Por és páramentes LED lámpatest bemutató és teszt!

RGB világítás: tökéletes dekoráció

Utoljára frissítve: 2022 július 08, péntek Magazin: Blog

Napjainkban az RGB világítás fénykorát éli, és népszerűsége egyre csak növekszik a fogyasztók körében. Ez nem is csoda, miután egyrészt borzasztóan jól tud kinézni, másrészt hatalmas kreativitást engedélyez, mindezt könnyű kivitelezéssel. Emellett azonban még számos más előnnyel is rendelkezik: írásunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akiknek az életéből eddig valamilyen oknál fogva kimaradt volna az RGB világítás.

Mit jelent az RGB rövidítés a lámpáknál?

Az RGB annak a három színnek a rövidítése, amelyeket az adott készülék a színkeveréshez használ. Esetünkben ez a pirosat (R - red), a zöldet (G - green) és a kéket (B - blue) jelenti. Ezek kombinációjával gyakorlatilag bármilyen árnyalat előállítására képesek lehetünk attól függően, hogy az adott alapszínből mekkora mennyiséget adagolunk a keveréshez. Az RGB világítás különféle készülékeknél használatos, pl. a tévé vagy a számítógép kijelzőjénél, az RGB LED szalagoknál, de izzóknál és egyéb fényforrásoknál is alkalmazzák.

RGB világítás led szalagokkal.
 

Milyen RGB világítás típusokkal találkozhatunk?

Manapság számos megoldással találkozhatunk mind a fizikai, mind az online boltokban RGB világítás tekintetében. Az RGB LED izzók ereje például abban rejlik, hogy szinte az összes világítótestbe elhelyezhetjük őket. Ez azt jelenti, hogy akár a nappali elsődleges fényforrását is éppen olyan árnyalatba tudjuk állítani, ami pont passzol a hangulatunkhoz. Emellett találkozhatunk mennyezeti lámpákkal és csillárokkal is, amelyek mindegyike rendelkezik ezen funkcióval.

Az RGB világítás favoritja azonban minden kétséget kizáróan a LED szalag. Öntapadós mivoltának és rugalmasságának köszönhetően szinte bárhová felhelyezhetjük, legyen szó sarkokról vagy eldugott mélyedésekről rejtett világításhoz. A használatukkal egyaránt kialakíthatunk funkcionális vagy akár ünnepi hangulatvilágítást is attól függően, hogy épp milyen színt keverünk ki a palettából.

Példák a LED szalagos RGB világítás kialakítására

A LED szalagos RGB világítás egy roppant praktikus, energiahatékony és látványos megoldás, akármelyik helyiségről is beszélünk. Igazán egyedi koncepciókat alkothatunk, amelyek egyaránt gyönyörű és hasznos fényforrást biztosítanak.

Indirekt RGB világítás LED szalagokkal

Helyezzük el a szobában egyenletesen a LED szalagokat! Ezzel a megvilágítási móddal egyaránt növelhetjük a helyiség optikai méreteit, az árnyékmentes fénnyel pedig kellemes, otthonos hatást érhetünk el. Ha egy profil mögé helyezünk el rejtett LED szalagos RGB világítást, több irányba is szórhatjuk a fényt a térben. Így még több variációs lehetőségünk lesz szobánk dekoratív fénybe borítása alkalmával.

LED izzós RGB világítás
 

LED szalagos RGB világítás konyhapultra és lépcsőre

A konyhapult világítás az egyik tipikus példája a LED szalaggal történő funkcionális világítás kialakításának. A háziasszonyok biztosan tisztában vannak a megfelelő fényforrások szükségességével a főzés és annak előkészületei alkalmával. Ha az RGB LED szalagot egy világosabb árnyalatra állítjuk felragasztjuk a konyhapolc aljára, azzal nagymértékben lecsökkentettük a konyhai balesetek kockázatát. A karácsonyi vacsora alkalmával pedig keverhetünk egy lágyabb világoszöld vagy halványvörös színt, hogy a család méltó körülmények között költhesse el az ünnepi fogásokat.

A lépcső megvilágítása egy másik tökéletes alkalom arra, hogy kihasználjuk a LED szalagok funkcionális előnyeit. Biztosan sokan vagyunk olyanok, akik már párszor beverték a lábujjukat vagy a fejüket, amikor az éjszaka közepén próbáltak eljutni a mosdóba vagy a konyhába. A LED szalagos RGB világítás segítségével pontot tehetünk a szenvedések végére! A lépcsőfokok aljára vagy a korlát mentén elhelyezve nem kell félálomban amiatt aggódnunk, hogy menet közben kitörjük a nyakunkat a sötétben.

RGB LED szalagos világítási ötletek
 

Bútorok és készülékek megvilágítása

Az RGB világítás egy másik kreatív felhasználási módja, ha a LED szalagokat felhelyezzük a különböző bútorokra és/vagy készülékekre. Gondoljunk csak bele, hogy milyen hangulatot varázsolna az esti meccsnézéshez, ha az RGB LED szalagok a tévé mögé kerülnek fel! De egy romantikus randevú alkalmával is nagy szolgálatot tehetnek a megfelelő hangulat megteremtésében, ha izzó vörös fényekkel borítjuk be a hálószobát.

A funkcionalitásra visszatérve egy gondolat erejéig: ha az íróasztal feletti polcok aljára helyezünk el LED szalagos RGB világítást, azzal nagyban megtámogathatjuk az esetlegesen hazahozott munkát. Ha pedig az asztal melletti bútorokra is használjuk, többféle hatást is elérhetünk: ráirányíthatjuk a fókuszt egy adott pontra, vagy szisztematikus mintában felragasztva élettel töltjük meg a berendezési tárgyakat. Végezetül játszhatunk a mélységekkel is – ha az ágy alsó pereme alá rejtjük a LED szalagokat, azzal olyan hatást kelthetünk, mintha a berendezési tárgy a levegőben lebegne!

RGB világítás LED szalagokkal
 

Fürdőszobai világítás LED szalagokkal

A LED szalagos RGB világítás esetében sokan megfeledkeznek a fürdőszobáról. Pedig épp egy olyan helyiségről van szó, ahol ezen fényforrások kiteljesedhetnek. Ha funkcionális fényt szeretnénk a mindennapos készülődéshez, csak ragasszuk körbe a tükröt LED szalagokkal! Így pontosan láthatjuk, hogy épp mit is csinálunk – ennek köszönhetően sikeresen hozzájárultunk a tökéletes szakáll vagy gyönyörű smink elkészítéséhez.

A reggel sok ember számára igen nehézkesen tud indulni: ha viszont a fürdőszobában elhelyezünk néhány RGB LED szalagot, azzal kellemes hangulatot teremthetünk a helyiségben. Amennyiben nyugodt a temperamentumunk, állítsunk be egy relaxáló, meleg fényt. Ha viszont szükséges magunkat egy kicsit felrázni kelés után, keverjünk intenzív, élénkebb színeket.

A fürdőszobai időtöltésnek van egy olyan része, amelyet egy LED szalagos RGB világítás mennyei magaslatokba emelhet: ez nem más, mint a fürdés. Készítsünk egy kád forró vizet, vegyünk elő egy jó könyvet és öntsünk egy pohár bort, majd állítsuk be a kád aljára vagy a falakra telepített LED szalagokat a kívánt árnyalatra! Olyan érzésünk lesz, mintha egy luxusszálloda wellness részlegében pihennénk ki a mindennapok fáradalmait.

RGB világítás ötletek
 

 

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti mennyezeti spot lámpákról szóló írásunk is!

Asztali nézet megjelenítése