SMD LED reflektorok - a legkisebb 20 Wattos!

Utoljára frissítve: 2023 május 04, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
SMD LED reflektorok

A LED reflektor nagy fényereje és energiatakarékos volta miatt egyre gyakoribb eszköze a kültéri világításoknak. Garázsok, garázsbejáratok, kocsibehajtók, járdák, sétáló útvonalak, lépcsők, teraszok, kerti építmények, melléképületek, pincék, műhelyek általános megvilágítását is elláthatják a különböző fényvetők. A hasonló műszaki tartalom ellenére a LED fényvetők különféle házban, színben jelennek - teszi ezt a gyártó abból a célból, hogy mindenki megtalálhassa az épületéhez, ingatlanjához, homlokzatához legjobban illeszkedő verziót.

A legkisebb méretű 20 Wattos LED reflektor

Amióta megjelentek a kedvező árú LED reflektorok, fényvetők, azóta a kültéri homlokzatok világítását előszeretettel oldják meg ezekkel az energiatakarékos fényforrásokkal. Jellemzően a több, kisebb teljesítményű fényforrás mindig jobb megvilágítási eredményt ad, mint egy nagy, hiszen a több szögből történő világítás kevesebb árnyékot eredményez.

Teljesítményt tekintve a fentiek miatt a legkeresettebb modellek a 10 és 20 Wattos LED reflektorok, azonban a 20 Wattos típusok mérete sok vásárlónak már túl nagy, nem feltétlenül szeretné a homlokzatot egy viszonylag nagy méretű lámpával elcsúfítani. A Design SMD LED fényvetők (Tini család) megjelenésekor kicsit javult a helyzet, ugyanis legalább vékonyak, illetve fehér színükkel jobban beleolvadnak a homlokzatokba.

Az igazi áttörést azonban most sikerült elérni: megjelentek az SMD 5630-as Chip On Board ledekkel szerelt 20 Wattos SMD LED reflektorok, melyek mérete megegyezik a 10 Wattos COB ledes típuséval, azaz nagy fényerőt tudunk kínálni a lehető legkisebb helyen!

Az alábbi képen megtekinthetőek a különböző kivitelű 20 Wattos LED reflektorok méretei, illetve ha már tesztelünk, akkor az új 100 Wattos SMD ledes típust is betettük az összehasonlítás közé.

LED reflektorok méreteinek összehasonlítása

Az új 20 Wattos SMD LED reflektorok jól láthatóan sokkal kisebbek, majdnem negyed akkorák mint régebbi típusú társai. A mérettel tehát nincs baj, a kérdés most már csak az, hogy mekkora fényerővel rendelkeznek ezek az újdonságok. A mérést a szokásos mérőpadon végeztük, a megvilágított felülettől a reflektorok ~150 cm távolságban voltak. Néhány centiméter eltérés lehet a különböző reflektorok hosszabb rövidebb felfogató karja miatt, de ez lényegében nem befolyásolja az eredményt.

SMD LED reflektor 20 Watt - hideg fehér - mért megvilágítás (fényerő)

Az első mért típus a 20 Wattos SMD LED reflektor hideg fehér fényű változata. Szerencsére már jócskán magunk mögött hagytuk a 2010-es éveket, amikor a hideg fehér fény jóformán még kéket jelentett. A terméken 6000 Kelvin a feltüntetett színhőmérsékleti érték, így ránézésre valószínűbb, hogy inkább olyan 5500 Kelvin körül alakul a fénye. Egy pici kékes árnyalata sincs, majdnem hófehér a kisugárzott fény.

Mért megvilágítás 1.5 méterről: 702 lux

SMD LED reflektor 20 Watt - természetes fehér - mért megvilágítás (fényerő)

A második lámpa a mérőpadon a 20 Wattos SMD LED reflektor természetes fehér fényű változata. Ha már előbb említettük a hideg fehér színhőmérsékletet, akkor itt is ejtsünk róla néhány szót. Személy szerint nem tudom a természetes fehér fényt hová tenni. Már az elnevezések is keverednek: tiszta fehér, semleges fehér, természetes fehér, napfény fehér. Ez mind ugyanaz a szín lenne, egy kicsit se ilyen-se olyan, de kétségkívül nagyon sok vásárló keresi, igényli ezt a ~4000-4500 Kelvin színhőmérsékletű fényt. Szerencsére nem vagyunk egyformák, de a napfény fehéret nehezen lehet megmagyarázni lévén néhány űrhajóson kívül még senki sem látott tiszta napfény fehéret, hiszen a légkör illetve a felhőzet színezi a fénysugarakat, olykor kékre, olykor vörösre. Mindenesetre ennek a reflektor fényének olyan a színe, mint a többi 4500 Kelvines természetes fehér terméknek, azaz e tekintetben tökéletes.

Mért megvilágítás 1.5 méterről: 703 lux

SMD LED reflektor 20 Watt - meleg fehér - mért megvilágítás (fényerő)

A harmadik mérést a 20 Wattos SMD LED reflektor meleg fehér változatán ejtettük meg. Szép sárga fénye van, olyan mint, amit egy jó meleg fehér fényű lámpatestnek adnia kell. A mért fényerő itt valamivel alacsonyabb mint fenti két társának, de az eltérés ~2% körüli, amit tekinthetünk mérési hibahatárnak is, lényegében mindhárom SMD LED reflektor ugyanazt a ~700 lux megvilágítást biztosítja 150 cm-ről.

Mért megvilágítás 1.5 méterről: 687 lux

Design SMD LED reflektor 20 Watt - meleg fehér - mért megvilágítás (fényerő)

A Tini Design LED fényvetőt magasabb ára ellenére is ünnepeltük, hiszen végre a külalakra is odafigyelt a gyártó nem csak a műszaki paraméterekre, így változatosságot hozott a klasszikus forma mellé. Fényes fehér felületét már megénekeltük a 11 Wattos típus megjelenésekor, a most vizsgált 20 Wattos változat szinte semmiben nem tér el tőle. Itt is SMD LED teljesít szolgálatot, mely elé a vakítás csökkentése és a megjelenés minőségének növelése érdekében egy opál burát helyeztek. Nyilván a design oltárán áldozni kell, itt fényerőt áldoztunk, ez lett a legkisebb mért fényerejű típus.

Mért megvilágítás 1.5 méterről: 488 lux

Hagyományos COB LED reflektor 20 Watt - természetes fehér - mért megvilágítás (fényerő)

A következő versenyző a már lassan fél évtizedes 20 Wattos Chip On Board LED reflektor. Na nem ez a példány, mert ez új, hanem a technológia, hiszen kb. 4-5 éve jelentek meg a COB technológiára épülő LED fényvetők, eleinte borzalmas áron. Mára a legolcsóbb alternatívákká küzdötték fel (vagy le) magukat, hiszen számtalan gyártó, hihetetlenül különböző minőségben ontja a piacra ezeket a termékeket. Az általunk forgalmazott típus a jobbak közül való, hiszen forgalmunk ~80%-a az interneten keletkezik, és meghibásodás esetén a visszaszállítás díja cégünket terheli, így nagyon nem éri meg gyenge minőségű típust forgalmaznunk. Fényerejétől nem estünk hasra, valamivel erősebb mint a design reflektorok, de sehol sincs az SMD LED reflektorok 700 luxos megvilágítási értékeihez képest.

Mért megvilágítás 1.5 méterről: 512 lux

SMD LED reflektor 100 Watt - hideg fehér - mért megvilágítás (fényerő)

Bár nem egy súlycsoportban versenyez, a 100 Wattos SMD LED reflektort is megmértük, ha már úgyis mértünk, illetve ez is új termék, a 20 Wattos típusokkal egyszerre érkezett. Nyilván nem érdemes a megvilágítási értékeket sem összehasonlítani, mindenesetre sokan kíváncsiak a fényerőre, így legalább már lesz egy viszonyítási alapunk arról, hogy mit tudnak ezek a nagy teljesítményű LED lámpák.

Mért megvilágítás 1.5 méterről: 3998 lux

Értékelés

Nem is tudok igazán mit írni, hiszen a három új típus megdöbbentő, 35%-os fölénnyel nyert. Ez egyáltalán nem várt eredmény, a technikai adatok alapján szinte minden reflektornak 5-10%-on belül kellett volna teljesítenie, a mérési hibahatárt és a különböző színhőmérsékleteket is beleszámítva.

Az egyetlen lehetséges magyarázat abban rejlik, hogy az SMD ledes reflektoron, bár fizikailag kisebbek, maguk a led chipek nagyobb felületen vannak elosztva. Ez a hűtést tekintve kiváló dolog, hisz míg a 20 Wattos COB LED kb. 2,5 cm2-es felületű, addig itt a ledek kb 15 cm2-en helyezkednek el. Azaz hatszor nagyobb helyen, ami valószínűleg lehetővé teszi, hogy magasabb áramerősségű meghajtást kapjanak, így jobban világítsanak.

A teszt tehát a következő eredményeket hozta:

  • Ha a kis méret és a fényerő a fontos, akkor a 20 Wattos SMD LED reflektorokat tudjuk ajánlani: közepes ár - kiváló fényerő.
  • Ha az ár számít, akkor abban a 20 Wattos COB LED reflektorok verhetetlenek.
  • Ha csak a design számít, akkor pedig a Tini LED reflektot családdal érdemes összebarátkozni.
  • Illetve versenyen kívül: ha csak a fényerő számít, akkor a 100 Wattos SMD LED reflektor a nyerő.

Minden fenti termék raktárról megrendelhető áruházunkban, akár házhozszállítással is: LED fényvetők.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
1600 lumen
80 lumen/Watt
Fekete
F energiaosztály
FloodLight LED reflektor (20W/120°) fekete - hideg fehér
20 Watt Hideg fehér
Raktáron: 3 darab
Ár: 4 026 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
1800 lumen
90 lumen/Watt
Fekete
F energiaosztály
FloodLight LED reflektor (20W/120°) fekete - természetes fehér
20 Watt Természetes
3 munkanapon belül
Ár: 4 026 Ft /darab
3.
Garancia: 5 év
1600 lumen
80 lumen/Watt
Fehér
F energiaosztály
PRO LED reflektor fehér (20W/100°) Hideg fehér
20 Watt Hideg fehér
Raktáron: 1 darab
Ár: 4 390 Ft /darab
4.
Garancia: 5 év
1510 lumen
75 lumen/Watt
Fehér
F energiaosztály
PRO LED reflektor fehér (20W/100°) Meleg fehér
20 Watt Meleg fehér
5-7 munkanapon belül
Ár: 4 990 Ft /darab
5.
Garancia: 3 év
1600 lumen
80 lumen/Watt
Fekete
F energiaosztály
Slim LED reflektor (20W/110°) hideg fehér
20 Watt Hideg fehér
3 munkanapon belül
Ár: 2 270 Ft /darab
6.
Garancia: 3 év
1600 lumen
80 lumen/Watt
Fekete
F energiaosztály
Slim LED reflektor (20W/110°) természetes fehér
20 Watt Természetes
3 munkanapon belül
Ár: 2 270 Ft /darab
7.
Kifutó!
Garancia: 2 év
1700 lumen
85 lumen/Watt
Fehér
F energiaosztály
SMD2 LED reflektor fehér (20W/100°) - Meleg fehér
20 Watt Meleg fehér
Raktáron: 2 darab
Ár: 2 050 Ft /darab
8.
Kifutó!
Garancia: 2 év
1600 lumen
80 lumen/Watt
Fehér
F energiaosztály
SMD2 LED reflektor fehér (20W/120°) - Hideg fehér
20 Watt Hideg fehér
Raktáron: 51 darab
Akciós ár: 1 990 Ft /darab
-17%
9.
Kifutó!
Garancia: 2 év
1600 lumen
80 lumen/Watt
Fekete
F energiaosztály
SMD2 LED reflektor fekete (20W/120°) - Természetes fehér
20 Watt Természetes
Raktáron: 41 darab
Akciós ár: 1 990 Ft /darab
-17%
Vásárlói képek
Optonica SMD2 LED reflektor fekete (20W/100°) - Természetes fehérGarázskapu felé szerelt reflektor, külön mozgásérzékelővel. Nincs leírásLedreflektorok hátsó kert világításhozNagy hátsó kert világítása 2 db 20W led fényvetővel20W ledreflektorok hátsó kert világításhozReflektor felszerelés gyorscsatlakozóvalKerítésre szerelt ledreflektorKültéri reflektor fa kerítésre szerelve20W slim ledreflektor használatba véveMediterrán kert éjszaka led fénybenMediterrán kert világítása led reflektorral

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
823.900+ elégedett vásárló
460.600+ raktáron lévő termék
210.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése