Vents elszívó ventilátorok

Utoljára frissítve: 2016 február 16, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Vents elszívó ventilátorok

Elszívó ventilátor választékunk eddig nem volt kielégítőnek tekinthető, azonban most a Vents termékeivel bővítettük áruházunk kínálatát. Több mint 200 darab új ventilátor került fel, melyek között megtalálhatóak a dekorációs ventilátorok, a csendes és extra csendes elszívók, az intelligens ventilátorok és az ezekhez tartozó rácsok, gravitációs zsaluk és szerelő ajtók is! Ebben a cikkben szeretnénk összeszedni, hogy a típusok között mi a különbség, illetve mit takarnak az egyes funkciók.

Ha a külalak is számít: Design elszívó ventilátorok!

Napjaink lakberendezési kívánalmai közé tartozik, hogy a beépített eszközök, legyen itt szó akár a légtechnikai eszközökről is, ugyanúgy illeszkedjenek a megálmodott designba, mint pl. egy főzőlap, vagy egy TV. A ventilátorok ezen a téren eddig nem teljesítettek túl jól, hiszen általában egy fehér rácsozatú kör, vagy négyzet alakú kivitel között lehetett választani, ami önmagában nem csúnya, de nem is szép. A Vents szerencsére halad a korral, és igen nagy választékban kínál Dekor elszívó ventilátorokat is. Lássuk a különböző kiviteleket:

- Design elszívó Domino-1 (100 mm) időkapcsolós
- Design elszívó Domino-1
- Design elszívó LED light kék (100 mm) időkapcsolós
- Design elszívó család LED világítással
- Design elszívó Modern fekete (100 mm) időkapcsolós
- Design elszívó Modern család
- Design ventilátor alu matt XT (150 mm) időkapcsolós
- Design ventilátor X család
Dekor ventilátor arany, LDA (100 mm) alap típus
Dekor ventilátor LD család
 

Az alábbiakban egy kicsit részletesebben is bemutatjuk a különböző családokat, de a fenti képekre kattintva megtekinthetőek a családok egyes tagjai.

Domino család

A Domino család különlegessége a négy különböző színű üveg előlap, mely fehér, fekete és piros színű darabokból áll. A lapok felfogatását egy-egy darab fényes króm henger díszíti, mely a csavar fejeket takarja el.

Design elszívó ventilátor család LED világítással

Fehér előlapos elszívó ventilátorok, azonban az előlap mögül egy átlátszó plexi lóg ki kb 0,5 cm-re. Ez a plexi lap kerül megvilágításra LED diódákkal, így élvilágítást hozva létre, mely világítás kék és zöld színben érhető el. Igazán hangulatos megjelenést biztosít.

- Design elszívó ventilátorok Modern család

A Domino családhoz hasonló elszívók, azonban itt az előlap magasfényű PVC-ből készül, mely fehér és fekete színben elérhető. A négy darab fényes króm csavartakaró itt is része a csomagnak.

- Design ventilátor X család

A megjelenést eddig a sima, teljes felületű előlapok biztosították, ami az X családnál megváltozik: a nevéhez hasonlóan egy X alakú, íves takaróelem kerül a ventilátor elé, mely eltakarja a forgó részt. Fehér és matt alu színben elérhető ez a család.

- Dekor ventilátor LD család

Az LD sorozat szintén egybefüggő, sima előlappal készül, melynek oldalai enyhén ívesek. A család három különböző színben elérhetőek: fehér, arany és króm kivitelben. A króm és az arany szín esetében az előlapi dekor lemezek alumíniumból készülnek.

Ha a halk működés számít: Quiet és Silenta elszívó ventilátorok

Mindenki más-más igényeket támaszt a lakásban lévő eszközökkel szemben, hiszen nincs két egyforma felhasználói igény. Egyesek a legfontosabbnak a csendes működést tartják. Noha a design ventilátorok is igen halknak számítanak (33 dB-től indulnak, teljesítménytől függően), addig a halk elszívók kifejezetten erre a paraméterre vannak kihegyezve:

Ventilátor, Silenta-M (100 mm) alap típus
- Halk elszívó ventilátorok:
Silenta család

Ventilátor, Quiet extra halk IP45, alap típus (100 mm)
- Halk elszívó ventilátorok:
Quiet család

Lássuk a két típus jellemzőit:

- Silenta csendes elszívó család:

Megjelenését tekintve a Silenta család egy lapos kivitelű, teljes szélességében bordázott megjelenésű ventilátor, melynek működése közben 26 dB zajszint mérhető.

- Quiet csendes elszívó család:

A Quiet család hasonlít eddig a legjobban a hagyományos ventilátorokra: négyzet alakú, íves oldalfalú kivitel, belső részében kör alakú rácsozattal. Ez család még a Silentánál is csendesebb: a 100 mm-es csőátmérőhöz tartozó típus mindössze 24 dB zajjal jár működés közben.

A különbségek nem tűnnek elrettentőnek (33 dB/ 26 dB / 24 dB), mivel azonban a decibel logaritmikus viszonyszám, így a különbség a hallható zajban háromszor, tízszer akkora! A fenti értékek a legkisebb (100 mm-es csőátmérőjű) változatokhoz tartoznak.

Intelligens ventilátorok: iFan család

Lassan már hozzászokhatunk, hogy minden háztartási eszközünk intelligenssé válik (nálunk is én vagyok a leghülyébb, illetve a porszívóval osztozom, de már a mosópor is okosabb nálam). Elérte tehát a ventilátorokat is az okosítás: megjelent az iFan család, melyhez távirányító is jár!

iFan ventilátor (IP44) intelligens - rubin előlappal
- Intelligens ventilátorok: iFan család

Annak ellenére, hogy húzom egy kicsit ezeket az "intelligens" termékeket, az iFan elszívó ventilátorok igen jó kis eszközök a maguk nemében. Tulajdonképpen minden ventilátorból kapható időzíthető és páraérzékelős típus, azonban itt kapunk a termék mellé egy távirányítót is, mellyel ezek a funkciók vezérelhetőek is: a páraérzékelőre való bekapcsolás (3 fokozatban), az időzítő beállításai (3 különböző mód, több fokozattal), a sebesség beállítása (két módban, 10 fokozattal).

Szóval tulajdonképpen nem intelligens, hanem jól programozható, de ettől függetlenül tényleg jó kis termék. Külön kiemeli a ventilátorok közül az alacsony fogyasztás (már 3,6 Wattól), illetve az extra csendes működés: a legkisebb fokozatban mindössze 21 decibel a zajterhelése. Sőt: design ventilátornak is kiváló, hiszen 6 különböző előlappal kapható, állítva és fektetve is beépíthető így talán nincs is olyan környezet, ahová csak kompromisszumokkal lehetne beépíteni.

Kiegészítők elszívó ventilátorokhoz

Az elszívó ventilátorokhoz természetesen kínálunk kiegészítőket is, lehetőség szerint több színben, hogy a kültéri szellőzőelemek se lógjanak ki az épület színeiből.

Vents ellenőrző ablak, műanyag, fehér (100/100 mm)
- Ellenőrző ablakok
Vents gravitációs zsalu, barna (154/100 mm) csőcsatlakozóval
- Gravitációs zsaluk
Vents szellőzőrács, bútorrács bükk rovarhálós (100/80 mm)
- Szellőzőrácsok, bútorrácsok

- Ellenőrző ablakok

Bár az épület külső oldaláról volt az előzőekben szó, menjünk egy kicsit vissza belülre. Az ellenőrző ablakok tulajdonképpen nem szigorúan a szellőztetéshez tartoznak, hanem bármilyen szerelvényhez megfelelnek. A mai gipszkartonos fő- és válaszfalas megoldások esetében is egyre több szerelvényt, eszközt tüntetünk el a falban, azonban ezekhez hozzáférést is illik biztosítani. Ezeket a hozzáférési pontokat biztosítják ezek az ellenőrző ablakok (ajtók), melyek igen nagy méretválasztékban elérhetőek.

Az ellenőrző ajtók tökéletes hozzáférést biztosítanak és ezáltal a következő dolgok a falba építhetőek: csapokhoz (pl. fagycsap), elektromos csatlakozások (elosztók), LED világítás tápegységei és vezérlői, stb. A kereskedelmi forgalomban műanyag szerelőajtó, revíziós ajtó néven is megtalálható ez a műanyagból készült nyitható fedlap.

- Gravitációs zsaluk

Most azonban kilépünk a házból, és megnézzük, hogy hogyan néz ki a légtechnika kívülről. A gravitációs zsalu első nekifutásra egy sci-fi építőelemnek hangzik, azonban ennél jóval egyszerűbb dologról van szó. A ventilátorok egy csövön keresztül kapcsolódnak a kinti világhoz, mely végét valamilyen módon le kell zárni, hogy a kinti világ a lehető legkevesebb módon tudjon bejutni a lakásba. A kinti világot itt a hideg levegő és a különböző rendű és rangú lábas-szárnyas jószágok (jellemzően rovarok) jelentik. A gravitációs zsalu tulajdonképpen egy rácsozat, melyet működés közben a ventilátor légszállítása megemel, így biztosítja nyitását. A ventilátor leállásakor a gravitáció visszahúzza a zsalu rácsai zárt állásba, így megelőzi a kültéri hideg levegő és a rovarok bejutását a házba. Több színben kapható.

- Szellőzőrácsok, bútorrácsok

Egyes ventilátorok automata zsaluval kerültek felszerelésre, így ezekhez már nem feltétlenül szükséges kültérre is zsalut felszerelni, elég lehet egy megfelelő átmérővel rendelkező szellőzőrács. Ezek a szellőzőrácsok azonban a legkisebb mérettől eltekintve tartalmaznak egy rovarhálót, hogy a rovarok ne jussanak el a ventilátorig. A legkisebb méretű rácson azért nincs rovarháló, mert az bútorrács, azaz beltéri használatra való. Ilyen szellőzőrácsokkal lehet megoldani a gardróbok szellőzését, vagy például fürdőszobák, konyhák ajtajának az aljába szokták építeni biztosítandó a természetes lég-, és páracserét a helyiségek között. Ugyanilyen bútorrácsra lesz szükségünk, ha hővisszanyerős szellőztetőt építünk be, hiszen ezeken a rácsokon tud kiegyenlítődni az elszívó és befújó oldali levegő a helyiségek között.

Milyen ventilátort vegyek, mire jó, mit jelent?

Első nekifutásra a rengeteg típus és a különböző lehetőségek zavarba ejtőek lehetnek, így itt egy kis összefoglaló, hogy melyik funkció mit jelent:

Siklócsapágy vs. gördülőcsapágy

  • Röviden: a gördülőcsapágyas kivitel a jobb, tartósabb. A siklócsapágyas kivitel rövid, szakaszos üzemeltetésre megfelelő, a folyamatos működtetést nem bírja. A siklócsapágy működési elvéből adódóan a beépítése kötött: csak oldalfalra építhető be, döntve vagy mennyezetbe építve nagyon gyorsan elromlik. Ezzel szemben a golyóscsapágyas (gördülőcsapágyas) kivitel akár folyamatos működtetésre is alkalmas, illetve a beépítése teljesen szabad, tehát akár döntve, akár oldalfalba vagy mennyezetbe is beépíthető.

Időkapcsolós kivitelű elszívó ventilátor

  • Általában a villanykapcsolóra kötik ezt a típusú ventilátort így a villany felkapcsolásakor a ventilátor is bekapcsol, majd a villany lekapcsolása után még a beállított ideig (általában 2-30 perc között) működik. Kifejezetten ajánlott pl. WC-be, így minden használat után szellőztet.

Páraérzékelős kivitelű elszívó ventilátor

  • Jellemző felhasználási területe a fürdőszobai használat volt, ahol a zuhanyzás közben keletkezett párára bekapcsol, majd a kellő páratartalom eléréséig szellőztet. Azonban a új lakásépítések és felújítások során a túlzásba vitt szigetelés, illetve a szellőztetés csökkentése miatt keletkező párásodás és penészesedés új piacot teremtett ezeknek a ventilátoroknak. Teljesen automatikusan működik, a beállított páratartalmat meghaladva (általában 60-90%) automatikusan bekapcsol és addig működik, amíg a beállított páratartalom alá nem szellőztet.

Automata zsalus elszívó ventilátor

  • Az elszívó ventilátorok a használt levegőt egy csövön keresztül kidobják kültérre, azonban a kültéri hideg vagy meleg levegő ugyanúgy beáramolhat a lakásba, ha a ventilátor éppen nincs használatban. Az automata zsaluzat ezt a visszaáramlást szünteti meg, oly módon, hogy kikapcsolt állapotban a zsaluzat zárt állapotban van, így csak minimális levegő tud rajta áthaladni. Bekapcsolt állapotban a zsalu kinyílik, így a beépített ventilátor akadálytalanul tud szellőztetni. Az automata zsalu helyettesíthető egy visszacsapó szeleppel.

Szúnyoghálós kivitel

  • A fenti példából látható, hogy a levegő be tud jutni a légtechnikai csöveken keresztül a házba. Azonban ahol a levegő bejut, ott bejutnak a rovarok is. Ezt megakadályozandó, egyes ventilátorok rendelkeznek szúnyoghálóval. A szúnyogháló nélküli változatok esetében egy kiegészítő visszacsapó szelep szintén útját állja a rovaroknak.

A fenti termékek mindegyikét (és még ezeknél is többet) megtalálja és megrendelheti a Ventilátorok termékkategóriában! Mivel majdnem 300 különböző termékről van szó, érdemes használni a bal oldalon lévő szűrési lehetőséget, így néhány kattintással le tudjuk szűkíteni a termékkínálatot a nekünk megfelelő típusokra.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 5 év
Passzív
20 mm
25 mm
400 mm
Ablak légbeeresztő (passzív ablak szellőző) fehér
Raktáron: 29 darab
Ár: 3 250 Ft /darab
2.
TOP
Garancia: 5 év
100 mm
Elszívó -
33 dB
88 m3
Fehér
Dekor ventilátor fehér, LDTHL (100 mm) idők., páraérz., görd.cs
Raktáron: 3 darab
Ár: 19 020 Ft /darab
3.
Garancia: 5 év
Barna
100 mm
128 mm
128 mm
Szellőzőrács
Szellőzőrács, bútorrács barna rovarhálós (128/100 mm)
Raktáron: 2 darab
Ár: 710 Ft /darab
4.
Garancia: 5 év
Fehér

137 mm
137 mm
Szerelő ajtó
Szerelőajtó, műanyag, fehér (100/100 mm)
Raktáron: 6 darab
Ár: 1 310 Ft /darab
5.
Garancia: 5 év
Fehér

167 mm
167 mm
Szerelő ajtó
Szerelőajtó, műanyag, fehér (150/150 mm)
Raktáron: 15 darab
Ár: 1 430 Ft /darab
6.
Garancia: 5 év
Fehér

217 mm
167 mm
Szerelő ajtó
Szerelőajtó, műanyag, fehér (150/200 mm)
5-7 munkanapon belül
Ár: 1 550 Ft /darab
7.
Garancia: 5 év
Fehér

217 mm
217 mm
Szerelő ajtó
Szerelőajtó, műanyag, fehér (200/200 mm)
Raktáron: 5 darab
Ár: 1 670 Ft /darab
8.
Garancia: 2 év
Fehér
100 mm
148 mm
148 mm
Szellőzőrács
Ventilátor rács (ND 10Z) beépített rovarhálóval, autom. zsalu
Raktáron: 2 darab
Ár: 2 650 Ft /darab
9.
Garancia: 2 év
100 mm
Elszívó -
39 dB
100 m3
Fehér
Ventilátor, Cyklon EOL100B, alap típus
Raktáron: 2 darab
Ár: 4 920 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
100 mm
Elszívó -
39 dB
100 m3
Fehér
Ventilátor, Cyklon EOL100HT, páraérzékelős
Raktáron: 4 darab
Ár: 13 150 Ft /darab
11.
Garancia: 2 év
100 mm
Elszívó -
39 dB
100 m3
Fehér
Ventilátor, Cyklon EOL100T, időkapcsolós
Raktáron: 1 darab
Ár: 9 860 Ft /darab
12.
Garancia: 2 év
Fehér
100 mm
100 mm
100 mm
Pillangószelep
Ventillátor pillangószelep, 100 mm
Raktáron: 6 darab
Ár: 1 240 Ft /darab
Vásárlói képek
Panel wc felújítása modern dizájnnalFürdőszoba csempézett falába épített szerelőajtókFürdő, új plafonlámpaÚj plafonlámpa a fürdőben, sokkal jobb a fény!WC teljes felújítás (wc csere, szerelőajtó beépítése a vízcsaphoz, falburkolás)Ilyen volt - ilyen lett! Könnyű és gyors falburkolás a PVC falpanelekkel.Modern fürdőszoba ventilátorHangulatos fény mosdó felett, szürkésbarna falakkalBoltíves plafonú helyiség megvilágítása az oldalfalra ragasztott díszlécek és led szalag segítségévelDupla toalett LED rejtett világítássalOldalfali díszléc rejtett világításhoz két wc-vel Szagelszívó wc ventilátor Ventilátor a vécébenSzürke kőmintás PVC burkolat wécében, szerelőajtóvalCsillagos égbolt LED világításNappali gipszkartonos led világítássalElegáns álmennyezet spot, vonalfény, csillagos effekt világítássalSzervizajtó a vízvezeték szerelvényeinek gyors eléréséhez

2 vélemény, értékelés

#1 - Liszicsán Zoltán
2018/10/30, 14:12
A képen szép középbarna színben látható. Ehhez képest a valóságban inkább feketére hasonlít. Nagy csalódás. Legalább odaírnák,hogy a kép illusztráció.
#2 - Tályai Piroska / ANRO
2018/10/30, 14:41
Kedves Zoltán!

Sajnos a gravitációs zsaluk még nem lettek befotózva, így csak a gyári képekkel tudjuk bemutatni a terméket - a gyári képek illusztrációként szolgálnak, de ezek szerint nem minden esetben tükrözik a valós színt.
Elnézését kérjük, ha kellemetlenség érte emiatt! Elállási jog keretében visszaküldheti a terméket és ez esetben visszafizetjük a bontatlan termékek árát.

Köszönöm megértését!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
789.900+ elégedett vásárló
480.200+ raktáron lévő termék
205.500+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése