Fal glettelése, javítása. Hogyan kell glettelni?

Utoljára frissítve: 2022 szeptember 19, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek

Fal glettelés - csiszolás - csináld magad

Mit lehet csinálni kijárási korlátozás alatt?

Népszerű fal glettelős cikkeünket most 2020. áprilisában frissítettük, hiszen a különleges helyzetre (kijárási korlátozás) való tekintettel sok mindenkire rászakadt a szabadidő, a kényszerszabadság, vagy a home office. Egyre több időt töltünk otthonunkban, kertünkben. De hogyan töltsük el ezt a szabadidőt?

Ha egy mód van rá, akkor pihenjünk, építsük a családi kapcsolatokat, de ez akár aktívan is történhet, pl. egy kert rendezéssel, konyhakert építéssel, szobafestéssel, lakásfelújítással karöltve. Az otthon szerepe máris nagyon felértékelődött, hiszen várhatóan az idei évben sokan sok időt fognak eltölteni otthonukban, akár otthonról bedolgozva is. Ez pedig egy szép, rendezett környezetben sokkal kellemesebb, illetve ai ide befektetett munkának egész évben örülhetünk!

A kert építéséhez, szépítéséhez is rengeteg terméket kínálunk, kezdve akár a kerti bútorokkal, műfüvekkel, vagy a mostani szoláriumhiányos időben a napágyakkal, de a konyhakert készítéséhez is több  ötletünk van.

Ám, ha nincs kertünk, vagy a lakásunk belsejére is ráférne egy kis felújítás, akkor itt az ideje a szobafestésnek! Egy tisztasági festést bárki meg tud csinálni, ehhez mindössze egy kis pakolásra és festékre lesz szükségünk. Ezzel együtt a falakon keletkezett repedéseket és festéklevásáokat is megszüntethetjük gletteléssel, de erre az szokot lenni a válasz: "NEM TUDOK GLETTELNI!!!"

Én ismerek olyan szobafestő-mázolót, aki már 30 éve van a szakmában, aki még mindig nem tud glettelni, így nyugodtan megpróbálkozhatunk vele mi is. A legfontosabb: a kisebb hibák kijavítása nagyon egyszerű, nem lehet elrontani, ha véletlenül sok anyagot tettünk valahová, az könnyen visszacsiszolható.

Ráadásul az egész család befogható, így nem csak aktív lesz a pihenés, hanem a közös munkával a a család is jobban összekovácsolódik, talán jobban is mint egy 10 napos külföldi nyaralás alkalmával.

Ebben a cikkben az alábbi részfeladatokat fogjuk bemutatni, hogy bárki nyugodtan hozzákezdhessen a gletteléshez, festéshez, lakásfelújításhoz!

  • Hozzávalók
  • Keverési tanácsok
  • Lyukak eltüntetése
  • Glettelés
  • Csiszolás

Mire van szükség a fal gletteléshez?

Szobafestéskor gyakran kerülünk abba a helyzetbe, hogy a festendő fal felületi hibákat (lyukakat, repedéseket) tartalmaz. Ezeknek a felületi hibáknak a javítását nevezzük glettelésnek.

A hibák javításához szükségünk lesz a következő dolgokra, melyek egy részét áruházunk Szerszám, barkács részlegében meg is vásárolhatja:

  • glettelőgipsz,
  • spakni,
  • glettelő vas,
  • a keveréshez edény
  • majd a csiszoláshoz csiszolóblokk, csiszolókocka

 

Glettelőgipsz 5 kg-os kiszerelés Spakni és kőműveskanál a glett keveréséhez

 

Glettelő anyag keverési tanácsok

A keverést mindig a vízzel kezdjük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a glettanyagot, így könnyen csomómentesre keverhetjük. A sűrítést addig végezzük, amíg a bekevert glettanyag éppen nem esik le a spakniról így könnyen kenhető lesz. 1 kg glettanyaghoz kb. 6.5 dl víz szükséges. Nagyobb mennyiségű glettanyag keveréséhez használjunk keverőszárat!

 

Öntsünk vizet a kőműveskanálba Adjunk hozzá gipszet
Várjunk egy kicsit amíg a gipsz felszívja a vizet Majd keverjük a glettet csomómentesre

 

Lyukak, furatok, mély hibák eltüntetése, glettelése

A fal javítását mindig a nagyobb lyukakkal, csavarok furataival, repedésekkel kezdjük! A lyukak - furatok javítása előtt érdemes azok belsejét megnedvesíteni, bevizezni! Ekkor a poros felület vizet vesz fel, így könnyebben tapad meg a glettanyag és száradás közben sem reped ki.

A glettanyagot a spaknival vagy akár ujjal is, próbáljuk meg minél jobban beletömködni a lyukba. Nem baj ha elsőre nem lesz teljesen sima a glettelésünk felülete, száradás közben a glettanyag ugyanis kis mértékű méretcsökkenést szenved, zsugorodik.

Száradás után elkezdhetjük a teljes fal glettelését és a javított lyukak tetejének elsimítását:

 

Fújjuk ki a port a lyuk belsejéből, majd nedvesítsük be     Próbáljuk meg teletömködni a lyukat glettanyaggal

 

Nem baj, ha elsőre nem teljesen sima a glettelt furat felülete. Ha mély a lyuk, szinte biztosan rá kell glettelnünk még egyszer.     Várjuk meg amíg megszárad a glett, ilyenkor egy kicsit zsugorodikSzáradás után gletteljük a lyukat simára

 

Fal glettelése - javítás glettel

Nagy felület glettelése esetén nagyon fontos a glettanyag helyes keverési arányának beállítása. A megfelelő állag csak rövid ideig érhető el, ugyanis a bekevert anyag folyamatosan szárad, köt, ráadásul gyorsan. Így inkább keverjünk többször kevesebb anyagot, mert ránk szárad az anyag, amivel eleinte csak sokkal nehezebb dolgozni, később lehetetlen.

Szintén nagyon fontos a tökéletes elkeverés: míg egy furat glettelése esetén egy kis elkeveretlen glett göböt könnyen ki lehet dobni, addig ez nagy felületen használhatatlanná teszi a bekevert anyagot. Minden esetben fúrógéppel, keverőszárral, csomómentesre keverjük az anyagot!

A bekevert glettanyagot a spaknival helyezzük a glettelőre, majd kb. 20-30 fokos szögben húzzuk rá a falra. Ha a fal hibái aprók, akkor azoknak megfelelően, csak vékony rétegben vigyük fel a glettet. Ahhoz, hogy simára tudjuk húzni a felületet a glettelőn lévő glettanyagot húzzuk vissza a spaknira, majd a tiszta glettelővel - erősen nyomva - húzzuk le a falról a felesleget.

Nagyobb hibákat, mélyedéseket több rétegben javítsunk, ahol azonban az első réteg glettanyag lehet egészen vastag is.

 

A helyes víz-glettanyag arány, a megfelelő állag nagyon fontos nagy falfelület glettelésekor.     A glettvasat 20-30%-os szögben tartva húzzik a falra a glettelő anyagot, kis mélyedések esetén vékony rétegben.

 

Nagyobb hibák esetén az első réteg glett lehet vastag is.     Hibák glettelésekor a spaknit és a glettvasat felváltva használjuk, mindig a glettelni kívánt terület nagysága szerint.

 

A sarkokat, ajtónyílások éleit - főleg forgalmasabbb helyeken, ahol hamar leverik - érdemes élvédővel ellátni, mert egyébként javíthatjuk minden festéskor.    

 

Szerencsés esetben a javítás általában nem sok idő, a falak néhány folttal javíthatóak, a gond a mennyezet és oldalfal találkozásánál szokott lenni, a holkerben, de oda holker díszlécet érdemes beépíteni. A díszléc segít,hogy megszabaduljunk a ház mozgása okozta repedések megjelenésétől.

 

Glettelt falfelület csiszolása

A glettelés után sokszor marad némi egyenetlenség, glett-sorja. Ezek eltüntetéséhez, a tökéletesen sima felület eléréséhez csiszoljuk át a glettelt felületet. A csiszolást érdemes csiszolóblokkal végezni és finom csiszolóvászonnal, vagy csiszoló szivaccsal. A blokkba a vásznat általában leszorítófülekkel lehet rögzíteni. Ügyeljünk arra, hogy a vászon minél jobban felfeküdjön a blokk talpára, majd egyenletesen nyomva csiszoljuk át a problémás felületeket.

Szeretném felhívni a figyelmet a tényre, melyet nagyon sokan figyelmen kívül hagynak: a csiszolóanyagok eltömődnek, elkopnak. A glett por beleül a csiszolóvászonba és rontja a csiszolás hatékonyságát. Néha érdemes kicsapni a csiszolóanyagból a felgyűlt port.

A kopásra sajnos nincs ilyen orvosságunk, azonban a mai munkabérek mellet nem megengedhető, hogy valaki kopott szerszámmal, kis hatékonysággal, lassan dolgozzon. Sokkal többe kerül a munkabér, mint azonnal cserélni a szerszámot (most pl. a csiszolóanyagot), hiszen a hatékonyság nagyban meghatározza az elvégzett munka mennyiségét.

 

   

 

   

 

A fenti leírásból látható, hogy egyébként nem nagy ördöngősség a glettelés. Természetesen senki ne várja, hogy első alkalommal olyan sima felületet csinál, amin elcsúszik a légy, hiszen mint minden szakmának, ennek is a gyakorlat a lényege. Érdemes lehet a hálószoba előtt mondjuk nagyinál a melléképületen próbálkozni: oda úgyis mindegy milyen lesz, mi gyakorlunk, a nagyi meg örül: így mindenki boldog.

Reméljük ezzel a rövid leírással sok mindenkinek segítséget, ötletet adtunk a ház körüli felújítások elvégzéséhez, illetve kedvet adtunk egy kis Csináld Magad gletteléshez!

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 4 oldalú (P60 durva szemcséjű)
5-7 munkanapon belül
Ár: 490 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 4 oldalú (P100 közepes szemcséjű)
Raktáron: 6 darab
Ár: 550 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
Csiszolószivacs 4 oldalú (P220 finom szemcséjű)
5-7 munkanapon belül
Ár: 550 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
Ecsetkészlet 3 db-os (20/30/50 mm) műanyag nyéllel
Raktáron: 2 darab
Ár: 1 390 Ft /darab
5.
Garancia: 1 év
Festékes edény kupakkal (0.70 Liter) műanyag
Raktáron: 1 darab
Ár: 950 Ft /darab
6.
TOP
Garancia: 1 év
Beltéri
Fix Stukkó ragasztó (380g)
Raktáron: 91 darab
Ár: 1 790 Ft /darab
7.
TOP
Garancia: 1 év
Kültérre is
Fix Super ragasztó (400g) folyékony szög
Raktáron: 526 darab
Ár: 2 190 Ft /darab
8.
Garancia: 1 év
Beltéri
Gérvágó láda (gérláda) - MDF közepes sűrűségű farostlemezből - díszlécek gérvágásához
Raktáron: 6 darab
Ár: 6 590 Ft /darab
9.
Garancia: 1 év
MALERPLANE festőfólia natúr (20m2/18micron) járható
Raktáron: 8 darab
Ár: 990 Ft /darab
10.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Ragasztó és matrica eltávolító spray (200ml)
Raktáron: 8 darab
Ár: 4 790 Ft /darab
11.
Garancia: 1 év
Kültérre is
ROBUST professzionális kinyomópisztoly kartusos (tubusos ragasztókhoz) ajánlott szerszám!
Raktáron: 4 darab
Ár: 5 350 Ft /darab
12.
Garancia: 1 év
210 cm
Fekete
Tripod háromlábú állvány dönthető fejjel - lézeres szintezőhöz és LED reflektorhoz
Raktáron: 9 darab
Ár: 5 619 Ft /darab
Vásárlói képek
WC felújítás: a felület előkészítése a fal burkolásához és a szerelvények megújításáhozKönnyen felrakható a PVC falpanel, nagyon hasonlít a mozaikcsempéreLakótelepi wc modern stílusban: szürke fal, fekete kapcsoló, mozaikos faldekor, új szaniterekPadló szürke vinil padlóburkoló, hátlap szürke-fehér mozaik falpanelPanel wc felújítása modern dizájnnalCicabirodalom mosható PVC falpanel burkolattalPVC panel burkolat cicás nappalibanFehér tégla díszburkolat PVCPVC panel burkolat fehértéglafalPVC panel szobafal burkolásáhozMosható dekorburkolat PVC falpanelekkelKonyhafal ablak melletti terület mosható burkolattalÍme: a csodálatos végeredmény! Tévé mögötti faldekoráció famintás falpanelekkel!Elkészültünk! Fal burkolás vinil falpanellelÍgy kezdtük. A fehér falat famintás falburkolattal tervezzük díszíteni. Famintás vinil falburkolat nappalibanTévészekrény mögött falburkolatFalvédelem és dekoráció Woodlook falpanel

206 vélemény, értékelés

#1 - Marton László
2009/03/19, 20:51
Az lenne a kérdésem, hogy tavaly le lett glettelve egy szoba és azóta sokkal hidegebb lett mint glettelés előtt. A többi helységhez képest 8-10 fok lett a különbség. Mi lehet az oka? Mit tartalmaz a glettanyag? Már ezt a problémát másoktól is hallottam, de ők sem tudták megmagyarázni. Mit tegyek? Kaparjam le a glett réteget?
#2 - Tályai Gábor
2009/03/19, 20:52
Sajnos (vagy szerencsére) én még nem találkoztam ilyen problémával. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy mi lehet a probléma, ha vállalhatatlanul hideg marad a fal, belsõ hõszigetelést, vagy vastag tapétát ajánlanék.
#3 - Balogh Sándor
2009/03/19, 20:52
Huuuh, a regisztráció majdnem visszatartott a hozzászólástól, de szerencsére 1 perc alatt megvoltam vele

A probléma bizonyára kellemetlen, báár én még nem hallottam ilyenrõl. A témában nem vagyok szakkértõ, de lehet, hogy a glettanyag a felvitele, vagy anyaga nem volt megfelelõ és a száradás következtében repedések keletkeztek, amelyek valamelyest jobban átengedik a hideget, mint ahogy optimális esetben lennie kellene.
#4 - Pézé
2009/03/19, 20:52
Én sem hallottam ilyesmirõl. Nem elképzelhetõ hogy csak úgy érzed mintha hidegebb lenne. MOndjuk eddig tapéta volt, most meg a csupasz fal. Tényleg mérhetõ a hõmérsékletkülönbség vagy csak úgy érzed?
BSÁNDORNAK: gletteléskor pont eltünteted a repedéseket, a glett száradás után sem reped ki. Kivéve ahol túl vastagon van kenve.
#5 - Szabó Kálmán
2009/03/19, 20:52
Lehet utólagosan kellene belülrõl szigetelni? A hõszigetelõ lapra pedig valamilyen vékonyvakolat vagy glett vagy tapéta.
#6 - Balogh Sándor
2009/03/19, 20:53
Kálmán!
Én biztosan nem használnám a hungarocell belső hőszigetelést, mert komoly gondod lehet a párásodásból.
Árulnak hőszigetelt tapétát (mondjuk nem olcsó), de szerintem megoldhatja a problémádat.
#7 - Tályai Gábor
2009/03/19, 20:53
Az utólagos belső hőszigetelést csak szakszerűen!
#8 - Kis István
2009/03/19, 20:55
A szakszerű belső hőszigetelésnek nincsenek káros hatásai.
Szobafestő - mázoló és tapétázó mester vagyok Kecskeméten, a környéken vállalok szakszerű belső hőszigetelést is 06-70/254-2576
#9 - Kukacka
2009/03/19, 20:55
Belső szigetelés gipszkarton lapok felragaszgatásával megoldható, és így a párától sem kell félni. A lapok és a fal között legyen egy kis rés. De a falak talajszigetelésének tökéletesnek kell lenniük. Különben max 1 hónap és rádesik az egész.
Üvegszövet tapétával kell borítani!!! (mer etttől garantáltan nem lesz repedés, és nem kell telibe glettelni, majd 28x átcsiszolni az egészet), majd a kívánt színre festhető.
#10 - Klau
2009/03/19, 20:56
üdv.
azt szeretném kérdezni,hogy a frissen vakolt falat mennyi idõ múlva szabad glettelni?
illetve ha a frissen vakolt fal le van glettelve a glett engedi -e a további száradást?
üdv.Klau
#11 - Kezdő Festő
2009/03/19, 20:56
Még csak 17 éves vagyok, már készülünk a szakmai gyakorlatokra. Nekem is a gletteléssel van problémám. Ha elrontottam a glettanyagot és az felvitelkor szemcsés, akkor késõbb lehet rajta javítani?
Sajnos sehogy sem tudom csomómentesre keverni, pedig a többi részen ügyes vagyok A szakmai tanárom elég könnyen felidegesedik, sokszor hiába kérdezünk, ránkhagyja a dolgot. Egyenlőre még csak próbamunkákat csinálunk, de jó lenne ha az normálisan menne.
K. Gabi
#12 - Anett
2009/03/19, 20:57
Kedves Kezdő Festő!
Sztem a glett anyag készítés olyan, mint a pudingfőzés Apránként kell a pudingot ( itt glett) a tejhez keverni ( itt víz), hogy csomómentes legyen. Ha egyszerre öntöd össze a kettőt, akkor szemcsés, és görcsös lesz.

üdv:Anett
#13 - Kezdő Festő
2009/03/19, 20:57
Szia. Kicsit fura hasonlat de azért köszi Anett. Majd megpróbálom.
#14 - fryboy
2009/03/19, 20:57
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy van egy oszlop amit be szeretnék burkolni 2,5 m magas,33 cm széles és 25 cm mély. Mivel tudnám megcsinálni és hogyan?
#15 - ANRO 3000 Kft
2009/03/19, 20:58
Szia!
Gondolom nem kör alakú az oszlop, hanem négyzetes
(eltérő szélesség/hosszúság miatt). Hajlítható csőhéjat vagy élvédőt ajánlanék. Az élvédőt az oszlop négy sarkára. Felülre pedig valamilyen szép karnistakarót oszlopfőnek.
#16 - Sz. Lajos
2009/03/19, 20:59
Azt szeretném megkérdezni, hogy a korintoszi oszlopfőnek mekkora a belső átmérője, vagy ültetni kell az oszlop tetejére?
kösszépen!
#17 - Tályai Gábor
2009/03/19, 20:59
Frissítettük a termék adatlapját. A belső átmérő 16 cm, az alsó peremnél 20 cm, az oszlopfő alja (a félköríves peremmel együtt) kívül 24 cm.
#18 - Kollár Zsolt
2009/03/19, 20:59
Üdv!

A problémám a következő.

A lakásomban vannak még meszelt falak, hagyományos oltott mésszel festettek és most át akarom festeni, de most vödrös mészalapúval, a problémám az, hogy a falakon lévő repedések eltüntetéséhez milyen glettanyagot használjak, mert pl. a rigips termékeknél azt írja, hogy nem szabad ráfesteni mészalapúval, vagy ez kisebb repedéseknél nem probléma, nem akarom az egész felületet glettelni.
#19 - Tályai Gábor
2009/03/19, 20:59
Tisztelt Kollár Zsolt!

Nemcsak a hagyományos gipsz alapú glettet, hanem a hagyományos diszperzitet sem ajánlják meszelt falra. Meszelt falra csak meszelni lehet, de hátha lesz itt a fórumon valaki aki megcáfol illetve tud rá valami megoldást.
A javítást viszont mész, cement és homokból kevert habarccsal meg lehet oldani.
#20 - Podina Mária
2009/03/19, 20:59
25 éve épült gázszilikátból a házam.
Eddig mésszel meszeltem. Most szeretnék gipszkarton hatású lécekkel díszíteni. Szeretném kérdezni, hogy át kell-e térjek diszperzit alapú festésre, ha igen hogyan, vagy erre a felületre is tapad csiszolás után.
#21 - Tályai Gábor
2009/03/19, 21:00
Természetesen a meszen is megragadnak a díszlécek, lényeg, hogy az alap stabil legyen. Csiszolás után jó lesz.
#22 - Zotya
2009/03/19, 21:00
Sziasztok! Tavaly nyár óta piktololgatok fusiba, nem szakmám, csak úgy kitanulgattam itthon, szüleimnél, rokonoknál... stb. Már ott tartok annyi a meló, hogy nem győzöm egyedül. Na mindegy, a lényeg, ha meszes falat glettelek, azt előtte átspaknizom vagy durva csiszolópapírral átdörzsölöm, de csontra levakarok minden négyzetcentiméteres mészdarabkát. Sok vályog ill. vertfalat is gletteltem, (általába azokat 3-4X) de szinte mindegyiken lett néhány hónap után apró hajszálrepedés. A saralt fal mozog, max ha áthálózod az egészet fullra, talán akkor nem repedne, de az már majdnem annyiból jönne ki, mint a malteros pucolás.
Nagyon megtetszett a stukóba rejtett neoncsöves világítás, nyáron megcsinálom a lakásomba! Jó az oldal, sokat tanultam!!! Köszi
#23 - Tályai Gábor
2009/03/19, 21:00
Szia Zotya!
Fényképezz és küldd be nyugodtan a munkáidat, szívesen megjelenítjük itt az oldalon - ha gondolod - így más is sokat fog tanulni :)
#24 - Nagy Krisztián
2009/03/19, 21:00
Ki tudja megmondani,hogy mit tegyek ha a glett hólyagosodni kezd. Bárki tudja a választ írja már meg.
#25 - Tályai Gábor
2009/03/19, 21:00
Szia!
Szerintem pontosítsd a körülményeket: mekkora hólyagok, hol, milyen glettanyag, milyen fal, milyen körülmények, így lehet, hogy gyorsabban meglesz a megoldás.
#26 - Kis József
2009/03/19, 21:01
Kedves Nagy Krisztián.
A glettréteg hólyagosodása a rosszul előkészített alapra vezethető vissza.
Kaparás alapfelületig,alapozás,vakjav,foltjav teljes glettelés.
ecsetapa@citromail.hu
#27 - Maryen
2009/03/19, 21:01
Sziasztok! Én másodjára festem egyedül az egész házamat de ez a glettelés engem a sírba visz:( valahogy a csiszolást rohadtul utálom!!! De az eredmény nő létemre / elado / szakmával tök király:)) Tegnap volt egy kőmüves és a mennyezetet vakolta ujra és ma egy sorral legletteltem ,lecsiszoltam de az előbb egy uj sort kellet adni mert nagyon gáz volt ha most megszárad még az éjjel átkenem és reggelre csili - vili lesz:). jo ez az oldal:)
#28 - Maryen
2009/03/19, 21:01
Kedves Maryen!
Én még nem láttam olyan embert aki szeretett csiszolni, viszont láttam egy hölgyet aki rövid úton megoldotta ezt a kérdést: vett 2-3000 Ft-ért egy rezgőcsiszolót, egy pormaszkot és nagyon gyorsan végez. Persze elméletileg úgy kellene glettelni, hogy csiszolni ne kelljen, de ez nekem sem megy :)
#29 - Laca
2009/03/19, 21:02
Jó hogy van egy ilyen oldal ahol a lelkes amatőrök (mint én is pl.) megtalálják a megoldást a problémáikra.
Az én problémám a következő:
A minap legletteltem telibe az erkélyem, de csiszolás után maradtak sajna hibák. Van valamilyen trükkje esetleg a glettelés folyamatànak? Hogy ne kelljen csiszolni, mondjuk a glett felvitelének az iránya? Egyszerűen nem értem hogyan lehet úgy glettelni hogy ne kelljen csiszolni. Pedig tudom hogy lehet.
Köszönöm előre is
#30 - Tályai Gábor
2009/03/19, 21:02
Kedves Laca!
Szerintem a glettelés olyan mint az angol pázsit. Annak sincs semmilyen titka csak a 400 év gondos nyírás. A glettelés is ilyen, elegendő gyakorlás után már nem kell csiszolni. Viszont néhány tipp, hogy értéke is legyen a hozzászólásnak:
nagyon nem mindegy a glettanyag állaga, ha túl híg akkor szokott csíkos lenni mert a glettanyag egy része leválik a glettvas széléről, ha túl sűrű akkor meg görcsök keletkeznek benne ami tönkreteszi az addigi munkát is.
Valamint egyszerre csak vékony rétegben, kis felületre vigyük fel kevés a glettet és próbáljuk teljesen eloszlatni. A glettvas széleiről/hátuljáról akár minden lehúzás után spaknival távolítsuk el a felesleges anyagot.
Sajnálom, hogy az öreg szakik nem nagyon interneteznek, pedig hatalmas tudásanyagot tudnának velünk megosztani.
Remélem ez is segített kicsit
#31 - Zotya
2009/03/19, 21:03
Sziasztok. eyhén girbedurba mennyeztre hogyan kell stukko-t ragasztani, hogy ki is nézzen valahogy?
1: csíkcsapás a falon, a stukkót rátenni, a plafont meg ahol nem érintkezik kinyomni szilóval, így lesz ahol a stukkó hozzáér a plafonhoz, lesz ahol 2 cm kifugázott rész lesz, de legalább vízszintbe lesz a stukkó.
2: gipszel tegyem fel a stukkó-t, és válasszam az arany középutat. kicsit csaljak óvatosan a vízszintesen, kérdés így hogy fog kinézni?

Ha lehetne akkor csak igazi hozzáértő szaktanácsát kérném, előre is köszönöm :)
#32 - Zotya
2009/03/19, 21:03
előző hsz-emhez:
egy 5x5-ös szobáról van sz, amiben a plafonba van kb:2 cm (én mem több) enyhe "kurvaság. Végül is annyira nem vészes, csak a kőműves trágya munkát végzett :)
#33 - Tályai Gábor
2009/03/19, 21:03
Szia!
Semmi esetre se csinálj a léc fölé fugát, főleg nem 2 cm-est, mert nagyon csúnya lesz. Tapasztalat.
A girbegurba mennyezetre amúgy is nehéz stukkózni, mert ha követed a mennyezet vonalát, akkor a stukkó is fogja és még jobban kiemeli. Ha nem követed a mennyezet vonalát akkor pedig felül alakul ki egy hullámzó fugavastagság, mi szintén nem szép.

A vízszint viszont szerintem egyáltalán nem érdekes, ha a belmagasságban van eltérés pl. egyik oldalon 248 cm, másikon 250 cm.

Általánosságban elmondható, hogy egy nagyobb méretű léc jobban elfedi az egyenetlenségeket, de remélem más is hozzá fog még ehhez szólni.
#34 - Zotya
2009/03/19, 21:04
Hát igen, itt nem merem bevállalni ezt a hungarocel stukkózást. Helyette megbeszélem a gazdával (mivel naprforgó sárga lesz a plafon és a fal is) inkább csinálok viágoskék színezéssel egy 10-15-cm-es gipszcsíkot spaklival, amit telenyomkodok apróra tördelt csempedarabokkal, tükörszilánkkal, színes kavicsokkal. Még nem csináltam ilyet, de így elgondolva nem tűnik rossznak. Ha már annyira stukkót akar...
#35 - Zotya
2009/03/19, 21:05
Olvasom a glettelésről is írtatok, megosztom veletek én hogyan szoktam csinálni. 16 literes diszpis vödörbe kis vizet engedek (kb: 5-6 cm), spaklival beleszórom szétterítve a glettet (néha kézzel csinálom így nekem sokkal jobb, persze a nem mészalapú glettel), majd kézifúróba tett keverőszállal összekavarom alaposan (15-20 mp). A vödör oldalára tapadt száraz glettet spaklival körbe lehúzom, beledobom a vödörbe, újra megkavarom, majd lehúzom megint az oldaláról és kész az anyag. Sűrűségre olyan legyen, hogy ha kiveszel belőle egy fél spaknival és fere fordítod, az ne essen le (tehát ne legyen túl száraz) illetve ne follyon le (ne legyen híg). Ennyi. Ha jó a glettvasad, és sokat gletteltél már életedbe, akkor egy átlagos fal glettelése 2x lég, és a 2. már annyira síma lesz, hogy alil-alig, vagy netán nem is kell csiszolni. Persze ez rutin kérdése, nem mindegy hogy tartod a glettvasat, mennyire nyomod rá a falra, ...stb. Ja, és inkább kavarok sűrűbben anyagot, mint megszáradt anyaggal dolgozzak, ugyanis az nem csukló és vállbarát. Hát ennyi, nem nagy kunszt az egész
#36 - Attila
2009/03/19, 21:05
Üdv!

Most költöznénk másik lakásba, ami erősen felújításra szorul (35 éves panel). A villanyszerelő azt mondta újra kell kábelezni az egész lakást, mivel a vezetékek eléggé rossz állapotban vannak. Namármost a vezetékek nem csövekben mennek a falban, hanem "be vannak betonozva". Ezért csak külső szerelvényezés lehetséges, mivel az egész lakás kivésése eléggé időigényes és persze költséges lenne. Arra gondoltunk, hogy a vezetékeket kábelcsatornákban a plafon mellett vezetnénk, amit Marbet E-26-os léccel el lehetne szépen takarni. Egyetlen gond azzal van, hogy a kapcsolókig hogyan menjen a vezeték. Gondoltam a Marbet E-18-ra, de nem tudom hogyan nézne ki. Csinált már valaki hasonlót? Bármilyen ötletet szívesen veszek, kivéve a falvésést :)
A villanyszerelő ajánlata az volt, hogy 5cm-es ytong falat rakjunk mindenhova ahol szerelvény lesz, de ez "kissé" bizarrnak és persze költségesnek tűnik.

Válaszokat előre is köszönöm!
#37 - Mohai Attila
2009/03/19, 21:05
Olyan problémám lenne, hogy van egy olyan falfelületem ami nagyon csúnyán lett leglettelve. Rengeteg dudor és domborulat van a falon. Ezt szeretném kijavítani, Kérdésem a következő lenne : hogyan / mivel tudnám én ezt lekaparni levakarni az újragletteléshez és hogy az előző "glettet" teljesen ki kaparjam-e ? majd utána egyből kezdhetem a festést diszperzittel, vagy kell elötte valami "alapozó festés" ?
#38 - Mesics György
2009/03/19, 21:05
Meszelt falat szeretnék lefesteni diszperzit alapu festékkel. Eddig... De most olvasom, hogy mészre csak meszet, vagy pedid teljesen lecsiszolni a meszet?? Hideg zuhany számomra ez az információ... Laikus-kezdő-amatörként kérdezem: mi a megoldás??
#39 - Első glettelésem
2009/03/19, 21:06
Üdv mindenkinek!
Jó ez a fórum! Én életemben egyszer gletteltem le 1 szobát,(kb 25nm alapterületű) és volt vele meló mire sima lett. Nekem 1 szaki azt mondta a lényeg az anyag sűrűségében van és olyat állagút keverjek mint a rágógumi és mindíg csak keveset. Elösszőr vastagabban felvihető anyagot használjak aztán a másodiknál jó vékonyat és szinte sima lessz a fal! Persze a spaklin nem szabad hagyni felesleges beszáradó anyagot!!!

És tényleg a második után 1x kicsit megcsiszoltam és szép lett!
#40 - Judit
2009/03/19, 21:06
Hello Mindenkinek!
Tetszik a fórum és remélem kapok kis segítséget fürdőszoba felújításhoz. 1. a mennyezet lejött a zuhanyfülke felett, gondolom a gőztől. Ezt valahogy ki kellene javítanom. De pontosan mivel és hogyan? 2. Meszelt fal van csempével a fürdőben. Erre mivel lehet ráfesteni, csak mész festékkel? És ha lecsiszoljuk?
Kb 90 éves épületről van szó és nemigazán tudom, mi van a festék alatt.
köszi előre is
#41 - Imre
2009/03/19, 21:06
Üdvözlet mindenkinek!

Seítséget szeretnék kérni,enyves falat kellene festenem ,most nem lessz időm átglettelni az egészet. Ezért szeretném ha segítene valaki, az enyves festék összetevőiről, illetve az arányairól! Előre is köszönöm a segítséget!
#42 - Betta
2009/03/19, 21:06
Hello!
Most fogjuk nemsokára festeni a hálószobát, és én pont nem sima felületet szeretnék, hanem egyenetlen, régies, kissé foltos hatást. Mediterránost. Azt olvastam valahol, hogy glettelni kell és nem simítani el, így lesz olyan a felület. Ja és glettelés után rögtön a színt felvinni, akkor szárad foltosra. Csinált már valaki hasonlót?
#43 - Sályik Edit
2009/03/19, 21:06
Tényleg nagyon jó ez a fórum!!!
Nekem az lenne a kérdésem,hogy közel lassan 20 éve élek a lakásomban, és minden évben újra kell festenem, glettelnem mert a konyhám felöl a bejáratnál minden évben kijön a salétromos vizesedés meg az aljzatnál is és már tettem rávíztaszító glettelést is és így is visszajöttek a foltok,most az lenne a kérdésem ha teszek fel alulra és az ajtó körül ilyen áll lábazati stukkót szegélyt, hogy akkor is kifognak jönni a foltok avagy sem? nekem ez egy kicsit drága mulatságnak tűnik mivel egyedül álló vagyok és kevés a pénzem ,hogy tudnám én meoldani ezt a problémát hogy ne kelljen minden évben kifestenem?vagy ,ha alá szigeteltetek akkor megszűnik a folt vagy akkor is át üt rajta? Köszönöm,hogy meghalgattatok.
#44 - Kormi
2009/03/19, 21:07
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy gipszkartont kell-e glettelne?Ajánlották a glettbe,hogy tegyek diszperzitet(ami a falra megy).Az mit változtat rajta? Jó vagy nem?
#45 - Tályai Gábor
2009/03/19, 21:08
Nem. Nem kell. Semmit. Mindegy.
Már válaszoltunk a másik fórumban amit nyitottál neki :)
#46 - Tályai Gábor
2009/03/19, 21:08
Kedves Edit!

A salétromosodást kellene megszüntetni, az lenne a legjobb megoldás.

Cserébe én sem tudtam megoldani, és hőszigetelőlapot ragasztottam rá, mert én is meguntam, ahogy kinéz.
Flexibilis csemperagasztó, 2-3 cm-es hőszigetelőlap, leglettelni jó vastagon. 7 éve meg sem pisszen.

Valaki megírhatná aki ért hozzá, hogy hogyan kell elbánni a salétrommal, illetve a penésszel.
#47 - Szabolcs
2009/03/19, 21:08
A salétrom vizesedés miatt a falban kicsapodott só, cseréld a falazatot, vagy száritsd ki, és lélegző vakolat rá.
A penészesedés a magas páratartalom miatt van, szellőztess gyakran.
#48 - HagymásiS
2009/03/19, 21:08
Köszi Szabolcs!
#49 - MorTina
2009/03/19, 21:08
Kedves Fórumozók!

Tényleg nagyon klassz, hogy van egy ilyen fórum és hogy ilyen sok a segítőkész lélek ebben az országban.
Nekem is volna egy "kis" problémám. Vettem egy kis vályogházat, ami teli be volt tapétázva. Bizony...volt egy szag bent, de azt hagyjuk. A tapétát már gyönyörűen leműtöttük a falakról és a szag szépen el is tűnt. Szeretnénk a falakat telibeglettelni, de a sarkoknál ( a sarok teljes magasságában) van egy kis repedés a falon (ujjnyi vastag), hogyan (mivel) lehet azt eltűntetni? Egy ismerősöm valami hálót magyarázott... Meg tudja valaki mondani, hogy mi ennek a módja?

Köszönettel:
Tina
#50 - ImiH
2009/03/19, 21:09
Sziasztok! Végre sikerült vennem egy saját lakást, amit jelenleg felújjítok. A szobát glettelni kell, a kérdésem az hogy van-e olyan techika amellyel úgy lehet felvinni a glettet a falfelületre hogy az száradás után minél kevesebb csiszolást igényeljen? Halottam olyan megoldást hogy a felvitt glettet még száradás előtt egy sima polészter lapáttal és egy kis ráspriccolt vízzel el lehet simítani. Igaz ez? Tanácsot kérek. Aki tud segíteni kérem írjon. Köszönöm előre is.
#51 - Sanyi
2009/03/19, 21:10
szia imih! ha szép glettelést akarsz sajnos megkell adni a glettelésnek amit megkiván. tapasztalatból beszélek én a konyhában csináltam egy falat 3×7 m-est és 4x gletteltem át, mert a festésnél úgy is kiderül a turpisság. Nálam is festés után még egy húzás nem ártot volna de úgy voltam vele hogy akinek nem tetszik az nekiállhat. Ja, és megfelelő gletvas kell hozzá!
#52 - Berci
2009/03/19, 21:10
Csatlakozom sanyihoz, gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni
Miután elkészül a munkád, látod, hogy mit, hol hibáztál. Tanulj ebből, mert glettelni művészet
#53 - Sanyi
2009/03/19, 21:10
Helyes amit Berci mond. Egyébként nem kell tőle félni, belejön az ember. mint kiskutya az ugatásba. Tavsszal egy egész szobának kellesz nekiálnom úgyhogy a végére mesterré fognak avatni :)
#54 - Festőrob
2009/03/19, 21:11
helló!Imih amit hallottál az igaz. a vizzel lespriccolt félig száradt glett a spriccolás és simitás után olyan mint a tükör!jó technika de kézügyesség is kell hozzá.a csiszolásról meg annyit itt mindenkinek hogy a csiszolás nem csak simábbá teszi a falat hanem mivel egy picit felkarcolgatja a réteget ezáltal a festék szemcsék könnyebben betapadnak a pórusokba igy tartósabb lesz a bevonat.csiszolni tehát akkor is kell egy kicsit ha tükör a glettelés!én is utálok amugy üdv
#55 - Gallik György
2009/05/19, 10:25
a gletteléssel kapcsolatban nekem az a gondom, hogy az éleket nem tudom szépen megcsinálni.
Milyen eszköz kell ehhez ?
#56 - andi
2009/06/19, 10:44
Sziasztok!
Elöször is nagyon jó az oldal, jók a válaszok.
Az én kérdésem az lenne, hogy hány réteg glettet lehet egy falra felvinni? Én úgy emlékszem, hogy a túl sok vagy a túl vastag glett későbbiekben megrepedhet? 6 éve vettem egy alagsori lakást teljesen fel lett újjítva(tégláig lekaparás,új vakolat,fetés stb.),de pár év és teljesen szétrepedt az egész,most ism.kaparás,csiszka,glettelés,festés.Párommal ellentétben én úgy gondolom nem szabad vastag rétegben glettelni,mert a fal ism. repedezett lesz.Köszönöm a válaszokat.
#57 - Tályai Gábor
2009/06/22, 18:39
Kedves Andi!

Ha süllyed/mozog a ház, akkor mindegy, hogy mit teszel, repedni fog. Túl vastag rétegben tényleg nem jó a glettet felhordani, mert száradáskor a túl nagy térfogatveszteség miatt repedezett lehet, de szerintem a Ti esetetekben nem ez lesz a gond.

Ha mindig összereped, akkor tegyetek rá tapétát, azon is meglátszik majd ugyan a repedés, de legalább nem potyog és nem lehet belelátni.
#58 - andi
2009/06/24, 22:24
Köszönöm a választ, ezek szerinz nem túl jók a kilátások. Festés folyamatban sajnos néhány helyen icpicit fetépte a gettet.
#59 - Timi
2009/07/05, 10:58
Tisztelt Szakemberek!
Légyszíves adjatok tanácsot miként oldhatnám meg a szobában jelentkező salétromosodást és a tapéta leválását.Előzőleg "lélegző"falszárító vakolat volt a falon erre került később tapéta.Mely levált alatta vízfoltos,penészes- dohos a fal.
Megoldás lenne az érintett vizes falszakasz vakolat eltávolítása teljesen gipszkartonnal borítása úgy hogy a gipszkarton párnafára lenne rögzítve így mögötte lenne levegő???Vagy újra szárító vakolat kerüljön rá?
Várom segítőkész jó tanácsaitokat, ötleteiteket!
#60 - Imre László
2009/07/06, 12:36
Tisztelt Szakemberek!

Sárral tapasztott falról mész eltávolítása után, milyen technológiával kell folytatni ahhoz hogy glettelni és diszperzittel festeni lehessen.
Várom a segítőkész tanácsokat.
#61 - Zoltán
2009/07/15, 10:15
Sziasztok!

Többször olvastam, hogy jó glettvas kell!!! De milyen a jó gelttvas?

Zoli
#62 - TyrantrexRoyale
2009/08/01, 22:55
Sziasztok, nekünk az a gondunk, hogy túl vagyunk a kaparáson, csiszoláson, viszont, ez a terület többször fel lett már ujítva, nem tudjuk milyen az alapja. és az első réteg glettet is felhordtuk már 500 nm-en. Pár nap elteltével, amikor a glett már megszáradt, apró levelesedések, és hólyagosodások jelentek meg, de nem mindenhol. Szerintetek, mi lehet itt a megoldás, falfix?, vagy gipszes vizzel megköttetni ezt e területet, és úgy lehet-e rá glettelni?
Ha a falfix a megoldás, számít-e, hogy le van már glettelve a fal, vagy így is fel lehet vinni a falfixet?

Kérjük segítsetek S.O.S., mert már kedden festenünk kell.
Rigips Rimano 03-at használtunk.

Tel.:06209167847
E-mail: kornel.l.varga@gmail.com

Segítségeteket előre is köszönjük.
TrexR.
#63 - Kis Zoltán
2009/08/07, 08:31
Most olyan valaki segítségét szeretném kérni aki járatos a glettelésben.
Több forrásból igyekeztem összeszedni a tudományt,de teljes a képzavar.Van aki azt ajánlja,hogy glettelés előtt meg kell nedvesíteni a felületet,máshol a mélyalapozó használatát javasolják.Megint más forrás a glettelés után ill. festés előtt használná az alapozást.
Alapanyagból is bőséges a kínálat.A mélyebb repedések,hézagok javításához a Rimano 3-6-ot használnám.Viszont a teljes felület áthúzásához nem tudom mi lenne a jobb.Rimano 0-3 vagy Rimano Plus(A)?
Vakolt felület(nem új),tapétázva volt de le lett szedve és az egészet lekapartam.Glettelés után festeni szeretném a szobát.
#64 - Aster Idea Kft
2009/08/26, 11:49
Saját tapasztalataimat írom, de hozzá teszem, nem vagyok szaki.

Glettelés előtt nedvesíteni a felületet?
1. A nedves fal, max annyiban segít, hogy a felhordott glett nem köt meg annyira hamar (a fal nem szívja olyan gyorsan ki a glettanyag víztartalmát). Jó vagy rossz? Egyéni döntés kérdése
2. A víz lemossa az esetleges nagyobb szilárd darabokat amelyek a bosszúságot csökkenthetik glettelés közben.

Festés előtti alapozás?
1. Világosabb tónusú festéknél, szerintem hasznos. Sokkal egyenletesebb lesz az első réteg is. És lehet, hogy elég egy réteg is.
2. Ajánlatos a festékre (általában) ráírt alapozót használni, mert amúgy a kész felület akár foltos is lehet.
3. A sötétebb tónusú festéknél szerintem az alapozó kérdés nem annyira kardinális. Így is úgy is több réteg festék kell. Én nem láttam gyakorlati előnyét az alapozásnak (ettől még lehet,hogy van).
Javításhoz jó a 3-6. De az utolsó réteghez valami szép fehéret válassz, pl. Rimano plus. Lehet mást is de óvatosan, mert láttam már olyan glett anyagot, amit szimplán lehúzott a festőhenger!!!
Rigipsnél ilyet még nem tapasztaltam. Én azt használom mindenhova.
#65 - Mek-lod
2009/08/28, 14:02
kedves Timi!

vsz
az érintett falszakasz vizesedének okát kellene legelőször is megállapítani (van egy pár eshetőség :-))
e nélkül felesleges bármit is tenni
ha ez megvan, természetesen meg kell szüntetni a jelenséget
másképpen fogalmazva:
megakadályozni a nedvesség utánpótlását
ezután (ha a sajátomról volna szó) leverném a vakolatot tégláig, és így hagynám száradni vagy 2 évig
de csak azután, h. sikerült kizárni a víz minden 'formáját' :)
aztán, ki tudja, lehet megtetszene, lekenném 1 kőápoló viasszal
'oszt jó napot' :), kész a fal

ezekben a "vízszárító vakolatokban" nem hiszek, főleg a barkácsáruházakban kapható 'márkákban'
kivéve, ha a zsákra az van írva, h. MAPEI, pl.:Mape-Antique CC,LC, stb.
egyébként konkrét rendszert is ajánl a Mapei (Silancolor),
az igaz, h. nem olcsó, de sztem egyik legjobb cég ha vízszigetelésről van szó...
(nem reklám volt)

egyébként nem rossz ötlet, amit mondasz, csak ha nem szűnik meg a vizesedés, alatta ugyanolyan penészes lesz, látni nem fogod, csak 'érezni'
ráadásul a gipsz(karton) az egyik legrosszabb anyag a szellőzés, páraátersztés szempontjából
#66 - Mek-lod
2009/08/28, 14:16
Tisztelt Imre László!

ezt mindenképpen látni kellene
mert
mit jelent, 'mit mutat' pontosan a
"Sárral tapasztott falról mész eltávolítása után"-i állapot
ill. mik az igények,
mennyire sík, egyenes falat szeretne

az szv egyébként az, h. ilyen régi falakat nem festeném 'hagyományos diszperzites festkekkel',
sohasem 'zárnám' be a falat giszes anyaggal
esetleg faburkolat
de a mészre a legjobb a mész :)
#67 - Mek-lod
2009/08/28, 14:47
Szia Zoli!

ha megnézed, a mesterek különböző glettvasakat használnak,
(pl.: 'hagyományos', v. 'nagy' ami 800 mm hosszú, stb.)
olyan ez, mint az autó, kinek mi vált be, mit szokott meg

sztem sokkal fontosabb a tudás
egyszer 1 mester azt mondta nekem, h. a glettelés az a festő szakma "csúcsa", aki azt állítja magáról, h. tud glettelni, az hazudik, vagy ő maga a Mester
nos ő tudott,
mert ha láttad volna, h. milyen szerszámmal milyen felületet hozott létre, nem hitted volna el...
megkeverni a mai modern anyagot, felhúzni egy 1000 Ft-os szerszámmal, az nem tudás
de nem akarok elkalandozni :-)

ámbátor
ha engem kérdezel, h. milyen?
rozsdamentes, 'nemes' acélból készült, gumírozott markolatú
természetesen egyenes élű, ha már kopott,
"ebenguba" :-), ill. hajlott, nem ajánlott használni
pontosabban
nehéz lesz vele egyenes felületet létrehozni

a példánál maradva
egy autó motorja boxer, és minden kereke hajtott :-)
egy taxis szerint meg:
"az emberek igénylik a 'mercédeszt' "
#68 - Mek-lod
2009/08/28, 15:26
Tisztelt Kis Zoltán!

ne lepődjön meg, minden kocsis a saját lovát dicséri :-)
láttam már festő szakikat veszekedni, h. pontosan hogy is kell festeni

általánosságban elmondható, h.
mindig a felülettől függ a festés kivitelezése
és persze a megrendelő igényeitől
nem utolsó sorban a kivitelezőtől:-)
ezek után vannak szabályok, v. nevezzük őket 'mesteri beidegződéseknek', amiket illik betartani
amit ön is ír, ma már elég széles a termékskála, van miből válogatni
talán a bőség zavara? :-)
nem
nem kell megijedni, a termékeken rajta van a felhasználási módjuk, v. ha bővebben akar tájékozódni, kérjen a gyártól, forgalmazótól részletes termékleírást

az ön példájánál maradva
természetesen itt is látni kellene a falat
így 'látatlanba':
azt jól tette, h. teljesen lekaparta a tapétát
nos
ezután van aki alapozással kezd, van aki csiszolással
ha viszonylag egyenes a fal, lehet használni "Széria" glettet is,
(kisebb repedésekbe hézagerősítő szalaggal)
ami elég sokoldalú, de talán a legfontosabb, h. 10 mm-es vastagságig egy rétegben felhordható, bár a Rimano Plus A is, ami ugyancsak extra fehér, és nem sokkal drágább (régebben sokkal olcsóbb volt a "széria")
minőségileg viszont sokak szerint valóban a Rigips jobb
sztem elenyésző a különbség
természetesen csiszolással
két réteg gletteléssel megfelelő simaságú felületet lehet létrehozni,
amelyre újbóli alapozás kerülne, (festés előtt mindenképpen ajánlanám, színtől függetlenül)
pl. a Köbernek egész jó ár/érték arányú alapozója van
aztán legalább kétszer 'átguratani', persze az sem mindegy milyen festékkel

jó munkát, ha még nem készült volna el! :-)
#69 - Geree
2009/09/14, 10:09
Hi!

Most vagyunk a célegyenesben egy lakásfelújításnál. A festés előtt gletteltünk, de festéskor 1-2 helyen lejött a glett egy kicsit! :(
Mitől lehet ez? A fal elég régi, sajnos nem tudjuk milyen rétegek lehettek már a falon ezelőtt... :S


Köszi előre is! :)
#70 - Zotya
2009/10/07, 01:51
Szia Geree. Ha festéskor lejön a glett, annak egy hibája lehet, nem lett rendesen elkészítve az alapfelület a glettelésre.
Ha nem tudjátok milyen rétegek lehettek a glettelés előtt, az azt jelenti nem készítettétek elő rendesen a falat, csak pikk-pakk áthúztátok. Nagyon nem mindegy a felület előkészítése, hiszen ezen bukik az egész. 1: Le kell kaparni vakarni mindent a falról ami lejön spaklival vagy durva csiszolópapírral. (pl:budaiföldes mészfestésnél szívás, azon nem áll meg a glett még mélyalapozással sem ergo csontig le kell vakarni a falat) 2. ha szükséges mélyalapozni kell (én az új építésű házakon kívül mindenütt mélyalapozok, ezen ne múljon) 3. olvasd el mit írtak a glettes zsákra (halottam már olyan fatökűt aki poshadt esővízzel keverte a glettet, meg is szívta), felhasználási útmutató: hogyan hígítsd, mennyi a száradási illetve a bekavart anyag felhasználási ideje...stb. 4. jó munkát...
#71 - Zotya
2009/10/07, 02:00
Ha már legletteltétek és megcsiszoltátok a falat, és a festéskor lejön itt-ott, semmi gáz. Hagyjátok megszáradni az egészet. Kavarjatok ki egy kis javító glettet és húzzátok le ahol lejött, száradás után csiszoljátok meg finoman fessétek le (csak a javítást, majd ha megszáradt húzzátok le az egész szobát egybe egy réteggel. Ha jól csináljátok úgy eltűnik a javítás, hogy száradás után még surló fényben se fog látszani. Gondolom teddy hengerrel festettétek, mert annak van egy kis tapadóereje a felületre ami lehúzza a rosszul illeszkedő glettanyagot. Na ezt felejtsétek el, és korongecsettel fessetek. Az nem szedi le a glettet, lehet száradás után surló fénybe látszik a korongecset szálhúzása, de a rossz közül még mindíg ez a kisebbik rossz, mint hogy a harmadszorra is lehengerelt falon még mindíg kell javítani mert leszedi a teddy.
#72 - Zotya
2009/10/07, 02:39
Na ha már itt tartok elmesélem én hogy jártam. Mint már említettem ez a negyedik éve lesz lassan, hogy kitanultam saját magam a szakmát, semmi szakmai végzettség nélkül elkezdtem, gyakorlat mellé sokat olvastam a neten és van is egy-két piktor ismerősöm, bár ritkán adnak egyforma véleményt...na mndegy. Tavasszal beszaladt egy régi építésű jó állapotba levő vályog kockaház amiben ablakok lettek cserélve, fűtés korszerűsítve, plussz egy kis előtér hozzáépítve. Oké, mondtam. Kőművesek kész lettek, vártam a száradással 2-3 hetet és nekiláttam. Az egész házat kellett csinálni, ezért első a falak (és plafon) előkészítése. Meszes falak voltak, a mészréteg nem vészesen málott, ezért gyorsan (de alaposan) átspakliztam az egészet. Előjött egy-két repedés, de ez természetes is, azért a biztonság kedvéért lemélyalapoztam minden helységet. Vettem két nagyhenger (50m2/db) dryvit hálót, és ahol repedések voltak, a plafonokat mindenhol telibe, a sarkokat az ablakok környékét a csere miatt és a padlótól jó fél méteres magasságba behálóztam. 2 sor glettet felkentem mindenhova (összesen 35-38 zsák ment el pontosan már nem emlékszem) Megszáradt az egész, zsiráf falcsiszolóval átcsiszoltam az egészet (mióta megvettem a csiszológépet egy álom a csiszolás, na mindegy...) utánna kézzel kicsiszoltam azokat a részeket ahova a gép nem fért oda, csövek mögött, holker sakokba ...stb. Kész lett, majd újra lemélyalapoztam az egészet, és elkezdtem festegetni a helységeket két rétegbe. Plafonokat mindenhol fehérre, falakat színre, végén papír bordűrcsikot ragasztottam, illetve a csillárokhoz rozettát. Ajtókat ablakokat mázoltam zománccal, illetve az újonnan kicserélt fa ablakokat lazúrral. Plusz két szobába laminált szalagparkettát tettem le, valamint a konyhába állmenyezetet tettem. Egy hónap egy hétig tartott a meló úgy, hogy melette még van egy másik munkahelyem is (igaz alkalmanként volt egy kis segítségem is). Kész lett, szép lett. A gazdának tetszett, kifizetett, én mentem tovább. Eltelt 2 -3 hónap és felhívott, hogy reped a konyha. Elmentem és tényleg, az egyik sarok brutálisan megrepedve de úgy, hogy szinte összegyűrte a rajta levő glettréteget. Rögtön látszott sűllyed a konyhafal. Semmi gáz mondtan, kevertem ki két fángli glettet, kijavította hálóval. Mondtam ha ősz fele kipakolnak eljövök és egy óra alatt ingyen bérmentve lehúzom újra hogy szép legyen. Oké. Előtte körbenéztem az egész házat, máshol repedés nem volt. Itt az ősz, és hívott menjek el. Elmentem és majdnem seggre estem, Minden helység tele hajszál repedésekkel, van ahol elég dúrván gyűrüdve a glett, mondtam ez nem igaz hogy ennyire mozognának a falak, mert én a négy éves pályafutásom alatt ilyennel még nem találkoztam. Láttam a gazdán szarul esik neki, sokat költött rá, és én is kellemetlenül (enyhén!) éreztem magam. Velem egyidőben a ház körbe is lett szigetelve kíülről egy 5cm-es hungarocelles nemesvakolatozással. Kimentem körbenézni azt is, és bizony azon is voltak repedések nem egy. Tehát akkor csak nem én rontottam el bizonygattam, hanem tényleg a ház falai mozognak ha már kívül is repedezik a nemesvakolatos szigetelés. Láttam a gazdán érti, nem engem okol, de mégis olyan szarul éreztem és érzem most is magam a történtek miatt. Megfogadtam legközelebb ilyen nem lesz. Ha úgy látom sok a repedés egy házon az azért van mert statikailag rosszul lett építve pl:rossz az alapozás, és mozognak a falak. Ezért megbeszélem vagy festek glettelés nélkü mert hálózással is repedni fog a fal, vagyha így is jó én megcsinálom ,de nem vállalom érte a felelősséget. Hát így jártam.
#73 - Zotya
2009/10/07, 03:23
Egy kis korrekció az előzőhőz. Ez a vályogház amit csináltam belül teljesen körbe volt pucolva régi malteros vakolattal. A vakolat jó állapotban volt(!), mert ha nem lett volna körbevakolva csak a vályog falak lettek volna, akkor viszont matta behálóztam volna az egészet. Ezért találtam fontosnak csak a plafonokat sarkokkal és az ablakok környékét valamint a padlórésztől körbe felfelé.

Egyébként most nemrég csináltam egy szintén vályogházat ami nem volt körbevakolva. "Hála istennek" budaiföldes meszeléssel volt festve vagy 10-12 réteggel az elmúlt 50 év alatt, úgyhogy azzal megkínlódtam. Tíz darab nagy diszperzites vödör meszet spakliztam le, és tíz zsák gletett is kentem fel szobánként! Miután csontra levakartam a falakat egész a vályogsaralásig (sok helyen látszott a vályogtégla sor) mélyalapoztam. Mivel már sok ilyen házat csináltam, ezért én úgy mélyalapozok, hogy vettem egy 5literes kézi permetezőt, ebben feloldom egy az egybe a mélyalapozót és rápermetezem a falra jó alaposan. (Jótanács:a permetezőt használat után rögtön ki kell mosni, mert ha beleszárad a ragacsos alapozó, eldugul!) Száradása után Rigips 3-6 ossal behálóztam a palafont és a falakat telibe, majd száradás után rigips rimano plus-al lehúztam. Zsiráffal csiszoltam, újra mélyalapoztam, és festettem 2 sorral. Jó lett :-) Nem reped!
#74 - Glettes
2009/10/07, 14:37
Kedves Zotya!

A permetezős mélyalapozó felhordás ötlet nagyon jó! Ilyen leírásokból lehet tanulni!
Köszi!
ui: ha van képed küldd be az anrósoknak, biztosan felteszik, és abból is tanulunk!
#75 - Tályai Gábor
2009/10/07, 14:57
Kedves Mindenki!

Ahogy Glettes is említette, természetesen fotókat is megjelenítünk (Glettesé is ott van a beltéri galériában, köszönjük neki) akár itt a fórumba.
Ha egy kicsit is úgy érzi, hogy egy kép több lenne száz szónál, akkor vagy fel kell tölteni az internetre valahová és itt a fórumon belinkelni, vagy el kell küldeni a fényképe(ke)t az info@anro.hu email címre és majd mi feltöltjük.

Itt hívnám még egyszer fel a figyelmet, hogy a beépített díszlécekről, ledes világításról visszaküldött képekért ajándékot adunk (pillanatnyilag egy pihepuha Camel párnát, a szín úgy tudom kiválasztható).
#76 - Zotya
2009/10/07, 17:43
Oké, teszek fel képeket!!!!
#77 - Zotya
2009/10/07, 18:11
Na akkor emberek, itt vannak az ígért képek. Ez egy vályogház komplett belsejének glettelése, nem minden helységről csináltam képet, de a legjobbakat itt megosztom veletek.
Nagy minőségre ne számítsatok. a képek nokia telefonnal készültek.

1 fázis: fal előkészítése! Innen vakartam le spaklival a 10diszpis vödör budaifölsdes meszet szobánként.
Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés ZotyátólGlettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés ZotyátólGlettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés ZotyátólGlettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés ZotyátólGlettelés és szobafestés Zotyától

Miután minden helységet átkapartam, kézi permetezővel lemélyalapoztam az egészet, száradás után Rigips Rimano 3-6 gipszes vékonyvakolattal behálóztam a falakat:
Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés ZotyátólGlettelés és szobafestés Zotyától

Hálózás száradása után lehúztam Rigips Rimano Plus-al az egészet, megcsiszoltam a zsiráffal és kezdtem hengerezni a plafonokat:
Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés ZotyátólGlettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés Zotyától

Száradás után kicsaptam a csíkot, két sorral lehúztam a falakat, bordűr csíkot ragasztottam. és ennyi (rozetta ésegyéb más stukó a gazdának nem kellett):
Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés Zotyától
#78 - Zotya
2009/10/07, 22:49
Egy kisfolyosó tapétázása.
Így nézett ki amikor elkezdtem:
Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés Zotyától

És így amikor kész lett:
Glettelés és szobafestés Zotyától Glettelés és szobafestés Zotyától
#79 - Tályai Gábor
2009/10/09, 07:53
Kedves Zotya!

Köszi a képeket, az info@anro.hu-ra küldd el légyszíves a címedet és megy a párna.

Köszi!
#80 - Zotya
2009/10/09, 13:21
Szia Gábor.
Milyen párna?
#81 - Tályai Gábor
2009/10/12, 09:08
Kedves Zotya!

Ilyen párna.
#82 - Motyovszki Tibor
2009/10/24, 08:22
Üdv Mindenkinek!

Nekem ez a mélyalapozás nem világos, végigolvastam a kapcsolódó írásokat, ismerős festőket is kérdeztem, de nem egyértelmű a "mikorja", glettelés előtt vagy után. A megvásárolt termék leírásában a glettelés után írja, a festők és a fórumokon pedig ki előtte, ki utána s ki mindkét esetben alkalmazza, ajánlja.
Azt értem, hogy mire való, de azt nem, hogy "mindegy" mikor.

Jelen helyzetben egy sárfalas ház konyhája a "tét". Leszedett fűrészporos tapéta után lekapart falak, még glettelés előtt. A mennyezeten látszik, hogy volt mélyalapozás de nagyon sok helyen felpattogzott a tapéta lehúzásával (mely meglepően könnyen és nagy darabokban jött le, mindenféle előkezelés nélkül).

Előre is köszi a segítséget
#83 - Adrian
2009/10/25, 20:50
Sziasztok,

szuksegem lenne egy kis segitsegre. Van egy normal vakolt, parszor atfestett falam (nagyon halvany barna szin, elegge vekony reteg, alatta meszelt fal). A vakolt fal felulete elegge erdes-szuros, es mivel szeretnek citromsarga szint, es a falon is van mar par hiba, ezert szeretnem atglettelni a szobat (, hogy sima legyen a fal es jol mutasson az elenk szin rajta).

Milyen elokeszuletek szuksegesek ehhez? Le kell vakarni a mostani festekreteget? Milyen glett anyagot ajanlotok?
#84 - Tóth Balázs
2009/11/02, 17:21
Üdv Mindenki!

Van egy kérdésem. :-) Gipszkartont szeretnék glettelni. Eddig igazán sima felületet csak a Rimano 0-3-al sikerült elérnem, de erre azt írják, hogy gipszkartonra nem ajánlott. Ha a gipszkarton előbb átkenem mondjuk Rimano Plus (A)-val (ez ajánlott) utána már hesználhatom a Rimano 0-3-at? Egyáltalán miért is nem ajánlott a Rimano 0-3. Köszönöm a segítséged!
#85 - Zotya
2009/11/09, 00:22
Sziasztok :-)

Motyovszki Tibor: Mélyalapozás glettelés előtt és csiszolás után (festés előtt) kell. De, ez mindíg a fal minőségétől, állapotától függ. Tehát elhagyható némely esetekben, de ezt mindenképen csak szakember döntése legyen, aki kellő képen fel tudja mérni a fal állapotát, ezt így látatlanból elmagyarázni nem lehet. Sárfalas ház leszedett és alaposan (!!!!) lekapart falra én feltétlen (még így látatlanból is ) mélyalapozást ajánlok (ezzel nem rontassz el semmit) glettelés előtt(!) és csiszolás után(!) Márha festeni szeretnéd. "A mennyezeten látszik, hogy volt mélyalapozás de nagyon sok helyen felpattogzott a tapéta lehúzásával (mely meglepően könnyen és nagy darabokban jött le, mindenféle előkezelés nélkül)." A mélyalapozás nem látszik. A tapéta feltehetően azért szedte le, mert nem volt a tapétázás előtt rendesen előkészítve a plafon, vagy egyéb beázás ill. nyírkosodás miatt a fal megszívhatta magát nedvességgel ezért vesztett állagából amit lehúzott a tapéta.

Adrian: Én azt mondom az érdes szúrós felület és a falon levő pár hiba miatt (amit nem részleteztél mi is valójában) vakard le, ami állhat egy durva (40 vagy 60-as) csiszolóvászonnal történő átcsiszoládssal (de rendesen). Utánna mályalapozás, Riggips Rimano Plus egy réteggel, (de ha úgy látod ez nem elég még egyel) gletteld át, csiszolás, mélyalapoás újból, és festés (én 2 rétegbe szoktam). Ennyi.

Tóth Balázs: Rámész a Rimano honlapjára és ott részletes leírást találsz melyik glettanyag mire való és miért (ezt hagy ne ecsetelgessem itt hosszú sorokon keresztül). Megtalálod a hanlapjukon a gipszkarton glettelését hogyan és mivel csináld. Én a lapok illeszkedéséhez bandázs (üvegszálas) szalagot tennék, sarkokba (plafon-fal találkozásához) aprólyukú keskeny dryvit szalagot, és telibeglettelném az egészet egy réteggel (nem csak az illesztéseknél). Anyag Rigips Rimano Plus. Utána csiszolás, a mélyalapozás itt már sztem elhagyható de inkább ne spórolj vele nem éri meg, és festés 2 rétegben. Ennyi.

Remélem tudtam segíteni, sziasztok.
#86 - Tomszi
2009/12/01, 14:17
Le szeretném szedni a tapétát a falról és festeni a falat. Le kell glettelni előtte a vakolatot vagy simán lehet rá festeni?
Kösz!
#87 - Tályai Gábor
2009/12/01, 16:09
Kedves Tomszi!

Két esély van:

1. A fal még nem volt eddig glettelve -> glettelni kell. Ilyenkor mindig könnyen lejön a tapéta (pl. betonfal esetén).

2. A fal már volt glettelve -> ilyen esetben nehezen jön le a tapéta, szinte biztos, hogy kaparni kell, valamint a tapétaragasztó nem a legjobb / legsimább alap -> glettelni kell :)

A tapéta leszedése:
- Először próbáljuk meg csak simán lehúzni a falról, láttunk már olyat is hogy harc nélkül lejött (egy csehszlovák gyurmafilmben...)

- Jól vizezzük be a tapétát. Amint valamennyire felszívta a vizet vizezzük be megint és hagyjuk, hogy az is szívódjon fel.

- Ezután egyik sarkánál fogva megpróbálhatjuk lehúzni a tapétát, ha sikerül az jó, ha nem sikerül akkor marad a spaknival lefeszegetés / lekaparás.

- Az utolsó fecnit és ragasztófoltot is távolítsuk el a falról, ha késznek ítéljük, nézzük át még egyszer. Ez azért fontos, mert ezután glettelni fogunk, és a nedves glettnek megvan az a jó tulajdonsága, hogy azonnal feloldja a maradék ragasztót / tapétát, ami azonnal bele is keverődik a glettelő anyagba -> szép csíkos lesz a glettelés.

A víz felhordásához kisebb helyiségek esetén egy kiürült szórófejes flakon (Clin pl.) is megteszi, azonban nagyobb helyiségekhez érdemes kölcsönkérni egy permetezőt, bármilyen hülyén is hangzik, mert a Clines flakon pumpálásától 50 m2 után Popeye is megirigyli az alkarunkat.

A neccesebb helyekre van aki gőzölős vasalót ajánl, ez rendben is van mert a tapéta leszedő gépek is forró vízgőzzel működnek, én azonban nem ajánlom, mert szerintem balesetveszélyes.

Ha nem sikerül, még mindig rá lehet tapétázni :)
Egy szobafestő ismerősöm szerint azért terjedtek el ezek az egy falas tapéták (pl. a szoba 3 fala festett színű a negyedik pedig egy eltérő színű, erős mintás tapéta), mert ott nem tudták rendesen leszedni az előzőt :D

Sok sikert, ha kész van jöhet egy (sok) fénykép!
#88 - Tomszi
2009/12/01, 20:01
Kedves Gábor!

Köszönöm a gyors és szakszerű választ. Először azt hiszem, hogy rá kell szánnom magam a műveletre. Csak a vakolatra volt ragasztva, glettelve nem volt. Ettől félek leginkább, hogy szép egyenletes legyen.
#89 - Szava László
2010/01/15, 13:58
Üdv. minden fórumozónak!

Először csinálok saját magam ilyen munkát, úgyhogy aggódom egy kicsit milyen is lesz, illetve kaptam azért infót de lenne egy-két kérdésem.

Tapéta fal volt egy lakás előterében, van amely részét glettelték, van ahol nem (gondolom azt a falfelületet húzták le, amit szükséges volt..), de ahogy nézem ez a tapétázás előtt festve is volt valamikor...

Nos, az egész tapétát leszedtem, teljesen, illetve lekapartam amennyire csak tudtam a festékes részeket is, de van ahol kicsit bele is kaptam (szerintem) a régi glettelésbe, azt hagytam, majd lekentem mély alapozóval, mindez történt tegnap du.

Ma már mehet rá egy réteg glett, vagy még csiszoljam?

Köszi a választ!

Üdv.:
szl
#90 - Jászl
2010/01/31, 15:34
Üdv mindenkinek. Én olyan problémába ütköztem, hogy egy diszperziós festett falat átcsiszoltam amennyire csak lehetett 120-as papírral. Utána mélyalapoztam gletteltem újra csiszolás és festettem, de amikor festettem a hengerrel egy két helyen lejött a glett is. Tudna valaki segíteni, hogy mit ronthattam el. Szeretném a szobát is megcsinálni, de nem szeretnék újra ilyen hibába ütközni segítségeteket előre is köszönöm!
#91 - Prágainé Szüts Éva
2010/02/17, 15:46
Sziasztok!
Szeretnék mindenkit üdvözölni, és megköszönni a sok értékes választ, amiből már én is merítettem...
A lakásomban szeretném felújítani a falakat (glettelés, festés). Egy szobával már próbálkoztam, de egyre csak újabb kérdéseim jönnek, amiket szeretnék a hozzáértőkkel megbeszélni.
Kezdeném az elején:
1. A diszperziós festékkel festett falat át kell-e csiszolnom a festés előtt? Ha igen, akkor annak mi a szerepe? Megpróbáltam megcsiszolni a falat, de a d. festék olyan keményen kötött a felületen, hogy "lecsúszott" róla a csiszolópapír.
2. hogyan kell a repedést glettelni, ha a repedés a plafon és az oldalfal találkozásánál fut végig (jó hosszan)? - nem férek hozzá.
3.glettelés közben, amikor húzom a spaklival az anyagot, un. foltok keletkeznek a síma gletten, olyan, mintha valaki a körmeivel kikapart volna belőle. Azt gondoltam, talán nem jól van kikeverve az anyag, vagy szárazabb darab keveredett bele, de semmi ilyet nem találtam.
4.az első glettelés és csiszolás után - a köv. glettelés előtt -, elő kell-e készíteni a falat? Pl: bevizezés, alapozás?
5.az ablakok, ajtók éleit hogyan kell glettelni? Élet hagyjak, vagy le kell húzni az élet tompára?
6. a falsíkban van egy csomó hullám, jobbról-balra, felülről-lefelé.
Hogyan tudom gletteléssel a falat a lehető legegyenletesebbé tenni? Ugyanez van az ablakoknál is.
Mikor kell használni a dryvill csíkot, v. hálót?
Kezdetnek ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni. Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Évi
#92 - Prágainé Szüts Éva
2010/02/17, 15:59
Az előbbiekhez még lenne egy kérdésem: hogyan kell glettelni a fal előtt (1-2cm) futó csöveknél, radiátoroknál (most a fűtési szezonban nem szedném le a radiátorokat, viszont a falfelújítást szeretném elvégezni). Köszönettel: Évi
#93 - Daniel Szucs
2010/02/22, 12:21
Sziasztok,

nekem is lenne par kerdesem.

Regi polgari lakasban gipszkartonbol emeltunk falat.
Szakember csinalta, glettelest, festest is. Az elkeszulte utan kb fel evig semi baj nem volt. Akkor kb pillanat allat megjelent egy par centis repedes, aztan meg egy. Ezek apro hajszal repedesek, es ott, ahol a kartonok illesztese van. Nem egymas mellett, hanem teljesen mas reszen.

A kerdeseim:

1, vmit elrontottak, nem megfelelo anyag?
2, vagy egy oregebb belvarosi haznal ugyis lesz ennyi mozgas?
Ez esetben vhogy elkerulhetoek az ilyen repedesek?
3, javitasra javasoltok vmit?

Koszonom!

D.
#94 - Tályai Gábor
2010/02/22, 14:55
Kedves Jászl!

Ha a hengerre tapad a glett (vagy a festék) akkor az alappal van a baj. A meglévő glett / festék nem tapad elég erősen az alapra, inkább a hengerre.

Kedves Éva!
1. Festés előtt a falat nem feltétlenül kell csiszolni, akkor szokták, ha az előző festés felpúposodott / elvált az alaptól. Ha nehéz csiszolni, akkor nem kell :)

2. Az oldalfal és a mennyezet találkozását díszléccel szokták eltakarni. Régen vakoláskor vastagon elhordták az anyagot a sarokba, majd sörösüveggel meghúzták a holkert.

3. Ezt nem látom így magam előtt, talán túl sűrű a glett?

4. Én nem szoktak vizezni, viszont van aki esküszik rá. Próbáld meg mindkét módon és döntsd el melyik könnyebb / szebb.

5. Az ablakok ajtók éleit ha csak lehet érdemes "hegyesre" glettelni, viszont nagyon nehéz. A legömbölyített éleket sem túl egyszerű elkészíteni, ha ezzel problémád van, tudom ajánlani a PVC élvédőinket.

6. Ha a falsíkban látható hullámok vannak (főleg, ha minden irányba), akkor az nem glettelési, hanem vakolási feladat. Ezt vakoláskor úgy szokták megoldani, hogy egy hosszú (akár 2 méteres) glettvassal simítják végig a falat mindkét irányban.

6+1: Fűtéscső alatti glettelés: én ezt speciel annyira útálom, hogy inkább eltakarom a csöveket. Mivel a glettelő általában nem fér be a csövek alá, így marad a gyakorlás. Zárójelben: vagy vegyél elő egy egyenes műanyag vonalzót és amikor senki sem látja, húzd azzal simára a glettet a csövek alatt :)

Kedves Dániel!

A repedés két okból keletkezhetett hirtelen:
- nagy hő és páraingadozás (ez most a mínusz 10 fokokban, és a rengeteg csapadék mellett különösen valószínű)
- az épület mozgása (életkortól függetlenül előfordulhat)

Repedések gipszkarton szerkezetekben minden további nélkül előfordulhatnak. Ha hajszálrepedések (és nem feltűnőek), akkor a következő festéskor kap egy sor glettet és kis szerencsével nem kell többet hozzányúlni. A mestert esetleg meg lehet kérdezni, hogy használt-e a gipszkartonhoz hézagerősítő csíkot, de valószínűleg igen.
#95 - Urbán Katalin
2010/02/28, 11:44
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következők miatt:
Kb. 3 éve a szuterinból felvezető lépcsőházat, ami meszelve volt, alapozó felvitele után kifestettem diszperzittel. Borzasztóan elkezdett penészedni, óriási a páralecsapódás a falon(nem fűtött helyiség), a bejövő vízvezetékről szintén csepeg a pára. Gondolom ennek a helyiségnek jobb lett volna ha marad a meszelés. Szeretnék visszatérni a meszeléshez, külső hőszigetelésre egyenlőre nem telik. Elegendő lecsiszolnom a falat, és egyáltalán le lehet-e csiszolni a diszperzitet? Természetesen meszelés előtt penészgátló adalékkal kezelném a falat.
Segítséget előre köszönöm!
Szép napot mindenkinek, Kata
#96 - Kis Zoltán
2010/02/28, 16:40
Sziasztok!

Nem találtam kifejezetten gipszkartonos csináld magad oldalt, ezért ide írnék.

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 5x4 méteres szobába szeretnék körbe egy álmennyezetet csinálni, hosszában félbevágott gipszkarton szélességben, tehát kb 60 cm lenne a falaktól. Az álmennyezet és az eredeti mennyezet szintkülönbsége 12cm lenne, mivel RV-08-A rejtett világítás díszlécet szeretnék rakni a találkozáshoz. Ebbe majd rejtett világítás is menne.

Kérdésem az lenne, hogy a gipszkarton felfogatására a fém profilokat hogy csináljam meg, illetve miket használjak? A falra 12cm-re (-kartonvastagság) a plafontól oké, hogy rakok valamilyen U(d?) profil szerűséget, és a plafonra is valamilyen hasonlót kb 60cm-re (fél karton). De mit tegyek a levegőben lógó sarokra? Illetve hogy függesszem fel?

Köszönettel, Kis Zoltán
#97 - Kjan
2010/03/01, 21:05
Sziasztok!

Nagyon tetszik az oldal és örülök, hogy sok használható ötletet találtam.

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy a " Beltéri díszítőelemek galéria (2007) " képei között találtam egy olyan falfestést ami nagyon megtetszett, de nem tudom, hogy pontosan mivel lehet előállítani ezt a hatást. Konkrétan a 47, 48 és a 49. - ik sorban lévő csillogó falfelületre gondolok.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv.: Jani
#98 - Tályai Gábor
2010/03/02, 10:57
Kedves János!

Szerintem az tapéta.
#99 - Kjan
2010/03/02, 12:09
Köszönöm a gyors választ.

Találtam (számomra eddig ismeretlen) kenhető(folyékony) tapétát, amibe csillámport lehet szórni.
Nem tudom van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, mert próbáltam utánajárni, de eléggé megoszlanak a vélemények ezekről a tapétákról?!
#100 - Tályai Gábor
2010/03/03, 08:42
Tisztelt Kis Zoltán!

A felfüggesztéseket ilyen módon (is) el lehet készíteni:

Gipszkarton felfüggesztése

Szürke: gipszkarton lap
Fekete: L alakú alumínium profil

Ha nem egyértelmű, akkor megpróbálom jobban kibontani.
#101 - Prágainé Szüts Éva
2010/03/03, 14:40
Tályai Gábor:
Köszönöm szépen a jó tanácsaidat, próbálok élni velük! Elnézést a későbbi válaszért, de otthon nincs internetem, csak a könyvtárban tudok ezzel foglalkozni. Évi
#102 - Farkas Tamás
2010/03/07, 21:43
Segítség !!!
Tapétát szedtünk le a panelről,szűz puci panelt gletteltünk telibe,utána + 1 javító glettelést adtunk neki. A probléma ott kezdődik,hogy nagyon foltos maradt a glettelt fal ( fehér-szűrke),ami kb.egy hete szárad. Mit tegyek vele,hogy fehér legyen ??? Széria gletet használtam.
Segítségeteket előre is köszönöm.
#103 - Tályai Gábor
2010/03/08, 13:35
Kedves Tamás!

Nem derült ki: megszáradt-e már a glett? (Bár egy hét alatt meg kellett száradnia).

Ha nem száradt meg akkor az a baja. Ha megszáradt, akkor sem biztos, hogy baj van vele, legfeljebb helyenként eltérő a glett vastagsága.

Meg kellene próbálni egy foltos falat kétszer lefesteni és megnézni, hogy úgy kifehéredik-e.
#104 - Székely Viktor
2010/05/01, 21:52
Üdvözölnék mindenkit itt a fórumon

Leírnék itt egy két dolgot hogy aki arra vetemedik hogy saját maga fesse ki a lakását
Én 2006-ba kezdtem hozzá építkezni Amit csak lehetett magam vagy ismerőseim segítségével csináltam meg A lakás 2007-re kész is lett kivéve a festést Mivel hogy a pénzünk már elfogyott így családi segítséggel simán csak kimeszeltük két sorral hogy a lakhatási engedélyt megkaphassuk és így be is tudtunk költözni az új házba Azóta eltelt egy pár év és kitaláltuk hogy most már jó volna kifesteni a lakást színesre Megkérdeztem 1-2 festőt hogy kb. mennyiért glettelnék meg festenék ki a lakást Hát dobtam tőle egy hátast Ezek után úgy gondoltam hogy saját magam kezdek hozzá mert ha még egy év alatt is festem ki a lakást akkor is megspórolom azt a fél milla munkadíjat
Az első szobához hozzákezdtem közel egy hónap alatt csináltam meg munka mellet Azt hittem hogy sohasem lesz kész de aztán sikerült Továbbiakban a kis helyiségek következtek WC,Gardrób,Mosókonyha,Spájz,Fürdőszoba Hát ezek már könnyebben mentek de azért itt is megszenvedtem vele mire kész lett Most ott tartok hogy már csak a nappali híja van amit ha minden összejön akkor a nyáron egy hét alatt meg is fogok tudni csinálni Miközben dolgozgattam otthon közbe megismerkedtem egy festővel aki elmondott ezt azt mit hogyan és miként csináljam Ha már az elején valaki ezeket elmagyarázza akkor már rég kész lennék az egész lakással
#105 - Székely Viktor
2010/05/01, 22:21
Itt leírnám hogy én miként csináltam meg a glettelést és a festést
Egy pár képet is majd fel fogok tenni hogy milyen is lett
Legelsőnek mindent kipakoltam leszedtem a szobából hogy semmi sem akadályozzon a munkában /lámpák, karnisok, kapcsolókat is beleértve/
Aztán spaklival lekapargattam a fölösleges malter maradékokat
-egy sor falfix
Én azért kentem le hogy a fövény szemcséket lekösse valamennyire mert a glettelés közben piszkosul zavaró az ha a glettvas alatt a kis kavicsok barázdákat rántanak bele a glettelésbe
Így három sor glettet adtam a szobának aztán pedig jöhetett a csiszolás Én csiszoló szivaccsal csiszoltam át a falat Mert a csiszoló vászon nagyon durván belecsiszolt a falba arról meg nem is beszélve hogy nem győztem venni a csiszoló vásznat
Miután kész lettem a csiszolással utólagos glett javítgatással aztán felraktam a holkert a helyére festhető fugaszillal Miután felragadt a helyére kifugáztam a széleit aztán meg vizes újjal meg elhúztam a felesleget Miután megszáradt aztán egy sor falfixet adtam neki hogy a festésem ne foltosodjon be aztán jöhetett az első sor festés Miután kész lettem vele hagytam megszáradni Aztán újból átnéztem a falat és ha netán még valahol nem vettem volna észre a hibát akkor azt glettel kijavítottam De azt hozzá kel tennem hogy a javító glettet már a festékkel kavartam össze hogy maga a javító glett is hasonló színű legyen mint a falam Aztán óvatos csiszolás Miután ezzel kész voltam nekiláttam a következő sor festésének De még mielőtt az egész falat lefestettem volna előtte amit javítottam azt festettem le Aztán kezdtem hozzá az egész fal lefestéséhez
#106 - Székely Viktor
2010/05/01, 22:35
Leírnék egy glett receptet is hogy könnyebbe és gyorsabban tudjunk glettelni
Én rengeteget szenvedtem azzal hogy a glettem hamar megkötött nem győztem kifelé dobálni a száraz anyagot Arról meg nem is beszélve hogy nem egy olcsóság maga az anyag sem Ha kezdett már rám kötni a glett és azt kentem fel a falra akkor táskákban fordult lefelé a falról Arról meg nem is beszélve hogy nem győztem kijavítgatni a következő sor gletteléssel
Glett recept
Elmegyünk a háztartási boltba és veszünk tapéta ragasztó abból is az olcsóbbikat Mivel hogy nem igazán olcsó már a ragasztó sem
Aztán engedünk egy vödörbe vizet /csak ne tele/
Aztán elkezdjük bele szórni a ragasztót úgy mint ha sóznánk a levest Arra ügyeljünk hogy minél jobban morzsoljuk szét a ragasztót A ragasztót addig adagoljuk a vízhez míg a ragasztónk nem sűjjed
#107 - Székely Viktor
2010/05/01, 22:58
Aztán öntünk a tetejére még egy kis vizet hogy teljesen ellepje a ragasztót Másnapra kész is van az anyagunk amit keverőszárral simára keverünk ki Én egyszerre egy fél zacskónyit kevertem be
Mivel hogy nem tapétát akarunk vele ragasztani így önthetünk még hozzá egy kis vizet pluszba hogy ne keljen egy vagon ragasztót megvennünk Én utólagosan úgy számoltam hogy 1 zacskó tapéta ragasztóval olyan 15m2-es szobát ki lehet vele gletteln
miután kész van az anyagunk akkor a ragasztóval keverjük ki a glettünket De arra különösen vigyázzunk hogy csak magát a ragasztót használjuk bekeverésre mert ha vizet öntünk hozzá akkor pillanatok alatt meg fog kötni az anyagunk És dobhatjuk ki az egészet Maga az elkészült glettünknek olyannak kel lennie mint a margarinnak se nem keménynek se nem hígnak Ezt úgy tudjuk megállapítani hogy felkenünk egy kis glettet a glettvasra és ha oldalra fordítjuk nem folyik le róla akkor jó az anyagunk
De ezt majd mindenki tapasztalni fogja hogy mikor lesz legjobb az anyag
Az így kikavart glettel akár négy órán keresztül is dolgozhatunk anélkül hogy ránk kötne az egész anyag Én mindig egy negyed diszperzites vödörrel kavartam be amit két óra hossza alatt ki is tudtam kenni a vödörből Annyit még hozzá szeretnék tenni hogy aki ezzel a receptel dolgozik az rengeteg időt megspórol azzal hogy nem kel kevergetni állandóan kifelé az anyagot Meg arrol nem is szólva hogy sokkal krémesebb anyagot kapunk Amivel könnyebben is tudunk dolgozni Legvégén még annyit szeretnék hozzátenni hogy mivel a glettünk nehezebben köt meg így a falon is később fog megkötni Én mindig úgy csináltam hogy egyik nap gletteltem másnap meg lecsiszoltam már a megszáradt falatt
#108 - Székely Viktor
2010/05/01, 23:11
Ahogyan ígértem felteszek egy pár képet is hogy nekem hogyan is sikerült megcsinálnom
Ha netán valakinek valami kérdése volna akkor ha tudok válaszolok rá mivel hogy én is a magam kárán plusz egy kis segitséggel csináltam meg
A nappalit már ezek után gyerekjáték lesz megcsinálnom Itt az oldalon találtam egy két fényképet is hozzá
Miután kész lettem a szobával egy két ismerősöm nem akarta elhinni hogy mindet egyes egyedül magam csináltam meg És már azt is kérdezgették hogy náluk nem vállalnám be a festést :)
#109 - Székely Viktor
2010/05/01, 23:24
Glettelés előtt - Székely Viktor fotói Glettelés közben 1. - Székely Viktor fotói Glettelés közben 2. - Székely Viktor fotói A kész kisszoba 1. - Székely Viktor fotói A kész kisszoba 2. - Székely Viktor fotói A kész kisszoba 3. - Székely Viktor fotói A kész kisszoba 4. - Székely Viktor fotói
Az utolsó képen a gyerekszoba látható. Ezt a szobát csináltam meg elsőnek.
#110 - Tályai Gábor
2010/05/03, 16:55
Tisztelt Székely Viktor!

Szerintem minden olvasónk nevében megköszönhetem a tartalmas és minden részletre kiterjedő leírást. A holnapi nap folyamán felteszem ide a képeket, hogy ne kelljen a linkeket másolgatni.

Megpróbálok a képekért egy ajándék Shaggy lábtörlőt küldeni, ha megfelel.
#111 - Székely Viktor
2010/05/03, 21:43
Tisztelt Tályai Gábor

Nagyon köszönöm az ajándékot És ha a nyár folyamán elkészül a nappalim akkor azt is felteszem az oldalra
#112 - Bafy
2010/06/07, 21:19
Üdvözlök mindenkit!

Nem lesz az hátrány a csiszolásnál (vagy később), ha csak nagyon vékony rétegben glettelem le a falat? (Panel és festve lesz.)

Köszi előre is!
#113 - Bafy
2010/06/07, 23:44
Ja, és még annyi lenne a kérdésem, hogyha nem elég fehér a glettelőgipsz, amit használok, az mennyire fog látszani később, hogyha fehérre akarom festeni a falat, főleg, ha le is alapozom festés előtt (az itt olvasottak alapján gondolom, hogy le kell alapozni festés előtt)?
#114 - Adrienn
2010/06/10, 15:03
Sziasztok,

még életemben nem gletteltem, de most rászánnám magam. vettem előre bekevert glettanyagot, hátha akkor nem lesz se túl sűrű, se túl hig. használt már valaki ilyet? ha igen, legyen szives, ossza meg velem a tapasztalatait.

köszönöm előre is
#115 - Adrienn
2010/06/11, 13:27
mivel senki nem válaszolt, nekiállok hétvégén, aztán majd megirom én, hogy mire jutottam,hátha valaki előrébb jut vele. addig is mindenkinek kellemes faljavitást. :)
#116 - Tályai Gábor
2010/06/15, 13:40
Kedves Adrienn!

Személy szerint én még nem használtam ilyen előre bekevert glett anyagot, hacsak nem a sima Glettelőgipszet hívod így (kép a cikk elején). Ha nem ez vagy nem ilyen, akkor a nevét is írd meg, ugyan már késő, hogy megkérdezzek valakit, de a későbbiekben tudom, milyen anyagra kell gondolni.

Mindenesetre várjuk a tapasztalataidat, bármilyen anyaggal is dolgozol.

Jó munkát!
#117 - Medilingua Bt.
2010/06/17, 08:29
Egyik hozzálónk is panaszkodott arról, hogy sok bekeményedett glätt-gyps került a szemétbe. Nos és a lecsiszolt port összeszedtem és újra vízbe fojtottam. A keletkező glett-masszát újra felkentem glett-vassal. Tökéletesen megfogta a falat! Ha festéskor a glett lejönne hengerrel, korong-ecsetet választok. Én elmeorvos vagyok és fordító, de gyakorlatias. Ki kell próbálni. A gipsz - ha le is nézik szobrászati anyagként a kőhöz, fémhez és fához képest - szerény és így mindent hagy magával csinálni; római találmány (elcsalták vele a márványt), kár, hogy lenézik. A barokk műmárványok egyike-másika pl. állítólag az igaznál is is drágábbak, de hogy fantiáziadúsabbak-cifrábbak-szebbek, az sokszor igaz.
Ajánlom, nagyon gyengén vizezzük előre a falat vagy sehogy, mert átütnek a korábbi alapok (pl. barna budaiföld).
Olykor a fehérnek árult glett szürke és foltos.
#118 - nagy zoltan
2010/06/20, 08:55
Sziasztok
Nagyon jó ez az oldal és én is tanácsot szeretnék kérni.
Konyha felújjításba kezdenék, először is a padló, ahol egyenesbe kellene kihozni a betont, aztán arra gondoltam, hogy egy vékony szigetelő fólia, erre osb lapot raknék 10 mm-est, az osb úgy méterenkénk lefurni és rögzíteni düberrel, erre rá pediglen linóleumot, szerintem nem lenne olyan hideg így mintha padlócsempézném. A falak téglák, vakolva, meszelve, a felület egyenletes , ezért csak mész lekapar, és 2-szeri glettelés.Nem értem ezeket az alapozó dolgokat, vajon ez így is jó lesz? Végül diszperzitet rá. Vajon mindegy-e milyen diszperzitet hengerelek, merthát a konyha párás, nem e fog penészedni?
Előre is kösz a segítséget!
#119 - czuppon angela
2010/07/13, 01:56
szia mindenkinek. egy jo nagy tanacsra lenne szuksegem. van egy pici kis vagyog hazam, a belso falakat szeretnem helyere hozni mivel a 40 eves meszeles szepen jon le, es mivel a teto mar teljesen kilett cserelve ezert meg repedesek is lettek, igaz nem nagyok, de igy nagyon csunya es mivel oreg is eleg gorbek a falak. de nem szeretnem elzarni a vagyog jo tulajdonsagat..... szeretnem tudni hogy mivel lehet megoldani a falakat, valaki azt mondja hogy a meszhabarcs a jo, valaki azt hogy atkell menni glettel az egeszen...csak annyit tudok hogy nem lehet cement benne. elore is koszonom
#120 - Székely Viktor
2010/07/16, 16:05
Szia Nagy Zoltán

Nem tudom hogy aktuális-e még a dolog vagy netán megcsináltad a konyhádat Én véleményem szerint nemigazán tartom jó ötletnek hogy az ajzat betonra osb lapot szertél rakni Mert mivel ráadásul még a konyhába ahol legnagyobb a páratartalom Azt nem írtad hogy az ajzatod le van-e szigetelve vagy csak simán le van betonozva Mivel hogy ha nincsen leszigetelve akkor az összes párát fel fogja szívni az osb lap és onnantól kezdve el kezd rohadni az egész Ha a konyhában nem fogod tudni csökkenteni a páratartalmat mint pl/páraelszívó valamilyen szellőztetővel/ akkor ha legletteled a falat aztán lezárod a fal pólusait falfestékkel akkor biztosnak tartom hogy bepenészedik a konyhád
Ez csak az én magánvéleményem de jobb ha egy kőművest vagy esetleg festőt megkérdezel mert-ő nekik már nagy tapasztalatuk van ezen a téren

Üdv Viktor
#121 - Székely Viktor
2010/07/16, 16:51
Szia Czuppon Angela

Vályog ház falai rendbetétele nem kis feladat ráadásul még az is lehet hogy bele öltök egy nagy csomó pénzt és a falak így is megrepednek Mivel hogy nem új építésű házról van szó így mindig lesz rajta mit javítgatni
Azt nem írtad hogy a falak sárral tapasztva vagy pucolva vannak Ha tapasztott a falad akkor azt teljesen le kel szedni vályogig és ha szükséges akkor a vályogot is meg kel faragni hogy a falat valamennyire ki lehessen egyenesíteni Aztán mehet rá a nádszövet és utána lehet bepucolni a falat malterral Aztán meg ki lehet meszelni Én helyedbe várnék még 1-2 évet a festéssel mert a falad úgy is meg fog repedezni És csak aztán glettelni meg festeni Ha a falad pucolt akkor csak annyi a dolgod hogy kijavítod a hibákat aztán glettet neki aztán mehet rá a festék Ha maga a pucolt fal nagyon görbe akkor azt újrapucolással lehet javítani Vagy marad görbén ha nem szeretnél olyan sok pénzt rááldozni
A cementről meg csak annyit fűznék hozzá hogy ha nem teszel a malterba cementet akkor az sohasem fog megkötni neked
Vagy ha a régi módszerrel újratapasztod a falat akkor ahoz tényleg nem kel hozzá cement De attól ne várd el hogy a falak simák lesznek
Vakoláshoz: fövény, cement, mész meg persze víz kel Meg egy jó keverő
Sár tapaszthoz meg : Sárgaföld meg szalmatörek meg persze víz kel De régebben még az öregek lótrágyát is használtak hozzá
Üdv Viktor
#122 - Székely Viktor
2010/07/16, 17:04
A fal repedéseit gipszkarton szalaggal lehet eltüntetni Amit bármelyik festék boltban meg lehet venni Ezt a szalagot még glettelés előtt kel felrakni a repedésekhez Ha vastagabb repedést kel eltüntetni akkor ahoz is lehet kapni olyan gyurmafélét amit a repedésbe kel nyomkodni és aztán glettelni a falat Vagy még esetleg van egy másik megoldás hogy ez egészet le gisz kartonozod aztán az biztos hogy egyenes lesz és azt fested le De ahogyan neked szimpatikusabb
#123 - Petya
2010/07/27, 10:12
Üdv,
Egy szoba felújítására vettük magunkat, amely utoljára 90-be lett meszelve. Annyit kell tudni a helyiségről hogy vakolás után lett meszelve. Ha glettelni szeretném akkor teljessen el kell tüntetni a meszet a falról (Esetleg valami glettelés előtti alapozás?)? vagy elég spaklival átmenni rajta, esetleg lecsiszolni? Elkezdtem spaklival vakarni, de itt ott fehér maradt.
Válaszokat előre is köszi
#124 - Székely Viktor
2010/07/31, 20:45
Szia Petya
Ha vastagon áll rajta a mész a falon akkor azt amennyire csak lehet le kel kaparni Ha nem akkor spaklival áthúzod a falat már ha jön le vele valami aztán egy durvább csiszoló vászonnal egy kicsit megcsiszolgatod Nem kel teljesen lekaparni az összes meszet a falról csak annyira kel letisztítani a falat hogy ne maradjon rajta olyan felület ami könnyedén lemállik a falról Aztán adsz neki egy sor FALFIX-et Ez azért lesz jó mert leköti neked a port a falon és jobban fog tapadni a falhoz a gletted Meg arról nem is beszélve hogy az első sor glettel nem kel annyit kínlódni hogy valamennyire egyenletes legyen
#125 - Székely Viktor
2010/07/31, 20:53
Meg még annyit szeretnék hozzáfűzni hogy ha átcsiszoltad a falat akkor amennyire csak lehet a falat portalanítsuk le Mert sok bosszúságtól szabadulunk meg Én seprűvel szoktam leseperni Már amennyire le lehet
#126 - CSEFÓ ISTVÁN
2010/08/04, 22:28
Sziasztok!
Normál gipskarton hézagolásával már végesztem.
A teljes felületi glettelést széria glettel vagy Rimano plus A -val tervezem,még nem tudtam dönteni.Van aki az egyiket v. aki a másikat dícséri.Olyan fórumtárs véleményét szeretném kérni aki már használta mindkettőt GIPSKARTON glettelésére.Előnyös-e valamilyen alapozás glett előtt?Tudom a festés előtt mindenképpen kell.
A válaszokat előre is köszönöm!
#127 - Tályai Gábor
2010/08/06, 15:03
Kedves István!

A glett anyagokról tudok nyilatkozni: szerintem a Széria glettet sokkal-sokkal könnyebb csiszolni. Alapozni nem szoktunk, de hátha valaki majd engem is kijavít :)
#128 - CSEFÓ ISTVÁN
2010/08/12, 13:40
Köszönöm a választ Gábor!
#129 - ppanni
2010/08/14, 09:23
Sziasztok!
Nem kímélte a házunkat a jégverés: http://kepfeltoltes.hu/100814/j_g_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A hátsó falat 13méter hosszan megrongálta. Persze erre a kárra nem fizet a biztosítóm.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek is, mert idáig megoszlanak a vélemények. 3 éve épült a ház zsákos színezővakolattal. A jég jó pár helyen egészen a hungarocellig eljutott. Mit érdemes kezdeni vele, javítgatni, ráfesteni, lekaparni...? Előre is köszönöm a segítségeteket!
#130 - Sziráki Zsolt
2010/08/25, 17:37
Sziasztok!
Jó ez a fórum, sok információt sikerült kiszednem belőle. Köszönöm mindenkinek. Mint lelkes amatőr én is többször bonyolódtam glettelésbe és festésbe. Mivel mindenki utál csiszolni leírom ,hogy én miként próbálom ezt a részt csökkenteni (persze az első glettelésnél valamennyit kell, de az nem nehéz). Szóval túl vagyunk a kaparáson, mélyalapozáson - ezt nem érdemes kihagyni, mert sok utómunkától kímélhetjük meg magunkat- kb. felviszek max.5mm vastag glett réteget a falra. Itt azért már törekszem arra, hogy minnél egyenletesebb legyen. Aztán ahol gázos lecsiszolom kb 40-es papírral, meg egy kicsit az egész falat is. Ez tényleg könnyen megy. Utána keverek, egy kb. tejföl sűrűségű anyagot és ezzel húzom át a falat és kész. Ezt a másodikat azért elég gyorsan kell csinálni, mert a száraz fal úgymond beszívja a felvitt réteget, az viszont tükör sima lesz. A glettvason maradt anyagot nem szabad vissza dobni a fel nem használt anyaghoz.
Hát ennyi, eddig még nem repedt meg semmi, illetve nem jött le festés közben sem. Biztosan nem ez módszer a spanyol viasz, de eddig működött.
Sziasztok.
#131 - Sándor Zsófia
2010/09/16, 11:05
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni? Átraktak nálunk egy ajtót és ezért lett egy új falrész. Ezt leglettelték és lefestették, csak az okoskák nem várták meg, hogy kiszáradjon a glett és ezért az egész végigrepedezett. Mit csináljunk? Elég lefesteni, vagy rá kell glettelni még egyszer?
Előre is köszönöm a választ!
#132 - Tályai Gábor
2010/09/21, 14:37
Kedves Zsófia!

A festés csak ideig-óráig fogja megoldani a problémát. A felületet újra kell majd glettelni, de érdemes lenne azt is csak egy kis darabon kipróbálni, mert lehet, hogy újra össze fog repedni.

Saját régi építésű irodánkat felújítva az a tapasztalatunk, hogy ha mozog a ház, akkor mindegy, hogy mit csinál vele az ember.

Mi a vakolatba tettünk hálót, megvártuk míg kiszárad, kapott glettet, festéket rendesen, de végül csak összerepedezett.

Remélem tudtam segíteni.
#133 - Tóth Balázs
2011/02/04, 18:24
Sziasztok,

Glettelt plafont festenék (13-14nm). Felvittem rá alapozót majd most már 3. réteg Dolux festéket (higitás nélkül, ahogy az oldalán van), Dulox rövid szőrű festóhengerrel. Egyszerűen nem szép! Persze aki hirtelen felnéz rá nem lát semmit de én a természetes fénynél látom a hibákat. Valahol ezt olvastam: "Ha sokáig mozgatjuk a teddyhengert egy helyen akkor a falfelület elszívja a nedvességet és utánna jobban ottmarad a teddyhenger nyoma ami később foltosságot mutathat.". Nálam szerintem ez lehet a gond, mert amikor az "csíkokat" össze akarom hozni (a friss festést az előtte lévővel) akkor vagy a henger oldala húz csíkot a régebben felvitt festéken, vagy elkezd beleragadni a henger és ez megszáradáskor olyan mint ha foltos lenne (pedig "csak" a felület nem sima). Kérdésem az volna, hogy erre milyen megoldás lehet? Utoljára már 30 perc alatt végigmentem rajta, tehát nem lehet azt mondani, hogy jogos a festék megszáradása, mert lassan csináltam. A hengerrel lehet a gond? Vagy ne hengerezzek annyit? De akkor meg nincs eloszlatva a festék. Szóval ebben apillanatban kicsit tanácstalan vagyok, ezért várom hátha tud nekem segíteni valaki.

Köszönettel:
Tóth Balázs
#134 - Vági lászló
2011/02/05, 13:34
A Dulux,Platinum,és a többi egyrétegű beltéri festékeket mindig hígítom ,kb 5-10 %-ban. Így biztosan nem fog takarni 1 rétegben,viszont teljesen egységes felületet tudok létrehozni. eleinte én sem hígítottam,és narancsbőrös lett a felület,hiába volt megfelelő a henger.
#135 - scs
2011/02/06, 21:41
Sziaztok,

Tudna nekem valaki tanácsot adni: van annak jelentősége, hogy a gipszkarton melyik felét vakolja az ember? Lécszerkezetre tet gipszkartonról lesz szó. A képeken a gipszkartonnak mindig a világos fele van kívül, azaz ezt vakolják; ragasztot gipszartonnál a sötét felére teszik a ragasztógipszet. Akkor melyik az erősebb fele?
#136 - Tályai Gábor
2011/02/07, 08:17
Tisztelt Tóth Balázs!

Csatlakozom Vági Lászlóhoz: nekem sem sikerült az egyrétegű festékekkel hígítás nélkül egyenletesen festeni.

(Zárójelben: az egyrétegű festékek az olyan helyekre nagyon jók, mint pl. a DekoTV vagy DekorTV? ahol tűzőgéppel teszik fel a függönyt a gipszkarton álmennyezetre - fotón jól mutat, közel menni nem kell hozzá. De majd lesz majd úgyis olyan aki szereti és megvédi :) )

Kedves scs!

Nem teljesen egyértelmű: ha léc-szerkezetre építik a gipszkartont, akkor csavarral kellene rögzíteni. A gipszkarton barna papírral fedett oldalának glettelését nem vállalnám :)

A fehér oldal (impregnált gipszkartonnál zöld) kívül legyen.
Szerintem. De cáfoljon meg valaki.
#137 - scs
2011/02/07, 11:20
Kedves Tóth Balázs!

Köszönöm a választ! Igen, lécszerkezet, csavar, ahogy írta(d). Csak amiatt nem voltam/vagyok biztos a dologban, mert amikor nem lécszerkezetre teszik, hanem ragasztják a gipszkartont, akkor a barna felére teszik a ragasztógipszet, azaz az viseli az igazi terhet.
Nálam nem glettelve, hanem vakolva lesz a gipszkarton, tehát nyilván az erősebb felét vakolnánk, amelyhez jobban tapad a vakolat a súly miatt.
#138 - Vági lászló
2011/02/08, 20:41
SCS-nek
A gipszkartonra lehet vakolni ugyanúgy a "szinére"..már csak abból kiindulva,hogy a csempeburkolatot elbírja..
#139 - knviki
2011/03/22, 13:40
Segítségeteket szeretném kérni!
Építkezünk és elérkeztünk a festés fázisához. Mivel pénzünk így a végére már meglehetősen megcsappant szeretnénk minél több dolgot mi magunk megcsinálni. Ezért megbeszéltük a festővel, hogy a festét előtti glettelést kérnénk, de a festést már mi végeznénk el.
A mi értelmezésünkben és ahogy utána olvasgattam a glettelés része a csiszolás is. Ő viszont 2 napos igen nagyvonalú glettelés után azt mondta, hogy a csiszolás az már a festés része. A csiszolással a glettelés hibáit javítják ha jól gondolom, így nekem kicsit fura hogy azt valaki után más csinálja meg.
Akik szokta ilyen munkát vállani kérlek irjátok meg, hogy glettelésnél milyen végeredményt várhat el az ember?
Előre is köszi a segítséget!
#140 - Tályai Gábor
2011/03/30, 17:09
Kedves knviki!

Mi az első festés után is szoktunk csiszolni (ha szükséges), és csiszolás nélkül is szoktunk festeni (ha olyan a felület), így én nem tudok igazságot tenni :)
#141 - Kiss Tibor
2011/03/31, 21:39
Üdvözlök Mindenkit!

segítséget szeretnék kérni

2 éve "szakemberrel" festettünk, sajnos nem volt szerencsénk ezért úgy döntöttem hogy megpróbálom magam.

egy szobát festenék ami régen tapétázott volt majd mésszel festett és most 2 éve glettelt és festett. Nem tudom hogy glettelés előtt a mész réteg le lett e csiszolva. A szoba külső északi fala majdnem az egész felületén penészedik (festés előtt nem penészedett) és van egy, az egész falon végigfutó függőleges irányú repedés. Ezt a festő 2 éve egy szalaggal eltüntette de nem sokáig (kb. fél év után újra megjelent a repedés) tartott.

Milyen módszerrel tudom (ha lehet véglegesen) eltüntetni a repedést, illetve megfelelő alapozással, festékkel megszüntethető e a penészedés? Le kell e kaparnom a jelenlegi festékréteget, újra kell e glettelnem? Milyen festéket érdemes vásárolni?

Még egy dolog, a festést követően pár nap elteltével foltokban azon az oldalon ahol penészedni is kezdett a festéket ledobta a fal. Természetesen visszahívtuk a festőt, aki kijavította, de újra ledobta (még ezt 3x megcsinálta) majd valamilyen más anyaggal javította (fényesebb és simább is lett azon a részen) a felületet amit már nem dobott le a fal de a festék színét pár hét elteltével kiszívta.

A válaszokat előre is köszönöm.
#142 - Apucika
2011/05/03, 22:33
Üdv Mindenkinek!

Következő ügyben kérnék segítséget: vennénk egy panel lakást, melynek fürdőszobájában gipszkarton álmennyezet van. A tulaj azért rakta fel, mert a felső szomszéd folyton leáztatta a rossz zuhanyfülkéjével. Elmondása szerint, a gipszkarton mennyezet alatt le van fóliázva a plafon, a fenti szomszédnál mindent befújtak szilikonnal.
A kérdésem az, hogy megbízható-e ez a megoldás vagy sem?

A válaszokat előre is köszönöm.
#143 - Tályai Gábor
2011/05/04, 10:43
Tisztelt Uram!

A víz az úr. Utat fog magának találni.

Remélem tudtam segíteni.
#144 - Kiss Tibor
2011/05/07, 17:44
Tisztelt Tályai Gábor!

Olvasgatva a hozzászólásokat látom, hogy tapasztat e téren és sokaknak tudott segíteni.
03.31-én felvetett problémámra, kérdésemre nem lenne esetleg valami ötlete?

Előre is köszönöm!
#145 - Tályai Gábor
2011/05/10, 07:59
Tisztelt Kiss Tibor!

Sajnos a penészedéshez nem nagyon értek, de hallottam már mástól is ilyen felújítás utáni penészedést. Sajnos nem tudom mi okozhatja. Azonban vannak penészgátló adalékok, melyeket a falfestékbe kell belekeverni, ez segíthet.

A penész egyébként a nedvesség miatt jelenik meg, ez a glettelést szerintem pont nem érinti (legfeljebb ha nem száradt ki rendesen), ami azonban okozhatja:

- Nyílászáró csere (műanyag nyílászárók különösen, hiszen semmit sem szellőznek)

- Hőszigetelés (hőhíd kialakulása, ami miatt páralecsapódás keletkezhet a belső falon)

- Talajvíz-szint emelkedés (pl. a mi városunkban feltöltötték a város szélén lévő összes nagyobb mélyedést Corának, Tescónak, a benne lévő víz pedig visszaszorult a városba. Jelenleg 80 cm víz van a pincénkben.)

- Alapozástól el nem szigetelt falak (de akkor eddig is penészedett volna)

És ez még nem is az összes lehetőség, érdemes lenne felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, a neten is hirdetek több helyen penész-mentesítést.

Remélem egy kicsit azért tudtam segíteni.
#146 - Kiss Tibor
2011/05/11, 18:48
igen segített, nagyon szépen köszönöm
#147 - scoobydo
2011/06/07, 12:43
sziasztok..háát probáltam mindent elolvasni mert az az igazság én is nagy fába verem a fejszét..tehát két szobát akarok helyre hozni persze tiszta salétromos meg ilyenek..azt szeretném kérdezni mit csináljak vele??én gondoltam befújom azzal a viztelenitővel ami kicsapja a vízet utána simán beglettelem egy 3 réteggel vagy amennyi kell..szerintetek van igy értelme köszi előre is
#148 - llaszlo
2011/07/09, 18:13
Az mitől lehet, hogy a glett nagyon hamar kb 5 perc alatt megkötött. Egyszerűen használhatatlanul kemény lett. 0.5 kg-ot kevertem be 3.5dl vízben. Ami feltűnt, hogy eléggé meleg lett lehet azért, mert az erkélyen kevertem és oda sütött a nap. Ennek lehet köze a gyors kötéshez?
#149 - Tályai Gábor
2011/07/13, 08:29
Kedves László!

Kevés a víz, sok a meleg. Ez az oka a gyors kötésnek.

Remélem tudtam segíteni.
#150 - gyula
2011/08/02, 10:10
Üdv!
Hobbi szinten festegetek, egy fürdőszobát szeretnék kimeszelni, előtte zsákos mésszel volt meszelve régebben, és vannak rajta repedések(nem mélyek többnyire ilyen hajszálrepedések), ezeket mivel tudnám besimítani?
A válaszokat előre is köszi!
Üdv Gyula!
#151 - Tályai Gábor
2011/08/04, 16:20
Kedves Gyula!

Glettelőanyag vagy valamilyen akril sziloplaszt. Érdemes bemenni a helyi festékboltba és megkérdezni, hogy melyik lenne a gazdaságosabb. (Gondolok itt arra, hogy a hajszálrepedésekhez sok anyagra nem lesz szükség.)

Remélem tudtam segíteni.
#152 - Varga Sztyopu
2011/08/11, 18:56
Sziasztok!

Van egy-két kérdésem, remélem válaszoltok! :)

Akkor kezdjük az elején:
Egy egyszintes kb 20 éve épült családi házról van szó. A különlegessége az, hogy míg az alsó szint téglából épült, addig az emelet vályogból. Annó a szüleimnek, nem volt rá "tehetsége", hogy az emeletet is lakhatóvá varázsolják, úgyhogy ennek most kezdtünk neki.

Ami már megvan:
Tavaly letapasztottuk a falakat, nem rég ki is simítottuk őket. Mindkettőt sárral. Előbbihez szalmát (amolyan régi módisan), utóbbihoz fűrészport adtunk, hogy jól összeforrjanak.
A plafonra (ami előtte sima deszkák voltak) gipszkartonokat csavaroztunk.

Amit szeretnék:
Az egészet kigipszelni!

Kérdés:

Hogyan?
Azt értem, hogy kell mély alapozni, MILYEN SZERREL lenne a LEGJOBB? Konkrét márkanevet kérnék ha lehet.
Aztán glettelés? Úgy szint márkanevet ha kérhetem.
Kell-e háló?
A falak teljesen simák. Van egy-két apró repedezés. Anyagilag nem állok fényesen, szóval ha lehet inkább kihagynám. De ha mégis, akkor milyet vegyek? (Márka)
Mit jelent az hogy 2sor glett? (Kétszer egymás után?)

Jöhet minden infó/tanács, amit nem kértem, de fontosnak tartjátok. És ügye ha válaszolnátok a kérdéseimre az is nagyon jó lenne!

Előre is köszönöm a segítséget!
#153 - Varga Sztyopu
2011/08/11, 18:59
Csak, hogy tisztázzuk:
Van egy, egy emeletes ház, kb 20 éve épült ...
#154 - Tályai Gábor
2011/08/16, 12:59
Tisztelt Varga Sztyopu!

Konkrét márkanevet én személy szerint nem ajánlanék, egyébként nagy szórás nincs a különböző márkák minősége között. (De cáfoljon meg valaki, aki sokat dolgozott különböző márkákkal.)

Amit viszont szeretnék hozzáfűzni a vályogfalhoz: 1.5 éve újítottuk fel az egyik irodát (szintén vályogfal egy része). Használtunk minden szükséges anyagot, mi Rigipissel gletteltünk, van benne háló, mély-alapozó stb.

Ennek ellenére csupa hajszálrepedés az egész fal. Szerintem legyen felkészülve rá, hogy a vályogot nehéz lesz hosszú időre repedés-mentesen leglettelni. Én már ott járok, hogy vagy kap egy réteg hőszigetelő lapot, vagy gipszkartonozzuk az egészet.

Ezzel gondolom most nem sokat segítettem :)
#155 - Blackbird
2011/09/01, 06:48
Sziasztok!

Glettelés előkészítés már megvolt, már festek
Nekem a következő a problémám...
Festés után foltosodik a fal.
Diszperzittel festek, hengerrel. A szín, barnából és okkerből kevert enyhe kávészín. Azt tapasztaltam, hogy első réteg után szép egyenletes lett a szín, csak ugye voltak foltok, amiket nem takart el elsőre. Másodszor lekentem, de most meg csíkokban halványan kifehéredett a fal. Sőt, ha valahol próbaképpen rájavítottam, az is fehérebb árnyalatú lett. Úgy veszem észre, hogy ahol nem tökéletesen ugyanolyan a vastagságú a réteg, ott fehéredik.
Nem értem, mert egy keverésből van a két réteg, tehát szín eltérés nem lehetne. Elvileg....
A diszperzit Tesco-s az színező Supralux tubusos barna.
Az egyik falat már mérgembe hagytam is a fenébe egy rétegben. Az a legszebb..... :((
A segítségért nagyon hálás lennék.

Üdv
Peti
#156 - Tályai Gábor
2011/09/01, 14:23
Kedves Blackbird!

Az utóbbi években nekünk sem sikerültek túl jól a különböző színezőkkel kevert festékek. Ebben hibás lehet a Tescós diszperzit, illetve a nem megfelelő keverés. (Lehet, hogy szemre már azonos színűnek látszik a festék a vödör tetején, de különböző színű rétegek, zárványok alakulhatnak ki.)

Színes falat azóta csak előrekevert festékkel, avagy festékboltban készre kevert festékkel festünk :(

Nekünk a Dulux nagyon bejött. Van egy illetve többrétegű felhordást igénylő, nekünk az 1 réteges (talán Once a neve) nem jött be, illetve azzal is két rétegben kellett festeni, úgy pedig már sokkal drágább volt mint az "olcsóbbik".

Remélem tudtam segíteni.
#157 - csicsaibettina
2011/09/15, 20:48
sziasztok

van egy igazán régi, kis parasztházunk, természetesen vályogból, mindenhol tapétával borítva.
a fala nedves vagy párás időben elviselhetetlenül büdös. több kőműves is azt mondja, a fal nem átázik, hanem belülről nedvesedik a pára miatt.
az egyik helyiségben úgy oldottuk meg a gondot, hogy az alsó 80 cm-en leszedtük a tapétát, a vakolat máló részét, és gipsszel kijavítottuk a hibáit. simán lefestettük mész alapú festékkel, és azóta úgy látszik jól érzi magát:)
most nekilátnánk a másik szobának, és felmerült néhány kérdés:

- leszedjünk-e minden tapétát (csak az alsó 30 cm-en látszik nedvesség, mögötte a fal száraznak tűnik)
- milyen ötlet szerintetek, ha csak az alsó fél méteren szedjük le a tapétát, a fal alját körbe gipszkartonozzuk, kb tíz centi légrést hagyva, és a gipszkatonba szellőzőlyukakat furkálunk?

egyéb használható, gyors ötletnek is örülnénk

köszi: csicsaibettina
#158 - Tályai Gábor
2011/09/16, 08:00
Kedves csicsaibettina!

1. Nem szükséges leszedni a tapétát, csak ameddig felvizesedik + pár centi. (A vizesedés gondolom onnan származik, hogy a vályogfal a talajtól nincs elszigetelve)

2. Ha már találtatok egy módszert, ami bejött (ritka a vályognál) akkor azon ne változtassatok.

A szellőzőlyukakkal mi úgy jártunk, hogy azon keresztül csorog kifelé a belülről málló fal :) de lehet, hogy csak mi vagyunk bénák.

Remélem tudtam segíteni.
#159 - csicsaibettina
2011/09/16, 21:38
kedves Gábor!

köszi gyors választ (igazán nem kellett volna miattunk hajnalban kelned:)

szerintünk nem alulról kapjuk a vizet, hanem a lakás párája csapódik le a falon, és áztatja a tapétát, mert a lefoszló papír alatt tök száraz a fal: porlik és nem málik.

de mindenképpen hallgatunk rád, maradunk a sima meszes festésnél. ha még ti, szakik is befürödtetek ezzel a gipszkartonos ötlettel, akkor mi nem is kísérletezünk vele.

köszi még egyszer: csb
#160 - Fekete Tibor
2011/10/08, 09:28
Sziasztok.

Az lenne a kérdésem:

Lekapartam a tapétát alatta egy glett réteg volt ami itt ott lejőtt és ki látszott egy réteg régi festés amit csak kaparva tudtam eltávolítani.Igaz nem mindet de a naggyát.Majd diszperzit mély alapozot használtam.Glettelés után igaz még csak az elsőréteg után foltos a fal.Vajon eltűnik a festés után vagy ugyan úgy át üt.
#161 - Tályai Gábor
2011/10/17, 08:15
Tisztelt Fekete Tibor!

Ezt innen nagyon nehéz lesz megállapítani :) nem értettem pontosan a levél minden részletét, (a technológiai sorrendet), a mélyalapozót a festés előtt (glettelés után, is) telibe az egész falon kellene használni.

Ha így volt, és az első réteg foltos, az még nem a világ vége. Persze attól függően, hogy miért foltos. A fal nem vizes/nedves esetleg?
#162 - Takács Mária
2011/10/20, 11:40
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, tud-e valaki tartós megoldást a következőre: Nem tudom a szaknyelvi nevét az ilyen mennyezetnek: betongerenda, a köz téglával (nem téglakefni, hanem tégla) van kirakva. Vékonyan vakolták, alig-alig fél cm van a gerendán. A gerenda és a téglaköz találkozásánál állandóan végigreped a vakolat. Már gipsszel kikentem, de fél év elteltével újra ott a repedés. Mivel célszerű javítani és hogyan?
Köszönöm a válaszokat előre is.
Vidám napokat!
#163 - Tályai Gábor
2011/10/24, 12:54
Tisztelt Takács Mária!

Első nekifutásnak érdemes lenne üvegszövettel együtt elvégezni a glettelést, esetlegesen a repedéseket előzőleg valamilyen rugalmas tömítővel kinyomni.

Azonban félek tőle, hogy a repedés a továbbiakban is meg fog jelenni, főleg, hogy a kevert födémanyagnak (beton/tégla) más a hőtágulása.

Közel végleges megoldást a gipszkarton jelentheti.

Remélem tudtam segíteni.
Sok sikert!
#164 - Takács Mária
2011/10/27, 23:35
Köszönöm szépen, így fogom javítani.
#165 - Henrietta
2011/11/04, 06:46
Kérném valaki segítségét. Glettelni szeretnék 2 szobát, de sajnos annyira rücskös a fal, hogy az egészet kell. 1 éve lett kifestve, de elég sok helyen jött le akkor az előző festék. Ha most ráglettelek akkor az is le fog jönni? Tégla fal az egész kb 3-4 réteg festék lehet rajta. A glett lejön a régi festékről, le kell kapargatnom? Sajnos csak magamra számíthatok, egyedül élek és nincs pénzem festőre. köszönöm
#166 - Tályai Gábor
2011/11/09, 08:12
Kedves Henrietta!

Mindenképpen konzultáljon egy ismerős festővel, aki rá tud pillantani a falra, mert 1 év után nem jöhet le a festék csak úgy, annak valami oka van. Először ki kellene deríteni ezt az okot, hogy ne legyen újra 1 év múlva aktuális a festés / glettelés.

Egyébként, a festék, ami stabilan áll (nagyon nehéz leszedni), az maradhat a glett alatt, nem szükséges lekaparni. Viszont minden könnyen málló, hulló részt el kell távolítani, különben a glettelés kínszenvedés lesz.

Remélem tudtam segíteni.
#167 - Iski Zoltán
2011/11/13, 17:18
Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy a képeken látható falat milyen technológiával alakították ki ilyen csíkosra?
Az én tippem, glett vagy csemperagasztó felhordása fogas glettvassal. Nem tudom valaki látott e vagy esetleg készített hasonlót?
Főleg a pontos kivitelezés érdekelne.

A segítséget előre is köszönöm,

üdv,
iz

http://www.mediainfo.hu/image/?id=21050&ext=jpg&th=530x400

http://www.mediainfo.hu/image/?id=21052&ext=jpg&th=530x400
#168 - Tályai Gábor
2011/11/18, 08:17
Tisztelt Iski Zoltán!

Sajnos élőben még én sem találkoztam ezzel a technikával, de 99%-ig biztos vagyok benne, hogy az Ön által vázolt módon készült. Az én tippem sűrű glettanyag lenne, nem csemperagasztó, de az sem elképzelhetetlen.
#169 - Iski Zoltán
2011/11/18, 10:51
Tisztelt Tályai Gábor!

Ilyen vastagon felkent glett szerintem nagyon "sérülékeny" lenne.
Viszont a festés is elég érdekes, olyan rusztikus hatású. Nem tudom, hogy az a glett-csemperagasztó volt anyagában színezve vagy ez valamilyen festési technika?

üdv,
iz
#170 - Tályai Gábor
2011/11/22, 11:26
Tisztelt Iski Zoltán!

Sajnos át kell passzoljam a kérdést a fórumtársaknak, én nem rendelkezem elegendő információval.

Remélem a többiek fognak tudni segíteni.
#171 - Feith-Iván Kriszta
2011/11/28, 00:05
Tisztelt Tályai Gábor és Fórumtársak!
Egy közel 100 éves házban lakunk, tegnapelőtt a régi fa nyílászárót kicseréltettük műanyagra, mert huzatos volt. A műanyag ablak körül kb. 12 órán belül fehér penész? vagy salétrom? virágok keletkeztek. Mivel a régi ablak nagyobb volt redőnytokostul, dupla szárnyastul, a keletkezett lyukakat gipszkartonnal kellene lefedni? Nem üt majd át rajta ez a fehér burjánzás? A szoba amúgy ősrégi tapétás. A szobában van még egy másik ablak is, amit meghagytunk fának, (mert arról nem kap erős szelet), hogy szellőzzön. Ha nem gipszkarton (amit én nem szeretek, mert csak eltakarja a bajt), akkor mivel lehetne 1. a fehér falvirágokat eltüntetni, 2. mivel szigeteljünk belülről (hungarocell, üveggyapot, bontott tégla+ vakolat)?

Tudom, annyira talán nem fórumba illik a kérdés, de ha van valakinek ötlete, nagyon tuti lenne!

Üdv,
Kriszta
#172 - Tályai Gábor
2011/11/28, 08:11
Tisztelt Feith-Iván Kriszta!

Ki kellene deríteni, hogy salétrom-e, vagy penész. Ha salétrom, akkor attól nehéz lesz megszabadulni, ezen egy ideig segít a belső hőszigetelés. Nekünk egy vékony, 2 cm-es hungarocell réteg védi a belső teret, de ez sem fog örökké tartani, a salétromtól nagyon nehéz megszabadulni.

Ha penész, akkor azon a száraz levegő és a különböző penészgátló/ölő szerek segíthetnek. Ha sikerült megszabadulni a penésztől, akkor nincs akadálya a gipszkartonnak.

Szín alapján én egyébként salétromra tippelnék, viszont akkor nem ablakcsere után jelentkezett volna (talán :)

Remélem tudtam segíteni, de egy szakemberrel helyszíni szemrevételezést kellene megbeszélni.
#173 - Tályai Gábor
2011/12/15, 18:07
Tisztelt Iski Zoltán!

Beton. Dekorbeton:

Flex-c-ment from cem yıldız on Vimeo.
#174 - Tályai Gábor
2011/12/15, 18:08
Hm... a beágyazás nem sikerült, de Flex-c-ment linkre kattinta jön a videó.

Remélem tudtam segíteni.
#175 - Farkas Nagy Krisztián
2011/12/30, 20:28
Üdvözlök Mindenkit!

Vályogházunkat újítottuk fel, és a falakat fresco beltéri mészfestékkel gondoltuk festeni, de színezni aquacolorral lehet max 3%-ig ami nem igazán eredményez élénk színeket. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi történik,ha több színezőt teszek bele az előírtál, tehát ez megoldást jelenthet,vagy fessek esetleg mással. Viszont nem tudom mi van még amit elérhető áron lehet vásárolni és mészalapú.
Előre is köszönöm a segítséget!
#176 - Szabó Ádám
2012/01/14, 01:17
Üdvözletem mindenkinek
Végigolvastam a bejegyzéseket, de az én gondomra nem találtam választ.
Új építésű házam belső vakolt falait glettelném saját kezűleg, de problémáim vannak a villanyszerelő kötő dobozaival. Minden szobában van 3-4 kötődoboz. és ezeket szeretném eltüntetni. A szobákat csak festeni szeretném.
Alapból tudom,hogy vannak műanyag kupakok erre a célra, de azok nem tetszenek.
Arra gondoltam hogy makulatúra papírral letakarom a lyukakat a falon, de az első glettelés után hullámos lett a papír :( és így is csúnya
Nincs valakinek jó ötlete? Második réteg glettelése után jobb lesz?
Ha csak a papír széleit glettelem nem hullámosodik a lyuknál, de akkor majd a festésnél fog, amikor nedvességet kap. Nem?
Kíváncsian várom javaslataitokat a problémámra
Előre is köszönöm
#177 - Tályai Gábor
2012/01/16, 14:58
Tisztelt Szabó Ádám!

Amennyiben lehetőség van rá, a kötőboboz tetejéből egy kicsit vissza lehet vágni, hogy a fedőt a fal síkjától ~2-3 milliméterrel mélyebbre lehessen visszatenni. (A fedő szélét is meg lehet faragni, ha szükséges.)

Így a mélyebbre helyezett kötődobozt már kényelmesen telibe lehet glettelni. (Érdemes lehet egy fotót vagy rajzot készíteni a kötődoboz helyéről - ha véletlenül később ki kellene bontani, nagyjából tudja a villanyszerelő, hogy hol keresse, de némi óvatos fal kopogtatással úgy is ki lehet deríteni.)

(Csak zárójelben: ha ez nem megoldható, akkor a fedőt el lehet felejteni, és belülről lezárni (kitömni) a kötődobozt, pl egy formára vágott műanyag/hungarocell anyaggal, majd leglettelni. Ez már technikailag nem szép megoldás, de valamit valamiért :)

Remélem tudtam segíteni.
#178 - Szabó Ádám
2012/01/16, 22:13
Köszönöm válaszát
Akkor elkezdek faragni :)
#179 - csipike75
2012/02/01, 13:29
A gyerekszoba falával kéne valamit kezdenem, de az alábbi "gondjaim" vannak.
1. A falat kb. 4,5 éve festették sárga színű diszperzittel (tapéta levakargatása után), elméletileg glettelték is, de se nem sima, se nem szép. (Ha jól érzékelem a lyukak lettek betömve, kicsit megcsiszolva és ennyi. A falon vannak függőleges csíkok (mintha valaki bevonalazta volna helyenként a szobát, kb. tapétacsík szélességben), plusz hepehupák.
2. Mivel kettő fő kisgyerek a szoba lakója, így nincs sok időm a szöszmötölésre, mert max. 1 napra tudom elpaterolni őket.
Nincs valami megoldás ügyetlen, időhiányos szülőknek hepehupás falra? Valami dudoros festék esetleg? :-)
A tapétázást kihagynám, mert a sarkoknál a rossz külső szigetelés miatt (társasház, negyedik emelet) időnként nedvesedik a fal.
Bármi ötlet? Kivételesen nem a tökéletességre törekednék, pusztán arra, hogy ne legyen irdatlanul ronda a fal.
Köszönöm
#180 - makszem
2012/02/02, 12:12
Alapozás ügyben kérnék segítséget. Alapvetően tisztasági festést szeretnénk végezni - egy 5 éve festett (glettelt, ahol kellett üvegszövetelt, stb. lakásban). A festés oka, hogy azóta a fal több helyen piszkolódott foltszerűen vagy vonalasan. A falak színe pasztell, illetve van egy nagyobb sötétebb terület, sajnos itt is foltos lett (falvédő hiánya ágy mellett). Mindenképp kétrétegű festés lenne, de emellett nem tudom, hogy szükséges-e az alapozás, vagy más előkészítő munka (portalanítás, nedves áttörlés pl.). A színek ugyanolyanok maradnának, mint jelenleg.

A segítséget előre is köszönöm.
#181 - Tályai Gábor
2012/02/06, 15:45
Tisztelt makszem!

Egy mélyalapozó réteget mindenképpen ajánlanék. Nem túl nagy befektetés, cserébe tartósabb lesz a festékréteg (főleg, hogy már újrafestés lesz) valamint megelőzhető a foltosodás (kevésbé számít, hogy milyen egyenletességgel sikerül felhordani a festéket).

Remélem tudtam segíteni.
#182 - Benora
2012/02/17, 13:25
Sziasztok!

Cserépkályhánk mögötti fal a hőtől megrepedt, a repedés tovább-
húzódott a szomszédos falra is. Ha hálót rakok rá és leglettelem, majd lefestem mennyi a valószínűsége, hogy újból repedni fog?
Van-e vkinek ötlete, mivel lehetne leburkolni a kályha mögötti falat, hogy ne látszódjon semmiféle burkolat. Lehetőleg ami tűzálló is. Gondolom olyan kell. Falburkoló lap a cskályhához nem passzol, gipszkartont tennénk, de azzal sok a macera, hallottam üvegszövet tapétáról. Van jobb ötlete vkinek? Köszi
#183 - Tályai Gábor
2012/02/20, 14:53
Kedves Benora!

Én a gipszkartont javasolnám személy szerint, hosszú távon meghálálja a plusz macerát. (Bár én gipszkartont szívesebben építek mint tapétázzak, már a munkafolyamatot, illetve macerát tekintve.)
Jobb ötletem nekem sincs, de hátha valamelyik fórumozónak van még valami a tarsolyában.

Köszönjük megkeresését.
#184 - Lacika
2012/03/03, 21:32
Sziasztok!

Építkezés közben a födémet locsolgattam, és alatta a vakolatlan tégla fal elsalétromosodott. Most már tető alatt van a ház, tovább nem fog nedvesedni. A kérdésem az, hogy erre a téglafalra lehet-e vakolni, vagy valamilyen kezelést kell alkalmazni vakolás előtt?
Köszönöm.
#185 - Tályai Gábor
2012/03/06, 11:23
Kedves Lacika!

Csak a locsolástól nem kellene salétromosodnia a téglának , legfeljebb el/átázni. Célszerűbb lenne egy szakemberrel megnézetni, hogy ténylegesen mi a probléma, mert nem merek látatlanban így kijelenteni semmit.

Sajnálom, hogy nem segítettem.
#186 - Koleszár Katalin
2012/04/02, 13:50
Sziasztok!
Van egy gipszkarton -szögletes- oszlop a lakásban.Ezt az előző tulaj azt hiszem polisztirol (olyan mint a hungarocell csak ,"nyomott mintás") lapokkal burkolta.Ezt nagy nehezen lekapartam ahogy tudtam de a ragasztót nem tudtam igazán leszedni mivel féltem, hogy felsértem a gipszkartont.Az oszlopra 2 oldalt tükröt 2 oldalt tapétát szeretnénk tenni. A tükörhöz egyenes felület kéne.Ha több rétegben legletteljük elérhető a sík felület? A tapétás részen is gletteljünk előtte?
Köszi előre is!
#187 - Tályai Gábor
2012/04/02, 15:38
Tisztelt Koleszár Katalin!

Igen, gletteléssel is elérhető a teljesen sima felület. Ha túl sok munka, akkor egy újabb gipszkarton lappal (vagy farost lemez lappal a tükör mögé) lehet eltakarni az egészet.

Remélem tudtam segíteni.
#188 - Koleszár Katalin
2012/04/02, 18:34
Köszönöm! Sokat segített:)
#189 - Ildi
2012/04/15, 10:57
Penészes falat szeretnénk festeni, előtte meszelve volt. Kérdéseim: tud ajánlani valaki penészedésre való mész alapú festéket, esetleg termékcsaládot ami bevált? Glettelni is kellene a falat, ilyenkor először lekezeljem a falat valamilyen gombaölővel és utána mehet a glettelés? Meszelt falra milyen glettanyagot vegyek? Segítségeteket előre is köszönöm!
#190 - Pluhár Gábor
2012/05/17, 05:56
Sziasztok!Elnézést a zavarásért de azt szeretnlm kérdezni hogy csemperagasztós felületre lehet e egyből festeni diszperziós falfestékkel vagy előbb muszály glettelni?Mert a tavalyi festés után a szoba falak alja 1 méter magaságig hólyagosodnak /a festék réteg/ez a rosszul szigetelt faltól lett nedvesség miat és azt ajánlották hogy kaparjam le a porózusabb rossz vakolatot és csemperagasztóval javítsam a felületet így nem fog ujra hólyagosodni .Igaz ez ?
#191 - Tályai Gábor
2012/05/17, 08:05
Kedves Gábor!

A csemperagasztós felületet glettelni kellene, de csak esztétikai megfontolásból, egyébként a festék megáll rajta.

Hólyagosodás: ha vizes a fal, akkor a vizes vakolatot lebontva, majd újra visszaépítve csak tüneti kezelést végzünk, rövid időn belül újra vizesedni, hólyagosodni fog. A víz/nedvesség falba való bejutását kell meggátolni a tökéletes és hosszan tartó eredményhez, de ez a legnehezebb és legdrágább megoldás.

Remélem tudtam segíteni.
#192 - Karsay Károly
2012/05/31, 15:17
Sziasztok!

Most kezdenék bele a nyaralónk kifestésébe és a következők lennének a kérdéseim:

- Van egy fehérre festett szoba, és gyakorlatilag annyi sérülés van rajta, hogy a plafonon kb egy 20 Ft-os nagyságú területen lejött évekkel ezelőtt a vakolat, a konnektorok és az ajtófélfák mellett néhol (max 6-7) helyen körömnagyságú vakolatleválás, illetve 1-2 hajszálrepedés. Ebben az esetben is újra kell glettelni és mélyalapozózni az egész szobát? Én laikusként arra gondoltam, hogy elég csak ezeket a hibákat glettelni, csiszolni, és utána lehet festeni a falat.

- Honnan tudom megállapítani, hogy a fal meszelve volt, vagy festve? Sajnos nem tudom már elérni a régi tulajt, aki esetleg tudna segíteni ebben. (Talán segítség lehet, hogy a lakás a 70es években volt festve vagy meszelve.) Esetleg létezik olyan festék, ami univerzális, azaz olyan falfelületre is fel lehet hordani, amiről nem tudom, hogy előzőleg festve vagy meszelve volt?

Előre is köszönöm a segítséget!:)
#193 - csala janos
2012/10/03, 10:32
Van két 2mX1.5m spályszom .Tapasztva van.Felszeretném ujitani de nem szeretném a tapasztást le szedni .Be van meszelve.Nem tudom hogyan kell csinálni,mit kell csinálni,és mit kell használni.Szeretném ha segitene valaki Előre is nagyon szápen köszönöm.
#194 - Szabó Béla
2012/12/01, 23:40
Helo.
Ajtócsere után állok. Az új ajtók feletti falat ( nem volt áthidaló) gipszkartonnal oldottam meg. Az egyik ajtónál 2-3 centi vastagon kéne glettelnem a kartonra, hogy egybe vágjon a fallal. Megoldható ez mondjuk több rétegben? Vagy glett helyett más kéne? Pl. Csemperagasztó... Előre is köszönöm!
#195 - Tályai Péter
2012/12/05, 10:40
Tisztelt Szabó Béla!

A több réteg ragasztó helyett érdemesebb lenne inkább még egy darab gipszkartont rögzíteni az ajtó feletti résbe. Ezt aztán majd lehet csiszolni / glettelni, attól függően, hogy túllóg a fal síkján, vagy sem.

Remélem tudtam segíteni!
#196 - Szabó Béla
2012/12/05, 18:56
Köszönöm.
#197 - Szabó Béla
2012/12/05, 18:56
Köszönöm. Megpróbálom.
#198 - attila
2013/12/09, 12:34
Sziasztok. beltérben nikecellel szigeteltem.. érdekelne hogy csemperagasztóval át lehet a húzni.. glettelni.. Válaszokat előre is köszönöm..
#199 - Jura
2014/10/14, 12:22
Sziasztok!

Lélegzős vakolatra szeretnék üvegszövet tapétát.
Olyan ragasztó t keresek hozzá ami nem tömitené el
ezáltal megmaradna a lélegző tulajdonság a a falnak.
Válaszotokat előre is köszönöm!
#200 - Gábor
2017/04/22, 11:15
Sziasztok!

Tavaly festettek nálunk,glettelték is a falat.A múlt héten tettünk fel tapétát néhány helyre,ami jól is sikerült,de 1 hét után több helyen,főleg a szélén,saroknál,levált a tapéta a gletteléssel együtt.Mit lehet vele kezdeni?? Vissza lehet valahogy ragasztani,??
#201 - Tályai Gábor
2017/04/24, 11:17
Kedves Gábor!

Ebben az esetben magával az alappal van a probléma. Érdemes lenne a levált helyen a falat jól átitatni mélyalapozóval, majd a glettelést javítani és ezután visszaragasztani a tapétát.

A mélyalapozó segít megfogni az egész rétegrendet, de ha pl. salétromos a fal, akkor ez megint csak ideiglenes megoldás lesz.

Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel:
Tályai Gábor
#202 - Osváth László
2019/03/08, 08:37
Üdvözlöm Önöket!

Sajnálattal látom, hogy a cikkben szereplő glettanyag nem rendelhető. Gondolom a súlya miatt. Ha azonban nem a súly a probléma, akkor gondolkodjanak el esetleg rajta, mert gondolom nagyon sok olyan, kis faluban, községben lakó ember van, akinek nincs a közelében semmilyen festékbolt és sokkal egyszerűbb lenne kiszállítással önöktől megrendelni.

Egyébiránt ebből a cikkből tanultam meg falat glettelni :) nem akarom elkiabálni, de még nem hullott le és sima is.

Üdvözlettel és jó egészséget kívánva:
Osváth László - Világítás Center
#203 - Halászné Mátyus Rita
2021/03/16, 11:23
Üdv! Ha tud valaki ,kérem segítsen! A tapétát eltávolítottuk, glettelés, két sor fehér, (minimálisan hólyagosodott,)mert sötét szín volt, most a szín megy rà, nagyon hólyagos! A tapéta helyén. Valami gyors ötlet?
#204 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2021/03/16, 13:46
Tisztelt Halászné Mátyus Rita!

A szóban forgó probléma több dologra is visszavezethető, de esetleg a fal nincs megfelelően előkezelve, vagy az alsóbb festékréteg nem lett megfelelően eltávolítva anno és a nedvesség hatására jelentkezik hólyag a falon. Glettelés előtt az alapozást javasoljuk, majd az alapozó megszáradását követően mehet rá a glett, viszont a vastag glett rétegtől is hólyagosodhat. A glettelt falfelületet a glett teljes megszáradása után ajánljuk festeni.

Bízunk benne, hogy tudtunk Önnek segíteni!

Üdvözlettel:
ANRO Épületdíszítés Kft. /Ügyfélszolgálat/
#205 - Harsányi József
2022/07/06, 11:21
Üdvözletem
Azt szeretném megtudni, hogy a glett csiszolásához milyen finomságú csiszolópapír kell.
#206 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2022/07/06, 11:46
Tisztelt Harsányi József!

Köszönjük kérdését!

A fal csiszolásához glettelést követően 100 vagy 120 szemcseméretű csiszolópapír ajánlott.

Üdvözlettel,
ANRO Épületdíszítés Kft. /Ügyfélszolgálat/

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
766.800+ elégedett vásárló
488.400+ raktáron lévő termék
199.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése