Fényerő és színhőmérséklet vezérelhető LED panel

Utoljára frissítve: 2021 november 16, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Dimmelhető, színhőmérséklet vezérelhető LED panelek

 

A cikkben szereplő termékek helyettesítésére a MiLight FullColor LED panelek is alkalmasak lehetnek, melyek a fehér fény színének fokozatmentes beállítására és az RGB színkeverésre is módot biztosítanak.

 

A legújabb, gipszkartonba süllyeszthető LED panelek igen érdekes tulajdonsággal rendelkeznek! Egy távirányító segítségével a csatlakoztatott fényforrások színhőmérséklete változtatható, azaz a LED panel képes meleg fehér fénnyel és hideg fehér fénnyel is világítani, illetve a két színhőmérséklet között bármilyen színhőmérséklettel, hiszen a távirányító lehetővé teszi a fokozatmentes beállítást. Mindezek mellett a beállított színhőmérséklet fényereje szabályozható, szintén fokozatmentesen ~25%-100% között!

És ha mindez még nem volna elég: a távirányító segítségével 4 külön csoportot alakíthatunk ki, minden csoport tetszőleges mennyiségű és teljesítményű lámpatestet tartalmazhat, majd ezt a négy csoportot egymástól függetlenül vezérelhetjük: ki-, és bekapcsoljuk, színhőmérsékletét és fényerejét állítsuk.

LED panelek méretei, teljesítménye, megfelelősége

A választékot jelenleg 3 db különböző méretű és teljesítményű LED panel alkotja: 8 Wattos (120 mm átmérővel), 15 Wattos (172 mm átmérővel) illetve a legnagyobb teljesítményű 22 Wattos (240 mm átmérővel). A LED panelek kompakt vagy egyenes fénycsöves lámpatestek, mélysugárzók kiváltására is alkalmasak, így a gyártó a megfelelőséget ebben a termékcsoportban úgy adta meg, hogy mekkora kompakt fénycsöves lámpatest váltható ki a különböző teljesítményű LED panelekkel. Így a 8 Wattos egy 24 Wattos fénycsöves lámpatest, a 15 Wattos LED panel egy 45 Wattos fénycsöves lámpatest, míg a 22 Wattos egy 66 Wattos fénycsöves lámpatest megvilágítási értékeit adja, azok helyett használható, egyharmad energia befektetés mellett.

Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel (8 Watt)
Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel (8 Watt)
Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel (15 Watt)
Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel (15 Watt)
Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel (22 Watt)
Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel (22 Watt)
  Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel távirányító
Dimmelhető, állítható színhőmérsékletű LED panel távirányító
 

Természetesen mint minden egyes általunk forgalmazott LED panel esetében, itt is minden doboz tartalmazza a működtetéshez szükséges tápegységet is, mely ebben az esetben speciális: dimmelhető, illetve a színhőmérséklet szabályzás miatt nem két, hanem három kimenetet tartalmaz.

LED panelek vezérlése, beállítási lehetőségek

Ezek az új, süllyeszthető lámpatestek minden földi jóval el vannak látva, funkcióit tekintve ennél többet lámpatest még nem tudott. A fényerőszabályzást talán nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen a dimmelhető fényforrások már régóta alkalmazásban állnak, és előszeretettel használjuk is őket.

A színhőmérséklet szabályzás azonban egy teljesen új dolog a világítástechnikában, jellemzően csak a LED-es lámpatestek kiváltsága. Sajnos erre még nincsenek felkészülve a szerelvénygyártók, így legjobb tudomásom szerint, még nincs a piacon olyan fali vezérlő, mely a 230 V-os termékek színhőmérsékletének szabályozására alkalmas volna. 12 és 24 Voltos LED szalagokhoz már létezik ilyen fali vezérlő, de még az sem túl régóta.

LED panelek színhőmérséklet vezérlése

A szabályzás a fentiek okán egy távirányítóval érhető el, ezzel a távirányítóval lehet beállítani a kívánt színhőmérsékletet és fényerőt. A fenti képen látható három véletlenszerűen beállított színhőmérséklet látható, de ezek a LED panelek fokozatmentesen bármilyen színhőmérsékletűre beállíthatóak. A fényerő is állítható, kb 25%-100%-os tartományban. Némi vibrálás látható a lenti videón dimmelés során, azonban ez szabad szemmel nem észlelhető, a kamera érzékenységének tudható be, a PWM technológia sajátossága, de ez minden dimmelhető termék videóján jelentkezik.

LED panel távirányító használata

Első beüzemelésnél a távirányítót és a LED paneleket össze kell hangolni. Mint már említettük, lehetőség van csoportokra bontani a világítási rendszert, összesen négy egymástól független csoport kialakítására valósítható meg.

A programozás menete:

  • Csatlakoztassuk az egy csoportban lévő lámpatesteket a 230V-os hálózatra, de feszültséget még ne biztosítsunk nekik, praktikusan érdemes ezeket a lámpatesteket is egy fali kapcsolóval ellátni, például programozás, elem lemerülés, távirányító meghibásodás vagy elvesződés esetére.
  • Kapcsoljuk fel az egy csoportban lévő lámpatesteket, majd a lámpák felvillanásának pillanatában nyomjuk meg a felprogramozni kívánt zóna bekapcsológombját kb. 3 másodpercig.
  • A lámpák három villanással jelzik, ha a programozás sikeres. Ha nem sikerül, akkor kapcsoljuk le a lámpákat, majd ismételjük meg a fenti folyamatot.
  • A következő csoport felprogramozása is hasonló módon történik: kapcsoljuk fel a következő csoport lámpáit, majd nyomjuk meg a következő zóna bekapcsológombját. Összesen négy külön zóna programozható fel a távirányító 4 gombjára, de ezek bármennyi lámpatestet tartalmazhatnak.
  • Lehetőség van a zónák leprogramozására is: kapcsoljuk fel a leprogramozni kívánt zónát, majd nyomjuk meg ötször egymás után a saját zónájához tartozó bekapcsológombot.
LED panel távirányító használata

A távirányító főkapcsolóinak használatával lehetőség nyílik az összes beállított zóna vezérlésére is: tehát egyszerre kapcsolhatjuk ki- és be az összes zónát, illetve a főkapcsoló (be) megnyomása után egyszerre vezérelhetjük a színhőmérsékletet és szabályozhatjuk az összes zóna fényerejét.

Videó a LED panelek működéséről

Az alábbi videón megtekinthető a LED panelek színhőmérséklet és fényerő szabályzása, a csoportok szerinti ki-, és bekapcsolás. A videón látható vibrálás szabad szemmel nem látható!

Pillanatnyilag kis mennyiség van raktáron ezekből a LED panelekből, de nem kell elkeseredni, mert rövid (5 napos) szállítási határidővel rendelkezésre állnak, nyugodtan rendelhetőek. Várhatóan a hónap végén már egyébként is nagyobb készlettel tudunk rendelkezésére állni kedves vásárlóinknak!

2 vélemény, értékelés

#1 - Balogh Norbert
2016/02/05, 02:15
A led panel távirányító kiváltható erre az RGB csoport távirányítóra, hogy lehessen 2 led szalag és a led panel panel között váltani vele?
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/7850


Köszönettel!
Balogh Norbert
#2 - Tályai Péter
2016/02/05, 09:53
Tisztelt Balogh Norbert!

A led panel csak a LED panel távirányítóval működtethetők, a csoport vezérlőkhöz tartozó távirányító a panelekben lévő vezérlővel nem kommunikál.

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
745.900+ elégedett vásárló
461.300+ raktáron lévő termék
195.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése