Új GU10 COB LED spot lámpák érkeztek!

Utoljára frissítve: 2012 szeptember 26, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
Új GU10 COB LED spot lámpák érkeztek!

Megérkeztek a 2012-es év LED lámpa újdonságainak első példányai. Egy gyors tesztelésen már át is estek ezek a 7 Wattos LED fényforrások és azt kell, hogy mondjuk kiválóan teljesítettek. Lássuk egy részletesen, milyen előnyöket kínál a Chip On Board LED technológia az eddigi LED gyártástechnológiákhoz képest.

GU10 Spot lámpák Chip On Board LED technológiával

A Chip On Board LED technológiáról már olvashattak az új 10 Wattos E27-es LED lámpa bemutatásánál, illetve a design LED reflektorok című cikkben. Most is adnánk néhány újabb információt a COB LED technológiáról.

Chip On Board LED közelről

A COB LED alapjai

A fenti képen látható az ÚJ COB LED lámpa lelke, maga a világító felület, ez egy Chip On Board LED. A technológia elemi lényege, hogy a fénykibocsájtó félvezető réteget közvetlenül egy alumínium alaplapra építik, mely alaplap igen hatékonyan szívja el a keletkező hőt a félvezető rétegről. Akárcsak a számítógépek processzorainál: a hatékonyabb hűtés nagyobb teljesítmény elérését és hosszabb élettartamot biztosít. Az egyszerűbb felépítés pedig a gyártási költségeket csökkenti, amely a LED bonyolult gyártási módja miatt viszonylag drága. Az alábbi videón megtekinthető egy SMD LED teljes gyártási ciklusa (tekintsünk el attól, hogy egyébként egy Toshiba reklám).SMD LED-ek modern gyártástechnológiája - Toshiba LED chip gyártó gépsorok

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a COB LED lámpák üzemi hőmérséklete 80-100°C is lehet minden probléma nélkül, míg ez a hőmérséklet egy DIP LED-es lámpa max 45-50C°, egy hagyományos SMD LED (pl. SMD 5050, SMD 3528) lámpánál is maximum 60°C lehet.

A gyorsabb hőelvezetés miatt a fényforrások fényáram (lumen) csökkenése is alacsonyabb mint a hagyományos (DIP, SMD) LED technológiáknál, elmondható hogy 1000 óránként 1-3%-os a maximális csökkenés az használt meghajtó áramerősség függvényében.

A COB LED felépítése

A következő igen nagy előny a LED egyszerűségéből adódik. Az új technológia lehetővé teszi, hogy tulajdonképpen két rétegű LED chipek készüljenek: egy alu alaplap és maga a félvezető réteg, ráadásul ezek teljesítménye tetszőlegesen skálázható a méret növelésével. Az SMD LED ezzel szemben az alábbi módon épül fel: félvezető réteg, alaplap, elektromos szigetelő réteg, hővezető réteg; azaz 4 rétegű, így a gyártási költség is jóval magasabb mint a COB LED esetén, illetve látható, hogy a LED által leadott hőmennyiségnek 2 újabb rétegen is át kell magát verekednie, amíg a hőelvezető réteghez ér.

Az olcsó PowerLED lámpáknak (Megjegyzés: köznépileg Epistar elnevezés terjedt el róluk, de ezt teljesen téves megközelítés, hisz az Epistar egy félvezető gyártó aki gyárt mindenféle LED terméket, PowerLED-ből 100-nál is több típust. A forgalmazók inkább csak azért írják rá a termékre, mert fogalmuk sincs honnan származik maga a LED chip, az Epistar név pedig ismerős. Ez önmagában megérne egy cikket, csakúgy mint az 5630 SMD Samsung LED-es lámpák, ahol azt értik, hogy a Samsung 5630-as gyártástechnológiájához hasonló, de egyébként teljesen no-name kínai 5630-as SMD LED chipből épül a lámpa. Egyetlen darab eredeti Samsung 5630-as LED chip kb. olyan árú, mint amennyiért a hazai importőrök a 4-5 db 5630-as SMD leddel szerelt lámpákat kínálják...) szintén a hővezetéssel így a teljesítmény skálázhatóságával vannak problémái. Ez az oka annak, hogy míg az 1, 3 és 4 Wattos PowerLED-ek akár 70-80 lm/Watt energia hasznosítással bírnak, addig a magasabb teljesítményűek (pl. 6 Wattos) már alig lépik meg az 50 lm/Watt értéket.

A kiváló minőségű LED-ből építkező PowerLED lámpák (pl. Philips Lumieds) jobb hőtűréssel érkeznek, de pl. a 10 Wattos Philips PowerLED lámpa ventillátorral van szerelve, ami lássuk be, nem a legkedvezőbb megoldás a hőmérséklet kordában tartására.

A fentiekből következik, hogy a COB LED technológia kiváló paramétereivel sikerre van ítélve.

A COB LED élettani hatásai, káprázás - vakítás

Élettani tulajdonságai is kedvezőbben az új lámpáknak: a DIP, SMD és az alacsony árfekvésű Power LED lámpák is ugyanazt az elvet használják a fényerő növelésére: növelik a LED-ek darabszámát. Azonban minél több és kisebb fényforrást tartalmaz egy lámpa, a szemünk annál jobban káprázik tőle. Az új spot COB LED lámpáknál a LED chip teljes felülete világít, egy fényforrásként jelenik meg, így a káprázás a lehető legalacsonyabb.

Kifejezetten jót tesz továbbá az élhetőségnek, hogy a világító felület is beljebb került a lámpa belsejébe, ellenben a DIP SMD LED lámpáknál, ahol a LED diódák a lámpa elejére vannak szerelve, sőt egyes esetekbe kilógnak előrefelé lámpából. Minél inkább szem előtt vannak a LED diódák, annál inkább kápráztatnak, vakítanak a lámpák oldalról is.

Hagyományos LED lámpák vakítása / káprázása típus szerint

A fenti képen megtekinthető, hogy az egyes LED lámpa típusok milyen távolságra tartják el a mennyezet síkjától a fényforrásokat (diódákat). Nagyobb távolság nagyobb képrázás, nagyobb oldalirányú vakítás.


A legrosszabb helyzet a nagy LED számú DIP LED-es lámpáknál alakul ki, hiszen itt 3-5 mm-t is kilóghatnak a diódák a lámpa síkjából (valamint a lámpatest síkjából és így a mennyezet síkjából is). Egyel jobbak az SMD lámpák, ahol általában a lámpa síkjában helyezkednek el a LED chipek. A PowerLED és a COB LED esetében azonban minden esetben a lámpa belsejében, legalább 5-10 mm-re helyezkednek el a LED fényforrások, így oldalról nincs vakítás.

COB LED lámpák káprázásmentes kialakítása

Az új, 7 Wattos COB LED lámpa vakítás / káprázás mentes kialakítása: 1 db nagyméretű világító felület,
ami 2 cm-el a mennyezet síkja fölé nyúlik, nem pedig kiemelkedik abból.


Mindezek mellett a COB LED-ek színvisszaadási mutatója is sokkal jobb (Color Rendering Index - CRI - azaz, hogy mennyire látjuk megfelelőnek a tárgyak színeit a megvilágításban) mint a sok LED chipet tartalmazó lámpáknak, általában 80 alatti RI-vel nem is gyártanak meleg fehér COB LED panelt lámpába.

A COB LED ára

És a végére jöjjön az ami a legérzékenyebben szokott minket is akárcsak Önöket érinteni: az ár kérdése. Itt van egy új LED technológia, ami minden tekintetben jobb mint az előző generációk, vajon mennyivel kérnek el többet érte a gyártók?
A jó hír az, hogy kevesebbet! A COB LED lámpák azonos Wattitás mellett alacsonyabb áron kerülnek forgalomba, mint "hagyományos" társaik. Akik figyelemmel olvastak azoknak már körvonalazódhatnak az alacsony ár okai:
- 2 rétegű chip a 4 rétegű chip helyett -> alacsonyabb az egyenkénti LED chip gyártási költsége
- 1 db chip gyártása 20-60 db LED helyett -> szintén alacsonyabb az összes LED chip gyártási költség
- 1 db chip beépítése 20-60 db LED helyett -> alacsonyabb a beépítési, összeszerelési költség

Mindez azt jelenti, hogy igen kedvező árú, és kivételesen jó paraméterekkel rendelkező LED lámpákat tudunk kínálni, az új típusok beérkezése folyamatos. A fenti LED lámpa pillanatnyi (2012. szeptemberi) bevezető ára bruttó 3.290 Ft ami szinte megegyezik egy 6 Wattos PowerLED lámpa árával. Azonban amíg a 6Wattos PowerLED lámpa ~320 lumen fényt ad 30°-os sugárzási szög mellett, addig a 7 Wattos COB LED 490 lument 60°-os sugárzási szöggel. Azaz 50%-al magasabb fényerőt és 50%-al nagyobb bevilágított területet kapunk ugyanazon az áron.

COB LED típusválaszték

Az anrodiszlec.hu csapata a COB LED fényforrások mellett tette le voksát, így teljes termékpalettát kívánunk tartani a legújabb LED lámpákból. Az alábbi fényforrások érkeztek már be és várhatóak a közeljövőben:
- E27-es foglalat (10 Watt / meleg fehér): augusztusban beérkezett
- E27-es foglalat (10 Watt / hideg fehér): szeptember első hete
- E27-es foglalat (5 Watt / meleg fehér): szeptember első hete
- E27-es foglalat (5 Watt / hideg fehér): szeptember első hete

- G9-es foglalat: (1 Watt, meleg fehér): szeptember első hete

- GU10-es foglalat (7 Watt / hideg fehér): szeptember második hete
- GU10-es foglalat (7 Watt / meleg fehér): augusztusban beérkezett
- GU10-es foglalat (5 Watt / meleg fehér): szeptember második hete
- GU10-es foglalat (5 Watt / hideg fehér): szeptember második hete

- MR16-os foglalat (5 Watt / meleg fehér): szeptember második hete
- MR16-os foglalat (5 Watt / hideg fehér): szeptember második hete

- GU10-es foglalat (3 Watt / meleg fehér): október első hete
- GU10-es foglalat (3 Watt / hideg fehér): október első hete

A szeptember hónap tehát igen izgalmasnak ígérkezik, érdemes lesz sűrűn visszalátogatni az anrodiszlec.hu-ra ha a legújabb LED technológiákról olvasna!
Vásárlói képek
Kék-fehér színűre festett falak, natúr színű ülőgarnitúra, besüllyesztett LED világításFonott lámpabura nem melegedő 10W E27 lámpávalCsillár LED lámpákkal4 izzós Moli lámpatest 7W gu10 izzókkalA GU10 LED lámpák általában jól beilleszthetőek a hagyományos halogén spotok helyéreKét izzós mennyezeti spotlámpa, 7 wattos GU10 foglalatú ledekkel szerelveKör alapú mennyezetlámpa 7W GU10 LED izzókkalSpotos mennyezetlámpa 3 GU10 LED lámpávalA plafonig érő konyhaszekrényt mennyezeti spot világítással tették még hangulatosabbáA konyhabútor különleges marására jól felhívják a figyelmet a ledes spotokNagy fénye van a 7 wattos lámpánakKonyhabútor felső párkányába süllyesztet LED spotlámpák és energiatakarékos gyertyalámpákKonyhabútor LED spot lámpávalA konyhaszekrény felső bútorelemén széles korona van kialakítva, itt alakították ki a spotlámpák besüllyesztéséhez szükséges kör furatotAluszürke színű spotlámpákat süllyesztettek a gipszkarton álplafonbaA felső szekrény feletti koronarészbe beépített LED spotlámpákkal hangulatosabbá tehetjük a konyhátA nem túl régen készült konyhaszekrényt ismét új fénybe helyezhetjük a ledes világítássalA konyhaszekrény nyíló ajtói felé egy-egy süllyesztett lámpa került beszerelésre

12 vélemény, értékelés

#1 - Dringó Béla
2012/09/09, 15:01
Érdeklődnék, hogy várható-e 120 fokos sugárzási szögű és/vagy kevésbé magas verzió ebből a lámpából.

Köszönöm!
#2 - Tályai Piroska - ANRO
2012/09/12, 10:57
Tisztelt Dringó Béla!
A COB lámpákból jövő héten várunk újabb típusokat, érdemes lenne a későbbiekben visszanézni oldalunkra! Köszönjük érdeklődését!
#3 - Balázs István
2012/09/22, 09:21
Tisztelt Tályai Piroska!
Szeretnék érdeklődni, mikor és milyen típusú COB lámpák lesznek kaphatók a közeljövőben. Lesz hideg-fehér típus is? Érdekelne a 60 illetve 120 fokos kivitelű GU-10 spot, akár 5W vagy 7W-os. Türelmesen látogatom az oldalt, de jelenleg elfogyott jelzéssel találkozom (GU-10 7W mf).
Köszönöm válaszukat.
#4 - Tályai Péter
2012/09/24, 10:59
Tisztelt Balázs István!

Első körben a GU10-es spot típusok fognak megérkezni. 3 / 5 / 7 Wattos kivitelben, hideg és melegfehér változatban egyaránt. Sugárzási szög tekintetében egyelőre 60 fokos típusok lesznek kaphatók. A termékek már az országban vannak, úgyhogy még egy kis türelmet szeretnék kérni Öntől. Amint kézhez kapjuk a termékeket igyekszünk gyorsan a webáruház kínálatába is feltölteni azokat.

Remélem tudtam segíteni!
#5 - Nagy Attila
2012/10/01, 17:58
Érdeklődöm, hogy G9-es foglalatú COB LED-ből 1W-nál nagyobb teljesítményű várható-e a későbbiek folyamán?
#6 - Tályai Gábor
2012/10/02, 09:10
Tisztelt Nagy Attila!

Egyenlőre sajnos nincs hír az 1 Wattnál nagyobb teljesítményű G9-es foglalatú LED lámpákról, de 100%, hogy lesz. Lehet, hogy az idei évben már nem, de a jövő év első negyedévében szinte biztos.
#7 - Vági Attila
2012/10/16, 11:16
Tisztelt Anro,
Szeretném megkérdezni, hogy a 7W-os GU10-es COB LED-es lámpák milyen magasak és hogy várható-e belőlük 120°-os verzió? A képek alapján pár cm-el magasabbak mint az 5W-os társaik és nem tudom, hogy elférnének-e ahova szánnám őket. Múlt héten vettem 4db 5W-os COB LED-es lámpát és nagyon meg vagyok velük elégedve. Nagyszerűen bevilágítják a gyerekszobát.
#8 - Tályai Péter
2012/10/16, 11:36
Tisztelt Vági Attila!

A 7W-os COB LED lámpák 20 mm-rel hosszabbak az 5 Wattos társaiknál, tehát a teljes hosszuk 91 mm. A kerámia foglalattal együtt érdemes 10 cm-es beépítési mélységet számolni neki.

Remélem tudtam segíteni!
#9 - Bigus Róbert
2012/11/09, 11:09
Tisztelt Anro,

tegnap kaptam meg új COB LED izzóim Önöktől és gyorsan ki is próbáltam. Megosztanám tapasztalataim:

* LED lámpa GU10 (COB LED/5Watt/60°) meleg fehér
felhasználás: 50W-os halogén lámpá helyére került mennyezeti világításra.
értékelés:
+ Nagyon jó a fényerő. végre tényleg alkalmas a halogén kiváltására
+ a megvilágtott területen nagyon szép homogén a megvilágítás, nincsenek különböző erősségű gyűrűk pl...
- ugyan melegfehér a cimke szerint, de nekem még mindig hidegebb, mint a hagyományos izzók, vagy halogének fénye. A színvisszaadása ezért kevésbé kellemes, mint a halogén izzóknál, de megszokható.
- a 60 fokos sugárzási szög miatt azért ésszel kell használni, mert könnyen csalódás éri az embert, ha nagy helyiséget akar vele megvilágítani.
- A burkolat kialakítása azért hagy kivetni valókat. A védő üveg zörög rajta, a rögzítő gyűrű pedig, ami az üveglapot és a tükröt (!) tartja nagyon könnyen lejön. A tükör kialakítása sem tűnik a legsikeresebbnek, inkább csak egy olcsón préselt fémdarab, ami még rögzítve sincs. Kicsit olyan házi barkács kialakításúnak tűnik, nem egy komoly gyártósoron végigmenő, jól összerakott valaminek.

összességében nem bántam meg, hogy megvettem, de azért van még hová fejlődni.

* LED lámpa E14 (COB3016x9/4Watt/270°) meleg fehér
felhasználás: 40W-os hagyományos gyertya izzók cseréltem le vele nagy nappali közepém lévő csillárban.
értékelés:
+ a fényerő teljesen megfelelő
+ fény eloszlás is megfelelő
+ a tokozás egész jó (, de azért még itt sem hibátlan. Vannak olyan anyaghibák, foltok a műanyag búrán, amik kézben tartva kicsit elbizonytalanítják az embert a minősségel kapcsolatban. Beéptítve ezek persze nem látszanak )
- a meleg fehér izzó fénye kimondottan hideg, kékes ! Ha a előző GU10-es azt írtam, hogy a szín visszaadása nem az igazi, ez attól sokkal-sokkal hidegebb. Nem tudom milyen lehet akkor a hivatalos hideg fehér... Kék???

összességében komoly dilemma, hogy megtartsam-e, meg tudjuk-e szokni a hideg fényét.... Teljes világítás lecserélésre szerintem nem alkalmas, mert fárasztja a szemet. Inkább arra jó, hogy háttérvilágítás adjon olyan terülten, ahol nincs aktív tevékenység végzés.
#10 - Kovács Zoltán
2012/11/10, 09:23
Tisztelt olvasók!

Én is rendeltem hasonló lámpákat:
GU10 - http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6837
GU10 - http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/4374
G9 - http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6743

és szomorúan kellett megtapasztalnom, hogy zavaróan vibráltak.
3 különböző helyszínen is kipróbáltam, nem volt különbség.

Véleményem szerint a szóban forgó lámpákba épített elektronika hely hiányában nem tartalmazza a 220V-os feszültség egyenirányítás után megmaradó váltó komponenseinek simításához szükséges aránylag méretes pufferkondikat.
Nem véletlen, hogy a vibrálásmentes, drágább lámpák sokkal nagyobb "puttonnyal" rendelkeznek.

Szerencsére élhettem az elállási jogommal és a maradéktalanul visszakaptam a pénzemet.

Üdv,
Zoli
#11 - Garda Miklós
2012/12/21, 20:59
Tisztelt Anro és miden érdeklődő!

Ma kaptam meg a rendelt gu10 7W-os COB led lámpáimat.
Rögtön ki is bontottam, nagyon meg sem simogattam, már szereltem is a helyére annyira kíváncsi voltam rá.
A tapasztalataim a következők:
A fényereje igencsak meggyőző! 13W-os kompakt fénycsöves szpotlámpákat váltottam le vele, mert megelégeltem az egyre hosszabb felfutási időt. Új korukban alig egy másfél perc volt, mostanra (3 év) már közel öt perc. Ezek a fénycsövek a gyártó adatai szerint 110°-os sugárzásúak és 650lm fényáramot tudnak. Ehhez képest a ledes lámpa ugyan csak 60°-os de nem tud ennyit csak 490lm, mégis szemmel láthatóan sokkal nagyobb a fénye. Fentebb olvastam, hogy vibrál meg túl hideg a fénye stb. Én ilyeneket nem tapasztaltam. Nincs vibrálás, szerintem jó a színhőmérséklete és ezáltal a színvisszaadása is. Sokkal természetesebb fehér színe van mint a régóta megszokott izzóknak, bár azokhoz képest vagy inkább mellett valóban hidegnek tűnhet elsőre.
Én már régóta próbálkozom ledes világításokkal, de eddig nem találkoztam igazán meggyőző lámpákkal. Ez most megtört, végre igazi alternatíva a led világítás! Végre nem csak takarékos, hanem erős fénye is van. Nálam szpotlámpákból van a fővilágítás, több körben kapcsolhatóak, bőven van belőle a lakásban. Valószínűleg idővel az összeset ki fogom ilyenre cserélni.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom!

Üdvözlettel
Garda Miklós
#12 - Bálint
2013/01/22, 20:54
Zolinak kettővel feljebb!

Sajnos a LED-világítások villódzásának érzékelésével én is meg vagyok áldva, a népesség kisebbik részéhez tartozva, akiknek érzékenyebb a szemük a gyors ütemű taktolt fényre... Ha tudsz németül, komolyabb fórumok vannak erre, LED-flimmern néven keress rá... Vki egyáltalán nem látja! :)

Mivel a 230V-os szpotoknál kis helyen kell megoldani a "transzformálást", 95%-ban PWM-et használnak. Ez bizonyos frekvenciával mintát vesz a graetzcel egyenirányúsított és vmekkora pufferkondival kisimított effektív feszültségből.

A frekvencia kérdése az egész. Ha kellőképp nagy, nem látsz semmit. Ez érvényes a nem 230V-os rendszerekre is, ahol nem akarják vagy nem lehet ráadni a teljes feszültséget a LED-ekre. Pl. modern autók LED-világítása, akár elöl, akár hátul! (B6-os Passat hátsó lámpa, majd figyeld csak meg!! Ha hirtelen ide-oda tekintesz a szemeddel, egy-egy pillanatra megakad a fény. Ha szemből nézed folyamatosan, semmi gond.) Sajnos még nem mindegyik LED szpot rendelkezik olyan magas PWM jellel, hogy ne legyen zavaró, hogy "meg-megakad a valóság" a bevilágított térben körbenézve.

Ezeket saját kutakodásom során (és némileg káromon) tapasztaltam meg.

Futnak nálam is ledek, de 12V-os profi trafóval, ami nem PWM-mel dolgozik. Igen stabil, jó fényük van, csak a trafó miatt plusz macera. Nekem sincs mindenhol, csak ott szereltem át, ahol sokat használom.

A színvisszaadásban (CRI) sztem még van hova fejlődni, még a meleg fehérben is kevés kicsit a piros. (COB/SMD egyaránt, bár ez előbbi picit jobb.)

Üdv: Bálint

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
834.300+ elégedett vásárló
452.100+ raktáron lévő termék
212.400+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése