Por és páramentes LED lámpatest bemutató és teszt!

BMW i3 tapasztalatok (2021. április)

Utoljára frissítve: 2021 augusztus 11, szerda Magazin: Karbonsemlegesség 2023-ra!

BMW i3 bemutató
BMW i3, 2016-os gyártás, 28 kW akku

Újabb elektromos autó: BMW i3 (2021. április)

Az első Citroen C-Zero kellemes tapasztalatai után már egy kicsit bátrabban vetettük bele magunkat a villanyautó vásárlásba. A C-Zero ~13 kW-os használt akkujának meglepően jó állapotából kiindulva, bátrabban nézegettük a nagyobb akkus és kicsivel drágább, de még mindig használt autókat olyan 4-6 millió Ft körül.

A versenyben végül két típus maradt, az egyik a Renault Zoe a másik pedig a BMW i3. A döntést a rendelkezésre álló használt autó kínálat határozta meg: BMW i3-ból jóval nagyobb kínálat, így most ez lett a befutó, de nem mondtunk le a Zoe-ról sem.

Használt BMW i3 akkuja

Ez még nem a ráncfelvarrott, de már a nagyobb 90 Ah-s típus, ami ~28-29 kW nettó akku kapacitással rendelkezik. A vásárlás előtt a menüből kiolvasva az 5 éves autónak 29.2 kW teljesítményű az akku kapacitása, tehát nem sok volt a degradálódás az első 20.000 km alatt. Valójában még most is a gyári szint felett van, így várhatóan még sok-sok évig füstmentesen fogunk tudni vele közlekedni.

Töltés tekintetében lehetőség van DC töltésre, de mi jellemzően a meglévő 22 kW-os AC töltőnkről etetjük az akkut. Ebből a 22 kW-ból a BMW i3 11 kW-ot tud fogadni, ennyi a fedélzeti töltő teljesítménye. Ritkán szoktuk 20% alá meríteni, így legrosszabb esetben is 2.5 óra alatt 100%-ra tölthető az autó.

A használt elektromos autók akku degradációja ezek szerint nem akkora valós probléma, mint azt először gondoltuk. Bár két autóból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, egyenlőre az látszik, hogy 4-5 év alatt a BMW i3-nál nincs csökkenés, illetve a 10 éves Citroen C-zeronál pedig a 30% a degradáció mindössze csökkent hatótávot jelent. Így továbbra is bizalmat szavazunk a használt elektromos autóknak.

BMW i3 90Ah hatótáv

A C-Zeroval ellentétben a BMW i3 már pontos adatokat ad a töltöttségi százalékokat illetően, illetve mutat pillanatnyi fogyasztást is. Eddig a legrosszabb fogyasztás 15.8 kW volt, ami 100 km-re értendő. Ez hűvös időben, országúton, fűtés és ülésfűtés használata mellett értendő. Mivel nem autópályázunk ezzel a járművel, így a sebesség maximum 90 km/h.

A nyári, klíma nélküli városi használat adja a legjobb fogyasztást, ami 11.7 kW  / 100 km.

Hatótáv tekintetében így a legrosszabb eshetőség ~160 km, míg a legjobb ~240 km. A mi járműhasználati szokásaink mellett ez heti 1-2 töltést jelent, úgy hogy 20% alá nem szokott menni a töltöttség, ez állítólag az akku élettartalmán is segít.

A BMW i3 mint autó

És milyen autó? Első ránézésre pici. Azonban a méret egy kicsit csalóka, hiszen ez egy 4 méter hosszú autó, azaz akkora mint pl. egy Opel Corsa.vagy egy Ford Fiesta. Na jó, de keskeny. Éppen úgy 170 cm széles az i3 is mint előző két társuk. Viszont a kerekek tényleg nagyon keskenyek, valószínűleg ezért látszódik az egész autó picinek.

Citroen C-zero - Opel Corsa - BMW i3 összehasonlítás elölről
Citroen C-zero - Opel Corsa - BMW i3 összehasonlítás elölről

BMW i3 - Opel Corsa -  Citroen C-zero összehasonlítás hátulról
BMW i3 - Opel Corsa -  Citroen C-zero összehasonlítás hátulról

BMW i3 és Opel Corsa összehasoblítása oldalról
BMW i3 és Opel Corsa összehasoblítása oldalról

Viszont nincs benne belsőégésű motor, ezért az utastér sokkal tágasabb, a hátsó üléseken is el lehet férni. Illetve az elejében is van egy extra csomagtartó.

A hátsó ajtók hátrafelé nyílnak, ami érdekes megoldás. Ha személyeket szállítunk hátul, akkor ez nem a legjobb megoldás, mivel ki kell kapcsolni a biztonsági övet és kinyitni az első ajtót, hogy a hátsó kinyíljon. Áruszállítása viszont kiválóan alkalmas, nagyon könnyen és kényelmesen lehet így pakolni.

A belső tér újrahasznosított anyagokból készült, így első ránézésre érdekesnek tűnhet, de szerintem kellemes belsőt sikerült kialakítaniuk a mérnököknek. Két közepes méretű, de cserében napfényben is jól látható LCD kijelzőn zajlik az összes kommunikáció az autóval.

A hátsó csomagtartó is jól pakolható, az ülések ledöntésével síkba kerül a rakodótér. Számszakilag: 260 liter 4 üléssel, ledöntött ülésekkel: 1120 liter.

A legnagyobb jóság viszont az akár telefonról is indítható hűtés/fűtés. Bámulatosan kényelmes indulás előtt 5-10 perccel bekapcsolni, hogy fűtsön fel, így nem hideg autóba kell beszállni. Ráadásul nem üzemanyagból (70%-os veszteséggel) állítjuk elő a klimatizálás energiáját, hanem az akkuból szolgáljuk ki a hőszivattyút.

Menetteljesítmények

A hátsó tengelyeket hajtó villanymotor 170 LE / 126 kW teljesítmény és 250 Nm forgatónyomaték leadására képes. Ez meglepően dinamikusan tudja mozgatni az ~1400 kg-os kasztni + sofőr kombinációt. A 100 km/h-s sebességet 7.3 másodperc alatt éri el, de a villanymotor hatalmas forgatónyomatékának és majdnem lineáris teljesítményleadásának köszönhetően 0-50 km/h óra között nagyon gyorsan történnek a dolgok.

Ami azonban ennél sokkal fontosabb: az autó alkalmas az egy pedálos vezetésre, azaz a "gáz"pedál felengedésével az autó állóra tud lassulni. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor nem az üzemi fék dolgozik, hanem regeneratív fékezés történik, azaz a villanymotor "fogja" meg az autót. Így nincs fékbetét és tárcsa kopás, ami költséghatékony, valamint minimalizálja az autó szálló por kibocsájtását is. Még a városi használatot jellemző sok elindulás és megállás mellett is van olyan, hogy napokon keresztül nem lépek a fékre.

Mennyire zöld?

Minden elektromos autó csak annyira zöld, amennyire a töltéséhez használt energiamix zöld. Tehát, ha hálózatról töltjük, akkor az a magyarországi viszonylatban olyan 75%-os CO2 mentes energiáról beszélünk, függően attól, hogy mennyi energiát vételezünk pillanatnyilag Ukrajnából.

Tehát még így is zöld, illetve a valóságban keletkező erőművi szennyezés legalább nem a lakóhelyünkön keletkezik, hanem egy jól szabályozott erőműben.

Viszont mi napelemről töltjük, a termelői kapacitásunk elegendő lesz ahhoz, hogy akár télen is kényelmesen fel tudjuk az autókat tölteni. Ha nem is feltétlenül 11 kW-tal, de a 10A-es hálózati töltővel mindenképpen. Ezzel meg tud valósulni az emissziómentes közlekedés.

Tályai Gábor

Asztali nézet megjelenítése