Szobafestés gipszkarton világítással

Utoljára frissítve: 2010 november 17, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

A szobafelújítás gondolata már 1-2 éve megkörnyékezett, azonban konkrét ötletek és munkakedv hiányában folyamatosan halasztottuk. Most azonban mégis szükségessé vált egy fali polc felszerelése a tévének, és innen indult az egész lakásfelújítósdi. Szerencsére olyan mestert fogtunk ki, aki a naponta felmerülő új ötleteinket is pillanatnyi gondolkodás után megvalósíthatóvá nyilvánította. A képeken látható végeredménnyel nagyon elégedettek vagyunk, és mindezt 45 ezer Ft-ból sikerült összehozni. A szoba legszebb oldala természetesen este mutatkozik meg, amikor a sötétben felkapcsoljuk a hangulatvilágítást. Mivel az egyes szakaszok kézzel külön-külön kapcsolhatóak, így igényeinknek, tartózkodási helyünknek megfelelően aktiválhatjuk a fényt.

Új ablakok, felújított falak

A szobafelújítás mérlege, befektetett költség:
- gipszkarton dobozok anyagköltsége - 6 000 Ft
- a világításhoz 3 méter LED szalag és kiegészítői - 11 000 Ft
- fehér, vanília és barna festék a Poli Farbe Platinum családból - 10 000 Ft
- munkadíj nagyon baráti áron (villanyszerelés, festés, tapétázás, stb.) - 15 000 Ft

A hálószoba fal festése, felújítása

A díszléceket 8 éve raktuk fel, s ekkor volt az utolsó festés is, amelynek nyomai láthatóak is a falakon. Ennyi idő alatt csak a toldások repedeztek ki, de szerencsére egyik stukkó sem esett a fejünkre. A csatlakozási pontoknál az átfesthető Mester Stukkó ragasztó tüntette el a hajszálrepedéseket. A szobában volt még egy szekrénnyel takart, használaton kívüli ajtó is, amelyet egy gipszkartonlappal fedtünk. A kisebb-nagyobb felületi egyenetlenségek kijavítása után a mennyezet elsőként esett át a festésen. Platinum egyrétegű fehér festéket választottunk, de a festőnk szerint nem ártott a kétszeri (néhány helyen három) réteg, ezután azonban hófehér és hibátlan lett ismét a plafon.

Már a festés előtt eldöntöttük, hogy valamilyen dizájnos színpárosítást és megvalósítást szeretnénk. Ehhez a Poli Farbe Platinum egyrétegű festékekből a Jácint és a Buzogány színeket választottuk. A Jácint egy vanília színű, sárgás jellegű festék, a Buzogány inkább rőtes-barnás árnyalatú festék. A lépcsőzetes festés és a gipszkartondobozok ellentétes színe kontrasztos - modern hatású, de számunkra kellemes hangulatot, nyugalmat, természetességet sejtet.

A szobában futó gázcsöveket ezúttal nem festettük - úgy döntöttem, hogy a vanília színhez úgysem passzolna a hófehér cső, ezért egy alapos takarítás után örömmel tapasztaltam, hogy a megsárgult, de tiszta gázcsövek szinte beleolvadnak a Jácint falakba.


Gipszkarton polc a TV-nek

Habár a Kika, Ikea lakberendezési áruházakban sok szép polcot lehet kapni, sajnos mind gyenge kivitel, néhány könyv, makett, fotó tárolására alkalmas, emiatt a gipszkarton szerkezet mellett döntöttünk. Stabilitásából eredően megbírja a 10 kg-os tévé súlyát, emellett egyedi kialakításokra is lehetőséget ad. Egy egyszerű tégla alakú polcot terveztünk a tévének, s innen jött az ötlet, hogy ha már összefurkáljuk a falat, akkor egy festést (+háttérvilágítást) is megérdemelne a helyiség.


Ágy feletti rejtett világítás

A szoba leglátványosabb pontja a megújult pihenősarok. Az átalakítás az alapoknál kezdődött, egy fenyő ágy és egy matrac megvásárlásával. A meleg érzetet a deréktájig érő barna festéssel, a kellemes hangulatot a súrlófényekkel teremtettük meg. A gipszkartondobozok itt olyan magasságban vannak, hogy fekve is kényelmesen elérjük a kapcsolót. A lefelé világító szalag olyan erős fényű, hogy olvasni is lehet alatta, habár ez nem volt cél.


Világítás a számítógép asztalhoz

A számítógéphez legtöbbször csak munka után tudunk leülni, amikor többnyire már besötétedett, tehát itt mindig szükséges volt a fény. Egy érintésvédelmileg sem kifogástalan állapotú íróasztali lámpa látta el ezt a feladatot, azonban az ötletelés során ide is került egy kis gipszkartonos led világítás. A dobozt olyan magasságba terveztük, hogy a ledek fénye a számítógépasztalhoz ülve ne vakítson, így akár gépeléshez-chateléshez is használhatjuk a világítást.


Ablakcsere utáni belső felújítás

A Panelprogram a mi lakótelepünket is elérte, így a régi ablakok helyett műanyag nyílászárókat kaptunk. Az ablakcserét követően (párkány hiányában) a konvektor mögötti falrész jónéhányszor beázott, emiatt a tapéta felvált (mellette egy-két betondarab is kivált a falból), így itt is javítani, majd újratapétázni kellett. A konvektor barnasága ösztönzött, hogy itt is használjuk a buzogánybarna festéket, az oldalfali sáv már csak ráadás.


A kábelek elrejtése

A szoba átrendezésével sikerült elérni, hogy minél kevesebb elosztó, internet- és tévé kábel fusson a szobában, így már csak az újonnan megrendelt gipszkarton világítások vezetékeit kellett eltenni láb alól. Az 5 szakasz világítás egy tápról megy, így az összekötéshez kb. 15 méter vezeték került volna a szoba újabb sarkaiba - ezért hogy ne legyen egyszerű a mester dolga, a vezetékeket a tapéta, illetve a padlószegély alá terveztem elrejteni, hogy minél kevesebb kábelbe kelljen beleakadni. A 12 voltos vezeték a számítógép asztal alatt lát napvilágot, itt csatlakozik a tápegységhez. A tápegység pillanatnyilag a fali konnektorba van dugva, természetesen a láthatatlanság érdekében a számítógép elosztójában lesz a végleges helye.


(További képek 1-2 héten belül várhatóak, kis türelmet kérek!)


Mivel ez egy lakótelepi lakás 12 négyzetméteres szobája, nemcsak a hálószoba követelményeinek kell megfelelnie, hanem a kikapcsolódást is szolgálja. Az új világítások a televíziózáshoz, a számítógépezéshez és az olvasáshoz, pihenéshez egyaránt elegendő fényeket biztosítanak. Az elkészült gipszkarton dekorációk minden egyes világító szakasza egyenként kapcsolható, amelytől kényelmesebb, de jelentősen drágább megoldás lett volna távirányító beiktatása. Mindenesetre megnyugtató, hogy a 2db 35W-os mennyezeti halogén és a 10W-os asztali lámpa fogyasztását sikerült a LED szalaggal kiváltani. Az összfogyasztás kb. 15 Watt, de általában csak 1-2 szakasz világít egyszerre, ami maximum 7-8 Watt energiafelhasználást jelent. Amennyiben a mennyezeti lámpát is felkapcsoljuk, 3 db 4W-os izzóval számolva megtakarítjuk a korábbi energiaszükséglet 4/5-ét (70W helyett 12W).

(A cikkhez hamarosan új, jobban sikerült képek is érkeznek, amint végeztük a lakás többi helyiségeinek kifestésével, illetve a bútorok, kiegészítők visszarendezésével!)
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 2 oldalú (K60 durva szemcséjű) vékony
Raktáron: 1 darab
Ár: 450 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 2 oldalú (K100 közepes szemcséjű) vékony
Raktáron: 2 darab
Ár: 390 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 2 oldalú (K220 finom szemcséjű) vékony
Raktáron: 2 darab
Ár: 420 Ft /darab

6 vélemény, értékelés

#1 - Tályai Gábor
2010/11/11, 07:24
Kedves Piroska!

Innen a szerkesztőségből szeretnénk gratulálni a felújításhoz és a cikkhez! Nagyon hangulatos lett a szobátok. Az egyik képen felfedeztem egy csillárt amelyikből hiányzik egy lámpa, úgyhogy küldenék is egy 60 SMD ledes lámpát, hogy a befejező képeken már a csillár is rendben legyen.

Köszönjük még egyszer a lakásfelújítók nevében is!
#2 - Piros
2010/11/12, 16:26
Örülök, ha tetszik a végeredmény, köszönettel fogadjuk a lámpát :)

A mennyezeti és a fali világítás együtt is rendkívül keveset fogyaszt, így örömmel fogjuk használni mindkét "spórolós" fényforrást, mikor melyikre lesz szükség!
#3 - Tályai Gábor
2010/11/15, 14:32
Kedves Piros!

Várjuk a befejező képeket!
#4 - István
2011/10/11, 17:04
Üdv!
Gratulálok! Nagyon szép lett a szoba.
Én is hasonló felújítást tervezek és érdekelne, hogy a 3db LED "izzó" tökéletesen bevilágítja a szobát? Nálam 16nm-t kéne bevilágítani és arra gondoltam, hogy a mennyezeten középen egy 1.5mx2.5m téglalap díszítésbe építenék 6db spotot meleg fehér világítással. Legfőképp a szakikat kérdezném: Elég lesz? :)
Köszi!
#5 - ANRO Ügyfélszolgálat
2011/10/13, 12:51
Kedves István!

LED világítás tervezésekor négyzetméterenként 1 watt LED világítást szoktunk ajánlani, így a 16 négyzetméteres szobába 4 db 4 wattos lámpa elég lehet. Amennyiben a szoba közepére tervezett gipszkarton szigetbe 6 db lámpát kíván besüllyeszteni, a fényforrások széles sugárzási szögéből adódón megfelelő fényt fognak biztosítani a helyiségben.

Fővilágításhoz legjobb ár-érték arányú fényforrásunk:
- LED lámpa GU10 (SMD5050x20/4Watt/120°) meleg fehér

Alkalmas lehet még:
- LED lámpa GU10 (DIPx54/3W/120°) meleg fehér
- LED lámpa GU10 (SMD3528x60/3.3Watt/120°) meleg fehér -KL
- LED lámpa GU10 (SMD3528x60/3Watt/120°) meleg

Természetesen mivel a fényigények eltérőek, általában azt javasoljuk, hogy a megrendelés átvételét követően ellenőrizzék a fények megfelelőségét, és ha mégsem elégedettek a termékekkel, azt az Elállási határidőn belül vissza lehet juttatni.

Reméljük tudtunk segíteni!
Köszönjük türelmét!
#6 - Szerdahelyi István
2011/10/18, 12:41
Nagyon szépen köszönöm a választ!

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
743.400+ elégedett vásárló
465.700+ raktáron lévő termék
195.200+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése