LED lámpa teszt 2013. október - GU10 fényforrások

Utoljára frissítve: 2023 január 18, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

LED lámpa teszt 2013. október - GU10 fényforrások


Tartalomjegyzék

 

Bevezető

Előző LED lámpa tesztünk, mely még ez év januárjában készült mára (október közepe) lassan elavulttá vált, hiszen a tesztelt típusok fele már nem kapható. Köszönhető ez a gyorsan változó technológiának, a folyamatosan fejlődő lámpáknak és ledeknek. A januári teszt frissített változatát olvashatják most itt. Akik az előző teszttel már találkoztak, azoknak egy-egy része már ismerős lehet, hiszen komplett változatlan szövegrészeket vettünk át a januári tesztből. A mérési eredmények és az értékelés természetesen új, akár azonnal meg is tekinthetőek ezen a könyvjelzőn.

A GU10 LED lámpacsalád kínálat bővülése kapcsán a korábbi SMD és az új típusú COB LED lámpák is kedvezőbb árúak lettek, ebből kifolyólag 2013-ban már valóban a halogén izzók versenytársaivá válhatnak. Ezek a LED fényforrások kialakításuknak, fényteljesítményüknek köszönhetően is cserekompatibilisek a halogén spotizzókkal, így biztosítva lehetőséget az energiatakarékos világítási formák kialakítására, lakossági és üzleti célú felhasználás esetén egyaránt.


Napjaink talán leggyorsabban fejlődő technológiai ágazata a világítástechnika, s ez a gyors fejlődés a különböző típusú ledeknek köszönhető. Így nem csoda, hogy az utolsó LED lámpa tesztünk máris elavult, hiszen például az akkor slágernek mondható (DIP LED technológiával készült) lámpát már nem is nagyon forgalmazunk, illetve a most slágernek tekinthető Chip On Board LED technológia akkor még nem is nagyon létezett, illetve csak a nagy teljesítményű LED reflektorok kiváltsága volt, LED szpot lámpákba nem szerelték őket.

Az új lámpák sikeréhez természetesen hozzájárul a folyamatosan csökkenő ár is, így mára a LED lámpák megfizethető alternatívát nyújtanak a hagyományos izzók kiváltására.

Ez a folyamatos és gyors változás azonban magával hozza azt a jelenséget, hogy rengeteg típus létezik egyszerre a piacon, borzasztó árkülönbségekkel, és sajnos nem mindig korrekt tájékoztatással. Így vásárló legyen a talpán, aki néhány, a dobozon feltüntetett adatból ki tudja választani a neki megfelelő LED lámpát, főleg, hogy sok üzletben nincs lehetőség a próbára, illetve eleve csak rendelésre hoznak belőle. Mi külön bemutatótermet biztosítunk a LED fényforrásoknak, azonban sajnos nem mindenki fog tudni meglátogatni bennünket.

Ezen szeretnénk segíteni, azaz bemutatni, hogy egyes LED lámpa típusok miben különböznek egymástól, illetve azt szeretnénk megvizsgálni, hogy mennyire életképes a hagyományos 20, 35 és 50 Wattos halogén szpot lámpák kiváltása az általunk forgalmazott LED lámpákkal. Figyelem, a teszt egy kicsit hosszú lesz, akit nem érdekelnek a technikai részletek, az nyugodtan egyből a végére léphet és megnézheti az ajánlót, akinek azonban még teljesen új a LED fényforrás, az olvassa végig, hiszen a következő néhány évben fényforrás vásárláshoz az alábbi információkra biztosan szükség lesz. Ezt a tesztet már nem akartuk az új Chip On Board (COB) LED technológia bemutatásával is meghosszabbítani, de az érdeklődők elolvashatják az Új GU10 COB LED spot lámpák érkeztek! című cikkünkben. Tesztre fel!

A LED lámpa teszt körülményei: a helyiség

A teljes LED lámpa teszt ismét a hajdúböszörményi LED bemutatótermünkben (Hb., Kemény J. krt. 18-20. sz. - térkép) készült. A szoba egy hagyományos méretűnek mondható 25 m2-es helyiség 5x5 méteres falhosszakkal. A belmagasság valamivel több mint 3 méter, de a LED fényforrásokat tartalmazó sziget be van lógatva mintegy 40 cm-re, így a méréshez érdekes belmagasság 260 cm. A padlón, az asztalon és az oldalfalon kialakítottunk 10 db mérési pontot, ezen a 10 ponton fogjuk megmérni mind a 10 különböző típusú fényforrás megvilágítási értékét. Az alábbi fotón megtekinthetik a fénymérési pontok egy részét. További fotókat a LED bemutatótermünkről ezen a linken talál.

LED lámpa teszt - fénymérési pontok elhelyezkedése.
 

A fenti nagyítható fotókon megtekinthető, hogy a mérési helyek hol, és hogyan helyezkednek el a bemutatóteremben. Az utolsó képen, a tervrajzon feltüntetésre került az is, hogy a mennyezeti lámpa sziget közepétől a mérési pont hány centiméter távolságra van.

A LED lámpa teszt körülményei: a lámpák elrendezése

A lámpák a mennyezeten rögzített 150 cm x 150 cm-es bútorlapba kerültek rögzítésre, 10 sorban 10 típus, azaz összesen 100 db lámpa, melyek típusonként (tízesével) külön kapcsolhatóak. Billenthető lámpatesteket alkalmaztunk, így lehetőségünk nyílt a tér minden irányába elfordítani a lámpatesteket. A sorokban lévő 10-10 db lámpatestből így 2-2 db néz a négy égtáj felé, illetve 2-2 db egyenesen lefelé világít.

LED lámpa teszt - beépíthető lámpatestek a négy égtáj felé és egyenesen lefelé irányítva - egyenletesen elosztva.


A fenti, nagyítható képeken megtekinthető a mennyezeti tábla amelybe a lámpatestek vannak szerelve, a billenthető lámpatestek irányítása és a különböző típusú fényforrások sorrendje.

Amennyiben hasonló megvalósítású világításon gondolkodik, úgy további ötleteket talál gipszkartonból készült mennyezeti szigetekre és rejtett világításokra fotó galériánkban!

Sajnos (vagy szerencsére) az általunk használt lámpa elrendezés közel sem ideális (mind középen van), azonban az elrendezést nagyon sokszor a design határozza meg, vagy a lakberendező tervezi meg, ami sokszor hasonló, nem ideális elrendezést eredményez. Természetesen a teszt végeredményét az elrendezés nem befolyásolja, sőt talán életszerűbbé is teszi, mint egy kifejezetten az egyenletes elosztásra törekvő elrendezés.

A LED lámpa tesztben résztvevő fényforrások

A tesztbe 9 db különböző típusú LED szpot lámpát válogattunk be, illetve 1 darab hagyományos, 35 Wattos halogén izzót, hogy legyen mihez hasonlítani a mért értékeket. A LED lámpák között van SMD ledes és a modernebb Chip On Board ledes típus, 50°, 60° és 120°-os sugárzási szöggel, hideg és meleg fehér színben 3 Wattól 7 Watt teljesítményig. A tesztelt típusok az egyébként is jól fogyó termékek, ajánlani is ezekből a típusokból szoktunk, de úgy gondoljuk, hogy így is viszonylag széles a tesztelt lámpák köre. Lássuk a versenyzőket:

Sorszám Fényforrás típusa Színhőmérséklet Technikai Wattitás Mért fogyasztás Sugárzási szög Fényáram
1. Halogén izzó Meleg fehér (WW) 35 Watt 34.57 Watt 36° 400 candela
2. COB LED lámpa Meleg fehér (WW) 3 Watt 3.92 Watt 60° 200 lumen
3. COB LED lámpa Meleg fehér (WW) 5 Watt 5.15 Watt 60° 350 lumen
4. COB LED lámpa Hideg fehér (CW) 5 Watt 4.83 Watt 60° 350 lumen
5. COB 5630 SMD Hideg fehér (CW) 5 Watt 5.06 Watt 120° 420 lumen
6. COB LED lámpa Meleg fehér (WW) 7 Watt 6.49 Watt 50° 400 lumen
7. COB 5630 SMD Meleg fehér (WW) 5 Watt 5.41 Watt 120° 370 lumen
8. SMD LED lámpa Meleg fehér (WW) 4 Watt 3.89 Watt 120° 280 lumen
9. SMD LED lámpa Meleg fehér (WW) 3 Watt 2.95 Watt 120° 180 lumen
10. SMD LED lámpa Hideg fehér (CW) 4 Watt 4.15 Watt 120° 300 lumen

A lámpák színhőmérséklete

Színhőmérséklet: azaz hogy milyen színű fénnyel világítson a fényforrás. A LED lámpáknál választható, lehet a hagyományos sárgás fehér (meleg fehér), vagy a természetes / tiszta fehér fényhez közelebb álló hideg fehér. Az alábbi, beszámozott, nagyítható képeken jól látható a különbség: az 1-es számú képen például a hagyományos halogén fényforrás fénye látható, a 4-es, 5-ös, 10-es képen pedig a hideg fehér színhőmérsékletű fényforrások.

Egy kis zavart érezhetnek kedves olvasóink a színhőmérsékletek elnevezésében, a hideg fehér nem egyértelmű. Ahány gyártó, annyi elnevezés. Leszögezzük legelőször is, hogy a klasszikus értelemben vett hideg fehér fényt (~7-8000 Kelvin) már nem kínálunk, hiszen az a fényforrás inkább kék fénnyel világít, mint fehérrel. A jelenlegi hideg fehér fényű lámpák jellemzően már teljesen fehér színű fényt (~5000K) kínálnak, melyet a gyártók előszeretettel neveznek természetes vagy napfény fehérnek (angol elnevezések erre a színhőmérsékletre: white, neutral white, natural white, daylight, cool white, cold white). További probléma, hogy a gyártók másik részénél van valódi 4000 Kelvines "fehér" színű fény, mely jellemzően azért egy pici sárga árnyalatot tartalmaz, és ezeknek az elnevezése is a fenti natural/neutral/daylight white.
A színhőmérsékletek tekintetében azt javasoljuk tehát, hogy minden esetben tekintsék meg a termék nagyítható fotói között azokat a képeket, melyeken a lámpa világít, és ellenőrizzék, hogy tulajdonképpen milyen színű is a fényforrás. További segítség lehet a termékek oldalán megadott Kelvin érték, mely általában szintén közel pontos adatot jelentenek.

Technikai Wattitás és a valós, mért fogyasztási értékek

A Technikai Wattitás a fényforrás dobozra írt fogyasztását jelenti, azaz a gyártók így jelölik a különböző teljesítményű fényforrásokat, LED lámpánál általában 0.5-re kerekítve adják meg a teljesítmény értékeket. A Mért fogyasztás oszlop pedig magáért beszél: itt láthatóak a tényleges, műszerrel mért fogyasztási adatok. Természetesen fogyasztásmérés közben is fotóztunk, az eredmények a lenti képeken megtekinthetőek:

35 Wattos halogén izzó. Mért fogyasztás 34,89Watt. 3 Wattos Chip On Board LED lámpa. Mért fogyasztás: 3,92 Watt. 5 Wattos Chip On Board LED lámpa meleg fényű típusa. Mért fogyasztás: 5,15 Watt. 5 Wattos Chip On Board LED lámpa hideg fényű típusa. Mért fogyasztás: 4,83 Watt. 5 Wattos COB 5630 SMD lámpa hideg fényű típusa. Mért fogyasztás: 5,06 Watt. 7 Wattos Chip On Board LED lámpa meleg fényű típusa. Mért fogyasztás: 6,49 Watt. 5 Wattos COB 5630 SMD lámpa meleg fényű típusa. Mért fogyasztás: 5,41 Watt. 4 Wattos 5050x24 SMD lámpa. Mért fogyasztás: 3,89 Watt. 3 Wattos 5050x15 SMD lámpa. Mért fogyasztás: 2,95 Watt. 4 Wattos 5050x24 SMD lámpa hideg fényű típusa. Mért fogyasztás: 4,15 Watt.

A fenti mérési eredményeken látszik, hogy a feltüntetett katalógusadat és a mért fogyasztási adat nagyjából megegyezik, általában 5% körüli. Kivételt képez a 3 Wattos Chip On Board LED lámpa, melynek a mért fogyasztása 3,92 Watt, ami 30%-os eltérés az ígérthez képest, így ezt mindenképpen ki szerettük volna emelni. A teszt végére kiderül, hogy ez a fényforrás egy 20 Wattos halogén izzó kiváltását teszi lehetővé, azaz még 3,92 Wattos fogyasztással számolva is ötöd energiával működik.

A fogyasztás mérés buktatói

Havi rendszerességgel kapunk leveleket, miszerint megmérték fogyasztásmérővel a LED lámpákat és kétszer, háromszor magasabb fogyasztást mértek, mint a feltüntetett adat. Mi is találkoztunk már a jelenséggel, azonban a hiba legtöbbször a mérőeszköz hibája. Magasabb fogyasztás csak a gyenge minőségű LED fényforrásoknál fordulhat elő. A multikban kapható néhány ezer forintos fogyasztásmérőket mi nem tekintjük mérőeszköznek, egyrészt nem 1-2 Watt, hanem néhány száz Watt, illetve kiloWatt mérésénél adnak valamennyire pontos eredményt, akkor is csak Ohmikus fogyasztó (pl. izzószálas lámpa, merülő forraló, hősugárzó, stb.) mérése esetén. Egy 3 Wattos fogyasztót mérve ezeknek a készülékeknek a hibahatára többszöröse a tényleges fogyasztásnál, így nem adnak értékelhető eredményt. Mi a mérést egy Voltcraft mérőműszerrel végeztük, ez nem egy olcsó műszer, mégis a számunkra érdekes mérési tartományban még mindig 5%-os hibahatárral dolgozik, úgyhogy elképzelhetjük, hogy az olcsó tucatáruk milyen minőségű mérést végeznek.

Sugárzási szögek

A Sugárzási szög azt mutatja meg, hogy a fényforrás milyen térszögben teríti a fényt. Látható, hogy a halogén izzó mindössze 36°-os, szűk sugárzási szögű fényforrás, azaz szinte csak maga alá világít, ebből kapta a nevét is: spot (pont) lámpa. A LED lámpáknál a sugárzási szög a színhőmérséklethez hasonlóan rugalmas tud lenni, azaz a halogén izzóval megegyező szűk, 36° sugárzási szögtől a teljes alsó harmadán világító, nagy sugárzási szögig (120°-os) minden kapható. Mi a 36°-os a 60°-os és a 120°-os fényforrásokat emeltük most ki, a fenti beszámozott, nagyítható fotókon valamennyire láthatóak a különbségek is. Az alábbi képeken azonban már jól láthatóak a különbségek: a faltól mintegy 20 cm-re helyezve a különböző lámpákat, jól látható a vetített fény kiterjedése.

Hagyományos halogén, 35 Wattos izzó, 36°-os sugárzási szöggel. A Philips 4 Wattos lámpája 36°-os sugárzási szögű és látható is, hogy szinte tökéletesen ugyanazt a fényterjedést hozza mint az előbbi halogén izzó. A Chip On Board LED lámpák 60°-os sugárzási szöge már láthatóan nagyobb az előző szpot fényforrásoknál. A 120°-os sugárzási szögű SMD lámpák pedig szinte a teljes felületet megvilágítják. Természetesen ezt annak az árán, hogy a középponti felület jóval kevesebb fényt kap, mint a szűk sugárzási szögű fényforrások esetén. A LED bemutatószekrényben is jól megfigyelhető a sugárzási szög változása. Balról 60°-os, jobbra 36°-os sugárzási szögű LED lámpa található. Jól látható, hogy a nagyobb sugárzási szögű lámpa már a szekrény hátfalát is megvilágítja, míg a társa csak maga alá világít

Fényáram

A Fényáram az utolsó pont a táblázatban, tulajdonképpen teljesen lényegtelen érték. Sajnos a fényáram (vagy fényerő) lumen értéke sok gyártó és importőr szerint csak egy marketing érték, annyit írnak rá amennyit akarnak, jó példa erre az egyik importőr 1.8 Wattos ámde 400 lumenes, DIP leddel szerelt fényforrása, ami, ismerve a DIP LED fényhasznosítását, úgy kb. 80-120 lumen körül lehet. Körülbelül ott járunk mint a piaci magnó: 1000 Watt PMPO teljesítmény, valójában két darab 5 Wattos hangszóró. További segítség a gyártók részéről, hogy egy részük lumenben, más részük candelában adja meg a lámpa fényáramát / fényerejét. Rengeteg különböző típusú fényforrás megfordul a bemutatótermünkben, és elmondható, hogy a doboz, illetve a technikai adatok alapján nem nagyon lehet összehasonlítani az import fényforrásokat, csakis méréssel. Ez a teszt éppen ezért született: lumentől, candelától függetlenül be tudjuk mutatni, mért adatokkal alá tudjuk támasztani ezeknek az energiatakarékos fényforrásoknak a létjogosultságát.

Mérési eredmények
 

1. Hagyományos, 35 Watt halogén lámpa, meleg fehér

1. Hagyományos, 35 Watt halogén lámpa, meleg fehér Technológia: Hagyományos wolfram izzószál, halogén védőgázas kapszulában
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~2800 Kelvin)
Technikai Wattitás: 35 Watt
Mért fogyasztás: 34.57 Watt
Sugárzási szög: 36°
Energia hatékonysági osztály: C vagy D (gyártó függő)
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 475 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
151 lux 138 lux 133 lux 40 lux 14 lux 41 lux 28 lux 37 lux 16 lux 61 lux

 

2. Chip On Board LED lámpa, 3 Watt, meleg fehér

2. Chip On Board LED lámpa, 3 Watt, meleg fehér Technológia: Chip On Board LED
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~2700 Kelvin)
Technikai Wattitás: 3 Watt
Mért fogyasztás: 3,92 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 1.390 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
117 lux 97 lux 106 lux 30 lux 16 lux 31 lux 25 lux 17 lux 10 lux 18 lux

 

3. Chip On Board LED lámpa, 5 Watt, meleg fehér

3. Chip On Board LED lámpa, 5 Watt, meleg fehér Technológia: Chip On Board LED
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~2700 Kelvin)
Technikai Wattitás: 5 Watt
Mért fogyasztás: 5,15 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 1.790 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
196 lux 168 lux 165 lux 46 lux 31 lux 56 lux 48 lux 23 lux 11 lux 29 lux

 

4. Chip On Board LED lámpa, 5 Watt, hideg fehér

4. Chip On Board LED lámpa, 5 Watt, hideg fehér Technológia: Chip On Board LED
Színhőmérséklet: Hideg fehér (~5500 Kelvin)
Technikai Wattitás: 5 Watt
Mért fogyasztás: 4,83 Watt
Sugárzási szög: 60°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 1.790 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
224 lux 178 lux 231 lux 54 lux 43 lux 65 lux 69 lux 30 lux 20 lux 47 lux

 

5. Chip On Board LED 5630 SMD LED, 5 Watt, hideg fehér

5. Chip On Board LED 5630 SMD LED, 5 Watt, hideg fehér Technológia: Chip On Board LED - 5630 SMD
Színhőmérséklet: Hideg fehér (~5500 Kelvin)
Technikai Wattitás: 5 Watt
Mért fogyasztás: 5,06 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 2.490 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
228 lux 199 lux 189 lux 104 lux 48 lux 81 lux 47 lux 75 lux 63 lux 76 lux

 

6. Chip On Board LED, 7 Watt, meleg fehér

6. Chip On Board LED, 7 Watt, meleg fehér Technológia: Chip On Board LED - 5630 SMD
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~2700 Kelvin)
Technikai Wattitás: 7 Watt
Mért fogyasztás: 6,49 Watt
Sugárzási szög: 50°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 2.490 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
458 lux 365 lux 412 lux 70 lux 30 lux 40 lux 18 lux 38 lux 20 lux 39 lux

 

7. Chip On Board LED 5630 SMD LED, 5 Watt, meleg fehér

7. Chip On Board LED 5630 SMD LED, 5 Watt, meleg fehér Technológia: Chip On Board LED - 5630 SMD
Színhőmérséklet: Hideg fehér (~6000 Kelvin)
Technikai Wattitás: 5 Watt
Mért fogyasztás: 5,41 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 2.490 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
200 lux 176 lux 178 lux 70 lux 38 lux 81 lux 52 lux 57 lux 39 lux 60 lux

 

8. 5050 SMD LED (24 db), 4 Watt, meleg fehér

8. 5050 SMD LED (24 db), 4 Watt, meleg fehér Technológia: 5050 SMDLED - 24 db LED
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3200 Kelvin)
Technikai Wattitás: 4 Watt
Mért fogyasztás: 3,89 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 1.490 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
154 lux 124 lux 135 lux 57 lux 36 lux 45 lux 38 lux 42 lux 35 lux 58 lux

 

9. 5050 SMD LED (15 db), 3 Watt, meleg fehér

9. 5050 SMD LED (15 db), 3 Watt, meleg fehér Technológia: 5050 SMDLED - 15 db LED
Színhőmérséklet: Meleg fehér (~3200 Kelvin)
Technikai Wattitás: 3 Watt
Mért fogyasztás: 2,95 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 1.290 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
103 lux 75 lux 91 lux 33 lux 24 lux 26 lux 25 lux 23 lux 19 lux 36 lux

 

10. 5050 SMD LED (24 db), 4 Watt, hideg fehér

10. 5050 SMD LED (24 db), 4 Watt, hideg fehér Technológia: 5050 SMDLED - 24 db LED
Színhőmérséklet: Hideg fehér (~5500 Kelvin)
Technikai Wattitás: 4 Watt
Mért fogyasztás: 4,15 Watt
Sugárzási szög: 120°
Energia hatékonysági osztály: A
Bruttó kiskereskedelmi ár (2013. október): 1.490 Ft

Megvilágítási értékek a 10 mérési ponton:

1. pont 2. pont 3. pont 4. pont 5. pont 6. pont 7. pont 8. pont 9. pont 10. pont
173 lux 130 lux 164 lux 56 lux 47 lux 41 lux 53 lux 35 lux 30 lux 66 lux

A lámpák megvilágítási értékeinek összesítése

Az értékelés teljesen megegyezik az előző alkalommal már jól bevált módszerrel: a fényforrások megvilágítási értékeit összeadtuk, ez lett a lámpák összpontszáma, melyet az Összesen oszlop adatai mutatnak.

  1. pont
(lux)
2. pont
(lux)
3. pont
(lux)
4. pont
(lux)
5. pont
(lux)
6. pont
(lux)
7. pont
(lux)
8. pont
(lux)
9. pont
(lux)
10. pont
(lux)
Összesen:
1.)
35W halogén
151 138 133 40 14 41 28 37 16 61 659 lux
2.)
COB LED 3W WW
117 97 106 30 16 31 25 17 10 18 467 lux
3.)
COB LED 5W WW
196 168 165 46 31 56 48 23 11 29 773 lux
4.)
COB LED 5W CW
224 178 231 54 43 65 69 30 20 47 961 lux
5.)
COB 5630 5W CW
228 199 189 104 48 81 47 75 63 76 1110 lux
6.)
COB LED 7W WW
458 365 412 70 30 40 18 38 20 39 1490 lux
7.)
COB 5630 5W WW
200 176 178 70 38 81 52 57 39 60 951 lux
8.)
SMD LED 4W WW
154 124 135 57 36 45 38 42 35 58 724 lux
9.)
SMD LED 3W WW
103 75 91 33 24 26 25 23 19 36 455 lux
10.)
SMD LED 4W CW
173 130 164 56 47 41 53 35 30 66 795 lux

Aki egy kicsit jobban bele szeretné magát ásni a különböző lámpák részeredményeibe annak egy kis segítség: az 1-es, a 2-es és a 3-as mérési pont ideális helyzetben van, azaz pontosan a felkapcsolt fényforrások alatt helyezkednek el. A többi mérési pont pedig kívül esik a 36°-os sugárzási szögű lámpák fénykévéjén. Ez különösen jól látható a 9-es és 10-es mérési pont értékeinél: a 60°-os és 120°-os sugárzási szögű fényforrások az oldalfalon átlagosan kétszer akkora megvilágítást biztosítanak, mint a 36°-os sugárzási szögű társai.

A halogén és a LED lámpa eredményeinek összehasonlítása

Sajnos a 20 Wattos és 50 Wattos halogén fényforrások mérése ismét nem fért bele az időbe, de szerencsére ez nem túl nagy probléma, hiszen a halogén fényforrások fényereje körülbelül egyenesen skálázódik a teljesítménnyel. Azaz a 20 Wattos fényforrásnál ~40%-al alacsonyabb megvilágítást mérhettünk volna az 50 Wattos halogén izzó mérésekor pedig ~40%-al többet, mint a mért 35 Wattos izzó esetén.
Az előző táblázatban mért 35 Wattos halogén izzó eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a 20 Wattos (659*0,6) ~395 lux, míg az 50 Wattos izzó (659*1,4)=~922 lux végeredménnyel zárta volna a fenti mérést. Ezekkel az adatokkal már készíthetünk egy táblázatot, ami megmutatja nekünk, hogy melyik LED fényforrás, melyik teljesítményű halogén izzó mért fényerejét haladja meg:

  Halogén
20 Wattos izzó
395 lux
Halogén
35 Wattos izzó
659 lux
Halogén
50 Wattos izzó
922 lux
Fényforrás ára: Ft/lux
1.) Halogén 35 W izzó   659 lux   475 Ft 0.68 Ft
2.) COB LED 3W WW 467 lux     1.390 Ft 2,97 Ft
3.) COB LED 5W WW   773 lux   1.790 Ft 2,31 Ft
4.) COB LED 5W CW     961 lux 1.790 Ft 1,86 Ft
5.) COB LED 5630 5W CW     1110 lux 2.490 Ft 2,24 Ft
6.) COB LED 7W WW     1490 lux 2.490 Ft 1,67 Ft
7.) COB LED 5630 5W WW     951 lux 2.490 Ft 2,61 Ft
8.) SMD LED 4W WW   724 lux   1.490 Ft 2,05 Ft
9.) SMD LED 3W WW 455 lux     1290 Ft 2,83 Ft
10.) SMD LED 4W CW   795 lux   1.490 Ft 1,87 Ft

A fenti táblázatot kiegészítettük egy Ft/lux oszloppal, ami a fényforrások bekerülési árának ár-érték arányát adja meg a megvilágítási értékek viszonylatában. Az év elején készült teszthez képest átlagosan 50 Fillérrel kerül kevesebbe 1 lux megvilágítás előállítása (2,6 Ft volt és 2,1 Ft most 1 lux), ez kb. 20% árcsökkenés, azaz ennyivel lettek olcsóbbak a LED lámpák január óta. A legjobb ár-érték eredményt most a 7 Wattos meleg fehér Chip On Board LED lámpa tudja felmutatni (1,67 Ft/lux). A második helyet megosztva kell kiosztanunk az 5 Wattos COB LED lámpa és a 4 Wattos, 24 db 5050 SMD ledet tartalmazó LED lámpa hideg fehér (vagy természetes fehér) típusai között .

Természetesen ennél a 2 Ft/lux értéknél a halogén fényforrás 0.6 Ft/lux értéke sokkal jobb, ami azt jelenti, amit eddig is tudtunk: a halogén fényforrások jóval olcsóbbak a LED fényforrásoknál. Azonban a következő táblázatban, ahol megnézzük, hogy 1460 óra világítás után milyen üzemeltetési költségek jelentkeznek, azonnal nem is lesz fontos az alacsony bekerülési költség. Hogy miért 1460 óra? Mert egy háztartásban az év 365 napján keresztül, naponta legalább 4 órát világít egy fényforrás. 365 nap x 4 óra pedig 1460 óra. Nyilván vannak olyan helyiségek/háztartások ahol ennél jóval többet, vagy jóval kevesebbet üzemel a fényforrás. Ha többet üzemel mint 4 óra, akkor a megtérülés gyorsabb, ha kevesebbet, akkor pedig lehet nem éri meg egyelőre a csere.

1 év (1460 óra) üzemeltetési költségei Fogyasztás
Watt/óra
Fogyasztás
Watt/1460 óra
Áram ára
50 Ft/kW
1/1.) Halogén 20 W izzó 20 Watt 29.200 Watt 1.460 Ft
1/2.) Halogén 35 W izzó 35 Watt 51.100 Watt 2.555 Ft
1/3.) Halogén 50 W izzó 50 Watt 73.000 Watt 3.650 Ft
2.) COB LED 3W WW 3 Watt 4.380 Watt 219 Ft
3.) COB LED 5W WW 5 Watt 7.300 Watt 365 Ft
4.) COB LED 5W CW 5 Watt 7.300 Watt 365 Ft
5.) COB LED 5630SMD 5W CW 5 Watt 7.300 Watt 365 Ft
6.) COB LED 7W WW 7 Watt 10.220 Watt 511 Ft
7.) COB LED 5630SMD 5W WW 5 Watt 7.300 Watt 365 Ft
8.) SMD LED 4W WW 4 Watt 5.840 Watt 292 Ft
9.) SMD LED 3W WW 3 Watt 4.380 Watt 219 Ft
10.) SMD LED 4W CW 4 Watt 5.840 Watt 292 Ft

A fenti táblázatból látható, hogy bár olcsók a halogén fényforrások, ám 1 éves üzemelési költségükből akár két darab hasonló teljesítményű LED lámpa is megvásárolható, mely már töredék energiával (és költséggel) üzemeltethető a továbbiakban. A LED lámpák ára már olyan szintre csökkent, hogy a LED lámpára fordított befektetés akár fél éven belül is megtérülhet, napi 4 óra világítással számolva.

Konklúzió - őszi LED lámpa tesztünk eredménye

A fenti mérések alapján az alábbi "erősorrend" alakult ki, ami a LED lámpákat tekintve nem meglepő: a nagyobb teljesítményű LED lámpának valóban nagyobb a fénye. Az inkább izgalmas eredmény a pirossal kiemelt sorokban van, hiszen ez jelenti a különböző teljesítményű, hagyományos halogén izzók pontszámát. Láthatjuk tehát, hogy mindhárom teljesítményű lámpa kiváltására több alternatíva is rendelkezésre áll. Kijelenthetjük a teszt egyik kérdésére a válasz: igen, a megfelelő teljesítményű LED lámpákkal valóban ki lehet váltani a halogén szpot lámpákat.

Az előző tesztben is jól szerepelt, és most sincs ez másképp: a 7 Wattos COB LED lámpa biztosította a legnagyobb megvilágítási értékeket, mindezek mellett ez a lámpa a legjobb ár-érték arányú, így csak ajánlani tudjuk, az 50 Wattos halogén izzó nem kihívás számára.

Az újdonságként is nevezhető, kerámia házas Chip On Board 5630 SMD ledeket tartalmazó 5 Wattos lámpa meleg és hideg fényű típusát is kiemelnénk, hiszen ez a lámpa a 120° sugárzási szög mellett is nagyobb megvilágítást biztosít, mint a szűk, 36°-os sugárzási szögű 50 Wattos halogén fényforrások. Egy kicsit magasnak tűnik az áruk, azonban a három tesztelt gyártó/beszállító között árban is és fényerőben is hatalmas volt az eltérés, mi inkább a drágább mellett döntöttünk, hiszen az olcsó 5630-as ledet tartalmazó lámpáknak éppen annyi fénye volt, mint a még olcsóbb 5050 SMD ledes lámpáinknak.

Általános világítási feladatokra a továbbra is az 5 Wattos Chip On Board LED lámpákat, illetve a 4 Wattos 5050 SMD LED lámpákat ajánljuk, főleg, hogy áruk 600, illetve 700 Ft-os csökkent az év eleje óta. Eddig is slágerterméknek számítottak, és valószínűleg ezután is sokan fogják ezt a két típust választani.

Természetesen bármelyik tesztelt LED fényforrást választja is, egyben szinte biztos lehet: már napi 4 óra használat mellet is egy éven belül megtérül a befektetése, így mi mindenképpen javasoljuk a halogén fényforrások lecserélését!

Kiegészítés a teszthez: a fentiekben tesztelt LED lámpák nagy része nem csak az itt szereplő 230 Voltos GU10-es, hanem 12 Voltos GU5.3-as (MR16) csatlakozóval is elérhető. A megegyező felépítésű, de különböző csatlakozóval ellátott fényforrásokat külön nem teszteltük, próbapadi mérés szerint ugyanis nincs (vagy elhanyagolható) a különbség a 230 V-os és a 12V-os LED lámpák fényereje között. Így a 3 és 4 Wattos SMD LED lámpák és az 5 Wattos Chip On Board LED lámpák 12 Voltos változatait is a tesztnek megfelelően ajánljuk, ezeket a 12 Voltos LED fényforrásokat itt fogja megtalálni.

Amiről nem volt még szó: élettartam

Nem véletlenül, de a tesztben és a megtérülési számításoknál nem vettük figyelembe az élettartamot. Ennek két oka van: egyrészt ezt nem tudjuk ellenőrizni, másrészt a gyártók által ígért 30.000-50.000 óra túlzás, sőt megfigyelhető, hogy újabban már 20.000-30.000 óra közötti élettartamot ígérnek / írnak a dobozokra.

Érdekes azonban a fényforrások (és ebbe beleértendő a halogén és fénycsöves megoldások is) élettartam megadása a gyártók részéről: ha pl. egy kompakt fénycsövön 8.000 óra élettartam van feltüntetve, az azt jelenti, hogy ezen típusú fénycsövek legalább 50%-a el fogja érni a 8.000 üzemórát. Azaz sarkítva ez azt jelenti, hogy lesz olyan fénycső, ami 16.000 órát is világíthat, illetve lesz olyan, ami 1 óra után tönkremegy.

Mi csak saját példánkból tudunk kiindulni: szinte minden munkatársunk otthonát azonnal "beledeztük", amint lehetőség nyílt rá és elmondhatjuk, hogy a 2-4 éve beszerelt LED fényforrások kb. 95%-a a mai napig üzemképes, ellátja világítási feladatát már 3.000-8.000 órája. Így azt gondoljuk, hogy a 30.000 óra nem is igaz, a felét, tehát legalább 15.000 órát a LED fényforrásoknak is biztonsággal üzemelniük kell.

2 vélemény, értékelés

#1 - Papp Sándor
2014/01/13, 11:27
Tisztelt Anro!

Én már elég nagy mennyiségben "ledeztem" be a lakást, Önöktől vásárolt és más forgalmazótól származó led termékkel.
Tapasztalataim villamos fogyasztást érintve igen kedvező.

Az élettartamhoz egy rövid tapasztalat, ami szerintem érdekes:
Hét éve vásároltunk az IKE-ban 10 db Grundtal típusú lámpa szettet, 10 W-os GU4-es izzókkal, trafóval, stb., pultmegvilágítás lett belőle.
A 10 izzóból egy ment eddig tönkre.
A többség (a napi négyórás használat vastagon megvan, feleségem szeret "napozni" a konyhában) élettartama a 10000 órát karcolgatja!
Csak érdekesség.

Ez ennek ellenére nem tántorít el, hogy LED irányba mozduljak. Mint műszaki ember nagyon érdekesnek és meggyőzőnek tartom cikküket!

Köszönöm!
Természetesen az az egy, ami kiéget már LED.

Papp Sándor
#2 - Tályai Gábor
2014/01/16, 10:13
Tisztelt Papp Sándor!

Köszönjük az elismerő szavakat! Szerencsére a LED fényforrások ára folyamatosan és rohamosan csökken, így egyre kevésbé fájdalmas, ha véletlenül egy lámpa megadja magát.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
835.200+ elégedett vásárló
459.500+ raktáron lévő termék
212.500+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése