LCD TV ledes háttérvilágítás Tetris leddel

Utoljára frissítve: 2012 február 16, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
Sok hívást kapunk az LCD TV-k dekorvilágításával kapcsolatban, hogy milyen termékkel érdemes az új zongoralakk fekete televízió készülékek dekorációs világítását (háttérvilágítását megoldani). A cikkben ajánlott Tetris LED forgalmazását sajnos beszüntettük, de ez a termék nagyon jól helyettesíthető a LED fényszalagokkal is, amelyek szintén kis méretűek, laposak, öntapadó hátoldallal rendelkeznek.

A választ a Kanlux Tetris LED családja adja meg. A Tetris LED család 2 db 30 cm-es, 15 db ledet tartalmazó, öntapadós led szalagból, egy darab 3 db ledet tartalmazó elosztóból, valamint a 12 Voltos egyenáramú tápegységhez való csatlakozókábelből áll. A tápellátás biztosításához a gyártó ADI 65-ös tápegységet ajánl, mi is ezzel építjük össze ebben a cikkben a ledes világítást, azonban természetesen más 12 Voltos egyenáramú áramforrásról is üzemeltethető.

Tetris LED LCD TV világítás, kellékek

A Tetris ledes világításhoz építéséhez szükséges maga a Tetris LED egységcsomag, egy 12 Voltos tápegység (ADI 65), egy szerelhető dugvilla, valamint egy csavarhúzó és egy kevés szigetelőszalagra lesz szükségünk.

Tetris LED világítás kellékek

12 Voltos LED tápegység bekötése

Első lépésben a 12 Voltos tápegységet szereljük össze a dugvillával. A szerelhető dugvillát szereljük szét, majd a 12 Voltos tápegység 220 V-os vezetékeit erősítsük bele a dugvillába a leszorító csavarokkal.

12 Voltos LED tápegység bekötése

LED tápegység összekapcsolása a Tetris LED-el

Második lépésben a ledes tápegység 12 Voltos kimeneti vezetékeit kössük össze a Tetris led összekötő vezetékével. Sajnos a polaritás nincs a vezetékeken feltüntetve, ezért egy rövid próbával deríthetjük ki a vezetékek kötési sorrendjét. Ha világít - jó, ha nem világít - akkor cseréljük fel a vezetékek sorrendjét. A LED szalagoknak semmi bajuk nem lesz egy rövid próba alatt. Az elkészült csatlakozásokat kevés szigetelőszalaggal szigeteljük.

LED tápegység összekapcsolása a Tetris LED világítással

LED modul próbaüzem

Harmadik lépésben (még felragasztás előtt) próbáljuk ki mind a két led modult, valamint a 3 db ledet tartalmazó elosztó egységet is. Nem szokott probléma lenni velük, de jobb ragasztás előtt kipróbálni. Ez egyébként minden elektronikai termékre igaz: próbáljuk ki az üzletben és akkor nem lesz vele baj. Csomagküldés előtt a nem bliszterezett termékeket mi is mindig leellenőrizzük, de ezeket a műanyag csomagolásokat nem lehet szépen kibontani. Szétcincálva viszont nem küldhetjük el, így marad a puding próbája.

LED modul próbaüzem

LED világítás felszerelése az LCD TV-re

A Tetris LED modul hátoldala 3M öntapadós ragasztóval van ellátva, így a rögzítése nagyon egyszerű a TV hátoldalára. A LED szalag elrendezését több módon is meg lehet oldalni, mi TV készülék felső részére ragasztottunk egy csíkot világításnak. A Tetris led 3 ledes elosztóját középre helyeztük, majd jobbról is és balról is csatlakoztattuk hozzá a Tetris LED szalagot, az alsó részébe pedig a 12 Voltos kábelt ami a tápegységhez vezet.

LED világítás felszerelése az LCD TV-re

A Tetris led szalag a későbbiekben akár tovább is bővíthető. Egy ötlet a szereléshez: első nekifutásra ne távolítsuk el az összes védőfóliát a led modul hátoldaláról, csak hajtsuk vissza 2-3 cm-t és ragasszuk fel a TV hátoldalára. Nézzük meg a fényét és korrigáljuk ha szükésges. A megfelelő állapot elérése után az összes védőfóliát eltávolíthatjuk és véglegesen a helyére ragaszthatjuk a LED modulokat.

Tetris LED modul az LCD TV hátoldalára szerelve

Végeredmény - ledes háttérvilágítás

A felszerelt és bekapcsolt LED modulok hidegfehér fénye az nagyon dekoratív hatású, kiemeli az LCD TV készülékeket. A világítást nagyobb méretű TV készülékeknél (80 cm+) érdemes három vagy több LED modullal megoldani, ehhez külön kapható Tetris LED szalag. A LED szalagokat 3 db ledenként el lehet vágni, a vágójelek a védőfólia alatt találhatóak.

LCD TV ledes háttérvilágítás

5 vélemény, értékelés

#1 - Odri Zsolt
2009/09/08, 16:15
Nagyon tetszik az ötlet, és szívesen meg is építeném, de szeretném úgy megoldani, hogy a megvilágítás bekapcsolása a TV bekapcsolásával egyidőben történjen meg.
Ehhez a tanítható távirányítómat használnám, de az csak infrát tud. Sajnos nem találtam egyelőre olyan kapcsolható távvezérelt aljzatot ami infrás működtetésű, eseteleg van ilyen termékük ?
Vagy információ arról, hogy hol lehet ilyet beszerezni ?

Köszönettel Odri Zsolt
#2 - Tályai Gábor
2009/09/29, 08:43
Kedves Zsolt!

Elnézést a késői válaszért, de csak ma kaptuk meg a 2010-es elektronikai katalógust, amiben reméltem, hogy lesz infravörös működtetésű aljzat, de sajnos csak rádióhullámosak vannak.

Ha valakinek van ötlete, segítsen :)
#3 - Budavári László
2009/10/19, 20:30
Kedves Odri Zsolt és Tályai Gábor!

Lehet kapni olyan elosztót eredetileg számítógéphez, aminek van egy master aljzata és több kapcsolt aljzata (slave). Eredetileg arra szolgál, hogy amikor a "master" aljzatba dugott alapban standby állapotban levő számítógépet kapcsolom, akkor bekapcsolja a többi "slave" aljzatát is az elosztónak (monitor,nyomtató...stb).
Ezzel a megoldással a TV is vezérelheti a fényt, vagy bármi más eszközt. Az elosztón általában van egy potencióméter, amivel be lehet állítani (talán 10-150W-ig) hogy mekkora teljesítménynél kapcsoljon az elosztó, így gyakorlatilag bármilyen tévével működik! Így még külön kapcsolgatni sem kell!
Üdvözlettel:
Budavári László

(Az ötlet díja egy 50Ft-os vásárlási utalvány és egy Ezermester előfizetés egy évre... Vagy ez már a múlté ? :D )
(Isten ments, hogy jutalomból hírleveleket nyerjek, nem azért írtam!!)
#4 - Odri Zsolt
2009/11/03, 21:12
Kedves Budavári Gábor !

Köszönöm az ötletet, megpróbálok találni ilyesmit

Üdvözéettel Odri Zsolt
#5 - Hegedűs Tamás
2009/11/07, 18:08
Kedves Zsolt!

Az általad keresett elosztót megtalálod a következő címen többféle változatban is.
http://www.trinit.hu/products/product_1475.html

Üdvözlettel:
Hegedűs Tamás

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
767.700+ elégedett vásárló
485.300+ raktáron lévő termék
199.700+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése