Szobafestés - Milyen színű legyen a lakás?

Utoljára frissítve: 2019 március 18, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek

Szobafestés - Milyen színű legyen a fal a lakásban?

 
Lakásfelújítás hallatán elsősorban festésre gondolunk, hiszen ez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető megoldás. Mindössze néhány ecset, henger és természetesen festék szükséges ahhoz, hogy később élvezhessük a pazar látványt. A szín kiválasztását egyedi igények befolyásolják, de nem szabad elsiklanunk a színárnyalatok jelentősége mellett. A színpszichológia a lakásfestés területén is alkalmazható tudomány.
 
Talán mindannyiunk számára közismert tény, hogy a színek nemcsak a falakra vannak hatással, hanem ránk is, lelkünkre és testünkre egyaránt, akár látjuk is, akár csak érzékeljük. Ezen mechanizmussal a színpszichológia foglalkozik. Az otthonunkban alkalmazott színeknek tehát megvan a jelentőségük, ezért az uralkodó árnyalatok vidámságot, lehangoltságot, melegséget vagy ridegséget sugallnak. A világos színek tágítják, a sötétebb árnyalatok optikailag zsugorítják enteriőrünket.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 
Ajánlatos a szoba funkciójához igazítani a falra kerülő színeket Egy gyerekszoba esetében célszerűbb a semleges színeket (bézs, sárga) előnyben részesíteni és ezt valamilyen egyedi dekorációval felpezsdíteni. A kiszolgáló helyiségeket (mosókonyha, kamra, műhely, stb) azonban praktikusabb lehet fehérre festeni: bármikor könnyen javítható, akár foltokban is, nem kell az eltérő színek miatt aggódni.
 
De milyen színeket érdemes felhasználni a beltérben, hogy inspiráljon, vagy csak megadja a hangulatot egy esős reggelen?
 

- Piros színű terek

 
Emeli a pulzusszámot, magabiztosságot áraszt. Energikus, szenvedélyes, már-már erőszakos szín. Alkalmazásával a leghűvösebb helyiségek is melegséget sugároznak, azonban a pihenésre szolgáló helyiségekben izgágaságot okozhat. Lakásokban, akár csak a fekete színt, csak kis felületeken alkalmazzuk, kivéve, ha a sítlus ezt kifejezetten megköveteli. Üzleti célú felhasználása azonban ajánlott: a piros szín segítségével könnyen írányítható a tekintet.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás

- Kék színű szobák

A víz, a felhők természetessége jut eszünkbe erről a hideg színről. Csökkenti a stresszt, nyugtató, frissítő, bizalomkeltő hatású és nem mellékesen tágítja a teret. Elsősorban hálószobákba és fürdőszobákba ajánlott. A kék színeket manapság egyre bátrabban alkalmazzák a belsőépítészek, egészen mély árnyalatokban is. Így olyan színek jelentek meg a belső festékek között, mint az olajkék, vagy az acélkék.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 

- Lila színű falak

 
A kék és piros keveréke, ezért azok hatása is kiegyensúlyozottabban jelenik meg. Fájdalomcsillapító hatású, továbbá növeli kreativitásunkat, segít a koncentrálásban. Tisztelet és rejtélyesség egyszerre tükröződik benne vissza.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 

- Zöld lakások

 
A természet színe élettel tölti meg a legsötétebb sarkokat is. Nyugtató, pihentető szín, mely a kimerült emberek feltöltődését szolgálja. Álmatlanság ellen is jó, ezért a hálószobában igen praktikus. Az orvosi műtőkbe fertőtlenítő érzete miatt került, a fehérhez hasonló tisztaságot áraszt. Mindezek mellett az élő, lélegző élet színe, nincs olyan lakás, ahol kellemetlen lenne a szemünknek egy-egy zöld falfelület, dekorációs elem, vagy szobanövény.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 

- Sárga szobabelsők

 
A nap sárgasága mindenkit felvidít. Szellemi tevékenységeinkben is élénkítő, tanuláshoz a legideálisabb háttérszín. Elmélyülést igénylő helyiségekbe pl. gyerekszoba is jól illik. Narancs: lendületes, életvidám szín. A sárga és a piros keveréke étvágynövelő, valamint vágykeltő, ezért a hálóba és konyhába egyaránt alakmazható.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 

- Barna földszínek

 
A földszínek különböző árnyalatai erőteljesen vágykeltők, ezen kívül nyugtató, frissítő hatású. A kényelem és egyszerűség megteremtője.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 

- Fekete élettér?

 
Mivel negatív érzelmi asszociációkat vált ki, ezért óvatosan kell bánni alkalmazásával. Mindezek mellett a fekete a minőség érzetét kelti, fehérrel vagy erős színekkel igen kontrasztos belső terek hozhatóak létre. Érdemes csak kis felületeken, kiegészítő dekorációs elemként felhasználni. A fekete dekor és technikai kiegészítők azonban modern hangulatot kölcsönöznek belső tereinknek.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 
A sok sötét felületet tartalmazó szobák, helyiségek legnagyobb problémája, hogy nagyon nehéz bennük a világosság érzetét kelteni. Nagyon sok LED lámpát értékesítünk, és vásárlói visszajelzések alapján azt tudjuk mondani, hogy egy sötét tér megvilágításához kb. kétszer annyi lámpa kell, mint fehér falfelület esetén. A valóságos veszteség, ami a visszavert fény mennyiségi különbsége valójában nem sok, azonban szemünk a sötét szobát, azonos világítás mellett sokkal sötétebbnek érzékeli.
 

- Fehér: az ősi divat és a praktikum bajnoka

 
A fehér ősidők óta az ártatlanság és tisztaság jelképe. Feszültségoldó hatású. Túl sok fehér szín azonban hideget áraszt. Sötét színekkel kontrasztba állítva tekintélyt kölcsönöz. Továbbá a leg praktikusabb és legkönyebben kezelhető szín. A fehér mellé bármilyen kiegészítő szín, vagy bármilyen színű bútort, berendezést használhatunk. Nagyon könnyű javítani, hiszen nincsenek színárnyalatok, elég ha tudjuk, hogy ki volt a festék gyártója.
 
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
 
A fehér falak manapság igencsak divatba jöttek, hiszen kiváló alapjai a LED szalagos rejtett világításnak. Lévén itt a hangulatot és a színt a beépített LED szalag határozza meg, sokkal határozottabban és elegánsabban mint teszi azt egy színesre festett fal. A LED szalagok vagy a gipszkartonba építhetőek, vagy az általunk gyártott rejtett világításos díszlécekbe.
 
 

Top termékeink 2024. február hónapban

Amíg a készlet tart! Nehogy lemaradjon!

 
Raktáráruházunkból akár másnapi házhozszállítással rendelhetőek a termékek! Legalább ezért ne kelljen külön a boltba menni.
 
Jó felújítást kívánunk!

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
790.900+ elégedett vásárló
474.600+ raktáron lévő termék
205.700+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése