval egy közepes fényerő elégséges lenne.

Válaszát előre is köszönöm!
#14 - Tályai Gábor
2011/01/07, 10:35
Tisztelt Bodnár Jenő!

A 3528-as 60 ledes LED szalagot szoktuk ajánlani erre a célra és nagyon jó visszajelzéseket kapunk róla.

Remélem tudtam segíteni.
#15 - Holler János
2011/04/01, 08:52
Üdvözletem

Érdeklődni szeretnék ezt a fajta világítást akarom meg csinálni magamnak, mindenem megvan hozzá egyedül az a problémám, számítógépről szeretném az áramellátást ilyen kábelen csak azt nem tudom hogyan kössem mit hova melyik színre nincs szükségem.... erre szeretnék egy kis segítséget kérni.Előre is köszönöm. http://www.bestcableforless.com/sata/images/sata-power.JPG

Köszönöm
#16 - Tályai Gábor
2011/04/04, 08:22
Tisztelt Holler János!

ATA tápegység kábeleinek szín szerinti feszültsége:

Narancs: +3.3 Volt
Piros: +5 Volt
Sárga: +12 Volt
Fekete: föld (-)

Lila: +5 Volt (Standby)
Barna: +3.3 Volt (Sense)
Blue: -12 Volt

Szürke: Power Good (visszajelzés)
Green: Power On (visszajelzés)

A linkelt kábelen a sárga és a mellette lévő fekete vezetéket kell megbontani, a sárgára a LED szalag pozitív ágát, a feketére a LED szalag negatív ágát kell csatlakoztatni.

Nem tudom mekkora mennyiséget csatlakoztat a LED szalagból a számítógépes tápegységre, de áganként olyan 3-5 Amper között szokott volt lenni a maximális teljesítmény, ezt ellenőrizni kellene a tápegységen.

Remélem tudtam segíteni.
#17 - Tályai Gábor
2011/04/04, 08:37
Persze nem ATA hanem ATX tápegységet akartam írni.
Elnézését kérem.
#18 - Lang Gábor
2012/08/31, 18:19
Kedves Anrodíszléc,
az előző hozzászólásokból kiindulva, meg mert megtetszett a cikk :)
kérdem, lehetne ezt USB tápellátásra kötni.
Annak idején rendeltem egy pár méter
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/3765 szalagot és azt gondoltam lehetne belőle asztalmegvilágítást, vagy fényt a monitor mögé.
A legkényelmesebb egy USB-s megoldás lenne. Vagy egy ilyes sata megoldást kivezetni, hmm...
Mit javasol?
#19 - Tályai Péter
2012/09/03, 09:00
Tisztelt Lang Gábor!

Az USB portról átalakító nélkül 5 Voltot lehet kinyerni, így ez biztosan nem lesz megfelelő a led szalag betáplálásához. Így vagy a SATA kábelről lehet a 12V-ot lehozni (sárga ill. fekete vezeték), vagy közvetlenül a tápegységről.

Remélem tudtam segíteni!
#20 - Szilágyi Gergely
2014/03/06, 18:57
Üdvözletem

Egy gardrób szekrénybe szeretnék led szalaggal világítást készíteni, úgy hogy ajtónyitásra felkapcsol, ha becsukom lekapcsol.
Az lenne a kérdésem, hogy mik szükségesek hozzá?

Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Gergely
#21 - Tályai Péter
2014/03/07, 16:08
Tisztelt Szilágyi Gergely!

3 dologra lesz minimálisan szükség: led szalag, tápegység és egy ajtónyitás érzékelős kapcsoló.
Led szalag, pl: LED szalag beltéri (3528-060-FN) - fehér (hideg)
Tápegység: LED Adapter 12 Volt, dugvillás, (1A/12W)
Kapcsoló: iSensor - Door IR sensor - LED ajtó kapcsoló

Kiegészítő csatlakozó: DC - Sorkapocs átalakító (2.1x5.5 mm) - anya

Természetesen nagyobb mennyiségű led szalag is beköthető, ez esetben pl. a 12V-os tápegységből is nagyobb teljesítményűt kell választani.

Remélem tudtam segíteni!
#22 - Szilágyi Gergely
2014/03/07, 18:48
Tisztelt Tályai Péter!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Még annyi, hogy a led szalag tapad vagy kell hozzá külön ragasztó?
Valamint milyen vezetéket ajánl hozzá?

Üdvözlettel: Szilágyi Gergely
#23 - Tályai Péter
2014/03/12, 13:32
Tisztelt Szilágyi Gergely!

Minden led szalagunk öntapadós hátoldallal rendelkezik, így külön ragasztóra nem lesz szükség.

Vezetékből a hagyományos, 2 eres piros-fekete vezetéket szokták tőlünk vinni. Ehhez a felhasználáshoz bármelyik megfelelő. Esetleg szóba jöhet a transzparens változat is, ami talán még esztétikusabb végeredményt fog nyújtani.
2 eres vezetékek led szalaghoz

Remélem tudtam segíteni!
#24 - Gregorik Mária
2014/06/13, 12:14
Tisztelt Tályai Gábor!

Szeretnék tanácsot kérni.Egy 180 cm.hosszú akváriumra szeretnék ledsor világítást.Melyik típust és mekkorát javasol? Kompletten kiegészítővel szeretném,amit nem kell szerelni csak az áramforráshoz csatlakoztatni.Lehetséges?Ha igen,akkor az árát is szeretném ha közölné

köszönöm,üdvözlettel Mária
#25 - Tályai Péter
2014/06/13, 15:23
Tisztelt Gregorik Mária!

Akváriummal kapcsolatosan több kérdés is megválaszolásra került a fórum keretein belül. Kérem olvassa el a következő hozzászólások tartalmát, bízom benne, hogy talál benne hasznos információt!
Akvárium világítás hozzászólás 1.
Akvárium világítás hozzászólás 2.
Akvárium világítás hozzászólás 3.

Komplett megoldást az áruház kínálatában sajnos nem fog találni, de a szükséges led szalagok, tápegységek természetesen kaphatók!

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
790.600+ elégedett vásárló
472.200+ raktáron lévő termék
205.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése