Szőnyeg vásárlási szempontok

Utoljára frissítve: 2011 október 10, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
A lakástextilek között a szőnyeg egyik legfontosabb kiegészítője otthonunknak. Meleggé, barátságos hangulatúvá varázsolja a helyiséget, megjelenésének szerepe lehet kedvünk formálásában. A szőnyeg javítja a hőérzetet is, hőszigetelő tulajdonsága főleg gyerek- és hálószobában, nappaliban fontos. Hangszigetelő funkciója a koppanások, léptek zajának csökkentésében mutatkozik meg. A szőnyeg vásárlásakor figyelembe kell vennünk pl. a rendelkezésre álló helyet, a várható igénybevétel mértékét, karbantartási jellemzőket, a helyiségben lévő stílusjegyeket, továbbá esztétikai elvárásainkat is, de kérhetjük a szőnyegáruház eladóinak segítségét is.


Szőnyegvásárlási szempontok

- melyik helyiségben kívánjuk a szőnyeget elhelyezni? A csekély igénybevétel miatt a hálószobában szinte bármilyen szőnyeg alkalmazható, de jóleső érzést ad egy puha padlószőnyegbe lépni. A nappaliban strapabíró és könnyen tisztítható szőnyeg szükséges, csak úgy mint a gyerekszobában, ahová egészségügyi hatásuk miatt inkább a természetes anyagokból készült szőnyegek valók. Előszobákban pedig jellemzően a szennyfogó szőnyeg elmaradhatatlan kiegészítő, amelyek általában szennytaszító anyagokból készülnek.

- a szőnyeg anyaga: a szőnyeg választásakor a strapabíró képesség gyakran háttérbe szorulhat a megjelenéssel, dizájn funkcióval szemben. A szőnyeg anyaga lehet természetes vagy műszálas, illetve keverten is alkalmazzák ezeket az alapanyagokat a kedvezőbb tulajdonságok kialakítása végett (pl. kopásállóság, színtartás növelése, egyszerűbb tisztítás). A szintetikus szálú szőnyegek jobban bírják az igénybevételt, ezért alkalmas közlekedőkbe, nagy forgalmú helyiségekbe. Ugyanakkor a természetes szálból készült típusok egészségesebbek, ezért gyerekszobában - hálószobában célszerűbb ezeket alkalmazni.

- a szőnyeg mérete: a teljes járófelületet befedő padlószőnyeg nagyobb komfortérzetet ad, hiszen bárhová lépünk egy puha, meleg felület várja talpunkat, hátránya, hogy több por gyűlhet meg szálai között. Ezzel szemben a darabszőnyegek látványosabb megjelenésűek, nagyobb hatással vannak az enteriőrre, és tisztán tartásuk is egyszerűbb. A különböző méretű szőnyegeknek mindnek megvan a helye a lakásban, így pl. a középszőnyegek nappalik dísze lehet, a közlekedőkben a futószőnyeg általános, a hálószobákban pedig gyakran teljes szőnyegezés mellett döntenek. Döntsünk akár az előre gyártott, akár a kívánt méretre szegett szőnyegek közül, vegyük figyelembe, hogy a szoba alakjához nem illeszkedő szőnyeg nem esztétikus.

- a szőnyeg mintázata, színe: mivel a szőnyeget már-már megjelenése alapján választjuk ki, fontos a színharmónia, hogy a szőnyeg színe összhangban legyen a falfestékkel, padlóburkolat színével. A modern szőnyegeknél gyakori minták alkalmazása, ezeket szintén figyelni kell vásárláskor - pl. adott minták milyen hatással vannak a térre pl. a csíkozottság optikailag tágítja a teret; a nagy minták nagy helyiségekben tudnak érvényesülni, stb.

- a szőnyeg ára: szőnyegből is találhatunk olcsóbb és drágább típusokat. A minőségi darabok mindig többe kerülnek, de érdemes ezeket választanunk, ha tartós használatra vagy sűrű forgalmú helyiségbe kívánjuk a szőnyeget tenni. Az olcsóbb darabok csak átmeneti megoldásként vagy a ház alacsony gyakorisággal használt helyiségeiben alkalmazandók. A szőnyeg árára a márkanév, vagy a szőnyeget forgalmazó üzlet hírneve is befolyással lehet.

- egészségügyi szempontok: természetes szálból készült szőnyegek allergizálhat, ezért a szintetikus szálú szőnyegek jobban alkalmazhatóak allergiások otthonába. Allergiások otthonába egyébiránt a minél alacsonyabb szálmagasságú szőnyegeket kell választani, ezzel is csökkentve a tünetek előfordulását.

- biztonsági szempontok: az idősebb személyek a mozgási nehézségeik, a fiatalabb gyerekek a figyelmetlenségük miatt lehetnek kitéve a csúszással összefüggő baleseteknek. Ezek megelőzése céljából ajánlatos a szőnyegek alá csúszásgátló alátétet fektetnünk, hogy az ilyen véletlen baleseteket elkerülhessük. A lakásban a lépcsők is jelenthetnek némi veszélyt, ezek mérséklésére a gondosan tervezett és lefektetett lépcsőszőnyeg jelenthet megoldást.

Ülőgarnitúrák, kanapék magas  komfortérzetet biztosít egy puha szőnyeg

A szőnyeg fontos látványeleme a helyiségnek, ugyanakkor a szőnyeg vásárlás során nemcsak a kinézetről kell döntetünk, hanem sok más tényező figyelembe vételével kell szőnyeget vennünk. Megfelelő döntésünk eredményét hosszú évekig élvezhetjük, míg a rosszul kiválasztott szőnyeget talán már a következő esztendőben szükséges cserélni.

Az ANRO Épületdíszítés Kft kínálatában mintás darabszőnyegek, színes középszőnyegek, természetes színű futószőnyegek és bejárati szőnyegek is megtalálhatóak. 3 cm és 5 cm szálmagasságú Shaggy szőnyegek, nyírt Mody Friese szőnyegek forgalmazása, házhoz szállítással: Szőnyegek

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
745.500+ elégedett vásárló
462.100+ raktáron lévő termék
195.700+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése