Fali kapaszkodók a biztonságos lépcsőzéshez

Utoljára frissítve: 2024 február 20, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek

Több szintes ingatlanban és szinteltolásos lakásban fontos építészeti elem a lépcső. A járás gyakran sík felületen és vízszintes talajon sem egyszerű, a lépcsőn való fellépés és lejövetel további baleseti kockázatokat hordozhat magában, ezért ahogy csak lehet törekedni kell a lépcső biztonságos kialakításra.

A biztonságos lépcsőnek megfelelő méretű lépcsőfokokkal kell rendelkeznie, akár a magasságra, akár a szélességre gondolunk, ezzel biztosítva az ergonómiát. Szerelhetünk rá lépcső élvédőt, melynek csúszásgátló funkciója is van. Szükség lehet korlátra, ennek feladata hogy megóvjon minket a lezuhanástól, kieséstől. Szükség lehet fogózkodóra is, amely lehetővé teszi a megkapaszkodást. Videónkban és cikkünkben a Solide elemes kapaszkodó termékcsaládot tekintjük át, mely többféle kombinációban ad lehetőséget a kapaszkodó kialakítására!

A biztonságos lépcsőfeljáró kiegészítői

Lépcsőkorlát, kapaszkodó - melyik mi?

Elsőként vizsgáljuk meg, hogy mi a különbség a korlát és a kapaszkodó között, mert bizony sokan egymás szinonímájaként használják ezeket a szavakat.

A korlát tulajdonképpen egy derékmagasságú kerítés. Korláttal találkozhatunk lépcső mentén, teraszon, erkélyen, akadálymentes feljáró oldalán. Feladata, hogy megóvja a felnőttet és a kisgyermeket a magaslatról való kizuhanástól, azáltal, hogy függőlegesen és vízszintesen is korlátot képez a járófelület szélén. Klasszikus megoldás érdekében ajánljuk az esztergált korlát oszlop termékeinket.

A kapaszkodó a korlát tetején vagy az oldalfalon elhelyezkedő elem. Feladata, hogy lehetőséget adjon a megkapaszkodásra, a lépcsőn fellépés/lelépés elősegítésére. Javasolt a fogózkodó használata, amennyiben 1 méternél hosszabb a lejáró/feljáró, vagy ha a lépcsőfokok száma több mint három. A Solide kapaszkodó rendszer többféle kombinációt kínál az oldalfali fogódzkodókra, ezeket vesszük most górcső alá!

A lépcső külső oldalán acélsodronyos korlát látható, a belső szélén pedig kapaszkodó van a falra szerelve.
A lépcső külső oldalán acélsodronyos korlát látható, a belső szélén pedig kapaszkodó van a falra szerelve.

Hogy érdemes kialakítani a kapaszkodót?

Lépcsőfeljárók mentén legalább az egyik oldalon szükséges kapaszkodó kialakítása, ez lehet a korlát tetejére telepítve vagy lehet az oldalfalra szerelve. Hogy a fogózkodó beteljesítse biztonsági funkcióját, van néhány szempont, amit alapul vehetünk.

- Keresztmetszet: a rúd legyen kerek keresztmetszetű, 4-5 cm átmérőjű. Ezzel lehetővé tesszük, hogy jól megfogható, megmarkolható legyen.
- Szín: javasolt a háttérfaltól eltérő színű kapaszkodót választani, így gyorsan észrevehető, hol tudunk belekapaszkodni.
- Rúdhossz: cél, hogy minél hosszabb távolságon elengedés nélkül lehessen a fogózkodást biztosítani, ezzel is biztonságosabbá téve a belefogódzást. A rögzítéshez is javasolt olyan módszert alkalmazni, amely nem szakítja meg fogást a korlátrúd felső szakaszán sem.
- Rögzítés: a lépcsőkar rögzítése nagyon fontos, hiszen a kapaszkodó csak akkor tudja ellátni feladatát megfelelően, ha stabilan van felszerelve. Válassza mindig a falazatnak megfelelő tiplit, s ha szükséges, cserélje le a gyártó által csomagolt kötőelemeket!

Lépcső kapaszkodó alkatrészek az ANRO webáruházban!

Fali kapaszkodórúd

A Solide családban fa és alumínium alapanyagú rudakból válogathatunk. Mindkettő hengeres kialakítású és kör keresztmetszetű. A rúd átmérője 45 mm, kényelmes fogást biztosít. 1 méteres és 2.7 méteres hosszúságban rendelhetőek meg áruházunkban. Kizárólag belső téri felhasználásra vannak tervezve. Lássuk melyik típust hová ajánljuk, vagy hogy melyiknek milyen előnye van a másikkal szemben?

Fa fali kapaszkodó: a tömörfa anyagú korlátok meleg tapintást biztosítanak, szemben a hűvös fém felülettel. A rúdfa 3 színben kapható: világos fenyő, halványsárgás bükk és vöröses meranti. A fa melegsége a loft lakásokban, vintage otthonokban és klasszikus stílusú helyiségekben is jó választás.

Alumínium lépcsőkorlát: az alumínium anyag anodizálással van ellátva, mely ellenálló felületet és könnyű tisztíthatóságot biztosít. Ezüstös színvilága a legmodernebb enteriőrökben is elegáns látványt biztosít.

Solide kapaszkodórúd alumínium anyagból ezüst színben és tömörfa anyagból fenyő, bükk és meranti színben.
Solide kapaszkodórúd alumínium anyagból ezüst színben és tömörfa anyagból fenyő, bükk és meranti színben.

Fali kapaszkodó tartó konzol

A fa vagy alumínium cső oldalfalra szereléséhez 3-féle falikonzol érhető el. Egy csomagban 2 darab található belőle, szerelési tartozékokkal. Az Oslo és a Helsinki ezüstszürke színű, a New York típus inox. Méreteit tekintve egyformák, mindössze színben és formában van közöttük különbség. A gyártó a fali konzolokat egymástól legfeljebb 100 cm-es távolságban javasolja felszerelni a korlátrudakhoz, a stabil tartás végett.

Tartókonzolok fali kapaszkodóhoz ezüstös alu és inox színben.

Egyéb kiegészítők a kapaszkodókhoz

Opcionális alkatrészeket is kínálunk a lépcsőkorlát összeállításához. A végzáróval elfedhetjük a korlátcső gyári végződését vagy a méretre vágott végét, ezzel esztétikusabbá tehetjük a korlátot. A másik választható kiegészítő a sarokelem. Flexibilis sarokelemnek is nevezzük, mert a kívánt szögben elfordítható, ezáltal nemcsak a 90 fokos sarkokban ad megoldást a rudak összekötésére, hanem tetszőleges szögben is. Ráadásul ha kiegyenesítjük a sarokelemet, akkor cső-toldóként is tekinthetünk rá. Ekkor a rudak nyitott végeit beleillesztve a kívánt hosszúságú fogózkodót állíthatjuk össze, ami így hosszabb lehet, mint a gyárilag megadott 270 cm-es rúdhossz.

Flexibilis sarokelem, mely tetszés szerinti szögben fordítható el, vagy akár ki is egyenesíthető és toldóelemként használható.

Fa kapaszkodók és rozsdamentes korlátok belső térben

Felmerülhet a kérdés, hogy fa vagy fém korlátot válasszunk-e a lakásba? Sokan a látvány alapján döntenek, ezért mutatunk néhány ötletet a különböző lakásbelsőkben hogyan mutatnak az egyes típusok. A fa kapaszkodók a kovácsoltvas és a fa oszlopos korlátokhoz nagyon jól illenek, és manapság a biztonsági üvegből készült korlátokhoz is egyre gyakrabban alkalmazzák. A rozsdamentes fali fogózkodókat általában az acél pálcás korlátok kiegészítőiként szerelik fel, ezüstös színe miatt azonban jól kombinálható az üveggel, a fémmel és a fával is. Akár csempével, akár fával burkolt lépcső van a házban, a Solide kapaszkodók között megtalálhatjuk a megfelelő változatot!

Skandináv belső tér fa lépcsőfokokkal és tömörfa kapaszkodóval.
Skandináv belső tér fa lépcsőfokokkal és tömörfa kapaszkodóval.

Loft stílusú lakás antracit falakkal és szürke lépcsővel, meranti fogózkodóval és alu konzollal.
Loft stílusú lakás antracit falakkal és szürke lépcsővel, meranti fogózkodóval és alu konzollal.

Modern lakásokban a rozsdamentes korlátok is nagyszerű kiegészítői a meredek feljáróknak.
Modern lakásokban a rozsdamentes korlátok is nagyszerű kiegészítői a meredek feljáróknak.

 

Korlát és kapaszkodó gyors kiszállítással az ANRO-tól!

Amennyiben lépcsőfelújítást tervezel vagy éppen most készülsz megépíteni első beltéri lépcsődet, tekintsd meg az általunk kínált alumínium és fa kapaszkodókat, melyeket gyors szállítási határidővel tudunk biztosítani vevőink részére: Solide fali kapaszkodó rendszer.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
Alumínium
Alumínium
Solide kapaszkodó rendszer, végzáró: (4.5 cm) alumínium - 2db
5-7 munkanapon belül
Ár: 1 990 Ft /csomag
2.
Garancia: 1 év
Alumínium
Mattkróm
Solide kapaszkodó rendszer, végzáró: (4.5 cm) inox (szálcsiszolt) - 2db
Raktáron: 4 csomag
Ár: 2 500 Ft /csomag
3.
Garancia: 1 év
Alumínium
Mattkróm
Solide kapaszkodó rendszer: flexibilis sarokelem korlátrúdhoz (4.5 cm) inox (szálcsiszolt)
Raktáron: 1 darab
Ár: 6 500 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
Alumínium
Alumínium
8 cm
Solide kapaszkodó rendszer: kapaszkodótartó korlátrúdhoz Helsinki (6.5cm/8 cm) alumínium - 2 db
Raktáron: 1 csomag
Ár: 7 100 Ft /csomag
5.
Garancia: 1 év
Alumínium
Mattkróm
8 cm
Solide kapaszkodó rendszer: kapaszkodótartó korlátrúdhoz New York (6.5cm/8 cm) inox - 2 db
Raktáron: 2 csomag
Ár: 8 990 Ft /csomag
6.
Garancia: 1 év
Alumínium
Alumínium
8 cm
Solide kapaszkodó rendszer: kapaszkodótartó korlátrúdhoz Oslo (6.5cm/8 cm) alumínium - 2 db
Raktáron: 2 csomag
Ár: 5 090 Ft /csomag
7.
Garancia: 1 év
Alumínium
Alumínium
100 cm
Solide kapaszkodó rendszer: korlát rúd, alumínium színben (4.5 cm/100 cm) alumínium
Raktáron: 1 darab
Ár: 6 350 Ft /darab
8.
TOP
Garancia: 1 év
Fa
Bükk
100 cm
Solide kapaszkodó rendszer: korlát rúd, bükk színben (4.5cm/100 cm) fa
Raktáron: 3 darab
Ár: 8 590 Ft /darab
9.
Garancia: 1 év
Fa
Fenyő
100 cm
Solide kapaszkodó rendszer: korlát rúd, fenyő színben (4.5cm/100 cm) fa
Raktáron: 3 darab
Ár: 3 790 Ft /darab
10.
TOP
Garancia: 1 év
Fa
Fenyő
270 cm
Solide kapaszkodó rendszer: korlát rúd, fenyő színben (4.5cm/270 cm) fa
Raktáron: 3 darab
Ár: 10 250 Ft /darab
11.
Garancia: 1 év
Fa
Cambara/Meranti
100 cm
Solide kapaszkodó rendszer: korlát rúd, meranti színben (4.5cm/100 cm) fa
Raktáron: 3 darab
Ár: 6 590 Ft /darab
12.
Garancia: 1 év
Fa
Cambara/Meranti
270 cm
Solide kapaszkodó rendszer: korlát rúd, meranti színben (4.5cm/270 cm) fa
5-7 munkanapon belül
Ár: 18 500 Ft /darab

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
805.400+ elégedett vásárló
445.700+ raktáron lévő termék
207.500+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése