Karbonsemlegesség 2023-ra!

Karbonsemlegesség 2023-ra!


Cégünk messzemenően elkötelezett a környezet és a klíma védelme mellett, így eddig is sokat tettünk azért, hogy tevékenységünk minél kisebb mértékben terhelje a környezetet, akár energia, akár hulladék tekintetében. Azonban ahogyan a klímaváltozás is felgyorsult, úgy nekünk is fel kell pörögnünk, ezért a 2021-es évben vállaltuk, hogy 2023-ban már teljesen karbonsemlegesen fogunk működni!

"Szerencsére" az alapokat már lefektettük, hiszen az energiatakarékos működés igénye már a kezdetektől fontos szerepet játszik, így minden telephelyünket már a vásárlás után azonnal hőszigeteltük, a fűtéseket korszerűsítettük, illetve az első napelem rendszer telepítését, már 2015-ben elvégeztük!

Mit jelent számunkra a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegességre vagy klímasemlegességre még nincs egyértelműen megfogalmazott ajánlás, ezért egy kicsit pontosítanánk, hogy ez nekünk mit jelent:

 • Az elektromos berendezéseink működtetéséhez használt energiát megtermeljük.
 • A fűtés esetén a földgáz használatát megszüntetjük, elektromos fűtésre állunk át.
 • A gépjárműveinket elektromosra cseréljük, hogy itt se legyen semmilyen szennyezőanyag kibocsájtás.
 • Tevékenységünk során a műanyag csomagolóanyagok használatát a minimálisra csökkentjük.
 • A keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtjük és adjuk át újrahasznosításra.

A karbonsemlegességet az alábbi módon tervezzük elérni 2023-ra:

Energiatermelés:

35 kWp teljesítményű napelem az Almássy utcán

Cégünk méretei és környezetünk adottságai egyelőre kizárólag a napelemes energiatermelést teszik lehetővé. Célunk az, hogy mind a négy telephelyünk energiaellátásához (a fűtést is beleértve), illetve az elektromos járművek töltéséhez elegendő mennyiségű zöld energiát állítsunk elő.

Már minden telephelyünk rendelkezik napelemmel, összesen 85 kWp teljesítménnyel. A 2022-es év második felében ezt a kapacitást további 25 kWp teljesítménnyel kívánjuk növelni.

Ez felkészülés az energiaigényünk növekedésre, és a terjedő elektromobilitást elősegítő DC töltők kiszolgálására. Ezt egyelőre szintén napelemmel tervezzük megoldani, ám ha addig változik a jogszabályi környezet, akkor a városon kívüli telephelyen akár szélerőmű is szóba jöhet, hogy ne legyen annyira homogén az energiamix.

Energiatárolás:

Igen, tudjuk, a szaldó elszámolás egy kicsit "csalás", így két járható út lenne a teljesen zöld energiáról való működésnek: az egyik a túlméretezés, a másik a tárolás. A túlméretezés nem járható út, hiszen köt bennünket is az 50 kWp-es kiserőmű limit. A másik a tárolás, egyenlőre azonban a hidrogénen kívül nincs valós alternatíva a szezonális tárolásra, az meg még egyenlőre nagyon drága és nagyon nem hatékony.

Ennek ellenére a 2022-es évben legalább az egyik telephelyünket teszt jelleggel ellátjuk akkumulátoros tárolóval, mely legalább a naplemente utáni időszakot (aminek nagy része már egyébként is nyitvatartási időn kívül esik, így jellemzően csak a biztonsági és vészvilágítások, illetve a hálózati eszközök működnek) ellátja energiával reggelig. Természetesen csak kb. márciustól októberig, hiszen az hőszivattyús fűtéshez nem fogunk tudni megfelelő mennyiségű energiát letárolni.

Közlekedés:

Elektromos autóink

Az elektromos autókra való átállás a 2022-es év első feléig megtörtént, a flotta jelenleg

 • 3 darab C-Zero/Peugeot Ionnal (16 kW akku)
 • 4 darab BMW i3-assal (3 db 96 Ah, és 1 db 120 Ah-s típus)
 • 2 darab VW e-Up-pal (1 db 18 kW és 1 db 38 kW-os akku)
 • 1 darab Renault Zoe-val (41 kW akku)
 • 1 darab VW ID3-al (58 kW akku)
 • és 1 db Kia E-Niroval (63 kW akku)
személyautókból áll.

A 2022-es év további feladata lesz a nagyobb futásteljesítményű áruszállítók cseréje. Mondjuk emelőhátfalas típusra jelenleg nincs létező alternatíva, így ez még okozhat problémákat, de reméljük, hogy legkésőbb a 2023-as év elejére már nagyobb kínálattal és emészthetőbb árakkal fogják kínálni az elektromos furgonokat, teherautókat.

Elektromobilitás támogatása:

Elektromos autó töltő az alkalmazottak részére is!

Az elektromos autózás szerves részét képezi az autók töltése. Az elektromos autók terjedéséhez így az is kell, hogy minél több helyen, illetve munkahelyen is lehetőség legyen a feltölteni a járművet. Cégünk 11 kW-os és 22 kW-os AC töltővel valamint számtalan hagyományos 230V-os 10/16A-es aljzattal áll rendelkezésére munkavállalóinak, hogy elektromos autóikat munka közben feltöltsék.

A jelenleg már rendelkezésre álló AC töltők mellé a 2023-as év elejére üzembe szeretnénk állítani egy 50 kW-os DC töltőt is, melyet munkavállalóink mellett vásárlóink is használhatnak.

Amennyiben és amint a helyi elektromos hálózat bővítésre kerül, úgy egy újabb, legalább 100 kW-os DC töltésre alkalmas berendezést is szeretnénk beállítani.

Fűtés:

Levegő-víz hőszivattyús fűtés

A szilárd tüzelőanyagok felhasználását már 2013-ban befejeztük, helyettük a jóval kisebb CO2 kibocsájtású földgázra álltunk át, kondenzációs gázkazánokkal. A karbonsemlegességi döntés alapján a földgáztüzelést a 2021-es évben beszüntettük, kibocsájtásmentes fűtési módra váltottunk.

A jövőt a levegő-víz hőszivattyúkban látjuk: jelenleg ezt tartjuk a leghatékonyabb, környezetbarát fűtési módnak, amely a telephelyi adottságainak is megfelelő.

2022-ben már minden telephelyünket elektromos árammal fűtjük, egy helyen klímával, a többi helyen pedig levegő-víz hőszivattyúval.

Környezetvédelem - újrahasznosítás:

Hulladék prés a szelektív hulladékgyűjtéshez

Cégünknél elsősorban könnyen szelektálható és újrahasznosítható papír és műanyag hulladék keletkezik, ezeket szelektíven gyűjtjük, préseljük, majd leadjuk a helyi hulladékkezelőnek újrafeldolgozásra.

A műanyag hulladék csökkentése érdekében a csomagoláshoz is jórészt papír dobozt használunk, melyet vagy réz kapcsokkal tűzünk le, vagy ragasztószalaggal rögzítünk.

A műanyag ragasztószalag használatát, a beszállító cég ígérete szerint már 2022-év végén le tudjuk cserélni papír alapú ragasztószalagra.

Ezzel 99%-ban műanyagmentessé válik a csomagolásunk. Kivételt képeznek a szálas termékek egymáshoz rögzítésére alkalmas nyújtófóliák, melyek helyettesítő alternatíváit jelenleg is keressük.

Áttértünk a digitális számlázásra, ez évente több mint egy raklap A4-es papír és 15-20 db toner fel nem használását eredményezte.

Takarékosság:

És lehet a klímáért passzívan is tenni :) hiszen a legjobb energia az, amit fel sem használunk. Ennek megfelelően a cégvezetés és az alkalmazottak is elkötelezettek a pazarlás, felesleges energia és vízfelhasználás megszüntetése iránt.

Ezek mellett igyekszünk mindig a modern, energiatakarékos technológiákat választani. Minden telephelyünkön LED világítás működik, illetve a telephelyek egy kivételével megfelelően hőszigeteltek is, de további szigetelési munkálatokat is tervezünk.

Zöldremosás vagy valós tettek?

Persze ezek nagy szavak, mi viszont nem egy PR cikket szeretnénk melyben egy távoli dátumra mutogatunk, hanem ténylegesen tenni szeretnék valamit a környzetünkért, melyben nap mint nap élünk.

És, ha már teszünk valamit, akkor annak az eredményét és tapasztalatait be is fogjuk mutatni: minden célkitűzésünk megvalósulása után ebben az új szekcióban be fogunk számolni az eredményekről!

Tályai Gábor

Energiatermelés: napelem telepítések

Energiatermelés: napelem telepítések

Utoljára frissítve: 2022. május 18.

A karbonsemlegességhez vezető út nálunk az energiatermeléssel kezdődik. Jelenleg 7 napelemes rendszerrel rendelkezünk, összesen 85 kWp kapacitással, melyek Fronius és SolarEdge inverterrel kerültek felszerelésre. Az idei, 2022-es évben még további 25 kWp kapacitás kiépítését tervezzük, az elektromos autóink töltésére.
Gázkazánok cseréje hőszivattyúra - tapasztalatok

Gázkazánok cseréje hőszivattyúra - tapasztalatok

Utoljára frissítve: 2022. július 22.

Kemény krt. 20. sz alatti irodáink fűtéséhez egy levegő-víz hőszivattyút szereltünk fel, mellyel a meglévő gázfűtést fogjuk kiváltani. A hőszivattyú Cascade típusú, 15.5 kW leadott fűtési teljesítmény mellett mindössze 3,6 kW az elektromos energiafelvétele, a COP érték így optimális esetben 4-4.5 körül alakul. A kedvező tapasztalatok miatt a többi telephelyünkön is hőszivattyús fűtésre váltottunk.
Elektromos autó flotta

Elektromos autó flotta

Utoljára frissítve: 2022. május 18.

2021. márciusában vásároltuk meg első elektromos autónkat. A mi céljainknak tökéletesen megfelelt, olyannyira, hogy kicsivel több mint 1 év alatt a teljes személyautó flottánkat elektromosra cseréltük!
Elektromos autó töltő: 11kW és 22kW-os töltők a munkaválallóknak is

Elektromos autó töltő: 11kW és 22kW-os töltők a munkaválallóknak is

Utoljára frissítve: 2023. augusztus 07.

Az elektromobilitás elterjedéséhez esszenciális a töltőhálózat bővítése, illetve az is, hogy akár munkahelyeken is lehetősége legyen a munkavállalóknak az elektromos autóik töltésére. Erre és a céges autók töltésére telepítettünk a Kemény krt. 20. sz alatti telephelyünkre egy 22 kW-os AC töltőt, illetve az Almássy utcai telephelyre egy 11kW-os és egy 22kW-osc töltőt. De mik is ezek?
BMW i3 tapasztalatok (2021. április)

BMW i3 tapasztalatok (2021. április)

Utoljára frissítve: 2022. május 18.

A második elektromos autónkba már egy kicsit többet invesztáltunk, hiszen kíváncsiak voltunk, városi használatra kényelmesebb-e esetleg egy nagyobb akkumulátor. Egy 4 éves BMW i3-ast vásároltunk, mely 180-230 km hatótávval rendelkezik. Ez nálunk városi felhasználásban azt jelenti, hogy sokszor hetente elég csak egyszer feltölteni.
Citroen C-Zero: az elektromos autózás kapudrogja

Citroen C-Zero: az elektromos autózás kapudrogja

Utoljára frissítve: 2022. május 18.

Első utunk az elektromobilitás világába. Az egyik legkisebb és legolcsóbb használt elektromos autóra, a Citroen C-zero-ra esett a választásunk, és nem döntöttünk rosszul! Nézzük meg, milyen tapasztalatokat szereztünk egy használt, 10 éves villanyautóval!
Hulladékkezelés - takarékoskodás

Hulladékkezelés - takarékoskodás

Utoljára frissítve: 2022. május 18.

A hulladékot szelektív gyűjtéséhez és kis helyen való tárolásához beszereztünk egy hulladékprést. A prés típusa Dixi 5 S-K. Ez egy kéttartályos eszköz, melyen egy présfej található, melyet át lehet húzni bármelyik tartály fölé.
19 év szakmai tapasztalat
807.000+ elégedett vásárló
447.500+ raktáron lévő termék
207.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése