Lakásvilágítás beépíthető lámpákkal

Frissítve: 2014 május 30, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek
Az otthonvilágítás megtervezésekor fel kell térképeznünk, hogy mennyi természetes fény áramlik a lakásba, hiszen ez fogja megszabni a beépítendő világítás alapját. A világítást többféleképpen valósíthatjuk meg, attól függően, hogy a látványos mennyezetlámpákat, avagy a diszkrét besüllyesztett spotlámpákat kedveljük-e jobban. A klasszikus jellegű házak, polgári lakások 3-4 méteres belmagassága szinte kívánja a díszes csillárokat, függőlámpákat, azonban ezek a világítótestek csak megfelelő környezetben stílusosak, másrészt a csillárok központi mivoltukból eredően csak a helyiség közepét világítja meg, a távolabbi sarkok sötétek, árnyékosak maradnak. A fővilágítás másik praktikus formája a mennyezetbe süllyesztett lámpa.

Álmennyezeti világítás spotlámpákkal


A halogén spotlámpákkal üzemeltethető spot világítótestek, falra szerelt illetve felületbe süllyesztett változatban is léteznek. A beépíthető lámpákat gipszkarton mennyezetekbe, galériák álmennyezetébe, bútorlap polcokba szokták besüllyeszteni. A süllyesztett szerelésű spotlámpák rejtettségükből eredően számos lakberendezési irányzat eszközeként alkalmazhatóak. A különböző formáknak, színeknek, alakzatnak köszönhetően antik és klasszikus, modern és minimalista trendnek megfelelő lámpatest is megtalálható a lámpa gyártók kínálatában.

A több, apró méretű álmennyezeti lámpa beépítésével egyenletes fényt hozunk létre, egyúttal tágasabbá varázsoljuk a belső teret. A kisméretű álmennyezeti spotlámpák emellett alkalmasak a koncentrált elhelyezésre, ily módon dekoratív fényszigetek alakíthatóak ki akár egy helyiségen belül is. Az alábbi fotókon látható, hogy az általános méretű 53 mm belső átmérőjű spotlámpák egyaránt szerelhetőek halogén izzóval, LED fényforrással, sőt már méretben megfelelő kompakt spot fénycső is létezik!A halogén spotlámpák alkalmazásának korlátait leginkább a halogén szpot izzók magas fogyasztása, ezáltal magas villanyszámla költsége jelenti. A spotvilágításokhoz általában 35-50 Watt teljesítményű izzókat használnak fel, azonban az energiatakarékos felfogás terjedésével a világítástervezők is keresik a kevésbé áramigényes megoldásokat. Az energiatakarékos spotvilágítások kivitelezésénél alternatívát jelenthetnek a kompakt spot fénycsövek illetve a led spot lámpák alkalmazása. A halogén lámpához képest a kompakt fénycsövekkel 70-80%-kal, a LED izzókkal akár 90%-kal kevesebb áram felhasználást tudunk megvalósítani, amely megtakarítás miatt érdemes lecserélni a halogéneket. A LED lámpák fénye UV- és infravörös sugárzástól mentes, mely értékes lehet, ha növény, festmény kiemelő világításához szeretnénk a fényforrást használni.

A cikkhez kapcsolódó termékek

Vásárlói képek

A szép üzlethez a jól megválasztott fények is hozzájárulnak!Nappali RGB LED fényszalag a sarokbanNappali RGB LED fényszalag a sarokbanMennyezeti világítás spot lámpákkal és körbe led szalaggalMennyezeti világítás spotokkal és körbe led szalaggalFürdőszoba világítva oldalról - dönthető spotlámpákFürdőszoba villágítás: mattkróm spot lámpakeret és 6 wattos led lámpaFürdőszoba villágítás led spotokkalLED lámpák fürdőszobai fa polcba építveLED lámpák a fürdőszobában 2.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

    Asztali nézet megjelenítése