GU10-es foglalatú, 60°-os lámpák érkeztek!

Utoljára frissítve: 2014 május 12, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
GU10-es foglalatú, 60°-os lámpák érkeztek!

Optikai lencsés LED lámpák

Az, hogy a LED lámpák folyamatosan, szinte napról napra fejlődnek, számunkra nem meglepő, hiszen a munkánk részét képezi az újdonságok feltérképezése, tesztelése, beszerzése. Azonban nem mindenki foglalkozik naponta 8 órában ezzel, így a fenti optikai lencsés lámpákat egy kicsit bővebben is szeretnénk bemutatni.

A DIP LED diódákkal szerelt fényforrásokat, melyek a LED világítás kezdetét jelentik, mára már szinte nem is forgalmazzuk, hiszen az SMD ledek minden tekintetben túlnőtték a nagy öreget. Az SMD gyártástechnológia is sokat fejlődött az utóbbi évben, egyre másra jelennek meg a hagyományosnak nevezhető 3528-as és 5050-es SMD ledek helyett a 2835, 3032, 3035, 5630, 5730, stb. típusú, úgynevezett Chip On Board ledek. Ezek a COB-nak nevezett SMD tokozású ledek jelentik pillanatnyilag a legjobb ár-értékű megoldást a hagyományos foglalatú LED lámpák építéséhez.

Megszokhattuk, hogy általában nagy számú LED chipből áll össze egy lámpa, a mai napig sokan keresnek "60 ledes lámpát". Ezeknek az időknek is vége, hiszen a COB ledek a jő hővezetés hatására magasabb áramerősséggel működtethetőek, azaz egységnyi felületen nagyobb fényárammal rendelkeznek mint a hagyományos SMD ledek. Így ma már nem szükséges nagy számú LED chipből felépíteni a fényforrásokat, inkább kevesebb de nagyobb fényerejű ledeket használnak

Az alacsonyabb árkategóriában általában a 120°-os sugárzási szögű LED lámpák terjedtek el, hiszen az SMD ledek sugárzási szöge is 120°, így csak rá kellett egy csomó ledet építeni egy sík alaplapra és készen is volt a lámpa. A megoldás hátránya, hogy a sugárzási szög nem szűkíthető, hiszen nem lehet lencsével ellátni 60 db ledet.

A Chip On Board leddel szerelt fényforrások azonban már alacsonyabb led számmal operálnak (akár 1 db leddel is), így ezek már egyszerűbben lencsézhetőek, aza sugárzási szögük csökkenthető.

Bár a 120°-os sugárzási szögű szpot lámpák a mai napig top termékek, otthoni világítás készítése esetén sokszor szerencsésebb egy 60°-os sugárzási szög, illetve a halogén fényforrásokkal megegyező ~30° körüli sugárzási szöggel operálni. Nem mintha a 120°-os szögű LED lámpákkal bármi probléma lenne, hiszen mindenhol közel egyenletes fényerőt biztosítanak, így kontrasztos világítást nem lehet létrehozni velük. Különösen a lakberendezők haja áll égnek tőle, hiszen a szűk sugárzási szögű halogén fényforrásokkal megtervezett fény-árnyék hatásokból semmi sem lesz.

Ezzel el is érkeztünk jelenlegi új LED lámpáinkhoz: a 2835-ös COB leddel szerelt fényforrások 36° és 60°-os sugárzási szöggel készülnek, így segítségükkel kontrasztos és kiemelő világítás is létre hozható. A meleg fehér színű fény mellett a 60°-os változatból természetes fehér fényű is kapható.

Vásárlói képek
Dekoratív sziklakert spotos fényekkelEgy sziklakert részévé vált a vásárolt termék

4 vélemény, értékelés

#1 - Hantó László
2014/05/17, 20:36
Tisztelt ANRO,

a 36°-os spot kiemelkedő pereme okozhat gondot az alábbi két lámpatestnél?

http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/7818
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/5387
#2 - Tályai Piroska
2014/05/19, 16:28
Tisztelt Hantó László!

A Radan DSO spot keretet egyáltalán nem tudom ajánlani, ennél sajnos nem pattan be a helyére a rögzítőgyűrű.

A fekete Morta keretbe a fényforrás megfelelően beilleszthető, ugyanakkor a kiálló lencsés felület miatt a rögzítőgyűrű kipattintása nehézkes, megbonyolítja a gyors fényforrás cserét.

Köszönjük türelmét, további kérdéseiben is állunk rendelkezésére!
#3 - Hantó László
2014/05/20, 17:44
Kedves Piroska,

köszönöm a válaszát. Gondolom a dimmelhető kis sugárzású szögű GU-10-es spotok sem illeszkednek a gyűrűs foglalatokba, azoknak is kissé kiálló peremük van. Ezekhez csak a zégergyűrűs foglalat lesz jó?
#4 - Tályai Péter
2014/05/21, 14:23
Tisztelt Hantó László!

Ellenőriztem mindkét beépítőt keretet, de a kinézett GU10 7W-os led lámpa sajnos egyikbe sem illeszkedik.

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
790.900+ elégedett vásárló
474.100+ raktáron lévő termék
205.700+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése