A világ legkisebb méretű G9-es LED lámpája

Utoljára frissítve: 2012 szeptember 05, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
A világ legkisebb méretű G9-es LED lámpája - AC COB LED

A világ legkisebb méretű G9-es LED lámpája már országunkban is kapható!

Végre megérkezett a tökéletes megoldás a G9-es foglalatú kristálycsillárok fényforrásainak kiváltására. Az eddigi SMD ledes kínálatunkkal az a probléma, hogy egyrészt túl nagy, másrészt legalább nem szép, de cserébe feleslegesen nagy fénye van, hiszen jellemzően 20-40 db fényforrásról beszélünk csilláronként.
A nagy méretnek minden esetben az az oka, hogy a LED diódák kisfeszültségről működnek, így minden 230V-os hálózati áramról működő LED lámpába egy transzformátorra vagy áramgenerátorra van szükség, ezek az eszközök pedig egy bizonyos méret alá nem csökkenthetőek költséghatékonyan.

A mai napon azonban bejelenthetjük az első nagyfeszültségű váltóáramról működő LED chipet tartalmazó LED lámpát, amely semmilyen transzformátort vagy áramgenerátort nem tartalmaz, így igazán kis méretű lehet, egy picivel kisebb is mint halogén társaik.

Az egyszerű fehér design biztosítja, hogy a fényforrás nem színezi el a kristály díszeket, ugyanúgy belesimul az összképbe akár halogén G9-es társaik.

G9-es foglalatú fényforrások összehasonlítása: halogén, SMD LED, AC COB LED

Teljesítménye ugyan csak 1 Watt, mely 50 lumen fényáramot biztosít 120°-os sugárzási szög mellett, azonban ez a fényerő tökéletesen elégséges nagyobb mennyiségű fényforrás használata esetén.

230 Voltos LED chipek (AC LED, közvetlenül hálózati áramról)

Természetesen az említett trafó, vagy áramgenerátor már régóta szúrja a gyártók szemét, szeretnék kikerülni, hiszen minél kevesebb alkatrészből áll egy LED lámpa, annál olcsóbb tud lenni, mindazok mellett, hogy egy egyszerűbb szerkezetnek sokkal kisebb a meghibásodási esélye.

Természetesen vannak / voltak próbálkozások a 230V-os LED üzemeltetésre, gondoljunk pl. a LED-es fénykábelre, vagy a trafó nélküli karácsonyi LED sorokra: a lényeg, hogy annyi LED diódát kötöttek egymás után sorba, hogy nyitófeszültségük összege kiadja a 230 Voltot. Sajnos egy egyenirányítót (Graetz diódát) mindenképpen be kell építeni ebben az esetben is a ledek elé, hiszen azok csak egyenáramról működnek.

Ennek a megoldásnak az olcsóságon kívül szinte csak hátrányai vannak: rossz a rendszer hibatűrése, 1 db LED meghibásodása esetén esélyes, hogy az egész sorosan csatlakoztatott szakasz meg fog hibásodni, vagy azonnal, vagy rövid időn belül. Másrészt rossz a rendszer méretezhetősége, hiszen mindig legalább annyi ledet kell használni, hogy nyitófeszültségük kiadja a230 V-ot.

Kapacitív áram vezérelt ledek (Capacitive current control LEDs - C3 LED)

A LynkLab azonban előállt egy nagyszerű ötlettel a váltóáramú LED használatra. Az ötlet alapja az, hogy a váltóáram mindkét irányát (felfutó és lefutó ágat is) hasznosítsák egy LED chipen belül. Ehhez 2 db LED chipet építettek össze, egymással szemben egy kondenzátorral együtt egy tokozásba. Ennek eredménye, hogy a váltóáram felfutó ágában a LED chip egyik oldala dolgozik, lefutó ágában pedig a LED chip másik oldala. A kondenzátor gondoskodik a megfelelő meghajtó áramról, így kész is a 230V-ról működő LED chip. A LynkLab ezt saját szabadalmában C3 LED-nek nevezi.
Amennyiben bővebben olvasna a LynkLab termékeiről: http://www.lynklabs.com/

Hagyományos DC LED áramkör és az új AC LED árarmkör felépítése

Hagyományos DC LED áramkör (balra) és az új AC LED árarmkör felépítése (jobbra). Forrás: ledsmagazine.com

A közvetlen 230V-os LED megoldás előnyei:

Természetesen a legnagyobb előny a tápegység nélküli működés, ami lehetővé teszi az olcsóbb gyártást, problémamentesebb üzemelést. Kisebb méretű hálózati feszültségről működő fényforrások is létrehozhatóak, lásd a fenti G9-es LED lámpát, ami nem jöhetett volna létre enélkül a megoldás nélkül. További előny, hogy mivel a LED két részre van osztva, és egyszerre csak az egyik oldala világít, a fele üzemidőben az egyik rész mindig pihen, hűl. Ezzel tovább növelhető az élettartam vagy a meghajtó áram.

A közvetlen 230V-os LED megoldás hátrányai:

A megoldás hátránya, hogy dupla méretű LED-et igényel, tehát egy 1 Watt teljesítményű LED lámpához 2 Watt teljesítményű LED-et kell a fényforrásba építeni, ráadásul az új gyártástechnológiának köszönhetően még egy kondenzátort is be kell építeni a LED tokozásába. Így sajnos amit árban nyerünk a tápegységen, azt elveszítjük a LED chipen.

A jövő:

Azonban ez várhatóan változni fog. A LED-ek gyártási költsége rohamosan csökken, illetve ami ma még újdonságnak számít és a gyártók megkérik az árát, az 1-2 éven belül kommerszé, olcsó termékké válik. Nem akarunk nagy jóslásokba bocsátkozni, de néhány éven belül várhatóan teljesen eltűnnek a mai hagyományos, tápegységes megoldások a LED lámpák piacáról.
Vásárlói képek
Fürdőszobai tükör világítása hajlított karú lámpatesttelKét izzós fürdőszobai lámpa energiatakarékos led izzókkal működtetveTükör feletti lámpatest G9 LED-ekkelFürdőszobai lámpatestbe tűzött G9 LED izzóAz üvegbura levételét követően jól látható a kis méretű G9 led izzó, amely tökéletesen beilleszthető a gyári G9 halogén izzó helyéreSzálloda recepció arany színű mozaikburkolattal és energiatakarékos fénypontokkalSzálloda recepcióSzálloda recepcióSzálloda recepció arany dekorációkkal, melyből gyönyörűen emelkedik ki a melegfehér LED fényforrásokkal szerelt LED csillárSzálloda recepció

2 vélemény, értékelés

#1 - sanyi
2013/11/12, 19:38
tisztelt tályai gábor ! tanácsot kérnék egy ehez hasonló függő lámpám van az étkező asztal felett http://kanapekiraly.hu/diamond-chrome-five-fuggo-lampa-T21197K123.html szeretném ledes égőre ki cserélni a halogén izzókat . a kérdésem az volna hogy melyiket ajája az smd vagy ez az uj cob ledet ?

üdv sanyi!
#2 - Tályai Piroska
2013/11/14, 12:14
Kedves Sándor!

A linken lévő lámpatestnél nincs jelölve, hogy milyen teljesítményű izzóval működik, így ajánlásunkat az alábbiak szerint tudjuk megtenni.

A G9 LED fényforrások között jelenleg az SMD ledes típusok kínálnak nagyobb fényerőt, melyekkel egy 35-40 wattos halogén izzót helyettesíthetünk, bár méretüket illetően ezek terjedelmesebb darabok (31 mm x 70-80 mm), pl:

5W G9 búrás LED izzó 27 SMD leddel, hideg fényű
5W G9 búrás LED izzó 27 SMD leddel, melegfényű
4W G9 búrás LED izzó 34 SMD leddel, meleg fényű

Ezzel ellentétben a 1.4 wattos G9 COB ledes izzó ~10 wattos halogének helyettesítésére megfelelő, ugyanakkor kisebb mérete (14 mm x 46 mm) miatt gyakran csak ezzel váltható ki a korábbi G9 halogén fényforrás.

A fentiek szerint tehát el kellene dönteni, hogy a méret vagy a fényteljesítmény fontosabb-e, és ennek megfelelően kiválasztani a ledes izzót.

Köszönjük türelmét, további kérdéseiben is állunk rendelkezésére!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
834.300+ elégedett vásárló
452.100+ raktáron lévő termék
212.400+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése