LED Lámpa teszt - 2010.

Utoljára frissítve: 2015 január 16, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek

Hány darab LED lámpára van szükség szobánként?

Mivel szinte minden második kérdés ez szokott lenni, így ezt a bekezdést előre vettük a tesztben: a tapasztalat azt mutatja, hogy a pillanatnyi technológiai állapotot és lámpa típusokat ismerve négyzetméterenként kb. 1 Wattnyi LED világítással lehet számolni. Ez átszámolva kb. így néz ki: 48 ledes lámpából 1-2 m2-ként 1 db, 60 ledes lámpából 2-3 m2-ként 1 db, de ez csak a cikkben feltüntetett fényintenzitású lámpákra vonatkozik! Kérjük olvassák át tesztet, sok hasznos információval fog szolgálni.


Szeretném azzal kezdeni, hogy nagyon elegem van úgy általában a LED lámpa gyártók által megadott adatokból. Lumen, lux, candela, milicandela értékek, akár egymásnak ellentmondó adatokkal együtt, vásárló legyen a talpán, aki ezek között eligazodik.

Így általában nem is szoktak eligazodni, aminek az a vége, hogy vesznek valamilyen LED lámpát, majd elállás jogával vissza is küldik nekünk, hogy ez vagy az a lámpa nem felel meg annak, amit a gyártó a dobozra írt. Részben igaza van a gyártónak is, részben a vásárlónak is, meg is mondom, hogy miért. A vásárló vesz egy LED lámpát, amire van írva egy lumen érték, meg hogy kb. 40W-nak felel meg. (Persze ha baj van, akkor nem 40W-os halogén lámpának, hanem 40W-os normál lámpának felel meg, de ezt pl. nem mondják el előre.)

A vásárló kicseréli a halogén lámpáját LED lámpára és elájul, hogy sok ezer forintért adtak egy halovány ....-t. Persze, jön is vissza lámpa, hozza az elégedetlen vásárlót is magával, a gyártó pedig azt mondja, hogy hozom a műszert, bemérjük és annyi lumen lesz ami a dobozra van írva. Ezt a korszakot ezennel megszüntetjük, innen én magam fogom megmondani, hogy melyik lámpa mire jó (vagy bevezetek egy új mértékegységet: 1 Gaben = 1x10W halogén:), most ebben a cikkben szépen egymás mellett le is fényképezzük a versenytársakat és döntsön ki-ki maga.

Sugárzási szög

A hosszúra nyúlt bevezető után essünk túl a halogén lámpák bemutatásán, mert ugye ezt akarjuk lecserélni. Az első és legfontosabb dolog (amit szintén mindenki félreért), az a sugárzási szög. Egy normális halogén lámpának általában 36° körüli a sugárzási szöge. Helyes tehát a feltételezés, hogy ezt egy kis sugárzási szögű (25-45°) LED lámpával helyettesíthetjük? Nem. A válaszról először egy kép, majd a magyarázat:

35°-os halogén lámpa vs 45°-os LED lámpa    35°-os halogén lámpa vs 45°-os LED lámpa
35°-os halogén lámpa vs 45°-os LED lámpa sugárzási szöge.

Mi látszódik a képen? Az, hogy ugyan a halogén lámpa 36°-os, ámde fényerejének csak mintegy 80%-át adja le ebbe a térszögbe, további kb 100-120°-os térszögbe pedig a spot lámpa tükrös részéből verődik vissza fény. Ezzel szemben a LED lámpa csak abba a kis térszögbe világít, nincs járulékos / visszaverődő fény.

(Ezt a jobb oldali fekete fehér, színinformációitól megfosztott képen lehet a legjobban látni, a különbségeket a továbbiakban is ezzel a módszerrel emeljük ki.)

A fenti jelenség nem hiba, egyszerűen a LED lámpák fénye irányított fény, a halogén spot lámpák pedig az MR (Multifaceted Reflector) tükrös hátlapból profitálnak plusz fényt a fő sugárzási szögön kívül. Ezzel együtt lehet élni, sőt kiemelő világításnak tökéletes, lehet hogy lumen vagy candela értékben is megfelelnek egymásnak, de akkor sem igaz, hogy 35W=3W, csak a fenti magyarázattal együtt.

Hogyan lehet a fenti jelenséget kiküszöbölni? Erre a jelenségre egy alternatíva, hogy nagy sugárzási szögű (100-120°) LED lámpát választunk a halogén helyett, azonban ennek is van egy hátulütője: elveszítjük azt a viszonylag kis méretű, ám erősen megvilágított területet, helyette egy homogénebb megvilágítást kapunk:

35°-os halogén lámpa vs 45°-os LED lámpa    35°-os halogén lámpa vs 45°-os LED lámpa
36°-os sugárzási szögű halogén spot lámpa vs. 120°-os szögű LED lámpa

A fenti probléma akkor szokott jelentkezni, amikor 10-15-20 m2-es helyiségek világítása egy darab mennyezeti lámpatesttel van megoldva, amelyben van 3-6 db halogén lámpa. Ezt ugye mindenki beforgatja úgy, hogy ahol fény kell, oda világítson a halogén, a többi helynek a világítása pedig a fentiek szerint a halogének járulékos fényével meg van oldva. A nagy csalódás akkor következik be, amikor lámpa cserére kerül a sor, hiszen a LED lámpák nem tudják ezt. Vagy erősen világítanak egy pontba, vagy gyengén, de nagy felületen. Csere esetén érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy akár vegyesen is használjuk a különböző sugárzási szögű LED lámpákat, egy lámpatesten belül. Pl. négy lámpa esetén 3 db nagy sugárzási szögű, hogy a szobában világos legyen, plusz 1 db kis sugárzási szögű lámpát az íróasztalra / irányítani, ahogyan a halogén esetében.

Színhőmérséklet

A másik érdekes kérdés a színhőmérséklet. A halogén lámpáknak 2700K a színhőmérsékletük (egy vasdarab melegítésével határozzák meg a színhőmérsékletet, amilyen színt kiad a izzáskor olyan lesz a színhőmérséklet, pl. 2700 C°-nál vöröses/sárgás fénnyel izzik a fém, 6400 C°-nél pedig kékes / fehéres). Az ehhez hasonló melegfehér LED lámpáknak pedig olyan amilyen, a gyártók 2500K-3500K értéket adnak meg, de ez nem kicsi sáv, tartalmazza a vörös / sárga / zöld spektrum egy részét. Ráadásul ez kis mértékben beszállításonként is változik, sőt az élettartam folyamán is változik. A változás természetesen elég kicsi, de kaptunk már vissza azért LED lámpát, mert az első csapatból 1 db elromlott, a csere amit küldtünk pedig picit más színnel világított. Mi visszavettük, de a gyártó tőlünk már nem vette vissza: azt nyilatkozta, hogy ez nem garanciális hiba...

35°-os halogén lámpa vs 45°-os LED lámpa    Halogén lámpa színhőmérséklete vs. különböző gyártók melegfehér LED lámpái
Halogén lámpa színhőmérséklete vs. különböző gyártók melegfehér LED lámpái

A fenti két képen a halogén lámpa és a különböző LED lámpa gyártók melegfehér színhőmérsékletei. A kép értelmezéséhez a tesztről tudni kell, hogy a fényképezőn 2700K-es színhőmérsékletet állítottam be fehéregyensúlynak, tehát a halogén sárgás-vöröses színe lesz a fehér szín. Ehhez képest a melegfehér LED lámpák hidegebb színűek, a sárga / zöld és kék tartományba csúsznak el. Általánosságban elmondható a következő tesztől, hogy minél inkább a sárga tartományba esik a fényképezett kép, annál közelebb van a LED lámpa színe a halogén fényforrás színéhez.

Hidegfehér színű lámpák. Ebben a tesztben főleg a melegfehér színű LED lámpákat teszteljük, a hidegfehér színűeket nem (bár lesz néhány összehasonlító kép), mert azonos típus és gyártó mellett a hidegfehér színűek kb. 10%-al erősebbek a melegfehér társaiknál valamint a színük erősen kékes irányba tolódik el, de lássuk ezt egy-egy képen:

35°-os halogén lámpa vs 45°-os LED lámpa    Halogén lámpa színhőmérséklete vs.  melegfehér és hidegfehér LED lámpa

Halogén lámpa színhőmérséklete vs. melegfehér és hidegfehér LED lámpa

Bár a tesztben nem szerepelnek, minden melegfehér LED lámpának van hidegfehér párja, melyek szintén megvásárolhatóak az internetes áruházunk felületén. A hidegfehér színű lámpákat munkahelyre, irodákba ajánljuk (a kollégák később álmosodnak el tőle). A melegfehér színű lámpákat a lakótérben előforduló világítási feladatokhoz akánljuk, kellemesebb, pihentetőbb színe miatt.


Fogyasztás, energiahatékonyság

Na ez az a terület, ahol a LED lámpák igazán remekelnek, a marketing gépezet legfontosabb fegyvere ez: a nevetségesen alacsony fogyasztás. Ebbe különösebben nem tudok belekötni, de lehet, hogy csak azért mert még nem mértem meg a fogyasztásukat :) Természetesen a mihez képest is lényeges, mert lehet hogy nagyon keveset fogyaszt, de ehhez fényerőnek is társulnia kell.
Ennek mérésére a lumen / Watt (lm/W) arányt használják már régóta a világítástechnikában, s persze a LED lámpáknál is. Mi ennek a lényege? A lámpák lumen értékét elosztják a fogyasztásukkal, ez az érték a lm/W.
- Pl. egy 100 Wattos normál izzó 1300 lumenes, azaz 13 lm/W hatékonyságú,
- Egy 100 Wattos halogén izzó 1800 lumenes így energiahatékonysága 18 lm/W.
- Egy 20 Wattos kompakt fénycső 1200 lumenes, így ennek 1200/20 = 60 lm/W az energiahasznosítási hatékonysága.

Lássuk a LED lámpákat:
- Pl. 2 Wattos LED lámpa 96 lument világít, ez 48 lm/W,
- egy 3 Wattos 220-260 lumen gyártótól függően ez pedig akár 73-85 lm/W hatékonyságot is jelenthet.

Minél magasabb a lm/W érték, annyival több fényt kapunk egy Wattnyi energia befektetése árán. (Persze csak ha igazak, és a fentiek szerint értelmezhetőnek tartjuk a megadott lumen értékeket.)

255 lumenes halogén vs. 231 lumenes LED    255 lumenes halogén vs. 280 lumenes LED lámpa...
Bal oldalon 255 lumenes halogén vs. 231 lumenes LED. Jobbra 255 lumenes halogén vs. 280 lumenes LED lámpa

A fenti két képen 3 db lumen értékben közel egyforma lámpát mutatunk be, sorban:
- halogén 35 Watt: 255 lumen
- 3W PowerLED: 231 lumen
- 3W 60 led: 280 lumen.

Önmagában alkalmas a lumen érték lámpák összehasonlítására? Szerintem nem...

Élettartam

Na itt szoktak még megőrülni a gyártók, csak úgy repkednek az 50.000-80.000 sőt 100.000 órás élettartalmi adatok. Ebből mekkora botrány lesz azt nem tudom, de tény, hogy a LED lámpáknak az idő előrehaladtával csökken a fényerejük. A rendesebb gyártók bevallják, hogy az első 5.000 óra után akár 10%-os fényerő csökkenés is tapasztalható, a további fényerő csökkenésről nem szól a fáma, már elméletileg nem ennyire durva, de biztosan jelentkezik. Hogy ebből hogy lesz 100.000 óra azt nem tudom.
A másik dolog, ami gyanakvásra adhat okot, hogy a GE a saját PowerLED lámpáira 20.000 óra élettartamot ír, pedig biztosan van olyan minőségű mint cikkünk alanyai. Ezekből kiindulva én úgy gondolom, hogy egy LED lámpa használható élettartalma valahol 15.000 és 25.000 óra körül alakul. Ha nem így lenne, akkor nem egy év garanciával (vagy garancia nélkül) árulnák a LED lámpákat. Persze hozzá kell tenni, hogy világítani fognak a LED lámpák 50.000 óra múlva is, de lehet hogy csak akkor fogjuk látni a fényét, ha belenézünk a lámpába...

A versenyzők és a teszt körülményei

Hogy teljes legyen a kép a következő lámpákat teszteltük:
- halogén lámpából GE MR16 Start típusból 20-35 és 50W-os,
- LED lámpából 3 gyártótól (LifeLight, PannonLED, és LEDMaster) 18-21-24-48 és 60 db leddel szerelt lámpák,
- valamint a szintén GU10-es csatlakozóval szerelt 7 és 9 Wattos GE kompakt fénycsövek.

A LED lámpa teszt versenyzői

A teszt körülményei: a készülő irodánkat teljesen besötételtük, majd két asztali lámpát helyeztünk el az asztalok szélén, amivel az iroda két sarkát világítottuk meg. A fotókat 2700K-re állított színhőmérséklettel készítettük el, ezért fehér színű a halogén lámpa fénye, holott kicsit sárgás-vörösesnek kellene lennie. Ha igaz lenne a LED lámpákra is a 2700K-es színhőmérséklet, akkor azok is fehér színűek lennének a képen. A lámpák a saroktól 180 cm távolságra vannak, ez egy 250 cm-es belmagasságot tekintve kb. akkora mintha a lámpák a mennyezetre lennének szerelve, a fény pedig egy asztal felületére esne. A színekhez hozzá kell tenni, hogy élőben nem ennyire zöldek és kékek a lámpák fényei, de amilyen színe van a fotón élőben is olyan színárnyalat kíséri a LED lámpa fehér fényét.

Halogén lámpák

Először is lássuk, hogy milyen különbségek vannak a halogén spot lámák fényei között. GE MR16 Start típust használtunk, lássuk a képeket:

20W vs. 35W halogén    50W vs. 35W halogén lámpa.
Bal oldalon 20W vs. 35W halogén. Jobbra 50W vs. 35W halogén lámpa.

A bal oldali képen látható 20W és 35W-os lámpák közötti különbség látható, ennyit jelent a plusz 15 Watt. A jobb oldalon lévő 50W és 35W-os összehasonlításból pedig az derül ki, hogy nem érdemes 50W-os halogént venni. Kétszer fotóztam újra az 50 és 35W-os lámpákat, mert azt hittem, hogy összecseréltem őket, de nem. Az 50W-os GE halogénnek tényleg ilyen a fénye. Persze a fénycsóva közepén erősebb egy kicsit, de szemmel alig, fényképezővel pedig egyáltalán nem érzékelhető a különbség. A 35 Wattról 50 Wattra való váltás már nem éri meg.


Kis led számú (18-24 ledes) LED lámpák

A kis LED számú LED lámpákat két helyzetben alkalmazhatjuk. Akkor van létjogosultságuk, ha a lámpák száma meghaladja a négyzetméterek számát. Tehát egy 20 m2-es helyiség általános világítására 20 db ilyen lámpát kell használnunk a megfelelő fényerősség eléréséhez. Jellemzően a 10-15 Wattos halogén lámpák kiváltására alkalmasak, de mivel a legkisebb halogén amit találtam 20 Wattos volt, ezekkel hasonlítjuk most össze:

LED Master 18 ledes - melegfehér (110°)

LED Master 18 ledes - melegfehér (110°) led lámpa Sugárzási szög: 110°
Fogyasztás: 2,6 Watt
Gyári lumen érték: 49 lm
Energiahatékonyság: 18,8 lm/W
Megfelelőség: kb. 10 Watt halogén
GE 20W halogén spot vs. LED Master 18 ledes - melegfehér színű LED lámpa    GE 20W halogén spot vs. LED Master 18 ledes - melegfehér színű LED lámpa
GE 20W halogén spot vs. LED Master 18 ledes - melegfehér színű LED lámpa

Tesztünk első szereplője a LED Master 18 ledes melegfehér LED lámpája, már régi ismerős, szinte a kezdetektől áruljuk és nagyon kevés cserénk volt még belőle. Nem ígér sokat, de azt meg is tartja: kb. 10 Wattos halogén lámpának megfelelően árulják, és kb. ennyit is tud. A színhőmérsékletet tekintve kicsit zöldes-sárgás színe van. Tovább ehhez a LED lámpához.


LED Master 24 ledes - melegfehér (110°)

LED Master 24 ledes - melegfehér (110°) led lámpa Sugárzási szög: 110°
Fogyasztás: 3,2 Watt
Gyári lumen érték: 70 lm
Energiahatékonyság: 21,8 lm/W
Megfelelőség: kb. 15 Watt halogén
GE 20W halogén spot vs. LED Master 24 ledes - melegfehér színű LED lámpa    GE 20W halogén spot vs. LED Master 24 ledes - melegfehér színű LED lámpa
GE 20W halogén spot vs. LED Master 24 ledes - melegfehér színű LED lámpa

A 18 ledes lámpa testvére a 24 ledes LED Master lámpa. Ugyanúgy régi ismerős, alacsony csere aránnyal. Szintén a nem ígér sokat, de azt betartja kategória: kb. 15 Wattos halogén fényteljesítményt lehet számolni. A színhőmérsékletet tekintve kicsit kékes színe van. Tovább ehhez a LED lámpához


LifeLight 21 ledes - hidegfehér (30°)

LifeLight 21 ledes - hidegfehér (30°) led lámpa Sugárzási szög: 30°
Fogyasztás: 1 Watt
Gyári lumen érték: 70 lm
Energiahatékonyság: 42 lm/W
Megfelelőség: kb. 10 Watt halogén
GE 20W halogén spot vs. LIfeLIght 21 ledes (30°-os)- hidegfehér színű LED lámpa    GE 20W halogén spot vs. LIfeLIght 21 ledes (30°-os)- hidegfehér színű LED lámpa
GE 20W halogén spot vs. LIfeLIght 21 ledes (30°-os)- hidegfehér színű LED lámpa

A LifeLight egy új beszállító, a legkisebb LED számú lámpájuk a 21 ledes, 30°-os lámpa. Sajnos melegfehér színből nem volt raktáron, ezért a hidegfehéret fényképeztük be, fényerőben valószínűleg nincs 10%-nál nagyobb különbség. A 30°-os sugárzási szögnek köszönhetően középen erős fénycsóva alakul ki, de ne tévesszen meg bennünket, továbbra is a 10-15 Wattnak megfelelő kategória. Színhőmérsékletét sajnos nem áll módunkban leellenőrizni, de a LifeLight másik két LED lámpájának nagyon szép melegfehér fénye van, ezért megkockáztatom, hogy ennek is. A nagy előnye ennek a lámpának az árában van: már 1.000 Ft alatt beszerezhető. Zárt búrás lámpa, nem lógnak ki előre belőle a ledek, tehát az olyan beépíthető foglalatokba is alkalmas, amelyeknél problémát jelentenek az előre kilógó led diódák (pl. zárt búrás IP44-es MR16-os lámpatestek egy része). Tovább ehhez a LED lámpához.

Közepes led számú (48 ledes) LED lámpák

A 48 ledes lámpák piacát vágták tönkre a leghamarabb. Ebből a típusból minimum 10 gyártótól van lámpa, egészen egzotikus lumen értékekkel. Mi pillanatnyilag a LifeLight led lámpáit értékeljük ezen a piacon a legtöbbre: nem is túl drága, a fényereje és a színhőmérséklete is egész jó, de lássuk a fotókat.

LifeLight 48 ledes - melegfehér (120°)

(Frissítve: e helyett a 48 ledes lámpa helyett új, modernebb lámpát kaptunk 150 lumen fényteljesítménnyel, a linkeket kicseréltük az új típusra, a fotók viszont a régiek, így a képeken láthatónál nagyobb fényerő várható.)

LifeLight 48 ledes - melegfehér (120°) led lámpa Sugárzási szög: 120°
Fogyasztás: 2,3 Watt
Gyári lumen érték: 150 lm
Energiahatékonyság: 65 lm/W
Megfelelőség: kb. 20-25 Watt halogén
GE 20W halogén spot vs. LifeLight 48 ledes (120°-os)- melegfehér színű LED lámpa    GE 20W halogén spot vs. LIfeLIght 48 ledes (120°-os)- melegfehér színű LED lámpa
GE 20W halogén spot vs. LIfeLIght 48 ledes (120°-os)- melegfehér színű LED lámpa

A 48 leddel szerelt LifeLight lámpák fényereje már egészen hasonlatos a 20 Wattos halogén spot fényéhez, kivéve természetesen a középső erős fénycsóvát. Ettől eltekintve, egy szép színhőmérsékletű, homogén fényű lámpát ismerhetünk meg benne. Én megelőlegezem a bizalmat és kimondom: kb 20W-os halogén fényforrás cseréjére alkalmas.Tovább ehhez a LED lámpához.

Nagy led számú (60 ledes) LED lámpák és PowerLED

A 60 ledes lámpák marketing ügyileg már az 50 Wattos halogénnek vannak megfeleltetve, azonban én egy kicsit szolidabbra venném a figurát. Két gyártó a LifeLight és a PannonLED 60 ledes lámpáit és a LED Master 3x1 Wattos PowerLED lámpáit fogjuk közelebbről megvizsgálni:

LifeLight 60 ledes - melegfehér (120°)

LifeLight 60 ledes - melegfehér (120°) led lámpa Sugárzási szög: 120°
Fogyasztás: 3 Watt
Gyári lumen érték: 220 lm
Energiahatékonyság: 73 lm/W
Megfelelőség: kb. 35 Watt halogén
GE 35W halogén spot vs. LifeLIght 60 ledes (120°-os)- melegfehér színű LED lámpa ˙  GE 35W halogén spot vs. LifeLIght 60 ledes (120°-os)- melegfehér színű LED lámpa
GE 35W halogén spot vs. LifeLIght 60 ledes (120°-os)- melegfehér színű LED lámpa

A LifeLight 60 ledes lámpáit 35 Wattos halogén lámpával együtt fényképeztük le, lévén a gyártó 40 Wattosnak felelteti meg. Ezt én nem feltétlenül tartom kizártnak, bár inkább maradjunk annyiban, hogy alulról közelíti, mindenesetre a szórt fény tartományában itt a LED lámpának már nagyobb a fénye. A lámpa színhőmérséklete kellemes, talán ez a legszebb melegfehér, amit LED lámpában eddig láttam. Árában sem veszélyes. Tovább ehhez a LED lámpához.


PannonLED 60 ledes - melegfehér (120°)

PannonLED 60 ledes - melegfehér (120°) Sugárzási szög: 120°
Fogyasztás: 3 Watt
Gyári lumen érték: 280 lm
Energiahatékonyság: 87 lm/W
Megfelelőség: kb. 35 Watt halogén
GE 35W halogén spot vs. PannonLED 60 ledes (120°-os) - melegfehér színű LED lámpa    GE 35W halogén spot vs. PannonLED 60 ledes (120°-os) - melegfehér színű LED lámpa
GE 35W halogén spot vs. PannonLED 60 ledes (120°-os) - melegfehér színű LED lámpa

A PannonLED a legmagasabb feltüntetett lumen értékű LED lámpa, 280 lumen fényértékével kicsit meghaladja a 35 Wattos halogén 255 lumenjét. Fotón ez a 10% előny nem látszódik, szemre sincs nagy különbség. A doboz feliratán 35 Watt megfelelőség szerepel, maradjunk abban, hogy ez igaz kb. is. A PannonLED melegfehér LED lámpa színe kicsit kékes. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy összehasonlítsam a LifeLight lámpával, mert kb. egy árban is vannak, és kb. ugyanazon a piacon is indulnak:

PannonLED 60 ledes (120°-os) vs. LifeLight 60 ledes (120°-os) mindkettő melegfehér színű    PannonLED 60 ledes (120°-os) vs. LifeLight 60 ledes (120°-os) mindkettő melegfehér színű
PannonLED 60 ledes (120°-os) vs. LifeLight 60 ledes (120°-os) mindkettő melegfehér színű

Szemmel láthatólag nincs túl nagy különbség a két gyártó terméke között. A hidegebb színhőmérséklet miatt PannonLED itt egy kicsit erősebbnek látszik, de mintha a sugárzási szög egy kicsit kisebb lenne. Tovább ehhez a LED lámpához.


LED Master 3xPowerLED-es - melegfehér (45°)

LED Master 3xPowerLED-es - melegfehér (45°) led lámpa Sugárzási szög: 45°
Fogyasztás: 3 Watt
Gyári lumen érték: 231 lm
Energiahatékonyság: 77 lm/W
Megfelelőség: kb. 35-40 Watt halogén
GE 35W halogén spot vs. LED Master 3xPowerLED (45°-os)- melegfehér színű LED lámpa    GE 35W halogén spot vs. LED Master 3xPowerLED (45°-os)- melegfehér színű LED lámpa
GE 35W halogén spot vs. LED Master 3xPowerLED (45°-os)- melegfehér színű LED lámpa

A LED Master kis sugárzási szögű PoweLED lámpái elég jól vizsgáztak, a sugárzási szögön belül lazán megvan a 35-40 Wattnyi fényerő, mondjuk a lámpa fényének színe kicsit a zöld árnyalat felé van eltolódva. Igaz a lámpa 45°-os szögű papíron, de vagy a GE lámpa nagyobb, mint 36° vagy ez kisebb mint 45°. Kiemelő világításra tökéletesen megfelel. Tovább ehhez a LED lámpához.


LifeLight 88 LED-es gömbizzó - melegfehér (270°)

LifeLight 88 LED-es gömbizzó - melegfehér (270°) led lámpa Sugárzási szög: 270°
Fogyasztás: 4 Watt
Gyári lumen érték: 340 lm
Energiahatékonyság: 85 lm/W
Megfelelőség: kb. 40 Watt normál izzó
GE 28W halog GLS vs. LifelLight 88 LED (270°-os)- melegfehér színű LED lámpa    GE 28W halog GLS vs. LifelLight 88 LED (270°-os)- melegfehér színű LED lámpa
GE 28W halog GLS vs. LifelLight 88 LED (270°-os)- melegfehér színű LED lámpa

(A következő tesztre persze majd mindenki mondani fogja, hogy egy körben sugárzó lámpát miért egy asztali lámpában tesztelünk. Egyrészt azért, mert kénytelen vagyok valamivel elválasztani a két lámpa fényét - egyébként egymást fényét erősítenék. Másrészt ha megnézzük ezeknek a lámpáknak a normális felhasználási módját, akkor azt látjuk, hogy a lámpák nagy része eleve ilyen lámpatestbe kerül, ami valamennyire beletakar a teljes sugárzási szögbe pl. akár egy színes üvegbúra, vagy egy lámpaernyő, stb. Továbbá az is feltűnhet, hogy nem normál izzóhoz, hanem már egy energiatakarékosabb (a normál gömb izzó kiváltására készült) GE Halo GLS lámpával hasonlítjuk össze a fényét. Azért, mert én egyszerűen nem tudtam venni egyet - és ennek folyamán életszerűtlennek találok olyan versenytársat beállítani, amit már nem gyártanak.)

Az egyetlen gömbizzó a cikkben, pedig ilyen lámpa is létezik legalább 10 féle LED számmal (20-80 Wattig...). A LifeLight 88 ledes lámpája a magas LED számúak közül való, fogyasztása a doboz alja szerint 3 Watt, a doboz teteje szerint 4 Watt, gondolom inkább a 4 Watt az igaz. A gyártó szerint ez a lámpa 60W-os normál lámpának megfelelő. A fényképeken 28 Wattos HaloGLS lámpval van lefotózva, ami egy 40 Wattos normálnak felel meg. Mivel a halogén fényeloszlása ebben az esetben is elég vegyes (és a gömbizzókhoz hasonlóan pont oda nem világít ahová irányítva van), azt kell, hogy mondjam, hogy az összhatás ugyanaz. 40 Wattos normál lámpát ki lehet vele váltani, de 60 Wattosat szerintem nem. A színhőmérséklet LifeLight-os, tehát egészen kellemes. Tovább ehhez a LED lámpához.

A kisebb led számú gömb és gyertya izzókról nem nyitnék különösebben vitát. Ennek 88 ledes lámpának a kisebbik testvére a 60 ledes, az így látatlanban 25-30 Wattos normálnak felel meg. Az ennél kisebb LED számú gömbizzók a 10-15 Wattos kategóriába esnek, ha így tekintünk rájuk, nagyot nem fogunk csalódni.


Kompakt GU10 spot fénycsövek és E27/E14 reflektor fénycsövek

Kompakt fénycső? Mit keres a kompakt fénycső egy LED lámpa tesztben? - kérdezheti a kedves olvasó. Azért van itt, mert a kedves olvasók 95%-nak eszébe sem jut, hogy a kompakt fénycső is versenyez ezen a piacon. A beépíthető lámpatestekbe van kompakt GU10-es foglalattal 7 és 9 Wattos, E14 és E27-es foglalattal 7 és 11 Wattos, és ráadásul igen jók is. Sajnos a kompakt fénycsöveket a multik a 290 Ft-os kínai, kék, vibráló "kompakt fénycsőnek látszó tárgyakkal" megölték, de legalábbis a vásárlói bizalmat tönkretették. Pedig egy jó fénycső (és itt márkás pl. új típusú GE fénycsőre gondolok) tényleg jó. Erre bizonyíték az, hogy még nem küldtek vissza kompaktot. LED lámpát viszont annál többet...

GE 7 Wattos spot kompakt fénycső GU10 foglalattal

GE 7 Wattos spot kompakt fénycső GU10 foglalattal Sugárzási szög: kb 110°
Fogyasztás: 7 Watt
Gyári lumen érték: 286 lm
Energiahatékonyság: 40,8 lm/W
Megfelelőség: kb. 30-35 Watt halogén
GE 35W halogén spot vs. GE 7W GU10 kompakt fénycső - melegfehér színű    GE 35W halogén spot vs. GE 7W GU10 kompakt fénycső - melegfehér színű
GE 35W halogén spot vs. GE 7W GU10 kompakt fénycső - melegfehér színű

A GU10-es foglalattal érkező 7 Wattos kompakt sugárzási szöge egészen hasonló a nagy sugárzási szögű LED lámpákhoz, itt a kép alapján úgy 100°-osra saccolom. A középső erős fénykörről természetesen itt is le kell mondanunk, de a fényerő a megvilágított terület majdnem teljes egészén homogén. Ezen sokat segít a fénycső speciális mintázatú "előtétlencséje" amely igen jól és egyeneletesen szórja a fényt. A jó minőségű kompakt fénycsövek úgy általában 5x akkora hatékonysággal hasznosítják az energiát, mint a normál lámpák, és kb 4x jobban mint a halogének, így azt mondhatjuk erről a 7 Wattos kompaktról, hogy kb. 28 Wattos halogénnek felel meg. Ez a fényképeken nem annyira adja magát, de ezeket a lámpákat 35 Watt helyett szoktam ajánlani, és még nem panaszkodtak miatta. A színhőmérséklete egészen kellemes, hátránya, hogy mint minden kompaktnak, ennek is kell egy kis idő (kb. 1 perc) amíg eléri teljes fényerejét. Tovább ehhez a kompakt fénycsőhöz.

GE 9 Wattos spot kompakt fénycső GU10 foglalattal

GE 9 Wattos spot kompakt fénycső GU10 foglalattal Sugárzási szög: kb 110°
Fogyasztás: 9 Watt
Gyári lumen érték: 405 lm
Energiahatékonyság: 45 lm/W
Megfelelőség: kb. 40-50 Watt halogén
GE 50W halogén spot vs. GE 9W GU10 kompakt fénycső - melegfehér színű    GE 50W halogén spot vs. GE 9W GU10 kompakt fénycső - melegfehér színű
GE 50W halogén spot vs. GE 9W GU10 kompakt fénycső - melegfehér színű

A nagyobbik testvére az előző lámpának a 9 Wattos spot kompakt. A négyszeres kompakt energiahasznosítási szorzóval számolva ez 36 Wattos halogénnek felel meg, azonban bátran szoktam ajánlani 50 Wattos halogén helyett, ami elsőre kicsit bátornak hangzik, de a fórumról idézném Petrák János urat, akinek ezt a lámpát ajánlottam az 50 Wattos halogén helyett:

"Tisztelt Tályai Gábor! Meg szeretném köszönni segítségét a nappali világításom problémája meg oldodott s nem utolsó sorban lényegesen kisebb befektetésből mintha a led izzókat választottam volna. Petrák János."

Mi is köszönjük a visszajelzést! Ez egy független, külső vélemény ehhez sokat nem akarok hozzátenni, csak azt hogy a színhőmérséklet és a bemelegedés ugyanaz mint az előző lámpánál, sőt az összes szállítmányban, tehát ha valami probléma van akkor is könnyű cserélni.

A kompakt fénycsövek ellenében utolsó indoknak azt szokták felhozni, hogy ha összetörik, akkor a lámpában lévő higany "megöl mindenkit". Azért ennyire nem könnyű meghalni, én már törtem el egyszerre egy egész dobozzal és még mindig itt vagyok. DE! Hogy ne érje szó a ház elejét, a fenti két spot kompakt, és az alábbi két reflektor fénycső zárt búrában van, így a fénycsövek védve vannak minden külső behatás ellen, csak kalapáccsal lehet összetörni őket, úgyhogy meg lehet nyugodni. Tovább ehhez a kompakt fénycsőhöz.


GE 11 Wattos reflektor kompakt fénycső E27 foglalattal

GE 50W halogén spot vs. GE 9W GU10 kompakt fénycső - melegfehér színű Sugárzási szög: kb 120°
Fogyasztás: 11 Watt
Gyári lumen érték: 580 lm
Energiahatékonyság: 52,7 lm/W
Megfelelőség: kb. 50 Watt halogén
GE 50W halogén spot vs. GE 11W E27 reflektor kompakt fénycső - melegfehér színű    GE 50W halogén spot vs. GE 11W E27 reflektor kompakt fénycső - melegfehér színű
GE 50W halogén spot vs. GE 11W E27 reflektor kompakt fénycső - melegfehér színű

A beépíthető lámpatestek természetesen nem csak az MR16-os méretű (5 cm külső átmérőjű) lámpához léteznek, hanem E27-es és E14-es (63 mm-es átmérőjű) lámpához is. Ilyenkor a cserét két módon oldhatjuk meg: vagy keresünk E14/E27-es LED lámpát (ami általában drágább a más foglalat miatt) vagy veszünk a LED lámpákhoz egy GU10->E27/E14 átalakítót. Vagy veszünk kompkat fénycsövet, amit pont erre találtak ki. A reflektor kompaktból a 11 Wattos teljesítményűt láthatjuk a fenti képen egy 50 Wattos halogén társa mellett. A középső fénykörön kívül a kompakt fénycsőnek mindenhol nagyobb fénye van mint a halogén lámpának. Ezt a lámpát tehát 50W-os halogén és 60 Wattos normál lámpa helyett nyugodtan merem ajánlani. A színhőmérséklet az előző kompaktokhoz hasonlóan nagyon kellemes. Tovább ehhez a kompakt fénycsőhöz.


Energiahatékonysági és megfelelőség táblázat

A következő két részben táblázatok és számadatok fognak szerepelni, aki ezt nem különösebben értékeli az ugorhat közvetlenül a Eredményhirdetés részre.
Akik maradtak: az alábbi energiahatékonysági táblázaton összehasonlíthatják, hogy a különböző típusú fényforrások milyen hatásfokkal alakítják az áramot fénnyé, valamint, hogy szerintem a halogén lámpák milyen energiatakarékos lámpának felelnek meg:

Lámpa gyártó Típus Fogyasztás Lumen lm/W Megfelelőség
GE Spot GU10 Halogén 20 Watt 138 6,9 -
GE Spot GU10 Halogén 35 Watt 255 7,3 -
GE Spot GU10 Halogén 50 Watt 415 8,3 -
GE Gömb E27 Halo GLS 28 Watt 340 12,1 40 W normál
GE Kompakt GU10 Spot 7 Watt 286 40,9 35 W halogén
GE Kompakt GU10 Spot 9 Watt 405 45,0 50 W halogén
GE Kompakt E27 Reflektor 11 Watt 580 52,7 60 W normál
LED Master GU10 18 LED 2,6 Watt 49 18,8 10 W halogén
LED Master GU10 24 LED 3,2 Watt 70 21,9 15 W halogén
LED Master GU10 Power 3 Watt 231 77,0 35 W halogén
LifeLight GU10 21 LED 1 Watt 42 42,0 10 W halogén
LifeLight GU10 48 LED 2 Watt 96 48,0 20 W halogén
LifeLight GU10 60 LED 3 Watt 220 73,0 35 W halogén
LifeLight E27 88 LED 4 Watt 340 85,0 40 W normál
PannonLED GU10 60 LED 3 Watt 280 87,0 35 W halogénMegtérülés

Természetesen az egész világítás-korszerűsítés, lámpa csere arról szól, hogy takarékoskodjunk, minél kisebb legyen az áramszámlára és a lámpákra elköltött pénzösszeg. Az alábbi táblázatban 12.000 órányi világításra (naponta kb. 2.7 órát, így évente kb. 1.000 órát számolnak a gyártók) vannak megadva a fogyasztási és bekerülési költségek. Persze lehetne 50.000 órára is számolni, de szeretnék biztosra menni, valamint a 12.000 óránál még biztos marad a LED lámpa fényéből értékelhető mennyiség. Persze, ha mégis én tévednék és a kínai kézművesipar 80.000 órás led lámpákat készít, akkor sincs baj a számolással, a vásárlók egészen egyszerűen csak jobban fognak járni, megspórolják az újabb lámpa árát.

Pesszimista (12.000 órára számolt) megtérülési táblázat
Élettartam
(óra)
Fogyasztás
1 óra
Fogyasztás
(12.000 óra)
Áram ára
45 Ft/kW
Lámpa ára
(12.000 óra)
Bekerülés össz.
(12.000 óra)
GE Spot GU10 Halogén 1500 20 Watt 240 kW 10 800 Ft 2 080 Ft 12 880 Ft
GE Spot GU10 Halogén 1500 35 Watt 420 kW 18 900 Ft 3 000 Ft 21 900 Ft
GE Spot GU10 Halogén 1500 50 Watt 600 kW 27 000 Ft 3 000 Ft 30 000 Ft
GE Gömb E27 Halo GLS 2000 28 Watt 336 kW 15 120 Ft 4 134 Ft 19 254 Ft
GE Kompakt GU10 Spot 6000 7 Watt 84 kW 3 780 Ft 3 040 Ft 6 820 Ft
GE Kompakt GU10 Spot 6000 9 Watt 108 kW 4 860 Ft 3 180 Ft 8 040 Ft
GE Kompakt E27 Reflektor 6000 11 Watt 132 kW 5 940 Ft 4 392 Ft 10 332 Ft
LED Master GU10 18 LED 50000 2,6 Watt 31 kW 1 395 Ft 1 390 Ft 2 785 Ft
LED Master GU10 24 LED 50000 3,2 Watt 38 kW 1 710 Ft 1 699 Ft 3 409 Ft
LED Master GU10 Power 50000 3 Watt 36 kW 1 620 Ft 3 990 Ft 5 610 Ft
LifeLight GU10 21 LED 30000 1 Watt 12 kW 540 Ft 990 Ft 1 530 Ft
LifeLight GU10 48 LED 30000 2 Watt 24 kW 1 080 Ft 1 920 Ft 3 000 Ft
LifeLight GU10 60 LED 30000 3 Watt 36 kW 1 620 Ft 3 900 Ft 5 520 Ft
LifeLight E27 88 LED 30000 4 Watt 48 kW 2 160 Ft 4 360 Ft 6 520 Ft
PannonLED GU10 60 LED 50000 3 Watt 36 kW 1 620 Ft 3 900 Ft 5 520 Ft

Mit látunk a táblázaton? A táblázatban pesszimistán számolt 12.000 órás élettartalommal számoljuk a LED lámpák megtérülését. A táblázat soraiban lehet látni a lámpák óránkénti és a 12.000 óra alatti össz-fogyasztását, és ennek költségét.
A 12.000 óra alatt 8 db halogén lámpát kell kicserélnünk (1.500 óránként), kompakt fénycsövet pedig kétszer (6.000 óránként), ezeknek az ára a "Lámpa ára" nevű oszlopban található.
A legutolsó oszlop mutatja meg, hogy a 12.000 óra üzemelés alatt mennyibe kerül a világítás (lámpák vagy lámpák ára és az áram ára összesen).

Eredményhirdetés

A fenti táblázatok szerint, nagyon óvatosan számolva is megéri korszerűsíteni a normál vagy halogén lámpával szerelt világítást. Lássuk típusonként, most a kompakt fénycsövekkel kezdve:

A korszerű kompakt fénycsövek 5x jobban hasznosítják az energiát a normál lámpákhoz képest, és 4x jobban a halogén lámpákhoz képest. Tehát ha egy 100 Wattos normál lámpát akarunk kiváltani, akkor 100/5 = 20 Wattos kompaktra lesz szükségünk. Ha egy 35 Wattos halogént, akkor kb. 7-9 Wattos kompaktra lesz szükségünk. A GE márkát választva biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű, hosszú életű, szép színhőmérsékletű lámpákat kapunk.

A LED lámpákat tekintve a megtérülés még hamarabb és nagyobb arányban jelentkezik, lévén a fenti tesztből kiderült, hogy a LED lámpák kb. 10x jobban hasznosítják az energiát, mint a halogén fényforrások. Ez azt jelenti (általánosságban), hogy egy 1 Wattos LED lámpa 10 Wattos halogénnek felel meg, egy 2 Wattos a 20 Wattosnak, egy 3 Wattos pedig 30-35 Wattos halogén lámpányi fényt ad le, természetesen egészen más fényeloszlásban, ahogy ez a fenti képeken látható.

Konklúzióként elmondható, hogy még pesszimistán számolva is a normál és halogén izzók cseréjekor, kompakt fénycső esetén kb. harmadára, LED lámpát használva kb. negyedére csökken a világításra (áramra és lámpákra) fordított összeg. Érdemes tehát takarékoskodni, korszerűsíteni a meglévő "pazarló" világítást, de a fentebb bemutatott technikai és világítási sajátosságokat figyelembe kell venni!
Vásárlói képek
Mennyezet világítássalMennyezet energiatakarékos világítássalKonyha mennyezet világításNappali mennyezet világítás

148 vélemény, értékelés

#1 - Lévai Ferenc
2010/02/25, 21:44
Üdvözletem!

Nem találok szavakat, hogy eléggé dicsérni tudjam ezt a tesztet!
Most szándékozom vásárolni Önöknél GU10-es foglalattal kompakt fénycsőt. Tüzetesen végigolvastam az egész tesztet, gondolhatja mekkora csalódás volt, hogy itt ért véget! Remélem napokon belűl sor kerül a folytatásra, mert addig nem merem megrendelni az izzókat. Mégegyszer mondom zseniális a teszt, csak így tovább!!!
Minden jót kívánok!
#2 - Tályai Gábor
2010/02/26, 11:08
Tisztelt Lévai Ferenc!

Nem kell várni napokat a folytatásra, ami Önt érdekli, szerintem már meg is van. A mai napon szeretném befejezni ezt a led lámpa és kompakt fénycső tesztet. Tulajdonképpen már csak a táblázatok vannak hátra, és a megtérülési számítások.

Köszönjük az elismerést!
#3 - Sorzi Ferenc
2010/03/01, 10:44
Sziasztok!

Nagyon jó a teszt, bár fényképen kicsit erőteljesebbek a LED lámpa színei, mint a valóságban, de már ez is jó lett volna, mikor még én vásároltam, sajnos máshonnan, drágábban.

Kérdésem a következő: ezek az új típusú LED lámpák 60 ledes verzióban kaphatók E14 - E27-es foglalattal?

Ha igen, akkor miért drágább ugyanaz a típusú lámpa, mint GU10-es társa?
#4 - Ledes János
2010/03/01, 14:01
Kedves Gábor!

Talán nem kellene ennyire lehúzni a lámpák élettartalmát. Nem félsz, hogy nem fogod tudni eladni őket?
#5 - Tályai Gábor
2010/03/01, 15:15
Kedves Ferenc!

Ezzel a foglalattal nem tudom, hogy miért szórakoznak a gyártók. Általában a GU10-es lámpák olcsóbbak (pedig ott a legkisebb a hely), ezért úgy döntöttünk, hogy nem tartjuk az E14-es, E27-es verziókat (ez alól kivétel a LEDMaster), csak a GU10 típusúakat.

E27-es, E24-es foglalatba inkább GU10-es lámpát ajánlunk és egy GU10-> E27 vagy GU10 -> E14 átalakítót.

Általában még az átalakítóval is olcsóbb a GU10 lámpa, mint fix E14 / E27 foglalattal.

Kedves János!

Valóban egy kicsit túlzásra sikerült a 12.000 óra, de

1. Én még nem láttam 50.000 órája világító ledet.

2. Elméletileg 5.000 óránként 5%-os fényerő csökkenés. Ez 50.000 óránál még nem kamatos kamattal számolva is 50%, tehát a fele, az meg már nagyon messze van a kezdeti értékektől.

3. Ha 50.000 óra az élettartam (ez kb. 6,2 év folyamatos, napi 24 órás világításnak felel meg), akkor miért 1 év a garancia?

4. Gondolom, hogy te is ledet árulsz. Te nem félsz, hogy 2 év múlva a vevőid rádborítják az üzletet? (Ők majd hivatkoznak az 50.000 órára.)

4+1. Ha mégis én tévedek, azzal nem megkárosítom a vevőimet, hanem egy pozitív "élménnyel" gazdagítom: tovább tartott mint ígérték.

Mindenesetre a termékek adatlapján a gyártók által feltüntetett értéket adjuk meg (mert ha nem , akkor a gyártó perel be), de ez a cikk az én véleményemet tükrözi, nem kell vele egyetérteni.

Amúgy így is veszik, sőt kapaszkodj meg: még jobban.
#6 - Tályai Gábor
2010/03/01, 15:19
Kis javítás:

2-es pont az előző hozzászólásban:
5.000 óránként 5%-al számolva 59%-a marad az eredeti fényerőnek.
#7 - Petrák János
2010/03/08, 13:58
Tisztelt Tályai Ur!
Segítségét szeretném kérni ,olyan ügyben hogy kb 5 méter hosszu folyoson szeretnék falba építhető mozgás érzékelővel müködtetni térd alatti magasságban irány fényeket.minimális fény erő de mégis irány fényre gondolnák.Mi az a lámpa konstrukció amivel ön szerint ezt kivitelezhetném,és persze az esztétikája is megfelelő lenne? (A folyosó egyébként 1-1.3 m széles)Előre is köszönöm válaszát!!
#8 - Tályai Gábor
2010/03/09, 16:07
Tisztelt Petrák János!

Lámpás vagy modulos világításra gondolt?

Most hirtelen az egyik vásárlónk által beküldött kép jut eszembe:

LED szalagos irányfény mozgásérzékelővel.


Ilyesmire gondolt? (Ehhez tudunk esetleg valamilyen takarólécet is gyártani.)
#9 - Petrák János
2010/03/09, 20:03
Én valami olyasmire gondoltam ami süllyesztve a falba beépíthető,és darabonkénti lámpásra gondoltam.Nem tudom a pontos nevét de talán kő lámpa vagy valami egyenként a tégla falba elsüllyeszthetőre gondolnák?? de bár mely ötletre kiváncsi lennék! Előre is köszönöm válaszát!!
#10 - Soós Gábor
2010/03/10, 13:16
Kedves Tályai Gábor!

Én pont a képen látható megoldáson gondolkozom egy ideje, csak nem mozgásérzékelővel, hanem kapcsolható változatban. Én egy távirányítható dugaljal oldanám meg. Igazából az a takaróléc érdekelne, amiről írt. Milyen lehetőségek vannak?
#11 - Tóth Balázs
2010/03/10, 17:11
Gratulálok, nagyon hasznos cikk! Bár jobban örültem volna ennek a cikknek kb egy éve, amikor nagy "meditálásban" voltam, hogy a felújítandó lakásomba milyen világítást csináljak. Végülis az akkor legnagyobb 54 ledes G10-es ABcom melegfehér izzó melett döntöttem (http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/1582). Ez a teszt is megerősített benne, hogy jó döntés volt, hiszen megfelelő mennyiségben kiváló fényt értem el vele, igaz a fényét még szoknom kell ("hideg" még nekem ez a fény). Egy szó mint száz, jó cikk! :-)
#12 - Tályai Gábor
2010/03/11, 09:19
Tisztelt Petrák János!

Esetleg egy ilyen oldalfalba süllyeszthető irányfény?

Oldalfalba építhető LED irányfény

Az áruházban itt található:
Oldalfali lámpatest Goran PowerLED
#13 - Lonelle
2010/03/16, 08:52
A tényleges fogyasztási adatokat fogjátok tesztelni? Már csak azért mert ha a fényerő mért értékeiben nem lehet megbízni, akkor gondolom a fogyasztási értékek sem 100%, hogy jók.
#14 - Tályai Gábor
2010/03/16, 15:36
Kedves Lonelle!

De, a fogyasztást is meg fogjuk mérni, amint lesz egy kis idő.
#15 - Dudás Péter
2010/03/27, 18:28
Tisztelt Tályai Gábor!

Egy 4,6 x 7,2 méteres nappali-étkező (egy légtér) világítását szeretném megoldani ledes spot lámpákkal fából kialakított álmennyezetbe süllyesztve. Az elképzelésem az, hogy körben a faltól kb. 20 cm-re elhelyezek egy sor kisebb ledszámú (20-21), kisebb szögű(30fok) lámpát hangulatvilágítás céljából. A fő világításnál két áramkört alakítanék ki, egyet a nappali, egyet pedig az étkező megvilágítására. Erre 120 fokos 60 ledes lámpákra gondoltam valamilyen alakzatban vagy szétszórtan.
Gu10-es foglalatban és billenthető kerek lámpatestben gondolkodom.

1. kérdésem: Ön szerint körben milyen sűrűn rakjam a kisebb ledes lámpákat, illetve hány darabot tegyek az erősebb lámpákból középen?

2. kérdésem: A valódi és az álmennyezet közötti távolság kb. 10 cm körüli lenne. Ezt megfelelőnek tartja? Tényleg kell tartani 5 cm szellőzőtávolságot? (Honlapon vannak ábrák, amik ezt sugallják.)

3. kérdésem: A foglalatok kb. 10-15 cm-es kábelt tartalmaznak, ezért szükségem lesz további kábelekre és sorkapocsra is. Milyen kábelt ajánl a lámpákhoz? A honlapon nem találtam.

4. kérdésem: Van esetleg még valami fontos dolog, amire felhívná a figyelmemet?

Köszönöm a válaszait előre is!

Üdvözlettel:
Dudás Péter
#16 - Zsolt
2010/04/11, 00:40
Kedves Gábor!

A nappali és étkező megvilágítását tervezném kiváltani LED-es fényforrással. Jelenleg mindkét (egy térben levő) helyiségben a plafonon nagyjából középen van 1-1 "csillár" 5-5 db E14-es foglalattal, ezért ez a beruházás nem annyi, hogy megveszem és, ha nem jó akkor kuka, emiatt tájékozódnék vásárlás előtt minnél nagyobb körben. Többek között emiatt is örültem nagyon a cikkének (gratulálok hozzá).
Azonban még mindig kissé bizonytalan vagyok, mert a tesztben halogén lámpákat használt, nálam pedig jelenleg normál (40W-os) izzók vannak. Tehát 5x40W = 200W világítás.
Leginkább az lepett meg, hogy az LL60led-es fényforrás, annak ellenére, hogy spot-nak látszik (nekem, mint laikus számára) a fénye mégis teljesen szórtnak tűnik ráadásul a fekete-fehér képen kifejezetten erősebbnek, mint az LL88led-es E27-es fényforrása.

Ennek mi az oka, vagy csak érzéki csalódás, esetleg a fénykép nem elég hűen adja vissza a valóságot?
Illetve Ön szerint E14->GU10 átalakítóval és LL60led-es fényforrásokkal (természeten 5db) el tudnék érni a jelenlegivel nagyjából megegyező fényű megvilágítást?
Ha nem, akkor mit javasolna?

Válaszát előre is köszönöm,
Zsolt
#17 - Tályai Gábor
2010/04/12, 10:00
Tisztelt Dudás Péter!

Remélem a telefonos megbeszélés során minden kérdésére tudtam válaszolni, amennyiben kérdése van nyugodtan írjon, hívjon.

Kedves Zsolt!

Sajnos az E27-es E14-es foglalattal rendelkező gömb és gyertya izzókra nem fordítottunk elég időt a teszt folyamán. Megpróbálok azért válaszolni kérdéseire:

- 60 ledes erősebbnek látszik: igen, minden bizonnyal erősebb is, hiszen annak mind a 60 ledje egy irányba néz, a gömbizzó pedig mindenfelé sugároz, csak a lámpa ernyője fókuszálja a fény egy térrészbe.

A 60 ledes fényforrással valószínűleg nem fogja tudni kiváltani a 40 Wattos gömbizzókat.

Javaslatom a következő: mivel E14-es foglalattal csak 60 ledes lámpa van jelenleg kínálatunkban (ez kb 30 Wattosnak felel meg) vagy ezzel próbálkozik meg vagy van jó minőségű, gyors begyújtású 12Wattos (kb 50 Watt normál) GE kompakt fénycső, ami biztosan megoldja a problémáját.

Felhívnám a figyelmét arra, hogy internetes vásárlás esetén nincs "kuka" ugyanis 8 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti a termékeket és visszaadjuk az árát, vagy levásárolja, amelyiket választja.

Ha tudok még segíteni, vagy nem válaszoltam minden kérdésére, nyugodtan írjon, hívjon.
#18 - Zsolt
2010/04/12, 10:33
Kedves Gábor!

Elgondolkodtatott a kompakt fénycsövön, ezt még rágom kicsit :)

1 dolog miatt kérdeznék még vissza:
Én alapvetően E14-ben gondolkodtam, csak éppen az vitt el átalakító + GU10 irányba, hogy a tesztben a LL60 ledes "spot formájú" fényforrása egyszerűen minden tekintetben jobbnak tűnik a képek alapján, mint a több ledes (88) gömbizzó.

...és mivel (szintén a képek alapján) meglehetősen szórt fényűnek tűnt, ezért indultam ebbe az irányba, hogy talán mégsem kellene ragaszkodnom az E14 gyertyához.

Esetleg csak az asztali lámba "búrája" téveszt meg és anélkül a gömb/gyertyaizzó szórt fénye az erősebb?

Üdvözlettel,
Zsolt
#19 - Tályai Gábor
2010/04/12, 14:54
Kedves Zsolt!

Igen, a hiba bennem van, nekem nem kellett volna gömbizzót búrás lámpatestben tesztelnem :) de kihagyni nem akartam, más lehetőség pedig abban a pillanatban nem akadt.

Elméletileg ugyanolyan ledek vannak mind a két termékben (88-as E27 és 60-as GU10-ben) de a 60 ledesnél az összes egy irányba világít, az E27-esen pedig körben el van osztva a 88 db LED, tehát fényerőben nagyobb fényerejű a 88 ledes, azonban a vizsgált térrészbe ez kevesebb fényt ad le.

Ezt lehet, hogy oda kellene írnom a teszthez?
#20 - Zsolt
2010/04/13, 16:58
Kedves Gábor!

Köszönöm a válaszát! Így már teljesen világos minden.
Mivel én nem értek a világítástechnikához, ezért ha érdekel valami akkor megkérdezek egy szakértőt (most éppen Önt). Gondolom többen vannak azok, akik kevésbé közvetlenek a webbel, így inkább csak olvasnak, és adott esetben nem kérdeznek.
Én már megtudtam, amit akarok :)
A hasonló cipőben járók kedvéért talán érdemes lenne feltüntetni az infromációt, de nyilván ahogy Ön gondolja!

Köszönöm még 1x, sokat segített
Zsolt
#21 - Tályai Gábor
2010/04/19, 08:20
Kedves Zsolt!

A szakértőtől én nagyon messze állok, de örülök hogy segíthettem.
#22 - Putóczki Gábor
2010/04/20, 12:57
Kedves Gábor!

Segítségedet szeretném kérni. Kiválasztottuk a nappalinkba (20 M2) a KIM- Massive 30176 mennyezeti lámpát. 9 halogén izzós (G9 foglalatú. Mivel elég sok izzó jár hozzá, szeretném megúszni a legkevesebb pénzből. Energiatakarékosság szempontjából és fényerő szempontjából melyik izzó a legmegfelelőbb hozzá?
Előre is köszönöm a válaszod.
#23 - Tályai Gábor
2010/04/23, 16:06
Kedves Gábor!

G9 foglalattal sajnos még nincs se led lámpánk se kompakt fénycsövünk, így azt hiszem nem fogok tudni segíteni energiatakarékos megoldással.
#24 - Dósa Béla
2010/04/25, 06:10
Üdv az érdeklödöknek!
Úgy gondolom elég logikus, hogy a LED-es izzók előtérbe fognak kerűlni és ennek oka az energia árának rohamos emelkedése.
Persze hatékonyságát se lehet elhanygolni.
Én már átalakítottam a háztartásomat és 70%-ban már kicseréltem az energiatakarékos fénycsőveket LED-es izzókra.
Véleményem pozitív ezzel kapcsolatban, csak azt hiányolom, hogy a piac borsós áron árulja ezeket.
Vásároltam több, már elfogadható fényerejű LED izzót,
(ha tudok képet felrakni róla, ezt megteszem)
192 LED 9,5 W (75W hagyományosizzó fényerejével vetekszik).
Kérdésem?
Miért nem lehet már végre belátni, hogy a mai energiahiányos világunkat át kellene alakítani. Ha telítve lenne a piac megfelelő hatékonyságú izzókkal, akkor mindenki hozzájutna és a világításból felhasznált energíának akár az 50%-át megtakaríthatnánk. És Persze eyszerübb lenne az átállás a napelemes energia hasznosításra.

Érdeklődve szemlélem a piaci ár akalakulását és remélem hamarosan minden háztartásban használni fogják a LED-es izzókat.
Üdv. Béla.
#25 - Tályai Gábor
2010/04/27, 10:46
Tisztelt Dósa Béla!

Maximálisan egyetértek a fentebb leírtakkal, annyit tennénk hozzá, hogy azért a kisebb LED számú lámpák már egész jó áron vannak
(pl. nálunk van MR16 21 ledes 700 Ft-ért vagy MR16 36 ledes 990 Ft-ért) és a vásárlói visszajelzések alapján sokszor jobb fényt ad (és kevesebbe is kerül) több kis teljesítményű lámpa mint egy nagy teljesítményű.

Egy kicsit a ledeknek is fejlődnie kell, valamint a saját világítási szokásainknak is csiszolódnia kell és tényleg tökéletes lesz a technika.
#26 - Amzler Robert
2010/05/11, 20:26
Kedves Gábor!
A nappalink megvilágítását tervezem(16 nm).Gipszkarton álmennyezet,beépített polcok az oldalfalakon,stb.4 db fő fényforrást terveztem a mennyezetre,8 v.10 db-ot a polcok megvilágításához(hangulatvilágítás-melegfehér,kellemes színhőmérsékletű).Kérdésem a kov.:milyen típusu ledeket tudnál ajánlani fő fönyforrásnak s milyet a polcokhoz.Követelmény természetesen a legkissebb fogyasztás,és a ledek ára/db.Mi lenne megelelőbb?12 voltos ledek trafoval,vagy GU10?Válaszod előre is köszönöm.
Robi
#27 - Kotyó Olgi
2010/05/12, 03:21
Kedves Gábor!

Őszintén örülök az előbb olvasottaknak. Már egy ideje keresgélek e témában a net-en és szaküzletekben a LED izzókkal/lámpákkal kapcsolatban.
Ilyen jellegű felvilágosítást szerettem volna, amit itt kaptam.
Nagyon köszönöm a földi halandó - nem szakember - számára érthető, világos, praktikus írást.
Nem szokásom hozzászólni, most azonban úgy éreztem, hogy ehhez mindenképp gratulálnom kell!
Sok sikert kívánok a továbbiakhoz!

Leendő vásárlója, üdvözlettel:
Olgi
#28 - Németh Gergely
2010/05/13, 15:30
Kedves Gábor!

Nagyon jó a cikk!
Galériát építettünk, és a galéria alá kellene valamilyen világítást építenem. Nappal megfelelő a fény a galéria alatt is, de napnyugta után már nem jut be elég fény. Arra gondoltam, hogy gipszkartonba süllyesztett spotlámpákat szerelnék, viszont nem volt még dolgom ilyennel ezért félek a melegedéstől.
190 cm-en van a gerendázat alja és ettől 15 cm-re a hajópadló. A melegedés miatt gondoltam a ledes lámpákra, viszont attól félek, hogy ebből túl sokat kellene beépítenem a megfelelő világosság eléréséhez. (Még ledes lámpát sem használtam.) A galéria alapterülete 3m x 3,5m.
Gondot okozhat a hagyományos spot lámpák melegedése? Mit javasolnál, milyen világítást építsek?

köszi,
Gergő
#29 - Tályai Gábor
2010/05/18, 08:57
Kedves Olgi!

Köszönjük és reméljük, hogy nem volt emészthetetlenül hosszú a cikk :)

Kedves Gergely!

A melegedés miatt nem ajánlom fa környékére a halogén lámpákat, legfeljebb tisztes védőtávolsággal.
Erre a 10 m2-re egyébként:
- 10 db 20 Wattos halogén kellene általános fényhez vagy
- 10 db 35-50 Wattos nagy (munkához való) fényhez

Ugyanez LED lámpával:
- 10 db 48 ledes vagy
- 10 db 60 ledes

Ugyanez kompakt fénycsővel:
- 10 db 7 Wattos vagy
- 10 db 9 Wattos

Remélem tudtam segíteni.
#30 - Devecz Miklós
2010/05/31, 09:40
Próba képen beépítettem 8 darab power LED égőt a hozzá való DC tápegységgel. Felkapcsoláskor észrevehető idő tellik el a lámpák felizzásáig. Üzemszerű ez?
#31 - Tályai Gábor
2010/06/01, 12:58
Tisztelt Devecz Miklós!

Kérdését továbbítottam a gyártó felé. Hamarosan megtudjuk miért van ez így.

Köszönjük türelmét!
#32 - Nagy János
2010/06/18, 10:12
Kedves Gábor!

Nagyon tetszett a teszt, sok újat megtudtam belőle.Most azonban arról szeretnék megtudni valamit, miért derengenek halványan lekapcsolás után is a LED izzók?? Fogyasztanak /milyen hülye kérdés/ egyáltalán ilyenkor valmekkora áramot?? - mert a villanyórán nem tudtam érzékelni. Sajna ehhez a területhez olyan vagyok mint a tök, így kíváncsian várom válaszod. Köszi előre is. Minden jót! Üdv: János
#33 - Tályai Gábor
2010/06/21, 09:46
Tisztelt Nagy János!

A vezetéken lekapcsolt állapotban lévő feszültséget tudomásunk szerint az alábbi dolgok okozhatják:
- úgynevezett világítós kapcsoló van felszerelve
- keresztváltós kapcsoló
- nem a fázist szakítja a kapcsoló

Remélem tudtam segíteni.
#34 - Konkoly István
2010/06/21, 11:51
Tisztelt mindenki!

Én egy LED-es lámpákat tervező, fejlesztő és kivitelező cégnél dolgozom. A teszt-hez gratulálok, nem kevés munka van benne.
A "sokledes" technikát én nem tartom hosszú távon jó megoldásnak, de a LED-es világítás elterjedésében nagy szerepe van az olcsósága miatt. Mi más irányba fejlesztünk, remélem hamarosan találkoznak velünk is a boltok polcain.
#35 - Tályai Gábor
2010/06/21, 12:13
Tisztelt Konkoly István!

Küldjön egy árlistát, vásárlási, fizetési feltételeket az info@anro.hu email címre, és/vagy mintát a termékből.

Nincs akadálya, hogy más termékeket is forgalmazzunk, sőt így is hiányzik a prémium kategória a kínálatunkból.
#36 - Konkoly István
2010/06/21, 12:54
Sajnálatos módon lakossági szükségleteket kielégítő termékünk még nincs a piacon, de amit túljutunk a tesztelés és engedélyeztetés fázisain, akkor jelentkezni fogunk.
#37 - Tályai Gábor
2010/07/05, 11:35
Tisztelt Konkoly István!

Reméljük, hogy hamarosan megtörténik a LED-ek tesztelése és engedélyezése. Szeretnénk már Magyarországon gyártott ledet árulni.

Várjuk jelentkezését!
#38 - Lőrincz Andrea
2010/07/11, 09:03
Üdvözlöm! Én nagyon laikus vagyok, elolvastam a tesztet, ennek ellenére nem tudom mit kell vennem. Van egy 30 nm-es szobám egy 6 égős felfelé világító csillárral, eddig energiatakarékos izzó volt benne, de lassan nem lehet észrevenni, hogy felkapcsoltuk a villanyt olyan halvány a fénye. Mivel ez egy búra nélküli kristálycsillár ezért fontos az izzó formája is, (E14-es foglalatú). Kérem segítsen, hogy milyen izzót vegyek, hogy világos legyen a szoba, sőt mi több ússzon a fényben, ebből sejtelmes félhomályból elegem van. Köszönöm a válaszát, és gratulálok az őszinte teszteléshez (van aki 100000 óra élettartamot ígér, csak kíváncsi lennék mikor tesztelte:)!) Lőrincz Andrea
#39 - Nida Imre
2010/07/12, 11:05
Tisztelt Lőrincz Andrea!

A múlt héten vásároltam az alábbi terméket. A mi csillárunk csak 3 felfelé világító foglalatú. Megfelelő fényt ad, de ha 6-os csillárba teszi, akkor világosság fog fényeskedni önnek.


http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/3564
#40 - Tályai Gábor
2010/07/12, 14:36
Tisztelt Lőrincz Andrea!

Én is azt a lámpát tudom ajánlani, melyet kedves vásárlónk is ajánlott: E14 60 LED melegfehér gyertya


Bár én azt gondolom, hogy a 6 db 30 m2-re lehet, hogy kevés lesz.
Egy próbát lehet vele tenni, legfeljebb visszaküldik, ha nem megfelelő.

Remélem tudtam segíteni!

Tisztelt Nida Imre!

Hány négyzetméterre elég a 3 db 60 ledes lámpa?
(Ezeket a gyertya LED lámpákat sajnos nem állt módomban több helyiségben / lámpatestben kipróbálni, ergo nincs túl nagy tapasztalatom velük.)

Köszönöm válaszát!
#41 - dhcodoki
2010/07/19, 14:19
Tisztelt Gábor!
Miközben leadtam a rendelésem Önök felé, fejembe ötlött, egy kérdés, melyre nem találom a megfelelő választ. Olvastam az oldalon, hogy a hosszútávú működés érdekében, érdemes a led-szalagot stabilizált egyenáramú trafóról működtetni. Ez hogy-hogy nem vonatkozik a led-es spotlámpákra?? Csak simán becsavarom a halogén helyére, s így is garantált a hosszútávú működés??
Köszönöm válaszát!
(Sokadikra is gratulálok az oldalhoz, csak így tovább!)
#42 - ANRO Ügyfélszolgálat
2010/07/21, 09:06
Tisztelt dhcodoki!

A LED lámpák csak abban az esetben csavarhatóak a halogén helyére, ha azok 220 voltos üzeműek (pl. MR16 GU10, E24, E14 foglalatok).

Amennyiben a meglévő halogén izzók 12 voltosak (pl. MR16 GU5.3 foglalattal), úgy a LED-re való csere nem ilyen egyszerű, ahhoz a transzformátor cseréje is szükséges, mert a halogénok váltóárammal, a ledek egyenárammal működnek.

Továbbra is örömmel fogadjuk elismerő szavait :) Köszönjük!
#43 - dhcodoki
2010/07/26, 14:55
Tisztelt ügyfélszolgálat!

Rendben megérkezett a csomag amit rendeltem. s lenne egy kérdésem. A Kanlux Bart 135-ös
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2255

kültéri lámpa foglalathoz PowerLED spotlámpát
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2233

rendeltem. A lámpa épphogy belefér a foglalatba. Az elejéhez teljesen hozzásimul a foglalat üvegfedele. Nem lesz gond hogy nem tud megfelelően szellőzni a spot??? Nem fog megégni sem a lámpa, sem a foglalat??

Válaszukat köszönöm!
#44 - Tályai Gábor
2010/08/03, 07:58
Tisztelt dhcodoki!

Semmi probléma nem lesz sem a LED lámpával sem a foglalattal.
A lámpának a hőmérséklete leginkább a LED maghőmérsékleténél meghatározó, így szinte mindegy, hogy a lámpa hová van beszerelve.

A kültéri lámpatestet pedig 50Wattos halogénhez tervezték, ha az nem okoz gondot, akkor a 40 C°-os hőmérsékletű LED lámpák sem fognak.

Remélem tudtam segíteni.
#45 - Bódi Tibor
2010/08/03, 18:52
Tisztelt Tályai Gábor!

Növénytermesztéshez tudna ajánlani ledes lámpát?
Napi 16 órát kell nekik világítani 50x50 cm-es polcokon, 20 cm távolságról (110 fok szórásszög), 460 ill. 660 nm körüli spektrumban (mindkettőben), legalább 500 lux intenzitással. Régebben hideg és melegfehér fénycsöveket használtak együtt, lehet most is ez marad, esetleg ledesben.
A hosszú időtartam miatt gondoltam a ledes lámpákra, az energiatakarékosság miatt, de állítólag erre még nem találtak ki elég jót ebben a kategóriában. Azt mondják a ledes lámpáknak túl szűk a spektrumuk, az egyéb fényforrásokhoz képest, így nehéz velük a természetes fényt pótolni. Bár a növények összegyűjtik a más hullámhosszút is, de legnagyobb hatékonysággal a fenti két tartományt hasznosítják.

Köszönettel: Bódi Tibor
#46 - Tályai Gábor
2010/08/04, 08:56
Tisztelt Bódi Tibor!

A ledes termesztőlámpákról viszonylag sok információt találni az interneten, az alábbi videókon megnézheti a készült teszteket:

LED termesztőlámpák

Vittek már próbára 1 Wattos LED lámpát (kéket és pirosat) olyan 900 Ft körül van darabjának az ára, de nem kaptunk róla visszajelzést, hogy hogyan működik.

(Mondjuk nem is rendeltek utána belőle, tehát az is elképzelhető, hogy nem jött be. Egy próbát esetleg tehet Ön is.)

Növénytermesztésre egyébként fém-halogén, vagy kerámia fém-halogén lámpákat szoktak használni, vásárolni. Ezekből is van hideg, illetve meleg fehér, melynek spektruma természetesen eltér az ideálistól, azonban a leadott fénymennyiség hatalmas: pl 70 Wattos kerámia fém-halogén lámpa 6200 lumen fényáramot biztosít 5200 Ft-os áron.

6200 lumennyi LED-hez jóindulattal is kell 33 db 48 ledes lámpa, ennek 60.000 Ft az ára, a fogyasztása pedig 76 Watt, tehát egyenlőre a fém-halogének a nyerők.

Amennyiben palántákra kell világítani sok sorban (nincs mód elég távolra helyezni a meleg fém-halogén lámpákat) ott jelenleg a kompakt fénycső a megoldás (alacsony beszerzési költség), vagy a flexibilis LED szalagokat lehet kipróbálni ilyen célra.

Remélem tudtam segíteni, további kérdés esetén nyugodtan írjon.
#47 - Tályai Gábor
2010/08/04, 09:00
Megnézegettem az ajánlott videókat és arra gondoltam közben, hogy ha az internet fejlődését a pornó tartja fent, akkor a ledes termesztőlámpák fejlődését pedig a marihuána termesztés...
#48 - Bódi Tibor
2010/08/06, 08:55
Tisztelt Tályai Gábor!

Köszönöm a segítséget! Igen, én is tudom, hogy leginkább a kenderrel foglalkozók keresnek valami jó megoldást növények világítására:), én is ilyen oldalakról tudtam meg a legtöbbet, bár nekem nem konkrétan kenderhez, hanem általában palántákhoz kellene. Mint ahogy írta is, a polcok sűrűn egymás felett vannak, ezek egészen kis méretű, steril növények, olyan fényforrás kellene, ami nem fűt sokat, tehát a fémhalogének kilőve.
Sajnos a videókat nem tudtam megnézni, a számítógépem nem alkalmas ilyesmire, már régóta meg sem próbálom, csak felidegesíteném magam...
Azért ha nem bánja, kérdeznék még néhányat.
Régebbi irodalomban hagyományos hideg és melegfehér fénycsöveket ajánlanak ilyen célra, ezeket ki lehet váltani ledes lámpákkal, amennyiben összesen azonos fényintenzitással bírnak? Nem találtam ábrákat mondjuk egy hidegfehér fénycső és led spektrumáról, a kék és a piros tartományban hasonló arányban sugároznak? Erről tudna mutatni nekem valahol egy ábrát (hideg és melegfehér led spektrum, meg esetleg ugyanilyen hagyományos fénycső), én már nem tudom, hol keresem.
Színes ledes lámpákból nem készítenek olyat, ami vegyesen tartalmaz piros és kék ledeket?

Köszönettel: Bódi Tibor
#49 - Tályai Gábor
2010/08/06, 14:58
Tisztelt Bódi Tibor!

A GE Tungsram fénycsövek (és halid lámpák) színspektrumát az alábbi oldalon megtekintheti:

GE Szín-spektrum görbék


A LED lámpákról, illetve LED szalagokról pedig jövő héten töltök fel ide néhányat. (Már elméletileg kb. a fele lámpánkhoz elkészült a mérési jegyzőkönyv, jövő héten megpróbálom feltölteni a termékek mellé is.)

Addig is köszönöm türelmét.

A fénycső kiváltására valószínűleg a LED szalag lesz a legalkalmasabb, érdemes lenne tenni vele egy próbát legalább 1 polcon. Tudnám támogatni a dolgot egy kis árkedvezménnyel, ha megígéri, hogy beszámol a tapasztalatokról.
#50 - Bódi Tibor
2010/08/06, 20:57
Tisztelt Tályai Gábor!

Köszönöm a linket a fénycsövekről! A hideg, meleg fehér mellett megnéztem a növény/akváriumot is. Hát, nem is tudom...:), azt hittem látványosabb lesz a különbség. Sajnos nagyon kevés a tapasztalatom, de szereztem még könyveket és talán jövő héten meglesz az a cikk is, ami konkrétan az ilyen világítás követelményeiről szól.
A ledszalag szimpatikus megoldásnak tűnik, az árengedményes ajánlatát is köszönettel elfogadom, ha találunk jónak tűnőt köztük és beszámolok az eredményekről, bár azt nem tudom megmondani előre, mikor, mivel csak most indulok és van még némi bizonytalanság a rendszerben.

Várom az ábrákat, addig én is igyekszem még többet megtudni.

Köszönettel: Bódi Tibor
#51 - Ivan
2010/08/09, 22:26
Először is gratulálok ahhoz, hogy van egy normális elemzés. Amit hozzáfüznék, hogy nálam volt mérve körte 60 ledes, illetve egy abcomp 60 ledes spot is, mind2 2.5-2.6W körül fogyaszt. Illetve mértünk lument is, azért ott picit csalnak a ledesek, -5-10% ami a dobozon van, kb ez a reális szntem. (Ez mintha itt a teszten is érzödne) Nálam szobában beépített spot van, azokat cserélem most ledesre tömegesen, konyhában egy 26W-os kompakt, amire szintén rá van írva 150W, matek szerint 130W, én azt mondom hajszálnyival jobb a 100w-os hagyományosnál, és ugye a melegedési idöt szokni kell. Fürdöben én maradok a 100w-os hagyományosnál, keveset is üzemel, és sokat van kapcsolgatva, nemhiszem érdemes cserélni. Nagy meglepetést okozott még egy 15W-os "csavart" kompakt amit ma probáltam ki, nagyon barátságos színe van, és lumenben is meglehetösen erösnek tünik. Véleményem szerint mindnek van létjogosultsága, az is probléma sokan egyszerüen nem megfelelöt választanak az adott helyiségbe, majd csalodnak, és vennék a régi 100w-ost, amit azért nem értem miért kellett betiltani. (A led illetve kompakt gyártása lényegesen környezetszennyezőbb pl...)
#52 - Tályai Gábor
2010/08/17, 16:34
Tisztelt Bódi Tibor!

A 21, 48, 60 és 94 db leddel szerelt lámpák mérési jegyzőkönyvét (spektrummal együtt) a lámpák mellé nagyítható képként feltöltöttem, remélem ez is segít egy kicsit.

Tisztelt Ivan!

A törvények, rendeletek egy részét (nem csak nálunk, hanem az EU-ban is) leginkább gazdaság-élénkítő hatása miatt vezetik be.
Azért tiltották be, mert így tényleg nincs más lehetőség, mint az energiatakarékos megoldások (kompakt, led), melyeket egyébként az emberek fele nem venne meg. Akkor sem ha megtérül.
#53 - Erdei Bálint
2010/08/18, 10:13
Tisztelt Tályai Úr!
Elolvasva a nagyon jól megírt cikket és a hozzászólásokat, elhatároztam, hogy az alábbi lámpába szeretnék ledet, vagy fénycsövet tenni:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/80135689
csak egy kicsit elbizonytalanodtam, mert:
1.) ilyen foglaltba (MR16 GU5.3 12V) nem találtam fénycsövet. létezik ilyen egyáltalán?
2.) led fényforrást találtam, de nem tudom pontosan, hogy ennél a lámpánál kellene-e transzformátort cserélni???
3.) lehet ebbe e lámpába egyáltalán LED-et tenni???
A válaszát előre is köszönöm.
tisztelettel
Bálint
#54 - Tályai Gábor
2010/08/19, 09:22
Tisztelt Erdei Bálint!

1. MR16-os 12V-os foglalattal nincs kompakt fénycső.

2. A termék adatlapján ez szerepel: elektronikus transzformátorral egybeépítve, így a 12 Volt váltó áram rendelkezésre áll. Az SMD PowerLED-el szerelt 12V-os LED lámpák biztosan működnek váltóáramról is, azonban az elképzelhető, hogy az összes lámpa cseréjekor nem lesz elég nagy az áramfelvétel, hogy megindítsa a trafót. Ki kell próbálni, 90%-hogy megy (trafótól függ), de ha mégsem menne, akkor legfeljebb 1 db halogént benne kell hagyni és működni fog.

3. A fentiekből következik, hogy lehet.

Remélem tudtam segíteni.
#55 - Tályai Gábor
2010/08/19, 09:31
Tisztelt Erdei Bálint!

Sajnos előző hozzászólásomban tévedtem egy nagyot:
1. MR16-os foglalattal VAN kompakt fénycső (sajnos magyarországi beszállítót nem találtam)
http://www.buylighting.com/5-Watt-Compact-Fluorescent-MR16-Replacement-p/eslexn.htm

Elnézését kérem a félreinformálásért.

"Bedevir: És így bizonyították be uram, hogy a föld banán alakú.
Arthur: Bámulatos, hol tart már a tudomány."
#56 - Kelemen Gábor
2010/09/20, 16:38
Üdvözletem,

Egy általános kérdés: bár ez elég szubjektív. Lakásfelújítás alatt vagyok és 2 helységben csúsztatott plafon 3m belmagasság (gipszkarton-ból kialakított téglalap kb 2x1m) 9 db GU-10-es foglalat az egyik helység közel 16 nm (nappali) a másik 11 (háló). Anno úgy terveztem hogy 48 ledes LED világítás rakok bele tehát kisebbik helységben 9 db 48-as, nagyobban 5 db 48-as és 4 db 60-ast. De a felújító azt mondta ez elég gyenge lesz szerinte és ő mindenképpen javasol pár db hagyományos energiatakarékos égő használatát. Kérdés van lehetőség hogy ha netán a megrendelt LED világítás nem elég akkor kicseréljem nagyobbra másra stb?

A teszt alapján kis helységben a 9x48 as 11 nm bőven elég kell hogy legyen, de ez tényleg elég szubjektív kinek mi az elégséges megfelelő. Valahol tudtok ajánlani bemutató termet, vagy személyes tapasztalat?

köszönöm
#57 - Tályai Gábor
2010/09/21, 14:13
Tisztelt Kelemen Gábor!

16 m2 -> ~16-20 Watt -> 8-10 db 2 Wattos LED (48 ledes pl)
11 m2 -> ~12-16 Watt -> 6-8 db 2 Wattos LED (48 ledes pl)

A fentieknek elegendő fényerőt kell biztosítania. Ha nem, akkor természetesen 8 napon belül cseréljük erősebbre / gyengébbre igény szerint.

A felújítónak üzenem: egy LED lámpáról, a rajta lévő ledek száma alapján nem lehet megmondani, hogy mekkora fénye van. Ezt lumenben, vagy luxban mérik. 48 ledes lámpából van 25-160 lumenig mindenféle.

Mindezek mellett leginkább a helyszíni teszt mutatja meg a fényerőt.

Hajdúböszörményben van komolyabb mennyiség a lámpákból, itt lehet megtekinteni őket bekapcsolt állapotban is.

Érdemes lerendelni 5-5 db lámpát a két választott típusból, a helyszínen kipróbálni és ennek megfelelően lerendelni a többi lámpát. Ami nem megfelelő, az jöhet vissza.

Remélem tudtam segíteni.
#58 - Schweizer Ügyvédi Iroda
2010/09/24, 14:48
Tisztelt Tályai Úr!
A teszt remek, gratulálok! Sok hasznos információt megtudtam. Kérdésem az lenne, hogy pultvilágításhoz gx53 foglalatba keresek led fényforrást, amelynek a fényereje megfelel egy 9W-os kompakt fénycsöves fényforrásénak. Külföldön láttam 60 db-os SMD leddel szerelt gx53-as fényforrást. Ez kapható náluk is? Köszönöm.
#59 - Tályai Gábor
2010/09/24, 16:21
Tisztelt Schweizer Ügyvédi Iroda munkatársa!

Kapható Gx53-as ledes lámpa, ugyan nem SMD-s, hanem DIP leddel készül, de eddig még nem volt rá sok panasz.

Remélem tudtam segíteni.
#60 - Chikán Zoltán
2010/10/21, 23:38
Tisztelt Tályai Gábor!

Több hasznos tesztet, cikket olvastam itt az oldalon.
Számomra kialakítás alapján nagyon tetszenek az UFO izzók, miért van elhanyagolva ez a típus?
Egy diszkont üzletben kapható volt Livarno LUX márkanéven SMD ledes izzók. Mi a véleménye róla?
Paraméterek: 3W, 15db SMD LED 3000 K meleg fehér, 76 cd, 60 Lumen/Watt, 90fok,
230 V E14 30mA,
12 V 360mA.

Köszönettel.
#61 - Tályai Gábor
2010/10/25, 08:00
Tisztelt Chikán Zoltán!

Sajnos nem volt még a kezemben ilyen lámpa, de ennek ellenére nem vagyok odáig a multik sajátmárkás dolgaitól. A Livarno terméknevet pl. a Lidl birtokolja.

Azonban, ha nagyon olcsó, érdemes 1-2 db-al próbát tenni, mert manapság bármi megtörténhet.
#62 - Kelemen Gábor
2010/10/28, 14:10
Tisztelt Tályai Úr

köszönöm a hozzászólást #57

Valóban meglepően erős fényt adnak ezek a ledek (a felújító is elismerte) bátran ajánlom mindenkinek.

Egy kérdés van egy olyan led lámpa ami a többi társától (9 van kapcsolóra kötve) kissé késve reagál ~ 0,25-0,5 sec be kikapcsolásnál ez előrevetít valami hibát ami később előjöhet kvázi hibás az égő (vagy netán bekötési, érintkezési hiba?) vagy ez még tűrés határon belül van, normális?
#63 - Tályai Gábor
2010/10/28, 15:14
Tisztelt Kelemen Gábor!

Egy típuson belül egyformán kellene működniük, lehet, hogy valami probléma van/lesz vele. Ha visszaküldi, szívesen kicseréljük.

Remélem tudtam segíteni.
#64 - Végh Hajnalka
2010/11/08, 23:51
Tisztelt Mindenki!

Segítséget keresek a diplomamunkámhoz, és egyben első megbízásomhoz. Van egy nyomda, aminek a fűtéskorszerűsítése mellett a világítástechnikáját is megkell terveznem energitakarkosság szempontjából. Jelen esetben több mint 1060 db 36W-os fénycsövet ÖKO7 gyújtóval kapcsolják be 198V-on. A biztonsági vezetővel Ledes fénycsőben gondolkodunk. Bár ez drágább is, és talán a megtérülés is tovább tartana.
Tudna nekem valaki segíteni, hogy jelen esetben mi lenne a megfelelő?
Előre is köszönöm!!!!
#65 - Tályai Gábor
2010/11/09, 18:49
Kedves Hajnalka!

Most a LED fénycső gyártók biztosan meg fognak nyúzni, de én a DIP ledes fénycsövekben nem hiszek. Egy jó minőségű, alacsony fogyasztású T5 fénycső 15.000 órás élettartammal néhány 100 Ft.

Nem vagyok benne biztos, hogy a 8-10.000 Ft-os fénycsövek bírni fogják a 30.000 órát, vagy, hogy akkor mekkora fényük lesz.

De aki használ már hosszabb ideje (minimum 1 év - 24 órában) LED fénycsövet, az segíthetne Hajnalkának a tapasztalataival (mért fényerő / fogyasztás / fényerő veszteség).
#66 - PowerLED
2010/11/10, 17:57
...
#67 - PowerLED
2010/11/10, 18:31
Tisztelt Olvasó! Kedves Hajnalka!

Közel 5 éve foglalkozom LED világítással. Ez idő alatt rengeteg LED fordult meg a kezemben, köztük LED fénycső is. Az 5mm DIP LED-del szerelt fénycsövet én sem ajánlanám. Tályai Úr nem véletlen írta. Ritka a jó minőségben gyártott DIP LED-es fénycső. Nem megfelelő hűtésen túl az elektronika is pár forintos L-R-C egységből áll.
Általában röpködnek a lumenek és az 50-80-100 ezer órák.
Olyan lm/W értékek látnak napvilágot, hogy égnek áll az a kevés hajam is. Igen valóban nagy LED gyártók honlapjára lehet hivatkozni, DE figyeljük meg milyen körülmények között is adták meg az adatokat... Nem hinném, hogy sokunknak akad otthon hasonló labor mint amikben ezeket mérik, tesztelik.

Más. Csak, hogy ehhez a témához is hozzászóljak :)

Fontos, hogy a nyomdában pontosan melyik részére akarják használni és milyen céllal. Sok tervezésnél figyelembe kell venni a megfelelő megvilágítási értékeken túl a színvisszaadást is.
Fogyasztásnál a teljes lámpatestre történő adat lehet a mérvadó.
(Minden elektronikának van valamennyi fogyasztása ezt is hozzá kell venni a fénycső teljesítményéhez.)
Általában a LED fénycső előnye a hosszú élettartamon kívül, hogy nincsen vibrálás(jó minőségnél!) kevesebbet fogyaszthat és nem szükséges külön meghajtó áramkör (magába a LED fénycsőbe építik).
Ahogy a LED-ek úgy a hagyományos fénycsövek is rohamosan fejlődnek napjainkban is. Szinte hétről-hétre jelennek meg újabb és még újabb termékek.
Érdemes összevetni és előnyökkel hátrányokkal együtt megvizsgálni melyik is lehet a megfelelő választás.

Remélem nem voltam túlságosan hosszú, de a tapasztalataim alapján még tudnék jó pár oldalt írni a LED-ekről. :)

Üdvözlet minden kedves olvasónak
#68 - Ronai
2010/11/10, 22:44
Jómindenkinek!

Hát, én valamikor júniusban vásároltam egy Led izzót (nem önöknél) és két napja meghalt. Napi 3 órás használattal, jó ha 500 órát bírt. Csalódás volt.
#69 - mawada
2010/11/11, 10:26
Tisztelt ügyfélszolgálat!

Rendben megérkezett a csomag amit rendeltem. de lenne egy pár kérdésem.

Több fajta izzót is rendeltem, különböző foglalatokba -már korábban is.
Most azt tapasztaltam, hogy a régebbi e14-es foglalatos 1W-os ledes izzók helyére a csillárba 60 ill 54 ledes izzókat csavarva a lekapcsolás után a magasabb leddel bíró izzók továbbra is halványan világítanak. Mi ennek az oka? Ötágú csillárba 2 db 1 W-os ledes izzó és 3 db 54-60 ledes izzó van.

Ehhez hasonlóan a 2009-12-21 én rendelt -3 db LED fényvető Paco (28 LED / 2 Watt) is hasonló módon halvány fényt ad a lekapcsolás után is, ezek váltókapcsolóval vannak kapcsolva, nem tudom ez valamit ill a villanyszámlát befolyásolja e?

Válaszukat köszönöm!
#70 - PowerLED
2010/11/11, 12:01
Tisztelt Mawada !

Valószinűleg nem a fázis-t kapcsolja a kapcsoló...
Glimlámpás kapcsolóknál is észrevehető jelenség.
A villanyszámlán ez elméletileg nem fog jelentkezni.
Érdemes azonban minden fogyasztó kiiktatása után ezt a néhány LED lámpát tesztelni és így megnyugtatni magunkat, hogy tényleg nem fogyaszt semmit sem.

Üdvözlet
#71 - Tályai Gábor
2010/11/11, 19:26
Tisztelt PowerLED!

Köszönöm, hogy válaszolt mawada kérdésére, én úgy is el vagyok ma csúszva időben egy kicsit.

Jut eszembe, én is elég régóta foglalkozom leddel, és nekem is nagyon kevés hajam van - remélem ezek nem függenek össze :D


Tisztelt Rónai!

Az elromlott lámpát mindenképpen vigye vissza a vásárlás helyére és cseréltesse ki. Elméletileg 6 hónapig ezt minden kereskedőnek kötelessége lenne megtenni, de érdemes olyan helyről lámpát venni, ahol legalább 1 év csere garanciát biztosítanak a termékre.

Mi megpróbálunk lehetőleg jó minőségű és stabil termékeket forgalmazni az olcsóbb LED lámpa szegmensben is, de így is becsúszik néha egy kis gikszer, de ezeket cseréljük.

Vagy vannak márkás GE és Philips LED lámpák 1-2-3 év garanciával, elméletileg az első szállítmány még november végén megérkezik.

Nem érdemes elkeseredni vagy eltemetni a technikát egy rossz lámpára alapozva.

Remélem segítettem.
#72 - Tályai Gábor
2010/11/11, 21:28
Persze már vannak GE és Philips lámpáink, a november végi szállítmány már új típusokat is fog tartalmazni:


#73 - PowerLED
2010/11/12, 08:41
Tisztelt Olvasó ! Tályai úr !

Mivel napjaim nagy részét LED lámpák közelében töltöm ezért próbálok segiteni. Nem célom egyik céget sem előtérbe helyezni.
Úgy gondolom, hogyha már az emberek kiadnak sok ezer forintot fényforrásokra a lehető legtöbb segitséget megkapják. Én amint a kezembe kerül rögtön megvizsgálom több szempontot is figyelembe véve.

Üdvözlet
#74 - Sorta Pál
2010/11/12, 08:57
Én januárra terveztem a konyha, nappali felújítását úgyhogy remélem akkor már ezekből a Philips lámpákból is választhatok.
Az a sárga különösen futurisztikus kinézetű :)
#75 - Tóth Ilona
2010/11/14, 20:29
Tisztelt Tályai úr! A teszt és az egész weboldal fantasztikusan jó. Amit tudok, innen tudom. Előtte még azt sem tudtam mi az a E14 és E27 jelölés, pedig a lakásomban csak ez a két foglalat létezik. Régen volt széles és vékony
Számolok, osztok szorzok: a kompakt fénycső vagy a Led gazdaságosabb-e?
A konyhába Tungsram 20W-s U alakú, a 20 m2-s szobába 24W-s csavart fénycsövet tettem, azóta fényárban úszik mind a két helyiség. Persze, a konyhában kicseréltem a fonott kosárburát egy egyszerű, fehér tányérformájúra.
Ha a szobát veszem figyelembe a 24W fogyasztás nem sokkal több, mintha betennék, mondjuk 10 db 48ledes 2,3W, vagy 6db 60ledes 4W fogyasztású Ledet.
Arról nem is beszélve, hogy a fénycső darabja jóval olcsóbb, mint Led égőé.
Igaz-e a szóbeszéd, hogy a kompakt fénycső amíg el nem éri a teljes fényerőt, több áramot fogyaszt? Mennyivel? Megmérte ezt már valaki? Érdemes-e emiatt aggódnom?
Ez lenne a kérdésem.
Köszönettel: Tóth Ilona
#76 - Tályai Gábor
2010/11/15, 14:31
Tisztelt Tóth Ilona!

Anyagilag jelenleg nem éri meg a kompakt fénycsövet LED-re cserélni. A fogyasztás / fényerő tekintetében ugyan a ledek jobbak, de ezt elbukja az ember a lámpák bekerülési költségén.

Önöknek akkor lesz érdemes LED-re váltani, ha a jelenlegi fénycsövek elromlanak.

A bemelegedési idő alatt valóban többet fogyaszthatnak a kompakt fénycsövek, de ez nem jelentős, valamint nagyon rövid ideig tart. Emiatt nem kell aggódnia.


Remélem tudtam segíteni!


Tisztelt Sorta Pál!

Tényleg futurisztikus, amint beérkeznek az új lámpák, valószínű, hogy ismét frissítjük a cikket.
#77 - dhcodoki
2010/11/17, 18:51
Tisztelt Tályai Gábor!

E14-es foglalatú ledrúdra lenne szükségem, melynek nem nagyobb az átmérője 40mm-nél, s nem hosszabb 120mm-nél. Érdeklődnék mikorra várható.
Az alábbi szimpatikus lenne, csak sajna E27-es foglalatú. A szűk hely miatt a foglalat átalakító nem jöhet számításba. Igaz ennek a méretét sem tudom pontosan.
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/4366
#78 - Tályai Gábor
2010/11/18, 18:40
Tisztelt dhcodoki!

Az említett típusból egyenlőre nem érkezik kisebb méretű, viszont ebből lesz E14-es foglalattal:

G9-es foglalatú LED lámpa

Ez kb 65-75x30-35 mm-es lesz E14-es foglalattal.

Nem akarom elkiabálni, de ha minden igaz akkor a jövő héttől már lesz.

Remélem tudtam segíteni.
#79 - dhcodoki
2010/11/19, 17:00
Tökéletes! Várom a megjelenést, köszönöm!
#80 - Tályai Gábor
2010/11/25, 07:30
Tisztelt dhcodoki!

Na a fenti lámpa még nem érkezett meg (lehet, hogy jövő hét közepe lesz belőle), de érkezett más, a megadott paramétereknek megfelelő lámpa:
E14 gyertya 30 db SMD leddel


Philips LED lámpa Novallure gyertya 2 Watt

Philips LED lámpa Novallure gyertya 3 Watt

Az utolsó két lámpa (a két Philips lámpa) mérete: 35x100 mm.

Remélem tudtam segíteni.
#81 - dhcodoki
2010/11/25, 22:56
Köszönöm! Rendelésem le is adtam!
#82 - Tályai Gábor
2010/11/29, 17:59
Tisztelt dhcodoki!

Túl sok tapasztalatunk nincs az Ön által vásárolt lámpával, így ha ír róla ide a fórumba néhány szót, azt a fórumozók nevében is megköszönném, akár előre is :)

Köszönjük!
#83 - Aracsi Mihály
2010/12/02, 12:53
Üdv.
Én már több Ledes égőt kipróbáltam. A magas fényű 24 ledes 1W-ot fogyaszt. Másra nem nagyon jó mint arra, hogy egész éjszaka világítson és irányfény legyen ha fel kel kellni valamiért.
A *-ben kapható 15 SMD ledes spot égőből vettem jó párat minden foglalat fajtával és még a 12V-osból is 1 db.-ot amit az akkus kézilámpa égője helyére tettem. Szórt fénnyel világít és szereléshez ideális. 4db ilyen égő 1 csillárban 4 irányba állítva nagyon jól bevilágítja a 25nm-es nappalit. Eddig ez a legerősebb fényű amit eddig próbáltam. A sima ledekkel már nem is próbálkozom. Lehet akár 60 led is akkor se fog ekkora fényt ilyen színhőmérséklettek kiadni. JA és csak 2.000Ft. volt darabja és már 11db van. Remélem élettartamra is bírni fogja a 20.000 órát.
#84 - Tályai Gábor
2010/12/02, 15:32
Tisztelt Aracsi Mihály!

Sajnos ezt a tesztet is utolérte az elavulás :)
Megjelentek már az SMD-s lámpák úgyhogy a télen frissül az új teszt.

Mindenben egyetértek Önnel, kivéve abban, hogy a multiknak csináljunk reklámot ;)
#85 - Madarász Erik
2010/12/08, 10:07
Tisztelt Tályai Gábor!
Íróasztal lámpába milyen ledes égőt ajánlana? Nagyjából végigböngésztem a tesztet és a hozzászólásokat, de sehol sem találtam ilyen jellegű kérdést vagy választ.
A szobák világításához most kompakt fénycsöveket használunk, de az íróasztali lámpákba szeretnék a jelenlegi 25-ös és 40-es körték helyett ledes égőket tenni. Milyen fényerő, sugárzási szög és egyéb tulajdonságú égőket keressek?
Köszönöm válaszát
#86 - Ivan
2010/12/13, 21:09
Bizonyára rossz helyen kérdezem, de garanciával kapcsolatban érdeklődnék. Úgy szűk fél éve rendeltem 4 ledes izzót, de már 2 ki is égett, illetve 60-ból 4-5 db ég, egyik pillanatról a másikra. Kérdésem az, hogy a garanciának mi a mikéntje? Küldjem vissza postával, a számlával együtt? Illetve most olvasom, hogy az ünnepek alatt nem lesz nyitvatartás, akkor ne is küldjem el csak jövöre, vagy foglalkoznak ilyesmivel az ünnepek alatt? A választ előre is köszönöm.
#87 - Tályai Gábor
2010/12/15, 14:04
Kedves Ivan!

Meghibásodott áru kezelésére vonatkozó információk.

Remélem tudtam segíteni.
#88 - Pásztor Szilárd
2010/12/18, 01:40
Tisztelt Tályai Gábor!

Szeretnék érdeklődni, hogy be tudnak-e szerezni hidegkatódos kompakt fénycsövet (CCFL), ami legalább 18-20 wattos.
Valamint azügyben is, hogy mit tud a CCFL-ekről, mik az előnyeik/hátrányaik.
#89 - Világításfórum
2010/12/20, 14:08
Tisztelt Pásztor Szilárd !

Kb. 3 évvel ezelőtt volt egy nagyobb projekt amit sikerült CCFL csövekkel megvalósitani. Kb.: 2000 db került beépitésre és felhasználásra különböző szinekben. Meghibásodás a csövekben nem viszont inverterkben akadt.

A CCFL fénycsőben zárt katód van, "hidegen" sugároz, elméleti élettartama kb. 30.000 óra.
Fényvesztést kalkulálni kell !
Hátránya mivel elég vékony csövekről van sző eléggé sérülékeny.
Felszerelése esetenként nehézkes, de függ a felhasználás módjáról. Egy inverterről általában két cső meghajtásánál több nem javasolt.
Eddig 4,5-13W közöttivel dolgoztunk. Nagyobbat a gyártó nem ajánl. Nem tudják biztositani az élettartamot.
Bár nem került emlitésre a felhasználás helye, de még az EEFL cső is szóba jöhet megoldásként.

Ezekről és egyéb világítási megoldásokban szivesen állunk rendelkezésre pártatlanul.

Üdv.
#90 - Kotek Hümér
2010/12/29, 01:13
Tisztelt Tályai Gábor!
Élettartamra vonatkozóan a következő kijelentést teszi: „csak úgy repkednek az 50.000-80.000 sőt 100.000 órás élettartalmi adatok”.
A tesztek értékeléséből az is kiderül, hogy élettartam alatt egyértelműen üzemórát ért.
Kérdésem a következő: Biztosak lehetünk abban, hogy a gyártó is üzemórában adta meg a termék élettartamát?
A kérdés azért merült fel bennem, mert olyan emlékeim vannak, hogy elektronikában (félvezető technikában) nem szokatlan, hogy egy terméknek használattól független élettartama legyen, vagy, hogy egy terméknek használat nélkül is véges élettartama legyen, amit a használat még rövidíthet, - közismerten ilyen eszközök az elemek, amelyek 1-2 év alatt használat nélkül is kisülnek. Persze a korábban használatban lévő hagyományos és halogén izzók élettartamát az üzemóra határozta meg, de azoktól a LED teljesen eltérő elven működik.
A kérdés jelentőségét pedig az adja számomra, hogy ha az élettartamot nem üzemórában adta meg a gyártó, hanem abban időben amíg a termék használható, akkor más módon kell a megtérülési számolást elvégezni.

Üdvözlettel: Kotek
ui: Tesztsorozata és az eredmények értékelése igazán alapos munka, enélkül jómagam és biztosan még sokan mások is csak vakon keresgélnénk az eddig ismeretlen tulajdonságú termékek között.
#91 - Tályai Gábor
2011/01/07, 10:18
Tisztelt Kotek Hümér!

A probléma az élettartalommal az, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy üzemórára, illetve a polcon tartva számolják ki, ez szerintem minden esetben magának a LED félvezetőnek az élettartalmára vonatkozik.

Itt megint megvan a félrevezetés lehetősége: mi a félvezető élettartalmának vége? Elvileg 30%-os fényáram csökkenés után a lámpákat a minőségi gyártók "kiégettnek" tekintik. Lehet, hogy olcsóbb gyártók még 70% fényvesztés után is azt mondják: Világít, nem? Akkor mit akarsz?

Sajnos azonban a meghajtó elektronika szokott lenni a meghibásodások forrása, főleg a hagyományos DIP led-es lámpákban.

Egyébként 100.000 óra kb. 11 év, szerintem ezzel mindenki ki lenne békülve :) Valóban érintheti a probléma a megtérülést, de nem ismert adattal nem tudunk számolni.

A tesztet nagyon gyorsan frissítenünk kellene, mert az eltelt néhány hónapban megtörtént a technológiai váltás a DIP ledekről az SMD ledekre, ami már önmagában is élettartalom növekedést jelent, valamint úgy tűnik, hogy az SMD lámpákba valamivel komolyabb meghajtó áramkör van mint a hagyományos DIP ledes társaikban.

Remélem tudtam segíteni.
#92 - János
2011/01/23, 11:22
Szeretném, ha a szűkítse tovább a találatot mezőben az SMD ledlámpákra is rálehetne keresni.
Üdvözlettel, János
#93 - Tályai Gábor
2011/01/26, 08:25
Kedves János!

Megoldottuk. Reméljük segít nem csak Önnek, hanem a többi vásárlónak:

LED Chip típus
- DIP LED (hagyományos kerekfejű régi LED)
- SuperFlux LED (technológiailag a DIP LED és az SMD LED között helyezkedik el, 4 lábú LED dióda)
- SMD LED (felületszerelt, lapos LED 3528/5050)
- PowerLED (folyamatos világításra tervezett LED-ek)
#94 - János
2011/01/26, 10:26
Köszönöm.
Üdvözlettel, János
#95 - Bocs Tibor
2011/02/11, 15:31
Üdv.Szerintem lámpa választásánál nagyon fontos szempont,hogy ne rontsa a szemet,így a kompakt fénycsövek kerülendők,mivel vibráló fényt adnak.Tudom,hogy már magasabb frekvencián működnek 20-30 Khz,de akkor is erősen fárasztják a szemet.A halogén ill. led-es világításnál ilyen -stroboszkóp-hatás egyáltalán nincs!
#96 - Vadas Ferenc
2011/02/13, 15:48
Tisztelt Tályai Gábor

6,5 x 4 m-es nappalim halogénes világítását szeretném ledesre cserélni. Jelenleg 12 db 50W-os GU-10-es szpot világit. Fényerővel maximálisan elégedett vagyok,talán még sok is ,nem is használom egyszerre az összes lámpát.Kérdésem: Milyen típusú LED lámpákat ajánlanál?
Megjegyzem:A 3,60 x 2 m-es mennyezeti panelba 3 x 4 -es variációban vannak kötve . 4 központi és 2 x 4 a szélső íveken. Méreteket azért írok,hogy valami elképzelésed legyen.
A 4 központi helyett egyértelmű,hogy valamilyen kis szögben sugárzóra gondoltam ,a 8 szélső helyett pedig nagy szögben de nem olyan erős fényűre . Nem akarnám túlbonyolítani sem a lámpacserét se a mondani valómat de elrontani sem szeretném. Válaszod köszönöm!

Üdvözlettel : Vadas Ferenc
#97 - Tályai Gábor
2011/02/14, 09:26
Tisztelt Vadas Ferenc!

Középre 3x1 Wattos PowerLED lámpát ajánlanék, a szélső sorba pedig 48 ledest lámpát.

Ha esetleg a 48 ledesnek kicsi lenne a fénye, akkor át tudjuk cserélni természetesen bármire, de a 60 SMD LED-es lámpa biztosan elegendő lesz.

Remélem tudtam segíteni.
#98 - mz
2011/04/01, 18:04
Tisztelettel érdeklődöm, hogy mi a véleménye az anionos égőkről?
#99 - Tályai Gábor
2011/04/04, 08:14
Tisztelt mz!

A pí vízhez tudnám hasonlítani :)

Egyébként nincs róla véleményem, lehet, hogy jó, lehet, hogy csak lehúzás. Ami az interneten fellelhető az anionos égőkről, attól az a kép alakul ki bennem, hogy ez az örök élet egyik titka. Mondjuk örökké élni is büntetés :)

Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.
#100 - sogey
2011/04/24, 23:04
Érdeklődni szeretnék. több különböző esetben is..

1. Fürdőszobámban szeretném kicserélni a mennyezeti lámpában az égőt LED-es izzóra. jelenleg egy hagyományos, körte alakú E27foglalatú 60W-os izzó van benne, amely szórt fénnyel világítja be az egész helységet. az izzó szimmetriatengelye a fallal párhuzamosan van, Lehetséges a csere szórtfényű LED-es izzóra hogy hasonló fényerőt kapjak? szórt fényre lenne szükségem.. Milyen lehetőséget ajánlana? LED helyet inkább kompakt? Én a LED-et preferálnám, de utánaolvasva nekem az jött le hogy hasonló fényerőben mint a hagyományos 60W ez nem megvalósítható LED-del

2. hálószobámban van egy állólámpa amely kétrészes, egy a lámpa tetejébe csavart hagyományos izzó, körte alakú E27 60W, a körte szimmetriatengelye merőleges a mennyezetre, ezt arra használom hogy ne a mennyezeti lámpa világítson és ha csak kisebb fény szükséges, félhomálynál kicsit több.. pl hogy ne rúgjak bele a székbe stb..
A másik része pedig egy gyertya alakú E27 40W olvasólámpa, ezt használom olvasásra főként. Melyikbe milyen energiatakarákos izzót érdemes venni? LED?

3. hálószoba mennyezeti lámpa: 3x40W R50 E14 "Reflektor izzó" ezket cserélném LED-ra, a cikket elolvasva én ezt tartom egyenlőre a legmegvalósíthatóbbnak gondolok itt arra hogy hasonló szórású és fényerejú LED-es izzót is találhatok. Milyt ajánlana?

4. Előszoba falra szerelt hangulatvilágítás, 25W vagy 40W-os gyertyaizzók vannak benne,hagyományos, E14, az izzó szimmetriatengelye a fallal párhuzamosan van, Ezek cseréjére LED ajánlat?

Osramot keresnék, úgy hallottam ezek az egyik legjobb márka.
Igazából engem a teljesítmény W érdekelne és a LED égők alakja az én problémáimra specifikusan.

Segítségét előre is köszönöm.
#101 - Tályai Gábor
2011/04/26, 08:25
Tisztelt sogey!

1. Az 1 db 60 Wattos izzót a 12 Wattos Philips LED lámpával ki lehet váltani, vagy ahogyan írta, kompakt fénycsővel (12-15 Watt).

2. Erre kellene egy próbát tenni, a 60 Wattos felső lámpa helyett a már említett 12 Wattos vagy a kisebb 6-8 Wattos Philips E27-es lámpákat ajánlanám. Az olvasólámpába szintén.

3. A 40 Watt helyett ezt a 6 Wattos LED lámpát ajánlanám.

4. Gyertya lámpából meg lehet próbálni a Philips 3 Wattos E14-es lámpáit, vagy ezt a 60 SMD ledes gyertyát.

"Osramot keresnék, úgy hallottam ezek az egyik legjobb márka."

Mi a Philips mellett tettük le a voksunkat, de ez nem jelenti azt, hogy az Osrammal bármi probléma lenne. Nekünk a Philips MasterLED-ek 3 éves garanciája volt a csábító.

"Igazából engem a teljesítmény W érdekelne és a LED égők alakja az én problémáimra specifikusan. "

Ezt pedig nem értem.

Remélem tudtam segíteni.
#102 - Gergely Zsolt
2011/04/27, 11:36
Tisztelt Tályai úr!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Nagyon foglalkoztat a LED izzóra váltás témája.

Még egy két kérdésem lenne.

1. Az egyik tesztjükben: LED lámpa teszt 2011. (http://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/145)
Hagyományos körte izzók helyett philpiseket ajánl:
5W = Hagyományos: 20-40W
8W = Hagyományos: 50-75W
12W = Hagyományos: 75-100W

A korábban általam említett kb. 5nm-es 3,5m-es belmagasságú fürdőszobában egy mennyezeti 60W-os hagyományos E27 izzó van, erre ön nem a Philips E27 LED lámpa 8 Wattos Lumileds LED-el, zárt búrás-at ajánlotta hanem a Philips E27 LED lámpa 12 Wattos Lumileds LED-el, zárt búrás-at. a fényerősség miatt ajánlotta a nagyobbat (12W)? Ezekszerint a 8W-os már kicsi lenne?

2. pont teljesen érthető az állólámpa felső része. jelenleg ezekben gondolkodom LED lámpa E27 (SuperFluxLEDx54/6Watt/270°) meleg fehér vagy LED lámpa E27 (PowerLED/8Watt/250°) meleg fehér -Philips D, melyiket ajánlaná a kettő közül? , és az állólámpa olvasólámpás részét nemtudom hogy E14-esben kapható-e 6-8W körüli hasonló Philips mint az előbb említett kettő (nem találtam a webshopjukban) és hogy esetleg ezt nem lehetne egy 120fokos LED égővel kiváltani?

3. A nappalim kb 20nm-es 3,5m magas menynezeten 3 álítható "karos" azaz 3x40w E14 "Reflektor izzó" Amit ön ajánlott az LED lámpa GU10 (PowerLED/6Watt/60°) meleg fehér Dim nem lehet e helyett olyat ajánlani ami E14 foglaltú és 120fokos talán még hidegfeháér is? Keveslem az ön által ajánlott 60fokos izzót..

4. Utánanéztem és a falra szerelt két lámpában 1-1 11W-os E27 kompakt van, legelőször tévesen írtam ezek cseréjeként talán LED lámpa E27 (PowerLED/6Watt/250°) meleg fehér -Philips D-et tennék be. Bár ezeket nem feltételn éri meg kompakt 11W->LED 6-8W-ra cserélni, nem nagy a különbség.. Ön ezt hogy látja?

Elnézést ha értetlenkedem és sokat kérdezek, de ha már 10ezreket költök izókra darabjáért akkor szeretném a legtartósabb legmegfelelőbb megoldást ami létezik, mert az általam a napokban megismert:
DÜWI 22979 3,2W 60LED 120fokos E27 mfehér számomra csalódást keltett fényerejével, ilyesmi felépítésű 120fokos E14 foglalatú de erősebb égőt gondoltam a nappalimba az általam 3. pontban említett helyre..

Vélaszát előre is köszönöm..
#103 - Tályai Gábor
2011/04/28, 13:29
Tisztelt Gergely Zsolt!

1. A fürdőszoba miatt ajánlottam volna a nagyobb teljesítményűt, ott fontos a nagy fény. De van rá esély, hogy elég a 8 wattos is, ki kell próbálni.

2. A SuperFlux leddel szerelt lámpának elég jó fénye van, én csak attól félek, hogy nem sokáig fogják bírni. Az E14-es foglalat egy kicsit mostoha, nem sok ilyen foglalatú lámpa van, de van E14-GU10 foglalat átalakító, mellyel a lehetőségek bővülnek.

3. E14 hidegfehér lámpánk a legnagyobb teljesítményben ez a 60 SMD ledes lámpa. Lehet egy próbát tenni vele, de valamivel kisebb fénye lesz mint a jelenlegi megoldásnak.

4. A kompakt fénycsövet én nem cserélném ki. Főleg nem 3 Watt különbség miatt. Majd ha megadja magát.

Nem probléma, lehet kérdezni, sokszor cégen belül is téma a fórum kérdései-válaszai, a kollégák is sokat tanulnak belőle. Ha tudunk, segítünk :)

Düwi lámpa: sajnos nem ismerem a Düwinek ezt a lámpáját, nem volt még a kezemben.

Az ajánlott lámpák sem biztos, hogy megfelelőek lesznek Önnek, de ezt csak akkor tudjuk meg ha lerendeli és kipróbálja. Természetesen a nem megfelelő lámpák árát visszaküldés után (8 napos elállási jog) visszafizetjük, vagy beszámítjuk, ahogyan szeretné. Így nem kell együtt élni egy drágán vásárolt, ám nem megfelelő fényforrással.

Remélem tudtam segíteni!
#104 - Akinorew
2011/06/06, 12:46
Tisztelt Tályai Gábor!

Grafikával foglalkozom, és szükségem lenne egy olyan íróasztali lámpára, ami viszonylag hűen adja vissza a színeket. Ráadásul sokat égne, ezért nem ártana, ha valamelyest energiatakarékos is lenne. Tudna nekem segíteni, milyet válasszak? Nincs még lámpatest sem hozzá, mert a régi folyton leesett, ezért azt is lecserélném.
Segítségét előre is köszönöm!
#105 - Tályai Gábor
2011/06/06, 13:06
Tisztelt Akinorew!

Ha a színhűség fontos, akkor a Philips lámpákból kellene válogatni, itt a meleg fehér szín színhűségi mutatója is mindig 80 vagy afölötti (RA>80). A 7 Wattos GU10 változat elég nagy fényerőt biztosít, ha esetleg E27-es foglalatú lámpatestet talál, van E27-> GU10 átalakító is a kínálatunkban.

Remélem tudtam segíteni.
#106 - Akinorew
2011/06/07, 10:52
Köszönöm szépen a segítséget, most már legalább tudom, mit keresek :).
#107 - Pajorné Vados Gabriella
2011/08/04, 10:02
Épített be valaki LED szalagot lakásba?
Kiváncsi lennék, hogy milyen erősségű LED szalagot tegyek egy 5*5 ös szobába, ami 3 m belmagasságú mennyezet világításnak, ha nem akarom szabályozni, csak egy 75 W-os égőnek megfelelő hangulat világítást szeretnék elérni vele
2*5 m -t szeretnék feltenni.
#108 - Tályai Gábor
2011/08/04, 16:08
Tisztelt Pajorné Vados Gabriella!

Erre a feladatra a 3528x60-as típusú beltéri LED szalag tökéletesen alkalmas, 10 méter vásárlása esetén.

Ebben a galériában a képaláírásoknál fel van tüntetve, hogy melyik díszítés (fotó) milyen típusú LED szalaggal készült, érdemes végignézegetni.

Remélem tudtam segíteni.
#109 - Péter
2011/09/05, 18:39
Üdv.,
Ma olvastam egy cikket, talán ti is láttátok, érdekelne a véleményetek. A cikketekhez gratulálok!
Üdv.,
Péter
#110 - Péter
2011/09/05, 18:40
Jaaa, a link lemaradt. :) Erről van szó:
http://nol.hu/kulfold/20110905-pislakolnak_a_csodaegok
#111 - Tályai Gábor
2011/09/06, 11:17
Kedves Péter!

Minden izzó típus kivonáskor jelennek meg ilyen cikkek.

Tegyük hozzá, hogy a cikk valószínűleg a fénycsövekről, azon belül is a kompakt fénycsövekről szól. Ennek megfelelően kellene kezelni.

Egyrészt az izzók eltüntetése semmilyen mérhető hatást nem gyakorolt az európai áramfogyasztásra.

A teljes villamos energia ~20%-a a világítási célú fogyasztás, ennek kb. fele jelentkezik a lakosságnál a másik fele az üzleti szférában.

Az üzleti szférában nem, vagy alig alig találni hagyományos megoldást (100-as égő) már évek óta, így onnan további megtakarítást nem várhatunk.

A lakosság részéről pedig igen-igen lassú az átállás saját forgalmunk alapján a vevők ~30%-a még mindig izzószálas megoldást választ. Nem akarok nagyon belemenni a számolásba lévén a szükséges energia mennyiség növekedése évről évre a gazdasági növekedésnél általában magasabb, de ha nem sikerül kimutatni a csökkenést, az még nem jelenti azt, hogy nincs.

Felkapcsolások száma: napi 4 db-al számolva ez 3.5 év, ami teljesen arányos a napi ~5 órai használattal elérhető 6-10.000 órás élettartalommal.

Spejzoljunk be belőle: én inkább nem tenném, hanem a halogénre továbbfejlesztett kivitelt választanám, pl a GE tekintetében a HaloGLS termékcsaládot, mely 30%-al alacsonyabb energia felhasználással ugyanazt a minőségű és erősségű fényt adja, mint wolframszálas társai.

első életévük végére a fényerejük 40 százalékát elvesztik
ehhez pedig tudni kellene, hogy az első életév az 365 x 24 órát jelent-e. Ha igen akkor az 8760 óra, amitől sokkal többet ne is várjunk. Ha nem, akkor pedig egyszerűen nem igaz, gondolom ez sokaknak feltűnne, hogy egy év alatt már csak fele annyira lenne világos a házban...

Hasonló teszteket követelnek a szintén az energiatakarékosság ígéretével árult háztartási készülékeknél is
Ezekről nem nyilatkozom, nincs információm, azonban tegyük hozzá, hogy a fogyasztói társadalom ezt fogyasztja. Manapság csak olyan termékeket gyártanak, amit az emberek megvesznek. Amit nem vesznek meg, hiába jó, jobb, kiváló termékről van szó, azt nem gyártják. Ennyire egyszerű.

A legegyszerűbb egyébként beballagni egy igazi, profitorientált céghez (pl. bármilyen multi) felnézni a mennyezetre és azonnal meg is lehet tudni, hogy mit éri meg használni. Egy multi nem viccel ha a költséghatékonyságról van szó. 150 cm-es egyenes fénycsöveken és (kerámia) fém-halogén lámpákon kívül nincs más világítási módszer.

De, vitaindítónak jó, és jó a következtetés is, amire mi is régóta felhívjuk a figyelmet: ahol nem világítanak legalább napi 3-5 órát, oda felesleges az energiatakarékos megoldás, mert egyszerűen nem térül meg.

Ez az én véleményem, elnézést ha hosszú lett :)
#112 - Péter
2011/09/06, 11:58
Kedves Gábor!
Köszönöm a választ! Egy megjegyzés: A laikusok számára van hagyományos és energiatakarékos izzó. (Én legalábbis így voltam még két hete.)
Most már tudom, hogy nagy különbségek vannak a kompakt és a LED-es megoldások között, pl. az, hogy a LED-esre nem érvényes az, hogy 5000 fel-lekapcsolás után megadja magát. Vagy az, hogy bemelegedési idővel kell számolni. A fenti cikk általánosan beszél az energiatakarékos égőkről (pl. itt: "az energiatakarékos égők átlagosan sokkal rövidebb ideig élnek, és rosszabbul tűrik a kapcsolgatást"), de ha jól tudom, ez a LED-ekre nem igaz. (Itt kérek egy megerősítést... :))

A válasznak örülök, mert most állok a világítás tervezése előtt és most már tudom, hogy WC-be, fürdőbe, előszobába nem biztos, hogy érdemes befektetni az energiatakarékos megoldásokkal...
Üdv.,
Péter
#113 - Tályai Gábor
2011/09/06, 15:34
Kedves Péter!

Energiatakarékos fényforrás lehet bármi, ami a normál (wolfram szálas, védőgáz nélküli) izzók kiváltására készült. Általában ennek a fogyasztását és fényerejét tekintik 100%-nak. Így energiatakarékosnak tekinthető a

- halogén (~30% megtakarítás)
- kompakt fénycső (60-80% megtakarítás)
- fém-halogén (~80% megtakarítás)
- egyenes fénycső (80-90% megtakarítás)
- kerámia fém-halogén (~80-90% megtakarítás)
- LED (~50-90% megtakarítás)

Javaslatok:
- Halogén: rövid idejű megvilágításra (napi 1-3 óra), mozgásérzékelős, fényerőszabályzós használatra.

- Kompakt és egyenes fénycső: napi legalább 3-5 óra használatra, minél kevesebb kapcsolgatással (üzletekbe, műhelyekbe, illetve otthoni fővilágításra)

- Fém halogén és kerámia fém halogén: napi 1-2 kapcsolásra nagy fényszükséglet esetén (pl. folyamatos kert világítás, objektum őrzés, sportpálya világítás, stb.)

- LED: legalább napi 3-5 óra világításra, akár mozgásérzékelős lámpatestbe is. Minden olyan helyre ahol a LED irányított fénye megfelelő, pl. mennyezeti spot lámpás világítás, reflektorok, LED szalag esetén áru-, polc és dekorációs világítás. De például nem tudom jó szívvel ajánlani csillárokba és más körsugárzókba, ahol minden irányba világítani kell.

Fényerőszabályzás: bár vannak próbálkozások, de a fényerő szabályzás teljesen probléma mentesen, még csak a halogén fényforrások kiváltsága. Persze biztosan van ellenpélda, de valami gikszer nálunk mindig akadt, pl. zúgás, vibrálás, élettartam csökkenés, stb. akár a kompakt fénycsöveket, akár a LED lámpákat nézzük.

Kapcsolgatások száma: ehhez meg kell említenem, hogy a kompakt fénycső esetében a kapcsolgatások az esetek legalább felében nem a fénycsövet, hanem az előtétet (transzformátort) ölik meg, ami ugyanúgy probléma lehet a LED lámpáknál, főleg a gyengébb elektronikával gyártottaknál.

Azt tudom ajánlani, mint amit mindenki másnak is: nagy beruházás előtt érdemes lerendelni néhány darabot a kiszemelt fényforrásból (általában 5 db elég szokott lenni) és helyszínen kipróbálni. Ha megfelelő, akkor marad, ha nem, akkor 8 munkanapon belül visszavesszük (visszaadjuk az árát, illetve levásárolhatja). Ez a legbiztosabb megoldás :)

Remélem tudtam segíteni.
#114 - Péter
2011/09/06, 23:22
Kedves Gábor!
Az összefoglalása, javaslata egyértelmű volt, köszönöm az infókat azoknak a nevében is, akik (még) nem regisztráltak és sokat tanulnak, sok segítséget merítenek a válaszaiból!

Egyebet szeretnék még kérdezni, ha megengedi, ez már inkább elméleti (bár nyilván a gyakorlatban is van jelentősége): több helyen olvastam, hogy melyik helységekre mennyi lux-igényt illik biztosítani. Több, egymástól független helyen olvastam például, hogy illik az előszobába 150 luxot, nappaliban akár 200-250 luxot biztosítani.

E-mail-ben egy 32 nm2-es nappali megvilágítására 8 db 4 W-os spot-ot javasolt (m2-enként 1 Wattnyi világítás):
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/4374

Az előző termék 280 lumen fényerőt biztosít, ebből 8 db összesen 2240-et. Ha ezt elosztom a 32 nm2-rel, akkor 70 lux-ot kapok, ami még a 150 luxot sem közelíti meg.

Ez azt jelenti, hogy "nem pontos" az az elmélet, ami azt mondja, hogy kell 150-250 lux a nappaliba és elég a kb. 70 is, vagy pedig kellene még kiegészítő világítás a nappaliba?
Üdvözlettel,
Péter
#115 - Tályai Gábor
2011/09/09, 12:02
Kedves Péter!

Két különböző mértékegységről van szó (lux/lumen.)
#116 - Karácsondi Ágnes
2011/10/08, 07:56
Kedves Gábor!
Tanácsát szeretném kérni. Van egy tetőtéri szoba (két oldala ferde) kb 5 x 6m alapterületű. Jelenleg 1 lámpa van a plafon közepén, 4 db 50W-os GU10+C halogén izzóval. Energiatakarékosra szeretném cserélni, és hogy egyöntetű világos legyen a szobában. A jelenlegi égőkkel ezt nincs meg.
Arra gondoltam, hogy ha lehet, a lámpát nem cserélném ki, csak az égőket, ha tudna ajánlani erre megoldást. Vagy esetleg a GU10 foglalatot átalakítani E14-re és akkor kompakt fénycsöveket tehetnék be? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel
Ágnes
#117 - Tályai Gábor
2011/10/17, 08:18
Tisztelt Karácsondi Ágnes!

Ha az 50 Wattos halogénnek kicsi a fénye, akkor GU10-es foglalattal nem tudok nagyobb fényteljesítményű lámpát ajánlani.

Az átalakító és a kompakt fénycső jó megoldás lehet, csak sajnos nincs átalakító GU10-es foglalatról, csak GU10-es foglalatra.

Remélem tudtam segíteni.
#118 - István
2011/11/03, 09:30
Kedves Gábor !

Érdeklődnék, hogy egy konyhai páraelszívóba milyen erősségű, típusú led lámpát javasol a jelenleg benne üzemelő 20W-os tűlábú halogén helyett?

köszönettel
István
#119 - Tályai Gábor
2011/11/03, 15:52
Kedves István!

A páraelszívó nem feltétlenül a LED lámpák kedvenc helye, lévén sem a meleg, sem az esetleges pára nem nyújtja meg az élettartalmukat. Továbbá a megtérülés is igen lassú, lévén keveset van használva - mondjuk, mi alig főzünk :)

Ettől függetlenül, ha méretileg jó, meg lehet próbálkozni a 20 SMD-s MR16-os LED lámpával. Ha a fej átmérője 5 cm.

Ha kisebb akkor a LED lámpa kategóriában MR11-es szűrést beállítva megtalálja a megfelelő fényforrásokat.

Remélem tudtam segíteni.
#120 - Pércsi Zoltán
2011/11/03, 18:55
Tisztelt Gábor!
Szeretnék én is egy kis segítséget kérni! Jelenleg mi is egy lakásfelújítás közben vagyunk, és a vílágítás terén egy picit elakadtunk. Két helységgel kapcsolatban fordulnék Önhöz!
Van egy 16nm-es nappalink, melynek a magassága 280cm. Jelenleg egy régimódi csillár funkcionál, de a helykihasználás szempontjából inkább beépített világításon gondolkodunk. Semmilyen hangulatfényt nem szeretnénk, viszont világosságot igen! Néhány oldalon láttam, hogy mennyezeti lámpaként árulnak 60 és 90 ledes lámpát melyek 11-15 wattosak. Ezeket ajánlja-e, vagy inkább több kisebbet válasszunk? Mindenféleképpen ledes megoldást szeretnénk, mert a gipszkarton fölött egyből a szigetelés található.
Valamint lenne még egy helyiségünk, mely a padlástéren található. Ez a szoba 220 cm belmagasságú, az alapterülete pedig 4x4 méteres. A helység oldalfalai a sátortető ívét követik. a plafon 0.5x4 méteres. Ide esetleg egy led fénycső, vagy több kisebb led lámpa kellene?

Előre is köszönjük a segítségét

Üdvözlettel: Zoltán
#121 - István
2011/11/04, 10:14
Kedves Gábor!

Köszönöm a válaszát (#119), de azt elfelejtettem írni, h jelenleg a G4-es típusú tűlábas halogének vannak a páraelszívóban és ennek a helyére szeretnék G4-es LED-es megoldást.
Tudna ebből ajánlani?

köszönettel
István
#122 - Tályai Gábor
2011/11/09, 08:07
Kedves István!

Foglalat szerint ilyen G4-es lámpákat tudunk pillanatnyilag biztosítani:
G4-es foglalatú LED lámpák

Azonban lehet hogy mégis ilyen csatlakozású, ám más spot lámpára van szüksége, azokat itt találja:
MR11-es fejű lámpák

Remélem tudtam segíteni.
#123 - Élinvest Kft
2012/01/18, 14:32
Tisztelt Tályai Úr!

Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valamilyen gyakorlati tapasztalata a Full Spectrum CFL típusú kompakt fénycsövekkel, ill. azok alkalmazhatóságával kapcsolatban?

Segítségét előre is köszönöm.

Juhász Gábor
#124 - Tályai Gábor
2012/01/20, 12:55
Tisztelt Juhász Gábor!

Gyakorlati tapasztalatom nincs vele, ezt előre szeretném kijelenteni. Azonban amit eddig hallottam/olvastam róla, ez egy sima 5500 Kelvines színhőmérsékletű fénycső.
Wikipedia szerint:
http://en.wikipedia.org/wiki/Full-spectrum_light
"...and may not even differ substantially from lights not marketed as "full-spectrum""
azaz: ...és nem is különbözik jelentősen a "full-spectrum" jelölés nélkül árult lámpáktól.

Mi is az 5500 Kelvin mellett döntöttünk a hideg-fehér LED termékek színhőmérsékleténél (LED szalagok, LED lámpák), mert ezeknek ténylegesen fehér fényük van, ellentétben a 4000 Kelvines természetes fehérrel, ahol a sárga összetevő még mindig jelen van.

Élettani/biológiai pozitív/negatív hatásait nem ismerem.

Remélem azért egy kicsit segítettem.
#125 - Tályai Gábor
2012/01/20, 13:10
Tisztelt Juhász Gábor!

Itt esetleg van egy komolyabb teszt az említett full-color fénycsövekről, de ahogy átfutottam, mindenhol inkább a "...may have..." azaz "lehet hogy" szerepel az élettani hatások esetén.

Azonban azt megemlítik, hogy ha UV tartománya is van a kibocsátott fénynek, akkor lehet számolni a berendezési tárgyak/építőanyagok (festék/tapéta, stb) UV sérülésére (azaz fakulására).

Szóval az említett cikk:

http://www.lrc.rpi.edu/programs/nlpip/lightingAnswers/fullSpectrum/production.asp

Ha az angol esetleg nem kedvenc akkor itt van róla egy nyersfordítás, de ezt szigorúan csak végszükség esetére :)

Remélem tudtam segíteni.
#126 - Zajzon Ábel
2012/02/09, 14:56
Kedves Gábor !

Elsősorban szeretném megköszönni a cikket több ilyen összeszedett
írásra lenne szükség .

Szeretném tanácsét kérni fürdőszobámba szeretnék ledes
világítást kialakítani . Hatalmas méretű helység 2mx1,2m
a mennyezetben 4db spot fényfossásnak alakítottam ki helyet .
Illetve van egy elektromos kiállás a tükör fölötti direkt világításnak
amire nem biztos hogy szükség lesz .

Fontos lenne a színhűség és nem lenne hátrány a fényerő
szabályozhatósága sem. Szemeztem a Philips led lámpáival
de nem biztos hogy szükséges az a teljesítmény és áruk is a
lélektani határ fölött van .

Köszönettel !

Zajzon Ábel
#127 - Tályai Gábor
2012/02/13, 11:39
Tisztelt Zajzon Ábel!

Lesz 4 db olyan lámpa ami bevilágítja ezt hatalmas helyet :)

1. Színhűség: ha már felvetette a Philips lámpákat, úgy megemlíteném, hogy ezeknek a lámpáknak a legmagasabb a színvisszaadási indexük (Ra). Vagy valamilyen természetes fehér fényű lámpát kellene választani, pl. a Delux 60 ledes lámpája majdnem teljesen fehér fényű, ez is megfelelő lehet.

2. Fényerőszabályzás: amennyiben 230V-os működtetésről beszélünk, úgy jelenleg csak a Philips lámpákat tudom ajánlani, amelyek többé kevésbé probléma nélkül fényerő-szabályozhatóak. Amennyiben megoldható a 12 Voltos egyenáramú működtetés, úgy bármelyik 12 Voltos LED lámpa teljes mértékben dimmelhető.

Tehát kompromisszum mentes megoldás lehet a Philips, egyébként ha nem kell dimmelni, akkor a fent említett Delux lámpa, ha kell akkor egy 12 Voltos 3-4 Wattos lámpa lenne a megfelelő, pl ez.: 5050x20SMD MR16 LED lámpa, valamint egy LED fényerőszabályzó.

Remélem tudtam segíteni.
#128 - Koltai Róbert
2012/03/14, 10:42
Kedves Gábor!

Egy 50m2-es nappali olcsó megvilágításához kérnék segítséget.
Jelenleg 2 csillár van a nappaliban mindkettőben 6db 40W-os hagyományos G9-es foglalatú izzó.
Szumma: 480W

Ezt szeretném LED-es lámpákkal.
Cikke alapján a LED-es lámpák inkább spot jellegű megvilágításra javasoltak.

Kérdéseim:
1) pl ez az égő http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6095 is spot jelleggel világít? Vagy ez javasolt nappaliba csillárba is.
2) Megvilágítás szempontjából érdemes mind a 12 égőt lecserélni vagy van-e értelme pl. mindkét csillárba 3 hagyományos és 3 LED égőt tenni.


Előre is köszönöm,
R.
#129 - Tályai Gábor
2012/03/14, 13:00
Tisztelt Koltai Róbert!

1. A linkelt led lámpán körben vannak a ledek, így ~270° körül alakul a sugárzási szöge, tehát nem spot jelleggel világít, tudom ajánlani a meglévő lámpák cseréjére. (Amennyiben a lámpatestbe fizikailag elfér.) Ezek a fényforrások kifejezetten csillárba megfelelőek.

2. Első nekifutásra szerintem csak 6 fényforrást rendeljen, próbálja ki őket 1-1 csillárban (egyik csillár halogén másik csupa led) és ezek szerint döntsön, hogy elég-e a fénymennyiség avagy sem.
(A lámpatestek búrája is igen sok fényt felfoghat, alapanyagtól és vastagságtól illetve kialakítástól függően.)

Remélem tudtam segíteni.
#130 - Koltai Róbert
2012/03/14, 23:45
Kedves Gábor!

1) A válasza alapján utánanéztem, és 490lm értéket adott meg a gyártó a jelenlegi halogén 40W-os (halopin) égőkre. Ezt összevetve a belinkelt LED-es égő 210lm -es értékével nem látom reálisnak, hogy a LED égők elgendő fényt adjanak. (Jelenleg a szoba megvílágítása megfelelő.) Jól látom a helyzetet?

2) A linkelt égő fényereje "kb 30 Wattos G9 halogén" adat alapján azt várnám, hogy a LED égők fényereje 3/4=0.75 része a halogén égőkének, az lm értékek alapján ez az arány 210/490=0.42
Miből adódik a két arány ilyen mértékű különbsége?

3) Vajon melyik arány áll kozelebb a valósághoz?

4) Kapható erősebb fényű G9-es LED egő?

Köszönettel,
Koltai R.
#131 - Koltai Róbert
2012/03/14, 23:52
4) re megvan a válasz. Az előbb átsiklottam felette.
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6096

Inkább akkor ezt kérdezném
4) Ezt az égőt már nyugodt szívvel ajánlaná? Még mindíg nagy lm beli különbség a LED és a halogén között. 490 vs 280

Köszönettel.
R
#132 - Tályai Gábor
2012/03/19, 09:21
Tisztelt Koltai Róbert!

1. Lumen alapján jól látja, itt az a kérdés, hogy hogyan hasznosul a fényforrás fénye, ez pedig leginkább lámpatesttől (fényforrás elhelyezkedésétől) függ.

2. A lumen értéket a sugárzási szög figyelembe vételével érdemes csak vizsgálni. Pl. a LED fénycsövek lumen értéke kb. fele/kétharmada a kiváltandó normál fénycsövek lumen értékeinek, azonban a mért lux (megvilágítás) mégis ugyanaz vagy nagyobb. Ez abból adódik, hogy a LED fénycső 120°-ban sugároz, azaz minden fény a megvilágított felület felé távozik, a normál fénycső pedig 360°-ban azaz a fény 2/3-a az armatúrát világítja. Természetesen a tükrös armatúra hasznosítja ennek a 2/3-ad fényáramnak egy részét, de nem eleget.

3. A valósághoz legközelebb az otthoni próba áll. Amennyiben nem megfelelőek a fényforrások, úgy elállás jogával vissza lehet őket küldeni. Én minden esetben az otthoni kipróbálást javaslom.

4. Igen, a linkelt LED lámpát is tudom ajánlani (a 3. ponttal kiegészítve), most éppen akcióban is van.

Remélem tudtam segíteni.
#133 - Vassy Attila
2012/10/27, 17:56
Kedves Gábor!
Nappalink (30nm) világítását szeretném korszerűsíteni. A mennyeyeten az alábbi (meglehetősen buta) elrendezesben találhatóak a kiállások:
------------------------------------------------------------
| |
| |
| 2 |
| |
| |
| 1 3 |
| |
| |
| 4 |
| |
------------------------------------------------------------
Jelenleg az 1 helyen egy 6db GU9 40W izzot befogado mennyezeti lámpa van. A 2 és 4 helyen egy 1db GU9 40W izzot befogado mennyezeti lámpa van. A 2 helyen egy 2db GU9 40W izzot befogado mennyezeti lámpa van.
Mondanom sem kell ez mit jelent villanyszámlában, ezen szeretnék változtatni.
Jelenleg ugy gondolkodom hogy a lampatesteket lecserelem: 1 helyen Eglo Riccio spot lámpatest 6-os, 2 és 4 helyen Eglo Riccio spot lámpatest 2-es, 3 helyen Eglo Riccio spot lámpatest 4-es.
Mindegyikbe a fent emlitett GE 9 Wattos spot kompakt fénycső GU10 foglalattal kerulne.
Azt szeretném elérni hogy nagyon világos legyen ugyanakkor a fogyasztás sokat mérséklődjön. 4 gyermekünk a nap nagyobbik részében itt tartózkodik és ez gyakorlatilag azt jelenti hogy ezek a lámpák egész nap világítanak.
Legyen szíves mondjon véleményt esetleg ajánljon jobb megoldást.
Köszönettel,
Vassy Attila
#134 - Vassy Attila
2012/10/27, 18:00
A fenti bejegyzesben a mennyezeti kiállások elrendezése nem jól látszik, megprobálom újra küldeni hátha így sikerül:

------------------------------------------------------------
|----------------------------------------------------------|
|----------------------------------------------------------|
|-------------------------------------------------2-------|
|----------------------------------------------------------|
|----------------------------------------------------------|
|--------1----------------------------------------3-------|
|----------------------------------------------------------|
|----------------------------------------------------------|
|-------------------------------------------------4--------|
|----------------------------------------------------------|
------------------------------------------------------------
#135 - Bakos Zsuzsanna
2012/10/27, 18:08
Kedves Tályai Gábor!

Nagy örömömre szolgált a részletes fényforrásokra vonatkozó összehasonlító írása. Végig olvastam és sok hasznos információt szereztem belőle.
Arra azonban nem találtam kimerítő választ, amiért ezt az oldalt felkerestem, ezért úgy gondoltam írásban felteszem a kérdéseimet.

Kertes házban lakunk és sok szép cserepes növényem van, amit télen be kell hozni a lakásba, a fagy miatt. Ezek többségét nem lehet sötét pincében teleltetni, viszont a nappalink, ahol el tudom őket helyezni nagyon sötét az előtető miatt. Csak akkor kapnak megfelelő mennyiségű fényt télen, ha éppen délután besüt rövid időre a nap. Ezen kívül úgy gondolom nem csak hasznos, hanem szép esztétikai hatást is keltene a nappalink sarkában elhelyezett lámpákkal megvilágított növények.
A televízióban hallottam a növénylámpákról, de sajnos részletes írást nem találtam róla az interneten.

Körülbelül 1x3 méter terület lenne, amit a 3 méter magas plafonról kellene megvilágítani.
Kérem segítsen abban, milyen és hány darab fényforrásra lenne szükségünk.
Jelenleg kisfeszültségű spot lámpáink vannak a nappaliban.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Zsuzsa
#136 - Tályai Péter
2012/10/29, 14:11
Tisztelt Vassy Attila!

Az eltervezett korszerűsítés valószínűleg megfelelő lesz mind a fény eloszlása, mind a fény erőssége szempontjából. Az egyetlen buktatója az lehet a dolognak, ha a Riccio lámpatest kialakítása miatt a 9 Wattos kompakt fénycső nem fér be a lámpa foglalatába, vagy kilóg belőle és nem ad esztétikus végeredményt. Az MR16-os GU10-es szpot izzók fejátmérője mindig fix 50 mm, azonban a hosszuk eltérő lehet (55-91mm).

Az Eglo lámpatesteket nem tartjuk raktáron, csak megrendelésre kapunk belőle. Így azt tudom tanácsolni, hogy a megrendelés megjegyzésébe írja bele, hogy kiküldés előtt próbáljuk bele a fényforrást a lámpába. Amennyiben nem lesz a kettő kompatibilis, akkor ajánlunk helyette más típusú fényforrást.
Például:
LED lámpa GU10 (SMD5050x24/4Watt/120°) meleg fehér

Remélem tudtam segíteni!
#137 - Tályai Péter
2012/10/29, 14:30
Tisztelt Bakos Zsuzsanna!

A színhőmérséklettel kapcsolatosan Tályai Gábor egy korábbi hozzászólását tudom idézni:
Növekedési szakaszban a hideg fehér fényű a jobb, érlelési szakaszban a meleg fehér fényű a jobb hasznosítású termesztés esetén. Szobanövényeknél (ahol nem az életciklus gyorsítása a lényeg) tulajdonképpen mindegy, a lakás színeivel hangulatával harmonizáljon.

Így a színhőmérséklet szempontjából valószínűleg érdemes a melegfehér szín mellett dönteni. Ledes világításból érdemes legalább 2-3 Wattot számolni négyzetméterenként egy jó közepes megvilágítási szint eléréséhez. A növények világításánál ezt a szintet inkább felülről közelítsük. Így azt tudom tanácsolni, hogy az alábbi 5 Wattos lámpából lenne érdeme 2-3 darabot beépíteni:
LED lámpa MR16 (COB LED/5Watt/60°) meleg fehér

Remélem tudtam segíteni!
#138 - Bakos Zsuzsanna
2012/10/30, 10:19
Kedves Péter!

Köszönöm a válaszát és a javaslata szerint fogok vásárolni.

Lenne még egy fontos kérdésem:

Igaz-e, hogy a 12 V-os halogén izzót nem lehet a szintén 12 V-os LED-re cserélni a tápegységek cseréje nélkül?

Üdv. Zsuzsa
#139 - Tályai Péter
2012/10/30, 10:44
Tisztelt Bakos Zsuzsa!

A 12V-os led lámpák stabil egyenáramot igényelnek a működtetésükhöz. Az egyenirányítás jellemzően a lámpán belül megoldott, azaz a lámpák működnek váltóáramú (halogén) tápegységekről is. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a halogén tápegységek nem stabilizáltak, így elképzelhető, hogy a hálózati áram ingadozása következtében 12V fölötti feszültséget adnak le, ami károsíthatja a led lámpákat.

Az üzembiztos, garanciális működés csak stabilizált 12V egyenáramú tápegységek mellett biztosított, így érdemes a fényforrások cseréjekor a tápegységeket is cserélni.

Remélem tudtam segíteni!
#140 - gabor0036
2012/11/03, 11:34
Kedves Gábor!

A lakásunk közlekedőjébe szeretnénk ledes szopitak a gipszkartonba. Eddig 2db 100W-os hagyományos izzó volt, és azok elegendőek voltak. Most vagyunk felújításban, és egy barátom tervezett nekünk egy kis dobozolást. Mivel semmi tapasztalatunk nincs ledes szpotikkal, így tanácsot szeretnénk kérni, hogy hány db és hány wattos kelhet nekünk oda? A folyosó mérete 9.4x2m, és az alábbi linken látható módon lenne a dobozolás. Elképzelésünk szerint kb 2db/m menne bele.

Köszönettel,
Gábor

http://kepfeltoltes.hu/121102/IMG_0194_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/121102/IMG_0196_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
#141 - Tályai Péter
2012/11/05, 10:38
Tisztelt Gábor!

Azt szoktuk ajánlani, hogy négyzetméterenként 2-3 Wattot érdemes számolni a LED világításból. Ez alapján, illetve látva a tervet azt gondolom, hogy valamelyik 3 Wattos lámpával lehetne a leggazdaságosabban megoldani a dolgot.

LED lámpa GU10 (SMD5050x15/3Watt/120°) meleg fehér - raktáron, jelenleg 1,490 Ft-os, akciós áron
LED lámpa GU10 (COB LED/3Watt/60°) meleg fehér - raktáron, jelenleg 1,990 Ft-os akciós áron

A két lámpa közötti leglényegesebb eltérés a sugárzási szög. Az SMD ledes lámpa 120 fokos szögben világít, gyakorlatilag egy egyenletes derítő fény, megvilágítás fog kialakulni. A COB led lámpák ezzel szemben 60 fokos szögben, intenzívebb megvilágítást nyújtanak. Mivel itt a folyóson méterenként 1-2 darab is elképzelhető, ezért ezeknek a 60 fokos lámpáknak a fénye is össze fog érni.

Az ajánlott lámpák mindegyikéből létezik hidegfehér változat is.

Remélem tudtam segíteni!
#142 - gabor0036
2012/11/05, 21:36
Kedves Péter!

Mutatnék még egy képet, azon talán jobban látszik minden méret. Abba nem szeretnénk belefutni, hogy egyéb világítás hiányában (a folyosón) nem lenne meg az amihez hozzá szoktunk eddig. Mindenképpen melegfehér változat ami kellene.
Összesen (nappali, konyha, fürdő,) 40db kellene, ilyen esetben lehet valamilyen kedvezményt kérni? Beépítő keretre is szükségünk lenne.

http://kepfeltoltes.hu/121105/IMG_0251_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/121105/IMG_1968_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Üdvözlettel,
Gábor
#143 - gabor0036
2012/11/05, 21:42
Egyetlen gyors észrevétel-kérdés lenne még. Eddig 2db hagyományos 100W-os égő volt a folyosón 1/3 2/3 elosztásban, ami határeset volt. Ezek összesen ugye kb 2800lumen körül van. A folyosóra 11db szpoti van tervezve, és a 3wattos smd 180lumen/db. Abból 11db is csak max 2000lumen. Nem lesz ez kevés?

Üdv
#144 - Tályai Péter
2012/11/07, 10:23
Tisztelt Gábor!

Ebben az esetben érdemes lehet meggondolni a 3W-os COB led lámpa vásárlását. A fejlettebb technológia eredményeként ez 255 lumen fényerővel rendelkezik, így már valószínűleg elegendő lesz a megfelelő világítás kiépítéséhez. Azt érdemes még figyelembe venni, hogy a 100W-os körteizzó fényereje a teljes térrészre eloszlik, míg a szpotos világítás csak lefelé világít, így a fénye jobban hasznosul.

Amennyiben sikerül dönteni a pontos típussal és darabszámmal kapcsolatban, akkor emailben vagy telefonon keresse fel az Ügyfélszolgálatot az árajánlattal kapcsolatban!

Remélem tudtam segíteni!
#145 - Fazekas Rita
2012/12/04, 19:08
Panellakásom 2 szobájában (18m2 és 12 m2) egyforma mennyezeti 3 karos lámpák vannak. Gyárilag halogén GU10-es foglalatú izzókkal voltak szerelve, de hamar szétpukkantak. Utólag vettem bele szintén halogén izzókat (Bemko 35W 230V GU10), de egy fél év alatt már 6 db pukkant szét, volt amelyiknek még az üvege és szétcsattant! Mivel kezd már elegem lenni ezekből az izzókból, szétnéztem itt a honlapon, de hamar eltévedtem a wattok, lumenek és egyéb adatok útvesztőiben. Kérném, hogy ajánljon nekem olyan izzót, ami megfelelő lenne. (LED is lehet). Mindkét szobában szoktunk olvasni és tanulni, viszont sajnos árérzékeny vagyok. :-) (Az SMD 5050 tetszene, csak nem tudom a méreteit).
Az eddig használt halogén izzó méretei: 57mm hosszú a foglalat aljától mérve, 50mm széles a fejénél. Sajnos, nagyobb méretű nem jó, mert egy csőszerű egységben van a foglalat.
Előre is köszönöm!
Üdv: Rita
#146 - Tályai Péter
2012/12/05, 10:58
Tisztelt Fazekas Rita!

A halogén izzók élettartama 1-1,5 ezer óra. Ezt egy napi 8 órás használattal akár 4-5 hónap alatt is el lehet érni. Ennek ellenére a pukkanások miatt az is elképzelhető, hogy az elektromos hálózat sincs teljesen rendben, érdemes lenne esetleg kikérni szakember véleményét is a helyi viszonyokkal kapcsolatban.

A led lámpákkal kapcsolatban a 24 SMD ledes lámpa valóban jó választás ár/érték arány szempontjából. A hagyományos halogén spotok méretével teljesen megegyező méretű ez a led lámpa, így biztosan be fog férni a lámpatestekbe.

A halogén izzók sugárzási szöge 36-46 fok szokott lenni. Az SMD ledes lámpa 120 fokos sugárzási szöge ettől merőben eltér. Ez azt jelenti, hogy a megvilágítás jellege teljesen meg fog változni. Az eddigi szpotos, fény-árnyékos részek helyett egy egyenletes, derítő fény fog kialakulni. Elképzelhető, hogy az olvasáshoz, tanuláshoz érdemes majd helyi megvilágítást is alkalmazni.

Alternatív megoldásként szóba jöhetnek az 5W-os COB ledes lámpák is. Ezek 60 fokos sugárzási szöggel rendelkeznek, így a fényük is koncentráltabb, mint az SMD ledes lámpáknak.

Mindkét fajta led lámpa fejátmérője 50 mm, a mélységük azonban eltérő, ezt érdemes a választáskor figyelembe venni.
LED lámpa GU10 (SMD5050x24/4Watt/120°) meleg fehér
LED lámpa GU10 (COB LED/5Watt/60°) meleg fehér

Remélem tudtam segíteni!
#147 - Kovács Gábor
2012/12/06, 11:43
Bocsánatot kérek hogy ha rossz helyre írok de elég fáradságos a fórum összes hivatkozását átnézni.Csak egy észrevételem szeretném megosztani vannak azok az asztali kislámpák amik halogén izzóval működnek,a trafójuk ez esetben váltóáram,de léteznek olyan ledizzók amiket mindenféle átalakítás nélkűl be lehet szúrni az izzó helyére mivel a ledizzó már tartalmazza az egyenirányítót.Most éppen nézegetem önöknél a beszúrhatós ledizzókat amikhez azt írják hogy külön egynáramú adapter kell hozzá pedig valószínű hogy az üreges részben elférne az egyenirányító is.Mint pl: ez a másik beszúrható ledizzójuk ami a képen jól látható hogy rajta van az egyenirányító sőtt még stab kocka is van rajta---> http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6950
#148 - Tályai Péter
2012/12/10, 12:10
Tisztelt Kovács Gábor!

Azért szoktuk ajánlani a 12V DC stabil betáp használatát, mert a 12V-os led lámpák többsége csak egyenirányítót tartalmaz, stabilizátort nem. Így a váltóáramú tápegységek esetében óhatatlanul is előforduló feszültségingadozás ellen védtelen lenne a lámpa, ami az élettartama megrövidülését okozhatja. Ettől függetlenül a lámpák valóban működnek 12V váltóáramról, de a stabil 12V-ra ebben az esetben külön oda kell figyelni.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
823.900+ elégedett vásárló
460.500+ raktáron lévő termék
210.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése