LED panelek - homogén mennyezeti világítás

Utoljára frissítve: 2014 szeptember 22, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
LED panelek - homogén mennyezeti világítás

A LED fényforrások növekvő népszerűsége újabb és újabb gyártók és beszállítók megjelenését vonja maga után. Ennek a folyamatnak leginkább vásárlóink a nyertesei, hiszen szinte hétről hétre komoly árcsökkenést jelenthetünk be. Ezen a héten egyes süllyeszthető LED panelek ára csökkent komolyabb mértékben: a 6 Wattos teljesítményű 2.500 Ft alatti, a 18 Wattos 5.500 Ft alatti árszintre. A 12 Wattos négyzet alakú típus már néhány hete 4.000 Ft alatt kapható, azonban megjelent ugyanezen teljesítményű lámpa kör alakú kivitele is.

A LED panelek viszonylag egyszerű szerkezetek, ahogyan azt az előző cikkünkben bővebben be is mutattuk. Lényegében egy alumínium ötvözetű ház oldalaira felragasztott LED szalag, egy opál előlappal. A lámpatesteken felhasznált LED itt is 2835-ös Chip On Board LED, mely jó ár-érték aránya miatt lassan kezdi kiszorítani minden területen a többi LED chip típust. A csomag része még egy fix áramerősségű (pl. 6 Wattos típus esetén 300mA-s) tápegység, mely a vibrálás mentes működést hivatott biztosítani.

Formavilágukat tekintve kör és négyzet alakban állnak rendelkezésre ezek a modern fényforrások, hideg és meleg fehér színhőmérséklettel. Szerelésüket tekintve szinte mindenben megegyeznek egy hagyományos beépíthető szpot lámpatest beszerelésével: a megadott kivágási méretet ki kell alakítani a gipszkartonban, majd a szokásos módon a rugós fülekkel rögzíteni a LED panelt.

De lássuk csak, hol is találkozhatunk a LED panelekkel? A LED panel lámpatestek a régi fénycsöves armatúrák kiváltására hivatottak, így irodákban, tárgyalókban, előterekben, munkahelyeken, folyosókon kezdték pályafutásukat. A különböző méretű és teljesítményű LED panelek használata azonban egyre inkább otthonokban is terjednek, miután néhány lámpatest beépítésével modern módon alakíthatjuk ki a helyiség világítását! Éttermekben, szórakozóhelyeken, hotelekben is egyre inkább az energiatakarékosság irányába fordulnak, így a LED panelek és a LED világítások a vendéglátóiparban is szerephez jutnak.

A fénycsöves világításokkal szemben a LED panelek nem villognak, azonnal teljes fényerőn üzemelnek, kis méretűek és laposak, így könnyen elrejthetőek az álmennyezetben. A fehér keret és az opál előlap lekapcsolt állapotban is esztétikussá teszi a panelt, amely egy fehér plafon esetén szinte alig észrevehető. A kör és négyzet alakú keret közül mindenki kiválaszthatja a magának tetszőt, vagy engedhet a lakberendező/belsőépítész igényeinek. A fenti panelek kizárólag IP20 körülmények között, belső térben üzemeltethetőek.

Vásárlói képek
Hidegfehér led panelek 18W kisebb és 36W nagyobb méretben Konyhai lámpa - LED panel fővilágításhozA fényes konyhabútoron élesen visszatükröződnek a világító led panelekSzögletes LED panelek gipszkartonba építveKonyhavilágítás 12 wattos LED panelekkelEnergiatakarékos konyhai világítás mennyezetbe süllyesztett LED panelekkelFürdőszoba világítás LED panel segítségével: 12 Wattos, négyzet alakú, meleg fehér fényűAz előszoba világítása 2 db 18 Wattos, kör alakú LED panel és a gipszkarton álmennyezetbe helyezett LED szalag.Fürdőszoba világítás LED panel és LED lámpa segítségével: 12 Wattos, négyzet alakú panel és GU10 7 Wattos LED lámpa, meleg fehér fényűFürdőszobai LED paneles világítás - 12 Watt, négyzet alakú, meleg fényű12 wattos süllyesztett LED panel lambériába építvePadlásszoba - LED panel 4X12WA konyhai hangulatot jól meghatározza a szekrényhez tartozó lábazati és pult megvilágításHomogén pultvilágítást alakíthatunk ki a LED csíkok segítségévelKonyha világítása LED panel lámpatesttel és LED szalagokkalModern és energiatakarékos konyha egyedi bútorokkal

4 vélemény, értékelés

#1 - Magyari Ágnes
2015/01/05, 16:29
Kedves Tályai Gábor!

Párhuzamosan kötnék be 6-8 LED panelt, a külön, panelenként található tápegységeket lecserélhetem egy ipari tápegységre (vagy többre, ami fedezi a megfelelő teljesítmény leadást, ugyanúgy számolva, ahogy a LED szalagoknál)?
Dimmelhetőek a panelek?

Köszönettel:
Magyari Ágnes
#2 - Tályai Péter
2015/01/07, 09:05
Tisztelt Magyari Ágnes!

A led paneleket meghajtó tápegységek fix áramerősséget adnak le. Ez típusonként eltérő, pl. a 6 Wattos panel esetén 300 mA-s. Ezeknek a meghajtó egységeknek a sajátossága, hogy a fix áramerősséghez változó kimeneti feszültség tartozik.

A led szalaghoz ajánlott ipari tápegységek esetében fordított a helyzet. Ott a kimeneti feszültség fix (12 V), és a rákötött terheléstől függően változik az áramerősség. Emiatt azt tudom mondani, hogy ezek a tápegységek nem felelnek meg a fenti led panelek üzemeltetéséhez. Ajánlott a panelhez adott egységeket használni.

A led panelek nem dimmelhetők.

Remélem tudtam segíteni!
#3 - Hámos Gergely
2015/08/27, 13:43
Kedves Anro shop!

A lakásom felújítása során a fürdő/wc/előszoba részre mindenképpen kerül egy nagyon sekény (2-5 cm-es) álplafon az egyéb gépészet elrejtése miatt.
Itt szeretném a világítást beépített led lámpákkal megoldani. Első körben néhány kisebb teljesítményú (3-6 w-os) beépíthető led-panelre gondoltam. A kérdésem ezzel kapcsolatban annyi, hogy egy csupán pár centis álplafon elegendő-e a fent említett lámpák számára hűtés szempontjából. (Beférni beférnek, a kérdés, hogy sem a tápegység sem pedig maga a lámpa nem fog-e túlmelegedni az elegendő szellőzés hiánya miatt)?

Válaszukat előre is köszönöm!
Hámos Gergely
#4 - Tályai Péter
2015/08/27, 16:44
Tisztelt Hámos Gergely!

Úgy gondolom, hogy ha van egy minimális rés a plafon és a tápegység között, akkor nem lesz gond a melegedéssel. Viszonylag kis teljesítményről beszélünk, tehát nem okoz gondot a szellőzés hiánya. A led panelek melegedésével pedig azért nem szokott gond lenni, mert például egy GU10-es szpot lámpához képest lényegesen nagyobb felületen adják le ugyanazt a teljesítményt.

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
744.100+ elégedett vásárló
455.800+ raktáron lévő termék
195.300+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése