LED modul teszt

Utoljára frissítve: 2023 május 04, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
LED modul teszt

Energiatakarékos "halhatatlan" világítás

Az energiatakarékosság jegyében egyre többet hallhatunk a LED világítási megoldásokról (LED lámpa, LED modul). Elsősorban hosszú működési idejüket szokták kiemelni (10.000-50.000 óra), ami napi 8 órás működést feltételezve 3,5-17,5 év élettartamot jelenthet - azonban a valóság valószínűleg a 10.000 órához áll közelebb, ezt az élettartamot meghaladva a LED-ek fényereje már folyamatosan csökken.

Az élettartamnál is fontosabb lehet maga a fogyasztás, elmondható, hogy a LED világítási megoldásoknak jóval kedvezőbbek a fogyasztási adatai, mint más dekorációs világításnak. Pl.: az áruházunkban is árult flexibilis fénykábel méterenként 16W-ot fogyaszt, míg a fényerőben megegyező SuperFlux mini spot 3W-ot.
 
  Tartalomjegyzék:

  - Energiatakarékos világítás
  - LED működés
  - A LED nem melegszik!
  - A LED fényereje
  - SuperFlux mini LED - 3W/m
  - Superflux TriSpot - 5,4 W/m
  - LED szalag - 5,4 W/m
  - RGB LED modul - 5,4 W/m
  - A tesztről
  - LED világítás fórum

 

LED (Light Emitting Diode) fénykibocsátó dióda működés

A LED egy fénykibocsátó dióda (az elektromos áram a dióda elektronjait gerjeszti, ezek nyugalmi állapotba téréskor fotonokat bocsátanak ki), ami sokkal jobb hatásfokkal állítja látható fénnyé az elektromos áramot, mint az izzószálas lámpa.
Az izzószálas lámpa működésekor a felizzított wolfram szál izzó fényét látjuk, jelentős hőmennyiség jelenlétében, ami azt jelenti, hogy az áram nagy részét nem világításra, hanem melegítésre használjuk.

A LED nem melegszik!

Hasonlatosan a kompakt fénycsövekhez, a LED izzó, LED modul sem melegszik, dekorációs célokra kiváló, "polisztirol-kompatibilis". A teszt során minden LED működési hőmérsékletét megmértük 10 perc működés után, a hőmérsékletekről és a mért LUX értékekről fényképek is készültek minden LED modulhoz.

A LED fényereje

A hagyományos izzók fényerejét Watt-ban szokták megadni azonban a fentieket elolvasva kiderül, hogy az ilyen típusú összehasonlítás a LED-ek jobb energiafelhasználása miatt lehetetlen. A fény erejét lux-ban mérik, 1 lux megfelel a telihold fényének, egy déli napsütéses óra fényereje pedig kb 32.000 lux, egy 100W-os hagyományos izzó pedig 100 lux fényerőt jelent.
A LED modulok fényereje candela-ban (cd) van megadva, 1 lux = 1 candela x 1 m2, tehát mondhatjuk hogy 1 luxnyi fényerő 1 m2-en mérve 1 cd. Remélem fizikatanárok nem olvassák, ha igen, lehet fórumozni :)

De miért is érdekes ez? A LED és az izzólámpa működése között van egy óriási különbség, amit kevés helyen említenek: a sugárzási szög. Ha megnézünk egy izzólámpát, az a teljes felületén világít (360°-ban) míg a LED fényforrások iránytott fények (pontfény - spot fény) jellemzően 60-120°-os szögben. Ez azt jelenti hogy míg egy izzólámpával be lehet világítani egy egész szoba "minden" pontját, egy leddel azonban csak egy részét, a LED sugárzási szögén kívül már sötét lesz. Elmondható tehát, hogy jelenleg még a LED fényforrások nem biztosítanak lehetőséget a főfény kiváltására, viszont helyi (spot) és dekorációs világításban verhetetlenek.
 

SuperFlux mini LED spot modul - 3W/m

A tesztünk legkedvezőbb árú versenyzője a SuperFlux mini LED spot modul. A modul méretben is a legkisebb: 3 cm x 1,5 cm x 1 cm-es, így nem csak az épület-, hanem a járművilágításban is nagy szerepet kapott.
A modul ki- és bemeneti csatlakozókkal is el van látva, az összekötő kábelek 10 cm hosszúak. 1 méter rejtett világítás készítéséhez így 10 db modulra és 10 db összekötő vezetékre lesz szükségünk. Szerencsére az összekötő vezetékeket a modulok tartalmazzák (minden modulhoz 1 db) így nem kell még erre is külön költenünk.


Technikai adatok 1 modulra:
 
Szín: Áram: Teljesítmény: Fényerősség:
Piros 40 mA 0,48 W 120 mcd
Sárga 40mA 0,48 W 400 mcd
Zöld 25 mA 0,3 W 800 mcd
Kék 25 mA 0,3 W 400 mcd
Fehér 25 mA 0,3 W 1000 mcd

Fogysztás: 3W/m - 4,8W/m (10 db modul / méter esetén)
1 db modul mérete: 3 cm x 1,5 cm x 1 cm
 
SuperFlux mini LED spot modul

A LED modulok között vannak ún. spot fények illetve vonalfények. Semmi különbség nincs a két termék típus között, csak annyi, hogy a vonalfénynél 1-2 cm-re vannak egymástól a ledek, így a fénye már 1-2 cm távolságból is összefüggővé (vonalfénnyé) válik. A spot moduloknál a ledek ennél távolabbra, jelen esetben a SuperFlux mininél, 10 cm-re helyezkednek el egymástól. Ez azt eredményezi, hogy a közelről megvilágított felületnél nincs annyi hely, hogy a fény "ki tudjon nyílni", ezéltal spotos (pontfényes) hatás alakul ki.

A SuperFlux minivel is lehet tehát vonalfényt készíteni, mindösszesen csak annyira van szükség, hogy a megvilágított felülettől legalább 10-15 cm-re legyenek. Bővebben a lenti képeken.

A SuperFlux mini led modulokat a Tesa Montage Fix kétoldalú ragasztójával a legegyszerűbb beépíteni. LED modulok RV-01/A díszlécben, ebben díszlécben (és az összes mennyezeti rejtett világításos díszlécben) a díszlécben a SuperFlux mini spotosodik. A fény összefüggővé válik, ha a megvilágított felület és a modul között legalább 10-12 cm hely van. Ezen a képen 15 cm a távolság a mennyezettől a SuperFlux minivel. A fény spotos marad az összes RV-s díszlécben, mert a megvilágított felület és a modul között nincs 10-12 cm hely. Ezen a képen az RV-01/A  díszlécben lévő SuperFlux mini fénye látható.


A SuperFlux mini led modulok beragasztásához a legjobb a Tesa Montage Fix kétoldalú ragasztót használni. A ragasztószalagból vágjunk 1-1,5 cm-es csíkokat, ragasszuk fel őket a modulok hátoldalára, majd a díszlécbe (vagy más hordozófelületre) ragasztás előtt távolíttsuk el a ragasztó védőfóliáját és nyomjuk a helyére.

 

 

Akár térképtűvel is rögzíthető Spot lámpa - spot világítás hatás az egymástól távolabb lévő ledek miatt Piros SuperFlux mini LED spot modul Piros SuperFlux mini LED spot modul - méresi eredmények
Piros SuperFlux mini LED spot modul Sárga SuperFlux mini LED spot modul - mérési eredmények Fehér SuperFlux mini LED spot modul Fehér SuperFlux mini LED spot modul - mérési eredmények
Zöld SuperFlux mini LED spot modul Zöld SuperFlux mini LED spot modul - mérési eredmények Kék SuperFlux mini LED spot modul Kék SuperFlux mini LED spot modul - mérési eredmények


SuperFlux mini LED spot modul - Értékelés

Alapjában véve egy olcsó, könnyen szerelhető, spot jellegű fényforrás a SuperFlux mini LED spot modul. A darabonkénti 0,3W-os fogyasztással rendelkező modul meglepően jó fényerővel rendelkezik, a mikroizzós flexibilis fénykábelnél nagyobb fényerejű energiatakarékos megoldás. Ár érték arányában verhetetlen. Megfelelő tervezéssel vonalfény is készíthető vele. Ajánlott vétel!

 

 

 

Superflux TriSpot beltér és kültéri vízálló LED modulok - 5,4 W/m

Következő versenyzőink a SuperFlux Trispot beltéri LED modul és a SuperFlux Trispot kültéri vízálló LED modul. A beltéri a SuperFluxos molex csatlakozókkal csatlakozik egymáshoz, azonban a kültéi modulnál ne is számítsunk csatlakozókra, a LED modulok vízhatlanul már előre csatlakoztatva vannak egymáshoz (20 db-os csomagokban).
Természetesen a modul mérete is megnőtt 8 cm x 2 cm x 1,2 cm-re, hiszen itt már három darab LED teljesít szolgálatot egy modulban. Az összekötő kábelek 8,5 cm hosszúak, tehát ilyen távolságban vannak egymástól a modulok. A kisebb modultávolság már összefüggőbb fényt hoz létre, de még mindig spot hatású a világítás.

 

 

 


Technikai adatok 1 modulra:
 
Szín: Áram: Teljesítmény: Fényerősség:
Piros 40 mA 3 x 0,48 W 3 x 400 mcd
Sárga 40mA 3 x 0,48 W 3 x 400 mcd
Zöld 25 mA 3 x 0,3 W 3 x 800 mcd
Kék 25 mA 3 x 0,3 W 3 x 400 mcd
Fehér 25 mA 3 x 0,3 W 3 x 1000 mcd
Fogyasztás: 5,4 W/m (6 db modul / méter esetén)
1 db modul mérete: 8 cm x 2 cm x 1,2 cm
 
SuperFlux Trispot kültéri vízálló LED modul SuperFlux Trispot beltéri LED modul

 

 

Ragasztható kétoldalú ragasztószalaggal is Kék SuperFlux Trispot Kék SuperFlux Trispot - mérési eredmények Fehér SuperFlux Trispot
Sárga SuperFlux Trispot Sárga SuperFlux Trispot Sárga SuperFlux Trispot - mérési eredmények Piros SuperFlux Trispot
Piros SuperFlux Trispot - mérési eredmények Piros SuperFlux Trispot - mérési eredmények Piros SuperFlux Trispot - mérési eredmények Piros SuperFlux Trispot - mérési eredmények


SuperFlux Trispot LED modul - Értékelés

A TriSpot LED modulok nagyobb fényerővel tudják mindazt amit a SuperFlux mini. Az egyetlen nagy különbség a kültéri használat, vagy a víz alatti használat. Akváriumok, kültéri világító táblák, reklámtáblák ideális világítóeszköze.
Méterenként 18 db ledet tartalmaz így a fénye is kb. duplája a SuperFlux mini és több mint duplája a hagyományos fénykábel fényének. Szinén elmondható róla, hogy a megvilágított felület távolságának függvényében alkalmas vonalfény készítésére. A megvilágított felületnek ekkor legalább 8-10 cm-re kell lennie a ledektől.

 

Félmerev LED szalag - 5,4 W/m

Tesztünk harmadik résztvevője a félmerev LED szalag. A LED "modul" mérete ebben az esetben 30 cm, a LED-ek száma pedig 18 db modulonként, így méterenként 54 db szuperfényes LED világít, így fénye egybefüggő, tökéletes vonalfény. A vonalfény hatást még a különböző színek keverésével sem veszíti el. A LED szalag fényerejét tekintve kb háromszorosa a TriSpot fényének és kb. ötszöröse a SuperFlux mini fényének.
A szerelhetőségét tekintve megegyezik a SuperFlux mini LED spot szerelésével, csatlakozó és összekötő kábel jár hozzá, modulonként 1 db 10 cm-es. Akárcsak a SuperFlux minihez, ehhez is van tápegység átalakító kábel az egyszerű csatlakoztatáshoz. A beépítést segíti még, hogy a LED szalag 3 LED-enként vágható!

 

 


Technikai adatok 1 modulra:
Szín: Áram: Teljesítmény: Fényerősség:
Piros 150 mA 1,8 W 18 x 250 mcd
Sárga 120mA 1,5 W 18 x 250 mcd
Zöld 120 mA 1,5 W 18 x 1000 mcd
Kék 120 mA 1,5 W 18 x 400 mcd
Fehér 150 mA 1,8 W 18 x 1000 mcd
Fogysztás: 5,4 W/m (3 db modul / méter esetén)
1 db modul mérete: 30 cm x 1,5 cm x 1 cm
LED szalag

 

 

LED szalagok, összekötő kábel, 12V-os tápegység átalakító kábellel LED szalagok különböző színekben egymáshoz kapcsolva Zöld, piros és kék LED szalag a rejtett világításos díszlécben LED szalag mérési eredmények
LED szalagok összekötése Kék LED szalag fénye Sárga LED szalag fénye Piros LED szalag fénye
Zöld színű led szalag fénye Hidegfehér LED szalag - a rögzítéshez szintén használhatjuk a Tesa kétoldalú ragasztóját Hidegfehér LED szalag és RV-01/A mennyezeti rejtett világításos díszléc Hidegfehér LED szalag és RV-01/A mennyezeti rejtett világításos díszléc


LED szalag - Értékelés

Ha összefüggő vonalfényt, illetve élvilágítást szeretnénk készíteni nagy fényerővel, a félmerev LED szalag nagyon jó alternatívát nyújt. A nagy fényerő és a könnyű szerelhetőség mindenképpen jó választás beltéri hangulatvilágítás kialakításához. A LED szalagokhoz 10 cm-es összekötő vezeték jár, így jön ki a 3 modul / méter, ekkor azonban két LED szalag összekötésénél keletkezik egy 3 cm-es rés. Érdemes a LED szalagot úgy felépíteni, hogy ilyen rések ne keletkezzenek, ehhez 6 méterenként egy plusz modulra van szükség.
Egybefüggő vonalfény kialakítása már kis távolságról is. Ajánlott vétel!

 

 

RGB LED modulok

Az utolsó versenyzők ebben a tesztben az RGB kategóriában indulnak. A modulok lényege, hogy egy diódán belül 3 különböző színű LED helyezkedik el, amiket egymástól függetlenül lehet vezérelni. A különálló R (red - piros) G (green - zöld) B (blue - kék) színek használatához egy RGB vezérlőre valamint egy RGB távirányítóra van szükség.
A vízálló RGB LED modul 5 Voltos tápegységet, a fémerev RGB LED szalag és az öntapadós hátoldallal rendelkező flexibilis LED szalag pedig 12V-os tápegységet igényel!
Egy 5 Amperes 12 Voltos tápegység és egy vezérlő 5 méter RGB modul vagy szalag üzemeltetéséhez elegendő. Ha ennél hosszabb szakaszokat szeretnének egy távirányítóval és egy vezérlővel használni, akkor kérjenek tőlünk árajánlatot, mert beszállítónk komplett szereléssel megoldja ezt a problémát bármilyen hosszon.

 

 

 

Technikai adatok 1 db vízálló RGB modulra:
Szín: Áram: Teljesítmény: Fényerősség:
Piros 60 mA 0,3 W 400 mcd
Kék 60 mA 0,3 W 400 mcd
Zöld 60 mA 0,3 W 800 mcd
Fogyasztás: 5,4 W/m (6 db modul / méter esetén)
1 db modul mérete: 8 cm x 2 cm x 1,2 cm
 
RGB színes LED modul

 

 

 

RGB színes led modul - mindhárom modul üzemel RGB led modul működés közben felülről RGB LED modul mérési eredmények RGB LED modul, csak zöld működő LED-ekkel
RGB LED modul, csak kék működő LED-ekkel RGB LED modul, csak piros működő LED-ekkel RGB LED modul, csak piros-zöld működő LED-ekkel  


RGB LED modul - Értékelés

Az RGB színes LED modul mindazoknak kiváló választás, akik költséghatékonyan szeretnének változtatható színű, kis fogyasztású beltéri hangulatvilágítást, illetve kültéri díszvilágítást készíteni. A három típusú RGB megoldásból mindenki megtalálhatja a megoldást: díszlécbe félmerev RGB led szalag, kültérre, reklámtáblába vízálló RGB led modul, kirakat, polcvilágításra és minden olyan helyre ahol a 2 mm-es vastagság feltétel: flexibilis RGB led szalag!

 

 

 

 

Frissítve: flexibilis LED szalagok kültérre és beltérre

A tesztet frissítettük, hiszen a flexibilis LED szalagok időközben elég nagy áresésen mentek keresztül, így már ezek a típusú fényforrások is elérhető közelségbe kerültek a vásárlók számára.
A flexibilis LED szalag előnye a nevében is benne van: teljesen hajlékony, akár az ujjunkra is fel tudjuk tekerni, így a kontúr és rejtett világítási feladatokra kiválóan megfelel. További előnye még a mérete: a LED szalagok 8 mm x 2 mm-es befoglaló mérete lehetővé teszi, hogy a legkisebb helyre, akár üvegpolcok éleibe is el tudjuk helyezni. A bútor és polcvilágítási feladatok 90%-át manapság ezzel a termékkel oldják meg.

A flexibilis LED szalagokból létezik 30 db, 60 db és 66 db leddel szerelt verzió, ezek természetesen árban és fényerőben növekvő tendenciát mutatnak. A legjobb ár/érték arányú LED szalagok a 60 és 66 leddel szereltek pillanatnyilag. Ebben az esetben 4,5 cm és 5 cm-ként lehet vágni a termékeket, mely egységek egyenként 3 db 3528-as SMD LED diódát tartalmaznak.

 

 

 

 

 


Technikai adatok 1 méter LED szalagra:
 
Szín: Áram: Teljesítmény: Fényerősség:
Fehér 250 mA 4,8 W 66 x 1400 mcd
vagy 60 x 1400 mcd

Fogysztás: 4,8 Watt méterenként
LED szalag

 

 

A tesztről

Sem a teszthez használt fénymérő, sem a hőmérő nem százezer forintos hiteles műszer, valamint a teszt körülményei sem laboratóriumi körülmények, azonban a modulok összehasonlításához kiváló eszközök. A luxméter eredményeihez érdemes figyelembe venni a luxméter különböző fény-hullámhosszon való érzékenységét is - lásd a lenti táblázatot.
 

Luxméter érzékenyége - fénymérés hullámhossz szerint


A hőmérsékletet 24°C-os környezeti hőmérsékletben mértük - 10 perces folyamatos működtetés után.
A tesztben csak a 12V-os LED modulokat mutatjuk be, a 220V-os E14, E27-es foglalatba helyezhető izzók tesztje egy következő cikkünk témája lesz.


Kapcsolódó anyagok:

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 5 év
42 lumen
SMD 5630
12 mm
IP68
30 mm
GOQ Samsung LED modul (5630x2/150°/IP68) - 3200K (5 ÉV)
0.72 Watt Meleg fehér
Raktáron: 88 darab
Ár: 470 Ft /darab
2.
TOP
Garancia: 5 év
42 lumen
SMD 5630
12 mm
IP68
30 mm
GOQ Samsung LED modul (5630x2/150°/IP68) - 6500K (5 ÉV)
0.72 Watt Hideg fehér
Raktáron: 116 darab
Ár: 560 Ft /darab
3.
Garancia: 5 év
42 lumen
SMD 5630
12 mm
IP68
30 mm
GOQ Samsung LED modul (5630x2/150°/IP68) - 7500K (5 ÉV)
0.72 Watt Extra hideg
Raktáron: 113 darab
Ár: 450 Ft /darab
4.
Garancia: 5 év
60 lumen
SMD 5630
15 mm
IP68
66 mm
GOQ Samsung LED modul (5630x3/150°/IP68) - 10000K (5 ÉV)
1.08 Watt Extra hideg
Raktáron: 93 darab
Ár: 470 Ft /darab
5.
Garancia: 2 év
20 lumen
SMD 5050 LED
12 mm
IP68
12 mm
LED modul 0.24W (5050x1/120°/IP68) - 3000K meleg fehér
0.24 Watt Meleg fehér
Raktáron: 206 darab
Ár: 210 Ft /darab
6.
Garancia: 2 év
20 lumen
SMD 5050 LED
12 mm
IP68
12 mm
LED modul 0.24W (5050x1/120°/IP68) - 6000K hideg fehér
0.24 Watt Hideg fehér
Raktáron: 177 darab
Ár: 210 Ft /darab
7.
Garancia: 2 év
36 lumen
SMD 3014
8 mm
IP65
18 mm
LED modul 0.36W (3014x3/120°/IP65) - hideg fehér
0.36 Watt Hideg fehér
Raktáron: 179 darab
Ár: 290 Ft /darab
8.
TOP
Garancia: 2 év
36 lumen
SMD 3014
8 mm
IP65
18 mm
LED modul 0.36W (3014x3/120°/IP65) - természetes fehér
0.36 Watt Természetes
Raktáron: 278 darab
Ár: 290 Ft /darab
9.
Garancia: 2 év
90 lumen
SMD 2835
12 mm
IP67
58 mm
LED modul 1.0W (2835x3/180°/IP67) COB LED - Hideg fehér
1 Watt Hideg fehér
Raktáron: 224 darab
Ár: 210 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
90 lumen
SMD 2835
12 mm
IP67
58 mm
LED modul 1.0W (2835x3/180°/IP67) COB LED - Piros
1 Watt Piros
Raktáron: 236 darab
Ár: 210 Ft /darab
11.
Garancia: 2 év
130 lumen
SMD 2835
38 mm
IP68
38 mm
LED modul 1.44W (2835x4/150°/IP68) - 3000K meleg fehér
1.44 Watt Meleg fehér
Raktáron: 103 darab
Ár: 370 Ft /darab
12.
TOP
Garancia: 2 év
130 lumen
SMD 2835
38 mm
IP68
38 mm
LED modul 1.44W (2835x4/150°/IP68) - 6000K hideg fehér
1.44 Watt Hideg fehér
Raktáron: 145 darab
Ár: 370 Ft /darab
Vásárlói képek
Alul nézetből energiaitalos dekorációs bárpult, LED modulokkal Összegyűjtött energiaitalos dobozokból bárpult dekoráció, LED hangulatvilágítássalEgy régi zongora félbevágott lába teraszlámpaként él tovább. 6db egyforma készül.Kék ledszalagos megvilágítás gipszkarton mögöttLedszalag dekorációs világítás: fehér gipszkarton kék fényKonyhaszekrény tartós élelmiszerek és műanyag holmik polca, belső led világítássalA mozgásérzékelő a szekrénybe rakott ledet kapcsolja, hogy belül is lássuk mit tárolunkKonyhaszekrény világítás - mozgásra kapcsolódnak, ha kinyitjuk a sarokajtótÜzletfelirat: dobozbetűk világítása színváltós RGB LED modul felhasználásávalOpel Omega alsó díszvilágítás autóra kék led fényOpel Omega személyautó alatt kék led világításPeugeot 406 S2 (kocsiba hátsó világítás lábtérhez)Peugeot 406 S2 (kocsi lábtér első világítás leddel)Peugeot 406 S2 díszvilágítás led modullalLED modulos rejtett világítás, spotlámpákkalLED modul, szalagfűrészlap világítás működésbenLED modul, szalagfűrészlap világításra használvaSongokuhoz a GOQ LED modulokat használtuk fel :)

60 vélemény, értékelés

#1 - Vols Laci
2009/03/23, 13:43
Említettétek a luxméter érzékenységi ábráját, és nincs ott, amúgy nagyon látványosak a modulok, grat!
#2 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:44
Pótolva
Nem esett még szó a tápegységekről, majd írok a méretezésről is egy cikket, de nagy vonalakban a lényeg:
pl.: SuperFlux mini fehér színű modulonként 25 mA áramot igényel, méterenként 10 db szükséges, ez 250 mA.
Ezek alapján elmondhatjuk, hogy 4 méterenként 1 A áramra van szükség, vagy ezek alapján az 5 A tápegység: 5 A * 4 m = 20 méter SuperFlux mini led modul üzemeltetéséhez elég.
*Frissítve:
A tápegység élettartalma miatt érdemes a maximális teljesítmény 70%-án használni a tápegységeket. Így a 20 méter helyett 20*0,7= 14 méter SuperFlux mini működtetéséhez elég az 5 Amperes tápegység.
#3 - Vols Laci
2009/03/23, 13:44
Megint én:
A konzolfluxról nem találtam leírást, a nevéből gondolom, hogy konzolokba ajánljátok, semmi infó.
#4 - Pócsi Krisztina
2009/03/23, 13:44
Az RGB led érdekelne, hogy hogyan világít, meg a színrket hogyan lehet változtatni?
#5 - Pócsi Krisztina
2009/03/23, 13:45
színeket, bocsánat
#6 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:45
Vols Laci:

a konzolfluxról is készül egy cikk, valóban konzol világításról lesz szó, már íródik egy Csináld magad - Konzol című cikk amiben részletesen be fogjuk mutatni. Így előzetesben annyit róla, hogy ő a legnagyobb fényerejű modul, lévén 4 db LED tanyázik rajta, reméljük fényképen is legalább olyan jól fog mutatni mint élőben.

Pócsi Krisztina:
Az RGB led modulban 3 db led van egymás mellett, egy piros (Red), egy zöld (Green) és egy kék (Blue), valamint a modulon 4 db kivezetés található. Ebből egy kivezetés (szürke) a negatív oldal, a másik 3 (piros, zöld, kék kábel) pedig a különböző színű modulok pozitív oldala. A használathoz a legegyszerűbb egy kicsi váltókapcsolót alkalmazni, ami a kék-szürke, piros-szürke, illetve zöld-szürke vezetékkombinációkat kapcsolja össze.

Ha nem érthető, majd még megpróbálom cizellálni :)
#7 - Túri Roland
2009/03/23, 13:45
Jó lett volna egy fogyasztáskülönbséget számolni a fénykábel és a led világítás között, hogy kinek éri meg végül is ledet venni.

Mennyi idő alatt térül meg az ára?
#8 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:45
Elnézést, de akkora lámpalázban égek, hogy ide nem volt időm válaszolni.

- Ha 1 méter fénykábel 1 óra alatt 16,5 W-ot, a Mini led modul pedig 3W-ot fogyasztm akkor a fogyasztásbeli különbség óránként 13,5 W/méter.

- Egy 20 méteres szoba körméretet feltételezve ez 20x13,5 W = 270W / óra.

- Napi 4 órával számolva 4 x 270 W = 1080W / nap, ez durván 1 kW.

- 1 kW/h áram ára azt hiszem olyan 40 Ft körül alakul, 1 év alatt 365*40 Ft = 14.600 Ft áram megtakarítás érhető el a LED modul alkalmazásával.

Most pedig a bekerülési költségről:
- 20 méter flexibilis fénykábel: 20 x 430 Ft = 8.600 Ft
- 20 méter Mini led: 20 x 1380 Ft = 27.600 Ft
a különbség: 19.000 Ft, azaz mintegy másfél év alatt megtérül a beefktetés.
#9 - Piros
2009/03/23, 13:46
A LED moduloknál két féle tápegységet láttam.

Az egyik 5A, a másik 1,5A. Utóbbinak az ára is olcsóbb, de ez is 12voltos modulhoz szükséges. Mit érzékelek én ebből a különbségből? Kisebb/gyengébb a fénye? Áramot ugyanannyit fogyaszt?

Tényleg nem értek hozzá, remélem nem kérdeztem nagy butaságot.
#10 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:47
A két féle tápegység különböző áramerősségű 1,5 Amper és 5 Amper. Ez azt jelenti, hogy hány darab LED modul használatához elegendő.
Egy péda:
1 db SuperFlux mini áramigénye: 25 mA
1 méteren 10 db SuperFlux Mini: 250 mA
4 méteren 40 db SuperFlux Mini: 1 A

Tehát 20 méter SuperFlux mini üzemeltetéséhez elegendő lenne egy 5 Amperes tápegység, de érdemes a teljesítményük 70%-án használni őket így kb 14 méterre elegendő az 5Amperes tápegység. Az 1,5 vagy 2 Amperes pedig 4-5 méternyi SuperFlux mini LED modult tud csak ellátni árammal.

Remélem így érthető.
#11 - ANRO 3000 Kft
2009/03/23, 13:47
Nagyon jó az új spotvilágításos cikk, külön kiemelném a képaláírásokat
Grat.
#12 - Mészárosimi
2009/03/23, 13:47
Sziasztok, megvettem a SuperFlux mini ledvilágítást, de nem rejtett világításos lécbe tettem, hanem egy holkerléc mögé, ami fölött még van 15 cm hely a plafonig és az általatok említett spotosodás nem jelentkezik, a fény ebből a távolságból már teljesen egybefüggő, ez nem is baj, mert ilyet szerettünk volna, de a honlapon úgy tűnik mintha a LED modulok körül lenne fény, máshol pedig nem, de ilyen távolságban már jó!!!
#13 - Snake84
2009/03/23, 13:47
helló
érdeklődnék,hogy ledes spot 12 V meleg szinű létezik e mert az oldalon nem találok semmit
köszönöm!
#14 - Sanyi
2009/03/23, 13:47
szeretném megkérdezni hogy mi a külömbség a 48-as gu10-es ledspot és az e27-es48-as spot közöt.pontosabban mért világit az egyik110 fokosan a másik 25 fokosan.szeretném a konyhában kicserélni a spotokat. melyikel kellene?
#15 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:48
Kedves Snake84!
Létezik MR16-os foglalattal, 24 LED-el, bruttó ára: 1990 Ft, megrendelés telefonon.

Sanyi!
A legelső különbség természetesen a foglalat az egyik bajonettzáras (GU10), a másik a hagyományos nagy menetes foglalat (E27) - mint a normál 100W-os lámpáé.
Meg kell nézned milyen van most és olyan égőt választani.

A sugárzási szög: az 110°-os négyszer nagyobb szögben világít, mint a 25°-os, a cseréhez tudnom kellene, hogy mennyezeti égőt vagy helyi világítást (pl konyhapult) szeretnél LED-re cserélni.

Általánosságban elmondható hogy a nagyobb sugárzási szögű lámpát a mennyezetre, a kisebb sugárzási szögű lámpát helyi világításra (konyhapult, munkapad, olvasólámpa - ahol nagy fény kell) használjuk.
#16 - HagymásiS
2009/03/23, 13:48
Járművilágításra alkalmasak a termékeitek?
#17 - Sanyi
2009/03/23, 13:48
kicseréltem a spotokat az új 48db-os led spotokra és nagyon megvagyok vele elégedve sokkal jobb lett a konyha világitása.januárban kicserélem a lépcsöházban is.aki ilyenbe gondolkodok csak egész nyugottan vágjon bele nembánja meg.ja és mégvalami megnéztem a neten hasonló oldalakat és 2olyan oldalt találtam ami megbizható:ez az egyik.

köszönöm a segitséget gábor!


üdv sanyi!
#18 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:48
Kedves Sanyi!

Köszönjük a vásárlást, világítsanak hosszú ideig a lámpáid!

HagymásiS: Igen, a 12 Voltos LED modulok használhatóak, egy néhány 100 Ft-os feszültségstabilizálót érdemes eléjük bekötni, mert a LED modulok a 12 Voltot szereti, az autó generátora pedig ha jól tudom 14 Volt körül ad le.
(A tévedés jogát fenntartom - nem értek az autókhoz)
#19 - Sanyi
2009/03/23, 13:48
szeretném megkérdezni hogy butor lappba épithetö volna-e ilyen ledes lámpába?
#20 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:48
Természetesen építhető, a szokásos módon, minden egyanaz mint a halogén lámpánál, csak nincs hő.
#21 - Sanyi
2009/03/23, 13:48
megtaláltam a bútorspot lámpát a led-lámpa boltban. a kérdésem az lenne hogy van-e kölcség kimélösebb modszer mert amit javasolnak meghajtonak elég huzos.
21 LED-es bútorspot G4/12V (/daylight/ fehér)1w fogyasztás.
#22 - Kuti István
2009/03/23, 13:49
Irodám eléggé sötét. Jelenleg egy csillár és 6 db 20 W-os energiatakarékos ízzó és plusz 4 db 20 W-os energiatakerékos mennyezetvilágitó izzóval világítok benne.
Szeretném lecserélni a mennyezetvilágítót, de úgy, hogy a helyiség fényerejét tovább növeljem. Tehát nem csak hangulatvilágítást szeretnék, hanem egy kicsit erősebbet.
A díszlécbe épített LED-es megoldásban gondolkodok. RV-08/A + SuperFlux mini LED modul. A felhasználható fal-hossz kb 16 m. Szakmailag helyes döntést hoztam, vagy van jobb megoldás?
Esetleg cseréljem le az energiatakarékos ízzókat is?
#23 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:49
Sziasztok!
Vége a szabadságnak, jövök megválaszolom a kérdéseiteket:
Sanyi: persze, használj sima 5 cm-es 20 LED-es spot lámpát a hozzá illő foglalatokkal.

Kuti István:
A LED modulok nem sokat adnak a helyiség fényerejéhez, az a 16 méternyi kb egy újabb 20W-os energiatakarékos fényének felel meg. Előnye lehet viszont ennek a világítástípusnak, hogy az egyébként mindig legsötétebb mennyezeti sarkokat világosítja meg.
#24 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:49
No ez az utolsó mondat elég furcsán sikerült, de remélem érthető, + elfelejtettem még 1 dolgot:
Igen, ha sötét az irodád feltétlenül cserélj nagyobb teljesítményű kompaktra. Lehetőleg márkás kompakt fénycsőre, mert a márkás (GE, Philips) sem sokkal drágább, cserébe a bennük felhasznált fényportól (ez világít gerjesztés hatására) sem folyik ki a szemed.

Ezt amúgy is ajánlom mindenkinek aki útálja a kompaktok fényeit, nézzetek meg egy nem gagyit, olyan színhőmérséklettel amit a szemetek szeret és azután alkossatok véleményt a kompakt fénycsövekről :)
#25 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:49
Sanyinak még 1: a normál 5 cm-es lámpával az a további előny, hogy 220V-os, szóval tápegység sem kell. Dugvilla, vezeték, kapcsoló, kerámiafoglalat, spotfoglalat, lámpa.
#26 - Lovász Gergely
2009/03/23, 13:49
Épület hálózatában már kipróbáltam a Led technikát. Barkácsolás szempontjai alapján kérdezném, hogy 6 és 12 voltos, valamint pár AH. kis akkumlátorokra célszerüen milyen Led izzó alkalmazható és ezeket hol célszerű beszerezni?
Előre is köszönettel
#27 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:49
Tisztelt Lovász Gergely!

Az akkus dolgokban nem vagyomk jártas, de remélem a fórumon fog tudni segíteni valaki. Milyen célre lenne? Elemlámpa? Világítás horgászathoz?
#28 - Sanyi
2009/03/23, 13:49
megkaptam a ledes spotokat és a 60db-os égöt köszönöm .volna egy kérdésem a lépcsöházba felraktam az uj spotokat és azt vettem észre hogy lekapcsolt állapotban nagyon nagyon gyengén világitanak. hozzá kell tennem hogy a lépcsöházban alternativ kapcsolo van . okozhatja-e ez a problkémát? mit lehet ezellen tenni?

üdv sanyi!
#29 - Endre
2009/03/23, 13:50
Az alternatív kapcsoló azt jelenti, egy olyan helyiségben ahol két bejárat van és mindkét helyen van kapcsoló, akkor mindkét oldalról lehet zárni az áramkört. A kapcsoló úgy van kialakítva, hogy van 1 db bemenet és 2 db kimenete. Így csak akkor nem világít az izzó, ha mindkét kapcsolón nyitott az áramkör. Remélem érthetően fogalmaztam, ha nem, egy megadott e-mail címre szívesen küldök egy kapcsolási rajzot.
Üdv. Endre
#30 - Tályai Gábor
2009/03/23, 13:50
Ha világítanak, akkor valamennyi feszültséget biztosan kapnak, vagy olyan led lámpát küldtünk ami magától világít - ebben az esetben kérem vissza saját részre :)
#31 - Ferike
2009/03/23, 13:50
olyan hogy az elöszobában felkapcsolom a lépcsöházban a villanyt és a lépcsöházban pedig lekapcsolom de lehet hogy nem alternativ kapcsolonak hiják akkor meg nem tom a nevét de valamennyi feszkot kap mert világit /a világitást nem pontosan kell érteni / de ha az egyik helyet hagyományos izzot tekerek be és igy van lekapcsolt állapotban akkor ez a dolog megszünik .a kérdésem az hogy ez okoz e a spotnak valami károsodást vagy ezzel ne foglalkozzek .csak azért mert nem ocso egy ilyen spot/4000/db/endre köce pontos aleirásod.egyébként érdemes volna ha kiprobálnátok és akkor pontosan látnád hogy miröl van szó. ha ilyen led lámpát kaptam volna akkor buktad volna mert nem küldeném vissza :) :) :)
#32 - Endre
2009/03/23, 13:51
Köszönöm! Szerintem azért világít halványan, mert az izzóban lévő kondi töldődik a lüktető fesztől a fázis oldalon. Előfordulhat hogy nem a fázis szálat kapcsolgatja a kapcsoló hanem nullát.
#33 - Sanyi
2009/03/23, 13:51
és akkor ha megcserélem megszünhet ez a dolog /a kapcsoloba kell át kötni?/
#34 - Endre
2009/03/23, 13:51
Szerintem igen. A vezeték színét kell figyelni, a fázis vezeték színe fekete, a nulláé kék. Érdemes lenne egy fáziscseruzával leellenőrizni hogy melyik-melyik.
Egy kicsit pontosítanék az előbbi hozzászólásomon, mert félreérthető. A kondenzátor csak egyenirányítás után tud feltöltődni, de az egyenirányító diódát is tartalmazza a lámpatest.
#35 - Endre
2009/03/23, 13:51
Sajnos most nincs raktáron E27 Led izzóm, mert kipróbálnám a dolgot. Az a világítás inkább csak derengéshez hasonló. Esetleg kikellene próbálni egy szűrő kondit elé rakni, szerintem megoldódna a probléma.
#36 - Endre
2009/03/23, 13:51
Tisztelt Lovász Gergely!
Kisméretű zselés akkumulátorhoz (kismotorokban alkalmazott) már vásároltak tőlem LED szalagot, amit egy üzlet kirakatába szereltek be. 1 töltéssel (éjjel-nappali üzemmódban) 1 hónapig bírta.
#37 - Sanyi
2009/03/23, 13:51
hát sajna ez a drót csere nem jött be, igy várom továbra is, az öttleteket hogyan lehetne ezt a derengést ahogy endru fogalmazot megszüntetni.és ha igy marad ez okoz e károsodást a spotnak.
#38 - Endre
2009/03/23, 13:51
Utána érdeklődöm a nagykernél hogy ilyen problémával találkoztak-e. Szerintem egy szűrőkondi kiküszöbölné a hibát. A kisebb feszültség nem károsítja a LED-ket, csak a nagyobb.
#39 - Sanyi
2009/03/23, 13:52
és milyen szűrőkondit lell vennem ?a 220 és a lámpasor közé kell betenni?
#40 - Sanyi
2009/03/23, 13:52
jelentem a szűrőkondi bevált köszönöm köszönöm
#41 - Endre
2009/03/23, 13:52
Örülök hogy tudtam segíteni! Üdv. Endre
#42 - Tamás
2009/03/23, 13:52
Sanyi,

És milyen szűrőkondi kellett?
#43 - Sanyi
2009/03/23, 13:52
egy sima neon lámpákba használatos az egyik lámpához hozzá kötöttem és amikor lekapcsolom szépen lehuzza azt a kosza maradék feszülcséget.
egyébként ezért jók az ilyen forumok és hogy ilyen segitőkészek egymással az emberek ez még egy + pont.
#44 - BZS
2009/05/14, 21:59
A lépcsőházi világításról:
A vezetékezése olyan, hogy métereken keresztül 2 vezeték megy egymás mellett. Ezért - lekapcsolt állapotban - kondenzátorként viselkedik átad némi feszt (feltöltődik). A fáziskereső is becsaphat mert ott is világít ahol nincs is feszültség. Szerintem ezért lehetett, hogy a szinte fogyasztás nélküli lámpa "bejelzett".
A ledet nem károsítja.
Remélem segítettem és érthető volt.
Jó a lap,
Zsolt
#45 - M.Sanyi
2009/06/10, 13:44
Segítséget kérnék!

Cégünk konyhaipari termékek gyártásával foglalkozik.
Többek között felépítményekkel is.
Jelenleg fénycsöves megvilágítást alkalkazunk, de ki kívánjuk próbálni a LED technikát is.
Kérdésem az lenne, hogy Önök szerint a ledszalagból mekkora biztosít azonos megvilágítást, mint pl egy 18W-os fénycső?

Köszönettel: M.Sanyi
#46 - Tályai Gábor
2009/06/17, 09:24
Tisztelt M. Sanyi!

A led szalag helyett inkább a 90 db ledet tartalmazó falmosó led-et ajánlanám, küldünk egyet próbára szívesen.
#47 - Pásztor Vilmos
2009/06/25, 13:09
Üdv Mindekinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem, egy 6x4-es nappali mennyezeti világítását szeretném led lámpákkal megoldani, kérdésem az lenne, melyiket és mennyit.
Köszönöm P.V.
#48 - Tályai Gábor
2009/06/25, 13:56
Tisztelt Pásztor Vilmos!

1,5-2 m2-ként lehet számolni 1 db 54 ledes lámpával, ha fővilágításról van szó. Dekorációs világítás esetén ugyanennyi 18 vagy 24 ledes lámpára lesz szükség.
#49 - ANRO Ügyfélszolgálat
2009/10/20, 09:03
Tisztelt Anro!

Több kérdésem is lenne az önök által árusított led szalagokkal kapcsolatban.

A első kérdésem az lenne hogy mennyivel ad több fényt ez Flexibilis LED szalag beltéri - kék mint ez LED szalag 12V beltéri - kék

Azért kérdezem mert látom hogy 120 ill 60 fokban adja a fényt és ez vajon akkor megduplázza az erősségét is?

Hangulat világításhoz kéne és nem tudom eldönteni melyik lenne a jobb (12m2-es a szoba, 2m kéne belőle és szekrény tetején hátul lenne) illetve van-e rá mód ha az erősebbet rendelem és túl erősnek találom akkor cserélni a gyengébbikre (akkor is ha nem házhoz rendelnem hanem személyesen veszem át).

Természetesen rendelek tápot és átalakítót is.

A másik kérdésem, hogy ha a "Díszléc Centrum - Budapest, III. Gyógyszergyár u. 58." boltjukba rendelem az árut és ott veszem át akkor az áru érkezésétől számítva hány napom van átvenni a terméket?

Válaszukat előre is köszönöm.
Dániel

Tisztelt Dániel!

A led szalag 400 milicandelás ledeket tartalmaz, 1 méteren 54 db-ot = 400 mcd x 54 = 21.600 mcd/méter (60°)
A flexibilis led szalag is 400 milicandelás ledeket tartalmaz, 1 méteren 66 db-ot = 400 mcd x 66 db = 26.400 mcd/méter (120°)

Jellemzően túl nagy különbség nincs a két termék között, a legfontosabb különbség terészetesen a 120°-os sugárzási szög, de ennek akkor van jelentősége, ha a megvilágított felület 1,5 cm-en belül van (pl. vitrinvilágítás), ekkor is összefüggő a fénye, ellenben a 60°-os sugárzási szögűnek ilyen közelről nem.

Cserébe a 60°-os led szalagot nagyon könnyű szerelni a molex csatlakozók miatt, én ezt ajánlanám a szekrény tetejére.

A Díszléc Centrum címe megváltozott: III. Kunigunda útja 60. Tel.: 06-30/486-0808
Szerintem ott van is mindkét termékből minta (telefonon egyeztesse) érdemes megtekinteni vásárlás előtt.

Szállítási idő: 2-3 nap, de most a melegfehér 60°-os led szalag nincs ezért erre kb 2 hét a szállítási idő.

Köszönjük megkeresését!
#50 - 3m Adóiroda Bt.
2009/10/27, 13:13
Tisztelt szakértők!

Laikusként abban kérnék segítséget, hogy egy meglévő álmennyezetbe, ahová fel vitték a 220-at (de csak úgy, hogy kiáll a vezeték) hogyan lehet csatlakoztatni a tápegység dugvilláját?
Köszönettel Zsolesz
#51 - Tályai Gábor
2009/10/27, 13:16
Tisztelt Zsolesz!

A dugvillát le kell vágni, a kábel végét megblankolni és már lehet is kötni. Áram ne legyen a vezetékben :)
#52 - 3m Adóiroda Bt.
2009/10/27, 14:18
Tisztelt Gábor!

Köszönöm a segítséget. Valahol sejtettem, hogy ilyen brutálisan kell megoldani a dolgot.
#53 - Deák Ilona
2009/12/02, 17:40
Tisztelt fórumozók,
Olvastam a fórumon, hogy a ledd lámpák világítanak halványan ha ki vannak kapcsolva, ha a kapcsoló alternatív kapcsoló. Nálam a csillár kapcsolóval csinálja ugyanezt. Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen az a neon kondi, amit be kell kötni, hogy ez megszűnjön és hogyan kell bekötni?
#54 - Kovács Magdolna
2009/12/04, 14:56
Tisztelt Fórumozók!
Elég régen gondolkozom, hogy hogyan készíttessek rejtett világítást az ebédlőmbe, ami elég kevés természetes fényt kap.
Van még itt egy üres falfülke, amit szintén szeretnék valami különleges módon megvilágítani üveg polcokat tervezek bele, mert szép üveg tárgyaim vannak.
Segítséget kérek, amennyiben van valakinek ötlete.
#55 - Hidasi Tibor
2010/01/03, 14:35
Én kísérleteztem fehér nagyfényerejű LED-del (5mm). A tapasztalatom az volt, hogy kb 2,5 voltos feszültségen 150 mikroamperrel kb negyede fényt adott, mint 10 mA-rel. A fényerő 5-20 mA intervellumban lényeges változást nem mutatott. Ezek után nem értem a 25 mA-es "esztelen" pazarlást. Mivel a LED (nagyer) ára elhanyagolható a mudul ára mellett (
#56 - Tályai Gábor
2010/01/15, 14:07
Tisztelt Hidasi Tibor!

Nem teljesen világos amit írt. A 150 mikroamper az 0,15 milliamper (ha nem tévedek). Ezután azt írja, hogy ehhez képest a 10 milliamper (mA) négyszer akkora fényt ad. Majd azt, hogy 5-20 mA-ig nem változik a fényerő. Mondjuk nem nagyon értek hozzá, de szerintem ez a két dolog máris kizárja egymást :)

Pontosítsuk és ha úgy sem értem meg, akkor küldöm a kérdést a gyártónak.

-A LED ára elhanyagolható a modul ára mellett.
Erre pedig azt tudom írni, hogy 10 db SuperFlux modul most 1200 Ft körül van, tehát 120 Ft/db. Ebben van két plusz ellenállás, valamint a tokozás.
Ha sima LED diódát nézünk, akkor ott kb 50-70 Ft/dióda + ellenállás kb. 30 Ft/db + a legolcsóbb műanyag foglalat 25 Ft/db. Ha ezt összeadjuk, akkor kb. ugyanott vagyunk.

Szerintem ez inkább elhanyagolható különbség, de lehet ezt is félreértettem valahol :)
#57 - Kádár Viktor
2010/04/17, 01:09
Hello
Úgy látom nektek nagyobb a tapasztalatotok a led világában, ezért is kérdeznék. Szeretném beledesiteni a házat, E27 foglalatú led égők érdekelnének. Persze azok amelyek alkalmasak szobák bevilágitására. led izzót találtam 280 lumenes, 88 ledes.
ha jól emlékszem 4000 ropi körül mozgott az ára.
Tudtok olyan webhelyeket mondani ahol szerintetek a legolcsobban hozzá lehet jutni a led izzókhoz?????
Ha lehet emailben értesitsetek.
kadar-viktor@freemail.hu
Előre is kössszzz
#58 - Tályai Gábor
2010/04/19, 08:17
#59 - Kogép Szervíz kft.
2012/10/20, 21:07
Tisztelt Tályai Gábor
Egy nagy problémával szeretnék megküzdeni-lehetőleg az Ön hozzáértő segítségével.szeretném az otthonom 5X6m-es nappalijának világítását korszerűsíteni azonban a meglévó már E 26-os energiatakarékos lámpatesteket (4 db) még kevesebb fogyasztású LED izzókra cserélni.Egy valakitől olyant hallottam,hogy hiába fogyasztanak a LED izzók keveset,de mivel 12V-ról üzemelnek a hasznot felemésztik a kötelezően hozzájuk kapcsolt trafók.Gyakorlatilag ott tartunk,hogy közel a normál izzók fogyasztásával egyenértékü az energiafelhasználásuk.A különbség csupán a világítás dekorációjában van.
Nagy tisztelettel kérem Önt,hogy ebben a nehéz feladatban segítsen nekem.
Nekem nincsenek nagy ambiciózus terveim,csupán egy energiatakarékos és modern világítást szeretnék kialakítani a most felújításra kerülő nappalimba.
Köszönöm és várom válaszát: Lenner Ferenc
#60 - Tályai Péter
2012/10/24, 13:21
Tisztelt Lenner Ferenc!

A 230V-os led izzók valóban tartalmaznak egy kis tápegységet, ami a ledek számára szükséges feszültséget / áramerősséget előállítja. Ez természetesen azt is jelenti, hogy ezeknek a tápegységeknek valamennyi vesztesége is van, de ez korántsem olyan nagyságrendű, hogy a normál izzók fogyasztásával tegye egyenértékűvé a ledet (néhány tized Wattra kell gondolni).

Ugyanígy az Ön által használt E26 energiatakarékos kompakt fénycsövek belsejében is van egy elektronikus ballaszt, ami a lámpa működtetéséhez szükséges feszültséget előállítja. Ott ráadásul valamivel bonyolultabb is a dolog, mivel a felkapcsoláshoz, illetve a folyamatos üzemhez más-más feszültség szükséges. Ettől függetlenül ezek a lámpák is lényegesen kevesebbet fogyasztanak, mint a normál izzók.

Hatékonyság szempontjából az energiatakarékos izzók ~60 lm/W, míg a led izzók ~80lm/W értékkel rendelkeznek. Természetesen mindkét számot fenntartásokkal kell kezelni, gyártótól, típustól függően ezek ingadozhatnak. Ezzel együtt el lehet azt mondani, hogy a már meglévő energiatakarékos kompakt fénycsövek azonnali cseréje nem javasolt, érdemes inkább megvárni az élettartamuk végét és csak utána cserélni őket ledekre.

Nem írta meg, hogy jelenleg milyen teljesítményű kompaktok üzemelnek a nappaliban, így a 30 négyzetméterre látatlanban a 10 Wattos E27-es COB LED lámpákat ajánlanám:
LED lámpa E27 (COB 5630 LED/10Watt/180°) hideg fehér
LED lámpa E27 (COB 5630 LED/10Watt/180°) meleg fehér

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
768.100+ elégedett vásárló
483.100+ raktáron lévő termék
199.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése