Alumínium LED profil, LED szalag profil

Karbonsemlegesség 2023-ra!

Karbonsemlegesség 2023-ra!


A globális felmelegedés elleni küzdelem sajnos az egész világon elég lassan halad. Óriási fejlődést országunkban sem látunk kialakulni, pedig a 2021-es nyár szó szerint az emlékezetünkbe fog égni, hiszen a tél szinte egy pillanat alatt hőhullámokkal teli nyárba váltott.

Cégünk messzemenően elkötelezett a környezet és a klíma védelme mellett, így eddig is sokat tettünk azért, hogy tevékenységünk minél kisebb mértékben terhelje a környezetet, akár energia, akár hulladék tekintetében. Azonban ahogyan a klímaváltozás is felgyorsult, úgy nekünk is fel kell pörögnünk, ezért az idei, 2021-es évben vállaltuk, hogy 2023-ban már teljesen karbonsemlegesen fogunk működni!

"Szerencsére" az alapokat már lefektettük, hiszen az energiatakarékos működés igénye már a kezdetektől fontos szerepet játszik, így minden telephelyünket már a vásárlás után azonnal hőszigeteltük, a fűtéseket korszerűsítettük, illetve a Kemény körúti telephelyünket, 2015-óta már egy 10 kWp teljesítményű napelem rendszer látja el energiával.

Mit jelent számunkra a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegességre vagy klímasemlegességre még nincs egyértelműen megfogalmazott ajánlás, ezért egy kicsit pontosítanánk, hogy ez nekünk mit jelent:

  • Az elektromos berendezéseink működtetéséhez használt energiát megtermeljük.
  • A fűtés esetén a földgáz használatát megszüntetjük, elektromos fűtésre állunk át.
  • A gépjárműveinket elektromosra cseréljük, hogy itt se legyen semmilyen szennyezőanyag kibocsájtás.
  • Tevékenységünk során a műanyag csomagolóanyagok használatát a minimálisra csökkentjük.
  • A keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtjük és adjuk át újrahasznosításra.

A karbonsemlegességet az alábbi módon tervezzük elérni 2023-ra:

Energiatermelés:

35 kWp teljesítményű napelem az Almássy utcán

Cégünk méretei és környezetünk adottságai egyelőre kizárólag a napelemes energiatermelést teszik lehetővé. Célunk az, hogy mind a négy telephelyünk energiaellátásához (a fűtést is beleértve), illetve az elektromos járművek töltéséhez elegendő mennyiségű zöld energiát állítsunk elő.

Jelenleg 2 telephelyünk rendelkezik napelemmel, összesen 45 kWp teljesítménnyel. A következő néhány hónapban a másik két telephely is megkapja a saját napelemét, illetve a meglévő állományt is bővítjük, így a 2021-es év végére 65 kWp napelemes teljesítmény elérése a cél.

A 2022-es évben pedig további 65 kWp teljesítményű megújuló energiaforrást kívánunk üzembe helyezni, felkészülve az energiaigényünk növekedésre, és a terjedő elektromobilitást elősegítő DC töltők kiszolgálására. Ezt egyelőre szintén napelemmel tervezzük megoldani, ám ha addig változik a jogszabályi környezet, akkor a városon kívüli telephelyen akár szélerőmű is szóba jöhet, hogy ne legyen annyira homogén az energiamix.

Energiatárolás:

Igen, tudjuk, a szaldó elszámolás egy kicsit "csalás", így két járható út lenne a teljesen zöld energiáról való működésnek: az egyik a túlméretezés, a másik a tárolás. A túlméretezés nem járható út, hiszen köt bennünket is az 50 kWp-es kiserőmű limit. A másik a tárolás, egyenlőre azonban a hidrogénen kívül nincs valós alternatíva a szezonális tárolásra, az meg még egyenlőre nagyon drága és nagyon nem hatékony.

Ennek ellenére a 2022-es évben minden telephelyünket teszt jelleggel ellátjuk akkumulátorral, mely legalább a naplemente utáni időszakot (mely nagy részt már egyébként is nyitvatartási időn kívül esik, így jellemzően csak a biztonsági és vészvilágítások, illetve a hálózati eszközök működnek) ellátja energiával reggelig. Természetesen csak kb. márciustól októberig, hiszen az hőszivattyús fűtéshez nem fogunk tudni megfelelő mennyiségű energiát letárolni.

Közlekedés:

Elektromos autóink

Pillanatnyilag 11 gépjármű alkotja a céges flottát. A főleg városban használt autókat már elkezdtük lecserélni. Jelenleg 2 db villanyautóval rendelkezünk, az idei évben még minimum két újabb járművet állítunk át elektromosra.

Rövidtávú célunk az, hogy a városi közlekedésből mihamarabb kiszorítsuk belsőégésű motoros járműveinket.

A 2022-es év feladata lesz a nagyobb futásteljesítményű áruszállítók cseréje. Mondjuk emelőhátfalas típusra jelenleg nincs létező alternatíva, így ez még okozhat problémákat, de reméljük, hogy legkésőbb a 2023-as év elejére már nagyobb kínálattal és emészthetőbb árakkal fogják kínálni az elektromos furgonokat, teherautókat.

Elektromobilitás támogatása:

Elektromos autó töltő az alkalmazottak részére is!

Az elektromos autózás szerves részét képezi az autók töltése. Az elektromos autók terjedéséhez így az is kell, hogy minél több helyen, illetve munkahelyen is lehetőség legyen a feltölteni a járművet. Cégünk egy 22 kW-os AC töltővel és számtalan hagyományos 230V-os 10/16A-es aljzattal áll rendelkezésére munkavállalóinak, hogy elektromos autóikat munka közben feltöltsék.

A jelenleg már rendelkezésre álló 22 kW-os AC töltő mellé a 2022-es év elejére üzembe szeretnénk egy 50 kW-os DC töltőt is kiépíteni, melyet munkavállalóink mellett vásárlóink is használhatnak.

Amennyiben és amint a helyi elektromos hálózat bővítésre kerül, úgy egy újabb, legalább 100 kW-os DC töltésre alkalmas berendezést is szeretnénk beállítani.

Fűtés:

Levegő-víz hőszivattyús fűtés

A szilárd tüzelőanyagok felhasználását már 2013-ban befejeztük, helyettük a jóval kisebb CO2 kibocsájtású földgázra álltunk át, kondenzációs gázkazánokkal. A karbonsemlegességi döntés alapján a földgáztüzelést a 2021-es évben beszüntetjük, kibocsájtásmentes fűtési módra váltunk.

A jövőt a levegő-víz hőszivattyúkban látjuk: jelenleg ezt tartjuk a leghatékonyabb, környezetbarát fűtési módnak, amely a telephelyi adottságainak is megfelelő.

Az újabb fűtéskorszerűsítés már elkezdődött: egyik telephelyünk már megkapta a levegő-víz hőszivattyút, a másik éppen szerelés alatt van. Harmadik telephelyünkön is kiépül, várhatóan a fűtésszezon elejére. Negyedik, legkisebb egységünket pedig már eleve inverteres fűtéssel szereltük.

Környezetvédelem - újrahasznosítás:

Hulladék prés a szelektív hulladékgyűjtéshez

Cégünknél elsősorban könnyen szelektálható és újrahasznosítható papír és műanyag hulladék keletkezik, ezeket szelektíven gyűjtjük, préseljük, majd leadjuk a helyi hulladékkezelőnek újrafeldolgozásra.

A műanyag hulladék csökkentése érdekében a csomagoláshoz is jórészt papír dobozt használunk, melyet vagy réz kapcsokkal tűzünk le, vagy ragasztószalaggal rögzítünk.

A műanyag ragasztószalag használatát, a beszállító cég ígérete szerint már 2021-év végén le tudjuk cserélni papír alapú ragasztószalagra.

A 2022-es év elején a műanyag tasakokat szeretnénk papír tasakokra kiváltani.

Ezzel 99%-ban műanyagmentessé válik a csomagolásunk. Kivételt képeznek a szálas termékek egymáshoz rögzítésére alkalmas nyújtófóliák, melyek helyettesítő alternatíváit jelenleg is keressük.

Áttértünk a digitális számlázásra, ez évente több mint egy raklap A4-es papír és 15-20 db toner fel nem használását eredményezte.

Takarékosság:

És lehet a klímáért passzívan is tenni :) hiszen a legjobb energia az, amit fel sem használunk. Ennek megfelelően a cégvezetés és az alkalmazottak is elkötelezettek a pazarlás, felesleges energia és vízfelhasználás megszüntetése iránt.

Ezek mellett igyekszünk mindig a modern, energiatakarékos technológiákat választani. Minden telephelyünkön LED világítás működik, illetve a telephelyek egy kivételével megfelelően hőszigeteltek is, de további szigetelési munkálatokat is tervezünk.

Zöldremosás vagy valós tettek?

Persze ezek nagy szavak, mi viszont nem egy PR cikket szeretnénk melyben egy távoli dátumra mutogatunk, hanem ténylegesen tenni szeretnék valamit a környzetünkért, melyben nap mint nap élünk.

És, ha már teszünk valamit, akkor annak az eredményét és tapasztalatait be is fogjuk mutatni: minden célkitűzésünk megvalósulása után ebben az új szekcióban be fogunk számolni az eredményekről!

Tályai Gábor

Hőszivattyú telepítése (2021. július)

Hőszivattyú telepítése (2021. július)

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 04.

Kemény krt. 20. sz alatti irodáink fűtéséhez egy levegő-víz hőszivattyút szereltünk fel, mellyel a meglévő gázfűtést fogjuk kiváltani. A hőszivattyú Cascade típusú, 15.5 kW leadott fűtési teljesítmény mellett mindössze 3,6 kW az elektromos energiafelvétele, a COP érték így optimális esetben 4-4.5 körül alakul.
35 kWp napelem az Almássy utcai telephelyre (2021. június)

35 kWp napelem az Almássy utcai telephelyre (2021. június)

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 04.

A legnagyobb energiaigényű, Almássy utcai telephelyünkre telepítésre került 35 kWp teljesítményű napelem, melyből fedezni tudjuk az elektromos berendezéseinknek szükséges energiamennyiséget, illetve még egy kicsi marad a hőszivattyúk működtetésére is.
22 kW AC elektromos autó töltő telepítése (2021. május)

22 kW AC elektromos autó töltő telepítése (2021. május)

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 09.

Az elektromobilitás elterjedéséhez esszenciális a töltőhálózat bővítése, illetve az is, hogy akár munkahelyeken is lehetősége legyen a munkavállalóknak az elektromos autóik töltésére. Erre és a céges autók töltésére telepítettünk a Kemény krt. 20. sz alatti telephelyünkre egy 22 kW-os AC töltőt. A Daheim Laden típusú EVSE akár mágneskártyával, akár WiFi-n keresztül is működhet.
BMW i3 tapasztalatok (2021. április)

BMW i3 tapasztalatok (2021. április)

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 11.

A második elektromos autónkba már egy kicsit többet invesztáltunk, hiszen kíváncsiak voltunk, városi használatra kényelmesebb-e esetleg egy nagyobb akkumulátor. Egy 4 éves BMW i3-ast vásároltunk, mely 180-230 km hatótávval rendelkezik. Ez nálunk városi felhasználásban azt jelenti, hogy sokszor hetente elég csak egyszer feltölteni.
Citroen C-Zero tapasztalatok (2021. március)

Citroen C-Zero tapasztalatok (2021. március)

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 09.

Első utunk az elektromobilitás világába. Az egyik legkisebb és legolcsóbb használt elektromos autóra, a Citroen C-zero-ra esett a választásunk, és nem döntöttünk rosszul! Nézzük meg, milyen tapasztalatokat szereztünk egy használt, 10 éves villanyautóval!
Hulladékprés a szelektív hulladékhoz (2017. március)

Hulladékprés a szelektív hulladékhoz (2017. március)

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 04.

A hulladékot szelektív gyűjtéséhez és kis helyen való tárolásához beszereztünk egy hulladékprést. A prés típusa Dixi 5 S-K. Ez egy kéttartályos eszköz, melyen egy présfej található, melyet át lehet húzni bármelyik tartály fölé.
10 kWp napelem telepítése 2015. május

10 kWp napelem telepítése 2015. május

Utoljára frissítve: 2021. augusztus 09.

Ez az első napelemes rendszerünk, mondhatnánk, hogy a kapudrog az energiatermelés világába :) az akkori fogyasztásunknak megfelelően méretezve, azonban eltelt 6 év, illetve a fűtés is hőszivattyúsra váltott, így ez még az idei évben (2021.) bővítve lesz.

Asztali nézet megjelenítése