Laminált parketta típusok összehasonlítása (HDF / PVC-LVT / EPC-WPC / SPC)

Utoljára frissítve: 2022 március 01, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek

Laminált parketta típusok összehasonlítása

A faburkolat, mint a legkönnyebben elérhető anyag már évezredek óta fontos szerepet játszik a házak szerkezetében és burkolataiban. A fa padlóval sincs ez másképp, hiszen a hajópadló elterjedt burkolat volt nagyon sokáig. Azonban a mechanikai sérüléseknek kevésbé áll ellen, így a technológia fejlődésével a sima fát felváltották a különböző megoldások, melyek egyrészt hatékonyabb munkát és tartósabb végeredményt kínáltak. Most ebben a cikkben, a teljesség igénye nélkül végigvesszük a fejlődés folyamatait, illetve tisztázzuk, hogy a modern technológiák miben térnek el egymástól.

A cikkben a laminált parkettákkal foglalkozunk, de valójában minden nem tisztán fa parketta laminált parketta, hiszen az csak annyit jelent, hogy a parketta egy vagy több védőréteget tartalmaz. Tulajdonképpen a lakkozott fa parketta is csak azért nem laminált, mert itt a második réteg (a lakk) nem ragasztva, hanem festve van.

Parketta és hajópadló

A sima parketta és hajópadló az első fázis, itt még a teljes parketta valamilyen, lehetőleg kemény fafajtából készül. A hajópadló általában csak egymás mellé illesztett, nagy méretű léceket jelent, míg a parketta esetében 20-30 cm hosszú 4-5 cm széles (illetve gyártója válogatja) darabokból áll össze a burkolat. Általában 1-1.5 cm vastagságúak.

A parketta esetében már nútokat és peremeket is is találhatunk a burkolóanyagon, mely segíti a pontos illesztést és az egységes felületet. A kisebb darabok miatt a lerakása variálható, különböző minták kialakítására is lehetőséget ad.

Előnyök: mivel a teljes anyag fából készül, így a teljes anyagvastagság csiszolható, azaz többször is felújítható, javítható. A természetes fának köszönhetően a látvány mindig egyedi, a burkolatban nem lesznek ismétlődő felületi minták.

Hátrányként meg kell említeni a fa nagy vízfelvételét, mely nagy tágulást, így a parketta felpúposodását okozza. Értelemszerűen, vizes helyiségekbe nem alkalmazható.

A klasszikus parketta halszálka mintában lerakva. Elegáns és időtálló padlóburkolat minden stílusoshoz!
A klasszikus parketta halszálka mintában lerakva. Elegáns és időtálló padlóburkolat minden stílushoz!

 

A hajópadló láttatni engedi a valódi fa természetes rajzolatát és színét, mely otthonos érzetet biztosít a lakóterekben!
A hajópadló láttatni engedi a valódi fa természetes rajzolatát és színét, mely otthonos érzetet biztosít a lakóterekben!

 

HDF alapú laminált padlók

A HDF alapú laminált padlót tekintsük az első fejlődési fázisnak, azonban ne tévesszen meg bennünket, a piacon lévő parketták nagy része ilyen technológiával készül. A laminált padlók legnagyobb része valamilyen klikkes rendszerrel érkezik, könnyítve a gyors és pontos beépítést.

A HDF nagy sűrűségű farostlemezt jelent high density fiberboard) mely általában valamilyen fahulladék, faforgács, vagy fűrészpor porításával, majd nagy nyomáson, valamilyen ragasztógyantával kerül préseléssel kialakításra. Erre az alapra jön rá egy PVC fólia, mely tartalmazza a padló színét és mintázatát, illetve gyártótól függően valamilyen egy vagy többszintű lakkréteget.

Előnyök: a különböző kivitelek egészen magas kopásállóságot biztosíthatnak ezeknek a parkettáknak is, azonban a kopásállóság növekedésével az ár is növekszik. A lakkrétegnek köszönhetően a parketták felülete vízálló.

Hátrányként mindenképpen meg kell említeni, hogy a HDF alapanyag vízfelvétele jelentős, így hiába vízálló a parketta felülete, a csatlakozásoknál a víz le tud jutni, illetve a nem megfelelően szigetelt aljzatból is nagy mennyiségű vizet tud felvenni a HDF alapú parketta, ekkor púposodásra hajlamos. Padlófűtéshez kevésbé javallott.

Laminált burkolat egy garzonlakásban. Azonban nemcsak a padlót, hanem még a háló falfelületét is ezzel díszítették!
Laminált burkolat egy garzonlakásban. Nemcsak a padlót, hanem még a hálószoba falfelületét is ezzel díszítették!

 

PVC-LVT laminált padlóburkolatok

Ebben a kategóriában a padlók már nem HDF-ből hanem PVC-ből készülnek. Általában ezekre a padlókra LVT néven hivatkoznak ami a Luxury Vinyl Tiles rövidítése, magyarul: luxus vinyl burkolat. Jellemzően ezek 4-5 mm-es vastagságúak és klikkes csatlakozással rendelkeznek.

Az alap tehát PVC-ből készül, melyet üvegszál erősítéssel látnak el. Erre kerül a dekorációs réteg, ami megadja a parketta színét és mintáját. Erre pedig egy koptató lakkréteg kerül, ami biztosítja a felület tartósságát kopás-, dörzsállóságát.

Előnyök: az ilyen LVT padlóburkolatok kiválóan elnyelik a lépések zaját, kellemes, meleg tapintásúak. A jó hővezetés miatt akár padlófűtésekhez is ajánlott burkolat.

Hátrányai között meg kell említeni, hogy ennek a típusnak igen nagy a hőtágulása, ezért a falak mellett és az ajtóknál megfelelő hézagot kell kialakítani. Sajnos így több szobán át is egybefüggő burkolatokat ezzel a parkettával nehéz kialakítani, egyes gyártók még a napsütötte helyiségekbe sem ajánlják a felpúposodás miatt.

Hogy minél szebb legyen az új lakás, nagy kopásállóságú laminált parketta burkolatot építettek be.
Hogy minél szebb legyen az új lakás, nagy kopásállóságú laminált parketta burkolatot építettek be.

 

EPC - WPC burkolatok

Ezeknek a burkolatoknak a beltéri típusai Európában nem terjedtek el elsősorban a kültéri teraszburkolatok esetén találkozhatunk velük. Az EPC (extruded polimer core) azaz extrudált polimer magos polimer burkolatok általában mészkő / kréta és PVC habosított keveréke. A WPC esetén (wood polimer composit) a PVC helyett porított fát használnak. A habosított anyagnak köszönhetően ezek a burkolatok igen könnyűek lehetnek. Az EPC parketták szintén 4-5 mm vastagságúak, azonban a WPC burkolatok 10-15 mm vastagok is lehetnek, illetve a kevesebb anyag felhasználása érdekében belül légkamrákat is tartalmazhatnak.

Előnyei megegyeznek a PVC laminált padlóval, azonban azoknál drágább, ezért is nem terjedt el nálunk.

Hátrányként azonban meg kell említeni, hogy a habosított réteg nagy mennyiségű levegőt tartalmaz, így padlófűtéseshez nem tudjuk ajánlani. A könnyű alapanyag másik hátrányos tulajdonsága, hogy nincs olyan kemény, mint a sima PVC laminált padlók, így a mechanikai igénybevételeknek kevésbé áll ellen.

A WPC burkolat bordázott felületű változatát előszeretettel használják teraszok és medence körüli területek burkolásához. A WPC burkolat bordázott felületű változatát előszeretettel használják teraszok és medence körüli területek burkolásához.

 

Rigid - SPC burkolatol: szilárd laminált parketták

A rigid (merev) vagy más elnevezéssel SPC (solid polimer core vagy stone plastic composite) azaz  szilárd polimer hordozórétteggel rendelkező parketták jelentik pillanatnyilag a legmodernebb technológiát. Ezek a padlók általában valamilyen ásványi, kőőrleménnyel bekevert polimerből készülnek. Ezáltal a padlólapok nehezebbek mint a hagyományos laminált parketták. Ezeknek az SPC parketta típusoknak az egyik képviselője az Afirmax gyártó, mely parkettáit mi is kínáljuk. Az Afirmax a saját SPC technológiáját HD Mineral Corenak (nagy sűrűségű ásványi mag) nevezi.

SPC laminált parketták: HD Mineral Core rétegrend

SPC laminált parketták: HD Mineral Core rétegrend

Az SPC lapok a PVC alapú padlóburkolatok minden előnyével rendelkezik, azonban a speciálisan kialakított hordozórétegnek köszönhetően kivételes mérettartóssággal rendelkeznek. A hőmérséklettől függetlenül a burkolópanelek mérete változatlan marad, illetve a kiváló hővezetési képesség miatt padlófűtés esetén ez a típus a legjobb választás.

Előnyei: kiemelkedő tartósság, nagy kopásállóság jellemzi ezeket a parkettákat. A mérettartósság miatt akár több helyiség egybefüggő burkolására is lehetőség nyílik (akár 200 m2), nem kell diletációs hézagot hagyni a szobákat elválasztó ajtóknál, így burkolatváltó és küszöbmentes kialakítás érhető el. A merev anyag aprólékos felületi minták kialakítását teszi lehetővé, így az SPC parketták a valódi fa parketták hangulatát kölcsönzik, azonban mechanikai tulajdonságai a járólapokat idézi. Teljesen vízálló felületet biztosít.

Hátránya: magasabb bekerülési költség, mint az előző kivitelek esetén.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
Polimer
26 mm
70 mm
250 cm
-Lars 7 cm-es parkettaszegélyléc (250 cm) gumi szegélyes, vízálló, kábelcsatornával: Fehér
Raktáron: 292.5 méter
Ár: 796 Ft /méter
2.
Garancia: 2 év
Polimer
15 mm
60 mm
220 cm
-Vigo 6 cm-es parkettaszegélyléc (220 cm) gumi szegélyes, vízálló: Fehér
Raktáron: 158.4 méter
Ár: 1 300 Ft /méter
3.
Garancia: 2 év
Polimer
15 mm
80 mm
220 cm
-Vigo 8 cm-es parkettaszegélyléc (220 cm) gumi szegélyes, vízálló: Fehér
Raktáron: 156.2 méter
Ár: 1 768 Ft /méter
4.
Garancia: 2 év
Poliuretán
12 mm
80 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (CR 943) kemény poliuretánból
Raktáron: 166 méter
Ár: 3 290 Ft /méter
5.
TOP
Garancia: 2 év
HDPS
12 mm
38 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 503) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 468 méter
Ár: 1 490 Ft /méter
6.
TOP
Garancia: 2 év
HDPS
10 mm
48 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 504) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 498 méter
Akciós ár: 1 700 Ft /méter
-10%
7.
Garancia: 2 év
HDPS
13 mm
50 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 505) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 230 méter
Ár: 1 890 Ft /méter
8.
Garancia: 2 év
HDPS
12 mm
70 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 506) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 170 méter
Ár: 2 290 Ft /méter
9.
TOP
Garancia: 2 év
HDPS
18 mm
78 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 507) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 264 méter
Ár: 3 090 Ft /méter
10.
Garancia: 2 év
HDPS
16 mm
90 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 508) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 112 méter
Ár: 3 390 Ft /méter
11.
TOP
Garancia: 2 év
HDPS
19 mm
129 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 509) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 216 méter
Ár: 4 990 Ft /méter
12.
TOP
Garancia: 2 év
HDPS
18 mm
150 mm
200 cm
Parkettaszegély léc (HCR 510) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 160 méter
Ár: 5 390 Ft /méter
Vásárlói képek
WC felújítás: a felület előkészítése a fal burkolásához és a szerelvények megújításáhozKönnyen felrakható a PVC falpanel, nagyon hasonlít a mozaikcsempéreLakótelepi wc modern stílusban: szürke fal, fekete kapcsoló, mozaikos faldekor, új szaniterekPadló szürke vinil padlóburkoló, hátlap szürke-fehér mozaik falpanelPanel wc felújítása modern dizájnnalKedvenc regglizősarok sötét falpanel burkolattalLedszalag és hangulatos éjjeli lámpaKiadó szoba felújítás utánKiadó szoba felújítás utánKiadó szoba felújítás utánÉtkezőasztal feletti lámpákKész a parkettázásAfirmax Goldberg tölgy parketta katalógus referenciaAfirmax Skandináv tölgy parketta katalógus referenciaAfirmax Newporti parketta katalógus referenciaAfirmax Cornwall parketta katalógus referenciaAfirmax Vermont parketta katalógus referenciaAfirmax Skandináv tölgy parketta referencia

2 vélemény, értékelés

#1 - Csillag Tamás
2023/11/09, 14:38
Üdvözlöm!
Nem vélemény, csak egy kérdés.
Kaptam egy ismerőstől 20 nm laminált parkettát, amelynek nem ismerem a paramétereit. Azon kívül, hogy az alján vannak feliratok (Made in Germany, C1070241, B4) ami alapján sem tudtam beazonosítani, hogy tudok rájönni milyen fajta?
Köszönöm, Tamás
#2 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2023/11/09, 15:08
Kedves Tamás!

A kívánt termékkel kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az info@anro.hu e-mailcímen!
A parketta könnyebb beazonosításának érdekében kérjük küldjön képet a termékről!

Várjuk jelentkezését!

Üdvözlettel, az ANRO Épületdíszítés Kft. Ügyfélszolgálata

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
768.000+ elégedett vásárló
484.400+ raktáron lévő termék
199.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése