LED lámpa teszt 2013. spot lámpák

Utoljára frissítve: 2022 január 15, szombat Magazin: Bemutatók, tesztek

LED szpot lámpa összehasonlító teszt 2013.


Tartalomjegyzék

 

Bevezető

Napjaink talán leggyorsabban fejlődő technológiai ágazata a világítástechnika, s ez a gyors fejlődés a különböző típusú ledeknek köszönhető. Így nem csoda, hogy az utolsó LED lámpa tesztünk máris elavult, hiszen például az akkor slágernek mondható (DIP LED technológiával készült) lámpát már nem is nagyon forgalmazunk, illetve a most slágernek tekinthető Chip On Board LED technológia akkor még nem is nagyon létezett, illetve csak a nagy teljesítményű LED reflektorok kiváltsága volt, LED szpot lámpákba nem szerelték őket.

Az új lámpák sikeréhez természetesen hozzájárul a folyamatosan csökkenő ár is, így mára a LED lámpák megfizethető alternatívát nyújtanak a hagyományos izzók kiváltására.

Ez a folyamatos és gyors változás azonban magával hozza azt a jelenséget, hogy rengeteg típus létezik egyszerre a piacon, borzasztó árkülönbségekkel, és sajnos nem mindig korrekt tájékoztatással. Így vásárló legyen a talpán, aki néhány, a dobozon feltüntetett adatból ki tudja választani a neki megfelelő LED lámpát, főleg, hogy sok üzletben nincs lehetőség a próbára, illetve eleve csak rendelésre hoznak belőle. Mi külön bemutatótermet biztosítunk a LED fényforrásoknak, azonban sajnos nem mindenki fog tudni meglátogatni bennünket.

Ezen szeretnénk segíteni, azaz bemutatni, hogy egyes LED lámpa típusok miben különböznek egymástól, illetve azt szeretnénk megvizsgálni, hogy mennyire életképes a hagyományos 20, 35 és 50 Wattos halogén szpot lámpák kiváltása az általunk forgalmazott LED lámpákkal. Figyelem, a teszt egy kicsit hosszú lesz, akit nem érdekelnek a technikai részletek, az nyugodtan egyből a végére léphet és megnézheti az ajánlót, akinek azonban még teljesen új a LED fényforrás, az olvassa végig, hiszen a következő néhány évben fényforrás vásárláshoz az alábbi információkra biztosan szükség lesz. Ezt a tesztet már nem akartuk az új Chip On Board (COB) LED technológia bemutatásával is meghosszabbítani, de az érdeklődők elolvashatják az Új GU10 COB LED spot lámpák érkeztek! című cikkünkben. Tesztre fel!

 

A LED lámpa teszt körülményei: a helyiség

A teljes LED lámpa teszt a hajdúböszörményi LED bemutatótermünkben (Hb., Kemény J. krt. 18-20. sz. - térkép) készült. A szoba egy hagyományos méretűnek mondható 25 m2-es helyiség 5x5 méteres falhosszakkal. A belmagasság valamivel több mint 3 méter, de a LED fényforrásokat tartalmazó sziget be van lógatva mintegy 40 cm-re, így a méréshez érdekes belmagasság 260 cm. A padlón, az asztalon és az oldalfalon kialakítottunk 10 db mérési pontot, ezen a 10 ponton fogjuk megmérni mind a 10 különböző típusú fényforrás megvilágítási értékét. Az alábbi fotón megtekinthetik a fénymérési pontok egy részét. További fotókat a LED bemutatótermünkről ezen a linken talál.

LED lámpa teszt - fénymérési pontok elhelyezkedése.

 

Az 1-es, 2-es, 3-as mérési pontok közvetlenül a fényforrások alatt, a 4-es, 6-os közepes távolságra, míg a 8-as, 9-es mérési pontok a lehető legtávolabb kerültek elhelyezésre. A 6-os, 8-as, 9-es mérési pontokat nem a padlóra, hanem az asztalra, az ablakpárkányra, illetve a gipszkarton burkolású fűtőtest tetejére helyeztük. A 10-es mérési pont az oldalfalra került, hogy itt is tudjuk ellenőrizni a megvilágítási értékeket. A tesztben szereplő lámpák mindegyike bármikor kipróbálható a bemutatóteremben. Sőt a képen látható LED bemutatószekrényben az összes forgalmazott fényforrás megtekinthető, mérhető. A LED lámpa teszt helyiségének alaprajza és a mérési pontok elhelyezkedése, illetve ezeknek a mérési pontoknak a mennyezet közepétől mért távolsága.

A fenti nagyítható fotókon megtekinthető, hogy a mérési helyek hol, és hogyan helyezkednek el a bemutatóteremben. Az utolsó képen, a tervrajzon feltüntetésre került az is, hogy a mennyezeti lámpa sziget közepétől a mérési pont hány centiméter távolságra van.

 

A LED lámpa teszt körülményei: a lámpák elrendezése

A lámpák a mennyezeten rögzített 150 cm x 150 cm-es bútorlapba kerültek rögzítésre, 10 sorban 10 típus, azaz összesen 100 db lámpa, melyek típusonként (tízesével) külön kapcsolhatóak. Billenthető lámpatesteket alkalmaztunk, így lehetőségünk nyílt a tér minden irányába elfordítani a lámpatesteket. A sorokban lévő 10-10 db lámpatestből így 2-2 db néz a négy égtáj felé, illetve 2-2 db egyenesen lefelé világít.

LED lámpa teszt - beépíthető lámpatestek a négy égtáj felé és egyenesen lefelé irányítva - egyenletesen elosztva.

 

A mennyezeti LED próbapad, 10 db halogén és 90 db LED lámpával. Felkapcsolt világítás mellett jól látható, hogy hogyan vannak sorokba rendezve a különböző típusok. Minden beépíthető lámpatestet ugyanúgy forgattunk el minden típusnál: a 2x5-ös csoportban 1-1 lámpa minden irányba 1 db pedig lefelé világít. Az elforgatott mattkróm szpot lámpatestek LED lámpákkal szerelve. Előtérben a hideg fehér fényforrások. LED bemutatótermünkben a LED szalagok fényerejének ellenőrzésére is lehetőség nyílik, a hideg és meleg fehér fényűből az összes teljesítményűt kipróbálhatja beépített állapotban.

A fenti, nagyítható képeken megtekinthető a mennyezeti tábla amelybe a lámpatestek vannak szerelve, a billenthető lámpatestek irányítása és a különböző típusú fényforrások sorrendje.

Amennyiben hasonló megvalósítású világításon gondolkodik, úgy további ötleteket talál gipszkartonból készült mennyezeti szigetekre és rejtett világításokra fotó galériánkban!

Sajnos (vagy szerencsére) az általunk használt lámpa elrendezés közel sem ideális (mind középen van), azonban az elrendezést nagyon sokszor a design határozza meg, vagy a lakberendező tervezi meg, ami sokszor hasonló, nem ideális elrendezést eredményez. Természetesen a teszt végeredményét az elrendezés nem befolyásolja, sőt talán életszerűbbé is teszi, mint egy kifejezetten az egyenletes elosztásra törekvő elrendezés.

 

A LED lámpa tesztben résztvevő fényforrások

A tesztbe 9 db különböző típusú LED szpot lámpát válogattunk be, illetve 1 darab hagyományos, 35 Wattos halogén izzót, hogy legyen mihez hasonlítani a mért értékeket. A LED lámpák között van SMD ledes, COB ledes és PowerLED-es típus, 30°, 60° és 120°-os sugárzási szöggel, hideg és meleg fehér színben 3 Wattól 7 Watt teljesítményig. A tesztelt típusok az egyébként is jól fogyó termékek, ajánlani is ezekből a típusokból szoktunk, de úgy gondoljuk, hogy így is viszonylag széles a tesztelt lámpák köre. Lássuk a versenyzőket:

 

Sorszám Fényforrás típusa Színhőmérséklet Technikai Wattitás Mért fogyasztás Sugárzási szög Fényáram
1. Halogén izzó Meleg fehér (WW) 35 Watt 34.57 Watt 36° 400 candela
2. Philips PowerLED Meleg fehér (WW) 4 Watt 3.29 Watt 36° 300 candela
3. COB LED lámpa Meleg fehér (WW) 3 Watt 2.65 Watt 60° 255 lumen
4. COB LED lámpa Meleg fehér (WW) 5 Watt 4.95 Watt 60° 360 lumen
5. COB LED lámpa Meleg fehér (WW) 7 Watt 6.81 Watt 60° 490 lumen
6. COB LED lámpa Hideg fehér (CW) 7 Watt 6.21 Watt 60° 525 lumen
7. COB LED lámpa Hideg fehér (CW) 5 Watt 4.86 Watt 60° 400 lumen
8. SMD LED lámpa Meleg fehér (WW) 4 Watt 3.89 Watt 120° 280 lumen
9. SMD LED lámpa Meleg fehér (WW) 3 Watt 2.95 Watt 120° 180 lumen
10. SMD LED lámpa Hideg fehér (CW) 4 Watt 4.15 Watt 120° 300 lumen

 

A lámpák színhőmérséklete

Színhőmérséklet: azaz hogy milyen színű fénnyel világítson a fényforrás. A LED lámpáknál választható, lehet a hagyományos sárgás fehér (meleg fehér), vagy a természetes fehér fényhez közelebb álló kékes-fehéres (hideg fehér). Az alábbi, beszámozott, nagyítható képeken jól látható a különbség: a 6-os, 7-es és a 10-es számú fényforrás hideg fehér színű, a többi pedig a hagyományos meleg fehér, az 1-es számú képen például a hagyományos halogén fényforrás fénye látható.

 

A tesztelt lámpák színhőmérséklete: 35 Watt hagyományos halogén izzó: meleg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: Philips Entry 4 Wattos PowerLED lámpa: meleg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: Chip On Board LED lámpa 3 Watt:  meleg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: Chip On Board LED lámpa 5 Watt:  meleg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: Chip On Board LED lámpa 7 Watt:  meleg fehér fény.
A tesztelt lámpák színhőmérséklete: Chip On Board LED lámpa 7 Watt:  hideg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: Chip On Board LED lámpa 5 Watt:  hideg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: SMD 5050x24 LED lámpa 4 Watt:  meleg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: SMD 5050x15 LED lámpa 3 Watt:  meleg fehér fény. A tesztelt lámpák színhőmérséklete: SMD 5050x24 LED lámpa 4 Watt:  hideg fehér fény.

 

A hideg fehér színhőmérsékleten mi jellemzően az 5000-5500 Kelvines színhőmérsékletet értjük, a tesztelt LED lámpák mindegyike ezzel a kellemes, nem kékes, hanem szép fehér fénnyel dolgozik. Az 5000-5500-as Kelvin színhőmérsékletű lámpák ugyan alacsonyabb mért fényerővel rendelkeznek mint a 6000-6500 Kelvines színhőmérsékletű lámpák, azonban utóbbiaknak már majdnem kék színű a fénye.

 

Technikai Wattitás és a valós, mért fogyasztási értékek

A Technikai Wattitás a fényforrás dobozra írt fogyasztását jelenti, azaz a gyártók így jelölik a különböző teljesítményű fényforrásokat, LED lámpánál általában 0.5-re kerekítve adják meg a teljesítmény értékeket. A Mért fogyasztás oszlop pedig magáért beszél: itt láthatóak a tényleges, műszerrel mért fogyasztási adatok. Természetesen fogyasztásmérés közben is fotóztunk, az eredmények a lenti képeken megtekinthetőek:

 

Halogén izzó fogyasztás mérése. Technikai adat: 35 Watt. Mért fogyasztás: 34.57 Watt. Eltérés: mínusz ~2%. Philips Entry 4 Watt fogyasztás mérése. Technikai adat: 4 Watt. Mért fogyasztás: 3.29 Watt. Eltérés: mínusz ~18%. Chip On Board LED lámpa 3 Watt meleg fehér változat fogyasztás mérése. Technikai adat: 3 Watt. Mért fogyasztás: 2.65 Watt. Eltérés: mínusz ~12%. Chip On Board LED lámpa 5 Watt meleg fehér változat fogyasztás mérése. Technikai adat: 5 Watt. Mért fogyasztás: 4.95 Watt. Eltérés: mínusz ~1%. Chip On Board LED lámpa 7 Watt meleg fehér változat fogyasztás mérése. Technikai adat: 7 Watt. Mért fogyasztás: 6.81 Watt. Eltérés: mínusz ~3%.
Chip On Board LED lámpa 7 Watt hideg fehér változat, fogyasztás mérése. Technikai adat: 7 Watt. Mért fogyasztás: 6.21 Watt. Eltérés: mínusz ~12%. Chip On Board LED lámpa 5 Watt hideg fehér változat, fogyasztás mérése. Technikai adat: 5 Watt. Mért fogyasztás: 4.86 Watt. Eltérés: mínusz ~3%. SMD 5050x24 LED lámpa 4 Watt meleg fehér változat, fogyasztás mérése. Technikai adat: 4 Watt. Mért fogyasztás: 3.89 Watt. Eltérés: mínusz ~3%. SMD 5050x15 LED lámpa 3 Watt meleg fehér változat, fogyasztás mérése. Technikai adat: 3 Watt. Mért fogyasztás: 2.95 Watt. Eltérés: mínusz ~2%. SMD 5050x24 LED lámpa 4 Watt hideg fehér változat, fogyasztás mérése. Technikai adat: 4 Watt. Mért fogyasztás: 4.15 Watt. Eltérés: plusz ~4%.

 

A mérések alapján kijelenthetjük, hogy a feltüntetett fogyasztási adatokat csak az egyik LED lámpa lépte túl, az is mindössze 4%-os eltérést mutatott. A többi esetben a mért fogyasztási adat alacsonyabb, mint a technikai Wattitás, az eltérés néhány százalék, azonban itt ki kell emelnünk a Philips 4 Wattos LED lámpáját, ami 18%-al alacsonyabb fogyasztással rendelkezik, mint a feltüntetett adat.
Mivel az ígért és a mért fogyasztási adatok jelentős eltérést nem mutatnak, így a megtérülési számításokat az egyszerűség kedvéért továbbra is technikai Wattitás alapján számoljuk. További adalék az eltérésekhez, hogy a fogyasztásmérőnk is 5%-os pontossággal dolgozik ebben a 10 Watt alatti tartományban. Ezt is figyelembe véve az eltérés elenyésző. A mérés 221 Voltos hálózati feszültség mellett történt, alacsonyabb illetve magasabb hálózati feszültség mellett a mért értékek is változnának néhány százalékot.

 

A fogyasztás mérés buktatói

Havi rendszerességgel kapunk leveleket, miszerint megmérték fogyasztásmérővel a LED lámpákat és kétszer, háromszor magasabb fogyasztást mértek, mint a feltüntetett adat. Mi is találkoztunk már a jelenséggel, azonban a hiba legtöbbször a mérőeszköz hibája. Magasabb fogyasztás csak a gyenge minőségű LED fényforrásoknál fordulhat elő. A multikban kapható néhány ezer forintos fogyasztásmérőket mi nem tekintjük mérőeszköznek, egyrészt nem 1-2 Watt, hanem néhány száz Watt, illetve kiloWatt mérésénél adnak valamennyire pontos eredményt, akkor is csak Ohmikus fogyasztó (pl. izzószálas lámpa, merülő forraló, hősugárzó, stb.) mérése esetén. Egy 3 Wattos fogyasztót mérve ezeknek a készülékeknek a hibahatára többszöröse a tényleges fogyasztásnál, így nem adnak értékelhető eredményt. Mi a mérést egy Voltcraft mérőműszerrel végeztük, ez nem egy olcsó műszer, mégis a számunkra érdekes mérési tartományban még mindig 5%-os hibahatárral dolgozik, úgyhogy elképzelhetjük, hogy az olcsó tucatáruk milyen minőségű mérést végeznek.

 

Sugárzási szögek

A Sugárzási szög azt mutatja meg, hogy a fényforrás milyen térszögben teríti a fényt. Látható, hogy a halogén izzó mindössze 36°-os, szűk sugárzási szögű fényforrás, azaz szinte csak maga alá világít, ebből kapta a nevét is: spot (pont) lámpa. A LED lámpáknál a sugárzási szög a színhőmérséklethez hasonlóan rugalmas tud lenni, azaz a halogén izzóval megegyező szűk, 36° sugárzási szögtől a teljes alsó harmadán világító, nagy sugárzási szögig (120°-os) minden kapható. Mi a 36°-os a 60°-os és a 120°-os fényforrásokat emeltük most ki, a fenti beszámozott, nagyítható fotókon valamennyire láthatóak a különbségek is. Az alábbi képeken azonban már jól láthatóak a különbségek: a faltól mintegy 20 cm-re helyezve a különböző lámpákat, jól látható a vetített fény kiterjedése.

 

Hagyományos halogén, 35 Wattos izzó, 36°-os sugárzási szöggel. A Philips 4 Wattos lámpája 36°-os sugárzási szögű és látható is, hogy szinte tökéletesen ugyanazt a fényterjedést hozza mint az előbbi halogén izzó. A Chip On Board LED lámpák 60°-os sugárzási szöge már láthatóan nagyobb az előző szpot fényforrásoknál. A 120°-os sugárzási szögű SMD lámpák pedig szinte a teljes felületet megvilágítják. Természetesen ezt annak az árán, hogy a középponti felület jóval kevesebb fényt kap, mint a szűk sugárzási szögű fényforrások esetén. A LED bemutatószekrényben is jól megfigyelhető a sugárzási szög változása. Balról 60°-os, jobbra 36°-os sugárzási szögű LED lámpa található. Jól látható, hogy a nagyobb sugárzási szögű lámpa már a szekrény hátfalát is megvilágítja, míg a társa csak maga alá világít

 

Fényáram

A Fényáram az utolsó pont a táblázatban, tulajdonképpen teljesen lényegtelen érték. Sajnos a fényáram (vagy fényerő) lumen értéke sok gyártó és importőr szerint csak egy marketing érték, annyit írnak rá amennyit akarnak, jó példa erre az egyik importőr 1.8 Wattos ámde 400 lumenes, DIP leddel szerelt fényforrása, ami, ismerve a DIP LED fényhasznosítását, úgy kb. 80-120 lumen körül lehet. Körülbelül ott járunk mint a piaci magnó: 1000 Watt PMPO teljesítmény, valójában két darab 5 Wattos hangszóró. További segítség a gyártók részéről, hogy egy részük lumenben, más részük candelában adja meg a lámpa fényáramát / fényerejét. Rengeteg különböző típusú fényforrás megfordul a bemutatótermünkben, és elmondható, hogy a doboz, illetve a technikai adatok alapján nem nagyon lehet összehasonlítani az import fényforrásokat, csakis méréssel. Ez a teszt éppen ezért született: lumentől, candelától függetlenül be tudjuk mutatni, mért adatokkal alá tudjuk támasztani ezeknek az energiatakarékos fényforrásoknak a létjogosultságát.

 

1. Hagyományos, 35 Watt halogén lámpa, meleg fehér

 

1. Hagyományos, 35 Watt halogén lámpa, meleg fehér Technológia: Hagyományos wolfram izzószál, halogén védőgázas kapszulában
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~2800 Kelvin)
Technikai Wattitás: 35 Watt
Mért fogyasztás: 34.57 Watt
Sugárzási szög: 36°
Energia hatékonysági osztály: C vagy D (gyártó függő)
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 460 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
159 lux 143 lux 123 lux 52 lux 19 lux 49 lux 28 lux 36 lux 22 lux 26 lux

 

 

2. Philips PowerLED lámpa Entry (4 Watt) meleg fehér Technológia: PowerLED chip, 1 db
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3000 Kelvin)
Technikai Wattitás: 4 Watt
Mért fogyasztás: 3.29 Watt
Sugárzási szög: 36°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 3.335 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
241 lux 164 lux 171 lux 46 lux 24 lux 39 lux 30 lux 29 lux 15 lux 31 lux

 

 

3. Chip On Board LED lámpa (3 Watt) meleg fehér Technológia: Chip On Board LED chip, 1 db
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3200 Kelvin)
Technikai Wattitás: 3 Watt
Mért fogyasztás: 2.65 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 1.990 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
125 lux 104 lux 111 lux 46 lux 24 lux 41 lux 42 lux 25 lux 18 lux 34 lux

 

 

4. Chip On Board LED lámpa (5 Watt) meleg fehér Technológia: Chip On Board LED chip, 1 db
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3200 Kelvin)
Technikai Wattitás: 5 Watt
Mért fogyasztás: 4.95 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 2.390 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
220 lux 174 lux 194 lux 82 lux 47 lux 67 lux 75 lux 42 lux 29 lux 60 lux

 

 

5. Chip On Board LED lámpa (7 Watt) meleg fehér Technológia: Chip On Board LED chip, 1 db
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3200 Kelvin)
Technikai Wattitás: 7 Watt
Mért fogyasztás: 6.81 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 3.290 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
324 lux 233 lux 293 lux 77 lux 54 lux 74 lux 93 lux 31 lux 24 lux 65 lux

 

 

6. Chip On Board LED lámpa (7 Watt) hideg fehér Technológia: Chip On Board LED chip, 1 db
Színhőmérséklet: Hideg fehér (~5500 Kelvin)
Technikai Wattitás: 7 Watt
Mért fogyasztás: 6.21 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 3.290 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
356 lux 283 lux 257 lux 123 lux 40 lux 69 lux 28 lux 75 lux 41 lux 67 lux

 

 

7. Chip On Board LED lámpa (5 Watt) hideg fehér Technológia: Chip On Board LED chip, 1 db
Színhőmérséklet: Hideg fehér (~5500 Kelvin)
Technikai Wattitás: 5 Watt
Mért fogyasztás: 4.86 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 2.390 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
261 lux 211 lux 192 lux 115 lux 56 lux 81 lux 64 lux 63 lux 52 lux 69 lux

 

 

8. SMD LED lámpa SMD5050x24 (4 Watt) meleg fehér Technológia: SMD 5050 LED chip (24 db)
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3200 Kelvin)
Technikai Wattitás: 4 Watt
Mért fogyasztás: 3.89 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 2.190 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
162 lux 133 lux 120 lux 75 lux 41 lux 54 lux 50 lux 47 lux 40 lux 69 lux

 

 

9. SMD LED lámpa SMD5050x15 (3 Watt) meleg fehér Technológia: SMD 5050 LED chip (15 db)
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3200 Kelvin)
Technikai Wattitás: 3 Watt
Mért fogyasztás: 2.95 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 1.490 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
103 lux 79 lux 68 lux 42 lux 29 lux 30 lux 33 lux 24 lux 21 lux 41 lux

 

 

10. SMD LED lámpa SMD5050x24 (4 Watt) hideg fehér Technológia: SMD 5050 LED chip (24 db)
Színhőmérséklet: Hideg fehér (~5500 Kelvin)
Technikai Wattitás: 4 Watt
Mért fogyasztás: 4.15 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. január): 2.190 Ft

 


 

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
171 lux 129 lux 148 lux 66 lux 53 lux 46 lux 64 lux 38 lux 35 lux 76 lux

 

A fényforrások mérési eredményeinek összesítése

Az eredmények megszületése után viszonylag sokat gondolkoztunk azon, hogy hogyan lehetne egy pontszámot kialakítani a rangsoroláshoz, született több variáció, számoltunk több módon, de végül visszatértünk a legegyszerűbb módszerhez: összeadtuk a tíz mérési pont megvilágítási értékeit. Ez lehet, hogy nem annyira tudományos, azonban a többi módszerrel számolva is ugyanezt a sorrendet kaptuk, mint amit most az Összesen oszlop adatai mutatnak.

 

  1. pont
(lux)
2. pont
(lux)
3. pont
(lux)
4. pont
(lux)
5. pont
(lux)
6. pont
(lux)
7. pont
(lux)
8. pont
(lux)
9. pont
(lux)
10. pont
(lux)
Összesen:
1.)
35W halogén
159 143 123 52 19 49 28 36 22 26 657 lux
2.)
Philips 4W
241 164 171 46 24 39 30 29 15 31 790 lux
3.)
COB LED 3W WW
125 104 111 46 24 41 42 25 18 34 570 lux
4.)
COB LED 5W WW
220 174 194 82 47 67 75 42 29 60 990 lux
5.)
COB LED 7W WW
324 233 293 77 54 74 93 31 24 65 1268 lux
6.)
COB LED 7W CW
356 283 257 123 40 69 28 75 41 67 1339 lux
7.)
COB LED 5W CW
261 211 192 115 56 81 64 63 52 69 1164 lux
8.)
SMD LED 4W WW
162 133 120 75 41 54 50 47 40 69 791 lux
9.)
SMD LED 3W WW
103 79 68 42 29 30 33 24 21 41 470 lux
10.)
SMD LED 4W CW
171 129 148 66 53 46 64 38 35 76 826 lux

Aki egy kicsit jobban bele szeretné magát ásni a különböző lámpák részeredményeibe annak egy kis segítség: az 1-es, a 2-es és a 3-as mérési pont ideális helyzetben van, azaz pontosan a felkapcsolt fényforrások alatt helyezkednek el. A többi mérési pont pedig kívül esik a 36°-os sugárzási szögű lámpák fénykévéjén. Ez különösen jól látható a 10-es mérési pont értékeinél: a 60°-os és 120°-os sugárzási szögű fényforrások az oldalfalon kétszer-háromszor akkora megvilágítást biztosítanak, mint a 36°-os sugárzási szögű társai.

 

A halogén és a LED lámpa eredményeinek összehasonlítása

Sajnos a 20 Wattos és 50 Wattos halogén fényforrások mérése már nem fért bele az időbe, de szerencsére ez nem túl nagy probléma, hiszen a halogén fényforrások fényereje körülbelül egyenesen skálázódik a teljesítménnyel. Azaz a 20 Wattos fényforrásnál ~40%-al alacsonyabb megvilágítást mérhettünk volna az 50 Wattos halogén izzó mérésekor pedig ~40%-al többet, mint a mért 35 Wattos izzó esetén.
Az előző táblázatban mért 35 Wattos halogén izzó eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a 20 Wattos (657*0,6) 394 lux, míg az 50 Wattos izzó (657*1,4)=920 lux végeredménnyel zárta volna a fenti mérést. Ezekkel az adatokkal már készíthetünk egy táblázatot, ami megmutatja nekünk, hogy melyik LED fényforrás, melyik teljesítményű halogén izzó mért fényerejét haladja meg:

 

  Halogén
20 Wattos izzó
395 lux
Halogén
35 Wattos izzó
657 lux
Halogén
50 Wattos izzó
920 lux
Fényforrás ára: Ft/lux
1.) Halogén 35 W izzó   657 lux   420 Ft 0.6 Ft
2.) Philips 4W   790 lux   3.335 Ft 4.2 Ft
3.) COB LED 3W WW 570 lux     1990 Ft 3.5 Ft
4.) COB LED 5W WW     990 lux 2.390 Ft 2.4 Ft
5.) COB LED 7W WW     1268 lux 3.290 Ft 2.6 Ft
6.) COB LED 7W CW     1339 lux 3.290 Ft 2.5 Ft
7.) COB LED 5W CW     1164 lux 2.390 Ft 2 Ft
8.) SMD LED 4W WW   791 lux   2.190 Ft 2.7 Ft
9.) SMD LED 3W WW 470 lux     1.490 Ft 3.2 Ft
10.) SMD LED 4W CW   826 lux   2.190 Ft 2.6 Ft

 

A kiindulási alap: a hagyományos, 35 Wattos halogén szpot izzó. Összesített pontszám: 657 lux A márkás trónkövetelő: 4 Wattos szűk sugárzási szögű PowerLED lámpa. Összesített pontszám: 790 lux. Megfelelőség: jobb mint a 35 Wattos halogén izzó. Chip On Board LED szpot lámpa, meleg fehér, 3 Watt. Összesített pontszám: 570 lux. Megfelelőség: jobb mint a 20 Wattos halogén izzó. Chip On Board LED szpot lámpa, meleg fehér, 5 Watt. Összesített pontszám: 990 lux. Megfelelőség: jobb mint az 50 Wattos halogén izzó. Chip On Board LED szpot lámpa, meleg fehér, 7 Watt. Összesített pontszám: 1268 lux. Megfelelőség: jobb mint az 50 Wattos halogén izzó.
Chip On Board LED szpot lámpa, hideg fehér, 7 Watt. Összesített pontszám: 1339 lux. Megfelelőség: jobb mint az 50 Wattos halogén izzó. Chip On Board LED szpot lámpa, hideg fehér, 5 Watt. Összesített pontszám: 1164 lux. Megfelelőség: jobb mint az 50 Wattos halogén izzó. Nagy sugárzási szögű SMD LED lámpa (SMD5050x24), meleg fehér, 4 Watt. Összesített pontszám: 791 lux. Megfelelőség: jobb mint a 35 Wattos halogén izzó. Nagy sugárzási szögű SMD LED lámpa (SMD5050x15), meleg fehér, 3 Watt. Összesített pontszám: 470 lux. Megfelelőség: jobb mint a 20 Wattos halogén izzó. Nagy sugárzási szögű SMD LED lámpa (SMD5050x24), hideg fehér, 4 Watt. Összesített pontszám: 816 lux. Megfelelőség: jobb mint a 35 Wattos halogén izzó.

 

A fenti táblázatot kiegészítettük egy Ft/lux oszloppal, ami a fényforrások bekerülési árának ár-érték arányát adja meg a megvilágítási értékek viszonylatában. Minket is meglepett, de az 5 Wattos COB LED lámpa hideg fehér változata magasan nyerte ezt a versenyszámot: mindössze 2 Ft/lux érték adódott. Így azt mondhatjuk, hogy ha nem számít a színhőmérséklet és a sugárzási szög, csak a lehető legjobb beruházást keresik akkor a hideg fehér, 5 Wattos COB LED lámpa ennek a LED lámpa tesztnek a győztese.

Természetesen ennél a 2 Ft/lux értéknél a halogén fényforrás 0.6 Ft/lux értéke sokkal jobb, ami azt jelenti, amit eddig is tudtunk: a halogén fényforrások jóval olcsóbbak a LED fényforrásoknál. Azonban a következő táblázatban, ahol megnézzük, hogy 1460 óra világítás után milyen üzemeltetési költségek jelentkeznek, azonnal nem is lesz fontos az alacsony bekerülési költség. Hogy miért 1460 óra? Mert egy háztartásban az év 365 napján keresztül, naponta legalább 4 órát világít egy fényforrás. 365 nap x 4 óra pedig 1460 óra. Nyilván vannak olyan helyiségek/háztartások ahol ennél jóval többet, vagy jóval kevesebbet üzemel a fényforrás. Ha többet üzemel mint 4 óra, akkor a megtérülés gyorsabb, ha kevesebbet, akkor pedig lehet nem éri meg egyelőre a csere.

 

  Fogyasztás
Watt/óra
Fogyasztás
Watt/1460 óra
Áram ára
50 Ft/kW
1/1.) Halogén 20 W izzó 20 Watt 29.200 Watt 1.460 Ft
1/2.) Halogén 35 W izzó 35 Watt 51.100 Watt 2.555 Ft
1/3.) Halogén 50 W izzó 50 Watt 73.000 Watt 3.650 Ft
2.) Philips 4W 4 Watt 5.840 Watt 292 Ft
3.) COB LED 3W WW 3 Watt 4.380 Watt 219 Ft
4.) COB LED 5W WW 5 Watt 7.300 Watt 365 Ft
5.) COB LED 7W WW 7 Watt 10.220 Watt 511 Ft
6.) COB LED 7W CW 7 Watt 10.220 Watt 511 Ft
7.) COB LED 5W CW 5 Watt 7.300 Watt 365 Ft
8.) SMD LED 4W WW 4 Watt 5.840 Watt 292 Ft
9.) SMD LED 3W WW 3 Watt 4.380 Watt 219 Ft
10.) SMD LED 4W CW 4 Watt 5.840 Watt 292 Ft

A fenti táblázatból látható, hogy hiába olcsók a halogén fényforrások és hiába drágák a LED lámpák: a halogén fényforrás egy éves üzemeltetési költségéből meg lehet vásárolni egy teljesítményben hasonló LED lámpát, mely töredék energiával (és költséggel) üzemeltethető a továbbiakban.

 

Konklúzió - a LED szpot lámpa teszt eredményhirdetése

A fenti mérések alapján az alábbi "erősorrend" alakult ki, ami a LED lámpákat tekintve nem meglepő: a nagyobb teljesítményű LED lámpának valóban nagyobb a fénye. Az inkább izgalmas eredmény a pirossal kiemelt sorokban van, hiszen ez jelenti a különböző teljesítményű, hagyományos halogén izzók pontszámát. Láthatjuk tehát, hogy mindhárom teljesítményű lámpa kiváltására több alternatíva is rendelkezésre áll. Kijelenthetjük a teszt egyik kérdésére a válasz: igen, a megfelelő teljesítményű LED lámpákkal valóban ki lehet váltani a halogén szpot lámpákat.

 

Egy kicsit nehezebb az értékelés LED lámpákra vonatkozó része, hiszen az "utolsó helyezésű" 3 Wattos COB LED lámpa is megfelelő egy 20 Wattos halogén izzó kiváltására, miközben mindössze csak háromszor annyiba kerül mint halogén társa. Természetesen a 7 Wattos COB LED lámpa eredménye megkérdőjelezhetetlen, ezeket ajánljuk mi is mindkét színhőmérsékletben, ha semmi más nem számít csak a fényerő.

A teszt közben már kiemelt, hideg fehér 5 Wattos COB LED lámpát ismét csak dicsérni tudjuk, hiszen a mért megvilágítási értékek alig maradnak el a 7 Wattos társaitól, miközben majd' egy ezressel olcsóbb.

Az SMD fényforrásokat pedig nagy sugárzási szögük miatt tudjuk ajánlani: a nem ideálisan elhelyezett mennyezeti lámpatestek esetében is egyenletes megvilágítás érhető el segítségükkel.

A három különböző teljesítményű halogén kiváltására tehát három nyertest is kihirdetnénk a fentiek figyelembe vételével, színhőmérséklettől függetlenül:

 

Szín-
hőmérséklet
20 Wattos halogén kiváltására 35 Wattos halogén kiváltására 50 Wattos halogén kiváltására
Meleg fehér (~3000K)
9. SMD LED lámpa SMD5050x15 (3 Watt) meleg fehér

SMD LED lámpa 3 Watt
15 db SMD5050 leddel

 

SMD LED lámpa SMD5050x24 (4 Watt) meleg fehér

SMD LED lámpa 4 Watt
24 db SMD5050 leddel

 

Chip On Board LED lámpa (5 Watt) meleg fehér

Chip On Board LED lámpa
5 Watt

 
Hideg fehér (~5500K)
SMD LED lámpa SMD5050x15 (3 Watt) hideg fehér

SMD LED lámpa 3 Watt
15 db SMD5050 leddel

 

SMD LED lámpa SMD5050x24 (4 Watt) hideg fehér

SMD LED lámpa 4 Watt
24 db SMD5050 leddel

 

Chip On Board LED lámpa (5 Watt) hideg fehér

Chip On Board LED lámpa
5 Watt

 

Természetesen bármelyik tesztelt LED fényforrást választja is, egyben szinte biztos lehet: már napi 4 óra használat mellet is az első évben megtérül a befektetése, így mi mindenképpen javasoljuk a halogén fényforrások lecserélését!

Kiegészítés a teszthez: a fentiekben tesztelt LED lámpák nagy része nem csak az itt szereplő 230 Voltos GU10-es, hanem 12 Voltos GU5.3-as (MR16) csatlakozóval is elérhető. A megegyező felépítésű, de különböző csatlakozóval ellátott fényforrásokat külön nem teszteltük, próbapadi mérés szerint ugyanis nincs (vagy elhanyagolható) a különbség a 230 V-os és a 12V-os LED lámpák fényereje között. Így a 3 és 4 Wattos SMD LED lámpák és az 5 Wattos Chip On Board LED lámpák 12 Voltos változatait is a tesztnek megfelelően ajánljuk, ezeket a 12 Voltos LED fényforrásokat itt fogja megtalálni.

 

Amiről nem volt még szó: élettartam

Nem véletlenül, de a tesztben és a megtérülési számításoknál nem vettük figyelembe az élettartamot. Ennek két oka van: egyrészt ezt nem tudjuk ellenőrizni, másrészt a gyártók által ígért 30.000-50.000 óra túlzás, sőt megfigyelhető, hogy újabban már 20.000-30.000 óra közötti élettartamot ígérnek / írnak a dobozokra.

Érdekes azonban a fényforrások (és ebbe beleértendő a halogén és fénycsöves megoldások is) élettartam megadása a gyártók részéről: ha pl. egy kompakt fénycsövön 8.000 óra élettartam van feltüntetve, az azt jelenti, hogy ezen típusú fénycsövek legalább 50%-a el fogja érni a 8.000 üzemórát. Azaz sarkítva ez azt jelenti, hogy lesz olyan fénycső, ami 16.000 órát is világíthat, illetve lesz olyan, ami 1 óra után tönkremegy.

Mi csak saját példánkból tudunk kiindulni: szinte minden munkatársunk otthonát azonnal "beledeztük", amint lehetőség nyílt rá és elmondhatjuk, hogy a 2-4 éve beszerelt LED fényforrások kb. 95%-a a mai napig üzemképes, ellátja világítási feladatát már 3.000-8.000 órája. Így azt gondoljuk, hogy a 30.000 óra nem is igaz, a felét, tehát legalább 15.000 órát a LED fényforrásoknak is biztonsággal üzemelniük kell.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
GU10
65 mm
IP20
Fix
Arany
Álmennyezeti spot lámpatest Argus 00300 arany
Raktáron: 51 darab
Ár: 680 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
GU10
65 mm
IP20
Fix
Króm
Álmennyezeti spot lámpatest Argus 00301 króm
Raktáron: 67 darab
Ár: 650 Ft /darab
3.
Garancia: 2 év
GU10
65 mm
IP20
Fix
Grafit
Álmennyezeti spot lámpatest Argus 37155 grafit
Raktáron: 56 darab
Ár: 670 Ft /darab
4.
Garancia: 2 év
GU10
65 mm
IP20
Fix
Mattkróm
Álmennyezeti spot lámpatest Argus CT-2114 mattkróm
Raktáron: 66 darab
Ár: 650 Ft /darab
5.
Garancia: 2 év
GU10
65 mm
IP20
Fix
Fehér
Álmennyezeti spot lámpatest Argus fehér
Raktáron: 95 darab
Ár: 580 Ft /darab
6.
Garancia: 2 év
GU10
85 mm
IP20
Billenthető
Fehér
Beépíthető spot lámpatest Argus CT-2115 fehér
Raktáron: 9 darab
Ár: 820 Ft /darab
7.
Garancia: 2 év
GU10
85 mm
IP20
Billenthető
Króm
Beépíthető spot lámpatest Argus CT-2115 króm
Raktáron: 50 darab
Ár: 950 Ft /darab
8.
Garancia: 2 év
GU10
85 mm
IP20
Billenthető
Mattkróm
Beépíthető spot lámpatest Argus CT-2115 mattkróm
Raktáron: 4 darab
Ár: 950 Ft /darab
9.
Kifutó!
Garancia: 2 év
GU10
78 mm
IP20
Billenthető
Mattkróm
Beépíthető spot lámpatest Luto CTX-DT02B mattkróm
Raktáron: 2 darab
Ár: 1 335 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
GU10
75 mm
IP20
Billenthető
Mattkróm
Beépíthető spot lámpatest Navi CTX-DT10 mattkróm
Raktáron: 5 darab
Ár: 1 100 Ft /darab
11.
Garancia: 2 év
GU10
65 mm
IP20
Fix
Alumínium
Beépíthető spot lámpatest Radan DSO50 alumínium
Raktáron: 56 darab
Ár: 1 750 Ft /darab
12.
Garancia: 2 év
GU10
73 mm
IP20
Billenthető
Mattkróm
Besüllyeszthető spot, kör billenő Vidi CTC-5515 mattkróm
Raktáron: 11 darab
Ár: 1 080 Ft /darab
Vásárlói képek
Hatszög alakú álmennyezet süllyesztett spot világításhozÁlmennyezet süllyesztett spot világítással és díszlécekkel.Nappali álmennyezet spotlámpákkalÁlmennyezet csillagos égbolttal és spotlámpákkalSpotlámpa sziget vezetékeléseSpotlámpa sziget dobozolás 5.Spotlámpa sziget dobozolás 4.Spotlámpa sziget dobozolás 3.Spotlámpa sziget profilozás 2.Spotlámpa sziget profilozás 1.Mattkróm spotlámpák iparias belső térbenTerasz plafonba süllyesztett spotlámpákTetőtéri fürdőszoba üveg spotlámpákkal a tükörvilágításhozEmeleti fürdőszoba spotlámpa tükörhözÜveg spot tükör felett mosdóban és a fürdőbenBoltívbe süllyesztett szpot világítás Konyhapultot világító beépített spot lámpával Fehér konyhapult megfelelő LED világítással

19 vélemény, értékelés

#1 - Vági Attila
2013/01/22, 10:55
Szuper jó teszt!!! Nagyon köszi! :)
Üdv
#2 - Toyota Anyagmozgatás M.o Kft.
2013/01/22, 11:49
Csatlakoznék az előttem szólóhoz.
Köszi szépen!
Üdv.
#3 - Zsiros Lajos
2013/01/22, 13:03
Nem csak hogy szuper a teszt, de igaz is !
(4 db GU10-es 7 wattos meleg fehér COB led világít a konyhánkban, szuper hatalmas fényük van, és lesz még több is)
Naná hogy itt vettem!

Gratulálok a teszthez!
#4 - Kató Gábor
2013/01/22, 15:01
És azt se felejtsük el, hogy a halogén izzók élettartama, bármit is írnak róla, átlagos használat mellet ritkán haladja meg a fél évet (800-1000 óra) tapasztalataim szerint.
#5 - Dallos Attila
2013/01/22, 16:45
Jó kis teszt, de az kicsit összezavart, hogy a lámpamátrix grafikáján a lámpák helyzete és a fényképeken mutatott helyzete nem egyezik. Célszerű lett volna úgy számozni ahogy az a fényképeken látszik.

A grafika alatti képen a hófehéren világító három oszlop 1,2 és 5 -ös, holott a felsorolásban a hidegfényűek a 6,7 és 10 -es oszlop.

Szóval azon a grafikán javítani kellene a számozást.
#6 - Molnár János
2013/01/22, 20:00
Tisztelt ANRO!

Végre egy kereskedő, aki veszi a nem kis fáradságot és egy komoly tesztet végez, amit közkincsé tesz önzetlenül.
Mindezt, mint kivitelező állítom.
A fentieket egy nagyon fontos tényezővel kiegészíteném.
A fényforrás elektronikájának öregedése, konkrétan 1év alatt (napi 4óra használattal számolva) hány százalékkal lesz gyengébb az adott fényforrás fényereje.
Szerintem a vásárlói bizalom nem csak megszerzésének, hanem megtartásának igen fontos tényezője.
#7 - R. Szabó Róbert
2013/01/22, 21:00
Szép, profi munka!

Gratulálok a tanulmány szerzőjének!
#8 - Bálint
2013/01/22, 21:43
Tényleg komoly a teszt, gratulálok én is hozzá, nem kis energia egy ilyet így összehozni! A profizmus már magán a holnapon is látszik, de az ilyen - maga nemében egyedi - cikkek még inkább alátámasztják ezt.

Egy építő jellegű kritikám / javaslatom hadd legyen: a területen történt kb. 1-1,5 éves kutakodásom, megannyi LED szpot típus kipróbálása során egy számomra igen fontos kritérium jött elő: az adott égő ne mutasson ún. stroboszkóp-hatást az alacsony frekvenciás PWM meghajtóelektronika miatt. Ma a piacon lévő 230V-os LED égők 80-90%-a sajnos nálam emiatt elbukott. Vannak kivételek, de egyelőre azok meg más miatt nem "szerelem-esetek"...

Vkinek a szeme kevésbé érzékeny és észre sem veszi ezt a jelenséget, nem is tudja, miről beszélek... :)

Mindenesetre egy ilyen szemponttal azért ki lehetne egészíteni az értékelést.

A 12V-os világ (pl. MR16) ennek épp az ellenkezője a tapasztalatom szerint. Mivel itt szétválasztjuk, a lámpatesten kívülre helyezzük a meghajtó elektronikát, egy profi trafóval üzemeltetve igen stabil fény érhető el. Csak ugye ez plusz macera, kábelezés, stb., valahol a technikai adottságok miatt meg sem lehet oldani.

További sok sikert a munkájukhoz, üdvözlettel:

Bálint

UI: Szoktam én is rendelgetni, legutóbb LED-szalagot sikerült 6m-t, igen szépen dolgozik!
#9 - Zsolt
2013/01/23, 05:42
LED-lámpáknál kérdéses, hogy miként határozzuk meg az élettartamot. Amikor az eredeti fényerő x %-át világítja már csak, vagy amikor teljesen "kiég"? Mivel a LED-lámpák általában fokozatosan öregednek, nagyon nem mindegy, hogyan definiáljuk a tönkremenetelüket.

A teszt egyébként jó és hasznos, köszönet érte.
#10 - András
2013/01/24, 16:34
Nagyon jó teszt, gratulálok!
Maximálisan egyetértek abban, hogy a fényforrások elhelyezését a tervezés befolyásolja, melyet technikailag korrigálni kell az optimális megvilágítási teljesítménnyel.

Természetesen a DIY projektekhez is alkalmasak az ajánlott típusok, bár jómagam a fentebb is említet megbízhatóság okán a megható elektronika különválasztását a LEDtől jobban preferálom. Immár lassan egy éve működik büszkeségem a 42*1W spot plafon egy 32nm helység másodvilágításaként és nagyon szuper!
#11 - Laci
2013/01/26, 12:26
@Bálint:
A stroboszkóp hatás mentes izzók felől érdeklődnék, nemrég vettem e14 és gu10 foglalatos smd ledes izzókat, és azok is ezzel a hátránnyal rendelkeznek sajnos, számomra zavaró ez a jelenség. Az elektronikáját átalakítva megszűnt a jelenség, de ha van elérhető áron olyan ami nem "villódzik", az érdekelne, mert akkor nem kell szétszedni az izzókat egyesével :) Konkrét típusról tudnál nekem linket küldeni esetleg? Email címem: liszkaister@gmail.com
#12 - Molnár Gyula
2013/06/08, 00:20
A 7W-os hidegfehér, sávokban melegfehér. Tükör felett van 2, és sárgás foltokat vetít rám.
#13 - Tályai Péter
2013/06/11, 13:55
Kedves Molnár Gyula!

Amennyiben a kapott termékek színhőmérsékletét nem tartja elfogadhatónak, akkor visszaküldheti elállás jogával!

Remélem tudtam segíteni!
#14 - Nagy József
2014/01/10, 12:04
Tisztelt Cím !
Az utánfutómon a világítást át szeretném alakítani LED-esre , az lenne a kéredésem,hogy hány db piros led és milyen típúsú kell ,hogy az 5 W-os helyzetjelző , a 21 W-os féklámpa , valamint a 21 W-os irányjelző izzóit helyettesíteni tudjam ?
Köszönettel : Nagy József
#15 - Nagy József
2014/01/16, 09:22
Tisztelt Cím !
Elnézést kérek,hogy ilyen nehéz kérdést tettem fel 2014.01.10-én ( 14 ),hogy senki nem tudja mennyi és milyen típúsú led-ekre lenne szükségem,azt hittem,hogy csak én vagyok ennyire hozzánemértő !
Üdvözlettel : Nagy József
#16 - Tályai Gábor
2014/01/16, 09:53
Tisztelt Nagy József!

Elnézést kérek a késői válaszért, de az év eleji hajrában elsiklottunk a kérdés felett.

Sajnos a magyarországi szabályozás nem teszi lehetővé a gépjárművek fényforrásainak cseréjét:

"Amennyiben a KöHÉM rendelettől eltérő világítóberendezést szereltek fel a járműre, és azt működtetik, a cselekmény a jármű engedély nélküli átalakításának minősül, és kimeríti a közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértését (218/1999. Kormányrendelet, 53. paragrafus)."

Ennek ellenére rengeteg webáruházban kínálnak LED fényforrásokat autóhoz, de én ezek ellenére sem bátorítanám a használatukat.

Megkeresését köszönjük!
#17 - Nagy József
2014/01/16, 14:19
Tisztelt Tályai Gábor Úr !
Köszönöm szépen a kimerítő választ !
Üdvözlettel : Nagy József
#18 - Gábor
2015/01/26, 21:16
Érdeklődnék,hogy 20 nm-es szobába mennyi db spot ajánlott? Cob gu10 5.5 w hideg fehér 120 fokos a terv.
#19 - Tályai Piroska
2015/01/27, 15:28
Kedves Gábor!

LED fővilágítás kialakításakor négyzetméterenként 2-3 watt led felhasználását javasoljuk, ily módon egy 20 négyzetméteres szobába az 5.5 wattos LED spotból 10-14 darab beépítését ajánljuk.
További kérdéseiben is állunk rendelkezésére!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
789.900+ elégedett vásárló
480.200+ raktáron lévő termék
205.500+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése