LED szalag szerelés egyszerűen: forrasztásmentes csatlakozók

Utoljára frissítve: 2023 július 11, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek

 

LED szalag szerelés egyszerűen - forrasztás nélküli csatlakozókkal!

Ebben a cikkben az egyszerű LED szalag szerelést fogjuk bemutatni, melyekhez sem szakértelem, sem forrasztópáka nem szükséges. A különböző LED szalag csatlakozók segítségével szakértelem nélkül is gyerekjáték lesz a néhány méteres dekorációs LED világítás beüzemelése, melyekkel könnyen és gyorsan készíthetünk konyhapult világítást, szekrény világítást, ágy világítást vagy akár gipszkartonos rejtett világítást is!

 

A legegyszerűbb LED tápegység a LED adapter!

A LED szalagok használatához mindenképpen LED tápegységre lesz szükségünk, hiszen ezek a modern fénycsíkok minden esetben kisfeszültségről működnek. A tápegységek kiválasztásához már készítettünk egy videót, mely akár itt is megtekinthető:

 

 

Ebben a cikkben a fenti videóban is látható LED adapterekkel fogunk bővebben foglalkozni, hiszen a könnyű szerelést legegyszerűbben ezekkel a LED tápegységekkel oldhatjuk meg. A LED adapterek szabványos DC kimenetéhez ugyanis több típusú csatlakozót, elosztót vagy akár kapcsolóval ellátott kábelt is kínálunk, melyek segítségével szakértelem nélkül is biztonságosan szerelhetünk LED szalagos világítást.

 

LED adapter a LED szalag egyszerű szereléséhez

A LED adaptekkel a legegyszerűbb a szerelés, köszönhetően a szabvány DC csatlakozónak

 

Sőt, több LED vezérlőt, fényerőszabályzót és mozgásérzékelős kapcsolót is kínálunk ugyanezekkel a DC csatlakozókkal, melyek segítségével pillanatok alatt további funkciókkal bővíthetjük világításunkat.

A lényeg: ezek a szabványos DC csatlakozós termékek egy az egyben egymáshoz kapcsolhatóak, semmilyen szerelési, forrasztási munkát nem kell elvégezni, csak összedugni a csatlakozókat.

Nézzük tehát a LED adaptereket. Az adapterek 12 Wattól egészen 80 Wattig érhetőek el, mellyel akár 10-15 méter LED szalagot is tudunk üzemelni a közepes fényerejű típusokból, tehát a konyhapult világítások, a karnis világítások polc világítások mellett akár egy kisebb szoba mennyezeti rejtett világításához is elegendő teljesítményt biztosítanak.

 

LED tápegység direkt csatlakoztatása a LED szalaghoz: DC anya

A LED szalagokat rendszerint 10-20 cm bekötőkábellel bocsájtjuk a vevők rendelkezésére, ilyenkor a legegyszerűbb kötési mód a direkt csatlakoztatás: ebben az esetben csak egy DC anyára lesz szükségünk, melybe be kell csavarozni a LED szalagok szabad kábelvégeit.

 

LED szalag szereléshez DC csatlakozó a LED szalag és a LED tápegység összekapcsolásához

LED szalag csatakoztatása LED tápegységhez: DC anya csatlakozóval

 

Ügyeljünk rá, hogy a piros vezeték, ami a pozitív polaritást jelöli,  az kerüljön a DC csatlakozó pozitív jelölésű oldalára, azaz ügyeljünk a polaritásra. Ezt követően a LED szalagot felragaszthatjuk a helyére, majd a csatlakozót a tápegység kimenetére rá kell dugni, a tápegységet pedig csatlakoztatni a 230V-os hálózatra és máris világít a LED szalagunk.

 

LED tápegység csatlakoztatás kapcsolós vezetékkel: DC kábel + zsinórkapcsoló

Ez mind szép, azonban az a hátránya ennek a megoldásnak, hogy nincs rajta kapcsoló, azaz csak a tápegység konnektorba dugásával és kihúzásával tudjuk kapcsolni a világításunkat. Ezt nagyon gyorsan tudjuk orvosolni egy zsinórkapcsolós DC kábellel.

 

LED szalag szerelés: egyszerű zsinórkapcsoló a LED szalag kapcsolásához

DC csatlakozós zsinórkapcsoló a LED szalag egyszerű kapcsolásához

 

A szerelés nagyon egyszerű: széthúzzuk az előzőekben összeszerelt világítást, majd ezt a kapcsolós kábelt beiktatjuk az eddigi csatlakozás közé és máris kapcsolhatóvá válik.

 

LED szalag vezeték toldása: DC apa + DC anya + vezeték

A LED szalagok végére jellemzően 10-20 cm vezetéket szokott a gyártó forrasztani, illetve ha nem egész tekercset vásárolnak, akkor mi is úgy adjuk ki a vágott LED szalagokat a raktárból, hogy legalább egy 10 cm-es bekötővezetéket forrasztunk a végükre. Azonban ezek a vezetékek jellemzően rövidebbek, mint amire szükségünk lehet, így valószínűleg meg kell majd őket toldanunk.

LED szalag vezetékének a toldása DC anya és apa csatlakozóval

LED szalag vezetékének egyszerű toldása DC anya és apa csatlakozóval

 

A toldás a már említett DC ANYA illetve ennek ellendarabjával a DC APA csatlakozóval tudjuk a legkönnyebben kivitelezni, hiszen a két csatlakozó közé csak be kell kötni a megfelelő hosszúságú vezetéket. Mindössze a polaritásra kell ügyelni, a szokásos módon a vezeték piros színű ága menjen a pozitív oldalra mindkét csatlakozón. Webáruházunkban többféle keresztmetszetű és színű 2 eres vezeték kapható ezekhez a feladatokhoz.

 

LED szalag vezetékeinek elosztása

Egy polcvilágítás kivitelezése esetén nem csak toldásra, hanem elosztásra is szükségünk lehet. Ezt az adapter elosztóval lehet gyorsan kivitelezni, mely a tápegység 1 db kimenetét 3 ágra osztja.

LED tápegység és LED adapter kimeneteinek elosztása az egyszerű LED szalag szereléshez

A LED adapterek kimenetének egyszerű elosztása

 

Amennyiben a 3 ág nem elegendő, úgy az elosztókból több darab is egymás után fűzhető, mellyel pillanatok alatt ki lehet alakítani a megfelelő mennyiségű kimenetet.

 

Vágott LED szalag darabok csatlakoztatása tápegységhez - DC LED szalag átalakító

Már említettük, hogy a LED szalagokat úgy adjuk át, hogy a vágott darabokra is forrasztunk vezetéket. De mit tehetünk akkor, ha szerelés közben el kell vágnunk a szalagot, majd ezt a darabot egy másik ágon használni szeretnénk?

 

LED szalag vágása esetén kialakult szakaszok azonnali csatlakoztatása a LED tápegységhez

Vágott LED szalag darabok egyszerű csatlakoztatása a tápegységhez

 

A megoldás a DC – LED szalag átalakító. Ennek a csatlakozónak az egyik vége a szabványos DC csatlakozó, míg a másik vége a LED szalagokra könnyedén rácsíptethető forrasztásmentes csatlakozó. A polaritásra itt is ügyeljünk, a csatlakozón megjelölt pozitív oldal a LED szalag pozitív oldala felé mutasson.

Persze nem csak tőlünk lehet LED szalagok vásárolni, és nem minden kereskedés látja el betápvezetékkel a vágott LED szalagok végeit, ebben az is jó szolgálatot tesznek a felpattintható betápcsatlakozók. Mindössze arra kell ügyelni, hogy ezek a forrasztásmentes csatlakozók csak az olyan csatlakozási pontokon alkalmazható, ami nincs ellátva forrasztással.

 

LED szalag elfordítása sarkokban: Forrasztásmentes sarokelemek

A sarokelemek alapesetben a LED szalagok sarkokban vagy valamilyen szögben való elfodulását teszik lehetővé, de más feladatokra is alkalmazható, ahol több darab LED szalagot kell egymás után csatlakoztatnunk, melyek között némi vezeték is fut. Természetesen ennek a sarokelemnek a kábele   is elvágható és tetszőleges mennyiségű vezetékkel megtoldható.

 

LED szalag sarokelem - vágott LED szalag szakaszok sarokban elfordításához

A LED szalagok sarkokban való elfordításához forrasztásmentes sarokelem

 

Erre kiválóan alkalmasak a forrasztásmentes sarokelemek, melyek két elvágott LED szalag szakasz közé illeszthetők. Gyárilag ezek is 10 cm-es kábellel vannak szerelve, de természetesen ezek is toldhatóak, akár az előzőekben említett módszerrel is.

 

LED szalag toldása: Forrasztásmentes toldóelemek

Dekorácós világításnál előfordulhat, hogy pl. egy homogén fehér fényű szalagot valahol meg szeretnénk törni egy-egy rövidebb szakasz színes LED szalaggal. Erre adnak lehetőséget a forrasztásmentes toldóelemek, melyekkel egymás után csatlakoztathatjuk a vágott LED szalag darabokat.

 

Vágott LED szalag darabok toldása

Az elvágott LED szalagokat újra csatlakoztathatjuk a toldóelemekkel

 

Ezekkel a toldóelemekkel és a PCB elosztókkal további lehetőségünk nyílik a LED szalagok csatlakoztatására. Ezekkel az elosztókkal egyszerre akár 4 irányba is szétoszhatjuk a LED szalagokat.

A forrasztásmentes csatlakozók használatakor figyelni kell arra, hogy a LED szalagnak megfelelő típusút vásároljunk, tehát 3528-as LED szalaghoz 3528-as csatlakozókat, 5050-es LED szalagokhoz pedig 5050-es csatlakozókat. További fontos megjegyzés, hogy ezek a csatlakozók leginkább a méterenként 30, 60 vagy 120 ledet tartalmazó LED szalagokhoz felelnek meg, az ennél sűrűbb LED szalagokat csak forrasztással lehet szerelni, lévén nincs elegendő hely a nyomtatott áramköri lapon egy csatlakozónak.

 

DC csatlakozós LED szalag vezérlők

A legtöbb LED vezérlő valamilyen vezeték bekötéssel rendelkezik, azonban ha az egyszerű szerelés síkján maradunk, akkor is találhatunk néhány megoldást a vezérlésre, hiszen több LED vezérlőt is kínálunk a szabványos DC ki és bemenetekkel:

 

LED szalag vezérlő DC csatlakozóval

LED szalag vezérlő DC csatlakozóval

 

Mozgásérzékelős kapcsolók: csatlakoztatásuk után mozgásra vagy közeli legyintésre ezeknek az eszközöknek a segítségével a LED szalagok ki vagy bekapcsolnak. Akár ajtónyitás érzékelésére is alkalmasak, így pl. szekrények gardróbok világításához tökéletesek.

Érintőkapcsoló: a kapcsoló megérintésével kapcsolhatjuk a LED szalagot, vagy állíthatjuk annak fényerejét. Főleg konyhapult világításnál szoktuk őket használni, de természetesen bárhol megállják a helyüket, ahol elérhető közelségbe lehet őket felszerelni.

Mini LED dimmerek: segítségükkel a LED szalagok ki és bekapcsolhatóak, fényerejük szabályozható és elérhető velük néhány fényjáték program.

Reméljük sikerült megmutatni, hogy a LED szalagok milyen egyszerűen is szerelhetőek, bármilyen előképzettség nélkül, néhány gyorscsatlakozó használatával. A fenti termékek természetesen elérhetőek a webáruházunkban a LED szalag csatlakozók és a LED tápegységek kategóriában.

Ha esetleg valamelyik termék nem lenne elérhető, úgy nyugodtan keresse ügyfélszolgálatunkat a helyettesítő termékért!

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
12-24V DC
Sorkapocs
DC csatlakozó
DC - Sorkapocs átalakító (2.1x5.5 mm) - ANYA
Raktáron: 568 darab
Ár: 250 Ft /darab
2.
TOP
Garancia: 1 év
12-24V DC
Sorkapocs
DC csatlakozó
DC - Sorkapocs átalakító (2.1x5.5 mm) - apa
Raktáron: 1455 darab
Ár: 250 Ft /darab
3.
Garancia: 2 év
420 lumen
100 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 3528-60 (12 Volt) - hideg fehér DEKOR!
4.2 Watt Hideg fehér
Raktáron: 358 méter
Ár: 390 Ft /méter
4.
Garancia: 3 év
520 lumen
108 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>90
LED szalag beltéri 3528-60 (12 Volt) - meleg fehér CRI=90
4.8 Watt Meleg fehér
Raktáron: 557 méter
Akciós ár: 1 190 Ft /méter
-14%
5.
Garancia: 2 év
420 lumen
100 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 3528-60 (12 Volt) - meleg fehér DEKOR!
4.2 Watt Meleg fehér
Raktáron: 479 méter
Ár: 390 Ft /méter
6.
Garancia: 2 év
420 lumen
100 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 3528-60 (12 Volt) - természetes fehér DEKOR!
4.2 Watt Természetes
Raktáron: 869 méter
Ár: 390 Ft /méter
7.
Garancia: 2 év
800 lumen
100 lumen/Watt
12 Volt DC
120 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 3528-120 (12 Volt) - természetes fehér DEKOR!
8 Watt Természetes
Raktáron: 1447 méter
Ár: 690 Ft /méter
8.
Garancia: 2 év
500 lumen
83 lumen/Watt
12 Volt DC
30 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-30 (12 Volt) - RGB DEKOR!
6 Watt RGB
Raktáron: 364 méter
Ár: 620 Ft /méter
9.
TOP
Garancia: 2 év
900 lumen
129 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-60 (12 Volt) - RGB DEKOR!
7 Watt RGB
Raktáron: 1961 méter
Ár: 890 Ft /méter
10.
TOP
Garancia: 2 év
400 lumen
50 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-60 (12 Volt) - RGB+természetes DEKOR!
8 Watt RGB+NW
Raktáron: 788 méter
Ár: 1 190 Ft /méter
11.
TOP
Garancia: 2 év
12-24V DC
Vezeték
Vezeték
4x22
Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres (fekete/kék/piros/zöld)
Raktáron: 2106 méter
Ár: 390 Ft /méter
12.
Garancia: 1 év
12-24V DC
Vezeték
Vezeték
2x0.5 mm2
Vezeték LED szalaghoz, piros/fekete (2x0.5 mm2)
Raktáron: 936 méter
Ár: 280 Ft /méter
Vásárlói képek
Karácsonyi hangolódásExtravagáns dekoráció fürdőszobában: fehér kavicsok kék led szalaggal megvilágítvaSzínváltós LED dekoráció tévé háttérfalba beépítve Nappali - fríz spot+led és spot+led(RGBW) "csillár" világításaKis fogyasztású led világítás hajóbelsőbenKis helyen elfér, kevés energiát fogyaszt, ezért jó hajóba a led szalagLED vezérlés a fehér színhőmérséklet beállításáhozKabinfülke világítás LED szalaggalModern konyha díszléces led szalagos rejtett világítássalModern konyhabútor energiatakarékos hangulatfényElkészült a konyha, lakásunk csodás pontja!A konyha fő díszítőeleme a led rejtett világítás!Konyhánk őrült átváltozása úgy kezdődött, hogy mindent leromboltunk.Konyhánk a teljes felújítás előtt. Már ráfért a stíluscsere.Ezt a konyhát újítottuk fel: retro csempe, régi bútor, csúnya falakEgy térben a konyha-étkező-nappali-előszobaModern nappali-étkező párosítás, krém falak, türkiz székek, fehér LED fényekFehér fényű LED rejtett világítás, lépcsőzetes gipszkarton párkányon

8 vélemény, értékelés

#1 - Brunner Márk
2020/03/24, 11:00
Sziasztok!
A gipszkarton álmennyezetbe szeretnék ilyen LED szalagos rejtett világítást készíteni. A szerkezet már készen van, a LED szalagonak is ki van alakítva a helye. Mindössze a sarkokban kellene összekötni a LED szalagokat, azonban nem akarok villanyszerelőt hívni, kedvet kaptam tőletek a csináld magad led szalag szereléshez :)
Azt már kisilabizáltam, hogy a sarokelemek megfelelőek lesznek nekem, azonban a LED szalagot nem tőletek vettem (sajnos).
A típusa 3014-es (60 db nagyon pici LED) és 12 voltos, a LED csík szélessége 8 mm. Elméletileg jónak látom, de egy megerősítést kérnék, hogy ezek a LED szalag csatlakozók megfelelnek az én szalagomhoz is, lévén a termékleírásban 3528 és 2835-ös típus van feltüntetve, de azt gondolom, hogy a LED típusa itt édesmindegy, az a lényeg, hogy a LED szalag szlessége és a csatlakozási pontok azonosak legyenek.
Jól gondolom? Jó lesz ez a csatlakozó az én LED szalagomhoz is?
https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/5321
Köszi!
BM
#2 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2020/03/24, 13:21
Kedves Márk!

A hozzászólásában említett forrasztásmentes sarokelem megfelelő lesz Önnek a 3014 60 ledes 12 voltos LED szalagjához.

Bízom benne, hogy tudtam Önnek segíteni!

Üdvözlettel, Tóth Viktor
#3 - Seres János
2021/01/03, 20:05
Tiszteletem!
Az elmult hetekben vásároltam önöktől a V-TAC LED Neon csík (flexibilis) 12V - 10W-t. Darabolási gondom van ezzel a termékkel, olvastam hogy 5cm-ként lehet darabolni, de nem találom a jelölést! Igaz átvilágítva látni lehet 2,5cm-ként pontokat a belül de nem mertem elvágni, kérem segítségüket.
Köszönöm.
Seres János
#4 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2021/01/04, 14:21
Tisztelt Seres János!

A Neon csík hátulján az 5 centiméterenkénti vágási pont meg van jelölve.
Jellemzően fekete dupla pöttyöket használ a gyártó.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

Üdvözlettel: Puporka Zsolt Máté
#5 - Nagy Zsolt
2021/11/04, 21:08
Sziasztok!

Vásároltam, egy V-tac 12V-os DC tápot és hozzá 2m led szalagot.
Ma szereltem be a profilba, a felénél kettévágtam a jelülés mentén és forrasztásmentes csatlakozóval összekötöttem.
Napközben próba jól működött, de este tartósabb használat közben 1-2-3 másodpercre elsötétül aztán vissza kapcsol, ezt random időközönként!
Szerintetek mi lehet a baj?
A tápegység lehet a hibás?
Köszönöm!
#6 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2021/11/05, 08:38
Kedves Zsolt!

Köszönjük kérdését!

Valószínűnek tartjuk, hogy a tápegység alul van méretezve, le kell ellenőrizni Önnek a LED szalag méterenkénti teljesítményéhez mérten. Sajnos itt többet nem tudunk segíteni, amennyiben szeretne egy megfelelő tápegységet választani LED szalagjához, úgy kérjük linkelje el a vásárolt szalagot az ügyfélszolgálatunk részére ahol készségesen állunk rendelkezésére!

Üdvözlettel: Puporka Zsolt Máté
#7 - Soltész Mária
2022/03/29, 11:15
Szeretném megkérdezni, hogy 20 méter led szalagra lenne szükségem...
Azt egyben kapom meg...
A villamossági boltban: 4X5 métert kínáltak...?
RBG 5050//30 led. 12V IP20 7,2W
A tápegység: : OVK LED 200W
A LED szalagot tőletek szeretném megvenni...!!!!
A tápegység az megfelelő....?
A távirányítót is tudom majd használni a TI ledszalagotokhoz...?
RBG LED ZÓNA VEZÉRLŐ: DC12-24V15A
#8 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2022/03/29, 11:26
Kedves Mária!

Köszönjük üzenetét!

A termék kiszerelése nálunk is hasonló, csak egész méterben is tud vásárolni.
A tápegység és a vezérlő is megfelelő lesz!

Üdvözlettel: ANRO Épületdíszítés Kft. csapata

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
792.700+ elégedett vásárló
453.700+ raktáron lévő termék
206.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése