Homlokzatdíszek

Hozzáadva: 2010 június 01, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Az építészet régóta alkalmazza a homlokzati díszítéseket, melyek karakteressé teszik az épületet. Lakóingatlanok és közintézmények, egyházi építmények külső falára is készítettek stukkókat, melyekkel a sarkokat, az eresz alatti fal felső részét, az ablakokat, a homlokzatokat egyaránt díszíthették. A meglévő stukkók felújítása, kiegészítése, helyettesítése manapság inkább a külső megjelenés miatt fontos, nem kifejezett cél a műemlékvédelem.

Míg hajdanán ezeket az épületdíszítő elemeket jobbára a helyszínen mintázták meg, mára az előre gyártott díszek egyszerűbb munkát ígérnek. A homlokzatfelújítási, homlokzati hőszigetelési munkákat gyakran egészíti ki az épületdíszítés, így egy folyamatban szépülhet meg ingatlanunk külseje. Számos típusú homlokzati díszítőelem közül válogathatunk, amely kialakításától függően használható fel a kültéri falak díszítésre. A homlokzatlecek kaphatóak natúr vagy kérgesített kivitelben is. Ez utóbbi megnevezés arra utal, hogy a díszlécet felületkezeléssel látták el, amely megvédi az időjárási viszontagságok káros hatásaitól és a kisebb mechanikai ütődésektől.

Homlokzati díszlécek

Boltíves homlokzati díszléc A homlokzatdíszítő profilok a legáltalánosabban felhasznált díszítőelemek, melynek több alkalmazási területe van. A párkány díszlécek alkalmasak a külső fal és a tető találkozásánál lévő eresz, valamint az ablak alatt terület díszítésére. Az osztópárkányok és lábazati párkányok a homlokzat vízszintes tagolásában, illetve a falfesték színek elválasztása során jutnak szerephez. A kültéri díszítő profilok néhány típusán vízorr is található, amely arra szolgál, hogy megakadályozza az esővíz lefolyását a falon.

A homlokzatdíszek speciális fajtái az íves és boltíves felületekre készített profilok. A boltívre készített díszlécek segítségével végre lehetőség nyílik a boltozatos ablakok, kivett boltíves ajtókeretek hangulatosabbá tételére. Az ívre hajlítható díszlécekkel az íves falfelületek, íves teraszok, íves erkélyek díszítését valósíthatjuk meg.

Homlokzati ablakdíszítések

Elegánsan díszített ablakok Ablakok, ajtók díszítéséhez párkánylécek és oldalfali osztólécek kombinációját használjuk leggyakrabban. A visszafogott díszítéseket kedvelők egyfajta díszléc profil körbefuttatásával is látható eredményt érnek el, azonban a nagyméretű könyöklők és féloszlopok ragasztásával igazán lenyűgöző látvány tárul a járókelők szeme elé. A webáruházunkban található ablakdíszítő szettek csak ízelítők a különböző elemek felhasználásával elérhető díszítések közül.

Oszlopok, oszlopgyűrűk

Bordázott csőhéjjal burkolt beton oszlop Az oszlopok az építészet szerves részét képzik, azonban a polisztirolból, hungarocellből, nikecellből készült tömör oszlopok mára pusztán dekorációs funkciót látnak el. Az oszlopok az antik időszakban keltek életre, és az évek során a klasszikus, a romantikus és a reneszánsz építészet is újra elővette. A különböző méretű és kivitelezésű oszlopburkolatok és csőhéjak a már meglévő oszlopok burkolásakor - átépítésekor lehetnek hasznosak. Az oszlopok díszítettségét tovább tudjuk fokozni a különböző oszlopgyűrűk, oszloptalpazatok, mintás oszlopfők alkalmazásával.

Kváder

Négyszög alakú díszkő felváltott elhelyezéssel Az épületek sarkait, az oldalfalak találkozását a kisebb és nagyobb méretű kváder lapok függőleges elhelyezésével tesznek látványossá. A sarokdíszítésre szánt díszkockák méretét a ház arányaihoz illően szokták meghatározni. A homlokzat síkjából kiemelkedő négyszögletes kváderköveket rakhatjuk szorosan egymás mellé - felé, vagy közöttük kisebb hézagokat hagyva. Sarokkocka, kváderkő, dísztégla, sarokkő is ismert.

Kiegészítő díszítőelemek

Egyszerű, mégis nagyszerű - középdísz, oszloptalp és ferde vágás A külső díszítési feladatokhoz a díszléceken kívül számos apróbb méretű stukkó alkalmazásra kerülhet. Az ékkő -más néven konzol, középkonzol, középdísz, zárókő- az ablakok keretezésénél használt dísz. A bevágós ékköveket a felső díszcsíkba bevágva kell illeszteni, míg a keretező léc mintájával megegyező ékköveket a díszlécre kell ráragasztani. A befordítás a díszléceken található díszes végelemet jelöli, amely megkímél minket a toldással és a gérvágással kialakítandó véglezárás (sarokbefordítás) elkészítésétől.


A polisztirol díszléc előnyei a hagyományos díszítőelemekkel szemben

Az elmúlt időben többször is lehetett hallani "veszélyes" stukkókról, amelyek eltántoríthatják a tradicionális díszítéseket kedvelőket az épületdíszítő elemektől. Noha a súlyos kő- és gipszdíszítések évekig szépen mutatnak a homlokzaton, az időjárási viszontagságok, az idő vasfoga által okozott kopás, a rögzítőanyag elöregedése, valamint a karbantartás hiánya miatt ezek az épületdíszek balesetveszélyessé válhatnak, s így komoly balesetet okozhatnak, ha valakire rázuhannak. A műanyag stukkók (polisztirol - nikecell - hungarocell diszlecek) ezen a területen előnyben vannak a természetes kőből készített díszítőelemekkel szemben. Jóval könnyebb súlyúak, ezáltal felragasztásuk is egyszerűbb, valamint baj esetén sem okoznak a műkő-, kő-, gipsz stukkókhoz hasonló súlyos sérülést. A kültéri polisztirol díszek hatalmas méret- és formaválasztékának köszönhetően kis méretű házakra és több szintes épületekre is készül megfelelő díszítés, amellyel kívülről is szebbé tehetjük lakóingatlanunkat.

- Épületdísz, homlokzatlec, diszlec forgalmazása házhoz szállítással - ANRO Épületdíszítés Kft
- Kültéri diszlec, polisztirol stukkó ötletek, fotók
- Épületdíszítés - homlokzatdíszítés ötletek képekkel 2011.
- Kültéri homlokzati díszek fotókkal - 2012.

A cikk megjelenésének időpontja: 2010. június 1. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

Asztali nézet megjelenítése