RGB + fehér fényű E27 LED lámpák

Utoljára frissítve: 2016 augusztus 23, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
RGB + fehér fényű E27 LED lámpák

Mi az RGBW - mit jelent?

Üzletünkben vevőink, látogatóink kedven kérdése az, hogy mi ez az RGBW? A válaszhoz bontsuk szét a betűket: R (red-piros), G (green-zöld), B (blue-kék) és W (white-fehér). A legegyszerűbben megfogalmazva: az ilyen termékek belsejében megtalálhatóak a piros, zöld, kék és fehér fényt előállítani képes LED chipek. Azaz, az ilyen LED lámpák bármilyen szín kikeverésére alkalmasak, és mindezek mellett keverés nélküli fehér fénnyel is tudnak világítani.

RGBW LED lámpa felépítése

Az RGB LED szalagoknál már volt róla szó, hogy RGB-ből is lehet fehér fényt keverni, azonban annak a fehér fénynek a színminősége, a színvisszaadási indexe és fényere is alatta van a kifejezetten fehér fénnyel világító LED chipek ezen paramétereinek. A gyártók felismerve ezt, az RGB chipek mellé fehér fényű LED chipeket is szereltek a lámpákba, így kompromisszummentes fehér és színes fényű világítás hozható létre.

SMD 5050 RGB LED chip makró fotó
SMD 5050 RGB LED: három LED chip egy tokozásban.

A színes fény előállításáért felelős SMD 5050 RGB LED chipet használják 99%-ban a változtatható fényű termékeken. A fenti képen látható erről a ledről egy makró fotó, melyen jól látható a három chip, melyek piros, zöld és kék színben világítanak.

Mi az RGBWW, RGBNW, RGBCW - mit jelent?

A "W" betű a fehér (white) szín rövidítése, de általában találunk még egy betűt a típusjelzésben. Ez annak köszönhető, hogy a fehér színű fényből is több színhőmérsékletű érhető el. A rövidítések RGB + WW (WarmWhite - meleg fehér), RGB + NW (NeutralWhite - természetes fehér) és RGB + CW (ColdWhite) - hideg fehér.Azaz egy RGBNW LED lámpa a színes fényen kívül természetes fehér fénnyel világít, míg egy RGBWW a színes mellett meleg fehérrel.

Az új E27-es, 6 Wattos RGBW led lámpákról

A viszonylag hosszúra nyúlt bevezető után beszéljünk röviden az új RGBW LED lámpákról. Teljesítményük 6 Watt, mellyel egy 40 Wattos hagyományos izzót tudnak kiváltani. A lámpából rendelkezésre áll az RGBWW, RGBNW és az RGBCW típus is, így a színes mellett mindhárom színhőmérsékletű fehér fény elérhető. Sajnos a fehér fény színhőmérséklete nem állítható, így vásárláskor el kell döntenünk, hogy melyik fehér színű fényre van szükségünk.

A családba tartozó mindhárom LED lámpához ajándékba jár a távirányító, a dobozba együtt vannak csomagolva, így több lámpa vásárlása esetén biztosan nem lesz probléma az elvesződött távirányítóval.

Infravörös távirányítású RGBW LED lámpa E27 foglalattal

Az infravörös távirányítónak vannak előnyei és hátrányi is. Hátrányként annyit tudunk felhozni ellene, hogy rálátás kell a vezérelt eszközre, egyébként nem működik (lásd TV távirányítók). Előnyként azonban megjelenik az a tulajdonság, hogy nem kell programozni, minden hatósugárban lévő, bekapcsolt fényforrást azonnal vezérel. Ezt egyébként ki is lehet használni: a fenti képen jól látható, hogy különböző színnel világítanak a lámpák. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy két (vagy több) körre bontjuk a színes világítást, az első kört felkapcsoljuk, beállítjuk a színét, majd a 230V-os ágat megszakítjuk (nem a távirányítóval kapcsolunk, hanem megszüntetjük az áramellátást). Ezután felkapcsolhatjuk a második kört és beállíthatjuk annak színét is. Ezek után az első kört visszakapcsolva a két külön ágon lévő lámpák különböző színnel fognak világítani. Természetesen ahogy a távirányítón megnyomunk egy gombot, ezek a beállítások "elvesződnek" - a megnyomott gomb funkciója jelenik meg az összes lámpán.

Egyébiránt a távirányító 8-12 méter hatósugarú, így valószínűleg nem lesz probléma még nagyobb helyiségekben sem a távolsággal.

Infravörös távirányító az RGBW LED lámpákhoz

A fenti képen látható a távirányító, melynek fő funkciói:

  • Felső csoport, piros gomb: kikapcsolás.
  • Felső csoport zöld gomb: bekapcsolás.
  • Felső csoport fehér gombok, nyilakkal: fényerő növelése, csökkentése.
  • Középső csoport: keverés nélküli piros fény, zöld fény, kék fény vagy fehér fény bekapcsolása.
  • Alsó csoport, színgombok: a 12 előre kevert szín bármelyikének azonnali beállítása.
  • Alsó csoport, feliratos gombok: színjáték programok bekapcsolása.

A gombok nagy része egyértelmű, a színjáték programokra pedig kár sok szót vesztegetni, hiszen a szokásos átmenetek, ugrások találhatóak meg, mint minden hasonló termék esetén.

Az új RGBW LED lámpák legnagyobb előnye azonban az alacsony ár! Most mindössze 4290 Ft (+ 51 Ft hulladékkezelési díj) ezeknek a lámpáknak az ára, ajándék távirányítóval, ami kb. fele a csoport vezérlős megoldásnak. Ha tehát nincs szükségünk több csoportban vezérelhető színes LED lámpákra, úgy ez az új RGBW LED lámpa család tökéletesen kielégíti az igényeket!

Vásárlói képek
Színváltós dekorációk előadóterembenEgyszerű fehér-króm fali lámpa bejárati ajtó melletti világításhozInox Torch ferde falilámpák távirányítós színváltós izzóvalBejárat melletti világítás ferde fali lámpákkal rgb izzókkalFoglalat átalakítóval egyégős, gyenge fényű ikea lámpából két RGB+fehér led izzós, távirányítós csillár! A távirányítóval megspóroltuk a hűtő mögé eső fali villanykapcsoló átszerelését is...Kerti gömblámpa színváltós izzóval - rózsaszín lámpaKerti gömblámpa színváltós izzóval - sárga fényKerti gömblámpa színváltós izzóval - zöld fényKerti gömblámpa színváltós izzóval - lila fényKerti gömblámpa színváltós izzóval kék fényKültéri gömb lámpa elosztóból színes izzóval20-40 cm gömb kerti lámpák konnektorból működnek

2 vélemény, értékelés

#1 - Nagy Lajos Péter
2017/07/06, 07:11
Tisztelt Anrodíszléc!

Az iránt érdeklődnék, hogy a fenti RGB LED körtéhez járó távirányítónak milyen lehet a "hatóereje"? Ugyanis egy 40"-os TV háta mögé tevezeném rakni egy kis asztali lámpába, melyet háttal a fal felé fordítanék és kétségeim vannak, hogy a távkapcsoló infra jele így elérné e a LED körtét.

A választ köszönöm!
#2 - Tályai Péter / ANRO
2017/07/06, 14:00
Kedves Nagy Lajos Péter!

Sajnos a kérdés annyira helyszín függő, hogy nem akarok határozott igen / nem választ adni rá. Azt tudom javasolni, hogy rendelje le a lámpát és ha nem megfelelő erre a felhasználási célra, akkor küldje vissza és visszafizetjük az árát.

Alternatív megoldásként létezik E27-es RGB led lámpa rádiós távirányítóval is. Ez esetben az infra rálátás miatti probléma kiküszöbölhető lenne.
LED lámpa E27 (6Watt/120°) RGBW - távirányítható
Fontos megjegyeznem, hogy ez utóbbi termék nem tartalmazza a távirányítót, így azt külön kell megvásárolni.

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
832.200+ elégedett vásárló
459.600+ raktáron lévő termék
212.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése