Szobafestés, lakásfelújítás - első lépések

Utoljára frissítve: 2011 szeptember 30, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek
A lakberendezés a lakás belső terének művészi ízlés és gyakorlati szempontok szerinti berendezése és összehangolása. Az enteriőr dekorálásában egyes szabályok sziklaszilárdak, ugyanakkor számos tanácstól szabadon eltérhetünk. A legtöbb lakberendező és kivitelező azonban azt állítja, hogy mielőtt áthágjuk a szabályokat, meg kell ismernünk azokat!

Ötletek összegyűjtése:

Mivel a lakás szépítése a mi érdekünk és igényünk, ezért fontos, hogy nekünk is legyenek elképzeléseink, ötleteink, hogy később otthon érezzük magunkat. Ha nem áll módunkban belsőépítész vagy lakberendező tanácsát kérni, otthon is belevághatunk a lakás berendezésébe. A fő irányvonalak kidolgozásakor vegyük figyelembe lakásunk elhelyezkedését, ház esetében az építészeti megoldásokat is, nehogy a külső és a kialakult belső nagyon különbözzön egymástól.

Célszerű átolvasni több lakberendezési magazint (online és nyomtatott sajtót egyaránt) és ellátogatni bemutatótermekbe, hogy realizálódjanak vágyaink. Sokszor az ember csak a rutinfeladatokat végzi el belső átalakításoknál, majd a befejezés után döbben rá, hogy mennyi modern, trendi tipp van, amely praktikus és esztétikus is. Érdemes megvizsgálni és felírni milyen stílus elemei állnak hozzánk legközelebb, milyen színeket preferálunk, milyen rendeltetést szánunk az enteriőrnek és a lakótársaink, családtagjaink kívánalmait is.

Ötletekért, kivitelezési megoldásokért felkeresheti a Lakásfelújítás galéria menüpontot, amely több 1000 képpel igyekszik útmutatást adni a belső terek, világítások, lakásdekorációk, lakástextilek megválasztásával kapcsolatban is.

Terv - rajz - anyagok:

Készítsen a helyiségről egy pontos alaprajzot, jegyezze le a szoba méreteit, valamint az olyan speciális jellemzőket, mint az ablakok, ajtók, villanykapcsolók és elektromos dugaljak elhelyezkedése. Ha megvan minden fix tényező, akkor célszerű magunkkal vinni ezt az ábrát vásárláskor, ugyanis több helyen az alkalmazottak nemcsak segítőkészek, hanem felkészültek is.

Gondoljuk át alaposan a szoba funkcióját, mielőtt az elrendezéséről döntenénk. Így például, ha a nappali egyben dolgozószoba is, akkor a kikapcsolódást szolgáló ülőgarnitúrán és TV-polcon kívül szükség lesz íróasztalra, egy szekrényre a dokumentumoknak, s egy kényelmes szék, amelyben szívesen ülünk több órán keresztül. Elsőként ezeket a nagy terjedelmű bútorokat kell beszereznünk a boltban/szakembertől, s később jöjjenek a kisebb kiegészítők, mint a függönykarnis vagy az elektromos szerelvények.

Ha egy helyiséget tágasabbnak szeretnénk látni, jusson eszünkbe, hogy a csillogó felületek több fényt vernek vissza. A legnagyobb hatást azáltal érjük el, hogy az ablakkal szemközti falra hatalmas tükröket helyezünk. Az apró fürdőszobában néhány üvegcsempével növelhetjük a térérzetet. A sötétebb, borongós sarkokat egy-egy jól megválasztott falikarral világítsuk meg, vagy irányítsuk a figyelmet egy világosabb színű festéssel.
Szobafestés, lakásfelújítás ötletek
Fürdőszoba ötlet építészeti kiállításon
Hangsúlyozzuk ki a szoba vonzó részeit odaillő kiegészítőkkel - a kandalló párkányán jól mutat egy kovácsoltvas gyertyatartó. Vonjuk el a tekinteteket a ferde mennyezetről, előnytelen sarkokról olyan módon, hogy az oldalfalra ragasztott díszítőlécekkel mintegy bekeretezzük a szoba falait. A csúf radiátort, konvektort takarjuk el egy nyitott zsalugáterrel, melytől a hő is szabadon áramolhat.

Színek:

Ne hagyjuk figyelmen kívül a színek hangulati hatását sem. A sárga felvidít, a zöld és világoskék nyugtató - tehát olyan színeket alkalmazzunk, amelyek erősítik az elérni kívánt érzelmeket. (Bővebben a Szobafestés - Milyen színű legyen a lakás cikkünkben olvashat erről.) A különböző színű sávokkal festett falak izgalmas látványt nyújtanak, de kerüljük az éles kontrasztokat. Ma már rengeteg festék kapható és számos színárnyalat kikeverhető. Próbáljunk meg minél több termékmintát begyűjteni a boltokból, mert így sokkal könnyebb elképzelni az azokból kialakítható mintákat, felületeket.
Padlóburkolat, parketta

Tervezzük meg a padlóburkolatot is. Nagyon jó kopásálló a laminált padló, mely többféleképpen variálható és otthon is lerakható. A szőnyeg a padlóhoz képest kevésbé rideg, sokan ezt a kiegészítőt ki sem tudnák hagyni a lakásból. A szőnyeggel kapcsolatban is dönteni kell, hogy faltól-falig tartson, vagy csak kisebbet veszünk az ülőgarnitúra és dohányzóasztal összekapcsolására így tompítva az alatta rejlő járólap hűvösségét. További tanácsok: szőnyegvásárlási tippek.

Növények:

Szobanövényekről se feledkezzünk meg! Bármelyik szobát barátságosabbá tehetjük egy-két cserepes növénnyel. A Zamioculcas fényszegény, száraz levegőjű helyiségekben is mutatós, különösen egy szép kaspóban. Ha nincs időnk gondozni őket, akkor néhanapján lepjük meg magunkat egy csokor vágott virággal!
Szobafestés, lakásfelújítás ötletek
Bátran törjük meg a parketta homogenitását!

Világítás

Otthonunk hangulata a fentiekben felsoroltakon és még egy nagyon fontos dolgon múlik: a világításon. A fény (akár a természetes, akár a mesterséges) hangulatfokozó képességét már a tervezési szakaszban érdemes átgondolni. Manapság már nagyon sok termékből, világítási megoldásból válogathatunk ha fehér vagy akár színes fényeket szeretnénk használni. Egyre azonban ügyeljünk: a fényforrásokat egyszer kell megvenni és utána hosszú időn keresztül üzemben tartani, első szempont tehát mindig az energiatakarékosság legyen, majd a hosszú élettartam! Az új LED szallagok és ledes lámpák már teljesítik ezeket a feltételeket!

A falak, a bútorok, a kárpitok, a stílusok, a kiegészítők összehangolásával elérjük, hogy lakótér harmonikusnak, kellemesnek tűnjön. A jól átgondolt ötletek, apró részletek segítenek megmutatni személyiségünket a hozzánk látogatóba érkezőknek, így már csak a dicséretek begyűjtése marad hátra.

Kapcsolódó anyagok:

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
818.200+ elégedett vásárló
422.200+ raktáron lévő termék
209.500+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése