Smart video kaputelefon - okos csengő mobilos értesítéssel

Utoljára frissítve: 2019 július 04, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
Smart video kaputelefon - okos csengő mobilos értesítéssel
 

Tartalomjegyzék:

 

Smart Home - okos otthon megoldások

Egyre több termék és megoldás érkezik az üzletekbe Smart - okos otthon megjelöléssel. Ezek közös jellemzője, hogy az adott eszközhöz tartozik egy automatikus vezérlés pl. fűtés - hűtés szabályzása, vagy valamilyen bemeneti jel hatására az eszköz csinál valamit pl.: a napernyő behúzza magát nagy szélben, fényfüggő világítás, stb.

Ez már önmagában is okosnak nevezhető, ám általában az igazi Smart megoldásokon azt értjük, hogy mindezen folyamatokba távolról is beavatkozhatunk,  általában mobiltelefonunk segítségével.

A Smart - okos otthon megoldásoknak itt válnak külön két részre:

 • Helyi szerver típusú: ebben az esetben az összes okos eszköz egy központi  egységhez van csatlakoztatva, ezt az eszközt érjük el egy applikációval, majd ezen az applikáción keresztül vezérelhetjük az összes csatlakoztatott eszközt.
   
 • Távoli szerver és/vagy pont-pont kapcsolat: az ilyen Smart home megoldásoknál minden egyes eszköz külön applikációt kap, ezekre bejelentkezve tudjuk az adott eszközt, és csak azt, elérni.

A helyi szerver előnye az, hogy csupán csak egy programra van szükség, és mindent egyszerre érünk el. Hátránya, hogy csak az adott szerverrel kompatibilis eszközök csatlakoztathatóak.

A távoli szerver vagy pont-pont kapcsolat esetén bármilyen eszköz használható egymás mellett, hátrányként pedig a sokféle okos szoftver használatának problémája jelentkezik.

A V-TAC a Smart termékvonal esetén megpróbál egy közös megoldást kínálni. Az eszközök távoli szerverre jelentkeznek be, ezek után azonban az összes csatlakoztatott eszköz a V-TAC Smart Light nevű applikációból érhető el:

V-TAC Smart Home - okos otthon megoldások

A képen látható, hogy egy központi applikáció kívánja kiszolgálni az összes csatlakoztatott eszközt. A fenti eszközök megjelenését, illetve kompatibilitási listáját még várjuk, valószínűleg ez egy hosszabb folyamat lesz, azonban már itt vannak az első fecskék, pl. a jelen cikk főszereplője is, a Smart kaputelefon, melyekkel igen pozitív élményeink vannak.

Sok termék valós problémára fog megoldást nyújtani, azonban láthatunk pl. okos fogkefét, vagy turmixgépet is a listában, melynek távolról történő használatára igen kíváncsiak vagyunk :)

 

WiFi-s csengő - értesítés a mobilodra a látogatókról

Ez után a kissé hosszúra nyúlt bevezető után ismerkedjünk meg jelen tesztünk alanyával, a videós kaputelefonnal, mit is kínál ez az eszköz elsősorban?

Éppen érkezik valaki hozzánk, de nem vagyunk otthon. Ez a mobiltelefonos világban egyre kisebb probléma, hiszen már-már nem megyünk sehová sem bejelentkezés nélkül, de nyilván van ilyen. Vagy jön hozzánk egy futár, a vízóra leolvasó, akik vagy felhívnak, vagy nem, de a csengőgombot biztosan megnyomják - ekkor pedig már nem maradunk le róluk!

 

V-TAC Smart video doorbell - okos kaputelefon

 

Az okos csengő ekkor egy Push üzenetben értesítést küld a telefonunkra, mi pedig elindíthatjuk az applikációt és láthatjuk, hogy ki próbál éppen bejutni lakásunkba. Nem is csak képet, hanem videófolyamot kapunk, így a hagyományos vezetékes video-kaputelefonok élményét kapjuk a mobilunkon.

De ami a legjobb: a Smart kaputelefon kétirányú interkommal is rendelkezik, azaz beszélhetünk is vendégünkkel!

 

Bébiőr - kutyaőr - biztonsági kamera

Már ez is egy kiváló felhasználási kör, azonban a Smart kaputelefont másra is használhatjuk:

 • Mivel igen könnyű beállítani, akár bébiőrként is használhatjuk, ráadásul a design is kiváló, így nem lóg ki a mai elektronikai eszközök sorából.
   
 • PIR (testhő - infravörös) érzékelővel rendelkezik, a Push üzenet mozgásra is beállítható, így használhatjuk biztonsági kamerának is!
   
 • Az eszköz bármikor elérhető, segítségével képet, videót készíthetünk, bármikor, bárhonnan, illetve akinek arra van ingerenciája, hallgatózhat is vele, a hangkommunikáció iránya állítható, azaz megoldható, hogy mi halljunk, de minket ne halljanak.

 

Mobilos video-kaputelefon: teljes vezetéknélküli, akkus működés

Az új elektronikai eszközök megvásárlása, vagy használata ott szokott elbukni, hogy szinte biztosan nincs a környéken vezeték, elektromosság, ahová ezeket telepíteni szeretnénk. Szerencsére Smart kaputelefonunknak nincs szüksége semmire egy elérhető WiFi hálózaton kívül!

Működése akkumulátorról is lehetséges: a csomag tartalmaz két darab nagy teljesítményű (2000 mAh) 18650-es akkumulátort, így hosszú ideig töltés nélkül élvezhetjük a drótnélküli üzemmódot. Mivel Smart eszköz, így az akku merüléséről üzenetet kapunk - a töltöttségi szint bármikor ellenőrizhető, illetve beállítható, hogy hány százalékos töltöttségnél értesítsen a merülésről.

Tölteni a készülék hátoldalán lehet, a hátlap eltávolítása után. Ez nem a legkényelmesebb módszer, kerülhetett volna a mini USB port kívülre, egy gumifedél alá.

 

Video-kaputelefon mobilhoz - akkus működés két darab nagy teljesítményű 18650-es tölthető elemmel     Video-kaputelefon mobilhoz - vezetékes működés: a régi AC-s csengőtranszformátorok is használhatóak.

 

Persze, használhatjuk a készüléket vezetékes áramforrásról - tápegységről is. Ehhez a V-TAC is biztosít egy tápegységet, de teljesen érthetetlen módon, a hagyományos AC 14-24 Voltos csengőtranszformátorok is alkalmasak a feladatra. Azaz, ha már volt otthon csengő felszerelve, akkor jó eséllyel megfelelő lesz hozzá a régi tápegység.

Ha már a kapcsolódó termékeknél járunk, akkor megragadnánk az alkalmat, hogy bemutassuk az eszköz beltéri egységét is:

A beltéri egységet csak be kell dugni egy konnektorba, párosítani a Smart kaputelefonnal, és máris van egy mobil független csengőnk. A beltéri egység megnevezés nem teljesen helytálló, lévén az eszköz védettsége IP54-es, így kültéri konnektorba is dugható, kint is használható.

A beltéri egység csengetési hangereje öt erősségre állítható, köztük egy teljesen néma, csak fényjelzést használó csengetés is van. Dallamcsengőként is funkcionál, így a standard csengő jelzés mellett még több mint 50 különböző csengőhang is található, köztük olyan slágerekkel, mint a Jingle Bells vagy a Für Elise, de egész komoly a repertoár, egy gyengébb szerdai falunapot simán meg lehet vele oldani.

Már említettük a memóriakártyát is, sima MicroSD-t használ, 4-32 Gb tárhelyet tud kezelni. A kártyacsatlakozó az akku fedele alatt található, a kártya behelyezésére nőgyógyász ismerőseinket kérjük meg. Érthetetlen, hogy egy ekkora eszközben, hogy nem lehetett találni egy ennél megfelelőbb helyet. De kedvenc bolgár mérnökeink ide álmodták meg, AutoCAD-ben biztos kiadta, szerencsére ritkán kell mozgatni.

 

Okos video-kaputelefon: micro SD kártyára vesz fel, egy 9 Gb-os kártyát ajándékba adunk!     Okos kapucsengő mobiltelefonhoz - mini csavarhúzó a kaputelefon szereléséhez

 

Gondolom a kártyanyílás kialakítása miatt, hogy ne kelljen a vevőnek már az első percben imára nyitnia a száját, most minden Smart kaputelefonhoz egy darab 8 Gb-os SD kártya ajándék, ami be is van rakva a helyére!

A memóriakártya pecázásához egyébként használhatjuk Törpikék csavarhúzóját is, amit a hátlap leszereléséhez mellékelnek.

 

Video-kaputelefon smart program telepítése a mobiltelefonra

Amint behelyeztük az elemet, a csengő gombjának pereme kék színben kezd pompázni, majd egy kedves női hang közli velünk, hogy kész párosodni... Mármint a kaputelefon a mobiltelefonnal...

Ennek előtte azonban szükséges az applikáció feltelepítése a telefonra. Ezt megtehetjük a Google Play-ről vagy az iOS-os AppStore-ból, mindenki a saját telefonjának megfelelően. Rá is kereshetünk a szoftverre: V-TAC Smart Light, azonban különböző területi beállítások miatt vagy benne lesz a listában, vagy nem...

 

Videós interkomos kapucsengő szoftver telepítése QR kódos link alapján.     A QR kódos kapucsengő szoftver biztosan a megfelelő lesz, nem kell válogatni.

 

Egyszerűbb, ha a doboz oldalán lévő QR kódot beolvassuk, és máris a Store megfelelő oldalán kötünk ki, ahol máris elkezdhetjük a telepítést.

Amint feltelepült a szoftver (V-TAC Smart Light néven keressük), indítsuk is el:

 

A videó kaputelefon smart szoftverének telepítése mobiltelefonra

 

 

Szokás szerint egy rövid regisztrációval kezdünk. Tényleg nagyon rövid, mindössze az email címünket kell megadni, és máris kapunk egy ellenőrzőkódot erre az email címre.

 

A videó kaputelefon smart szoftverének telepítése mobiltelefonra - a megfelelő eszköz kiválasztása

 

A visszakapott 6 jegyű ellenőrzőkódot írjuk be, cserébe elindul az applikáció, és elkezdhetjük hozzáadni az eszközöket. Tapizzunk az Add device-ra, majd a megjelenő listában a Security&Sensor fülre, azon belül pedig a Smart Camera ikonra.

 

 

Ha még mindig villog a kapucsengőn a nyomógomb kék színnel, akkor sínen vagyunk, mehet a Next Step. Ha nem villog, akkor vagy vegyük ki az elemet, vagy Reseteljük le a készüléket. A Reset gomb az elemtartó fölött helyezkedik el, nem meglepő módon Reset felirat szerepel mellette. Bátran nyomjuk sokáig (~5s), míg szól a néni, hogy a készülék visszatért az alapállapothoz, kész a párzásra.

Ekkor az app bekéri a WiFi hálózatunkat és az ahhoz tartozó jelszót, és megkér bennünket, hogy a következő lépésben tartsuk a kamerát a mobiltelefonunk elé.

 

Erre pedig azért van szükség, mert a fenti adatokból az app készít egy QR kódot, ami megjelenik a mobilunk kijelzőjén. Ezt a QR kódot olvassa be a Smart kapucsengőnk a saját kamerájával, így viszi be a regisztrációs és hálózati adatokat magába.

Szóval, a 15-20 cm-es kép alatt nyomjunk a Continue-ra, majd tartsuk a kapucsengő kameráját a mobilon megjelenő QR kódtól kb. 8-12 cm-re. Ha nagyon nem akar pittyegni (amivel a sikeres párosodást hirdeti), akkor próbáljuk meg megdönteni valamelyik készüléket ~10-15°-ban, ez valami miatt segíteni szokott. Jellemzően nincs vele probléma, én a cikk írása közben kb. 15x párosítottam őket és mindig sikerült, de döntött állapotban sokkal hamarabb, mintha párhuzamos lenne a két készülék egymással.

 

Smart Light kapucsengő app használata

A szoftver természetesen nem egy ördöglakat, hiszen szempont volt a minél egyszerűbb működés, érintőlegesen felsoroljuk, hogy mi mindenre képes:

 

A kamera képen látható beállítások:

 • Jobb felső sarok: ... : tovább az eszköz beállításaihoz
 • Hangszóró ikon: mikrofon ki/bekapcsolása
 • SD/HD: minőség váltása 1280x720p és 640x360p között
 • Teljes képernyő mód: a kamera képét kiteszi a teljes képernyőre, nagyítás
 • Speak: megnyomásával beszélhetünk a kapucsengőn keresztül, inaktív módban némítva van a mobil mikrofonja.
 • Record: videó felvétel
 • Take Photo: kép készítése
 • Playback: visszajátszás. A mobilon indított felvétel automatikusan felkerül a mobiltelefonra is.

A készülék beállításai:

 • Device name: elnevezhetjük az eszközt
 • Share Device: a kapucsengő megosztása, ehhez inkább használjuk a Family menüpontot, ahol az egész családdal megoszthatunk egyszerre több eszközt is.
 • Device information: regisztrációs adatok, IP cím, virtual ID, időzóna megjelenítése.
 • Power management settings: az akku töltöttségi szintje és az alacsony töltöttség jelzésének beállítása.
 • Basic function Settings: képernyő átfordítása és időbélyegző megjelenítése.
 • PIR: az infrás mozgásérzékelő bekapcsolása és érzékenységének beállítása.
 • Purchase VAS: felhős videótár szolgáltatás előfizetése. Persze Magyarország már annyira vadkelet Bulgáriához képest, hogy a mi régiónkban ez iOS-ra még nem működik. Jeleztük földrajzi koordinátáinkat a V-TAC-nak, ígérik, hogy a következő firmware frissítéssel együtt ez is elérhető lesz.
 • Memory Card Settings: teljes és szabad kapacitás megjelenítése, kártya formázása.
 • Feedback: visszajelzést küldhetünk a V-TAC illetve az app fejlesztőjének.
 • Firmware information: a videó-kaputelefon belső vezérlőszoftverének frissítése. Jelenleg 1.1.50-es a legfrissebb, de ez fel is van töltve minden Smart kapucsengőre.
 • Remove device: az eszköz eltávolítása

Family Settings

 • Family name: családunk nevének megadása. Jelenleg csak egy családban élhetünk, több család nem támogatott...
 • Room management: szobák létrehozása elnevezése. Pl. a van három okos fogkefénk, akkor tudjuk, hogy most éppen a hálószobait akarjuk bekapcsolni.
 • Family location: térképen bejelölhetjük, hogy hol lakunk, ha esetleg elfelejtenénk.
 • Family members: itt az elsőnek létrehozott felhasználó látható mint Adminisztrátor
 • Add Member: családtagot adhatunk hozzá a megosztott használathoz. Egy email cím kell hozzá.

Az applikációban van még ezen kívül néhány hasznos információ, pl. mutatja a kinti hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást és szélsebességet, a fentebb megadott cím (GPS koordináta) alapján. Nincs információnk, hogy melyik időjárás szerverre kapcsolódik. Most az időkép.hu szerint 22C° van, az app meg 25C°-ot mutat, az iOS időjárás app-ja pedig 24C°-ot.

 

A videós kaputelefon felszerelése

Ha eljutottunk idáig és minden sikerült, akkor az a 6 db csavar, amit el kell tekernünk a felszereléshez, már biztosan nem adja fel. A hátlapot le kell csúsztatni, majd a 4 db csavarhelyen keresztül felcsavarozni a kapura / falra.

 

   

Ezek után pattintsuk fel a készüléket a felcsavarozott hátlapra. Védőfóliát távolítsuk el, mert amúgy homályos a kamera képe.

 

De szép kis kaputelefon, nem kellene ezt ellopni?

Ugye mindent visznek, kivéve a tüzes vasat, meg azt ami le van betonozva. Szerencsére szófiai mérnökeink jól ismerik a helyzetet, így két lépcsős rablásgátlásról is gondoskodtak:

 • A hátlapon egy SIM kártya szerű érintkező van, enélkül az eszköz nem működik. Ez a passzív oldala a lopás elleni védelemnek.
 • Az első sorban azonban az a 2 darab imbusz csavar harcol, melyet a készülék aljába kell becsavarni, és fizikailag meggátolja az eszköz csúsztatását, levételét.

 

A kamerás kapucsengő képminősége

Az egészen alacsony ár ellenére teljesen jó képet és videófelvételt kapunk a készüléktől, a szenzor natív felbontása egyébként 1280x720p. Semmi esetre sem szaladunk bele olyan problémába, hogy nem ismerjük fel a képen látható személyt, pedig a videós-kaputelefonok piacán erre is van számos példa.

Az éjszakai működést - megvilágítást nagy fényerejű infra LED-ek biztosítják, ami semmit nem jelent, mert minden kaputelefonra ezt írják rá, inkább beteszek két képet nagyjából ugyanarról a nézőpontról nappali és éjszakai felvételen is:

 

A Smart video kaputelefon képe 1280x720 pixel - nappal     A Smart video kaputelefon képe 1280x720 pixel - éjszaka

 

A Smart video-kaputelefon értékelése

Nagyon kellemes élmény volt tesztelni ezt a Smart csengőt. A csomagolás, doboz, illetve magának a csengőnek a design-ja az átlagon felüli, semmi esetre sem az Ebay-es kínai minőség, pedig azon az árszinten van. A csomag mindent tartalmaz, van akku, SD kártya, USB kártya, előre gyártott vezeték az elektromos csatlakoztatáshoz, csavarok, szóval komplett a szett.

A szoftver telepítése a regionális problémáktól eltekintve, QR kóddal pillanatok alatt sikerült, illetve a QR kódos csengő beállítás is zökkenőmentesen zajlott. A push üzenetek szinte azonnal megérkeznek, nem 10 perc múlva értesülünk arról, hogy ott volt valaki...

A nappali képminőség is jó, de az éjszakai teszten szoktak inkább elvérezni a jelentkezők. Még túl sok időt nem tudtam az éjszakai tesztre fordítani, de a fenti kép alapján 10 méterig biztos jó, ami egy kapucsengőtől több mint elegendő, azaz az éjszakai felvétel is kiváló ebben a kategóriában.

Összefoglalva: csak ajánlani tudjuk a V-TAC Smart kapucsengőjét. Már önmagában is jónak tűnik a platform, de ha hozzávesszük, hogy várhatóan sok-sok termék jelenik meg hamarosan erre a platformra, akkor még időtállónak is tűnik. Akkor is ajánlott lenne a minősége alapján, ha nem lenne ennyire jó az ár-érték aránya, de ezen az áron szinte kihagyhatatlan vétel!

 

 

Vásárlói képek
Wifi smart videó kaputelefon lakossági használatbanSmart videó kaputelefon fa kapuajtóra felszerelveSmart videó kaputelefon utcai ajtóra szerelve

2 vélemény, értékelés

#1 - Lónyai Gábor
2020/08/28, 16:07
Ha nem fut az app a telefonon akkor nem mindig kapok érteesítést ha valaki csengetett. IOS-en és Androidon is ki lett próbálva. Valakinek valami ötlet?
#2 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2020/08/31, 13:15
Tisztelt Lónyai Gábor!

Az értesítések megjelenését befolyásolhatja az adott telefon értesítési beállítása is.
Első körben érdemes ellenőrizni, hogy az applikáció legfrissebb verziója fut-e a telefonon, ha pedig ez sem segít, akkor jöhet az újratelepítés.
Ezektől függetlenül több applikáció esetében is csak akkor érkeznek meg az értesítések a telefonra, ha az fut a háttérben, illetve engedélyezzük a háttérben való futását.Sajnos ez az applikáció hiányossága, nem a terméké. A gyártó tud a hibajelenségről, ennek eredményeképp a szoftver és a hardver is egy jelentős újragondoláson esik át a közeljövőben.

Üdvözlettel: ANRO Épületdíszítés Kft.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
715.400+ elégedett vásárló
502.000+ raktáron lévő termék
189.300+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése