Süllyeszthető LED panel

Poliuretán gerenda lezárása, lezárás készítés

Utoljára frissítve: 2011 február 15, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
A Bovelacci poliuretán gerendákat jellemzően a mennyezetre, régi gerendázat imitálására építik be. Ekkor a gerendák a mennyezeten egymástól egyenlő távolságra helyezkednek el (ízléstől és belmérettől függően 1-2 méterre) és faltól-falig tartanak. A további díszítésükhöz a különböző fali tartókat, konzolokat ajánljuk, amelyek minden színű és méretű gerendához külön rendelhetőek.

A fenti esetben a gerenda végeinek lezárása nem érdekes, hiszen a gerendák belefutnak az oldalfalba, így a végek takarásba kerülnek. Előfordul azonban olyan helyzet, hogy a gerendák végei látszódnak - pl. ha a poliuretán gerendákból szeretnénk polcot vagy egyéb beltéri díszt készíteni. A fórumban kaptuk a kérdést, hogy meg lehet-e oldani a gerendák végeinek a lezárását, így szeretnénk ezt az egyszerű trükköt bemutatni, amivel szépen véget vethetünk gerendáinknak.

Gerenda végzáró elem - 1. lépés
A vég elkészítéséhez szükséges:
- gérvágó láda
- fűrész
- ragasztó
- poliuretán gerenda

A gerenda végének elkészítéséhez szükséges fűrész, gérvágó láda és a gerenda

Gerenda végzáró elem - 2. lépés
A poliuretán gerendát fektessük a gérvágó ládába úgy, hogy a gerenda az oldalán feküdjön.

A poliuretán gerendát fektessük a gérvágó ládába úgy, hogy a gerenda az oldalán feküdjön.

Gerenda végzáró elem - 3. lépés
A gérvágó ládában a gerendába vágjunk egy "V" betűt, vagyis egy külső és egy belső sarkot is.

A gérvágó ládában a gerendába vágjunk egy V betűt, vagyis el külső és egy belső sarkot is.

Gerenda végzáró elem - 4. lépés
A gerenda vágás után.

A gerenda vágás után.

Gerenda végzáró elem - 5. lépés
A középső részre nem lesz szükségünk. A harmadik kis derékszögő gerenda-darabot a hosszú gerenda végére fordítva meg is kapjuk a véglezárást.

A harmadik kis derékszögő gerenda-darabot a hosszú gerenda végére fordítva meg is kapjuk a véglezárást.

Gerenda végzáró elem - 5. lépés
A véget rögzítsük azzal a ragasztóval, amivel a gerendát is felragasztottuk. A gerendák vágott felülete a rusztikusság miatt néhány helyen kilátszódhat, ezt bármilyen színazonos festékkel javíthatjuk.

A gerendák vágott felülete a rusztikusság miatt néhány helyen kilátszódhat, ezt bármilyen színazonos festékkel javíthatjuk


Természetesen nem csak a rusztikus poliuretán gerendákhoz, hanem a sima felületű dió, mahagóni és tölgy színű gerendákhoz is el lehet készíteni a véglezárást ugyanezzel a módszerrel.

Kapcsolódó anyagok:
Vásárlói képek
Sínre szerelt LED világítás cipőbolt megvilágításáhozSínlámpa és gerenda cipőboltban Cipőbolt fa gerenda dekorációvalCipőüzlet természetes hatást idéző gerenda dekorációvalHa nincs mód a valódi fa gerendák felhelyezésére, a könnyebb súlyú PU gerendák is jók! Sínrendszeres LED világításBelső tér díszítése fa gerendákkal, mellette sínrendszeres LED világításMennyezeti dekoráció fa gerendákkal, és kiemelő világítás sínes lámpákkal Bevásárlóközpont belső világítás Cipőüzlet berendezése rusztikus-loft stílusbanRusztikus-loft stílusú üzlet sínes lámpákkal, tégla mintás burkolattal, fém díszekkel

5 vélemény, értékelés

#1 - Srami
2009/03/23, 14:08
Fagerendát szeretnénk rendelni, de polcként szeretnénk használni. A metszetekből látható, hogy a profil "üreges" ("U" alak).
Mit tanácsolnak, hogyan lehet esztétikusan lezárni és festeni a levágott darabokat, ha azok egyértelműen láthatóak lesznek?
Köszönettel, Srami
#2 - Tályai Gábor
2009/03/23, 14:09
Kedves Srami és akik a fa gerendákról érdeklődtek telefonon és emailben:
A képeken látható a gérvágás menete, így kell véglezáró elemeket készíteni a gerendához (és minden más U alakú polisztirol vagy poliuretán díszítőelemhez)
#3 - Tóth Balázs
2009/05/02, 15:13
A gerenda kültérben, ahol víz nem éri (erkély alsó síkja) használható lehet?
#4 - Tályai Gábor
2009/05/04, 08:57
Kedves Balázs!

Igen, magát a poliuretánt nálunk gazdagabb országokban kültérre is előszeretettel használják, ha éri víz akkor külön felületkezeléssel, impregnálással, ha nem éri víz akkor akár az eredeti felülettel is.

A poliuretán homlokzati díszítőelemek hamarosan további ütésálló díszekkel bővülnek, ugyanis sok kérés érkezik az ajtók boltívek alsó fizikai sérülésektől mentes dekorálására, amire a kemény poliuretán a legjobb választás akár kültérre, akár beltérben.
#5 - dekorfategla
2010/03/21, 17:21
érdekel a dolog ugyanis rengeteg ilyen rusztikus tölgy gerenda van a birtokomba és szeretném használni valami érdemesebb dologra..

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése