BMW i3 tapasztalatok (2021. április)

Utoljára frissítve: 2022 május 18, szerda Magazin: Karbonsemlegesség 2023-ra!

BMW i3 bemutató
BMW i3, 2016-os gyártás, 28 kW akku

Újabb elektromos autó: BMW i3 (2021. április)

Az első Citroen C-Zero kellemes tapasztalatai után már egy kicsit bátrabban vetettük bele magunkat a villanyautó vásárlásba. A C-Zero ~13 kW-os használt akkujának meglepően jó állapotából kiindulva, bátrabban nézegettük a nagyobb akkus és kicsivel drágább, de még mindig használt autókat olyan 4-6 millió Ft körül.

A versenyben végül két típus maradt, az egyik a Renault Zoe a másik pedig a BMW i3. A döntést a rendelkezésre álló használt autó kínálat határozta meg: BMW i3-ból jóval nagyobb kínálat, így most ez lett a befutó, de nem mondtunk le a Zoe-ról sem.

Használt BMW i3 akkuja

Ez még nem a ráncfelvarrott, de már a nagyobb 90 Ah-s típus, ami ~28-29 kW nettó akku kapacitással rendelkezik. A vásárlás előtt a menüből kiolvasva az 5 éves autónak 29.2 kW teljesítményű az akku kapacitása, tehát nem sok volt a degradálódás az első 20.000 km alatt. Valójában még most is a gyári szint felett van, így várhatóan még sok-sok évig füstmentesen fogunk tudni vele közlekedni.

Töltés tekintetében lehetőség van DC töltésre, de mi jellemzően a meglévő 22 kW-os AC töltőnkről etetjük az akkut. Ebből a 22 kW-ból a BMW i3 11 kW-ot tud fogadni, ennyi a fedélzeti töltő teljesítménye. Ritkán szoktuk 20% alá meríteni, így legrosszabb esetben is 2.5 óra alatt 100%-ra tölthető az autó.

A használt elektromos autók akku degradációja ezek szerint nem akkora valós probléma, mint azt először gondoltuk. Bár két autóból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, egyenlőre az látszik, hogy 4-5 év alatt a BMW i3-nál nincs csökkenés, illetve a 10 éves Citroen C-zeronál pedig a 30% a degradáció mindössze csökkent hatótávot jelent. Így továbbra is bizalmat szavazunk a használt elektromos autóknak.

BMW i3 90Ah hatótáv

A C-Zeroval ellentétben a BMW i3 már pontos adatokat ad a töltöttségi százalékokat illetően, illetve mutat pillanatnyi fogyasztást is. Eddig a legrosszabb fogyasztás 15.8 kW volt, ami 100 km-re értendő. Ez hűvös időben, országúton, fűtés és ülésfűtés használata mellett értendő. Mivel nem autópályázunk ezzel a járművel, így a sebesség maximum 90 km/h.

A nyári, klíma nélküli városi használat adja a legjobb fogyasztást, ami 11.7 kW  / 100 km.

Hatótáv tekintetében így a legrosszabb eshetőség ~160 km, míg a legjobb ~240 km. A mi járműhasználati szokásaink mellett ez heti 1-2 töltést jelent, úgy hogy 20% alá nem szokott menni a töltöttség, ez állítólag az akku élettartalmán is segít.

A BMW i3 mint autó

És milyen autó? Első ránézésre pici. Azonban a méret egy kicsit csalóka, hiszen ez egy 4 méter hosszú autó, azaz akkora mint pl. egy Opel Corsa.vagy egy Ford Fiesta. Na jó, de keskeny. Éppen úgy 170 cm széles az i3 is mint előző két társuk. Viszont a kerekek tényleg nagyon keskenyek, valószínűleg ezért látszódik az egész autó picinek.

Citroen C-zero - Opel Corsa - BMW i3 összehasonlítás elölről
Citroen C-zero - Opel Corsa - BMW i3 összehasonlítás elölről

BMW i3 - Opel Corsa -  Citroen C-zero összehasonlítás hátulról
BMW i3 - Opel Corsa -  Citroen C-zero összehasonlítás hátulról

BMW i3 és Opel Corsa összehasoblítása oldalról
BMW i3 és Opel Corsa összehasoblítása oldalról

Viszont nincs benne belsőégésű motor, ezért az utastér sokkal tágasabb, a hátsó üléseken is el lehet férni. Illetve az elejében is van egy extra csomagtartó.

A hátsó ajtók hátrafelé nyílnak, ami érdekes megoldás. Ha személyeket szállítunk hátul, akkor ez nem a legjobb megoldás, mivel ki kell kapcsolni a biztonsági övet és kinyitni az első ajtót, hogy a hátsó kinyíljon. Áruszállítása viszont kiválóan alkalmas, nagyon könnyen és kényelmesen lehet így pakolni.

A belső tér újrahasznosított anyagokból készült, így első ránézésre érdekesnek tűnhet, de szerintem kellemes belsőt sikerült kialakítaniuk a mérnököknek. Két közepes méretű, de cserében napfényben is jól látható LCD kijelzőn zajlik az összes kommunikáció az autóval.

A hátsó csomagtartó is jól pakolható, az ülések ledöntésével síkba kerül a rakodótér. Számszakilag: 260 liter 4 üléssel, ledöntött ülésekkel: 1120 liter.

A legnagyobb jóság viszont az akár telefonról is indítható hűtés/fűtés. Bámulatosan kényelmes indulás előtt 5-10 perccel bekapcsolni, hogy fűtsön fel, így nem hideg autóba kell beszállni. Ráadásul nem üzemanyagból (70%-os veszteséggel) állítjuk elő a klimatizálás energiáját, hanem az akkuból szolgáljuk ki a hőszivattyút.

Menetteljesítmények

A hátsó tengelyeket hajtó villanymotor 170 LE / 126 kW teljesítmény és 250 Nm forgatónyomaték leadására képes. Ez meglepően dinamikusan tudja mozgatni az ~1400 kg-os kasztni + sofőr kombinációt. A 100 km/h-s sebességet 7.3 másodperc alatt éri el, de a villanymotor hatalmas forgatónyomatékának és majdnem lineáris teljesítményleadásának köszönhetően 0-50 km/h óra között nagyon gyorsan történnek a dolgok.

Ami azonban ennél sokkal fontosabb: az autó alkalmas az egy pedálos vezetésre, azaz a "gáz"pedál felengedésével az autó állóra tud lassulni. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor nem az üzemi fék dolgozik, hanem regeneratív fékezés történik, azaz a villanymotor "fogja" meg az autót. Így nincs fékbetét és tárcsa kopás, ami költséghatékony, valamint minimalizálja az autó szálló por kibocsájtását is. Még a városi használatot jellemző sok elindulás és megállás mellett is van olyan, hogy napokon keresztül nem lépek a fékre.

Mennyire zöld?

Minden elektromos autó csak annyira zöld, amennyire a töltéséhez használt energiamix zöld. Tehát, ha hálózatról töltjük, akkor az a magyarországi viszonylatban olyan 75%-os CO2 mentes energiáról beszélünk, függően attól, hogy mennyi energiát vételezünk pillanatnyilag Ukrajnából.

Tehát még így is zöld, illetve a valóságban keletkező erőművi szennyezés legalább nem a lakóhelyünkön keletkezik, hanem egy jól szabályozott erőműben.

Viszont mi napelemről töltjük, a termelői kapacitásunk elegendő lesz ahhoz, hogy akár télen is kényelmesen fel tudjuk az autókat tölteni. Ha nem is feltétlenül 11 kW-tal, de a 10A-es hálózati töltővel mindenképpen. Ezzel meg tud valósulni az emissziómentes közlekedés.

 

Az ANRO Épületdíszítés Kft. folyamatosan a minél hatékonyabb és kisebb karbonlábnyomú működésre helyezi a hangsúlyt. Ennek fontos eleme a LED világítás is, melyet közvetlenül értékesítünk is kedves vásárlóinknak! Hatalmas választékban kínálunk különféle LED szalagokat, LED lámpákat, LED paneleket és különböző ipari LED lámpatesteket! Ezek legnagyobb része, raktárról, azonnal elérhető! Ha szimpatikusnak tartjátok környezetvédelmi törekvéseinket, kérjük, támogassatok minket azzal, hogy a szükséges termékeket tőlünk szerzitek be!

18 év szakmai tapasztalat
743.400+ elégedett vásárló
465.500+ raktáron lévő termék
195.200+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése