Tervrajztól az álomig: mire figyeljünk új ház építésénél?

Utoljára frissítve: 2023 július 11, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek

Tervrajztól az álomig

 

Egy tavalyi évben épített házat szeretnénk bemutatni, a tervezéstől a kivitelezés végéig. Az építtető a világításról készült fotókat szerette volna elsősorban megosztani a nagyközönséggel, de volt néhány gondolata magáról a mai magyarországi építkezésről és ezt is meg kívánta osztani a nagyérdeművel. Természetesen ennek helyet adunk és bátorítunk mindenkit, hogy akinek van kedve, ideje hasonló beszámolókat írni, az tegye meg, közzé fogjuk tenni. Ezúton is köszönjük a sok szép fotót és hasznos gondolatot!

 

Előszó: új ház építése - tudnivalók

Építkezés előtt rengeteget bújtuk az internetet, hogy megfelelően felkészüljünk a várható költségekre, tevékenységekre. Kiolvastunk ezer fórumot, de nagyon nehéz volt összeollózni a fontos dolgokat, tudnivalókat, és bevallom: nem is sikerült. Az építkezés közben azonban elhatároztam, hogy ha befejezzük, írni fogok egy szösszenetet a többi építtető megsegítésére.

Mire figyeljünk oda, mi a fontos, mi hülyeség, mi nem? A mai internetes publikációkhoz képest egy kicsit hosszúra sikerült, de aki építkezni akar, annak szerintem érdemes rászánni azt a 10-15 percet.

Talán a legfontosabb: a cikk végén összeszedtem egy listát, hogy milyen munkafolyamatokból áll egy építkezés, és nagy része mellé csatoltam egy-egy fotót is. Csak, hogy látható is legyen, miről van szó.

 

Telek vásárlás: van internet?

2013-ban döntöttük el, hogy szeretnénk végre a panellakásból kiköltözni egy saját kertes házba. Szerencsére gyorsan találtunk egy építési telket, ahol van tisztességes internet is. Nyilván ez így viccesnek hathat, de fontos, hogy telek vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy minden közmű rendelkezésünkre áll, és a közművekbe ma már a megfelelő telekommunikáció is beletartozik.

A következő fontos dolog, még a telek vásárlás előtt, hogy keressünk fel egy helyi viszonyokat jól ismerő tervezőt, és készíttessünk vele egy skiccet arról, hogy milyen alakú ház építhető a telekre, illetve hogy hová. A legtöbb városban ez természetesen szabályozva van: csak utcafrontra építhetünk, vagy éppen csak oda nem. Mekkorának kell lennie az ereszmagasságnak, mennyivel kell megemelni a padlószintet, milyen tetőt engedélyeznek.

Ez azért fontos, mert két egymás melletti utcán is gyökeresen eltérőek lehetnek az előírások, így biztosak lehetünk benne, hogy ma, Magyarországon igen kevés olyan ház épül, mint amilyet az építtető szeretett volna. Tehát a telket csak akkor vegyük meg, ha a tervező által felsorolt szabályok nem akadályoznak meg bennünket abban, hogy olyan házat építsünk, amilyet szeretnénk.

A tervezőtől szintén érdemes érdeklődni, hogy az alapozás során a kiválasztott telekre milyen komolyságú alapot kell majd betonozni. Árban nagyon nem mindegy, hogy megoldható egy egyszerű sávalappal, vagy 4-6 méteres kútalapok tömkelegét kell betonnal kiönteni. Már ezek kemény milliókat jelenthetnek a költségvetésben, így akár egy jó árú építési telek is azonnal drágává válhat, ha bele kell önteni az alapba plusz 50-100 m3 betont.

Ha megtaláltuk a megfelelő építési telket, akkor kezdődhet a tervezési folyamat.

 

Új lakás tervezése - hogyan fogjunk hozzá?

A megfelelő tervezőt megtalálni egyrészt nagyon nehéz, másrészt sokszor teljesen felesleges. Saját magunknak kell, hogy jó legyen a ház, nem a tervezőnek. Érdemes már eleve kész elgondolásokkal érkezni, a tervező jellemzően úgyis csak azt fogja megmondani, hogy amit kitaláltunk azt éppen miért nem lehet.

A tervezés első lépése az legyen, hogy legyünk tisztában a méretekkel! Keressünk fel néhány ismerőst, családot, stb. és mérjünk le egy-egy szobát, helyiséget, hogy tudjuk mennyi az a 15 négyzetméter, mekkora valóságban egy 100x100 cm-es WC. Ez is bagatellnek hangzik, de tényleg nagyon fontos. Segít eldönteni, hogy nekünk is elég-e akkora gyerekszoba mint a Béláéknak van. Vagy pl. az anyóséknál ki kell jönni a fürdőszobából, ha meg akarunk fordulni, szóval annál meg építsünk nagyobbat.

Ha már tisztában vagyunk a méretekkel, akkor el kell dönteni, hogy milyen helyiségek kellenek a házba, hány szobára van szükség. Ezt természetesen mindenkinek a saját igénye szerint kell kialakítani, de itt is sokat segít, ha a család és az ismerősök házait más szemmel figyeljük. Az biztosan rossz módszer, ha azt mondjuk, hogy akarunk egy 120 m-es házat építeni. Soha ne építkezzünk így. Vegyük figyelembe az igényeket és ahhoz állítsuk be az alapterületet. Ha fix alapterületre kell beszuszakolnunk mindent amit szeretnék, úgy azt kockáztatjuk, hogy esetlegesen az összes helyiség használhatósága sérül és elpocsékolunk egy fél élet munkáját.

Személy szerint annyit tudok ajánlani, hogy ha a költségvetés megengedi, úgy mindenképpen legyen egy mosókonyha és egy kamra. Ezek nagyon hasznos helyiségek, elnyelik a gépészetet, és minden olyan dolgot, amit esetleg nem szeretnénk a vendégeknek megmutatni. Sőt még rendet sem kell mindig benne tartani, illetve ha a mosókonyha elég nagy, akkor akár a mosás utáni teregetés is megoldható a lakás többi részének párásítása nélkül.

Szóval nyugodtan tervezzük meg magunknak az épületet. Ehhez érdemes az interneten fellelhető tervrajzokat tanulmányozni, illetve ha van némi számítógépes ismeret úgy jól jöhet az Autodesk térítésmentes Homestyler programja, mely egy, szinte percek alatt megtanulható tervező program, ami látványtervet is tud készíteni. Hátránya, hogy csak lakás belsővel tud dolgozni, homlokzat nincs, illetve a berendezési tárgyak fix méretűek. Ennek ellenére hasznos lehet.

Ami nagyon hasznos eszköz még, főleg ha bútort is tervezünk: a kockás papír (aki volt szerencsés felsőbe is járni, azok négyzetrácsos papír néven keressék). Ebből ki lehet vágni a méretarányos helyiségeket, bútorzatot és nagyon könnyen lehet tologatni ide-oda, szakértelmet nem kíván. Ez egyébiránt sima szoba átrendezéskor is hasznos: sokkal könnyebb így a régi román tálalószekrényt toszigálni, mint élőben.

Ha kész az álomházunk saját terve, akkor ideje meglátogatni a tervezőt, hogy gyorsan rombolja le álmainkat. Ő úgy fogja átrajzolni, hogy egyrészt megfeleljen a hatályos rendeleteknek másrész úgy, hogy mi sem ismerjünk rá. Kellő mennyiségű nyugtató alkohollal történő elfogyasztása után, néhány egyeztetést követően kész az engedélyes tervrajz.

Lehet beadni a Polgár Jenő hivatalba. A következő 3-6 hónapban ismét csak a különböző tudatmódosítók fognak segíteni, de két-három, maximum nyolc visszadobott tervrajz után kezünkbe vehetjük a nagybetűs Engedélyes Tervet. Aki úgy gondolja, hogy ezen a ponton elfelejtheti a tervezőt az úgy jár mint a süni, aki épp leszállt a keféről: téved!

A tervezők még most fognak csak igazán belemászni az arcunkba, hiszen amit eddig csináltak, abból nem lehet házat építeni... Szóval kell egy kiviteli terv, és néhány statikai terv. Ez úgy nagyságrendileg  néhány 100 ezer forintos tétel. Darabja...

Ha mindezek után még mindig építkezni akarunk (ismerősi kör harmada itt már feladta, illetve vásárolt inkább egy kész házat) akkor kezdjünk el ismerkedni az Elektronikus építési napló nevű felhasználóbarát programcsomaggal. Ez a gazdaság fehérítését célzó, ám inkább az elmegyógyintézetek lakóinak számát növelő internetes felület, ami egyébként megszokható. Kellő idő és gyakorlat megszerzése után, pl. a harmadik házunk építésénél már könnyen használható.

Ebben fogjuk a teljes építkezést lebonyolítani. Nem merülnék el benne, mert nem szívesen emlékszem rá vissza, de a lényeg az, hogy ügyfélkapun kérünk egy valamilyen számot, elkérjük a kivitelezőtől az ő NÜJ számát, az e-naplón keresztül meghívjuk, ő elfogadja, mi visszaigazoljuk. Nyitunk egy alnaplót, átadjuk neki az építési területet, ő mindennap vezeti, majd ha végez a munkafolyamattal, akkor lehet zárni az alnaplót a műszaki vezető és/vagy felelős jóváhagyása után. Tulajdonképpen ahány kivitelező, ezt annyiszor kell megcsinálni, így ha nem generálkivitelezővel dolgoztatunk, akkor az esti olvasmány ezentúl az e-napló használata legyen.

Jelenleg építkezőknek: gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a napló végleges lezárása után 1-2 hónappal elmúlik a szemünk tikkelése, meg lehet nyugodni, nem végleges tünet.

 

Kivitelezők - építési vállalkozók

Innentől már tulajdonképpen gyerekjáték az építkezés. Valószínűleg hamarabb túl leszünk rajta mint a papírmunkán. A mi esetünkben 11 hónap volt az engedélyeztetés, és 8 hónap az építkezés az alapozástól a beköltözésig.

Nyilvánvalóan kivitelezőket nem tudok ajánlani, azonban van néhány dolog ami segíthet a választásban. Mindig kérjünk részletes árajánlatot legalább két kivitelezőtől. Nem kell az olcsóbbat választani, sőt néhány százalékos különbség esetén érdemesebb lehet a drágábbal dolgoztatni. Ha egy kivitelezővel megbeszélünk egy időpontot felmérésre, árajánlatra, bármire, és azt nem tartja, akkor nyugodtan el is felejthetjük, később is ezt fogja csinálni velünk.

Nincs annál idegesítőbb, ha áll a munka valaki miatt, aki pedig megígérte, hogy dolgozni fog, így az ilyen kivitelezőtől lehetőleg tartózkodjunk. Lehet próbálkozni a kötbérezéssel, de nem javaslom, nehéz belőle jól kijönni, fontosabb megpróbálni jó viszonyt és kommunikációt kialakítani a mesterekkel.

 

Vicces mesterek

Érdemes jóban lenni a mesterekkel, sokszor egyébként is vicces figurák. Mindezek mellett mosolyogva gyorsabban is halad a munka.

 

Kérdezzük meg, hogy az árajánlatban benne foglaltatik-e a szemét elszállítása. Ez is nagyon fontos, mert egyrészről legjobb tudomásom szerint kötelező lenne nekik, másrészt pedig az a tapasztalat, hogy ahol a mester kezében kiürül a zsák/zacskó/festékes doboz, az ott, azon a szent helyen el is ejti, és hónapokig ott fogja fújkálni a szél, ha össze nem szedjük. Általában az szokták javasolni hogy b* meg a szemetünket. Erre jó köztes megoldás lehet már az építkezés elején bérelni egy konténert, és addig senkit ki nem fizetni, míg legalább abba bele nem hordják a szemetüket. Nyugodjunk meg 2x, 3x üríteni kell majd a konténert, úgyhogy megéri az árát és a bérleti díjat.

 

Felhasznált anyagok - új ház alapozása

Itt persze mindenképpen a megrendelő vérmérséklete dönt, határ a csillagos ég. Itt tud jól jönni, ha jóban vagyunk a mesterekkel, mert a tervezők olyan házat terveznek, olyanhoz adják a nevüket, ami nem dől össze. Soha. Atomtámadás esetén sem. Már a nap ki fog hunyni, de a mi 30 cm-es, több tonnányi acélt tartalmazó födémünk még mindig állni fog. Az 50-100 m3-es beton cölöpöket a földrengés egyben fogja kidobni magából. A kisebb természeti katasztrófákat csak a kutya vonyítása miatt vesszük észre.

Na erre pedig nincs szükség. Egy jó kőműves már sok éve jó kőműves, és meg fogja mondani, mi az amire teljesen felesleges költenünk. Senki ne értsen félre, nem szabad az anyagot kispórolni a házból, de belepocsékolni is kár. A tervező erről nem tehet, neki elő van írva, hogy mit-hogyan kell, az ő tervrajzát csak akkor engedélyezik, ha az úgy van rajzolva. De tényleg kár kínai felhőkarcolók alapjait megszégyenítő alapozást készíteni egy földszintes családi házhoz.

 

Az alapozás vége

Kész az alap. Kőműves szakkifejezéssel: "Kijöttünk a fődből!"

 

Aki már építkezett egy kicsit régebben, azt meg fogja döbbenteni néhány dolog. Érdemes felkészülni rá, hogy az alapozás összetett folyamat: kútalap, sávalap, falazóblokk, kavicságy, szerelőbeton, vízszigetelés, hőszigetelés (igen, az aljzatba 10-20 cm), aljzatbeton. Szóval a rétegrend egy kicsit komolyabb mint néhány éve. Nyilván pörgetni kell a gazdaságot: sok anyag -> sok adóbevétel az ÁFA-n és a munkabéren.

Ha mindenki leült és megkapaszkodott, akkor számoljunk egy kicsit. Mondjuk adott egy bruttó 30 millió Ft-os bekerülési költségű ház. Ennek nagy általánosságban mondjuk 2/3-a az anyag, 1/3-a a munkabér. Az anyagon csak az ÁFA bevétele állam bácsinak ~6,5 millió Ft, a munkabéren pedig ~5 millió forint. Tehát pénzünk több mint harmada azonnal a központi költségvetésbe vándorol, további 10-15%-ot a későbbiekben a vállalkozó fizeti be, mert nyereséget mert produkálni. Ezért is érthetetlen, miért próbálják a különböző hivatalok elvenni a kedvünket az építkezéstől.

Az alapanyagok minősége azonban fontos. Jó tudni, hogy ami először nagyon olcsó, az később lesz nagyon drága.

 

Falazat - miből legyen a fal?

Az alapozás után a nagy kérdés: miből legyen a fal? Könnyűszerkezet / tégla? Ebben nehéz segíteni, ha az ár a fontos akkor mindegy: kb. ugyanannyiba kerül mind a kettő. Mi a Wienerberger 38K-s téglája mellett döntöttünk 3 cm hőszigetelő vakolattal.

Ma már nem ezt választanám, hanem a szintén 38K jelű, de "profi" kivitelű téglát, amelyet habarcs nélkül, ragasztóval építenek össze. Illetve a 3 cm hőszigetelő vakolat szerintem semmit sem ér, de cserébe majdnem annyiba került mint 10 cm hungarocell hőszigetelés. Szóval a hőszigetelő vakolat nálam felejtős. A habarcs nélküli tégla előnyét pedig az alábbi hőkamerás képpel próbálnám meg érzékeltetni, amit télen készítettünk:

 

Hőkamerás felvétel a 38K tégla falazatról

Hőkamerás felvétel a 38K tégla falazatról

 

"Mi látható a képen?" játékunk megfejtése: láthatjuk az igen kiváló hőszigetelő téglákat, és a kevésbé jól hőszigetelő habarcsot. A rózsaszín nagyobb négyzetek a téglák, a lila vékony vonalak a habarcsot jelentik. Tehát minden lila vonal egy-egy hőhíd. A "profi" síkbacsiszolt tégláknak ez a nagy előnye: nem alakul ki a fugázásnál ilyen hőhíd, hiszen nincs fuga. Egy purhab szerű ragasztóanyaggal vannak összeragasztva a téglák.

Mondjuk ehhez pedig elég mestert találni, aki elvállalja, mert ha az első sor nem egyenes, akkor az egész falazat ferde lesz, lévén itt nincs lehetőség a habarccsal korrigálni a kezdeti tévedést.

 

A falazás 38K téglából

A falazás végén kezd hasonlítani egy házra az eddigi építőanyag kupac.

 

Ha kész a falazat, akkor el lehet kezdeni benne sétálni, ellenőrizni, hogy vajon amit lerajzoltunk az élőben is megállja-e a helyét. Ilyenkor még nincsenek bent a közfalak, így ha látjuk, hogy egy-egy helyiség arány nem teljesen jó, akkor azon még lehet változtatni.

Szóval én továbbra is téglából építenék, viszont hőszigetelő lapot használnék a hőszigetelő vakolat helyett. Ha állnak a főfalak, akkor a födém következik.

 

Födém - fa vagy beton födémet készítsünk?

A födém kérdése is fontos, általában elmondható, hogy a fa födém valamivel olcsóbb, viszont csak abban az esetben, ha már a ház tervezésekor is arra készülünk fel: lehet elég 20 cm-el kisebb egybenappalit tervezni és máris nem kell betonfödém. A nagyobb áthidalások ugyanis vagy nem megoldhatóak a fából készült födémszerkezettel, vagy annyiba kerülnek mintha betonból készítenénk el.

Ezt nekünk az elején senki sem mondta el, így a betonfödém volt az egyetlen megoldás. Látni is borzasztó, milyen mennyiségű anyag kell bele:

 

A nappali feletti vasbeton födém szerkezet vasalása

A nappali feletti vasbeton födém szerkezetében ennyi a vas. Érdemes lelkileg felkészülni, de cserébe árnyékolásként is szolgál az UFO-k ellen.

 

És ez még csak a vas, még jön bele 25 cm beton. Az egyik legdrágább része az építkezésnek, és az a legrosszabb, hogy nagy részét sohasem fogjuk látni, csak tudjuk, hogy ott van a fejünk felett.

Sok érvet fel lehet hozni a két födém típus esetében pro és kontra: a fafödém nyikoroghat, a betonfödém hőhidas, a fát előbb-utóbb fel kell újítani, a beton födémnél a rossz zsaluzás után kínkeserves a felület glettelése, a fa födém hamarabb mozog / reped, stb. Ezek mindegyike igaz lehet, de kellő odafigyeléssel, megfelelő anyag és mester választással ezeknek a problémáknak a nagy része elkerülhető mindkét födémtípus esetén.

 

Betonfödém vasalása

Még egy kép a vasról. Horror.

 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindkét födémmel megépíthető a házunk, akkor kérjünk árat mindkettőre, és ha betonból nem sokkal drágább, akkor legyen beton. Ha a fa sokkal olcsóbb, akkor legyen fa.

 

Tetőfedés: a kerámiacserép vagy betoncserép a jobb?

Na ezen is sokat rágódtunk. Kerámia vagy beton? Beton vagy kerámia? A végén arra jutottunk, hogy teljesen mindegy, olyat veszünk ami tetszik.

Akinek kerámiacserepe van az arra esküszik - bár mohásodhat... Akinek beton cserepe van, az meg arra esküszik, bár az meg szétfagyhat... Az interneten, még komolyabb oldalakon is azt hozzák fel, hogy a kerámia cserép könnyebb. Ja, darabra igen, de kisebb is, így négyzetméterre pont ugyanannyi a súlya. Szóval rengeteg gondolkodás és mérlegelés után hoztunk egy érzelmi döntést.

Az ácsunk Bramac rendszermester (vagy valami ilyesmi), szerencsére Bramac betoncserép volt egyébként is ami tetszett, így minden egyszerűen ment.

A fa tetőszerkezet helyett nincs más, tehát itt szerencsére legalább nem kellett választani, azonban a cserép az egy vicces dolog. Az ember azt gondolja, hogy van mondjuk 200 m2 tetőfelület az 200 m2 cserép, az mondjuk 2500 Ft-os m2 árú cseréppel fél millió forint. Igen, plusz a kiegészítő cserepek: kupás cserép, szellőző cserép, szélcserép meg egy kis fésűs szellőző, meg egy kis fólia, meg egy kis ez-meg-az és máris 1 millió forint az anyag.

Tehát úgy érdemes számolni, hogy kiszámoljuk hány cserép kell, annak kiszámoljuk az árát és megszorozzuk kettővel, meg még hozzáadunk 10%-ot és akkor nem tévedünk nagyot.

 

Kész a cserepezés

Az ács is olyan, mint a többi mester: kétszer örülünk nekik: egyszer amikor jönnek, egyszer pedig amikor elmennek. Bramac betoncserép.

 

A tetőfedés kifejezetten az a műsor, ahová érdemes a megfelelő társulatot szerződtetni. Egyetlen görbe szarufa tönkre tudja tenni az egész épületet. Viszont egy szépen kivitelezett tető a ház dísze lehet, és fontos is, hiszen egy ház kívülről 30-40% tető.

Nagyon fontos, hogy egy elrontott vakolatot kis fájdalommal, azonban egy elrontott tetőt csak nagy fájdalommal lehet kijavítani. Mi egyébként azért döntöttünk a csapat és a Bramac mellett, mert 30 év rendszer garanciát adnak.

 

Nyílászárók: fa, műanyag vagy alumínium borításos fa?

A nyílászáróknál kezdődik az az építőanyag kategória, ahol nagyon el tud szaladni az emberrel a paci. Van tapasztalatom a műanyag nyílászárókkal: semmi bajom velük, a lakásunkban az volt és nem penészedik, frankón szigetel, semmilyen karbantartást nem igényelt. Most kb. 5 éves, nem sárgul, nem nyikorog, könnyű nyitni, zárni. Nem tudok hátrányát említeni.

Van tapasztalat fa nyílászáróval is: a cégnél ilyen van. Két évente festeni kell. Karban kell tartani, mert némi vetemedése van. Itt-ott befúj rajta a szél, úgyhogy megint igazítani kellene rajtuk. Az egyik ajtó nagy eső esetén beledagad a keretbe és alig lehet kinyitni.

Szóval a fenti előnyök és hátrányok felsorolása után könnyű lesz kitalálni, hogy a problémamentes műanyag vagy a problémásabb fa nyílászárót választottuk. Persze, hogy a fát... Ez megint egy érzelmi döntés. A boltban nyomják a 100 légkamrás marketingszöveget, mi pedig csak mosolygunk magunkban: jól van haver, tudom én hogy jobb, de úgyis fát veszek...

 

Alumínium külső borítással ellátott fa nyílászárók

Alumínium külső borítással ellátott fa nyílászárók: örök élet plusz egy nap. Kívülről. Belülről meg majd elválik. A bejárati ajtó az csak fa, alu nélkül.

 

Annyi csalást azért elkövettünk, hogy már eleve fényezett felületű fa nyílászárót választottunk. Az eladó szerint ezt soha nem kell festeni, én meg elhittem, de majd az idő megválasztja. A nyílászárók külső felülete pedig alumínium borítást kapott (kivéve a bejárati ajtót), így elméletileg a külső festést is megússzuk, amíg az alumínium le nem rohad róla, de gondolom az bírni fogja, még unokáink is látni fogják. Lehet fa már nem lesz mögötte, de az alu-keret ott lesz.

Ami viszont az alapanyagnál fontosabb az az, hogy ha csak lehet, legyen sok nagy ablak. Bár ezt már a tervezéshez oda kellett volna írnom, de jobb későn, mint még később. Egy világos lakás rengeteget jelent az ember hangulatának. Nyilván a sok üvegfelülettel nyáron hamarabb melegszik a lakás, de én klíma nélküli panelben nőttem fel, bírom a meleget. Aki nem bírja, az meg ablak nélküli helyiségbe is klímát tesz, szóval mindegy.

Az üvegezés szempontjából a 3 rétegű üvegezést választottuk, a teljes bekerülési költséget tekintve nem volt megfizethetetlen az árkülönbség. Szerintem ezen nem érdemes spórolni.

 

Fűtés: elektromos vagy gáz fűtést építsünk új házunkba?

Már a tervezés folyamán szempont volt, hogy energiatakarékos és könnyen fenntartható, kis karbantartású legyen a ház.

Gázfűtés: Már a fenti kívánalmak is az elektromos fűtés felé toltak bennünket, illetve ez is: a gázszolgáltató egy ellenőrzés során leszerelte az egyik mérőóránkat (90 éves nagyanyámnál, aki a magyar földgázmaffia Don Koleónéja lehet) és közölte, hogy mivel külső behatást észlelt, így számíthatunk 300-600 ezer forintos büntetésre. Külső behatás: a gázóra hátuljára a festő véletlenül húzott egy csík diszperzitet, mikor a gázóra mögött a falat festette...

Közöltem a bácsival, hogy ebben az esetben vissza se hozza a gázórát, nem tartok a továbbiakban igényt a "szolgáltatásra". Szerencsére nem büntettek meg, de ekkor döntöttem, hogy egyrészt megszabadulok a gázfűtéstől. Sőt, a saját házam fűtésével nem vagyok hajlandó sem a honi gázszolgáltató, sem a Putyin pereputty kokaintúráit finanszírozni.

El kellett tehát kezdeni alternatív fűtési megoldást keresni:

Fa fűtés: még mindig a fa fűtés a legolcsóbb fűtési módszer, de csak abban az esetben, ha a saját időnket nem számoljuk bele. Ha a tüzeléssel töltött időt munkabérként beleszámoljuk, akkor máris a legdrágább fűtési módszer. Nyilván kazánja válogatja, de a fa fűtés sok törődést igényel: a fát hurcolászni kell, fel kell vágni, esetleg be kell gyújtani. Van pernye (hamu) amit kezelni kell, illetve korom. Persze ezzel foglalkozni kell, ez nem is hatalmas probléma, de az ember legdrágább kincsét eszi meg: az idejét.

Elektromos fűtés: ha nem gázzal, nem fával fűtünk, akkor már csak az elektromos fűtés marad. Az elektromos fűtés nekem azért volt már eleve szimpatikus, mert nincs a rendszerben víz. A víz szintén egy sarkalatos pontja a fűtési rendszereknek, hiszen kifolyhat, megfagyhat, elfogyhat. Szintén törődést igényel.

Elektromos fűtésből van rengeteg megoldás: infra panel, film, fűtőkábel, klíma, hőszivattyú stb.

Nálunk a padlófűtés és a vízmentes / karbantartásmentes működtetés volt a fix pont, így az elektromos fűtőkábelt választottuk. Abból is a Raychem - Pentair piros színű, önszabályozó típust. Szintén sokat segített, hogy 25 év garancia van a teljes fűtési rendszerre, addig biztosan nem kell hozzányúlni. Ha mégis, akkor a garancia a burkolat bontásra is vonatkozik, azt is fedezi. Nyilván egy darab dróttal nem sok minden történhet, ezért a gyártó nagylelkűsége.

 

Raychem önszabályozós fűtőkábel lerakva

Önszabályozós fűtőkábel: nem melegszik túl. Pl. szekrény alatt nem fűt feleslegesen. Ahol eléri a beállított max. hőfokot az a kábelszakasz már nem fűt, csak vezeti az áramot. Nagyon jó találmány.

 

Jelentem: az elektromos fűtés kiválóan üzemel, négyzetméterenként ~90 Watt fűtőkábel van letekerve. Az egyetlen baj, hogy az árammal kb. 3x annyiba kerül fűteni mint gázzal. Azonban amíg sajnos gázlelőhelyet nem örököltem, Ahmed nevű olajkúttal rendelkező rokonom sincs, addig viszont a nap még rám is süt, így napalemmel megtermelhető a fűtési költség.

Még nincs meg a teljes éves fogyasztási ciklus, de a 140 m2-es ház fűtése, világítása és meleg vize kb. évi 12.000 kW áramból ki fog jönni. Ezt hellyel-közzel egy 10 kW-os napelem rendszer meg is termeli, így kb. 10 év alatt megtérül a napelemes befektetés, utána jó 10-15 évig nem lesz gondunk a rezsire.

Ha megint fűtést kellene választanom, akkor valószínűleg ugyanezt a fűtési rendszert választanám. Volt gondolat, hogy tegyünk fel egy klímát, hiszen azzal már-már gázfűtés áron lehetne rásegíteni az elektromos fűtésre, de akkor meg a padlófűtés nem menne és hideg lenne a padló.

Ez egyébként is rákfenéje a jó hőszigetelésű házaknak: az alacsony energia veszteség miatt a padlófűtés ritkábban működik, akkor is alacsonyabb hőfokon, így sűrűn hideg lehet a padló. Tehát jó hőszigetelés esetén le kell mondanunk az állandó 25-28°C-os padlóhőmérsékletről.

Az infra fűtőpaneleket - filmeket nem ismerem, nekem nem volt hozzájuk bizodalmam.

Fal / mennyezet fűtést én nem tennék magamnak: mi sokszor rendezkedünk, hamar kiderül hogy ide-oda be kell fúrni egy tiplit, és amilyen szerencsés vagyok, tuti, hogy eltalálnám a fűtést.

Ár-érték arányban egyébként egy jó kondenzációs gázkazánnal jár jelenleg legjobban az ember: viszonylag vállalható áron telepíthető, viszonylag jó a hatásfoka, kipróbált technológia. Annyit segítenék, hogy a 110%-os hatásfokot az a nyomorult energiamegmaradás törvénye nem teszi lehetővé, tehát ezt ne a marketingmaszlagot ne vegyük be. 1 egységnyi befektetett energiából bármilyen átalakítás után legfeljebb 0.999 egység energiát lehet kivenni. 1,1-et nem. Ha ez így lenne, akkor meg lenne oldva a világ energiaproblémája.

További hatalmas előnye az gáz és vízmentes fűtésnek: nincsenek csövek. Sehol. Se fűtéscső, se gázcső, se radiátor. Sőt, a kazán sem foglalja a helyet. Ez is bagatellnek hangzik, de ezek a szerelvények minimum 2 m2-t vesznek el a ház hasznos alapterületéből, ami azt jelenti, hogy kb. 400.000-800.000 Ft-ot nem költünk arra, hogy házat építsünk a fűtésnek. Nincs továbbá átrendezési probléma: radiátor vagy cső miatt egy-egy bútort nem mindig lehet odatenni ahová szeretnénk.

 

Burkolás: parketta vagy csempe padlófűtéshez?

A burkolatokon is el lehet csúszni. Mármint anyagilag. Laminált parkettából érdemes jó minőségű, nagy kopásállóságút venni., vagy az újabban terjedő vinyl parkettákat választani.

Azonban csempére, kőburkolatra kár sokat költeni. Viszonylag sok csempét vettünk, de a legjobb minőségű a sokat szidott, senki által nem ajánlott kínai csempe volt.

A négyszer drágább olasz csempéből a rendelt mennyiség 20%-a anyaghibás volt. A szintén olasz kandalló burkolat színhibás, illetve görbe. Nem olasz, de szintén jó nevű és drága csempe a teraszra: középen púpos. Érdemes már a burkolóval együtt menni csempét vásárolni, és addig el se hozni a boltból, amíg le nincs ellenőrizve általa, mert még esetleg kitalálja, hogy ő ezzel az anyaggal nem burkol.

 

Nagy méretű csempe - konyha burkolás

"Ratyi" kínai csempe - az egyik legszebb és legjobb minőségű burkolat a házban

 

Padlófűtés vs. laminált parketta: szintén rengeteg rémhír terjeng, arról, hogy ez nem működőképes megoldás, csak speciális parketta jó a padlófűtéshez - jó drágán. Ez kérem hülyeség. Semmi baja a hagyományos laminált parkettának. Nem mozog, nem ég el, sőt, csodák csodájára a hőt is átengedi. Kiválóan működik, úgyhoz ezen senki egy percet ne gondolkozzon.

 

Szaniterek - vízszerelés

Tulajdonképpen a vízszerelés már az alapozás közben elkezdődik. Nincs különösebb buktatója, a lényeg, hogy a csövek vastagságán ne spóroljunk. Mehet a legvastagabb vízcső mindenhová. Méterenként 10 Ft-os spórolhatunk, de ezt nem nagyon fogjuk értékelni, ha egy WC lehúzás a kis nyomás miatt 10 percig tart.

A vastag vízcsövek továbbá azért fontosak, mert manapság a zuhanyfejek nagy része "trópusi". Ez azt jeleneti, hogy egy trópusi zuhatagnyi mennyiségű vízzel kell táplálni, hogy ne csak csöpögjön, hanem rendesen le lehessen zuhanyozni alatta. Érdemes erre is figyelni, mert mi is szettben vettük a zuhany csapteleppel, és vennünk kellett rá két kisebb fejet, mert még a vastag csövekkel sem lehetett a két trópusi zuhanyfejet együtt működtetni. Illetve 10 perc zuhanyzás alatt elfogyott a bojlerből a melegvíz...

 

Termosztátos csaptelep az épített zuhanyzóban

Termosztátos csaptelep az épített zuhanyzóban. Eretnekség, de nincs se ajtó se üvegfal.

 

Ami viszont nagyon éri a pénzt, az a termosztátos csaptelep. Egyszer beállítjuk a hőfokot, utána már nem kell többet bohóckodni vele.

Szintén éri a pénzt az épített zuhanyzó, főleg hogy olcsóbb mint a zuhanyfülkék. A zuhanyfülkék állandó tisztán tartása, vízkőmentesítése embertelen (asszonytalan) feladat, főleg a csúszó ajtók mögött lehetetlen a munka. Egy csempézett zuhanyfülke azonban nagyon könnyen tisztán tartható. Az asszony ragaszkodott hozzá, hogy még ajtót se tegyünk rá. Én féltem tőle, hogy az egész fürdőszoba úszni fog, de az oldalbordának lett igaza: tökéletesen működik ajtó és üvegfal nélkül is. Nyilván a csempék lejtését jól kell beállítani és a padlóösszefolyót jó helyre kell elhelyezni, de kiváló megoldás.

Ami szintén éri a pénzt, az az, hogy eleve két zuhanyfejet építünk be. Nyilván az együtt zuhanyzás friss kapcsolatok esetén fontosabb szempont, mint az aranylakodalom után, de akár időtakarékossági szempontokat is figyelembe vehetünk.

 

Festés - gipszkarton szerelés

A festés és glettelés folyamata nem túl izgalmas. A festő kiválasztásánál közölni kell velük, hogy szeretnénk rejtett világítást, illetve, hogy esetlegesen lesz a házban más, súrló fényt adó megvilágítás. Ezeknek a fényforrásoknak ugyanis az a nagy előnyük, hogy a legkisebb felületi hibát is azonnal egy szép árnyékkal honorálják. Tehát csak a tökéletes munka lehet a megfelelő, ezt pedig nem mindenki vállalja el.

A színek kiválasztásánál én nagyon tudom ajánlani a fehér színt. Lehet, hogy uncsi, de nagyon praktikus. A frissen festett falat az első néhány hónapjában éri a legtöbb trauma: parkettás lerúgja, leveri. Konyhabútor szerelésnél fúrnak faragnak. Költözésnél összekenik, leverik. Illetve a frissen épült ház mozog, tehát meg is fog repedni. Egy fehér színt bármikor pillanatok alatt le lehet javítani, egy színeset pedig teljes átfestés nélkül soha. Így én érdemesnek tartom a legnagyobb felületeken az első átfestésig a fehér színt favorizálni, majd utána lehet színesre festeni.

 

Gipszkarton álmennyezet a nappaliban

Interneten számtalan ötlet van a gipszkarton álmennyezetekre - általában az egyszerűbb jobb.

 

A gipszkarton szerkezetekre is rengeteg példa van az interneten. Itt az ANRO honlapján is ezernyi ötletet lehet találni, nekünk is sokat segítettek a képek. A gipszkarton tervezése előtt érdemes felkeresni a mestert, hogy szemrevételezze a belmagasságok, a szobák formáját.

Mutassuk meg neki néhány képen, hogy kb. milyet szeretnénk, ő pedig segít meghatározni a méreteket. Nyilván egész életében ezt csinálta, tehát jobban fogja tudni, hogy mennyire engedjük le az álmennyezetet, milyen széles legyen egy sarokpárkány, stb. Általában elmondható, hogy az egyszerűbb jobb, illetve ha valaki két-három szintes álmennyezetet szeretne készíteni, akkor ahhoz nem elegendő a 270-280 cm-es belmagasság.

A sok szintes gipszkarton szerkezetekhez már eleve nagyobb belmagasságú belső teret kell kialakítani.

 

Központi porszívó - megéri?

A kiegészítő gépészetet nálunk a központi porszívó és a szellőztető berendezés jelenti. A központi porszívó nagyon jó találmány, ráadásul a ház építéséhez képest elenyésző összegből meg lehet csinálni, úgy 2-300 ezer forintos nagyságrendet jelent.

Azonban hatalmas előnye, hogy egyrészt viszonylag csöndes, másrészt a kifújt levegőt nem a házba engedi vissza, hanem kidobja az udvarra. Ugye könnyen belátható, hogy még millió forintos szűrőrendszer esetén is marad a kifújt levegőben por, illetve a kifújt levegő szintén felveri a port a padlóról, amit nem lehet felszívni.

 

Központi porszívó

Viszonylag kis méretű, de nagy teljesítményű központi porszívó. A szennyezett, poros levegőt az udvarra dobja ki.

 

A gép viszonylag kis méretű, nálunk a bojler alatt kényelmesen elfér. Azonban olyan nehéz, mintha az oroszok gyártották volna 1965-ben. Szerencsére nem kell magunk után húzgálni, de a súlya sejteti, hogy a szívóteljesítménye elég jó. További előny, hogy nincs papír porzsák, amiből lehetetlen még egyszer megfelelő méretűt venni. Viszont van alul egy lecsatolható, mosható műanyag vödör, amibe gyűlik a por. Ezt egy pillanat kiüríteni.

 

Szemetes lapát adapter a köponti porszívóhoz

El lehet felejteni a szemetes lapátot: az adapterhez kell seperni a port, morzsát, majd a kart elfordítani. És a szemét úgy fog viselkedni mint a pénzünk a Questornál: volt - nincs!

 

A központi porszívóhoz csatlakozó másik jópofa dolog a szemétlapát adapter. Ez tulajdonképpen egy lábbal kapcsolható porszívó cső a konyhaszekrénybe építve. Csak összesöpörjük a morzsát a konyhába, az adapter elé, majd lábbal átkapcsoljuk és az szépen magába szippantja.

Egy szó mint száz, a központi porszívót tudom ajánlani, nem nagy befektetés, de nagyon jó dolog.

 

Szellőztető berendezés: érdemes beépíteni?

A szellőztető berendezésnél már árnyaltabb a kép. Sokat segít a döntésben, hogy néhány éven belül kötelező lesz, így akkor is be kell majd építeni a házba, ha nem akarjuk. Decemberben költöztünk be, és néhányszor majdnem kivittem az udvarra felgyújtani.

Ez köszönhető több dolognak is: egyrészt szerelési problémája volt, így csöpögött a gépből a víz. Másrészt direkt jót vettünk, de amilyen okos lehetne, olyan buta. Hihetetlen, hogy már több mint 50 éve ember szállt le a holdra, de még manapság is a faéket megszégyenítő egyszerűségű beállítási lehetőségek vannak egy fél millió forintos berendezésen.

Illetve az is szégyen, hogy kötelezővé teszik a magyar nyelvű leírást, ahelyett, hogy adnának egy angol nyelvű gépkönyvet. Tudniillik aki a gépkönyvet lefordítja, az még sohasem látta a berendezést, illetve halvány lila gőze nincs arról, hogy az elkerülőszelep (bypass valve) az nem azt jelenti, hogy el kell kerülni a szelepet. Tessék szíves lenni ezt a magyar nyelvű leírást kivenni a kötelező dolgok közül. Egyrészt a vevőnek nincs rá szüksége, ő csak használni akarja a gépet. Másrészt egy gépészettel foglalkozó vállalkozótól minimum egy angol nyelv folyékony ismerete elvárható lenne (diplomához már 2 nyelvvizsga kell nem?). Harmadrészt nem volna baj, ha az ország lakossága esetleg egy kicsit rá lenne kényszerítve, hogy megtanuljon egy nyelvet, mondjuk egy angolt ha már az világnyelv. Vagy legalább egy google translate-et használni.

A mi városunkban van némi idegenforgalom, és mindig mosolygok amikor valaki megpróbál útbaigazítást kérni és elkezdődik a karatézás. Illetve jó lassan és jó hangosan mondjuk el többször magyarul annak a gyökér külföldinek, hogy megértse merre kell menni, mégsem érti. Pedig szerencsétlen beszél vagy három nyelven...

 

Szellőztetőgép

Szellőztetőgép, ma még luxus, de holnap már kötelező lesz. Keserédes kapcsolat.

 

Elnézést a hosszú kitérőért. Szóval a szellőztető gépek lényege az lenne, hogy a kidobott, szennyezett, meleg levegővel felmelegítsük a hideg friss levegőt. A marketing hatásfok 90%-os. Legalább nem írják rá a 110%-ot, mint a kondenzációs kazánra. Ez a hatásfok azt jelenti, hogy ha bent 20°C a hőmérséklet, kint pedig 0°C, akkor a szellőztető 18°-os levegőt enged be a házba. Hát ez nem igaz. Pontos adatokat a rossz viszonyunk miatt nem tudok adni, illetve nem is érdekel.

Sokkal jobban érdekelt az, hogy ez a fűtési költségre milyen hatással van. Másfél hónapig próbálkoztam, írtam a fogyasztást kikapcsolt / bekapcsolt gép mellett illetve különböző teljesítményeket váltogatva.

Érdemes még elmondani, hogy a gép már csak 15%-os teljesítménnyel működik, de még így is háromszor cseréli ki a lakás teljes levegőjét naponta. Ennél kisebb légcserére nem szabad beállítani (gépész és az internet szerint sem), de kérem tisztelettel: akkor sem fulladtunk meg, nem volt büdös amikor egy hétig próbaképpen nem ment. Illetve már említettem, hogy panelpatkány voltam. 50 m2-en öten laktunk, és kérem szépen 0%-os volt a nem megfelelő szellőztetésből adódó fulladásos halál, nemhogy csak nálunk, de az egész lakótelepen.

Mindegy, nyeltünk egyet, kifizettük, belsőleg kezeltük (magunkat), végül is a májzsugor lassabban visz el mint az agyérgörcs.

Visszatérve a fogyasztásra: a napi 3x légcsere a fűtési költséget 30-40%-al növeli meg. Persze ahogyan jön a jó idő, egyre jobb barátok leszünk a szellőztetőgéppel. Most a kora nyári időben már-már némi szimpátia kezd kialakulni, már nem akarom leköpni ha elmegyek mellette, lehet előbb utóbb barátok leszünk. Tetszik, hogy mindig friss a levegő a házban, folyamatosan zárt ablakok mellett. Ennek asszonypajtás is örül, hiszen az egyébként az ablakon át beérkező friss levegő 10%-a por, 10%-a pollen, 10%-a kipufogógáz és 10% különböző rendű és rangú lábasjószág (rovar).

Ha újra építkeznék, építenék-e be szellőztetést? Nem. Igen. Talán. Ahogy telik az idő, egyre inkább hajlok arrafelé, hogy igen. Sajnos az elején a karbantartásról is csak annyi szó esett, hogy néha szűrőt kell cserélni. Szóval ez a néha fél évet jelent (legalábbis most szólt a gép), nem egy szűrőről, hanem kettőről van szó, illetve ez 30.000 Ft. Évente kétszer az 60.000 Ft, plusz a 30-40%-os többlet fűtéssel úgy gondolom azonban, hogy luxus beruházás. Mindezek mellett a bekerülési költség közel 1,5 millió Ft.

Egyébként egy ocsmány kocka, még ocsmányabb légvezetékekkel, a kazánon megspórolt helyet el is veszítettük, illetve a bekerülési költséghez hozzá kell adni még egy szekrény árát, mert tényleg vállalhatatlanul néz ki.

 

Villanyszerelés - internet hálózat szerelés

Sorrendiségben persze már régen összezavarodtam, de majd a cikk végén lesz egy táblázat arról, hogy melyik mester nagyjából mikor, milyen munkát végzett. A villanyszerelési munkálat az a folyamat, ahol viszonylag sokat lehetne spórolni, de nem szabad, sőt kifejezetten tilos. A gázzal és a vízzel nem érdemes játszani semmi esetre sem. Ha a víz-gáz szerelő mesterünk inkább csak vízszerelést vállal, akkor ne erőltessük. A gáznak azért annyi előnye van, hogy legalább büdös mint a dög, így kis szerencsével még azelőtt el tudjuk zárni, hogy baj történne.

Az áram, azonban színtelen, szagtalan, de roppant jól ég tőle a ház. Egy nem megfelelően méretezett villanyhálózat, egy lelazult kötés, hibás csatlakozás csak a tűzoltókat szórakoztatja. Nyilván, a biztosító fizeti a tűzkárt, de pl. a füstkárt nem. Azaz, ha kiég a szoba, akkor azt a kárt térítik, de az pont nem fogja őket érdekelni, hogy centi vastagon áll a korom az összes többi helyiségben. Természetesen az emberi élet a legdrágább, így tényleg nem érdemes a villany és gázszerelésen spórolni.

 

Modern elektromos kapcsolószekrény

2015-ben el lehet felejteni az A4-es papírlap méretű kapcsolószekrényeket.

 

Egy mai modernnek számító villanyszerelés esetén az A4-es méretű kapcsolószekrények ideje lejárt. Azaz most is A4-es a méret, csak nem papírlap, hanem Audi...

Illik lassan minden helyiséget külön áramkörre kötni, külön Fi-relét, kismegszakítót elhelyezni. Ehhez a részéhez (sem) nagyon értek, de pl. jó tudni, hogy más életvédelmi relé kellene egy nappali elektromos hálózatához és más a fürdőszobáéhoz. Lényeg a lényeg: a fenti méretre lassan fel lehet készülni, mondjuk nekünk az elektromos fűtés biztosítói csak magukban elvisznek egy egész sort.

 

Rack szekrény otthonra - a hálózati eszközök elegáns tárolása

Az informatika térhódítása jól nyomon követhető a hálózati eszközök számának növekedésével. Érdemes nekik saját helyet kialakítani.

 

A másik kóc a telekommunikációhoz tartozik. Ugye egyre több és több hálózatra csatolt eszközzel rendelkezünk, ezek pedig magukkal hozzák a kábelek számának növekedését.

Ez is luxusnak tűnhet, de melegen ajánlom egy rack szekrény beépítését: elnyeli a telefon, a kábeltévé, az internetes modem, a router, a megfigyelő rendszer és a riasztó minden eszközét, kábeleit, tápegységeit. Nagyon hasznosnak tartom, hogy ha szerelőt kell hívni, akkor a mester nem fogja az egész házat összemászkálni, hiszen az eszközök egy csomóban vannak. Nyilván egy kicsit több madzaggal jár, de mindenképpen megéri a rendezettség, illetve nem szívesen kerülgetek a házban a különböző kábeleket, és ez arra is megoldást nyújt.

 

LED világítás szerelés: LED lámpák, LED szalagok

A világítás megtervezésére fordítanak az építtetők sokszor a legkisebb figyelmet. Pedig egy jó és hangulatos világítás sokkal fontosabb mint egy drága csempe, vagy egy 10x átkevert falszín. Főleg, ha sötétben nem látjuk őket. A világítás tervezésénél a legfontosabb az, hogy felejtsük el a szoba közepéről egy dróton belógó 100-as villanykörte koncepciót.

Az élhető, hangulatos, megfelelő erősségű megvilágításhoz több pontból érkező fényre van szükség. Minél több a fényforrás, annál kisebb az árnyékos felület. A LED szalagok ehhez kiváló megoldást nyújtanak, tettünk is belőle mindenhová. Nagy előnye még a LED szalagnak, hogy nagyon olcsó, főleg ahhoz képest, hogy mekkora felületet díszít a fényével. A mi lakásunkban ~60 méter LED szalag került felhasználásra, és ez tápegységekkel együtt is olcsóbb volt, mint két szobai csillár. Cserébe nagyon jó hangulata van, kellemes szórt fényt biztosít, tévézés közben sem vakít, de az általunk választott 4,8 Wattos LED szalag mellett olvasni is lazán lehet. Pedig ez majdnem a legkisebb teljesítményű szalag.

A csillárokra visszatérve: a kisszobában még SOHASEM volt felkapcsolva. A dolgozószobában pedig egyszer, véletlenül.

A LED szalag megöli a többi lámpatestet, egyedül a konyha kivétel. Ott koncentrálódik az olyan munka, ahol látni is kell. A spot lámpákat a belógó csillárokkal kombináltuk, a 30 m2-re feltettünk 20 darab 7 Wattos és 3 darab 10 Wattos LED lámpát. Ez összesen 170 Watt, az ANRO-sok csak 120 Wattot ajánlottak, de elég is lett volna. Ha minden fel van kapcsolva, és a reluxa nincs leengedve, akkor az utcán is meg lehetne valakit műteni, nem csak a konyhában. Mindezek mellett olyan, hogy túl sok fény, olyan nem létezik. Olyan van, hogy kevés: ilyenkor tágul a pupilla, meg acid parti után. Egyébként gondoljunk arra, hogy a napot nem lehet túlvilágítani, a túl sok fénytől nem kell félni.

Mivel szeretek fényképezni (de sajnos nem nagyon tudok), készítettem pár képet az elkészült világításokról, burkolatokról a nappali előszoba és konyha területén. Az alábbi alaprajzon meg lehet tekinteni, hogy melyik helyiségekről van szó. Sárgára átszíneztem, hogy könnyebb legyen felismerni a területet, mivel nem minden a tervrajz szerint készült.

 

Nappali - konyha alaprajz

 

A konyhaszekrény alá persze pluszban még betettünk egy LED szalagot, alumínium profilba, ez is kiválóan teljesít. Főleg akkor nagyon hangulatos, ha minden más fény le van kapcsolva, de akkor is hasznos, ha éppen munka folyik a konyhapulton. De következzenek a képek:

 

Nappali - konyha - előszoba LED világítás

Nappali - konyha - előszoba LED világítás

Nappali - konyha - előszoba LED világítás

Nappali - konyha - előszoba LED világítás

A teljes fotóanyag, nagyítható képekkel a Vásárlói képek menüpont alatt megtekinthető. A rengeteg képből a következőekről van szó: 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032, 2033, 2034, 2035, 2037, 2038, 2040.

Szóval a LED világítás egyenlőre nagyon bejött, tényleg energiatakarékos, annyit fogyaszt amennyi rá van írva és a rejtett világítást mással például meg sem tudtuk volna oldani.

Az élettartamot meg majd meglátjuk, de az összberuházáshoz képest annyira elenyésző a fényforrások bekerülési költsége, hogy majdnem mindegy. Példának okáért: a szellőztető rendszer fél éves szűrőcseréjéből majdnem kijön az összes fényforrás újra cserélése.

 

Építkezés: merjünk nagyot bontani!

Az építkezés jó dolog. Látni, ahogy kinő a semmiből egy ház. Saját ízlésünknek megfelelően kialakítani, berendezni. Bármikor újra hozzákezdenék, függetlenül attól, hogy az írás során néhányszor érezhette azt a kedves olvasó, hogy sok ideggel jár. Igen, vannak rosszabb napok, de a következő munkafázis során el is felejti nagyjából az ember ezeket a dolgokat.

A bontástól pedig ne féljünk. A kőművesünk szerint nem is jó az az építkezés, ahol nem kell valamit visszabontani. Inkább tegyük meg akkor, amikor látjuk, hogy az nem lesz jó. Nyugodtan vágassunk másik ablakot, falazzuk be az ajtót, tegyük át a bejáratot. Minél gyorsabban javítjuk az észlelt hibákat, annál kevesebbe fog kerülni. Ha nem bontjuk vissza, egy életen át bánhatjuk: minden nap eszünkbe fog jutni, hogy de kár volt így hagyni...

 

Egy jó építkezéshez kell legalább egy bontás is.

Egy jó építkezéshez kell legalább egy bontás is. Még félig nincs kész a ház, máris bontunk.

 

Mi is bontottunk: a terasz pergolájának terveztek egy 40x60 cm-es méretű betonkolosszust. Ami majdan 10x15 cm-es gerendákat fog tartani. Már amikor bezsaluzsták is gyanús volt, de kizsaluzás után azonnal látszódott, hogy vállalhatatlan. A légkalapács és a daru meggyógyította. Van most helyette egy elegáns 10x10 cm-es zártszelvény, ami majd kap egy fa burkolatot és kész.

 

Egy építkezés munkafolyamatai

Ígértem egy listát a munkafolyamatokról, ezekre kell felkészülni. A sorrend nagyjából ez, nyilván a vége felé már fel lehet cserélni egy-két dolgot, de nagyjából fix a sorrend. Pl. a falazás előtt nem lehet vakolni, mert egyrészt a vakolat nem nagyon áll meg a levegőben, illetve utána nagyon nehéz a vakolat mögé falat építeni...

A folyamatok mögött lévő kék kis izére kattintva nyílik a fotó az éppen aktuális tevékenységről, vagy végeredményéről.

 • Tulajdonos: Első puhatolózás a tervezőnél, hogy mit lehet építeni.
 • Tulajdonos: Telek kiválasztása, közművek ellenőrzése. Telek kiválasztása, közművek ellenőrzése.
 • Tulajdonos: Telek vásárlás, esetlegesen bontási engedély beszerzése.
 • Tulajdonos: Bontás. A telken lévő épületek bontása.
 • Tulajdonos: Ház megtervezése.
 • Tervező: Engedélyes terv elkészítése, beadása.
 • Hivatal: Engedélyezési eljárás. Terv visszadobás.
 • Tervező: Engedélyes terv javítása, beadása.
 • Hivatal: Engedélyezési eljárás. Továbbítás a tervtanácsnak.
 • Tervtanács: Terv visszadobása.
 • Tervező: Engedélyes terv javítása, beadása.
 • Hivatal: Engedélyezési eljárás. Továbbítás a tervtanácsnak.
 • Tulajdonos: Személyes látogatás a hivatalban. Kiabálás a hivatalban.
 • Hivatal: Engedélyes terv kiadása.
 • Tervező: Statikai és kiviteli tervek elkészítése.
 • Földmérő: Telek kimérése.
 • Kőműves: Kerítések megépítése. Kerítések megépítése.
 • Tervező - kőműves: A ház kitűzése. A ház kitűzése.
 • Kőműves: Kútalapok fúrása, betonozása, vasalása. Kútalapok fúrása, betonozása, vasalása.
 • Kőműves: A kútalapok tetejére sávalap zsaluzása, betonnal beöntése. A kútalapok tetejére sávalap zsaluzása, betonnal beöntése.
 • Kőműves: A sávalap tetejére pincefalazó blokkból újabb alap építése, betonnal kiöntése. A sávalap tetejére pincefalazó blokkból újabb alap építése, betonnal kiöntése.
 • Kőműves: Válaszfalak alapjainak elkészítése. Válaszfalak alapjainak elkészítése.
 • Kőműves: Az elkészült alap feltöltése, földdel. Az elkészült alap feltöltése, földdel.
 • Vízszerelő: Ivóvíz, szennyvíz leállások elkészítése, csövezés. Ivóvíz, szennyvíz leállások elkészítése, csövezés.
 • Villanyszerelő: Elektromos fővezeték csövezése. Elektromos fővezeték csövezése.
 • Kőműves: Szerelőbeton sóderágy elkészítése, majd betonozása. Szerelőbeton sóderágy elkészítése, majd betonozása.
 • Kőműves: Alap külső hungarocell szigetelése. Alap külső hungarocell szigetelése.
 • Kőműves: Fő falak elkészítése, nyílászárók fölötti áthidalók beépítése. Fő falak elkészítése, nyílászárók fölötti áthidalók beépítése.
 • Kőműves: Beton födém zsaluzása. Beton födém zsaluzása.
 • Kőműves: A födém és a koszorúk vasszerkezetének szerelése. A födém és a koszorúk vasszerkezetének szerelése.
 • Kőműves: A födém betonozása. A födém betonozása.
 • Kőműves: A koszorúk betonozása, majd hőszigetelése. A koszorúk betonozása, majd hőszigetelése.
 • Kőműves: Vízóra akna betonozása. Vízóra akna betonozása.
 • Ács: Szarufák, gerendák, székállások beépítése. Szarufák, gerendák, székállások beépítése.
 • Kőműves: Tűzfalak építése. Tűzfalak építése.
 • Ács: Tetőfólia, tetőléc és ellenlécezés elkészítése. Tetőfólia, tetőléc és ellenlécezés elkészítése.
 • Ács: Stablon deszkák felrakása.
 • Festő: Stablon deszkák festése.
 • Kőműves: Tűzfalak tetejének zsaluzása, betonozása (nyílt tűzfal miatt). Tűzfalak tetejének zsaluzása, betonozása (nyílt tűzfal miatt).
 • Bádogos: Csatorna, eresz, tűzfal bádogozása. Csatorna, eresz, tűzfal bádogozása.
 • Vízszerelő: Ivóvíz és szennyvíz városi hálózatra csatlakoztatása. Ivóvíz és szennyvíz városi hálózatra csatlakoztatása.
 • Kőműves: Kémény építése. Kémény építése.
 • Ács: Cserepezés. Cserepezés.
 • Kőműves: Beltéri válaszfalak építése. Beltéri válaszfalak építése.
 • Ács vagy gipszkartonos: Fa födémes részek mennyezeti szigetelése, gipszkartonozása. Fa födémes részek mennyezeti szigetelése, gipszkartonozása.
 • Villanyszerelő: Falak vésése, csövezése, szerelvények helyének kialakítása. Falak vésése, csövezése, szerelvények helyének kialakítása.
 • Kőműves: Belső falak vakolása. Belső falak vakolása.
 • Kőműves: Bitumenes vízszigetelés készítése a szerelőbetonra. Bitumenes vízszigetelés készítése a szerelőbetonra.
 • Vízszerelő: A házon belüli víz és szennyvízcsövek lerakása a szerelőbetonra. Csövezés a szaniterekig. A házon belüli víz és szennyvízcsövek lerakása a szerelőbetonra. Csövezés a szaniterekig.
 • Gépész: Központi porszívó csöveinek elhelyezése. Központi porszívó csöveinek elhelyezése.
 • Kőműves: Aljzat hungarocell hőszigetelése ~15 cm vastagságban. Aljzat hungarocell hőszigetelése ~15 cm vastagságban.
 • Kőműves: Terasz áthidaló bontás. Terasz áthidaló bontás.
 • Kőműves: Aljzat betonozás: 3-4 cm.
 • Villanyszerelő: Elektromos fűtőkábel fektetése. Elektromos fűtőkábel fektetése.
 • Kőműves: Aljzat második rétegének betonozása ismét 3-4 cm, a fűtés miatt kellett kétszer. Aljzat második rétegének betonozása ismét 3-4 cm, a fűtés miatt kellett kétszer rámenni.
 • Festő: Belső falak glettelése, csiszolása. Belső falak glettelése, csiszolása.
 • Gépész: Szellőztető rendszer csövezése. Szellőztető rendszer csövezése.
 • Gipszkartonos: Gipszkarton álmennyezet és gipszkartonból épített falak elkészítése, glettelése. Gipszkarton álmennyezet és gipszkartonból épített falak elkészítése, glettelése.
 • Villanyszerelő: A csövekbe az elektromos kábelek behúzása. A csövekbe az elektromos kábelek behúzása.
 • Gipszkartonos: Kandalló vázának megépítése. Kandalló vázának megépítése, kandalló beépítése.
 • Fűtésszerelő: Kandalló beépítése, beüzemelése. Kandalló beépítése, beüzemelése.
 • Kőműves: Külső falak vakolása. Külső falak vakolása.
 • Asztalos: Külső ajtók, ablakok beépítése. Külső ajtók, ablakok beépítése.
 • Burkoló: Fürdőszoba, konyha, stb. csempézése. Fürdőszoba, konyha, stb. csempézése.
 • Villanyszerelő: Kapcsolók, konnektorok felszerelése, kapcsolószekrény beüzemelése. Kapcsolók, konnektorok felszerelése, kapcsolószekrény beüzemelése.
 • Villanyszerelő: Lámpatestek felszerelése, LED szalag beszerelése. Lámpatestek felszerelése, LED szalag beszerelése.
 • Festő: Utolsó glettelés, javítás, végleges festés. Utolsó glettelés, javítás, végleges festés.
 • Ács: Terasz fa szerkezetének elkészítése. Terasz fa szerkezetének elkészítése.
 • Asztalos: Belső nyílászárók beépítése. Belső nyílászárók beépítése.
 • Vízszerelő: Szaniterek felszerelése. Szaniterek felszerelése.
 • Gépész: Szellőztető berendezés légszelepeinek beépítése.
 • Parkettás: Laminált parketta lerakása. Laminált parketta lerakása.
 • Asztalos: Konyhabútor, gardrób, illtve további beépített bútorok elkészítése. Konyhabútor, gardrób, illtve további beépített bútorok elkészítése.
 • Vízszerelő: Konyhabútorba csaptelep, mosogatótálca beépítése.
 • Villanyszerelő: Sütő, főzőlap beépítése, csatlakoztatása. Sütő, főzőlap beépítése, csatlakoztatása.
 • Gépész: Központi porszívó készre szerelése: fali csatlakozók, szemétlapát adapter.
 • Gépész: Szellőztető berendezés beüzemelése.
 • Tulajdonos: Takarítás. Mondjuk ezt folyamatosan fogjuk végezni, szinte minden mester után.
 • Tulajdonos: Páramentesítés. Érdemes venni-kérni egy páramentesítő gépet.
 • Tulajdonos: Mi itt beköltöztünk.
 • Kőműves: Kültéri betonozási munkák: járda, bejáró, utak elkészítése. Kültéri betonozási munkák: járda, bejáró, utak elkészítése.
 • Lakatos: Utcai kapu vasszerkezetének elkészítése. Utcai kapu vasszerkezetének elkészítése.
 • Ács: Utcai kapu faszerkezetének elkészítése. Utcai kapu faszerkezetének elkészítése.
 • Festő: Külső fa elemek (kapu, stablon, miegymás) utolsó festése.
 • Kőműves: Térkövezés. Térkövezés.
 • Villanyszerelő: Kültéri világítótestek felszerelése, beüzemelése és a csengő felszerelése. Kültéri világítótestek felszerelése, beüzemelése és a csengő felszerelése.
 • Festő: Terasz fa szerkezetének festése. Terasz fa szerkezetének festése.
 • Kőműves: Külső csempefelületek elkészítése. Külső csempefelületek elkészítése.
 • Kőműves: Kültéri kőburkolatok felragasztása. Kültéri kőburkolatok felragasztása.
 • Festő: A ház színezése (kőporozás).

Viszonylag hosszú a lista, de ezek 99%-a mindenkinél szükséges lépés. Biztos vagyok benne, hogy kihagytam minimum egy folyamatot, de lehet, hogy kettőt is. Előre is elnézést kérek érte, de úgysem ebből a listából fog építkezni senki, a mesterek meg majd segítenek.

Még annyit fűznék az építkezéshez, hogy nem lesz tökéletes. Ne is akarjuk, mert akkor tényleg beleőrülünk: ennyi folyamatot nem lehet hibátlanul elvégezni, levezényelni. Nem tudunk mindenre felkészülni. Nyilván törekedjünk arra, hogy jó legyen, de érdemes már most elkezdeni barátkozni az AS módszerrel. A módszer lényege: Ahogy Sikerül.

Rengeteg öröm fog érni egyébként bennünket építkezés közben, minden mester kétszer fogja az endorfin szintünket a csúcsra járatni: egyszer amikor végre megérkezik, aztán pedig amikor végre elmegy. Eleinte úgyis a tökéletesre törekszünk majd, de a lista közepén egyre szimpatikusabbá fog válni az AS módszer. Beköltözés előtt pedig már mi fogjuk mondani, hogy: Jól van már az, csak húzzatok innen el :)

Lassan be is fejezném a cikket, remélem nem volt nagyon unalmas. Illetve remélem azt is, hogy tudtam néhány építkezőnek segíteni. Ha valakinek kérdése lenne, azt az alábbi fórumban fel lehet tenni, ahogyan időm engedi megpróbálok válaszolni rá. A bekerülési költségekhez nagyságrendi tételeket írtam, hiszen nincs két egyforma ház. A lényeg itt a tájékoztatás lenne.

Azonban megkérek mindenkit, hogy akinek használható, épkézláb ötlete, gondolata van az építkezés folyamatával kapcsolatban, az nyugodtan írja ide, hátha más is tanulhat belőle.

Jó egészséget, jó építkezést!

A.G.

Ajánlott termékeink
1.
TOP
Garancia: 1 év
1500 lumen
100 lumen/Watt
Fekete-sárga
E energiaosztály
80 mm
330 mm
Akkus LED reflektor, munkalámpa (15W - 1500 Lm) + PowerBank funkció
15 Watt Hideg fehér
Raktáron: 3 darab
Ár: 10 159 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
210 cm
Fekete
Tripod háromlábú állvány dönthető fejjel - lézeres szintezőhöz és LED reflektorhoz
Raktáron: 9 darab
Ár: 5 619 Ft /darab

10 vélemény, értékelés

#1 - PRL
2015/06/21, 14:38
Nagyon jó írás, gyönyörű a ház, nem is tudok belekötni semmibe. Na jó, ha kényszerítenek, akkor egyedül a mikrosütő az, amit nem értek (miért nem lett beépíthető), nekem nagyon szúrja a szememet. :)
#2 - Király-Incze Levente
2016/04/05, 21:54
Tiszteletem,

Idén építkezésbe kezdünk és érdekelne a leírt fűtőszálas padlófütési technológia mennyire vált be, illetve milyen áramfogyasztást generált. Nem találok a piacon ezzel kapcsolatos méréseket, öszinte, valós, felhasználói véleményt és adatokat.

Nagyon megköszönném ha össze tudnánk akár telefonon találkozni pár perc erejéig.
Köszönöm előre is a lehetőséget, segítséget
#3 - Tályai Piroska
2016/04/08, 10:16
Tisztelt Király-Incze Levente!

Megkeresését illetően igyekszünk segítséget nyújtani, de még kérünk egy kis türelmet!
Köszönjük megértését!
#4 - Baráth-Gáspár Szabina
2017/01/10, 14:56
Gyönyörű a ház, és hálás köszönet a sok képért, illetve a részletes leírásért! :) Nagyon nagy segítség ez sokunk számára!
A konyhában található kínai csempe egyszerűen csodás! Tudna kérem segíteni abban, hogy hol kapható ez a típus? (Próbáltam utánanézni az interneten, de egyelőre nem bukkantam rá - a legtöbb helyen csak megemlítik, hogy a silány minőségű kínai csempét kerülni kell... De nekem akkor is ez kell! :) )
#5 - Tályai Gábor
2017/01/19, 08:21
Kedves Baráth-Gáspár Szabina!

Köszönjük elismerő szavait, örülök, ha tudtunk segíteni!

A csempéről: mi a Szatmári üzletláncban (www.szatmari.hu) vásároltuk ezt a típust, nem tudom, hogy tartják-e még, hiszen
már eltelt három év a vásárlás óta, de egy próbát megér. Továbbra sincs a csempével semmi probléma, viszont a drága fürdőszobai csempével nagyon megjártuk. Kicsit érdes a felülete, takaríthatatlan, lassan kezd gusztustalanná válni.

Ha van valakinek ötlete, hogy milyen szerrel lehet a sötét csempéről levakarni a vízkövet/szappanlerakódást, akkor szóljon. Már próbálkoztunk több anyaggal is, minden látható eredmény nélkül.

Köszönettel:
Tályai Gábor
#6 - Baráth-Gáspár Szabina
2017/02/23, 15:35
Kedves Gábor!

Nagyon szépen köszönöm, hogy megtisztelt válaszával.

A fürdőszobai csempével kapcsolatban sajnos nincs ötletem. :(

Minden jót Önöknek!

Üdvözlettel:
Baráth-Gáspár Szabina
#7 - Marcibál Attila
2020/10/14, 10:20
Nagyon jó írás, a legjobban az utcai műtés tetszett, könnyesre röhögtem magam... :D
#8 - Vendel P
2021/08/10, 14:27
Mi most kezdünk majd bele az egészbe, annyi különbséggel, hogy mi felújítani fogunk csak egy kis hozzáépítéssel.
Nagy segítség volt ez a kis összefoglaló, már az induláshoz is, meg amúgy is...vicces, tömény, részletgazdag!
Köszönjük ;)
#9 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2021/08/10, 14:31
Kedves Vendel!

Örülünk, hogy cikkünk elnyerte a tetszését, és segítségére lehettünk!

Üdvözlettel: ANRO Épületdíszítés Kft.
#10 - Kozma Éva
2022/01/09, 17:24
Köszönöm a leírást!
A vízkövet eltávolítani legegyszerűbben a 20%-os ecettel lehet: benedvesíteni a felületet töményen ezzel az ecettel, kis ideig hatni hagyni, majd letörölni, nedves szivaccsal átmosni. Addig ismételni, míg teljesen megtisztul a felület.
A jövőre nézve pedig célszerű lenne egy vízlágyítót felszerelni a bejövő vízvezetékre. De vigyázat, ez a lágyított víz már nem ivóvíz! Olyan helyre kell beszerelni, ami a konyhai csapot kikerüli, vagy külön a konyhába vinni egy ivóvíz-vezetéket a másik mellett. Viszont a lágyított víz nagyon jó fürdésre, mosásra, mosogatásra, WC-öblítésre. Utána már nem lesz gond a vízkővel.
Felhasználó vagyok, tapasztalatból írtam ezt le.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
766.900+ elégedett vásárló
488.300+ raktáron lévő termék
199.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése