Dekorációs fények, spotlámpák

Utoljára frissítve: 2023 május 08, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek

A dekorációs világítások célja a hangulatkeltés. Legyen az beltéri helyiségben, vagy akár kültéri terepen a fények fontos szerepet játszanak. Miután a természetes napfény nem elérhető a nap 24 órájában, ezért sötétedést követően mesterséges fényforrásokat kell alkalmaznunk. A nap természetes fehér fénye ellazít, felvidít, azonban a téli időszakban egyre többet tapasztalhatjuk a szürkés - ködös reggelek lehangoló erejét. Ezért kell hát pótolnunk a napsugarakat ahogyan csak tudjuk!

Ehhez egyfajta megoldást nyújtanak a kiegészítő megvilágítások, hangulatvilágítások, háttérfények kiépítése. Otthonunkban megvalósíthatjuk dizájnos lámpatestekkel, vagy ha gipszkarton mennyezetünk, álmennyezetünk van, akkor a süllyesztett spotlámpa kereteket is választhatjuk. Ezek előnye, hogy hatalmas választékban kaphatóak négyzetestől a kör alakún át a különböző üveges - dekorációs lámpatestekig, aminek segítségével igazán egyedi látványt biztosíthatunk bármely lakóhelyiségben, nappaliban. Szimmetrikus és egyéni alakzatok kiépítésével tovább bolondíthatjuk az egyszerű mennyezeti spot világítást! Olvasson többet a süllyesztett spotlámpás világítás készítéséről!

Spot lámpás lakás világítás


A hangulatvilágítások másik típusához a világító szalagok és ledes fénysorok használhatóak fel kitűnően. Ez esetben a világítás befogadására inkább az oldalfal és a plafon találkozásánál lévő sarok kaphat helyet. Többnyire gipszkarton szerkezetek, gipsz stukkók, újabban pedig habkönnyű polisztirol profilok adnak lehetőséget a fényforrások elrejtésére. Ennél a típusú indirekt világítási megoldásnál a fényforrás rejtett - a fényforrást kibocsátó rendszert nem látjuk, így nem okoz közvetlen káprázást -, csak a falról visszaverődött fényt érzékeljük. A kellemes ledes fények nemcsak magánlakásokban, hanem szórakozóhelyeken, gyorséttermekben, mosdókban, fürdőkben, iskolákban, óvodákban is bensőséges hangulatot alakíthat ki.

Vonalfényes, LED modulos világítás


A rejtett világítások terjedése kezdetén mikroizzós fénykábeleket ajánlottak erre a célra, azonban magas áramfogyasztása miatt át kellett térni egy energiatakarékosabb megoldásra. A LED-technika megjelenésével immár elérhetővé vált a hosszú élettartammal üzemelő, alacsony fogyasztású világítás kivitelezése. A fényárokba helyezve a LED világítások (LED-szallagok, LED stripek, LED modulok, LED csíkok) magas fényerőt biztosítanak amellett, hogy kézmelegnél magasabb hőmérsékletre nem melegednek fel a működés során. Habár a hagyományos fénykábelek is kaphatóak piros, fehér, kék, zöld és sárga színben a LED fényforrásoknál a választék tovább bővül. A hangulatfényekhez, stukkóvilágításhoz ajánlott LED világításokat itt is megtekintheti!

A színek hangulati hatásáról már biztosan sokan hallottak. A LED-technológia erre is talált megoldást. A ledek speciális megjelenési formája az RGB LED világítás, amikor is a három alapszín (piros, zöld, kék) fényforráson belül helyezkedik el. Az RGB LED segítségével egyszerűen előállíthatjuk bármely színt, legyen az akár türkizkék vagy rózsaszín. Az RGB LEDekhez szükséges lehet még egy vezérlő rendszer is, amellyel a fényjátékok, a színátmenetek, színkeverés is előállítható. Ezzel a típusú, egyénileg változtatható színű világítással igazán fényűzővé varázsolhatjuk nemcsak a mindennapi életterünket, hanem akár szórakozóhelyeket, wellness hoteleket is! Az RGB rendszereket terápiás helyiségekben is elhelyezhetjük, ezáltal élvezhetjük a különböző színek jótékony hatását pl. szauna, fényterápia, sóterápia helyiségekben is. Tudjon meg többet az RGB LEDes világításokról!

 

Spotlámpás világítás

A beépíthető spotlámpák szerelhetőek gipszkarton mennyezetekbe, álmennyezetekbe, és lambériába, bútorlapba süllyesztve is. A spotlámpák kis méretűek, így a gyártók számos eltérő változatot terveznek a régimódi stílusú antik lámpatesttől a klasszikus kör alakún át a modern üveges és Swarovsi kristályos spotokig. A lámpatest kiválasztásakor a többi lakberendezési tárgyhoz, falszínhez, uralkodó stílushoz alkalmazkodnunk kell, nehogy átlépjük a giccs határait.

Az épületek, belső helyiségek világítástervezésekor az általános világítás mellett a kiegészítő világítás helyét is célszerű kijelölni. A kiegészítő világításokra leginkább amiatt van szükség, mert a természetes fény nem tud behatolni a lakás minden sarkába, segítségükkel viszont pótolni tudjuk a hiányzó fényeket. Köszönet a lámpa gyártóknak ma már számos kivitelű világítótest található, amely nemcsak fényével, hanem a lámpaház esztétikus megjelenésével is is dekorálja otthonunkat. Manapság egyre gyakoribb a spotlámpás kiegészítő fény alkalmazása, amelyeket különböző helyekre installálva különböző funkciót kapunk, de az álmennyezetbe építhető lámpák általános világításhoz is használhatóak!

Lakásvilágítás: családi házakban is terjed a gipszkarton álmennyezetek kialakítása, hiszen a megvalósítható ötleteknek csak a képzelet szab határt. A háromszög, négyszög, rombusz, kör, kereszt alakú szerkezeteken általában spotlámpa szigeteket képeznek. Ezek szolgálhatják a fővilágítást is, de külön áramkörre kötéssel, vagy fényáramszabályozó közbeiktatásával a hangulatvilágításhoz is megfelelő kellemes fényt adhat. Mivel a gipszkartonos spotvilágításoknál akár 10-25 darab lámpakeret is beépítésre kerülhet többnyire az egyszerű, visszafogott lámpatestekre esik a választás (matt vagy fényes króm, kör alakú keretek). A megvilágítás arculatát a spotlámpák egyedi elhelyezésével tudjuk még variálni, ami azt jelenti, hogy a téglalap alakú mennyezeten valamilyen geometrikus alakzat, szimmetria vagy aszimetria alapján rendezzük a spotgyűrűket.

Szimmetrikus spot lámpa elhelyezés


Konyha spot világítás: a konyhaszekrény felső koronájába épített spotlámpák főként dekorációs jellegűek, mert sajnos ilyenkor a felülről érkező fény árnyékot képez a munkapulton való munkához. Elégtelen fény esetén a konyhai munkavégzés veszélyes is lehet, ezért a mosogatás - zöldségszeletelés - húsvágás során működésbe kell léptetnünk valamilyen plusz fényforrást. Árnyékmentes megvilágítást a felsőszekrény alsó lapjába építve is kialakíthatunk. Ehhez felhasználhatunk fénycsöves világítókat, piramis bútorlámpákat és spotgyűrűket is. (A konyhai világítás egyik másik eszköze a LED szalag, amely a konyhaszekrény alsó részére ragasztva szórja fényét. Itt többet olvashat róla: ledes konyhapult világítások)

Üveges szekrények, falipolcok kiemelő világításához is választhatjuk a spotokat, ekkor a beépítési mélység minimálisra csökkentésére kell figyelnünk, hogy lehetőleg minél kevesebb helyet veszítsünk a szekrény hasznos belső teréből. Dekorációs világításhoz, koronavilágításhoz nagyszerűen megfelelnek a spotos lámpák, amely célra szintén a diszkrét, kör alakú lámpatestek alkalmazása kedvelt.

Konyhaszekrény korona világítás spot lámpával és beépíthető lámpatesttel


Szórakozóhely világítás: vendéglátó helyiségek, bárok, klubok, kávézók, éttermek, szállodák belső terében is jól használhatóak a halogén spotlámpák, melyek sűrű elhelyezése egyenletes megvilágítást eredményez. A kikapcsolódást szolgáló egységekben a különleges megjelenésű lámpatestek hangulatelemként is szolgálnak. Az üveges spotok, gömb - félgömb - piramis - kocka alakú előtétei látványos fényt sugároznak, amely hatás a színes led izzók használatával még tovább fokozható.

Dekorációs Spot lámpatest - Tristan


A spot világítás nem olcsó, de már létezik gazdaságos megoldás. Amennyiben a befektetési költségeket szeretnénk minimalizálni, úgy a halogén izzók beszerzése néhány száz Ft-ból megtörténhet. Fogyasztásuk viszont rendkívül magas (20-35-50W), amely költsége az áramszámlán jelentkezik. A LED izzók alacsony fogyasztását (1-3-5W) a magas bekerülési költség (1-5 ezer Ft/db) kíséri, így ez a beruházás csak hosszú távon térül meg. Az említett két típusú világítás között megtalálhatjuk még a kompakt spotlámpákat, amelyek szintén energiatakarékosak (5-10W), és áruk is elfogadható (1-2 ezer Ft/db). Bármelyik típusú fényforrásra essen választásunk már néhány darab spotlámpával is tudjuk az enteriőrben uralkodó figyelmet irányítani, vagy a pihenés ideje alatt a nyugtató fényeket megteremteni.

További ötleteket kaphat a beltéri világítási megoldásokhoz az alábbi cikkekben:

- LED szalag és LED világítás galéria
- Beltéri lakásdíszítés ötletek (spotlámpák, spotos hangulatfények)
- Beltéri díszítőelemek galéria (mennyezeti és oldalfali díszlécek)
- Beltéri díszítőelemek galéria (oldalfali keretdíszléc, vonalfények)

Ajánlott termékeink
1.
TOP
Garancia: 2 év
GU10
70 mm
IP20
Fix
LED szpot szett: fehér keret + 3 Wattos, természetes fehér GU10 LED lámpa + GU10 csatlakozó (kettesével rendelhető)
Raktáron: 1067 darab
Ár: 950 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
GU10
70 mm
IP20
Fix
LED szpot szett: fehér keret + 5 Wattos, természetes fehér GU10 LED lámpa + GU10 csatlakozó (kettesével rendelhető)
Raktáron: 364 darab
Ár: 950 Ft /darab
3.
Garancia: 2 év
GU10
70 mm
IP20
Fix
LED szpot szett: króm keret + 5 Wattos, természetes fehér GU10 LED lámpa + GU10 csatlakozó (kettesével rendelhető)
Raktáron: 364 darab
Ár: 1 090 Ft /darab
4.
TOP
Garancia: 2 év
GU10
70 mm
IP20
Fix
LED szpot szett: króm keret + 7 Wattos, hideg fehér GU10 LED lámpa + GU10 csatlakozó (kettesével rendelhető)
Raktáron: 386 darab
Ár: 1 190 Ft /darab
5.
Garancia: 2 év
GU10
70 mm
IP20
Fix
LED szpot szett: mattkróm keret + 5 Wattos, természetes fehér GU10 LED lámpa + GU10 csatlakozó (kettesével rendelhető)
Raktáron: 364 darab
Ár: 1 090 Ft /darab
6.
TOP
Garancia: 2 év
GU10
70 mm
IP20
Fix
LED szpot szett: mattkróm keret + 7 Wattos, természetes fehér GU10 LED lámpa + GU10 csatlakozó (kettesével rendelhető)
Raktáron: 486 darab
Ár: 1 290 Ft /darab
7.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
73 mm
165 mm
125 cm
Mennyezeti
RV-01-B Rejtett világítás díszléc - mennyezet
2 munkanapon belül
Ár: 1 866 Ft /méter
8.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
53 mm
107 mm
125 cm
Mennyezeti
RV-03-A Rejtett világítás díszléc - mennyezet
Raktáron: 71.3 méter
Ár: 1 051 Ft /méter
9.
TOP
Garancia: 2 év
XPS (zárt
53 mm
120 mm
125 cm
Mennyezeti
RV-07/A Rejtett világítás díszléc - mennyezet
Raktáron: 157.5 méter
Ár: 990 Ft /méter
10.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
70 mm
165 mm
125 cm
Mennyezeti
RV-07/B Rejtett világítás díszléc - mennyezet
2 munkanapon belül
Ár: 1 866 Ft /méter
11.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
50 mm
120 mm
125 cm
Mennyezeti
RV-08/A Rejtett világítás díszléc - mennyezet
Raktáron: 75 méter
Ár: 1 051 Ft /méter
12.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
35 mm
53 mm
125 cm
Oldalfali
RV-12/A Rejtett világítás LED szalag tartó díszléc
Raktáron: 105 méter
Ár: 493 Ft /méter
Vásárlói képek
Süllyesztett és falon kívüli spotlámpák gondoskodnak a konyha fővilágításárólSzép fehér konyha modern stílusban, led világítós díszléccelDíszléc a nappaliban LED szalagos rejtett világításozHatszög alakú álmennyezet süllyesztett spot világításhozÁlmennyezet ledvilágítássalÁlmennyezet süllyesztett spot világítással és díszlécekkel.Gipszkarton álmennyezetbe süllyeszthető spotlámpákLED spotlámpa szett - a legjobb ár/érték arányú választás!Konyhai fővilágítás szpotokkalSzpot, mint fővilágításnakRGB rejett világítás gipszkarton álmennyezetbe - szpot világítássalGipszktaron sziget - szpot világítássalSpot világítás + LED szalag Gipszkarton álmennyezet LED szalaggal és süllyesztett szpot szettekkelRGB LED világítás a készülő nappaliban, kiegészítő világításként szpot szettek és LED panelek LED világítás teszt a befelyezés előttSzpot szettekkel, LED szalggal és falon kívüli LED panellel világítás a nappalibanLED szalag tesztelése a végleges beépítés előtt

2 vélemény, értékelés

#1 - Somogyi Jenőné
2010/07/23, 12:57
Tisztelt Tályai Gábor!

Telefonon már beszéltünk, Dante üveges lámpatesttel kapcsolatban. Mondta, és én is úgy gondolom, hogy fővilágításra a mintás fényszórás miatt ez a lámpatest nem alkalmas, viszont az oldalfal mellett lévő falmosó szpotokhoz szerintem tökéletes lenne. Említette, hogy ezekbe nem megy bele minden led lámpa, nem vagyok benne biztos, de mintha dipledet emlatett volna.

Segítene nekem ebben, hogy melyik led lámpa megy bele ezekbe a foglalatokba?

Köszönettel:
Somogyiné Klára
#2 - Tályai Gábor
2010/07/23, 14:58
Tisztelt Somogyi Jenőné!

DIP ledes LED lámpákat említettem, azok nem jók bele. A PowerLED-es mind jó. Onnan ismerni meg a lámpatestbe nem megfelelő LED lámpát, hogy a ledek előrefelé kilógnak a lámpa síkjából. Mivel erre a síkra fekszenek fel a dekorációs, üveges lámpatestek üveg búrái, a ledek kitartanak, ellehetlenítve a szerelést. Természetesen ez a probléma csak az elöl üveglapos lámpatesteket érinti.

Remélem tudtam segíteni.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
745.900+ elégedett vásárló
461.200+ raktáron lévő termék
195.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése