FlexWall: műanyag falpanelek, PVC falburkoló lapok új típusai!

Mester termékek

Utoljára frissítve: 2010 február 03, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
Jó tanácsok a Mester termékek használatához:
Mester tömítők - alapfogalmak
Fuga
Különféle építőanyagok, építési elemek között kialakult, kialakított hézagok.
Tágulási hézag
Olyan helyen lévő hézag, ahol jelentős az építőanyagok mozgása hideg-meleg hatására ill. a szerkezeti mozgások következtében. Gyakran különféle anyagok találkozásánál fordul elő. A kivitelezés, tervezés során a tágulási hézagokat az alkalmazott anyagok tágulása, mérete és viselkedése alapján tervezik.
Csatlakozó hézag
Olyan hézagok, amelyeknél a legfontosabb a megfelelő tömítettség, szigetelés (hőszigetelés, párázás, hangszigetelés). Alapvető fontosságú szempont a nyílászárók esetén.
Rés, repedés
Azokat a hézagokat hívjuk általában így, amelyek "maguktól" keletkeznek, általában szabálytalan alakúak és keresztmetszetűek, és valamilyen problémára, hibára utal a létezésük.
Alakváltozási képesség
Azt mutatja meg, hogy a rendszeres mozgásokat milyen mértékben képes elviselni az anyag repedés, szakadás nélkül. Pl. egy jó minőségű szilikon tömítőnél ez az érték 25%, egy jó minőségű akril tömítőnél 15-20%.
A szakszerű fuga
Az anyagot legtöbbször építőanyagok közé nyomjuk, amelyek folyamatosan mozognak. Különösen igaz ez tágulási hézagok esetén. A tömítő csak akkor tölti be funkcióját, ha képes rugalmasan együtt mozogni az aljzattal. Ezt csak szakszerű fugázással érhetjük el. A tömítőanyagnak csak a hézag két széléhez szabad tapadni, csak így képes felvenni a keletkező mozgást. A hátoldalon, tehát a fuga alsó (hátsó) részén szabadon kell mozognia, különben a tömítőanyagban repedések keletkezhetnek.
A kartusok használata
A Mester tömítők szabványos műanyag kartusokan kaphatók. Az anyag felhordásához célszerű jó minőségű, stabil, hosszú élettartamú kinyomópisztolyt használni, mert olcsó, gyenge szerkezetű pisztollyal nem lehet szépen egyenletesen dolgozni. Az anyag felhordása előtt tisztítsuk meg a felületet, mert megfelelő tapadás csak pormentes, nem olajos aljzaton érhető el. Egyes anyagokat felhordhatunk enyhén nedves felületre is, de általában száraz felületre van szükség. Ha nem használtuk még el a kartusban lévő mennyiséget, ne vegyük le a csőrt, hagyjuk benne az anyagot és a rajta lévő nyílást próbáljuk meg lezárni légmentesen szöggel, csavarral. A megontott kartus így még bizonyos időre eltárolható (a lezárástól és a tárolási körülményektől függően).
Tárolás, kezelés
A tömítőanyagokat mindig száraz, hűvös helyen tároljuk. Az akril alapanyagú tömítők fagyveszélyesek, ezeket nem szabad huzamosabb ideig +4-5 C fok alatt tartani. Ugyanígy árt az anyagoknak a nagy meleg. Figyeljünk oda erre különösen a szállítás során (pl. a gépkocsiban hagyott anyag fokozottan ki van téve a hidegnek és a hőhatásoknak).

Mester tömítők - akril és szilikon
Szilikon tömítők
Univerzálisan felhasználható anyagok, de az egyes típusok között a műszaki tulajdonságokban jelentős különbségek vannak, ezeket a tömítőanyag kiválasztásánál figyelembe kell vennünk. A szilikon tartósan rugalmas, öregedésálló, ellenáll az időjárási hatásoknak (pl. UV álló), hőmérsékletálló és jól tapad a legtöbb felületen.
Ecetsavas szilikonok (Mester Szilikon, Mester Szaniter)
Ezen tömítők átkeményedése során ecetsav keletkezik, ezt az ecet tipikus szagáról könnyű felismerni. Jellemző felhasználási területük: szaniter helyiségekben (fürdő, konyha stb.) kövezetre, csempékhez, fugákhoz, üveg és üvegezett felületekre, zománc, csempe, alumínium tömítésre, ragasztásra, nem meszes alapú építési anyagok hézagainak kitöltésére.
Semlegesen térhálósodó szilikonok (Mester Semleges)
A kémiai reakció során nem keletkezik erős szagú, agresszív termék. Felhasználási területek: fémek (réz és horganyzott lemezek) tömítése, tükrök felragasztása (nem teszi tönkre a foncsorréteget), mész- és cementtartalmú aljzatok.
Akril tömítők (Mester Akril, Mester Esőálló, Mester Karosszéria)
A vizes, diszperziós bázisú akril tömítők alkalmazása nedvszívó aljzatokon történhet. Tágulási képességük kisebb a szilikonénál. Viszont rendelkeznek egy igen kedvező tulajdonsággal: átfesthetők. Az akril tömítők választéka bővült, ezért egyre több helyen használhatók (pl. kültérben és karosszéria munkákhoz is). Az akril tömítőket mindig fagytól védve tárljuk. Az erősen nedvszívó felületeket először alapozni kell (pl. akril tömítő és víz 3:1 arányú keverékével bekenni). A fuga "beesése", homorúvá válása normális jelenség a víz elpárolgása miatt.
Mikor használjuk szilikont és mikor akrilt? Néhány szempont a döntéshez:
A szilikonok alakváltozási képessége kb. 25%, az akriloké ennél kevesebb: 15-20%. Tágulási hézagba csak szilikont használjunk! Az akrilok átfesthetők, a szilikonok nem. Az akrilok (felhordás előtt) érzékenyek a fagyra, a szilikonok nem. A szilikonokat bel - és kültérben is lehet használni, az akrilokat elsősorban beltérben, bár az esőálló és a karosszéria kivitel kültérben is megállja a helyét. Az akrilok nem alkalmasak tartósan nedves helyiségekben. Az akrilok ára kedvezőbb a szilikonok áránál, de vigyázat: az olcsó ár nem lehet egyetlen szempontja a választásnak! Tágulási hézagban lévő tömítőanyagot nem szabad átfesteni, mert a mozgás következtében a festék megrepedhet egy idő után. Ilyen helyekre használjunk szilikont, a kívánt színben.

Mester purhabok
Hogy keletkezik a purhab?
A purhab (poliuretánhab) két fő alkotóeleme a poliol és az isocianát. Ezek keveréke a kinyomást követően a nedvesség hatására gyorsan megduzzad, és bizonyos idő múlva pórusos cellaszerkezetű, kemény, vágható hab keletkezik. A purhab a flakonból a benne lévő hajtógáz nyomásának segítségével, a szelepen át nyomható ki.
Előnyös tulajdonságok
A megkötött purhab nagyon jól szigetel hideg és meleg ellen, magas a hangszigetelő hatása is. Jól tapad és ragad a legtöbb felületen, ellenáll vegyi anyagoknak, olajnak, benzinnek, tengervíznek. Átfesthető, vágható, vakolható.
Az aljzat előkészítése
A felület legyen száraz, olaj- és zsírmentes, a laza részeket távolítsuk el róla, lehetőség szerint minél jobban portalanítsuk.
Nedvesítés
A purhabok használatának alfája és omegája a nedvesítés. Ennek elmulasztása okozza a problémák legnagyobb részét, ugyanis a purhab nedvesség hatására köt meg. Mivel a levegő nedvességtartalma ehhez kevés, elengedhetetlenül szükséges, hogy az aljzatot előnedvesítsük, majd a kinyomott friss purhabcsíkot utónedvesítsük! Inkább több vizet mint keveset!
Az anyag kinyomása
Kinyomás előtt a flakont vízszintesen 20-30-szor alaposan rázzuk fel, hogy a hajtógáz jól elkeveredjen benne. A Mester Purhabot a szelepre felcsavarozandó műanyag csövön át nyomjuk ki. A Pisztolyhab használatához erre a célra kialakított kinyomópisztoly használata szükséges. Kinyomáskor a flakont fejjel lefelé tartsuk!
Óvjuk a melegtől!
Nagyon fontos, hogy purhabos flakonokat ne tároljuk túl melegen. A meleg helyen történő tárolás a hab korai elöregedéséhez vezet. A poliuretán hab 50 C fokon hétszer olyan gyorsan öregszik mint 20 C fok alatt! Alapvetően nem szabad a flakont 50 C fok fölé hevíteni, mert robbanásveszély áll fenn (ezért ne hagyjuk soha a purhabokat a parkoló autóban meleg napokon!)
Helyes tárolás
A flakonokat mindig talpára állítva, függőleges helyzetben tároljuk, mert fekvő helyzetben rövid idő alatt beragad a kinyomó szelep, és az amúgy teljesen hibátlan anyag nem nyerhető ki többé.
Szállítás
Figyeljünk a fenti szempontokra (magas hőmérséklet, álló helyzetben történő tárolás) szállítás, fuvarozás közben is!
Hátrányos tulajdonság
A megkötött purhab UV állósága rossz (nem szabad tartósan napfénynek kitenni).
Tapadás, anyagleválasztás
A purhab nem tapad meg zsíros, olajos, ill. polipropilén és teflon felületeken.
A purhabok tisztítása
A friss még meg nem kötött hab speciális habtisztítóval letisztítható. Végszükségben a habot más oldószerrel is meg lehet próbálni eltávolítani, pl. acetonnal. A kikeményedett habot általában csak igen nehezen, mechanikus úton lehet eltávolítani, bár léteznek már poliuretánhab eltávolító szerek is, korlátozott alkalmazási eséllyel.

Ragasztási tanácsok a Mester ragasztókhoz
Néhány szó a ragasztásról
A ragasztással nem oldható kötést hozunk létre. A ragasztás során többféleképpen illeszthetjük össze a ragasztani kívánt felületeket: homlokkötéssel, egyszeresen vagy többszörösen átlapolt kötéssel, hosszirányú toldással (faanyagok esetén), kettős peremezéses módszerrel, stb. A keletkező szerkezet stabilitását alapvetően befolyásolják az alkalmazott ragasztó tulajdonságai és annak szakszerű alkalmazása.
Felületek, tapadás
A ragasztó akkor tudja csak betölteni funkcióját, ha a ragasztandó felületeket megfelelően előkészítettük. Ez általában azok megtisztítását jelenti minden rárakódott felesleges anyagtól, szennyeződéstől (por, forgácsc, reszelék) és nedvességtől (víz, olaj, zsír). Egyes anyagok felhordhatók enyhén nedves felületre is, de általában száraz aljzat szükséges. A megfelelő tapadáshoz figyelembe kell venni, hogy melyik anyag milyen felületen tapad meg. Általában problémás felület a polietilén, polipropilén és a teflon.
Anyagmennyiség
Mindig vegyük figyelembe a ragasztáskor, hogy se túl sokat, se túl keveset ne használjunk a ragasztóból. Túl kevés anyag esetén nem érjük el a szükséges ragasztóerőt, túl sok anyag esetén pedig nem zajlanak le rendben az anyag megfelelő megkötéséhez szükséges fizikai és kémiai folyamatok. A legtöbb Mester ragasztót elég kígyóvonalban, vagy pontszerűen felhordani. A diszperziós ragasztókat fogazott glettvassal is szétteríthetjük nagyobb felületek esetén.
Az időtényező
A ragasztó felhordását követően - eltérő időtartamban - a ragasztandó felület mozgatással még korrigálható (korrekciós idő). Bizonyos idő elteltével a ragasztóanyag felülete már tapintható és nem ragad. A teljes átkeményedési idő során (ez akár 24-48 óra is lehet) a ragasztóanyag elnyeri végleges állagát.
A felületek alátámasztása, megerősítése
Tartsuk szem előtt, hogy a ragasztó csak a végleges kikeményedést követően rendelkezik a megadott értékekkel. Ezért minden szükséges esetben, főleg nagyobb súlyok esetén a megadott ideig tehermentesítsük a ragasztót alátámasztással vagy egyéb megerősítéssel.
Környezet és munkavédelem
A ragasztási és tömítési munkák során ne felejtsük szem elől a környezetvédelmi és munkavédelmi szempontokat. Alkalmazzuk azokat a védőeszközöket, amelyeket az anyagok használati utasításai előírnak (védőszemüveg, védőkesztyű). Az anyagok tisztítása azok vegyi összetételétől függ. A diszperziós ragasztók általában vízben oldódnak. A szilikonok és purhabok tisztítására speciális szereket használhatunk.
Ragasztás Mester anyagokkal
Sokféle Mester termékkel ragaszthatunk. Alkalmasak ragasztási célokra a szilikon termékek (Sziliko, Semkleges, Szaniter), a purhabok (Purhab, Pisztolyhab), az építési és szerelési ragasztók (Fix, Díszléc stukkó, Zsindely) és szinte minden anyagra, minden felületre javasoljuk a legújabb fejlesztést, az MS polimer bázisú anyagot (Szuper mindent ragasztó).
A fenti termékeket azonnal meg is vásárolhatja!

1.

1 év Beltéri
10% akció
Mester

Díszléc, stukkó ragasztó (beltéri díszléchez)

Raktáron: 55 darab

Akciós ár: 1 250 Ft /darab
1 390 Ft (-10%)

2.

1 év Kültérre is
Mester

Erőmester szerelési ragasztó (kültéri díszléchez)

Raktáron: 19 darab

Ár: 1 700 Ft /darab

3.

1 év Kültérre is
10% akció
Mester

Fix Építési ragasztó (kültéri díszléchez)

Raktáron: 9 darab

Akciós ár: 1 340 Ft /darab
1 490 Ft (-10%)

4.

1 év Beltéri
20% akció
Mester

Szuper Mindent Ragasztó (3D falpanel ragasztásához)

Raktáron: 3 darab

Akciós ár: 3 990 Ft /darab
4 990 Ft (-20%)

5.

2 év Poliuretán
20 mm
100 mm
20 cm
Elite Decor

Termékminta: Parkettaszegély léc (CR942) kemény poliuretánból

5-20 munkanapon belül

Ár: 1 090 Ft /darab

6.

2 év Polisztirol
16 mm
90 mm
20 cm
Elite Decor

Termékminta: Parkettaszegély léc (HCR508) kőkemény HDPS anyagból

Raktáron: 9 darab

Ár: 790 Ft /darab

7.

2 év Poliuretán
20 cm
77 mm
43 mm
Kültérre is
Elite Decor

Termékminta: Poliuretán díszléc (C728) sarokba

Raktáron: 10 darab

Ár: 890 Ft /darab

8.

2 év Poliuretán
20 cm
64 mm
30 mm
Kültérre is
Elite Decor

Termékminta: Poliuretán díszléc (C747) sarokba

Raktáron: 10 darab

Ár: 990 Ft /darab

9.

2 év Poliuretán
200 cm
76 mm
20 mm
Kültérre is
Elite Decor

Termékminta: Poliuretán díszléc (CR779) oldalfalra

Raktáron: 3 darab

Ár: 990 Ft /darab

10.

2 év Poliuretán
20 cm
54 mm
15 mm
Kültérre is
Elite Decor

Termékminta: Poliuretán díszléc (CR807) oldalfalra

Raktáron: 10 darab

Ár: 590 Ft /darab

11.

2 év Poliuretán
20 cm
94 mm
33 mm
Kültérre is
Elite Decor

Termékminta: Poliuretán díszléc (CR844) oldalfalra

Raktáron: 10 darab

Ár: 1 290 Ft /darab

12.

2 év Poliuretán
20 cm
102 mm
155 mm
Kültérre is
Elite Decor

Termékminta: Poliuretán díszléc (P833) sarokba

Raktáron: 10 darab

Ár: 2 190 Ft /darab

Vásárlói képek
Sok mindenre jó a dekorléc, pl:képkeretnekMarbet E273 díszes sarokelem fali keret létrehozásáhozMarbet E-27 díszléc, Marbet E-273 sarokelem és Marbet R-11 rozetta nappaliban szobadekorFali dekoráció Marbet díszlécekkel, a falikar alatt rozetta Marbet holker díszléc díszíti a szobát Nappali dekorálása 3D falpanellel Nappali 3D falpanel (újhullám) LED világítással Gamer szoba PVC falpanel kő mintás nappali burkolat és TV hátfalSzürke kőmintás PVC burkolat wécében, szerelőajtóvalMarbet E-15 Beltéri díszléc: szürke falon fehér díszléc Nappali szoba rejtett világítása LED szalag + ANRO díszlécLED szalag díszléc nappali szoba hangulatos rejtett világításához Fehér rejtett világítás díszléc, szürke fűrészporos tapétán, nappaliban Díszléc rejtett világításhoz, oldalfalra felragasztvaKellemes atmoszféra teremthető meg a led szalagos díszléces rejtett világításokkalRejtett világítás díszléc keresztmetszete: a horonyba 8-10 mm-es LED szalag helyezhetőRejtett világítás céljára gyártott díszléc LED szalaggal, nappaliban

2 vélemény, értékelés

#1 - Skerlecz Gábor
2010/10/11, 19:43
Hello!
Én a járólapozás után szeretnék a fuga közé led-et tenni(futófényt),remélem hogy tudtok nekem ebben segíteni,hogy mire lenne szükségem és hogyan lehet össze szerelni,vagy szakember szükséges hozzá ! Előre is köszönöm :skera
#2 - Tályai Gábor
2010/10/12, 17:01
Tisztelt Skerlecz Gábor!

A LED diódák forrasztásáról, szereléséről készült cikkünkben ez viszonylag részletesen be van mutatva.

Remélem tudtam segíteni.

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése