G4-es COB LED lámpák szilikon bevonattal

Utoljára frissítve: 2014 augusztus 19, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
G4-es COB LED lámpák szilikon bevonattal - 3 Wattos

A Chip On Board ledek megérkeztek a kisfeszültségű, G4-es LED lámpákhoz is! Mindjárt két új típust mutathatunk be ezekből az apró, tűlábú fényforrásokból:

  • Az 1.5 Wattos 3014-es COB leddel szerelt, és a
  • 3 Wattos 2835-ös COB leddel szerelt típust.

A két lámpa közös jellemzője, hogy mindkettő 24 db LED beépítésével készül, mely ledek egy csillag alakú nyák két oldalára vannak felforrasztva. Ez az elrendezés, illetve a lámpát teljesen körülölelő szilikon bevonat biztosítja a teljes, azaz 360°-os sugárzási szöget!

A szilikon bevonat további előnyei: védi az elektronikát és a félvezetőket a mechanikai behatásoktól, valamint teljesen érzéketlenné teszi a fényforrást a nedvesség, pára okozta meghibásodások ellen.

A lámpák igen kis méretűek (35x9 mm illetve 36x11 mm), így a lámpatestek 99%-ba gond nélkül beépíthetőek. Esetlegesen a fényforrás lábaiból szokás szerint vissza lehet vágni néhány millimétert, amennyiben azt a lámpatest igényli.

Az új fényforrások 12 Volt DC feszültségről, azaz egyenirányított, stabilizált feszültségről működnek megfelelően. Amennyiben váltóáramú (12V AC) "halogén" transzformátorról üzemeltetik a fényforrást, úgy ideig-óráig az működhet, azonban ezeknél a transzformátoroknál a kimeneti feszültség nem stabilizált. Ez azt jelenti, hogy a kimeneten akár 12V-nál nagyobb feszültség is minden további nélkül megjelenhet, ami károsíthatja a ledeket. Vásárlás előtt minden esetben győződjön meg a meglévő transzformátor típusáról és ha szükséges, válasszon egy kifejezetten LED lámpákhoz készült 12V DC tápegységet!

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
100 lumen
66 lumen/Watt
300°
10 mm
35 mm
LED lámpa G4 (1.5W/300°) meleg fehér
1.5 Watt Meleg fehér
Raktáron: 47 darab
Ár: 945 Ft /darab
Vásárlói képek
Kristály spotlámpákKristály spotlámpákNappali álmennyezet kristályos lámpákkalKristály spotlámpák LED világítássalPult dekorfény a konyhában - világítás háromszöglámpákkalLED lámpa G4 (COB3014x24/2Watt/360°) meleg fehér szilik. kristályüveg lámpákbanLED lámpa G4 2 watt meleg fehér szépséges csillárokba szerelveLED világítás tapétához

9 vélemény, értékelés

#1 - SZöllősi László
2014/10/12, 06:46
Ha jól értem akkor a csillárba,amit 10 db max. 12W-s 12V-s G4-s foglalattal szereltek; bele sem érdemes tenni ( bizonyos átalakítások nélkül ) a COB LED-eket? Mit kéne tennem vajon? Köszönöm válaszát, SZL.
#2 - Tályai Péter
2014/10/14, 08:02
Tisztelt Szöllősi László!

A nem megfelelő betáplálásból adódó meghibásodásokra nem vonatkozik a garancia. Emiatt érdemes a meglévő 12V AC tápegységet stabilizált, 12V DC tápegységekre cserélni. Ellenőrizni kellene, hogy megoldható-e az átalakítás, elfér-e az új tápegység valahol.

10 db 1.5 Wattos ledhez egy 20 Wattos tápegységet tudok ajánlani:
Tápegység 12 Voltos LED-hez IP67 Kültéri (12VDC/1,67A/20W)
10 db 3 Wattos ledhez egy 40 Wattos tápegységet tudok ajánlani:
Tápegység 12 Voltos LED-hez IP67 Kültéri (12VDC/3,33A/40W)
vagy
LED tápegység 24 Volt, ipari (1.66A/40W) Slim (vékony)

Remélem tudtam segíteni!
#3 - SZöllősi László
2014/11/25, 20:17
Tisztelt Tályai Péter!

Köszönöm válaszát. Most válik aktuálissá a beszerzés. Az említett lámpatest (mennyezeti) annak ellenére , hogy tíz izzós kialakítású jelenleg is csak öt izzóval van használva (tíz wattos halogének). Feltételezem ebben az esetben a 15W-os tápegység is elegendő az öt 1.5W-os LED-hez. Ennek a mérete is passzolna a lámpába. Ezen kívül még valamit át kéne alakítanom? A Ledeknek mindegy melyik lábukra rakom pl. a pozitív 'szálat' vagy ez is meghatározott? Egy sima soros kapcsolást kell kialakítanom?
Köszönettel, Szöllősi László
#4 - Tályai Péter
2014/11/26, 09:42
Tisztelt Szöllősi László!

- A 15 Wattos tápegység legfeljebb 8 db 1.5W-os ledet tud működtetni, tehát az 5 db-hoz megfelelő lesz.
- A led lámpák általában tartalmaznak egyenirányítót, így mindegy melyik láb kapja a pozitív / negatív szálat.
- A kötés egy párhuzamos kötés, de elméletileg a meglévő vezetékezésen nem kell változtatni semmit, a tápegység és a fényforrások cseréje után problémamentesen működnie kellene a dolognak.

Remélem tudtam segíteni!
#5 - SZöllősi László
2014/11/26, 18:26
Egyik probléma szüli a másikat. Ha kicseréljük a nappali világítását, akkor már az előszobáét meg a konyháét is cseréljük. Az elősz-ban jelenleg 3db, a lámpa felirata szerint: accentline 20W 12V 36D philips J3 teljesít szolgálatot (ez azt hiszem MR16- os 'foglalat' tulajdonképpen csak egy darab porcelán két lukkal) Az a bajom velük, hogy nagyon spot-osan világítanak (csak kis helyre), viszont én mindenhol szeretnék látni ha felkapcsolom. Amúgy a teljesítményük sem meggyőző tehát kevés fényt adnak. A belmagasság itt az álmennyezet miatt 230cm .Mellesleg ilyen forgatható házban csücsülnek a gipszkartonban.Erre szeretném ha javasolna frenetikus megoldást, mármint hogy milyenre cseréljük. A konyha sem maradhat ki. Ott a belm. 260 cm, a mennyezeten egy háromizzós lámpa. Ezek is ilyen forgatható kialakításúak. Bennük philips eco classic 18W 2A, E 14-es foglalat. Úgy látszik az előző tulaj filipsz fan volt. A fejemben már összeállt a rendelés amíg nem olvastam a szinte tudományos igényű led vs halogén stb. tesztjüket. Na most megint ott tartok, hogy fogalmam nincs milyen izzókat kéne ide meg oda tennem úgy, hogy a fényerő is megmaradjon v. nőjön, meg a fogyasztás is csökkenjen. Tudna konkrét javaslatot tenni hogy tudnánk ezen adottságokból a legjobbat kihozni? Nem feltétel a ledes világítás de a nappaliba csak ezek jönnek szóba a csillár kialakítása miatt. A csillár maga faágakat utánoz (lehet akár égő csipkebokorra is asszociálni hívőbbeknek) teszem fel ide továbbra is ajánlott 10W-os halogének helyett a 1.5W-os led?

Köszönettel Szöllősi László
#6 - SZöllősi László
2014/11/27, 08:18
Amit elfelejtettem elébb a helységek alapterülete, a bevilágítani kívánt m2. Tehát nappali 18 m2, előszoba 5m2, konyha 10 m2.

Üdvözlet
#7 - Tályai Péter
2014/11/28, 09:03
Tisztelt Szöllősi László!

Az MR16-os lámpákat az alábbi kategóriából tudja kiválasztani: MR16-os 12V-os led lámpák
Általában azt szoktuk mondani, hogy négyzetméterenként 2-3 Wattot érdemes számolni, tehát az előszoba 5 négyzetméterére 10-15 Wattot. Ebből az jön ki, hogy 4-5 Wattos lámpákkal jó eredményt lehet elérni. Például: LED lámpa MR16 (COB LED/4Watt/60°) meleg fehér

A konyha bevilágítása kicsit problémásabb, hiszen ugyanannyi darabszámból kell kétszer akkora területet bevilágítanunk. Gyertya kialakítású led, például: LED lámpa E14 (6Watt/200°) meleg fehér
3 x 6 Watt még mindig csak 18 Watt, úgyhogy ide egyéb, kiegészítő világítás mindenképpen javasolt.

A nappali csillárjában az 5 db 1.5 Wattos led lámpa biztosan kijelenthetem, hogy csak dekorációs célú világítást fog tudni ellátni. Itt esetleg el lehet gondolkodni a 3 Wattos G4-es led lámpa beépítésén. Árban alig van eltérés a 1.5W-os és a 3W-os között. Nyilván itt az is kérdés, hogy a tápegységből mekkora szorítható be az adott helyre, mennyi ledet tudunk végül működtetni.

A 18 m2-es nappaliba a 10 db 3 Wattos ledet tartanám a legjobb megoldásnak. Persze ez azt jelenti, hogy a 40 Wattos tápegység beépítése szükséges.

Remélem tudtam segíteni!
#8 - SZöllősi László
2014/11/30, 11:45
Tisztelt Tályai Péter!

Mindenféle keresős kulcsszavakat alkalmazva sem találtam rá újra a halogén vs. ledes összehasonlításra ( aminek tartalma a kétkedésemet ébresztette). Leginkább a 'hány wattos leddel pótolhatunk X wattos halogént'. Ha emlékezetem nem csal a cikkben többször is írja a szerző (nagyon részletes színes és fekete-fehér képeket mellékelve ), hogy annak ellenére, hogy pl. egy 10w-os halogént ki lehet váltani egy 3w-os leddel, saját maga sincs meggyőződve erről teljesen. Be tudná válaszába szúrni a rámutató linket?
Halkan jegyzem meg, hogy az előszobába javasolt ledeknél is 60°-os bevilágítási szög szerepel. Nos pont erre a problémára szeretnék megoldást kérni. A szpot lámpák által létrehozott, viszonylag kicsi de erősen megvilágított terület a zavaró. Meglehet azért e javaslat mert a ledek fénye 'homogénebb', jobbal 'szétterül'. Mint tudja ezek gipszkarton álmennyezetben csücsülnek tehát bármilyen kapcsolgatásra nem érzékeny fényforrás szóba jöhet. Költséghatékonysági és egyéb ( későbbi jóleső elégedettség ) szempontból is 'csináld magad' beállítottságú vagyok, tehát egy kis átalakítgatás nem jelent problémát. Értem ezalatt pl. a foglalatok cseréje GU10-esre ha abból van passzentosabb izzó. (Mondom mégegyszer lehet csak én nem vagyok tisztában a ledek képességeivel)
A konyhában a belmagasság is nagyobb mint az elősz-ban 2,6m vs. 2,3m; viszont itt a munkapult rendelkezik saját világítással és egy asztali kislámpa is van 3w-os e.takarékos izzóval. Ez két db. kb. 50-50 cm hosszú 13W-os fénycső.
A nappaliban a már részletezett csillárból két darab nyújtózik a plafonon, ami ugye húsz (10-10) G4-es foglalatot jelent. Külön (áram)kiállásuk van tehát a transzformátorok teljesítménye feleződik a számuk duplázódása mellett. Ami inkább aggodalomra ad okot az a plafonhoz kapcsolódó részük. Ez egy 13cm átmérőjű, 4,2cm magasságú henger közepén egy 1cm átmérőjű tengellyel. Nem szabatos méréseim szerint egy max. 11,5x3,5x4cm-es trafót lehetne beleszorítani mindenféle bűvészkedés nélkül. Felötlött bennem v.miféle dobogót tenni a plafon és a lámpa közé, amivel a trafó esetlegesen túlnyúló részeit el lehetne rejteni. Ez is belefér, mert pár hónapja vettük az első emeleti lakást és új mennyezetet szeretnénk gipszkartonból ( a hővisszanyerős szellőzés csövezésének elrejtésére)majd ha az anyagiak engedik, addig is elnézegetjük az esztétikai malőröket amik később eltüntethetőek.
Az írottak fényében mi a javaslata?

Köszönettel: Szöllősi László
#9 - Tályai Péter
2014/12/03, 10:27
Tisztelt Szöllősi László!

Linkelem az elmúlt ével led lámpa tesztjeit:
LED lámpa teszt 2010.
LED lámpa teszt 2011.
LED lámpa teszt 2013.

Arra mindenképpen szeretném felhívni a figyelmét, hogy a 2013-as teszt is lassan a második szülinapját ünnepli, tehát lehetnek benne olyan tények / adatok, amelyek időközben már érvényüket vesztették.

Az előszobai ledek esetén a 60 fokos sugárzási szög véleményem szerint elegendő lesz a világításhoz. A halogén izzók 36-42 fokos sugárzási szögéhez képest jelentős lesz a különbség. Természetesen ha nem okoz gondot, akkor ki lehet kötni a meglévő tápegységet és GU10-es kerámiafoglalatokra cserélni a GU5.3-as foglalatokat. A GU10-es lámpáknak annyi előnye mindenképpen van, hogy nagyobb a választék a 12V-os tárasaikhoz viszonyítva.

A csillárnál a trafó beépítése problémás lehet. A megadott méretek alapján 1 db 15 Wattos tápegység fér be oda, ami nem lesz elég a 20 db led beépítéséhez. Itt ha ragaszkodunk a ledekhez, akkor mindenképp valami átalakításra lesz szükség.

Azt tanácsolom, hogy érdemes lenne rendelni 2-5 db-ot a kinézett fényforrásokból és a helyszínen tesztelni őket. Amennyiben úgy látja, hogy megfelelőek, akkor le lehet rendelni a többit is, ellenkező esetben pedig az elállás jogával is vissza lehet küldeni.

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
743.300+ elégedett vásárló
466.200+ raktáron lévő termék
195.200+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése