Flexibilis fénykábel és tartozékai

Utoljára frissítve: 2011 május 02, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Figyelem! A cikkben szereplő mikroizzós fénykábel forgalmazását megszüntettük, helyettük LED diódákkal szerelt LED fénykábeleket ajánlunk, melyeket a LED szalag kategóriában találhat, meg. Beltéri rejtett világítás készítése esetén, az itt bemutatott fénykábel helyett a lapos, irányított szögű LED szalagokat ajánljuk.


Flexibilis fénykábel és tartozékai

Vágható flexibilis fénykábel
Fénykábel adatlap
Áruházunkban forgalmazott flexibilis fénykábel (fénytömlő) kiegészítő kellékeinek leírását, összeszerelési útmutatóját tekintheti meg ebben a cikkben.
Flexibilis fénykábel - méterenként vágható
  • rendkívül hosszú élettartam
  • 36 mikroizzó méterenként
  • tetszőlegesen formálható
  • nem melegszik, dekorációs célokra kiváló
  • Átmérő: 13 mm
  • Teljesítmény: 16,56 W/ 1 méter


Betápszett

flexibilis fénykábel betápszett
Betápszett adatlap
A fénykábel 220 V-os hálózati feszültségről üzemel, a tápellátását két módon lehet megoldani, függően a beszerelés módjától:
- Hagyományosan betápszettel csatlakoztatjuk a fénykábet a 220 V-hoz, ami azt jelenti, hogy egy dugvillás szettet szerelünk fel toldótüskével a fénykábelre, majd azt bedugjuk a konnektorba. A teljes szerelési leírás elérhető itt!

- Amennyiben viszont a mennyezeten (vagy a felszerelés helyén) van szabad, vagy megcsapolható 220 V-os vezeték, nem szükséges betápszett, a fénykábel közvetlenül köthető a 220 V-os vezetékre. Ehhez mindössze csak annyi szükséges, hogy a fénykábel egyik végén a műanyag borítást lehántjuk kb. 1 cm-re a két gerincvezetékről, majd közvetlenül erre a két kábelre kötjük a 220 V-ot. (Használjunk forrasztót és zsugorcsövet, a tökéletes csatlakozásért és az érintésvédelem miatt.)


Végzáró kupak

flexibilis fénykábel végzáró szett
Véglezáró adatlap
A fénykábel végét egy végzáró kupakkal fedjük le szerelés után. A végzáró kupak elektromosan nem kapcsolódik a fénykábelhez, csupán érintésvédelmi, szigetelési feladatai vannak. Mindig zárjuk le a fénykábel végét, ha csak teszteljük a kábelt akkor is, legfeljebb addig ne ragasztózzuk be. A lezáratlan, feszültség alá helyezett fénykábel, ha hozzáér valamihez, zárlatot vagy áramütést okozhat!


Krokodil klip fénykábel rögzítésére

krokodil klip fénykábel rögzítéséhez
Krokodil klip adatlap
A flexibilis fénykábel rögzítését a legeszerűbb módon krokodil klipekkel valósíthatjuk meg. A klip közepén egy furat található, melyen keresztül felcsavarozhatjuk a klipet, majd a felszerelt klipbe belepattinthatjuk a fénykábelt. A fénykábel súlya 20 dkg/m, így a klipből elegendő méterenként 1-2 db. Ha sűrűbben rakjuk, kisebb lesz a fénykábel belógása.


PVC csatorna fénykábel rögzítésére

pvc csatorna a fénykábel rögzítéséhez
PVC csatorna adatlap
Amennyiben feltétel, hogy a fénykábel nyílegyenesen fusson, érdemes a PVC csatornát választani a rögzítéshez. A PVC csatorna teljesen átlátszó, nem zavarja sem a fehér, sem a színes fénykábelek fényét. A csatornát csavarral vagy ragasztással rögzítsük, majd pattintsuk bele a fénykábelt.


Toldószett

toldószett flexibilis fénykábelhez
Toldószett adatlap
Több darab fénykábelt össze is köthetünk toldószett segítségével.
Összeszerelése:
1. A toldótüskét tolja bele a fénykábelbe úgy, hogy a tüske két szára a kábel két gerincvezetékébe nyúljon. (A gerincvezeték és a toldótüske excentrikus kialakítású!)
2. Tolja rá a zsugorcsövet a toldás helyére.
3. Kenje be a fénycső utolsó 3 cm-es darabját ragasztóval, majd tolja rá félig a törésgátlót, és várja meg a ragasztó száradását!
4. A másik darab fénykábel végét is ragasztózza be 3 cm-re, majd tolja bele a csatlakozótüske másik oldalába. Száradás után helyezze a toldásra a zsugorcsövet és melegítse, amíg rá nem zsugorodik.
Flexibilis fénykábelt toldás, toldószett szerelés Flexibilis fénykábelt toldás, toldószett szerelés Flexibilis fénykábelt toldás, toldószett szerelés Flexibilis fénykábelt toldás, toldószett szerelés


Tipp!

flexibilis fénykábel szerelési tipp A flexibilis fénykábelbe a toldó és betáptüskét megfelelő szerszám nélkül sokszor nehéz beletolni. Ha nem boldogul vele, csináljon a tüskéknek helyet! Egy kisméretű facsavart (vagy bármilyen önmetszős csavart) hajtsunk be csavarhúzó segítségével a két gerincvezetékbe kb. 1 cm-re. Könnyű lesz, mivel a két ér megvezeti a facsavart. A facsavar kicsavarása után a megmaradt lyukba a toldó vagy betáptüske már könnyedén betolható.


Letölthető beépítési útmutató

Standard flexibilis fénykábel szerelési útmutató


Kapcsolódó anyagok:
Vásárlói képek
Kellemes ünnepeket kívánunk!Teljes diszkivilágítás (magas fenyőfa alakzat felirattal)Karácsonyfa a ház elé fénykábeles világítással7m magas fenyőfaMegszépült a homlokzat, megújult a tetőzetKarácsonyt várva ünnepi világítással :)

3 vélemény, értékelés

#1 - Sőrés Zoltán
2009/10/07, 16:32
Megint én vagyok, azt felejtettem el megkérdezni a másik fénykábeles cikknél (csak már nem találom :) hogy láttam, hogy van benne egy "könnyített belső". Az mi? Bele lehet dugni a betépszettet ebbe is?
Köszi, bocsi:)
#2 - Kovács István
2010/09/11, 20:02
Azt szeretném kérdezni, hogy fénykábelből létezik e hideg fehér színű?
#3 - Tályai Gábor
2010/09/13, 16:16
Tisztelt Kovács István!

A mikroizzós fénykábelből csak meleg fehér volt, hideg fehérrel én nem találkoztam.

Ha a költségvetés bírja akkor LED szalagot ajánlanék helyette.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
833.900+ elégedett vásárló
453.700+ raktáron lévő termék
212.300+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése