Csavarhúzók, kulcsok típusai, méretei

Utoljára frissítve: 2011 július 25, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
A barkácsoláshoz, felújításhoz szükséges szerszámok közül ebben a cikkben a csavarhúzók és kulcsok típusait és méretezését mutatjuk be. Igyekszünk képekkel is illusztrálni a különböző típusokat, valamint azonnal terméket is ajánlani, hogy a kevésbé hozzáértők is könnyen megtalálják a szükséges típust.

Kezdjünk egy érdekességgel: a csavarok egy részéhez kulcsot, másik részéhez csavarhúzót használunk. De melyikhez milyet? Az esetek nagy részében elmondható, hogy ha a csavart kívül kell megfogni a szerszámmal (pl. sima hatlapfejű csavar) akkor a csavarkulcsok, ha a csavar fején belül alakították ki a befogadó részt akkor csavarhúzók között kell keresgélnünk a megfelelő szerszámért. (Természetesen lesz kakukktojás is, pl. a magyar nyelvben imbusz kulcsnak hívjuk a hex csavarhúzót...)


Csavarhúzók méretezése

A csavarhúzók általában 3 fontos paraméterrel rendelkeznek: a fej mérete (szélessége vagy átmérője) (A), a szár hossza (B) valamint a csavarhúzó teljes hossza (C).

Csavarhúzók méretezése

Az (A) és (B) méretet minden esetben megadjuk, a (C) méretet gyakran a gyártók sem, mivel a markolat rész általában hasonló hosszúságú (80-100 mm), így a szár hosszából következik a csavarhúzó teljes hossza is.

Egyenes vagy lapos csavarhúzók Egyenes (vagy lapos) csavarhúzók

A legelső típusú csavar (egyben a legegyszerűbb is) az egyenes, vagy lapos csavarhúzó. Ebben az esetben a csavar fején egy egyenes vágást alakítottak ki, melyben egy teljesen egyenes élű csavarhúzó passzol. Az egyenes csavarok használata egyre csökkenő tendenciát mutat, jellemzően ma már csak kis szorító erő esetén használják (pl. elektronikai termékek, sorkapcsok).

Miért csökken a használatuk ezeknek a csavartípusoknak?

Az egyenes csavarokat több okból sem preferálják a gyártók:
- Csak egy befogó él van, ez nagyobb erőbehatásoknál könnyen elkopik, lenyúzódik, ezután pedig a csavart nem lehet ki-, behajtani.
- Motoros csavarbehajtó használata esetén nincs ami központosítsa a csavarhúzó fejét, így könnyen ki tud ugrani a csavarhúzó az élből ezáltal megsértve azt a felületet amibe épp a csavart hajtjuk be.
- A berozsdásodott, berohadt csavarok eltávolításakor a csavar feje könnyen megsérülhet, eltörhet, lehetetlenné téve az eltávolítást.

Amennyiben saját magunknak szerelünk, a fenti okok miatt ha csak lehet mi se válasszuk az egyenes (lapos) behajtással rendelkező csavarokat.

Csavarhúzó - egyenes (3x100 mm) ProsKit
Csavarhúzó - egyenes (3x100 mm) ProsKit
Csavarhúzó - egyenes (5x100 mm) ProsKit
Csavarhúzó - egyenes (5x100 mm) ProsKit
Csavarhúzó - egyenes (6x40 mm) ProsKit
Csavarhúzó - egyenes (6x40 mm) ProsKit


A fenti csavarhúzók méretei sorban: 3 mm szélességű fej, 100 mm hosszúságú szár; 5 mm szélességű fej, 100 mm hosszúságú szár; 6 mm szélességű fej, 40 mm hosszúságú szár;


Csillagfejű (Phillips PH) csavarhúzók Csillagfejű (Phillips - PH) csavarhúzók

A '30-as években egy új szabvány látott napvilágot Phillips Henry jóvoltából. Nagy vagányság persze nem volt, egy újabb nútot helyezett el a csavar fején, az előző nútot 90°-ban keresztezve és némileg kikönnyítve a metszési pontjukat. Phillips bácsi ezzel megoldotta a letöredező csavarok/csavarhúzók problémáját, ami az akkori korrózióvédelem mellett nagyon fontos volt. Ezek a csavarok a mái napig nem változtak, Phillips (PH) néven hivatkozunk rájuk, rengeteg helyen megtalálhatóak, meg sem próbálom felsorolni őket.

Ami mindenképpen megemlítendő, az a méretezés: a csavarhúzó fejének mérete nem mm-ben van megadva, hanem 00 / 0 / 1 / 2 / 3 formátumban, ahol a 00 a legkisebb méret, a 3-as pedig a legnagyobb. (Ezektől kisebb és nagyobb méret is létezik, de otthonainkban jellemzően a felsorolt méretekkel fogunk találkozni.)

Persze a fenti méretekkel nem segítettünk, ezért megadnánk a fej átmérőit a különböző típusok esetében:

- 00 :~2 mm
- 0 : ~3 mm
- 1 : ~5 mm
- 2 : ~6 mm
- 3 : ~7 mm

A fej méretek némi tűréssel vannak megadva, ezért nem pontosak a fenti értékek, de így nagyjából már be tudjuk lőni a számunkra szükséges típust.
Csavarhúzó - csillag (0x100 mm) ProsKit
Csavarhúzó - csillag (0x100 mm) ProsKit PH
Csavarhúzó - csillag (1x100 mm) ProsKit
Csavarhúzó - csillag (1x100 mm) ProsKit PH
Csavarhúzó - csillag (2x40 mm) ProsKit
Csavarhúzó - csillag (2x40 mm) ProsKit PH


A fenti csavarhúzók méretei sorban: 3 mm átmérőjű fej, 100 mm hosszúságú szár; 5 mm átmérőjű fej, 100 mm hosszúságú szár; 6 mm átmérőjű fej, 40 mm hosszúságú szár;


Speciális csillagfejű (Phillips - PZ) csavarhúzók Speciális csillagfejű (Phillips Pozidriv - PZ) csavarhúzók

A motoros csavarbehajtók részére kialakított Phillips Pozidriv (PZ) csavarok nagyon hasonlatosak a a csillagfejű csavarokhoz, azonban egy újabb vékony nútolást kaptak, 45°-al elforgatva, ezáltal a csavaron már 8 él kapcsolódik a csavarhúzó fejébe. Ennek a megoldásnak az előnye az, hogy a dupla felülettel dupla akkora forgatónyomatékot lehet elérni anélkül, hogy a csavar vagy a csavarhúzó feje megsérülne.

A speciális kialakításnak köszönhetően a csavarhúzó nem csúszik ki a fejből, vagy ha esetleg ki is csúszna, a középpontból nem mozdul el, így nem karistoljuk össze a munkadarabot a csavarhúzóval. Hátrányuk, hogy nagyon hasonlítanak a sima csillagfejű csavarhoz, így sokan sima csillagcsavarhúzóval esnek neki. Ez sem a csavarhúzónak, sem a csavarnak nem tesz jót, jellemzően ez szokta okozni a csillag csavarhúzók fejének ledarálását. Nagyobb forgatónyomaték hatására ugyanis a csillag fejű (PH) csavarhúzók kilökődnek a Pozidriv (PZ) fejű csavarokból. Használjuk mindig a csavarnak megfelelő szerszámot. A PZ fejek kialakítása egyébként a csavar a túlhúzásának megakadályozására szolgál, de csak PZ csavarhúzóval tökéletes a módszer.


Csavarhúzó - speciál (0x75 mm)
Csavarhúzó - speciál (0x75 mm) PZ
Csavarhúzó - speciál (1x75 mm)
Csavarhúzó - speciál (1x75 mm) PZ
Csavarhúzó - speciál (2x100 mm)
Csavarhúzó - speciál (2x100 mm) PZ


Természetesen jó magyar szokás szerint "speciál"-nak hívjuk a PZ fejet, ahelyett, hogy PZ-nek hívnánk :)

Méretezésüket tekintve teljesen megegyeznek a PH fejjel, az egyetlen különbség a második vékony keresztnút.

Torx csavarhúzók Torx csavarhúzók

A torx csavarhúzó neve egészen addig elgondolkodtató lehet, amíg meg nem tudjuk, hogy Camcar Textron fejlesztette ki. A torx csavarhúzó tulajdonképpen egy 6 csúcspontból álló csillag forma, ezért angol nyelvterületen star screwdriver-nek (csillag csavarhúzó) hívják. Tehát külföldön egy csillagcsavarhúzóért egy torx-ot adnak, így külföldi bevásárlás esetén ne csuklóból fordítsunk, használjuk az eredeti elnevezéseket.

Amíg a fent PZ fej kialakítás a túlhúzás megakadályozására szolgál (kifordul a fej a csavarból), itt a torx-nál a hosszan benyúló fej éppen azt a célt szolgálja, hogy ne csússzon ki a fej a csavarból. Ennek oka az, hogy ezeket a csavarokat kifejezetten elektronikai cikkek összeszereléséhez használják (de természetesen megtalálhatóak az autó-, bicikli gyártásban is), pontos nyomatékkulcsokkal, így a túlhúzás szóba sem jöhet, viszont az nem megengedhető, hogy a nyomatékkulcs feje kiforduljon a csavarból a kívánt szorító hatás elérése előtt. Szintén a kialakításnak köszönhetően az összeépítő gépsorokon munkát végző torx csavarhúzófejek akár 10x is tovább tarthatnak a PH vagy PZ fejeknél.

Mi leginkább (egyenlőre) szét fogunk velük szerelni dolgokat (pl. számítógép merevlemez, telefon), így lássuk a méretezést. Méreteket tekintve a torxot elég széles mérettartományban gyártják, T1-től T-100-ig, ez mm-ben kifejezve: 0.81 mm - 22.13 mm a csúcspontok távolsága. A jellemzőbb méreteket azért felsorolnánk:

- T6: 1.7 mm
- T7: 1.99 mm
- T8: 2.31 mm
- T9: 2.5 mm
- T10: 2.74 mm
- T15: 3.27 mm
- T20: 3.86 mm


Természetesen a gyártók nehezen viselik, ha szétszedjük a termékeket, így a torx csavarból készült egy új típus (na persze nem csak ez volt az indok, de mindent meg lehet magyarázni). Az új típusnál a csavar közepén van egy henger alakú kiemelkedés, ami megakadályozza, hogy a sima torx csavarhúzó belemenjen a csavarba. Ezt "tempered"-nek illetve "security"-nek nevezték el, a kínálatunkban Torx-TR néven szerepel.


Csavarhúzó - Torx TR (05) ProsKit
Csavarhúzó - Torx TR (05) ProsKit
Csavarhúzó - Torx TR (10) ProsKit
Csavarhúzó - Torx TR (10) ProsKit
Csavarhúzó készlet - Torx TR (6 darabos) ProsKit
Csavarhúzó készlet - Torx TR (6 darabos) ProsKit

A Torx-TR felülről kompatibilis a sima Torx szabvánnyal, azaz a Torx-TR csavarhúzókkal használhatóak a Torx és a Torx-TR csavarok is.

Imbusz kulcsok (hex csavarhúzók) Inbusz (imbusz) kulcsok (hex csavarhúzók)

A csavar szabványok története sokkal hosszabb és unalmasabb, mintsem hogy itt mindet bemutassuk, de felmerül a kérdés: minek ennyi típus. Erre a belső illesztésű, hatlapfejű csavar a legjobb példa: Angliából a 4 lapfejű, belső illesztésű csavar vándorolt ki Amerikába, de a szabadalom használata után fizetni kellett, így nagyon drága volt. Nosza, az amerikaiak a négy lapfejből csináltak hatot, ezzel sikeresen meg is kerülték a szabványt, valamint egy stabilabb csavart felépítést hoztak létre. Ez a csavarhúzó behelyezésénél is előnyt jelentett, könnyebb a hatlapfejű csavarhúzót a csavarba illeszteni mint a négylapfejűt. Persze ezzel egy időben a világ számos pontján is feltalálták / kezdték el gyártani ezer név és szabvány alatt. Így pl. európai területen egy német gyár szabadalmaztatta (Bauer und Schaurte), innen ered a magyar név is: imbusz. (Nem imbusz, inbus: Innensechskantschraube Bauer und Schaurte, de mivel a google 149.000 találatot hoz imbuszra, 0-t inbusz-ra, legyen az imbusznak nimbusza.)

Fontosabb a fenti agymenésnél, hogy léteznek gömb fejjel szerelt imbuszkulcsok is, ezek akkor célszerűek, ha nem férünk hozzá a csavar fejéhez, csak valamilyen szögbe elfordítva a kulcsot. Méretezését tekintve legalább szerencsénk van, a birodalmi mértékegység helyett mm-ben adjuk meg a méretet, tehát a 2-es imbuszkulcs 2 mm széles lesz. Angol felségterületen borul az egész, 7/64-től 3/4 inch-ig terjednek a méretek, de ezzel most nem foglalkozunk.


Imbuszkulcs készlet 7 darabos (ProsKit)
Imbuszkulcs készlet 7 darabos (ProsKit)
Imbuszkulcs készlet 9 darabos, gömb fejjel (Festa)
Imbuszkulcs készlet 9 darabos, gömb fejjel (Festa)Csavarkulcsok (csillag - villás) Csavarkulcsok (csillag - villás)

Bár az imbuszkulcsnál már érintettük a csavarkulcsokat, az igazi csavarkulcsok most következnek. A legelterjedtebb csavarokról beszélünk: a hatlapfejű csavarokról. A hatlapfejű csavar is a négylapfejű csavarból származik, azonban megjelenése után szinte azonnal kiszorította azt a piacról. Hogy miért? A csavarkulcsot a csavarra 4 lapfej esetén csak 4 oldalról (90 fokonként) lehet felhelyezni, ebben az esetben pedig lemondhatunk a szűk helyen való csavarbehajtásról. A 6 lapfejre a villás csavarkulcs 60 fokonként felhelyezhető, ráadásul a 6 lapfejű csavarhoz már lehet csillag kivitelt is (12 pontos kulcs) gyártani, ezzel 30 fokonként lehet a csavart megfogni. (Megint ez a csillag elnevezés...)

Csillag-villás kulcs készlet

A csillagkulcs és villáskulcs közötti különbséget gyaníthatóan nem kell elmagyarázni, a döntésképteleneknek a csillag-villás kivitelt tudjuk ajánlani :) azt azonban hozzátennénk, hogy a csillaggal szűk helyen is könnyen tudunk csavart behajtani, cserébe a villás kivitelt könnyebb a csavarfejre felhelyezni és némileg szögben is használható.

Csavarkulcsok méretezése:

A csavarkulcsoknál a metrikus méretek miatt rettentően egyszerű a dolgunk. A kulcsok (és csavarok) mérete mm-ben van megadva, így a 8-as kulcs a 8 mm-es, a 24-es kulcs a 24 mm széles csavarra megfelelő. Jellemző méretei: 8-27 mm-ig.


A csavarok jövője

A fentieken bemutatott csavar típusokon kívül természetesen 1000+1 féle van még, jellemzően speciális célokra (pl. 4 vagy 5 lapfejű tűzcsapok részére; Fearson katonai használat; Motorq: repülőgép-, űreszköz gyártás, vagy a "one-way" egyutas csavarok, amelyeket csak csak becsavarni lehet, a fej kialakítása nem alkalmas a csavar kihajtására, stb. ), ezek a spéci csavarok valószínűleg meg is maradnak. Marad továbbá a mágneses megoldás. Ez egy pár éve terjedt el jobban, manapság pedig alig-alig kapni csavarhúzót nem mágneses fejjel.

A hatlapfejű csavarokat szintén nem nagyon kell félteni, a technológia megfelelő és teljesen elterjedt.

Nagy változás várható viszont a lapos és csillag (PZ és PH is) fejű csavaroknál. Szépen lassan eltünedeznek, a prémium csavar (pl. faforgácslap-csavar) kategóriában már nem is kapható semmilyen más megoldás csak a Torx. Aki most kezdi a barkácsolást, vagy vevő az új technológiai megoldásokra, annak érdemes lehet már eleve Torx csavarokkal és csavarhúzókkal felszerelkezni. Természetesen a hagyományos csillag és egyenes csavarok nem fognak eltűnni, de egyre inkább mindent Torx csavarokkal szerelnek.

Miért a Torx?

- A csavar feje valamivel kisebb és sokkal dekoratívabb megjelenésű a hagyományos csavarfejeknél
- A fej kialakítása miatt még esetleges rozsdásodás után is van esély a csavar fellazítására
- A Torx csavar nem esik ki a csavarhúzóból. Ez nagyon hasznos tud lenni, ha csak egy kézzel tudjuk a műveletet elvégezni. Ezt PZ csavarral még mágneses fej esetén is nehéz megcsinálni, főleg ha gyakorlatlanok vagyunk.
- Kis erőkifejtés esetén sem ugrik meg a csavarhúzó feje a csavarban. Ismerős helyzet: a PZ facsavart félig elhajtjuk a munkadarabban, utána mivel pl. nem férünk hozzá rendesen a csavarfejhez, nem tudjuk elég erősen a csavarba nyomni, a csavarhúzó pedig meg-megugrik, anélkül hogy a csavar megmozdulna. Torx csavar esetén ilyen nincs.
- A csavar fej kialakítása miatt nagyobb nyomatékkal húzhatóak meg a csavarok a fej károsodása nélkül.

Egyszerűen jobb, haladósabb, diszkrétebb. Ki kell próbálni...
Ajánlott termékeink
1.
TOP
Garancia: 6 hónap
Grafit
49 cm
63 cm
17 cm
2 szintes összecsukható műanyag fellépő (49x17x63cm) grafit-piros
Raktáron: 5 darab
Ár: 12 590 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
Csavarhúzó (lapos, 100 mm) szigetelt
5-7 munkanapon belül
Ár: 1 094 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
Piros
108 mm
75 mm
115 mm
Csavartároló (115x108x75 mm) Piros
5-20 munkanapon belül
Ár: 239 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
Piros
165 mm
75 mm
115 mm
Csavartároló (115x165x75 mm) piros
Raktáron: 38 darab
Ár: 269 Ft /darab
5.
Garancia: 1 év
Piros
209 mm
75 mm
115 mm
Csavartároló (115x209x75 mm) Piros
Raktáron: 1 darab
Ár: 359 Ft /darab
6.
Garancia: 1 év
Piros
235 mm
125 mm
173 mm
Csavartároló (173x235x125​​​​​​​ mm) Piros
Raktáron: 20 darab
Ár: 699 Ft /darab
7.
Garancia: 1 év
Piros
340 mm
150 mm
200 mm
Csavartároló (200x340x150​​​​​​​ mm) Piros
Raktáron: 6 darab
Ár: 1 359 Ft /darab
8.
Garancia: 1 év
Zöld
28 cm
38 cm
56 cm
GARDEN SIT átfordítható kerti szék, tárolóval (56cmx38cmx28cm) zöld
Raktáron: 2 darab
Ár: 9 400 Ft /darab
9.
Garancia: 1 év
Mágnesező - demágnesező csavarhúzókhoz
Érkezik: 2023.12.06. (2 darab)
Ár: 625 Ft /darab
10.
TOP
Garancia: 1 év
Fekete
378 mm
177 mm
480 mm
Pro Villanyszerelő szerszámos láda, fekete-piros
Raktáron: 3 darab
Ár: 16 990 Ft /darab
11.
Garancia: 1 év
Narancs-fekete
290 mm
60 mm
200 mm
Professzionális rendszerező táska (3 variálható határolóval)
Raktáron: 3 darab
Ár: 1 550 Ft /darab
12.
Garancia: 1 év
Fekete
230 mm
70 mm
290 mm
Szortimenter, kétoldalas tárolódoboz (29x23x7 cm)
Raktáron: 1 darab
Ár: 2 332 Ft /darab
Vásárlói képek
Erősebb mint gondoltam: sarokba rakható szerszámtartóSok kerti szerszám kis helyen, stabilanKonyhaszekrény alá is lehet led világítás rakni, mi színváltósat tettünk. Nincs leírásMennyezet és oldalfal találkozásában futó rejtett világításSzínváltós led szalag ágyvilágításhoz Modern szerszámos műhely számítógéppel, led világítással

2 vélemény, értékelés

#1 - Hendrei
2011/07/13, 07:58
Látom nagyon otthon vannak a csavarhúzók témájában. Nem tudják véletlenül, hogy az új IPhone 4-et milyen csavarhúzóval kell szétszedni? Ha jól olvastam, akkor az új okostelefonhoz is torx csavarhúzó kell, de nem vagyok biztos a méretben.

Köszönettel:
HCS
#2 - Tályai Gábor
2011/07/13, 08:35
Tisztelt Hendrei (HCS)!

Az Apple az a cég ami nagyon jövedelmezően (bár szerintem kicsit gyomorforgatóan) működik. Ezt annak köszönhetik, hogy amennyire csak lehet magukhoz láncolják a vevőket, illetve olyan megoldásokat kényszerítenek rá a vevőkre, ami semmivel nem kompatibilis.

Igaz ez még a csavarokra is. Saját 5 pontos torx csavarokat készítenek, amihez nincs csavarhúzó.

Persze a kínai gyorsmásoló manufaktúra 1 nap alatt megoldja a szerszám hiányt, így persze lehet utángyártott csavarhúzót kapni (google-ba: 5 star torx).

Legjobb tudomásom szerint 1 méret van az 5 pontos Iphone Torx csavarhúzókból.

Remélem tudtam segíteni.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
765.500+ elégedett vásárló
482.500+ raktáron lévő termék
199.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése