Lakásfelújítás - belső átalakítás

Utoljára frissítve: 2011 szeptember 30, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek

Használt lakások és új építésű házak életében is szükségessé válik a lakás megújítása. Az ott lakó felüdül a változástól, így ismét otthonosan érezheti magát lakóhelyén. Az első és legfontosabb, hogy felmérjük anyagi hátterünket, tudjuk-e fedezni a felmerülő költségeket. A plusz kiadásokra célszerű tartalékot képezni, nehogy pénzhiány késleltesse a munka elkészültét. A második, hogy végiggondoljuk lelkileg készen állunk-e? Ha a lakásfelújítás idejére kiköltözünk, akkor ez nem olyan megterhelő. Azonban elég kevesen tehetik ezt meg, ezért figyelembe kell venni, hogy a felújítás idején a por és zaj zavar a koncentrálásban, esetleg közérzetünket is ronthatja.

Lakásfelújítás alatt többféle folyamatra gondolhatunk, hiszen a lakásnak mindig van olyan része amely javításra, szépítésre szorul. Végezzük saját kezűleg vagy szakemberek megbízásával, a költségeket, a felújítással járó rendetlenséget és a munka felelősségét is vállalnunk kell. A szobafestés szinte a legegyszerűbb és legáltalánosabb művelet, melybe házilag is belefogunk. Jóval bonyolultabb a gipszkartonozás és a burkolás, mely szakmai ismereteket igényel, de több-kevesebb sikerrel ez is kivitelezhető családi körben. Komoly szakértelmet kíván meg a villanyszerelés, melyet csak a hozzáértők végezhetnek szigorúan a munkavédelmi szabályok betartásával.


Festés - tapétázás: Lakásfelújítás, szobafestés
bizonyára mindenki átesett gyerekkorában egy-két szobafestésen, netalán tapétázáson. A fal megszépítésének egyik legegyszerűbb módja - ideális feltételek esetén - a festés. Hiszen ha a fal egyenetlen, néhány lyuk, levert sarok is található, akkor a felületi munkálatok (kaparás, glettelés) után kezdődhet az érdemi munka. Ma már számos modern festőanyag, festést segítő eszköz van amellyel egyszerűsödik a festés pl. előre kevert színek, melyeket elegendő 1-2 rétegben felvinni a falra. A hagyományos diszperzites festést festhető mintákkal, faltetoválásokkal tehetjük modernné, vagy éppen klasszikussá varázsolhatjuk stukkólécek segítségével. Ha a festett falat túl ridegnek találjuk, a tapéta megoldás lehet. A fűrészporos és habos tapéták mellett bőrhatású, fa hatású, kőhatású burkolatokból és 3 dimenziós falpanelekből is választhatunk, mellyel emelhetjük lakásunk hangulatát. Mivel a falak behatárolják életterünket, fontos, hogy kellemes hangulatot árasszon. A megfelelő festék színek, tapéta minták kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a szoba adottságait (belmagasság, fényviszonyok), hogy ne legyen szorongó érzetünk még egy kis szobában sem.

Belső átalakítás, gipszkartonozás: belső felújítások alkalmával egyre sűrűbben választják a gipszkarton rendszereket, hiszen rengeteg ötlet kivitelezése megoldható. Üzlethelyiségben, étteremben, társalgó és étkező helyiségben egyaránt dekoratív hatást keltenek az épített álmennyezetek, válaszfalak, polcrendszerek. A gipszkarton szerelés komplex munka, de sikerrel végezhetik a tapasztalt barkácsolók. Függőleges és vízszintes felület képzéséhez is megfelelő, házilag tetőlécre is erősíthető, nem csak az alumínium profilhoz, de a rendszer szilárdságát, tartósságát a kemény gipszkarton lapokon kívül a vázszerkezet és a kötőelemek megfelelő elhelyezése biztosítja. A gipszkarton szereléssel kapcsolatban szerencsére sok internetes fórum nyújt eligazítást, melyet bátran felkereshetünk, ha elakadtunk. Óriási belmagasságnál fából készült galériás megoldást is választhatunk - alul egy tanulósarok, felül hálószoba. Galériához már 3 méter magasság is elegendő lehet, hogy legyen elég hely az asztalnál felállni, illetve az ágyon felülni. Ezáltal a galéria tinédzserek kedvence lehet, hiszen egy önálló helyiséget teremthetünk meg általa.


Világítás, villanyszerelés: Magyarországon a lakótelepi lakásokban egy helyiségben csak egy mennyezeti lámpatest található, mellyel nem mindig érhető el megfelelő fényviszony. Az esetek nagy részében célszerű a "fényár" növelése, melyet falikarok, állólámpák üzembe helyezésével is biztosíthatunk. Ha azonban azt szeretnénk, hogy a plafon felől érkezzen a fény, dönthetünk új csillár beépítésében. Ahol lehetőség adódik álmennyezet beépítésére, ott általában süllyesztett lámpatestekkel vagy rejtett vonalfényekkel oldják meg a hangulatos légkör és kellemes fényviszonyok megteremtését.
A lakás világítástechnikájának, konyhatechnikájának megváltoztatásához gyakran van szükség a falban rejtett vezetékek cseréjére vagy éppen új konnektorok beépítésére. Még ha a rendszer áramtalanítva is van, a házilagos barkácsolást semmiképpen sem ajánljuk. Mivel a villanyszerelést veszélyességéből kifolyólag csak szakember végezheti, ezért akár egy kilógó dugalj megigazításához is jobban járunk ha villanyszerelőt hívunk. Emellett a villanyszerelők ismerik a régi vezetéktípusokat is, amely ismeret régi építésű épület esetén külön hasznos lehet.


E néhány művelet megemlítése meg sem közelíti azt a rengeteg feladatot, amely lakásfelújítás esetén felmerül. Elsőként a felújítás költségeinek összegyűjtése, ezt követően a tervezés, majd a beszerzés fontos lépései hárulnak a megbízóra. Végül tűrnie kell a felújítás kellemetlenségeit, mely közben új ötletek születnek meg egy későbbi lakásátalakítás kivitelezésére vonatkozóan. Ha kíváncsi egy alacsony költségvetésű szobafelújítás részleteire, a Lakásfelújítás 7 nap alatt cikkünkben fényképes felújítási ötleteket is találhat!
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 2 oldalú (K60 durva szemcséjű) vékony
Raktáron: 1 darab
Ár: 450 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 2 oldalú (K100 közepes szemcséjű) vékony
Raktáron: 2 darab
Ár: 390 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 2 oldalú (K220 finom szemcséjű) vékony
Raktáron: 2 darab
Ár: 420 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
Digitális vízmérték LCD kijelzővel (60 cm) hangjelzéssel
5-7 munkanapon belül
Ár: 12 193 Ft /darab
5.
Garancia: 1 év
Flexibilis vízmérték (600x50x20mm)
5-7 munkanapon belül
Ár: 3 221 Ft /darab
6.
Garancia: 1 év
Lézeres távolságmérő - 20 m
5-7 munkanapon belül
Ár: 10 941 Ft /darab
7.
Garancia: 1 év
Vízmérték forgatható libellával (1m)
5-7 munkanapon belül
Ár: 3 428 Ft /darab
8.
Garancia: 1 év
Vízmérték forgatható libellával (40cm)
5-7 munkanapon belül
Ár: 2 019 Ft /darab
9.
Garancia: 1 év
Vízmérték forgatható libellával (60cm)
5-7 munkanapon belül
Ár: 2 645 Ft /darab
10.
Garancia: 1 év
Vízmérték vonalzóval, tükörlibellával (1m)
5-7 munkanapon belül
Ár: 6 250 Ft /darab
11.
Garancia: 1 év
Vízmérték vonalzóval, tükörlibellával (40cm)
5-7 munkanapon belül
Ár: 3 584 Ft /darab
12.
Garancia: 1 év
Vízmérték vonalzóval, tükörlibellával (60 cm)
5-7 munkanapon belül
Ár: 4 211 Ft /darab

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
765.500+ elégedett vásárló
482.600+ raktáron lévő termék
199.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése