LED reflektorok - Új design!

Utoljára frissítve: 2012 július 04, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
LED reflektorok - Új design!


A hagyományos halogén reflektorokat leváltó LED reflektorok már több mint két éve töretlen sikernek örvendenek, a két év alatt teljesítményükön kívül jóformán semmit sem változtak. Most azonban megtört a jég, megérkeztek az új típusú Design MCOB LED reflektorok!

Essen szó először a külalakról, aztán pedig megpróbáljuk ezeket a COB LED illetve MCOB LED fényforrásokat is bemutatni, egy kicsit a mélyére nézni, hogy mit is jelent ez a (Multi) Chip on Board technológia.


Új design a LED reflektorok világában!

Igazán ráfért már a ráncfelvarrás a LED reflektorokra, hisz maga a technológia kiváló, mindössze az ipari formával nem tudott mindenki megbarátkozni. Kétségkívül, egy míves, stukkózott homlokzaton nem feltétlenül mutatósak a régi típusúak, de a bemutatásra kerülő új design a legigényesebb homlokzaton is megállja a helyét.

Lássuk szemből a változást. Azonnal feltűnik, hogy az új LED-es reflektor jóval nagyobb méretű (mintegy duplája) a réginek. Ez a méretbeli különbség csak a 10 Wattos reflektorokat érinti, a magasabb teljesítményű (30-50 Wattos) társaik közel azonos méretűek a régi és az új kivitel esetén is.
A 10 Wattosat azonban mindenképpen ki szeretnénk emelni, hisz természetesen ez a bestseller a LED reflektorok között. Egyrészt ára miatt (ez a legolcsóbb), illetve családi házas környezetben a 10 Wattnyi LED teljesítménye teljesen elegendőnek szokott bizonyulni. Saját telephelyünk világításra is ezt a 10 Wattos kivitelt építettük be, teljesen elégedettek is vagyunk vele. Tehát aki már ismeri a régi típust, ne ijedjen meg, az új design 10 Wattos teljesítménnyel egy picit nagyobb részt fog kitakarni a homlokzatból.
MCOB LED reflektorok régi és új típusa

Azonban ahol elvesznek, ott általában adnak is: oldalról az új design nyeri a kinek van kisebb méretversenyt, alig fele régi társának.

MCOB LED reflektorok régi és új típusa


A változás érintette a LED-et borító üveglapot is. A standard, teljesen áttetsző üveglapot lecserélték és egy picit opálos, belülről apró dombor-mintás üvegre, mely egyrészt egyenletesebb fényszórást biztosít a megvilágított terület szélein, és picit tompítja az erős árnyékot, másrészt kevésbé vakít. Ha belenézünk természetesen vakít, (mint minden más fényforrás technológiától függetlenül) azonban a látómező periférikus részein nem annyira zavaró.

Egyenletes fényeloszlást biztosító üveglap az új LED reflektorokon!


A LED reflektorok rögzítési módja nem változott, ugyanaz a szorítócsavaros - konzolos megoldás, mint a régi típuson, azonban a hatlapfejű csavar helyett egy 6-os imbuszkulccsal szorítható meg a tartókonzol. Maga a csavar is egy díszesebb házban kapott helyet, így egyáltalán nem feltűnő.

LED fényvetők - megváltozott rögzítési mód.


Színek, színhőmérsékletek

Természetesen, mint mindig, legalább három beszállítótól kell összeszednünk a kínálatot, így egyenlőre nem teljes a szortiment, de igyekszünk rövid időn belül a hiányzó típusokat is beszerezni.
Ami már biztos: az új design LED reflektor fekete házas változatából egyenlőre csak tiszta fehér (természetes fehér, 4000 Kelvines) kapható 10 Watt és 50 Watt teljesítménnyel, de a 30 Wattos is kapható lesz hamarosan. Beszállítónk ígérete szerint néhány hét, tehát július vége-augusztus elejére legkésőbb megérkeznek.

A szürke színűből 10 Watt és 30 Watt teljesítmény áll rendelkezésre, ezek mindegyikéből lesz hideg fehér (~6000K) illetve meleg fehér (~3000K) színhőmérsékletű, azonban természetes fehér (~4000K) nem.

LED reflektorok színhőmérséklete


A fenti képen láthetó egymás mellett 3 db 10 Wattos reflektor, eltérő színhőmérsékletekkel, sorban balról: meleg fehér (a hagyományos izzólámpa fénye), tiszta fehér (a lehető legfehérebb fény, se nem kékes, se nem sárgás), illetve a hideg fehér (leginkább késkes fény, a Xenon izzós autólámpához hasonló szín.)


COB/MCOB LED technológia

Eddig három típusú LED diódával találkozhattunk: a hagyományos DIP (kerek fejű) diódák a technológia kezdetét jelentik, a legrosszabb hőellenállási mutatóval rendelkezik, így az élettartalma ennek a legrövidebb. Ennél az SMD (felület-szerelt) és a Power (teljesítmény) LED-ek sokkal fejlettebbek:
A felület-szerelt (SMD) LED-ek tömeggyártáshoz kiválóan alkalmasak (a LED chip tokozásának oldalai forrasztási ponttal felszereltek illetve hevederben szállítják őket, így az SMT gépek onthatják pl. a LED szalagokat.) feltétel, hogy a hőelvezetés megoldott legyen, illetve ne legyenek túl sűrűn vagy teljesen egymás mellett a LED-ek, mert túlmelegszenek.
A PowerLED-eket kifejezetten világítási célra fejlesztették. Eleve hővezető anyagra (alumínium/kerámia) történik a LED felépítése, így a közvetlen hőelvezetéssel nincs probléma. Probléma nagyobb teljesítmény esetén jelentkezik: néhány Watt fölött a LED chipen belül túl nagy hő gyülemlik fel, a LED túlmelegítheti magát. A teljesítmény növelésével a már fent említett vakítás is fokozottan jelentkezik, lévén egységnyi felületről egyre nagyobb fényáramot bocsájtanak ki, ami egyre jobban vakít.

Itt el is érkezünk a COB technológiához: mi lenne, ha nem a teljesítményt növelnénk, hanem egy tokozáson belül több, relatíve kisebb teljesítményű (általában 1 Watt körüli) LED chipet ültetünk egymás mellé. Ezzel kifogjuk a szelet a túlmelegedés hajójából is, lévén nagyobb felületen jobb a hőátadás, illetve a vakítás is kisebb lesz, hiszen azonos fényáramot nagyobb felületből kapunk. Mindezek mellett a meghajtó áramnak sem kell túl magasnak lennie, hiszen egyszerű és olcsó a chip méretét növelni a nagyobb teljesítményhez. Alacsonyabb meghajtó áram alacsonyabb hőtermelést és hosszabb üzemidőt jelent. Az elnevezést (Chips On Board/Multi Chip On Board) általában a gyártók is keverik, a lényeg a többes szám: több LED chip helyezkedik el egy felületen.


Chip on board LED

20 Wattos (M)COB LED chip - 5 sorban 4-4 db 1 Wattos chippel.


További előnyként megemlíthető, hogy megszűnik a sávosodás, ami a PowerLED-ek lencsézéséből adódik, a vetített fény szép, homogén lesz.
Hátrányként csak technológiai jellegű hátrányról tudunk beszámolni: a felület és a chipek számának növelésével a COB LED-ek veszítenek hatékonyságukból. Ez azt jelenti, hogy egy 10Wattos COB panelnek jobb a lumen/Watt aránya, mint egy 100 Wattosnak, a teljesítmény nem egyenesen skálázódik.

Értékelés

Mi már nagyon vártuk ezt a frissítést, hiszen minden újdonság hatással van a régebbi termékek árára. A DIP és PowerLED-es reflektorok árai máris 8-10%-al csökkentek, így mi is átáraztuk a termékeket. Pl. a 2 Wattos DIP LED-es reflektor bruttó 3.800 Ft körüli árra csökkent, ami már-már olcsóbb egy hagyományos halogén reflektornál. A régi típusú COB reflektorok árai is csökkentek, a múlt havi 9.500 Ft helyett pillanatnyilag már bruttó 8.500 Ft alatt kaphatóak a 10 Wattos teljesítményűek.
Mindezek mellett az újdonságoknak általában megkérik az árát, most azonban nincs hatalmas különbség, a 10 Wattos design reflektor ~3.000 Ft-al drágább, ami a designt tekintve nem egy nagy összeg.

Mivel igyekszünk minden általunk árusított terméket kipróbálni / tesztelni, úgy a LED-es reflektorokat is hosszabb ideje (2 év+) használjuk telephelyeinken mindenféle probléma nélkül, (töredék villanyszámlával) így mi is jó szívvel tudjuk ajánlani a LED reflektorokat akár kültéri homlokzat világítás, akár beltéri csarnok világítás céljára.
Vásárlói képek
LED reflektor oszloponLed refi 01Két led reflektor egy oszloponLaposvassal oszlopra szerelt ledes reflektor

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
765.500+ elégedett vásárló
482.500+ raktáron lévő termék
199.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése