Asztalba-pultba süllyeszthető elosztók: a láthatatlan áramforrás

Lehajló mennyezet rejtett világítás

Utoljára frissítve: 2012 február 16, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
A Csináld Magad! rovatunk egy vendégszerző által készített cikkel bővült. Szabó Szabolcs lehajló mennyezeti világítást készített és nem volt rest megosztani velünk képek és szöveg formájában. Amennyiben kedvet érez hozzá, írjon Ön is egy cikket!

Szabó Szabolcsnak pedig megköszönjük fáradságos munkáját, és hogy megosztotta művét a nagyközönséggel!2010. nyarán a megöregedett tetőnk végleg elhagyta magát a vápánál, így nem húzhattuk tovább a lakásfelújítást. 90%-os tetőcsere elengedhetetlen volt a további bentlakáshoz.
Kicsit merészebbek voltunk, a közel 100 éves épület padlásterébe terveztünk két további hálószobát, ezzel felszabadítva a nappalinkat a háló funkciótól. Ám ez azzal járt, hogy az egyetlen nagyszobánk (kb. 5x5m) jókora területére lépcsőszerkezet került, nem is kicsi, 3,5 méter a szintkülönbség. Régi vágyam, hogy a folyosós elrendezés miatt a természeténél fogva alapevetően sötét nappalinkat rejtett világításokkal színesítsem, gyermekkorom óta magával ragadnak a színes fények, fényjátékok.

Az internetet bújva találtam az ANRO Épületdíszítés oldalára, ahol rengeteg ötletet, jó árfekvést és rendkívül korrekt kiszolgálást tapasztaltam. Annyi hasznos dolgot találtam a csináld magad rovatban, hogy kedvet kaptam, hogy én is elküldjek egy cikket az általam készített mennyezeti dekorációról.

Lehajló mennyezeti világítás

Valamikor régebben találkoztam ezzel az ötlettel, és kapóra jött a felújítás, tudatosan gyűjtöttem a különféle vödröket, kaparókat, csőszeleteket, hogy kipróbáljam, melyik lesz alkalmas a lehajló mennyezeti rejtett világítás megvalósítására.

Több vödör szerencsétlen felszabása után (az átmérőhöz mindig kevés volt a vödör magassága, rideg az anyag, ezáltal nem kívánt irányokba is reped, hasad) üvegszálas elemből való elkészítés tűnt a legpraktikusabbnak, de megfelelő eredeti forma híján ez sem sikerült számomra elég meggyőzőnek, mindig valamiért esetlenre sikeredtek a mintadarabok. Ez az ív akkor szép, ha a körszelvényből kiadja a 90 fokot, és a kimetszett ív egyenlő oldalú háromszögre sikeredik. Így kicsit elkeseredve félre is raktam a kísérletezést, de egyszer csak jött a szikra :)

A sógorom vizes területen dolgozik, így nem volt nehéz beszerezni az egyébként vízvezeték-szerelési kellékboltban kapható / rendelhető KG PVC csövet, ami elég hosszú is volt, és elég nagy átmérővel is bírt ahhoz, hogy kiszabjam belőle a megfelelő profilt. (kicsit elsőre az anyag vastagnak tűnt.)

Ezt megpróbálom alább képekkel illusztrálni, remélem érthető és áttekinthető lesz. Adott volt egy darab kb. 400 mm átmérőjű PVC szennyvízcső, amin a megfelelő rögzítés után rajzoltam egy egyenest, ez volt a bázis, mivel hengeres felületről van szó és erre kell majd kirajzolni a háromszögeket.

PVC szennyvízcső

Ezekről a szennyvíz csövekről van szó. Először levágtuk a felesleges nagyobb átmérőket, amik eredetileg a cső toldását segítik, ha egymásba csúsztatják őket.

PVC szennyvízcső szerkezeti rajz

A háromszög 90 fokos szárainak megrajzolásához nyomdai offszet lemezt használtam, ami néhány tizedes vastagságú hajtható, gyűrhető, ollóval vágható alumínium lemez, de ez a művelet megoldható merevebb kartonlemez segítségével is, savas vagy alkoholos filccel meghúzva két vonalat.
A kirajzolást követően (figyelem: megfelelő rögzítés és védőeszköz, kesztyű és szemüveg szükséges!) flex-szel szabtam ki a kívánt darabokat, majd csiszolással eltávolítottam a keletkezett sorját, és az éleket is letörtem kicsit.
PVC szennyvízcső szerkezeti rajz

Szükséges volt, és a nagy falvastagság engedte is, hogy satuban reszelővel, csiszolókoronggal az ív falon fekvő részét sík felületre hozzam úgy, hogy szinte eltűnjön a teljes csőfal metszeti vastagsága.

PVC szennyvízcső szerkezeti rajz

Következik a fúrás, 3 ponton böktem át az ívet, mert nem tudtam még, hogyan rögzítem, szilikonnal, szalaggal vagy csavarozással a plafonhoz. Végül egyenlőre két szélső ponton rögzítettem gipszkarton-csavarral, az álmennyezetet tartó faszerkezethez.

Ezután következik a próba, a helyes pozíció megítélése úgy, hogy a LED szalag vastagságát is figyelembe kell venni.
Én a 30 cm-es szilikonos LED-szalagot választottam, amit az oldalára fektetve ragasztottam fel az ívekre, de a méterre vásárolható LED szalagok is tökéletesen megfelelnek erre a célra.

PVC szennyvízcső LED szalag szerelés
PVC szennyvízcső LED szalag szerelés

A szalag felragasztásánál ügyelni kell arra, hogy a plafon síkja és az ív között elférjen a szalag, ne feszítse és főleg ne nyomja el a felhelyezést követően, ezért a LED szalag pontos helyét többszöri mérés és többszöri bejelölés után tudjuk biztosítani. Én arra törekedtem, hogy a lehető legközelebb kerüljön az íven a plafon síkjához, a fény mielőbb kiszűrődjön a henger alól (pontosabban fölül…)

Az általam választott szalag kis sugárzási szögű és oldalirányban hajtható, megfelelő vastagságú a szilikon anyaga ahhoz, hogy a ragasztáshoz elegendő felületet adjon. A szalagokat 3M kétoldali ragasztóval rögzítettem a helyére.

PVC szennyvízcső LED szalag szerelés

Próba felcsavarozás után, festés előtt (azért aki teheti ne berendezett lakásban tegye a helyére :)

PVC szennyvízcső LED szalag szerelés
PVC szennyvízcső LED szalag szerelés
PVC szennyvízcső LED szalag szerelés
PVC szennyvízcső LED szalag szerelés

Mivel régi épület a miénk, valószínűleg a falak sem téglából vannak, (valami vegyes) vésésre nem nagyon fog sor kerülni, úgy tervezem, csak valamilyen ék alakú bemetszést ejtek a falban vagy az álmennyezetbena vezetéknek, ami aztán fal- és mennyezetfestés előtt könnyen eltüntethető lesz.

Az ívet magát festés előtt papír alapú öntapadó tapétával fogom bevonni az ívek külső felületén akár több rétegben is, ezzel nem csak a színezés lesz egyszerűbb, de a felület anyaga és szemcsézete is a gipszkarton álmennyezetünkéhez lesz hasonló, és persze a barna műanyag cső is előbb átveszi az diszperziós beltéri festék színét, és talán meg is spórolom magamnak a műanyag önálló mázolását.

A tápegységek a tervek szerint az álmennyezetben foglalnak majd helyet valahol a fő lámpakapcsoló felett, itt valamikor mindenképpen meg kell bontsam nagyobb felületen, teljes háztatás LEDekre váltása miatt, merészebb ötleteim várnak még kivitelezésre a szobában, amire csak lassacskán folyamatában kerül majd sor.

A lehajló mennyezet tökéletes végeredményhez valószínűleg leveszem az íveket, és melegfehér színű 5050-es szalagokat használok majd (valamelyik képen látszik egy 2w-os melegfehér 48 LED-et tartalmazó GU10-es lámpa fénye,ez elegánsabbnak tűnik jelen esetben helyi környezetben, talán természetesebb hatása lesz).

A bátrabbak be is süllyeszthetnek egy egy LED-es spot lámpát az ív mögé a plafon sarkába, lehet, hogy még látványosabb lesz az eredmény.

A fenti világítási megoldásról (torn light) az alábbi weboldalon talál további fotókat.

3 vélemény, értékelés

#1 - Bokor István
2011/11/14, 23:30
nagyon jó
#2 - Timár Ildikó
2012/02/16, 09:32
Ez baromira tetszik :)
#3 - Winner B.t.
2012/05/19, 21:04
Egyszerű, ötletes, de nagyon látványos! Gratulálok!!!

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése