Kánikula idejére - tippek, mivel tarthatunk kellemes hőmérsékletet lakásunkban gazdaságosan

Utoljára frissítve: 2022 július 04, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek

A nyár beköszöntével egyre égetőbb problémát jelent, hogyan tartsunk kellemes hőmérsékletet otthonunkban. Persze manapság, a légkondicionálók világában ez lehet akár egy gombnyomás és még otthon se kell hozzá tartózkodnunk feltétlenül. Ebben a cikkükben viszont egyéb energiatakarékos megoldásokat gyűjtöttünk össze, amikkel pénzt és energiát is spórolhatunk.

Természetesen nem mindegy, hogy egy panellakásról vagy egy régi építésű vályogházról, esetleg egy kicsit „újabb”, de nem szigetelt, egy rétegű üveggel ellátott régi ablakos vagy egy teljesen új, mindenhol szigetelt tripla rétegű üvegablakos házról beszélünk. Az ingatlan fekvése, vannak-e fák a ház körül és még sok minden befolyásolhatja, hogy a nyári kánikulában melyik ház milyen mértékben melegszik fel. Tehát egy jobb adottságú háznál könnyebb kisebb praktikákkal hűvösebbet tartani, mint egy a betondzsungel közepén álló, minden irányból „fűtött” papírvékony falú panellakásban. 

Rolók

A legtöbb hőt leggyorsabban az ablakok engedik be otthonunkba. Ha nem rendelkezünk redőnnyel és valamilyen okból kifolyólag nem is akarunk beruházni rá (pl. albérletben lakunk) megoldást jelentenek a Gardinia rolói. Számos változatban, méretben, színben és mintával megvásárolhatók webáruházunkban, így gyakorlati hasznuk mellett enteriőrünk fontos részét képezhetik.

2 év
Sötétszürke
52 cm
180 cm
Blackout
Poliészter
12 590 Ft

2 év
Fehér
60 cm
150 cm
Hőszigetelő r
Poliészter
12 200 Ft
2 év
Natúr
90 cm
210 cm
Hőszigetelő r
Poliészter
14 350 Ft
2 év
Fehér
60 cm
150 cm
Cut-out roló
Poliészter
2 762 Ft

Anyaguk UV álló poliészterből készül, ami nem fakul és könnyebben tisztíthatók a vászonnál. Felszerelésük egyszerű, vagy csavarozással vagy akár fúrás és csavarozás nélkül is rögzíthetők. Ehhez egyes típusokhoz meg kell vásárolni az univerzális tartókonzolt. Az Easyfix rendszerűeknél már készre szerelt állapotban kerülnek csomagolásra. Így nekünk nincs más dolgunk, mint rögzíteni azokat.

A nagy méretválasztéknak köszönhetően a legtöbb ablakhoz találhatunk megfelelő nagyságú rolót. Az ablakkeretre való rögzítéskor azonban mindenképpen figyeljünk, hogy az ablakkilincset ne mérjük bele a lefedni kívánt területbe, hogy az ne akadályozza a roló mozgatását. A legtöbb típusoknál lehetőségünk van egyedi méret kialakítására. A poliészter alapú vászon vágás után sem szálalódik ki. A rudat pedig fémfűrésszel könnyen méretre vághatjuk.

A legtöbb típusnál a megadott szélességi adat az egész szerkezetre vonatkozik. Ettől maga a vászon mérete körülbelül 3-4 cm-rel kevesebb. Néhánynál viszont a vászon szélessége van megadva, amihez hozzáadva a 3-4 cm-t kapjuk meg a roló teljes szélességét. A gyöngyláncos kivitelűeknél mi magunk határozhatjuk meg, hogy melyik oldalról szeretnénk kezelni rolónkat.

Kínálatunkban megtalálhatók a Gardinia újdonságának számító Delux sávos rolók szürke, krém és cappuccino színekben, minőségi fém alkatrészekkel.

A sávrolókkal egyedülálló módon szabályozhatja a lakásba bejutó fény mennyiségét, hiszen a sűrűn és ritkán szőtt szelvények váltakoztatják egymást. A mellékelt kezelővel könnyen beállítható, hogy teljes takaróként, vagy valamennyire fényáteresztőként működjön a roló. A Delux széria egy új, prémium kategóriát képvisel. Alumínium tartósín, fém gyöngylánc és nemesacél tartókonzol jellemző rá.

A Delux rolók Easyfix rendszerűek, tehát összeszerelve, készen állnak az azonnali felhasználásra. A kezelő oldal szükség szerint felcserélhető. Használati útmutatót és minden szükséges kelléket a csomag tartalmaz. 120 cm szélességig lehet az ablakkeretre helyezni, továbbá lehetőség van az ablak fölé, illetve ha a hely engedi, az ablakmélyedésbe szerelni. Az ablakkeretre könnyedén, szerszám nélkül is felszerelhetjük a mellékelt csíptethető tartó segítségével.

A méret kiválasztása azon alapszik, hogy milyen széles és milyen magas az árnyékolandó felület. Az ablak keretre való rögzítéskor érdemes az ablak üvegének méreteiből kiindulni, így biztosan nem fog gondot jelenteni a nyitható, dönthető ablakoknál se a kilincs a rolók kezelése közben. Ebből kiindulva tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb méretűt. Itt a megadott szélesség a roló teljes, szerkezeti méretét jelenti. Ettől a vászon mérete kb. 4 cm-rel keskenyebb. Abban az esetben, ha az ablakunk magassága kevesebb mint a kiválasztott roló hossza, nincs semmi tennivalónk. Ilyenkor elég, ha a kellő mélységig engedjük csak le a sávrolónkat, a többi pedig a tengelyen marad. Ez a működését nem befolyásolja.

A nyílászáró fölé csavarozással tudjuk rögzíteni. A méretválasztásnál itt is figyeljünk oda, hogy az árnyékolandó terület magassága ne legyen több mint a roló hossza. A kezelő oldal kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy gyöngylánc állítót akadálymentesen tudjuk mozgatni az ablakkilincs mellett. Célszerűbb lehet a kilincs nélküli oldalra helyezni, ha ezt ott más nem befolyásolja.

A teljes Gardinia Delux kínálatunkat itt találja.

A Gardinia másik újdonsága a Mini roló termékcsalád. Ezek szintén szürke színben kaphatóak, fényáteresztők, tehát csak árnyékoló funkciót látnak el.

A mini rolókat könnyedén, szerszám nélkül is felszerelhetjük. Szintén nem igényelnek tehát fúrást, csavarozást. Nem nyíló ablakok esetén ragasztással, nyíló ablakoknál pedig az ablakkeret tetején csíptetéssel rögzíthetők. Ragasztás előtt mindenképpen tisztítsuk meg, zsírtalanítsuk a keretet, ahová ragasztjuk a rögzítőket. A kétoldalú ragasztó felhelyezése után ne szereljük fel egyből a rolókat, hanem várjuk meg a ragasztó kötési idejét, ami 24 óra is lehet.

A mini rolók esetében a megadott szélességi adatok magára a vászonra vonatkoznak. A tartókonzollal együtt mért szélesség kb. +3 cm-rel nagyobb. Ennél a típusnál is van lehetőségünk méretre szabni a vászon szélességét. 

A fent említett két fajta roló tehát nem sötétít, hanem csupán árnyékol. Igazán nagy melegben, ami pl. a héten is vár ránk, nagyobb védelmet nyújtanak a kínálatunkban már régebb óta megtalálható hőszigetelő Thermo és a fénykizáró Blackout rolók.

Kezdjük a bemutatást a hőszigetelő Thermo rolókkal. A világos és sötét színekben kapható rolók megvásárolhatók rugós, illetve gyöngyláncos kivitelben. Alumínium hőtükrös hátlappal rendelkeznek. 

A rugós változatot egy rugós szerkezet segítségével tudjuk fel- és lehúzni. A gyöngyláncos kivitelnél természetesen szintén mi határozhatjuk meg, hogy melyik oldalt legyen a kezelő. A megadott szélesség mind a kettőnél a teljes szerkezeti szélességet jelöli, amitől a vászon kb. 3-4 cm-rel keskenyebb.

Folytassuk a Gardinia Blackout fénykizáró rolóival. Ezek jellegzetessége, hogy anyaguknak köszönhetően a napfény teljes kizárására alkalmasak. Világos és sötét színekben is megvásárolhatók.

A roló funkciója tehát a sötétítés. Ez különösen fontos lehet pl. a hálószobában, ahol ezáltal tudjuk biztosítani a helyiség intimitását. A Blackout és a Thermo rolók szerelése csavarozással oldható meg. A csomag tartalmazza a szükséges tartókat és csavarokat. Lehetőség van fúrás és csavarozás mentes rögzítésre is, ehhez azonban meg kell vásárolnunk egy univerzális tartókonzolt.

A Gardiniának megtalálhatóak még egyéb típusú árnyékoló rolói is kínálatunkban:

A z Uni Trend egyszínű beltéri árnyékoló rolói szintén segítenek megszűrni a beáramló fényt. Számos méret és színváltozat közül választhatunk. 

A Cut-Out rolók jellegzetessége, hogy a kivágott geometria mintáknak köszönhetően egyedi módon, fokozatmentesen állíthatjuk a bejutó fény mennyiségét, ezáltal különleges hangulatot teremtve otthonunkban. Lehetőségünk van nyitott, félig nyitott és zárt állapot közötti váltásra a láncos kezelő segítségével. Választhatunk kör, négyzet vagy háromszögmintás változatok közül. Ezek szintén Easyfix rendszerűek, tehát összeszerelt állapotban vásárolhatjuk meg őket. A teljes Gardinia roló kínálatunk itt található.

Üvegfóliák

Ha esetleg még egy réteg üveggel ellátott régi ablakaink vannak, az ablakfóliák segítségével javíthatunk hőszigetelő képességeiken. Ezek természetesen a kettő vagy háromrétegű ablakok esetében is plusz segítséget nyújtanak. Áruházunkban a Gekkofix számos üvegfóliái közül két ilyen termék is megtalálható. Az egyik egy tükrös felületű, a másik egy sötétítő napellenző fólia.

Ezeket a fóliákat bárki, különösebb szakértelem nélkül, egy kis kézügyességgel felrakhatja ablakai, ajtói üvegeire. Azon túl, hogy csökkentik a helyiségbe jutó fény és így a beáramló hő mennyiségét, (visszaverik és szűrik a napsugarakat) kiszűrik a káros UV sugárzást. Tisztításuk egyszerű, fokozottan karcállók és törés esetén biztonsági fóliaként egyben tartják az üveget.

Alumínium reluxák

A Gardinia alumínium reluxái szintén számos méretben és színben állnak rendelkezésre. A 25 mm-es lamellaszélesség garantálja az elegáns megjelenést. Az alapanyagnak hála strapabíróak, színtartóak és könnyen tisztíthatóak.

 

Szintén egyszerűen, szakértelem nélkül felszerelhetőek és kiváló árnyékoló hatásuk van. Anyaguknak köszönhetően nedves helyen is használhatóak, mivel nedvességet nem vesznek fel így penészedni sem tudnak.

Használatuk egyszerű, az üvegpálcás reluxákon a lamellák állását egy műanyag pálca forgatásával lehet állítani. Ezzel tudjuk szabályozni a beérkező fény mennyiségét. A húzózsinórral pedig fel tudjuk húzni és le tudjuk engedni, illetve tetszőleges magasságban tudjuk tartani.

Pliszék

A beltéri árnyékolás egyszerű, de mutatós, elegáns eszközei lehetnek a zsinórral feszített harmonikarolók, vagyis a  pliszék. Különböző színekben és mintákkal megvásárolhatóak webáruházunkban is.

1 év
Elefántcsont
40 cm
130 cm
Árnyékoló pl
Poliészter
12 350 Ft
1 év
Barna
40 cm
130 cm
Árnyékoló pl
Poliészter
12 350 Ft
1 év
Vörös
60 cm
130 cm
Árnyékoló pl
Poliészter
14 290 Ft

A pliszék is Easyfix rendszerűek, tehát szerszámok nélkül bárki könnyedén felszerelheti fúrás és faragás nélkül a nyílászárókra, illetve nyom nélkül le is szedhetőek. A csomag 2 db kezelőfogantyút és 4 db műanyag csiptethetős tartót tartalmaz az ablakszárnyra való szereléshez. Korlátozottan alkalmas tetőablakok (Velux ablakok) árnyékolására is, azonban számolni kell a feszítőzsinór belógásával.

Minél jobban ki tudjuk zárni a Nap sugarait, annál kevésbé melegszik fel otthonunk, mire hazaérünk a munkából. Este és reggel, ha a kinti hőmérséklet már kellemesre csökkent szellőztessük át a házat. Reggel, mielőtt elmegyünk munkába sötétítsünk be. Áramtalanítsunk minden olyan műszaki eszközt, amit éppen nem használunk, mert készenléti állapotban is hőt termelnek.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
Fehér
Műanyag
- Alumínium reluxa felszereléséhez öntapadós konzol (2 db)
Raktáron: 14 csomag
Ár: 1 430 Ft /csomag
2.
Garancia: 1 év
Fehér
Kiegészítők
Műanyag
Alkatrész csomag (javítócsomag) Gardinia EasyFix rolókhoz: ablak és fali konzol+kezelő
Raktáron: 11 csomag
Ár: 1 550 Ft /csomag
3.
TOP
Garancia: 2 év
Mokka
75 cm
150 cm
EasyFix
Poliészter
EASYFIX sávos roló, dupla roló, mokka, ablakra: 75x150 cm
Raktáron: 5 darab
Ár: 11 150 Ft /darab
4.
TOP
Garancia: 2 év
Mokka
90 cm
220 cm
EasyFix
Poliészter
EASYFIX sávos roló, dupla roló, mokka, ajtóra: 90x220 cm
Raktáron: 6 darab
Ár: 15 890 Ft /darab
5.
TOP
Garancia: 2 év
Fehér
60 cm
150 cm
EasyFix
Poliészter
EASYFIX sávos roló, fehér, ablakra: 60x150 cm
Raktáron: 5 darab
Ár: 9 290 Ft /darab
6.
Garancia: 2 év
Fehér
75 cm
150 cm
EasyFix
Poliészter
EASYFIX sávos roló, fehér, ablakra: 75x150 cm
5-7 munkanapon belül
Ár: 10 950 Ft /darab
7.
TOP
Garancia: 2 év
Fehér
100 cm
150 cm
EasyFix
Poliészter
EASYFIX sávos roló, fehér, ablakra: 100x150 cm
Raktáron: 6 darab
Ár: 13 590 Ft /darab
8.
TOP
Garancia: 2 év
Fehér
90 cm
220 cm
EasyFix
Poliészter
EASYFIX sávos roló, fehér, ajtóra: 90x220 cm
Raktáron: 6 darab
Ár: 15 450 Ft /darab
9.
TOP
Garancia: 2 év
Krém
75 cm
150 cm
EasyFix
Poliészter
EASYFIX sávos roló, krém, ablakra: 75x150 cm
Raktáron: 2 darab
Ár: 11 650 Ft /darab
10.
TOP
Garancia: 2 év
Fehér
2 cm
150 cm
Kiegészítők
Műanyag
Oldalvezető sín EASYFIX rolókhoz (150 cm) fehér színű (2 db)
Raktáron: 14 csomag
Ár: 4 450 Ft /csomag
11.
TOP
Garancia: 2 év
Szürke
72.5 cm
150 cm
Hőszigetelő r
Poliészter
Thermo Mini - hőszigetelő és sötételő roló (szürke) 72.5x150 cm
Raktáron: 6 darab
Ár: 10 150 Ft /darab
12.
Garancia: 2 év
Fehér
Műanyag
Univerzális tartókonzol rolóhoz, fehér (fúrásmentes rögzítéshez)
Raktáron: 20 csomag
Ár: 1 950 Ft /csomag
Vásárlói képek
Karácsonyi hangolódásÖtletesen megtervezett kis méretű konyhaParkra néző ablakok gyönyörű szürke sávos rolókkalErkély és szobaablak rolóvalErkélyajtó és szobaablak függöny helyett rolóvalCsudajó roló függöny helyeettBézs roló, takarja a belátást, és a napot is felfogja.Fürdőszobába roló a belátásgátlásértSötét barna sávos roló kinyitva illetve zárvaSávos rolóSávos roló, ajtóra, ablakra (krém színben)Pliszé sötételőKívülről nem lehet átlátni a leeresztett reluxánModern és elegáns reluxaModern reluxa fa ablakra szerelveKivágott mintás dupla roló irodai műanyag ajtóra felrakvaÖntapadós konzollal felszerelt alu reluxa tartó Alu reluxa felszereléséhez öntapadós konzol, műanyag ablak

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
792.700+ elégedett vásárló
453.400+ raktáron lévő termék
206.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése