LED lámpa és kompakt fénycső foglalatok

Utoljára frissítve: 2024 február 14, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

A LED izzók és a kompakt fénycsövek mellett mindig fel van tüntetve az is, hogy a lámpa E14-es, E-27-es, GU10-es avagy GU5.3-as foglalatba illeszkedik. De mit is jelentenek ezek a kódszámok?
 

GU10 foglalat (bi-pin, bajonettzáras spot) - 230 Volt


A mennyezeti lámpatestek, csillárok egyik legelterjedtebb foglalat típusa a GU10. A csatlakozás bajonett záras, a lámpát a foglalatba helyezve, negyed kört elfordítva záródik. A lábak egymástól való távolsága 10 mm. A süllyesztett mennyezeti lámpatestek 90%-a ilyen lámpákkal működik. Lássuk a szerkezeti rajzot, melyből kiderülnek a lámpa és a csatlakozó méretei:

 

GU10 foglalat szerkezeti rajz


A GU10-es lámpák fejátmérője megegyezik az MR16 (vagy GU5.3) lámpák 50 mm-es átmérőjével, így akár a 12 Voltos mennyezeti lámpatestekbe is beépíthető, ekkor azonban külön kerámia foglalatot kell vásárolni a beépítéshez.

A GU10-es foglalattal szerelt lámpák a 230 V-os hálózatra közvetlenül csatlakoztathatóak, semmilyen elektronikus előtér, trafó nem szükséges a működésükhöz. Kompakt fénycsövet és LED lámpát is kínálunk ilyen foglalattal. Jellemzően hálózati (230-240 V-os) feszültségű fényforrások, pl. spot lámpák és spot fénycsövek.

 

 

 

Hagyoményos halogén GU10-es lámpák


GU10-es termékeink:
- GU10-es foglalatú LED lámpák (230-240 V~)
- GU10-es foglalatú halogén lámpák (230-240 V~)
- Szerelhető GU10-es kerámia foglalat (230-240 V~)
- Lámpatestek GU10 és GU5.3 (MR16) fényforrásokhoz

 

 

 

 

 

MR16 (GU5.3 / tüskés / szpotlámpa) foglalat - 12 Volt


MR16-os vagy "tüskés" spot lámpa. A csatlakozás két darab, egymástól 5,3 mm-re lévő tüske foglalatba csúsztatásával történik. Minden esetben 12 Voltos fényforrások, azonban a tápegység kiválasztásánál figyelni kell a lámpák típusára: a LED lámpák 12V DC egyenáramot, a halogén lámpák 12V AC váltóáramot használnak. Lámpa csere előtt minden esetben ellenőrizzék a tápegység típusát. Az MR16-os fejű, GU5.3-as csatlakozójú lámpa szerkezeti rajza:

 

 

 

 

 

MR16 GU5.3 foglalat szerkezeti rajz

MR16 GU5.3 lámpa típusok


MR16 fejméretű GU5.3-as foglalatú termékeink:
- MR16 GU5.3-as foglalatú LED izzók
- MR16 GU5.3-as foglalatú halogén lámpák.
- Szerelhető GU5.3-as kerámia foglalat (230-240 V~)
- Lámpatestek GU10 és GU5.3 (MR16) fényforrásokhoz

 

 

 

 

 

E27 foglalat (normál, MES, ES) - 230 Volt


Az első Edison lámpák csavaros foglalata a mai napig szinte változatlan formában megtalálható a lámpák foglalatai között. Három típust különböztetünk meg a csavaros foglalatokból: E14 / E27 / E40. Mindhárom Edison bácsiról valamint a menetes rész átmérőjéről kapta a nevét. A legelterjedtebb közülük az E27-es (Medium Edison Screw), nézzük először ennek a szerkezeti rajzát:

 

 

 

 

 

E27 foglalat szerkezeti rajz

E27 foglalatú fényforrások


Az E27-es foglalattal készülő lámpák minden esetben 230-240 Voltos hálózati áramról működnek. Az egyetlen fix méret a menetes szár átmérője, ettől eltekintve a búrák a legváltozatosabb formákban és méretekben jelennek meg a lámpákon pl. gömb, körte izzók és rúd és spirál lámpák, reflektor lámpák, stb.

E27-es foglalatú termékeink:
- E27-es foglalatú LED lámpák
- E27-es foglalatú kompakt fénycsövek
- E27-es foglalatú halogén lámpák
- Szerelhető E27-es kerámia foglalat

 

 

 

 

 

 

E14 foglalat (kis csavaros, SES) - 230 Volt


A csavaros hagyományos foglaltok kisebbik tagja a 14 mm-es átmérőjű menetes résszel érkező E14-es foglalat, kis csavaros foglalatnak is szokták becézni. Lássuk a szerkezeti rajzát:

 

 

 

 

 

E14 foglalat szerkezeti rajz

E14 foglalatú fényforrások


A teljesen változatos hossz méret és átmérő természetesen erre a foglalatra is igaz. A feltüntetett méreteknél kisebb is nagyobb is lehet az E14-es foglalattal rendelkező lámpa, hisz a szabvány itt is csak a menetes szár méretére vonatkozik.
Az E14-es lámpák is minden esetben 230-240 Voltos hálózati feszültségről működnek, tápegység, elektromos előtét nélkül üzemeltethetőek. Az E14-es foglalattal jellemzően a különböző dekorációs fényforrások, pl. gyertya lámpák érkeznek.


E14-es foglalatú termékeink:
- E14-es foglalatú LED izzók
- E14-es foglalatú kompakt fénycsövek.
- E14-es foglalatú halogén lámpák

 

 

 

 

E40 foglalat (ipari csavaros, GES) - 230 Volt


A csavaros hagyományos foglaltok legnagyobb tagja a 40 mm-es átmérőjű menetes résszel érkező E40-es foglalat. Jellemzően ipari világítótestek foglalata, kompakt fénycső, fém-halogén (MH), illetve kerámia fém-halogén (CMH) fényforrások fogadására. Lássuk a szerkezeti rajzát:

 

 

 

 

E40 foglalat szerkezeti rajz

Az E40-es foglalattal érkező fényforrások működési feszültségüket tekintve vegyesek. Az E40-es kompakt fénycsövek mindig 230-240 Voltos hálózatról, a fém-halogén és kerámia fém-halogén lámpák pedig mindig elektronikus előtétről (fém-halogén ballaszt) működnek. Jellemző rájuk az extrém nagy méret (GES - Giant Edison Screw), valamint az extrém nagy fényteljesítmény.


E40-es foglalatú termékeink:
- E40-es foglalatú ipari LED izzók
- E40-es foglalatú kompakt fénycsövek.
- E40-es foglalatú fém-halogén lámpák
- Szerelhető E40-es kerámia foglalat

 

 

 

 

G9 foglalat - 230 Volt


A mennyezeti csillárok és oldalfali fali karok nagy része ezzel az úgynevezett G9-es foglalatú halogén lámpával érkezik. A G9-es lámpára jellemző a kis méret, de csak halogén kivitel esetében. Erről lássuk a szerkezeti rajzot:

 

 

 

 

G9 foglalat szerkezeti rajz

G9 foglalatú fényforrások


A G9-es foglalatú kompakt fénycsövek és LED lámpák sajnos a fenti méreteket mindig meghaladják, így érdemes a lámpatesten megmérni, hogy beleférnek-e az energiatakarékos fényforrások a lámpába.
Az G9-es lámpák is minden esetben 230-240 Voltos hálózati feszültségről működnek, tápegység, elektromos előtét nélkül üzemeltethetőek.


G9-es foglalatú termékeink:
- G9-es foglalatú LED izzók
- G9-es foglalatú halogén lámpák
- Szerelhető G9-es kerámia foglalat

 

 

 

 

Gx53 foglalat (lapos bútor világítók) - 230 Volt / 12 Volt


A Gx53-as foglalatok jellemzően a lapos, kör alakú bútorvilágító lámpatestek fényforrása. A foglalat nevében lévő 53-as szám a csatlakozók közötti 53 mm-es távolságot jelöli, de lássuk a rajzot:

 

 

 

 

 

Gx53 foglalat szerkezeti rajz
Gx53 foglalat szerkezeti rajz


Ezek a fényforrások szinte mindig kompakt fénycsövek, vagy LED-es belső felépítésűek. A kompakt fénycsöves kivitel 230-240 Voltos hálózatról működtethető. A LED Gx53-as lámpákból viszont létezik 230 Voltos és 12 Voltos működési feszültségű is.

Gx53-as foglalatú termékeink:
- Gx53-as foglalatú LED izzók

 

 

 

 

 

 

G53 foglalat (AR111 - mennyezeti halogén mélysugárzók) - 12 Volt


A G53-as foglalat jellemzően az AR111-es halogén lámpák foglalata, mely az üzleti célú halogén mélysugárzók fényforrása. A foglalat lábai a Gx53-as foglalattal ellentétben nem bajonettzárasak, hanem simán csak laposak és 5 mm szélesek. A foglalatba tartozó AR111-es halogén fényforrás nevét a külső átmérőjéről kapta (111 mm). Lássuk a szerkezeti rajzot:

 

 

 

 

 

 

G53 foglalat szerkezeti rajz
G53 foglalat szerkezeti rajz

 


G53-as foglalatú termékeink:
- G53-as foglalatú AR111-es LED izzók
- Mélysugárzó lámpatestek G53-as foglalattal, AR111-es lámpához

 

 

 

 

 

 

G4 foglalat (mini halogén lámpák) - 12 Volt


A legkisebb méretű fényforrások közé tartoznak a G4-es foglalatú lámpák. Általában 1 cm átmérő és 3-4 cm-es hossz jellemzi a halogén kivitelt, a ledes típusok mérete természetesen ettől eltérhet, de nézzük a halogén szerkezeti rajzot:

 

 

 

 

 

 

G4 foglalat szerkezeti rajz


A G4-es fényforrások minden esetben 12 Voltos feszültségről működnek. Természetesen az, hogy váltó vagy egyenáram szükséges a betápláláshoz, az mindig a működési elvtől függ: halogén G4-es lámpák váltó 12 Voltot, a ledes G4-es lámpák pedig egyenáramú 12 Voltos feszültségről működnek.

 

 

 

 

G4 foglalatú fényforrások

 


G4-es foglalatú termékeink:
- G4-es foglalatú LED lámpák
- G4-es foglalatú halogén lámpák

 

 

 

 

 

 

R7s - halogén reflektor foglalatok - 230 Volt


A kültéri (és beltéri) halogén reflektorokba úgynevezett egyenes vonalizzó tartozik. Ennek a vonalizzónak a foglalatát R7s foglalatnak hívjuk, és Wattitás szerint 5 méretben áll rendelkezésre. Szerencsére a méretből nem minden esetben derül ki, hogy hány Wattos a fényforrás, így érdemes a reflektor házát lemérni és ahhoz képest kiválasztani az izzót. Lássuk a szerkezeti rajzot:

 

 

 

 

 

 

R7s foglalat szerkezeti rajz
R7s foglalat szerkezeti rajz

Az R7s foglalattal készülő halogén vonalizzók minden esetben 230 Voltos hálózati áramot használnak, elektronikus előtétet, tápegységet nem igényelnek. Beszereléskor mindig ügyeljünk, hogy szabad kézzel ne érjünk a vonalizzók üvegbúrájához, lehetőleg kesztyűben vagy a csomagolásnál megfogva szereljük be, ugyanis a kezünkről átkerülő zsír vagy egyéb szennyeződés az izzó korai halálához vezet.


R7s foglalatú termékeink:
- R7s-es foglalatú halogén vonalizzók
- R7s halogén reflektorok

 

 

 

 

 

 

Rx7s - fém-halogén reflektor foglalatok (MH, CMH) - 90-95 Volt


A halogén reflektorok leváltására, ipari célú megvilágításra készített fém-halogén (Metal Halide) és kerámia fém-halogén (Ceramic Metal Halide) lámpák foglalata az Rx7s foglalat. A fényforrások nagyon hasonlóak a halogén vonalizzókhoz, ám hossz méretük is más, valamint sokkal vastagabbak (22-25 mm). A fém-halogén és kerámia fém-halogén lámpák kiváló lumen/Watt aránnyal rendelkeznek, helyenként takarékosabb világítás készíthető velük, mint a ledes termékekkel. Egyetlen nagy hátrányuk, hogy elektronikus előtétet igényelnek (fémhalogén ballaszt), ezáltal sajnos főleg az ipari világítási területére szorul ki ez a technika. Lássuk a szerkezeti rajzot:

 

 

 

 

 

Rx7s foglalat szerkezeti rajz
Rx7s foglalat szerkezeti rajz


A Rx7s foglalatok több hosszban készülnek, elméletileg a 118 mm-es hosszt mindig Rx7s, az ennél hosszabb foglalatokat pedig Rx7s-24-nek szokták nevezni, de egyes gyártók ezzel nem igazán foglalkoznak, így a fém-halogén lámpáknál is érdemes megmérni a foglalat hosszát vásárlás előtt.


Rx7s foglalatú termékeink:
- Rövid (114 mm) Rx7s-es foglaltú fém-halogén lámpák és izzók

 

 

 

 

 

Egyenes fénycső foglalatok (G4/T4, G5/T5, G13/T8)


Az egyenes fénycsövek elnevezésében tapasztalni szoktunk némi zavart, így mindhárom méretet most egyszerre szeretnénk bemutatni, így talán egyértelműbb lesz a különbség. Az egyenes fénycsöveknél a G betű a foglalatra vonatkozik, az utána lévő szám (4-5-13) a lámpán lévő lábak közötti távolságot adja meg milliméterben. A T betű a fénycsövekre vonatkozik az utána lévő szám (4-5-8) a pedig a fénycső átmérője 8-ad inchekben, de hogy még egyszerűbb legyen:

- G4 foglalat T4 fénycső: a legvékonyabb fénycső, a fénycsövek végén lévő lábak közötti távolság 4 mm. A fénycső átmérője (4/8 inch = 4/8*2,54 mm) ~13 mm

- G5 foglalat T5 fénycső: a közepes átmérőjű, legújabb technológiájú fénycsövek, a lábak távolsága 5 mm. A fénycső átmérője (5/8 inch = 5/8*2,54 mm) ~16 mm

- G13 foglalat T8 fénycső: a legnagyobb átmérőjű - legrégebbi fénycső, a lábak közötti távolság 13 mm. A fénycső átmérője (8/8 inch = 8/8*2,54 mm) ~ 25 mm


A fénycsövek hossz méreteit már nem ilyen egyszerű meghatározni, lévén ezer gyártó gyárt mindenféle fénycsövet különböző foglalattal és különböző Wattitással, és nem nagyon van rendszer bennük. Szerkezeti rajzok:

 

 

 

 

 

G4/T4 - G5/T5 és G5/T8 foglalat szerkezeti rajz
G4/T4 - G5/T5 és G5/T8 foglalat szerkezeti rajz


Természetesen az egyenes fénycsövek minden esetben előtétet igényelnek, 230 Voltos hálózatról közvetlenül nem üzemeltethetőek. Az előtéteknek lehetnek indukciós előtétek (VVG) és a modernebb elektronikus (EVG) előtétek. Jellemzően már csak EVG előtétes lámpatesteket forgalmazunk. A fénycsövek működtethetőek bármelyik előtéttel, de a paramétereik (fényerő, élettartam, stb) minden esetben EVG előtétre értendőek.

 

 

 

 

 

Előtét nélküli kompakt lámpa foglalatok (G23, G24d, G24q, stb)


Az előtét nélküli CFL lámpák foglalatai a G23, G24-d, G24-q foglalatok. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében először is álljon itt a szerkezeti rajz a különböző csatlakozó típusokról:

 

 

 

 

 

 

Előtét nélküli CFL lámpák foglalatai


Az előtét nélküli CFL (Compact Fluorescent Lamps - non integrated) lámpák minden esetben elektronikus előtétet igényelnek, akár csak az egyenes fénycsövek. A lámpatestbe szükséges fényforrás minden esetben fel van tüntetve a lámpatesteken, lámpa vásárlás előtt ellenőrizzék ezeket az adatokat, mert a különböző foglalatok külalakra laig térnek el egymástól.

Reméljük segítettünk eldönteni a foglaltok típusát. További kérdés esetén bátran keresse Ügyfélszolgálatunkat!

 

 

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
E40
250 Watt
Fémhalogén izzó E40, fehér, 250W
2 munkanapon belül
Ár: 4 520 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
E40
400 Watt
Fémhalogén izzó E40, fehér, 400W
3 munkanapon belül
Ár: 5 160 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
G9
Fehér
G9 kerámia foglalat 230V - beépíthető
Raktáron: 5 darab
Ár: 340 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
G4
Fehér
GU5.3 foglalat 12V (G4/GU5.3/GY6.35 is) - beépíthető
Raktáron: 173 darab
Ár: 180 Ft /darab
5.
TOP
Garancia: 1 év
GU10
Fehér
GU10 kerámia foglalat 230V - beépíthető
Raktáron: 1079 darab
Ár: 150 Ft /darab
6.
Kifutó!
Garancia: 6 hónap
12 Volt
GY6.35 (12V)
35 Watt
Halogén izzó GY6.35/35W (12V AC, 2.000h)
Raktáron: 1 darab
Ár: 190 Ft /darab
7.
Garancia: 1 év
E14
Fekete
Fekete
Íróasztali lámpa Zara E14 - fekete
2 munkanapon belül
Ár: 6 220 Ft /darab
8.
Garancia: 1 év
E14
Fehér
Lámpa foglalat átalakító E14-E27
Raktáron: 86 darab
Ár: 430 Ft /darab
9.
Garancia: 2 év
E14
Fehér
Lámpa foglalat átalakító E14-GU10
Raktáron: 35 darab
Ár: 430 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
E27
Fehér
Lámpa foglalat átalakító E27-GU10
Raktáron: 43 darab
Ár: 430 Ft /darab
Vásárlói képek
Esti tv nézős hangulat világítás a csillagos égbolt alattTetőtéri fürdőszoba üveg spotlámpákkal a tükörvilágításhozEmeleti fürdőszoba spotlámpa tükörhözFémlábas íróasztal szürke asztali lámpávalLebegő álmennyezetbe RGB LED dekorszalag és süllyesztett spot világítássalTetőtérben lebegő gipszkarton álmennyezet spot világítással és RGB LED szalaggalEgy épülő otthon rejtett világításaFekete üveg spotKonyha dekoratív világításaKültéren is remekül mutat a süllyesztett szpot világítás Álmennyezet építés alatt, süllyeszthető spot lámpatestekkelKonyhaszekrény egy kis plusz fénnyel Hangulat és egyben fővilágítás az udvaron sablon deszkába süllyesztett spotokkalLed díszvilágítás és spot lámpák nappalibaMűrattan, fonást imitáló függeszthető virágkapsóModern terasz meleghefér hangulatvilágítássalNincs leírásCsillagos égbolt LED világítás

85 vélemény, értékelés

#1 - Balázs Tibor
2009/04/06, 13:53
Csak pici megjegyzés, az amúgy informatív cikkhez, 220V -> 230V manapság! :) Tisztelettel: c
#2 - Tályai Gábor
2009/04/06, 15:37
Igen, sőt első nekifutásra a led lámpák is úgy kerültek fel, hogy 230 Voltosak.

A tizedik telefonos érdeklődés után (ami arra vonatkozott, hogy a normál 220V-os hálózati használathoz milyen kiegészítő kell) visszaírtuk 220V-ra :)

Természetesen szakmailag Önnek teljesen igaza van.
#3 - Nagy Krisztián
2009/04/06, 17:18
12 Voltos Gu53-as foglalatú lámpám van halogénben. Tehetem ezeket a 12Voltos ledlámpákat a helyére?
#4 - Torma Endre
2009/04/07, 03:39
Tisztelt Tályai Úr!
Szeretném megjegyezni hogy az itt 12 Voltos Gu5.3 jelzett foglalatot a szakmában MR16-os foglalatként ismeretes. De lehet hogy ez valami újabb megnevezés... Ha én az üzletben így kérem, mindig tudják hogy miről beszélek. :-)
Tisztelettel: Torma Endre
#5 - Tályai Gábor
2009/04/07, 08:55
Tisztelt Torma Endre!

MR = Multifaceted Reflector (ez abból jön, hogy a lámpák tükröződő felülete nem sima gömbhéj, hanem kisebb "négyzetekből" áll)

16 = a lámpa átmérője nyolcad inchekben (16/8 vagy 16*0,125) = 2 inch, azaz 5 cm.

Tehát az MR16 a lámpa külméretére és a "foncsor réteg" kialakítására vonakozik, az elektromos csatlakozásra nem.

Ezek alapján MR16 GU10 és MR16 GU5.3 lenne a korrekt megnevezése a lámpáknak. És azért nem nevezzük így őket, mert pl. Ön is így ismeri a GU5.3-as foglalatot, hogy MR16 :)

Ha valakinek nem egyértelmű, hogy milyen lámpa kell, rendelés előtt nyugodtan hívjon fel, segítünk a választásban!
#6 - Tályai Gábor
2009/04/14, 18:53
Kedves Krisztián!

A forgalmazótól azt a választ kaptam, hogy működik de csökken az élettartalma.

Időközben azonban befutottak a Kanlux LED lámpái MR16 GU5.3-as foglalattal, 12 Volt AC vagy DC áramforrásról. Ez minden tekintetben meg fog önnek felelni.
#7 - Tályai Gábor
2009/04/14, 18:55
A képet elfelejtettem:

GE LED lámpa MR16 GU5.3 12 volt dekor LED világításra
#8 - Sas József
2009/04/17, 09:51
Hihetetlen, hogy a GE elért idáig 2009-ben, hogy már ledet is gyárt.

Remélem ezek a lápmpák tényleg GE-s termékek!?

Ha jól tudom a GE Tungsram elég nehéz helyzetben van, szó van az üzemek bezárásáról, így jó lenne egy olyan termék, ami valamennyire segíti a céget a kilábalásban.
#9 - Szalkai Sándor
2009/04/17, 10:02
Kedves Gábor!

A GE led lámpáról jut eszembe:
Milyen gyártóktól lehet az üzletetekben led lámpát kapni?

Köszönettel:
Sanyi
#10 - Tályai Gábor
2009/04/17, 10:33
Kedves József:

Tényleg a GE led lámpái, de ez a GE magyarországi helyzetén sokat nem fog segíteni, mert a lámpán rajta van: made in china.


Kedves Sándor:

Jelenleg az ABCom LED lámpáit, a Led Master LED lámpáit és LED moduljait, a Kanlux LED lámpáit és LED világítási szettjeit áruljuk a GE LED lámpák mellett.

Folynak a tárgyalások a MaxiLighting LED világítási megoldásokról (ebből már van is itt egy SMD RGB megoldás, ami csudajó) vajamint a JCQ ledes termékein is gondolkodunk.
#11 - Torma Endre
2009/04/20, 02:58
Tisztelt Tályai Úr!
Köszönöm a felvilágosítást, az ember mindig tanul. :-) Ezt tényleg nem tudtam.
#12 - Tályai Gábor
2009/04/20, 20:48
Kedves Torma Endre!

Ezért van a fórum :)

Mi köszönjük, hogy kérdésével cégünket tisztelte meg!
#13 - Pásztor Vilmos
2009/06/24, 13:26
Üdv Mindekinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem, egy 6x4-es nappali mennyezeti világítását szeretném led lámpákkal megoldani, kérdésem az lenne, melyiket és mennyit.
Köszönöm P.V.
#14 - Dr.Amberger Magdolna
2009/07/04, 12:35
Bocs- lehet, hogy csak nekem nem töltődik le az e-book ???!
Kösz,üdv: A.M.s.k.
#15 - Tályai Gábor
2009/07/06, 20:39
Kedves Magdolna!

Elméletileg mennie kellene, de küldtem egy emailt.
#16 - Wagner Katalin
2009/07/28, 23:25
Üdv!
Szeretném a 1.5x1.5-ös fürdőszoba mennyezeti világítását megoldani 5 db led lámpával.Pontosan miket kell venni hozzá(milyen spot foglalat ...), ha egy kapcsolóval szeretném üzemelni. Előre is köszönöm.
#17 - J. Krisztián
2009/08/03, 10:32
Üdv!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ezel a ledes izzók (elsősorban a e14. gu5.3 foglalatba valók) mennyre bírják, bírják e a fényerő állitást és a meleg fehér menyire van közel szinben egy hagyományos körtéhez? előre is köszönöm
#18 - Nyika Árnes
2009/08/05, 14:39
Tisztelt Tályai úr,
A segítségét kérném. A környezetemben kévő villanyszerelők sem tudták megmondani, hogy mi a különbség a GU4 és a GU5,3 foglalat között. A tüskék távolságát jelzi?
Előre is köszönöm válaszát.
#19 - Tályai Gábor
2009/08/05, 16:43
Igen :)

A G5.3-as csatlakozói tüske középtől mérve 5,3 mm, a G4-es izzóknál ez a távolság 4 mm.
#20 - Tályai Gábor
2009/08/05, 16:47
De, hogy új információval is szolgáljak:
A G4-es izzók csatlakozóinak átmérője ~0,7 mm, a GU4-es csatlakozói ~1 mm átmérőjűek. A G jelű izzókat bi-pin izzóknak is szokták volt hívni.
#21 - Tályai Gábor
2009/09/24, 11:07
Egy kép a G4-es MR11-es és a GU5.3-as MR16-os lámpákról és foglalatokról:

Egy kép a G4-es MR11-es és a GU5.3-as MR16-os lámpákról és foglalatokról
#22 - Nagy István
2009/10/05, 21:27
Tályai Úr!
Segítségét kérem. A csatolt lámpatest belső gyűrűje hány mm-es? Nekem gu10es, 65 mm-es átmérőjű led izzóim vannak, és sehol nem kapok hozzájuk lámpatestet, mindenhol csak 50 mm-es van.

Előre is köszönöm! Nagy István
#23 - Tályai Gábor
2009/10/07, 14:40
Tisztelt Nagy István!

Már két napja keresgélek, mert nem akartam azt írni, hogy nem tudok segíteni, de nincs több ötletem. Én nem találtam 65 mm-es beépítő keretet.

Ha valamelyik fórumozó találkozott volna ilyennel, kérem jelezze, hogy tudjunk segíteni.

Köszönöm!
#24 - Tályai Gábor
2009/10/07, 17:22
Tisztelt Nagy István!

Persze addig néztem, hogy nem láttam.
Azért nem láttam 65 mm-es lámpatestet, mert GU10-es méretben olyan nincs, viszont az R63-as reflektor izzókhoz olyan jár.

Más kérdés, hogy ezeknek a lámpatesteknek E14-es, E27-es foglalata van, de van átalakító. Ma már nem tudok képet küldeni, de holnap küldök egy szerkezeti rajzot, és eldöntjük, hogy az megfelelő-e.

Elnézését kérem, tudtam, hogy már láttam valahol ilyet.
#25 - Tályai Gábor
2009/10/08, 16:40
Tisztelt Nagy István!

Az alábbi beépíthető lámpatestet tudom ajánlani egy átalakítóval a 65 mm-es GU10-es lámpákhoz:

65 mm-es lámpatest
65 mm-es lámpatest

Bruttó 589 Ft/db, fehér, arany, króm, mattkróm színekben.

Ez megfelelő lenne Ön szerint?
#26 - Nagy István
2009/10/08, 20:04
Gábor, azt hiszem, hogy ez jó megoldás lenne számomra, csak abban nem vagyok biztos, hogy van 18 cm távolság a plafon és az álmennyezet között, ezt le kell ellenőriznem. Vasárnap jutok haza, mindenképpen lemérem.

Ha jól saccolom, akkor ezzel az átalakítással az égő feje illeszkedik a keretbe, abból nem lóg ki jelentősen, ugye?

Köszönöm a fáradozását!

Nagy István
#27 - Tályai Gábor
2009/10/09, 07:55
Kedves István!

Reményeim szerint illeszkedik, de ezt csak egy próba tudja eldönteni. Ha gondolja, küldünk egyet és ha nem megfelelő, visszaküldi. Ez a legbiztosabb megoldás :)

Nem fáradozás, én így tanulok :)
#28 - Zsíros Miháy
2009/10/10, 13:31
Tisztelt Tályai Gábor!

A fórumot olvasgatva feltételezem, hogy az Ön szakértelme tud segíteni a bizonytalanságomban.

Egy durván 7mx3m-es konyha+étkező helységbe szeretnék álmennyezetbe megfelelő világítást szerelni. Az álmennyezet a helyiség közepén egy 4,6mx0,3m-es sáv, amely 10cm magas. Az álmennyezetbe durván fél méterenként 6,5cm-es lyukakat vájtunk, tehát ennél kisebb átmérőjű lámpát nem tudok (bár nem is akarok) beszerelni. A helyiség viszonylag kicsi (90x140) ablakkal van ellátva a keskenyebbik (3m-es) oldalán.
Az álmennyezetben 5 lámpának van hely.

A kérdés, hogy melyik lámpatest lenne ideális ilyen környezetbe. A cél, hogy lehetőleg meleg fehér fény borítsa be az egész helyiséget. Tetszenek az energiatakarékos megoldások (kompakt fénycső/led), de nem tudom, hogy ilyen helyre beszerelhetők-e.
Előre is köszönöm tanácsát.

Zsíros Mihály
#29 - Tályai Gábor
2009/10/12, 08:54
Tisztelt Zsíros Mihály!

Természetesen a LED lámpák és a kompakt fénycsövek is beszerelhetőek a mennyezeti beépíthető lámpatestekbe, olyat kell választani amelyiknek GU10-es a csatlakozója, ezek mindegyike 220V-os, 50 mm-es külső fejátmérővel rendelkező lámpa.

A GE 7 Wattos és 9 Wattos GU10-es kompakt fénycsöveit tudom ajánlani, ha erős melegfehér fényre vágyik. A LED lámpák fénye vagy nem melegfehér vagy nem erős.
#30 - Erős Viktor
2009/10/19, 16:45
Nézegettem a beépíthető kompakt fénycsöves lámpatestjeiteket és láttam G24-es csatlakozóval szereltet. Ezt meg is találtam a fenti listában, csak nem tudom, hogy miért jó a g24-es foglalat, miben más mint mondjuk az e27-es? Mert a kompakt fénycsövek árában is van ám különbség!
#31 - Tályai Gábor
2009/10/26, 12:59
A G24-es csatlakozóval szerelt kompakt fénycsövek nem tartalmazzák az elektronikus előtétet, ezt külön kell megvásárolni hozzájuk, ezért olcsóbbak.
Az E27-es, E14-es kompakt lámpákban már benne van az előtét, így használhatóak a hagyományos foglalatokban.
#32 - Vass Attila
2009/11/08, 21:30
Tisztelt Tályai Úr!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. A nappalinkat szeretnénk spot lámpák segítségével bevilágítani, mely a helyiség fő világítását adná -hangulat világítás külön lesz-. A kérdésem az volna, hogy hogy lehet kiszámolni, hogy mennyi egység szükséges egy 21 négyzetméteres helyiségbe, hogy az megfelelően kerüljön bevilágításra. Eddig vettem már 8 db GU10-es 40 wattos foglalatokat, de gondolom ez kevés lesz. A fényforrás valószínűleg, hogy kompakt fénycső lenne.
#33 - Vass Attila
2009/11/08, 21:32
A 32-es hozzászólásomhoz.

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy a kompakt spot lámpák fényerő szabályozhatóak-e?

Köszönöm válaszát!
#34 - Gaál Tamás
2009/11/11, 09:01
Tisztelt Tályai úr!

Én a nappaliban tervezem a 400 WATTot fogyasztó spot világításomat kicserélni 8 db LED es izzóra, de nem nagyon tudom, hogy melyik márkát válasszam. A következő LED izzó jött számításba: 54 db-os, 120 fokos, melegfehér, 3 W-os.

Bioledex 5600 Ft/db (ez csak 2,7 W)
Lifelight 3999 Ft/db
Abcom 4999 Ft/db
Ledmaster 2199 Ft/db (bár ez 24 db-os és 3,2 W-os)
és egy kínai 1999 Ft/db (ez 54 db-os és 2 W-os)

Tapasztalat valamelyik típussal kapcsolatban? Megéri a sokkal drágább? Van akkora különbség?

Előre is köszönöm válaszát!
#35 - Tályai Gábor
2009/11/19, 16:44
Tisztelt Gaál Tamás!

Reményeim szerint néhány napon belül megkapjuk az új generációs PowerLED lámpákat 4-17 Watt teljesítménnyel. Érdemes addig várni egy kicsit, mert ezekkel a diódás lámpákkal nem lehet 400W-os világítást 8 db izzóval kiváltani.
#36 - Gaál Tamás
2009/11/20, 13:16
Tiszteét Tályai Úr!

Félreértett, én nem akarok 400 W-ot, mert ha igen, akkor meghagynám a jelenlegi rendszert. A kérdésem lényege az volt, hogy a nagy árkülönbség valós értékkülönbséget takar-e? Emellett melyik gyártó termékei megbízhatóek?

Köszönettel

Gaál Tamás
#37 - Tályai Gábor
2009/11/26, 15:35
Tisztelt Gaál Tamás!

ABCom és Ledmaster lámpát forgalmazunk a fentiek közül, az ABComból többet kapunk vissza hibásan, a többiről nem tudok látatlanba véleményt mondani.

Arról azonban tudok, hogy az utóbbi 2-3 hónapban legalább 25 új led lámpa márkát láttam, egy részükkel találkoztam is.

A véleményem: az ilyen-olyan gyártóktól származó 48, 54, 60 leddel szerelt lámpák katasztrofálisak. Jellemzően a 48, 54 ledeseknek sincs annyi fénye mint egy normális ledekkel szerelt 18 ledes lámpának, vagy túlfeszültséget kapnak a ledek: vásárláskor olyan fénye van mint a napnak, azonban 3 hónap alatt átmennek gyertyafénybe.

Mindenképpen olyan gyártót ajánlok, aki legalább 1-2 éve piacon van (így várható hogy még 1-2 évig piacon is lesz), hogy a garanciális cserét el lehessen intézni.

A LED-ek számától pedig nem függ a fényteljesítmény, legfeljebb azonos gyártó termékeit lehet így megkülönböztetni!

Amiben biztos vagyok, hogy jó: a PowerLED-es lámpák, azon belül is a GE PowerLED-es lámpái. Sem a fény színével nincs gond, sem az élettartalommal.

Elgondolkodtató, hogy a GE (aki szerintem önmagában többet invesztál kutatás fejlesztésre, mint az összes keleti gyártó) 20.000 órás élettartalommal kínálja a LED-es termékeit. Vajon csak egyszerűen bénák, vagy nem tehetik meg azt a marketingileg, hogy 50.000 órát írjanak rá....

Még egy adalék a fényerőhöz: a tegnapi nap folyamán volt szerencsém egy teljesen új garnitúra PowerLED-es lámpát kipróbálni 9-16W fényerőig, de nagy csalódás volt. Egyrészt ezek a nagyobb teljesítményű LED lámpák hatalmas hűtőbordával érkeznek (a lámpák 20-35 cm hosszúak így a meglévő lámpatestekbe teljesen alkalmatlanok, ormótlanul kilógnak, valamint szerintem egyik-másik van egy fél kiló), másrészt fényleadásukat tekintve megegyeznek egy ugyanakkora wattitással rendelkező kompakt fénycsőnek.

Cserébe 5x drágábbak és lehet mire garanciáztatnám már nincs is olyan cég (gyártó) ahonnan vettem. Jah, és ugyanannyi lument világít mint egy 1000 Ft-os kompakt.

Van az áruházban néhány grafikon és számolás, hogy mennyit spórolhat a hagyományos lámpák cseréjén, szinte mindegyiken látható, hogy elég sokat. Azonban a megtakarítás soha nem a lámpák árán, hanem az üzemeltetési költségen keletkezik.

Így szerintem jobban megéri egy jó minőségű, szép fényű lámpát venni, ami hosszú ideig világít. Még egy dolog: szerintem jobban megéri két kis teljesítményű (18-24 ledes) lámpa mint egy noname 48-54-60 ledes.
#38 - ANRO Ügyfélszolgálat
2009/12/01, 11:18
Egy kis segítség azoknak, akik valamilyen okból (pl. napelem) 12V-os hálózatot használnak.
A már meglévő lámpatestek jellemzően GU10-es foglalattal vannak szerelve, így a 12V-os GU5.3-as foglalatú lámpák nem használhatók. Aki nem fél egy kis forrasztástól az elkészítheti a saját GU10 -> GU5.3 átalakítóját.
Lássuk hogyan!
GU10 - GU5.3 átalakító készítése saját kezűleg GU10 - GU5.3 átalakító készítése saját kezűleg GU10 - GU5.3 átalakító készítése saját kezűleg GU10 - GU5.3 átalakító készítése saját kezűleg GU10 - GU5.3 átalakító készítése saját kezűleg
#39 - ANRO Ügyfélszolgálat
2009/12/01, 12:16
Csak a szöveget felejtettem le :)
Tehát:

1. kép:
- A GU5.3-as foglalaton lévő vezetéket vágjuk vissza (kézügyességtől függően 1-2 cm-re), a vezeték végeit csupaszoljuk le.
- A GU10-es kerámia foglalatban lévő rugós fém füleket egy kicsit hajtsuk kifelé, hogy kényelmesen tudjunk hozzá forrasztani.

2. kép
- Forrasszuk rá a GU5.3-as foglalaton lévő vezetékeket a GU10-es foglalatban lévő rugós érintkezőkre.

3. kép
- Ez így már működőképes, de sokkal jobb lesz ha bele is ragasztjuk a GU5.3-as foglalatot a GU10-es foglalatba. Ehhez is az olvadópatronos melegpisztolyt használjuk, de természetesen bármilyen más ragasztási módszer jó, ami nem vezeti az áramot.

4. kép
- Az elkészült GU10->GU5.3 barkács átalakító.

5. kép
- És még működik is :)

Mikor lehet erre szükségünk?

Egyre gyakrabban jelentkezik az igény arra, hogy a lakás világítását napelemekkel, vagy más megújuló energiaforrással üzemeltessük. Ezekben a rendszerekben általában a kisfeszültség (12V) az elterjedt, azonban az üzletekben kapható oldalfali / mennyezeti lámpatestek, falikarok jellemzően 230V-os (E14 / E27 / GU10 / G9) foglalattal kaphatóak. A fenti megoldással a GU10-es foglalatot tudjuk átalakítani GU5.3-asra.

Amennyiben E27 vagy E14-es foglalatot szeretnénk "12 voltosítani" akkor az áruházunkban is kapható foglalat átalakítóba kell építeni a GU5.3-as foglalatot.

Természetesen időközben a lámpatestet is le kell választani a 230V-os hálózatról és 12V-ra szerelni.
#40 - L-Vállal 2008 Kft.
2010/01/25, 20:25
Tisztelt Tályai úr!

Új termékként már található kis keresés után G9 foglalattal 2 W-os LED izzó. Az lenne a kérdésem, mivel ez a méretét tekintve kicsi, ellenben 230 V-os izzó, milyen lehet a fényhatékonysága. Lenne esetleg erről a típusról információja?

Köszönettel: Horváth Szilárd
#41 - Tályai Gábor
2010/01/25, 20:32
Tisztelt Horváth Szilárd!

Az én kezemben még nem volt ilyen lámpa, de olyan 10-15W-os normál izzó környékén lehet a teljesítménye.

Sugárzási szöget fontos lenne tudni.
#42 - Petrák János
2010/02/19, 22:02
Nekem olyan ledes GU 10-es foglalatú izzora lenne szükségem ami helyettesítené a jelenlegi 3x50W-os illetve 4x50W-os halogén izzóimat(a nappalimban) anélkül hogy a fény erőböl illetve a fény szinről le kellene mondanunk. Kiváncsian várom,válaszát.
#43 - Tályai Gábor
2010/02/22, 08:43
Tisztelt Petrák János!

Ha a színhőmérsékletet is tartani szeretné, akkor LED lámpa helyett a GE GU10-es kompakt fénycsöveit ajánlom. A LED lámpák melegfehér színe még hagy némi kívánnivalót maga után, elég nagy a szórás a színhőmérsékletekben.

A LifeLight 60 ledes lámpáknak egyébként egész korrekt a színe, a Pannonled 60 ledes lámpái pedig fényerőben egész jók, de jó szívvel ezeket is 35W-os halogénig ajánlom. Érdemes lenne kipróbálni belőlük 1-1 db-ot kiválasztásra.

Az 50W-os izzók egyébként hány fokos sugárzási szögűek?
#44 - Petrák János
2010/02/24, 19:43
Tisztelt Tályaí Úr!
Meg szeretném köszönni segítségét a nappali világításom problémája meg oldodott s nem utolsó sorban lényegesen kisebb befektetésből mintha a led izzókat választottam volna.És persze köszönöm a gördülékeny ügy menetet web áruházuknak.Én most rendeltem erröl a helyröl először de abban biztos vagyok nem utoljára.És természetesen nagyon ötletesnek tartom ezt a fórumot is,és másoknak is ajánlani fogom.Köszönettel:Egy új megrendelő
#45 - Petrák János
2010/02/24, 20:00
Tisztelt Tályaí Úr!
Meg szeretném köszönni segítségét a nappali világításom problémája meg oldodott s nem utolsó sorban lényegesen kisebb befektetésből mintha a led izzókat választottam volna.És persze köszönöm a gördülékeny ügy menetet web áruházuknak.Én most rendeltem erröl a helyröl először de abban biztos vagyok nem utoljára.És természetesen nagyon ötletesnek tartom ezt a fórumot is,és másoknak is ajánlani fogom.Köszönettel:Egy új megrendelő
#46 - Tályai Gábor
2010/02/25, 08:14
Tisztelt Petrák János!

Köszönjük, de engedje meg, hogy leírjam a többieknek is:

Az 50W-os halogén izzók cseréjére Petrák úr 9 Wattos GE kompakt fénycsövet választott, GU10-es foglalattal. A fentiek szerint elég jó eredménnyel.
#47 - Németh Andor
2010/03/22, 20:30
Tisztelt Tályai Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a fürdőszobába egy 4-es spot lámpát tettem. De már 4. ledes égő (abcom 54 ledes melegfehér)megy tönkre 5 hónapon belül.
Az lenne a kérdésem, hogy ez az égő hibája vagy egyszerűen a fürdőszobába nem igazán alkalmas a led égő?

köszönettel:


Németh Andor
#48 - Tályai Gábor
2010/03/23, 08:36
Tisztelt Németh Andor!

Kérdését elküldtem a gyártónak, amint válaszolnak én is írom a választ.

Ettől függetkenül a hibás LED lámpákat küldje vissza nyugodtan, cseréljük őket.
#49 - Tályai Gábor
2010/03/24, 13:21
Tisztelt Német Andor!

Megkaptam a választ a gyártótól:

Kedves Gábor!

Érdeklődni szeretnék, hogy jelentkezett a meghibásodás? Egyszerre több led ment tönkre benne, vagy kiégett az egész lámpa? Milyen helyen van a lámpa felszerelve? Elképzelhető e, hogy rácsapódik a víz? Elképzelhető e, hogy kisgyermek van a házban és magas hőmérséklet van a helyiségben? Pl. szauna?? elképzelhető, hogy az épületben olyan fogyasztó van e, mely befolyásolja az épületben az áramingadozást? Villamos felülvizsgálatot lenne érdemes tartani a felharmónikusokkal kapcsolatban, ill. a világítás az épületben külön körön van e? Ha mindezekre választ kapok, úgy meg tudom válaszolni a hiba okát! Mellesleg megjegyezném, hogy ilyenek nem történnek. Jómagam is ezeket a fogyasztókat használom a fürdőhelyiségemben 3 éve és hibátlanul működik. Biztos vagyok benne, hogy valami gond van a háttérben és nem a fogyasztókkal van a gond! Egyedi problémáról lehet szó, melyet érdemes kivizsgálni!

Üdvözlettel,

Takács László
#50 - H. Csilla
2010/07/02, 13:58
Tisztelt Tályai Úr!

Szükségem lenne a fent említett GU10-es és GU5.3-as tűlábas halogénizzókhoz (is) használható foglalatok pontos befoglaló méreteire, műszaki rajzára lámpatervezés céljából.
Ha van a birtokukban ilyen rajz, kérem küldje el!
Köszönettel:
H. Csilla
#51 - Tályai Gábor
2010/07/05, 11:13
Tisztelt H.Csilla!

A Beépíthető spot lámpatest kategóriában olyan lámpatestek vannak, amely megfelel a fenti izzókhoz. A méretezése mindegyiknek más-más, de minden termék adatlapján van nagyítható képként szerkezeti rajz, amiből kiderül a beépítési méret.

Ha esetleg nem találja, akkor hívjon fel a pontos típussal és megmondjuk.

Remélem tudtam segíteni.
#52 - boros.tamas@freemail.hu
2010/09/29, 23:52
A LifeLight 60 ledes GU10-es foglalatú lámpákból vásároltam 6 darabot a konyhában kialakított álmennyezetbe. Először mindegyik igen jól világított, bár meg kell említeni, hogy a 2700K színhőmérsékletű kompakt fénycsövek fénye jobban hasonlít a halogén izzók által kibocsátott fényre. A LED lámpáknál fellelhető egy kis zöldes árnyalat. De az igazi gondot az okozta, hogy kb. 1 órás működés után lekapcsoltam, majd egy percen belül újra visszakapcsoltam és az egyik lámpában már csak 5 LED világított halványan. Aztán másnap megint használtam egy órát és megint lekapcsoltam, aztán megint vissza. Most már két lámpa világít halványan, csak 5 LED-del. Én úgy tudtam, hogy a LED nem érzékeny annyia a kapcsolgatásra, mint a kompakt fénycső. Eléggé bosszant, hogy a 30000 órásnak ígért lámpa egy il. két óra után beadja a kulcsot. Szerintem ez valami szériahiba lehet. Nem is veszek többet belőle.
#53 - Tályai Gábor
2010/09/30, 10:45
Kedves Tamás!

Ez a széria valóban nem sikerült olyan jól mint az előzőek. A hiba általában a magasabb hálózati feszültségre (230 Volt+) vezethető vissza. A lámpák 230 Voltra vannak tervezve, a hálózatban meg előfordul 225-245 Voltig minden és némelyik lámpa (kb 5%) nem bírja ezt.

Vissza kell küldeni és kicseréljük, nem kell egyből temetni a márkát :)
#54 - boros.tamas@freemail.hu
2010/09/30, 19:31
Kedves Gábor!

Köszönöm a választ.
A fenti cikk első fényképén pont rajta van ez a lámpa is és jól olvasható a felirat: 85-265V. Ezek szerint akár 250V is lehet a hálózatban, a lámpának nem szabadna meghibásodnia. Ráadásul ha hideg állapotban visszakapcsolom akkor néha működik. Szerintem a benne lévő kapcsüzemű táp letilt néha egy konstrukciós hiba miatt. Ezért használom, tesztelgetem a lámpákat és amelyik megmakacsolja magát a következő héten azt visszaviszem egy Budapesti boltba ahol ANRO-s számlával kicserélik.

Üdv.:
Tamás
#55 - Pásztor Szilárd
2010/10/01, 12:54
Kedves Gábor!

Erősen gondolkodom, hogy vennék ilyen dimmelhető kompakt fénycsövet:
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/4071

Az van odaírva a lapjára, hogy hagyományos triacos dimmerrel is használható. A dimmerre nekem viszont az van írva, hogy minimum 40W. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tud együttműködni ez a kompakt fénycső egy ilyen dimmerrel, illetve pontosan mit jelent ez a 40W-os alsó határ?

köszönettel
s.
#56 - Tályai Gábor
2010/10/07, 08:45
Tisztelt Pásztor Szilárd!

Elnézést a hosszú várakozási időért, kipróbáltam egy min. 40 Wattos Düvi dimmerrel és működik.

Az, hogy pontosan mit jelent az alsó határ, a dimmer gyártóját kellene megkérdezni.

Remélem tudtam segíteni.
#57 - Tályai Gábor
2010/10/07, 14:08
Kedves Tamás!

Mivel elég sok panasz érkezett erre 60 ledes 120 fokos melegfehér szériára, így határozatlan ideig visszavontuk a forgalmazását a lámpáknak. Megnézzük a következő szállítmányt, ha az sem lesz jó, akkor keresünk helyette más gyártmányt.

Nagyon érdekes egyébként, hogy szinte az összes többi lámpa (21, 48, és a 60 led 60 fokos is) hibátlanul működnek, csak a nagy sugárzási szögű, melegfehér lámpákat érinti a probléma.

Hozzá kell tennem, hogy ez is leginkább helyfüggő, a lámpák nagy részével így sincs probléma, ahol azonban elromlanak, ott a lámpák 30-50%-a is elromolhat.

Önnél már megoldódott a csere, azonban valószínűnek tartjuk, hogy a cserére visszaküldött 120 fokos lámpák helyett 60 fokos lámpákat küldünk, amíg a helyzet nem rendeződik.

Köszönjük minden érintett megértését, és elnézést kérünk a felmerült problémákért.
#58 - Molnár Imre
2010/10/20, 15:25
Tisztelt Tályai Gábor Úr!

A tanácsát szeretném kérni.

Egy konyha-nappali, ami kb. 25-30 nm, megvilágítása szépen kiépített, a plafon álmennyezetbe szerelt 12V, GU10 foglalatu hologén égőkkel, két sorban, összesen 12 db.
A napi szokásos igénybevétel min. 6-8 óra világítás.

LED-re cserélném az égőket.
A LED égők 220V-osak.
Némi szereléssel kiiktatható a trafó, jól gondolom (merthogy a hálózat ki van építve, az továbbra is használható)?
De, ki tudom-e váltani a jelenleg minden égőt használva 600W teljesítményt LED-ekkel?
Ha és igen, milyen LED égőket ajánl, milyen árakat, magyarul milyen megtérüléssel számolhatok?
De biztos, hogy a LED a megoldás, vagy szóba jöhet más energia takarékos világítási megoládás fenti esetre?

Válaszát előre is köszönöm!
Molnár Imre

ha nem is vagyok villanyszerelő, de
#59 - Tályai Gábor
2010/10/25, 08:10
Tisztelt Molnár Imre!

A 600 Watt teljesítményű halogén világítást, általánosságban 60-90 Wattnyi LED-el lehet kiváltani. Ez gyakolatban 20-30 db 3-4 Wattos LED lámpát jelent.

Vagy használható a GU10 foglalatú GE kompakt fénycsövünk is.

Az elektromos hálózatra így látatlanban nem adnék tanácsot, egy villanyszerelő ránéz, de valószínűleg megfelelő lesz. Természetesen a tápegységet ki kell kötni az áramkörből, valamint a GU5.3-as csatlakozókat GU10 kerámia csatlakozóra kell cserélni, de a kábelek maradhatnak.

Remélem tudtam segíteni.
#60 - Unisonal Kft.
2011/11/28, 20:49
Tisztelt Tályai Gábor Úr!

A tanácsát szeretném kérni!
Gondolkozom a nappalim világításának a korszerűsítésén jelenleg két fajta világítás van:
12 darab E-14-es gömb izzó egyenként 60w teljesítménnyel
16 darab G4 spot lámpa egyenként 35 watt teljesítménnyel

Külföldi weboldalon láttam E-14-es gyertya alakú lápát kb. 60 watt fényteljesítménnyel de szívesebben vásárolnék itthon valamit, szintén találta egy weblapon G4 warm white 140 lumen 12 V DC AC SMD LED izzót amit be lehet tenni a G4-es foglalatába.

Ezen kívül van még egy szekrénybe épített GV10-es spot amiben kiégett a 34 wattos izzó szívesen kicserélném energia takarékosabb megoldásra!

Mit javasolna a fenti hagyományos megoldások helyett?

Ma vettem egy karácsonyi piramist amelyben 7 darab 34 voltos 0,2 w teljesítményű E-10-es LED izzó van. Önök forgalmaznak ilyen izzó meleg fehér színben?


Köszönettel:

Csata Sándor
#61 - Csorba János
2011/11/29, 19:04
Tisztelet Tályai Gábor Úr!
Lenne egy spesiális kérdésem,létezik-e olyan átalakitó ami E27-es foglalatba csavarva 220 konnektor aljzatot hoz létre (persze földelés nélkül)?
Várom válaszát köszönettel Csorba János
#62 - Tályai Gábor
2011/12/05, 08:11
Tisztelt Csorba János!

Biztosan van, de saját beszállítóink kínálatában nem találtam ilyet.

Köszönjük megkeresését.
#63 - Kovács krisztián
2011/12/06, 00:19
Üdv! Érdeklődnék hogy lesz-e még ebből a típusú led égőből??:http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2234 Köszönöm!! Esetleg ha lenne szíves ajánlani valamit ezen kívül ha nem lesz! Egy hálószobába kellene 4 db spot lámpába. Most 50w halogén izzók vannak benne. Nem fontos ekkora fényerő lehet kisebb is egy kicsit. Még a 2500 ft-os smd ledeset néztem?? Mi a véleménye?? Köszönöm még egyszer!! Üdv!!
#64 - Salamon Attila
2011/12/07, 11:01
Kedves Gábor!

A zuhanykabinunkban szeretném kicserélni a (tönkremenet elektronikájú) menyezeti körfénycsövet ledes világításra. Sajnos a rendelkezésre álló hely a búrában elég kevés, mert a lámpabúrába van besüllyesztve egy zuhanyfej is. Kb. 3cm-ernyi hely van körben a búra szélében, ugyanekkora mélységgel. A zuhanykabin tetejét ki tudom vágni, de ezt csak legvégső esetben szeretném. Ez eléggé behatárolja a lehetőségeket. Eddig úgy látom, hogy leginkább 3cm átmérőjű 12db smd 5050-es leddel szerelt 3W-os led lámpával lehetne megoldani (az Önök kínálatában hasonló (24db 3528 led) itt: http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/3768), vagy esetleg 5050-060-FN led szalaggal, bár ez megint macerás, mert ugye oldalra nem hajlik a szalag.
A zuhanykabinban 12V-os váltóáram áll rendelkezésre, 2m-es magasságot kellene bevilágítani tejfehér búrán keresztül.
A kérdésem az lenne, hogy a fenti megoldás megfelelő-e és ha igen, mennyi kellene az adott fényforrásból, hogy a kabin alja felé is elegendő fény legyen. Ha nem helytálló milyen megoldást tudna javasolni helyette?
#65 - Tályai Gábor
2011/12/08, 11:25
Tisztelt Salamon Attila!

Ha a 12Volt váltóáram biztos, akkor ezt a 3 Wattos G4-es lámpát tudnám jó szívvel ajánlani:
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/5725

Sajnos csak jövő januárban kapunk belőle újra.

Remélem tudtam segíteni.
#66 - Tályai Gábor
2011/12/08, 11:38
Tisztelt Kovács Krisztián!

Reméljük beérkezik még idén a fent linkelt lámpa, ha nem akkor ennek a lámpának: http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/5263
van meleg-fehér változata is, tudjuk rendelni, az ára is ugyanennyi ha jól emlékszem.

A 5050SMDx20 ledes lámpa is kiváló választás, a különbség leginkább a sugárzási szög, de az alábbi képeken megpróbálom bemutatni a kis és nagy sugárzási szögek közötti különbséget:45°-os (kis sugárzási szögű) LED lámpák. 4x3 Watt a 15 m2-es szobában.
 


120°-os (nagy sugárzási szögű) LED lámpák. 4x3 Watt a 15 m2-es szobában.


Remélem tudtam segíteni.
#67 - Salamon Attila
2011/12/08, 17:55
Kedves Gábor!

A powerledes megoldással a nagyobb hőleadása miatt nem foglalkoztam eddig, ugyanis a búra műanyag és a lámpa 1-1,5cm-re lenne tőle.
Ennek ellenére is ajánlja a powerledet?

Ha igen hány darab kellene belőle a megfelelő fényerő eléréséhez?
#68 - Tályai Gábor
2011/12/09, 08:12
Tisztelt Salamon Attila!

Méréseink alapján egyik LED lámpa működési hőmérséklete sem lépi túl az 50-55C°-ot, annyit pedig ki kellene bírnia a műanyagnak.

(Szerintem a beépített fénycső üzemi hőmérséklete sem maradt el sokkal ettől a hőfoktól.)

Megkérdezhetem, hogy a beépített fénycső hány Wattos?

Remélem tudtam segíteni.
#69 - Salamon Attila
2011/12/09, 11:09
Kedves Gábor!

A fénycsövet lámpaboltban a mérete alapján 40W-osnak ítélték (gagyi kínai volt és nem volt rajta egy árva felirat sem).
#70 - Tályai Gábor
2011/12/13, 08:32
Tisztelt Salamon Attila!

Kezdek elbizonytalanodni a fényforrás típusában. Egy fotó lehet, hogy segítene. A 40 Wattot hihetetlenül soknak tartom.
#71 - Frankó Zsolt
2012/01/09, 17:01
Kedves Attila!
Konyhapult világítását szeretném energiatakarékossá tenni,jelenleg 5x20W g4-es foglalatú spotlámpával van megvilágítva.Ezek helyett szeretnék ledes megoldást,aminek hasonló a fényereje.Különböző smd led típusokat találtam,azt szeretném kérdezni,hogy melyik a jobb?
1210,5050
#72 - Póllai Róbert
2012/01/09, 21:12
Tisztelt Gábor!

Nemrég vásároltunk ingatlant és most vagyunk a nagy esztétikai felújításban, aminek keretein belül szeretnénk a nappalis ebédlő (egy légtér, ~35m2) fővilágítását gipszkartonszigetes LED világítással megoldani, esetlegesen hangulatfényként LED szalag is szóba jöhet.
A kérdésem az lenne, hogy ekkora teret milyen színű (hideg, meleg) , típusú és kb mennyi fényforrással lenne érdemes megvilágítani? Ja és természetesen a legköltséghatékonyabban. :)

Köszönöm!
#73 - Tályai Gábor
2012/01/11, 16:30
Tisztelt Frankó Zsolt!

Hát, az, hogy melyik jobb, nem tudom eldönteni :)

Az SMD leddel készülő fényforrások (pl, az említett 1210SMD, 5050SMD, vagy akár a 3528SMD illetve 3535SMD) 120°-os sugárzási szöggel világítanak, míg a PowerLED-es megoldások általában szűkebb ~25-60°-os sugárzási szöggel. Talán a konyhapulthoz az SMD-s megoldások jobbak, mivel közel van a megvilágított felület, így egyenletesebb a fényeloszlás, mint a PowerLED-es megoldással.

Fontosabb az, hogy ha 20Wattos izzót akar kiváltani, akkor 2 Wattos, de még inkább 3 Wattos fényforrást kellene használni.

Remélem tudtam segíteni.
#74 - Tályai Gábor
2012/01/11, 16:35
Tisztelt Póllai Róbert!

LED lámpa: négyzetméterenként a konyhába ~1.5 Wattnyi lámpát kellene elhelyezni. Ez a 35 m2-re ~70Watt, azaz kb. 15-18 db 3 Wattos LED lámpát vagy 12-14 db 4 Wattos LED lámpát.

Dekorációs világításnak erre a belméretre a 3528x60-as típusú beltéri LED szalagot ajánlanám.

Hideg/meleg fehér: ez már leginkább egyéni igény alapján szokott eldőlni, de otthoni, pihenő környezetbe a meleg fehér színt tudom jó szívvel ajánlani.

Remélem tudtam segíteni.
#75 - Póllai Róbert
2012/01/11, 20:00
Köszönöm Gábor!

Még talán abban kérnék tanácsot, hogy ezek a fényforrások milyen sugárzási szögűek legyenek? Gondolom ha a konyhai megvilágításra nagyobb szögűt javasolsz, akkor mennyezeti fővilágításnak kisebb szögűt, mivel azokból úgyis 14-18 db lesz?
#76 - Tályai Gábor
2012/01/12, 08:26
Tisztelt Póllai Róbert!

A nagy sugárzási szögű lámpákkal egyenletesebb megvilágítást lehet létrehozni, azaz szinte mindenhol egyforma mennyiségű lesz a fényerő.

A szűkebb sugárzási szögű lámpákkal ki lehet emelni, vagy jobban meg lehet világítani a fényigényesebb felületeket. Ez azatt értem azt, hogy akár vegyesen (kis és nagy sugárzási szögű) lámpákkal is nyugodtan lehet tervezni.

A két sugárzási szög közötti hangulati/megvilágítási különbséget a 66-os hozzászólásban lévő kép szemlélteti.

Én első körben elfelezném a lámpákat (pl. 9-9 db) és a helyszínen megnézném, hogy melyik lenne a megfelelő. A nem megfelelőeket vissza lehet küldeni, kicseréljük szívesen.

Remélem tudtam segíteni.
#77 - Salamon Attila
2012/01/12, 08:48
Tisztelt Tályai Gábor!

Elnézést a késői reagálásért. Ez már nem az eredeti fénycső, hanem amit helyette adtak a boltban. Megpróbálok mellékelni képeket a fénycsőről és a felszerelési helyről.


#78 - Tályai Gábor
2012/01/12, 13:08
Tisztelt Salamon Attila!

Értem már :)

1. A tápegység nem lesz megfelelő, a fénycső működtető egységek ~30-110 Voltos feszültséget adnak le.

2. Ugyanekkora fényerőhöz legalább 15-20 Wattnyi LED-et be kellene szerelni a lámpatestbe. Gondolom az opál búra miatt volt itt 40 Wattos fénycső, mert egyébként a fele is sok lenne.

Pillanatnyilag (amíg a fénycső működtető egysége jó) érdemes lenne ezt a körfénycsövet használni, utána pedig én 5050x60-as típusú LED szalagot ragasztanék be. Általában a LED szalag a legköltséghatékonyabb az épített világítások készítésekor.

Remélem tudtam segíteni.
#79 - Farkas Tibor
2013/10/12, 02:39
Üdv!

http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2853

Ennek a terméknek az amperszáma érdekelne, mert a 400-as trafóm, amivel üzemeltetném, MH-ra 4,2 A-t ír.

Üzemeltethető ezzel a trafóval?

Válaszát előre is köszönöm!
#80 - Tályai Péter
2013/10/16, 09:16
Tisztelt Farkas Tibor!

A termék adatlapjára feltöltöttem a releváns adatokat.
Kanlux Fémhalogén izzó E40, fehér, 400 watt
Itt a 400-as izzóhoz 3.3 Amper van írva. Elképzelhetőnek tartom, hogy a trafón megadott 4.2 Amper a maximális áramerősséget jelzi. Az általunk forgalmazott fémhalogén lámpatestekre 3.5 A van írva és ezekkel megfelelően működik ez az izzó.

Remélem tudtam segíteni!
#81 - Dringó Béla
2020/12/07, 08:07
Tisztelt ANRO!

Egy lámpámban 4 db 9W G23 kompakt izzó van. Mindenféle átalakítás nélkül lecserélhetem ezeket ugyanilyen foglalatú LEDes izzókra, pl. az OSRAMnak van ilyen terméke.

Köszönettel:
Dringó Béla
#82 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2020/12/07, 15:29
Tisztelt Dringó Béla!

A G23-as kompakt fénycsövek kiváltásra alkalmas a LED-del szerelt fényforrások.
A kicseréléséhez semmilyen átalakítás nem szükséges.

Üdvözlettel:
ANRO Épületdíszítés Kft. Ügyfélszolgálat
#83 - Dringó Béla
2020/12/28, 13:47
Tisztelt ANRO!

Nagyon köszönöm az eddigi segítséget! A LEDes izzókat betettem (OSRAM DULUX S 9 LED, 4.5 W 840 EM G23), de sajnos villognak. Én úgy látom, hogy a kompakt fénycsövek elé elektromágneses előtét/ballaszt (vossloh schwabe ln 13.143 163071) van kötve. Lehet, hogy nagyon amatőr a kérdés, de ezeket nem köthetem ki? Hiszen LEDes izzóim számára 220-240 V, 50-60 Hz kell, ami jön a falból.

Köszönettel:
Dringó Béla
#84 - Göttler Gábor
2022/12/12, 12:39
Tisztelt ANRO!
T8 fénycsőfoglalatot nem találom a honlapon. Tényleg nincs, vagy csak én vagyok vaksi?
#85 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2022/12/12, 12:59
Tisztelt Göttler Gábor!

Köszönjük megkeresését!

Kínálatunkban T8-as foglalattal felszerelt armatúrák érhetőek el:
https://www.anrodiszlec.hu/index.php?cPath=356_502&on=T8

Bízunk benne, hogy tudtunk Önnek segíteni!

Üdvözlettel:
ANRO Ügyfélszolgálat

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
823.900+ elégedett vásárló
460.500+ raktáron lévő termék
210.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése