Alumínium LED profil, LED szalag profil

Citroen C-Zero tapasztalatok (2021. március)

Utoljára frissítve: 2021 augusztus 09, hétfő Magazin: Karbonsemlegesség 2023-ra!

Citroen C-Zero - karrbonsemleges közlekedés
Citroen C-Zero (2011-es évjárat) a legolcsóbb elektromos autó

Az első napelemeket még azért telepítettük, hogy a világítást és az egyéb elektromos berendezéseket arról működtessük. Nagyon gyorsan rá lehet ám kapni az ízére annak, hogy saját magunknak állítjuk elő a szükséges mennyiségű zöld energiát.

Ezek után hamarosan jelentkezik az igény, hogy jó lenne megszabadulni az egyéb fosszilis energiahordozóktól, mint pl. a benzin, a gázolaj vagy a földgáz.

A földgáztól levegő-víz hőszivattyúval fogunk megszabadulni, ez folyamatban van, ha elkészül egy újabb cikkben majd azt is bemutatjuk. Nézzük az üzemanyagot!

Használt elektromos autó, tesztelésre: Citroen C-Zero

Megvettük a piacon az egyik legolcsóbb típust, kifejezetten azért hogy tesztelni tudjuk, milyen az élet elektromosan. Egy kis fehér Citroen C-Zero-ra esett a választás. Az volt a terv, hogy az alkalmazottak egymás után járhatnak vele 1-2 hetet, hogy mindenki tapasztalja meg az emissziómentes közlekedést.

A sort a marketingvezetőnk kezdte, de már a második napon közölte, hogy ez az autó az övé lesz, szabaduljunk meg inkább a meglévő dízeles cégautójától, tesztelni meg vegyek másikat :)

Mire használjuk ezt az elektromos autót?

Jellemzően a telephelyek közötti ingázásra, néha egy-két debreceni út (~50-60 km) illetve természetesen munkába járásra. Erre tökéletesen megfelel!

C-Zero hatótáv
Jó időben ~75%-os töltöttség mellett 65 km a megtehető hatótáv egy 10 éves akkumulátorral

Mik az előnyei a villanyautónak?

Elsősorban természetesen környezetvédelmi okai vannak, de nem elhanyagolhatóak a "járulékos" előnyök sem. Mi az alábbi okok alapján döntöttünk a vásárlás mellett:

Füstmentes közlekedés elektromos autóval
Nagyon jól lehet közélekedni kipufogó nélkül is!

 • Emissziómentes: nem füstöl
 • Környezetkímélő: nem csöpög belőle a motorolaj (mivel nincs benne) illetve fáradtolaj sem keletkezik
 • Alacsony fenntartási költség: nincs súlyadó, gépjárműadó, cégautóadó, illetve a várható füstadó sem
 • Saját napelemről töltjük, így az év legnagyobb részében teljesen zöld energiával üzemel

Használt Citroen C-Zero bemutatása

Nem akarunk elektromos autó tesztet írni, arra vannak nálunk sokkal alkalmasabbak. Inkább az alábbi, a használat közben felmerülő tapasztalatokat szeretnénk bemutatni:

 • Használt autó? Ez a példány 2011-es, lehetett volna egy kicsit gondosabb is az előző gazdája, de egyébként egy 10 éves autótól nem várhatjuk el, hogy makulátlan legyen. Egyedül a gyári kihangosítót nem tudtuk működésre bírni. Illetve egy kormányszög-állításon esett át.
 • Használt akku: Ez már izgalmasabb kérdés, hogy mit tud  egy 10 éves autó akkuja. Ettől mi is féltünk, a gazdája bemérette eladás előtt: 10 év után 70%-os kapacitást mértek.Hogy meddig lesz jó? Ha folyamatosan ezzel a 3%-al csökken a kapacitás, akkor a mi céljainkra még nagyon sokáig alkalmas lesz.
 • Hatótáv: A mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy olyan 70-80 km-t meg lehet vele tenni két töltés között.
 • Mennyi ideig tölt? 20% alá
 • Kicsi! Hát, valóban nem bántóan nagy. De egy-két személyes városi közlekedésre nincs ennél jobb, parkolni álom, szükség esetén a járdán is kényelmesen elfér :) Illetve szerintem inkább a mostani autók túl nagyok.
 • Mint autó: fordulékony, könnyen kezelhető, jó belőle a kilátás, illetve roppant jól gyorsul. Az országúti tempó kényelmes, de autópályára már kevés az erő, illetve a kis átmérőjű virsligumik sem támogatják a nagy sebességet.
 • Mennyit fogyaszt? Azt nem tudjuk, mivel egy kicsit analóg az autó, információt mindössze a megtehető kilométerekből tudunk levonni. Egyébiránt olyan mint minden más autó: ha klímázunk, gyorsan megyünk, akkor többet eszik,

Lehet-e 2021-ben benzin vagy gázolaj nélkül élni?

Direkt olcsó elektromos autót vettünk, hogy ezt kiderítsük. Úgy gondoltuk, hogy ha nagyon nem válik, be akkor árában el tudjuk adni. Erről azonban szó sincs, már meg is vettük a következő elektromos autót is, annyira megtetszett az elektromobilitás.

Tehát a jelenlegi (2021-es) helyzet az, hogy városi közlekedésre, napi 50-70 km-re a legolcsóbb villanyautó is tökéletes választás! Lehet üzemanyag nélkül élni.

Más a kérdés az áruszállítás területén, hiszen sem kisteherautóban sem kamionban nincs még valós alternatíva az elektromos közlekedésre. Ami esetlegesen már előrendelhető, az is kb. 3x annyiba kerül, mint a dízel kivitel, amit egyenlőre elfogadhatatlannak tartunk.

Reménykedünk benne, hogy a helyzet hamarosan változik és rengeteg jó árú elektromos haszongépjárművet dobnak piacra a gyártók...

Városi, illetve napi 50-70 km-es közlekedésre viszont jó lenne, ha egyre többen választanák a villanyautót, nem kell félni az olcsótól sem, illetve a használttól sem!

Tályai Gábor

Asztali nézet megjelenítése