Rigips hézagoló anyagok - Glettelés II.

Utoljára frissítve: 2016 augusztus 30, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Rigips hézagoló anyagok és hézagolás
A hézagolás a gipszkarton szerelés utolsó lépése, mely jelentősen meghatározhatja munkánk minőségét. A hézagolás során valamely, a Rigips által gyártott hézagoló anyagot használjunk. A hézagolást lehetőség szerint a nedves folyamatok (például lezajlott aljzatbeton készítés) befejezése és kiszáradása után javasolt elkezdeni, ha a gipszkarton felület és a helyiség levegőjének hőmérséklete is +5C fok feletti hőmérsékletű. A hézagolás előtt a gipszkarton fal mindkét oldalát készre kell szerelni.

Az egyes lapokat tökéletesen illeszkedve szereljük a tartószerkezetekre, amennyiben ennek ellenére hézagok vannak a lemezek között, azokat először hézagoló anyaggal teljes egészében ki kell tölteni, és csak ezt követően lehet megkezdeni a hézagolást.


Rigips hézagolók és glett
- Standard: a gipszkarton felületek hézagkitöltésére alkalmas.

- Super: a teljes hézagolásra alkalmas. A Super hézagoló anyag rendkívül gazdaságosan alkalmazható.

- Vario: a legszilárdabb hézagoló anyag, mely a teljes hézagolásra alkalmas. Tűzgátló gipszkartonnal épített szerkezetek esetén alkalmazása előírt.

- Rimano Plus glett: univerzális felületkiegyenlítő anyag. A gipszkarton lapok hézagolásainak 3. rétegeként illetve a gipszkarton lapok felületének átsimítására alkalmas. Extra fehér színe gazdaságos festékhasználatot tesz lehetővé szobafestés, lakásfelújítás esetén.
Rigips hézagoló anyagok

A por alakú, gipsz tartalmú hézagoló anyagok keverése
 • 1. Hideg, tiszta vízzel töltött tiszta edénybe folyamatosan (lassan adagolva) beleszórjuk a port addig, hogy az megközelítse a víz felszínét, de ne érje el.

 • 2. Miután beleszórtuk a hézagoló anyagot, 2-3 percig állni hagyjuk, majd elkeverjük. Szükség esetén pótlólagos por hozzáadásával érhetjük el a megfelelő sűrűséget. A túlságosan sűrűre kevert anyagot sajnos vízzel már nem hígíthatjuk!

 • A pontos víz és hézagoló anyag arány mindegyik termék csomagolására pontosan rá van írva!

 • Tipp! Nagyobb mennyiségű hézagoló anyag bekeverése esetén keverőszárral gyorsabb a munka!

Rigips glett állaga


A hézagolás menete - első lépés
 • 1. Az öntapadó hézagerősítő szalagot felragasztjuk a száraz lemezre
 • 2. A hézagerősítő szalagon keresztül házagoló anyaggal teljesen kitöltjük a hézagot.
 • 3. Az üvegfátyol vagy papír hézagerősítő szalagot acélspatulával a frissen felhordott hézagoló anyagba simítjuk, és áthúzzuk glettvassal.

A hézagolás menete - második lépés
 • A felületen maradt felesleges anyagot glettvassal lehúzzuk, hogy minél kevesebbet kelljen majd csiszolnunk.

A hézagolás menete - harmadik lépés
 • 4. A hézagoló anyag első rétegének száradását követően a hézagokba ismét hézagoló anyagot teszünk, a simító élével széthúzzuk, majd a simítóval teljesen elsimítjuk.

Az öntapadó hézagerősítő szalagot felragasztjuk a száraz lemezre A hézagerősítő szalagon keresztül házagoló anyaggal teljesen kitöltjük a hézagot.
Az üvegfátyol vagy papír hézagerősítő szalagot acélspatulával a frissen felhordott hézagoló anyagba simítjuk, és áthúzzuk glettvassal. A hézagoló anyag első rétegének száradását követően a hézagokba ismét hézagoló anyagot teszünk, a simító élével széthúzzuk, majd a simítóval teljesen elsimítjuk.

Befejező felület kialakítása
 • 5. A végső felület simításakor a Super vagy Vario hézagoló anyaggal, vagy a befejezéshez különösen alkalmas Rimano Plus glettel végezhetjük el.

Csiszolás
 • 6. A glett megszáradását követően a glettelt felületet csiszolópapír, csiszolórács, vagy csiszolóblokk segítségével átcsiszoljuk. A csiszolás során figyeljünk arra, hogy se a hézagerősítő szalagot, se a gipszkarton lapok karton felületét ne sértsük meg!
A végső felület simításakor a Super vagy Vario hézagoló anyaggal, vagy a befejezéshez különösen alkalmas Rimano Plus glettel végezhetjük el. A glett megszáradását követően a glettelt felületet csiszolópapír, csiszolórács, vagy csiszolóblokk segítségével átcsiszoljuk.


A Rigips termékeket gyártja és forgalmazza:

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.


A Rigips termékekkel kapcsolatos információért
hívja a Rigips műszaki vonalát: 06-1/296-0534.
Internet: www.rigips.hu
Rigips Hungária


Ilyen és ehhez hasonló tippeket, beépítési útmutatókat találhat a
Rigips: Lakásfelújítás, belsőépítészet Csináld magad! kézikönyvben.

8 vélemény, értékelés

#1 - Kormi
2009/03/23, 14:00
Sziasztok!
Érdeklődnék,hogy gipszkartont kell-e glettelne? Ajánlották,hogy a glettbe tegyek diszperzitet,amit a falra kenek. Jó az és mire?
#2 - ANRO 3000 Kft
2009/03/23, 14:00
A sima felületet nem kell glettelni, csak a toldásokat, hézagokat.
A glettbe diszperzit szerintem régebben volt érdekes, hogy a glett ne legyen olyan szürke. Ma már a glettelőanyagok nagy része fehér, sőt azt hiszem van extra fehér is. (Gondolom marketing...)
#3 - Klári
2009/03/23, 14:00
Én a telibe glettelést ajánlom, és ráadásul két rétegben. ugyanis nálunk egy rétegben gletteltek és sajna meglátszik szinte mindenhol bizonyos fénynél ahogy a gipszkarton lapok össze vannak engedve.
#4 - Berecz Lajos
2009/03/23, 14:01
Én most gletteltem először, két rétegbe, telibe, és egész jó lett. Kicsit lassabb, mintha mester csinálta volna, de határozottan olcsóbb. Nekem a színes festék alá ajánlottak 1 réteg fehér diszperzitet alapozó helyett. Nekem bevált.
#5 - Nádasdi Zsolt
2009/04/21, 23:29
Kedves fórum,Szakemberek!
Glettelésben szeretnék tanácsot kérni.Rimanó Rigips 0-10mm anyaggal dolgozom.A durva nagyobb hézegokkal kész vagyok,most a finomítás lenne,de ahogy felhordom a keveréket simítóvassal a falfelületre,rögtön kis kiálló szálak revék,szemcsék keletkeznek a falfelületen,és hiába csinálom viszonylag "hígra" a gipszet,rögtön vizes ecsettel simítanom kell ezeket a hamar megszáradó kis szálakat,így a viszonylag sima glettelt felület roszabb lesz,hiába akarom még simábbra glettelni.
Mit szúrok el?? Vizezzem be a gletelendő falfelületet??
#6 - Suta Csaba
2009/12/04, 09:09
Kedves Zsolt! Valamit nem csinálsz jól ugyanis szálak nem keletkezhetnek. Hagyd a Rigips 0-3 -at, inkább glettelj hófehér "Széria" glettel. Festékboltban megkapod. Keverd tejfölszerű péppé és ezt kend szét. Ecsetet felejtsd el azt csak festésnél használd. Ha jól húzod le talán még csiszolni is alig kell. Ja és utána használj mélyalapozót, hidd el megéri.
#7 - Suta Csaba
2009/12/04, 09:09
Hehe, most látom, hogy áprilisi a hozzászólás. Na mindegy más tanulhat belőle.
#8 - sági csaba
2010/06/02, 22:16
Azt szeretném megkérdezni,hogy akkor mi a teendő amikor gipszkarton válaszfal téglafalba csatlakozik be.A találkozási pont réseit is úgy glettelem ahogy a fentiekben le van írva?Oda is öntapadós szalagot használjak?

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
819.200+ elégedett vásárló
440.600+ raktáron lévő termék
209.700+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése