Fókuszban a festés

Utoljára frissítve: 2014 május 30, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek
Használt lakás vásárlása esetén legfőbb vágyunk, hogy eltüntessük az előző tulajdonos nyomait és kedvünk szerint alakítsuk ki új életterünket. Ha a lakás általános állapota jó, egy tisztasági festés csak tovább növelheti komfortérzetünket (3-5 évente egyébként is javallott a festés, hiszen ennyi idő alatt megfakulnak a színek, és a bepiszkolódás, penészedés sem zárható ki). Ha konkrét képeket, mesefigurákat, mediterrán avagy trópusi tájakat szeretnénk falainkon látni, csakis referenciával és jó kézügyességgel rendelkező festőkhöz forduljunk. Ha viszont van szabadidőnk, akkor számos festési technikából választhatunk, amely megbolondítja a falakat és saját kezűleg is kivitelezhető.

Effekt festés:

Fodrozott, dinamikus hatást kelthetünk házilag egy rongy segítségével. Göngyöljünk össze henger alakúra egy ruhadarabot, mártsuk a festékbe, kicsit csavarjuk ki, és finoman görgessük felülről lefelé a falon, így kialakítva a bájos mintákat a már meglévő alapszínre. Mivel mindenki máshogyan fogja a rongyot - ezáltal más mintát alakít ki, és ha ketten dolgozunk, akkor érdemes felváltva készíteni a sávokat; így önmagában egy új minta jön létre és az összhatás sem lesz diszharmonikus. Ha érzékeny a bőrünk, akkor használjunk latex kesztyűt, nehogy a festék allergén reakciókat váltson ki. A textúra kialakításához használhatunk struktúrhengert is pl. a bőr , bőr-rongy, gyűrt fólia összeállítású hengerekkel különféle fodrozott - gyűrt hatást érhetünk el.
Fal festési technikák

Koptatás:

Hasonló a helyzet, mint a rongytechnikánál, de a tengeri szivacs használata miatt eltérő textúrát kapunk, persze itt is több megoldás létezik. Az alapszínt felkenjük a falra, de csak kis területen (1 m2), ugyanis a még nedves felületet fogjuk a szivaccsal átdörzsölni. Másik módszerként a világos színű alapfestésre visszük fel a szivacsba itatott sötétebb árnyalatot. Szintetikus szivacs használata esetén a felület előkelőbb, ám telítetettebb, mint természetes szivacs esetében. A tengeri szivacs alkalmazásakor szemcsés, folthatást idéző mintákkal gazdagíthatjuk a falat. Fal festési technikák

Stencilezés:

Sablon alkalmazásával nagyon mutatós falakat hozhatunk létre, a szükséges mintát mi magunk is vághatjuk kartonpapírba. Ebben az esetben a falfelületet kétszer lefestjük az alapszínnel, majd a sablont szorosan a falhoz illesztve a minta kialakítása végett szórópisztollyal, vagy ecsettel sűrű festéket viszünk a felületre. Előnye, hogy könnyű és gyors. Hátránya, hogy a minták szélénél a festék kifuthat a keretből, ezt azonnal nedves ruhával le kell törölni. Ezt elkerülendő ne telítsük túl festékkel az ecset sörtéjét.
Webáruházunkban fellelhető sablonok: liliom, virág, törzsi tetkó minta, bolygók, csillagok, nap, hold, azték béka, gyík, dinoszaurusz, olajág, borostyán, távol-keleti írásjelek, gyűrű motívum.
Fal festési technikák

Tupfolás:

Apró cseppeket, szabálytalan mintákat teremthetünk úgy, hogy az alapszínre akár több különböző színű festéket spriccelünk egy erős sörtéjű ecsetről. A világosabb háttérre kerülő apró pöttyök optikailag tágítják a teret, másrészt az ilyen felszínen kevésbé feltűnőek a csekély szennyeződések.

Bélyegzés:

A sablontechnikával ellentétben a festéket egyből a mintára visszük és azt úgy nyomjuk a falhoz, mint a bélyegzőt a papírra. A nyomdatechnikát különféle kivágott mintákkal és azok játékával tudjuk még variálni. A mintázat felviteléhez használhatunk mintázó szivacsot, de különleges hatást érhetünk el a faerezet minta készítő eszközzel és a mintázó kesztyűvel is.

Szegélylécek:

Ha túl munkaigényesnek találjuk a teljes falfelület ilyen módon való díszítését, akkor szegélylécekkel kisebb kazettákat alakítsunk ki, és a benne foglalt területet készítsük el valamilyen technikával. Ily módon duplán hangsúlyozzuk ki a megújult felületeket. Mindig körültekintően kell eljárnunk a minták, alapszínek megválasztásánál különösen, ha több színnel dolgozunk. Milyen lehetőségeink vannak, ha nem szeretnénk ilyenekkel pepecselni, azonban meg kívánjuk törni a színek monotonitását?

Eltérő színek:

Kezd elterjedni, hogy a szomszédos falakat eltérő színűre festik. A sötétebb tónusú festéket mindig a szoba napsütéses oldalára tervezzük, így a másik, világosabb árnyalat használatával a fénytelen részek is beláthatóbbak lesznek. Horizontális tagolás esetén mindig a világosabb árnyalatot használjuk a felső részre, míg a sötétebb árnyalat az alsó részre kerüljön. Ha ez nálunk nem lenne előnyös, fessünk egyes helyekre széles függőleges csíkokat, ha alacsonynak tartjuk a helyiséget (hiszen optikailag növeli a magasságot) vagy vízszintes sávokat, amennyiben a helyiség szélesítésére törekszünk. A csíkok nemcsak egyenesek lehetnek, hanem átvezethetjük egyik falról a másikra is, de kamasz gyermekünk szobájában bohém hangulatot kelthetünk egy E-alakú mintával, amelyhez akár a fali polcokat is hozzá lehet igazítani.


Legyünk megfontoltak a színek kiválasztásánál. Egy helyiségen belül legfeljebb 3 árnyalattal dolgozzunk és mindig vegyük figyelembe a falak jellegét, a szoba rendeltetését, a bútorok majdani elhelyezését. A Szobafestés 7 nap alatt cikkünkben az oldalfalra vanília - barna párosítás, a mennyezetre pedig fehér szín került, így teremtve modern hatást a klasszikus bútorok között, melyet tovább emeltünk az egyedileg kialakított rejtett világításokkal.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
832.800+ elégedett vásárló
467.900+ raktáron lévő termék
212.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése