Szőnyeg kezelési tippek

Utoljára frissítve: 2023 március 06, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Szőnyeget minden lakásban találunk, elsősorban praktikus és kényelmi funkciói miatt. A lábtörlők megakadályozzák, hogy piszkos cipővel lépjünk be a lakásba, míg a futószőnyegek összekötik a helyiségeket, és betöltik a szőnyeg általános hőszigetelő szerepét is. A szőnyeg dekorációs funkciója mindezeken felül másodlagos, azonban a szőnyeg megjelenését mindenképpen figyelembe kell venni a vásárlás során, hogy az később illeszkedjen az enteriőrbe is. Hogy látványon túl a vásárlás során milyen egyéb tényezőket érdemes átgondolni, elolvashatja rövid Szőnyeg vásárlási szempontok című leírásunkban is.

A szőnyegeket egykor természetes anyagokból szőtték, mára a természet kizsákmányolása egyre inkább szükségessé tette a mesterséges szálak alkalmazását. A szintetikus szálak tartósabbak (jobban bírják az igénybevételt) és egyszerűbben kezelhetőek, mint a természetes anyagok, ezért ideális választásnak bizonyulnak közlekedőutak, hálószobák, gyerekszobák burkolatának lefedésére. Emellett a szőnyegtervezők is sokkal kreatívabban tudnak alkotni a szintetikus szálakból, így változatos típusú, felületű, színű szőnyegek kerülhetnek a forgalomba és a lakásokba. A szőnyegek azonban csak úgy szolgálhatják hosszú ideig otthonunk és talpunk védelmét, amíg megfelelő bánásmódnak van alávetve!

A különböző fajta szönyegek azonban eltérő kezelést igényelnek. Mielőtt nekilátnánk a szőnyeg tisztításának, minden esetben olvassuk el a hátoldalán lévő használati tájékoztatót (általában a szőnyeg forgalmazó vagy a szőnyegáruház teszi hozzá)! Az alábbi tanácsok általános jellegűek, speciális útmutatást a szőnyeghez mellékelt tisztítási útmutató tartalmazhat, melyet be kell tartanunk a tartós használhatóság érdekében.
 

Hogyan bánjunk a szőnyeggel?

- Ne ijedjünk meg, ha újonnan vásárolt szőnyegünkből hullanak a szálak! Az új szőnyegeknél a használat első hónapjaiban előfordulhat a szálak kis mértékű hullása. Emiatt az új szőnyeget óvatosan kell tisztítanunk, amelynek megfelelő eszköze a kefe, a seprű vagy egy benedvesített rongy. A vastag szőrű szönyegek ilyenkor nyerik el végső tömörségüket. A tömörödés időszaka után porszívóval is megtámadhatjuk a szőnyeget, eleinte csak a legkisebb fokozatot használva.

- Ha egy ideig a szőnyegre nincs szükségünk (pl. lakásfelújítás, festés) vagy szállítani kell, akkor tisztán, összetekert állapotban rakjuk el. A tárolás lehetőleg fektetve történjen, így a szőnyeg és a szegélye nem fog eltörni-megtörni-meghajlani.
- A szőnyeget ne tegyük ki erős napsugárzásnak, mert az a szőnyeg színét fakíthatja. Ha mégis ilyen helyre kerül a szőnyegünk, úgy néhány hetente érdemes átforgatni, hogy viszonylag egyenletes legyen a nap fakító hatása.
 

Mivel tisztítsuk a szőnyeget?

A webáruházunkban kapható 3 cm-es és 5 cm-es szálmagasságú hosszúszőrű Shaggy szőnyegek magas minőségű gépi szövésű típusok. Kiváló tulajdonságokkal rendelkező színtartó, molyálló, antisztatikus, víztaszító szőnyeg.

100% polipropilén szálakból épül fel, természetes juta alapú hátoldalra. Tisztítása egyszerű - rendszeres porszívózás ajánlott.
- A szőnyegek általános tisztítását leggyakrabban porszívóval végezzük. A szálak között megragadt piszok, szösz eltávolításához hetente egy alkalommal (szükség esetén sűrűbben) ajánlatos kiporszívózni a szőnyeget. Egyrészt a felületén és az alsóbb rétegekben lévő porszemek is kiszippanthatóak, másrészt a szőnyeg szálirányba porszívózásával felfrissíthetjük a szálszerkezetet is. A Shaggy szőnyegek hátsó oldala jutás alapú, nem sérülékeny, porolható is.

- A használatban lévő szőnyegek viszonylag ritkán igénylik az alapos szőnyegtisztítást, azonban ha mégis szükséges, azt száraz-nedves porszívóval, szőnyegtisztító gépet is alkalmazhatunk. A nedves tisztítást bizonyos szakaszonként végezzük, és a szőnyeget ne nedvesítsük át. A szőnyeget soha ne áztassuk át teljesen (pl. mosás mosógépben), mert a nedvesség hatására a szőnyegek zsugorodhatnak. A Shaggy szőnyegek hátoldala jutás (természetes alapú), amely ha vízzel megszívja magát száradáskor behullámosodik.
 

Mit tegyünk ha folt került a szőnyegre?

- A világos színű szőnyegek vásárlásakor jut eszünkbe a szőnyeg egyik legnagyobb ellensége a folt. Bármikor történhet kisebb baleset - egy felborult pohár, egy rossz helyen landoló csokoládé könnyen foltot hagyhat a szőnyegen. A foltok keletkezésekor a lehető leghamarabb kíséreljük meg a folteltávolítást. Használhatunk szőnyegtisztító habot, szőnyegtisztító port és sampont is, a tisztítószer használati utasításának megfelelően (pl. Vanish szőnyegtisztító). A folteltávolító első használatakor végezzünk tesztet a szőnyeg egy kisebb, nem látható részén, hogy megállapíthassuk miként reagál a tisztítószer a szőnyeg szálaira, színeire, stb.

 

A kezelési útmutató betartásán túl a szőnyeg élettartamának meghosszabbítása, állapotának megőrzése céljából a szőnyeget egyenletes, sík felületre kell teríteni. Használhatunk csúszásgátló alátétet is, amivel megelőzhetjük a szőnyeg csúszkálását, illetőleg a hátoldal sérüléseit is. A szőnyeget időnként forgassuk más helyzetbe, így a közlekedőjáratok miatt esetlegesen lelapult szálak is visszanyerhetik kezdeti tulajdonságaikat, hogy ismét egyenletes felületű padlóburkolónk legyen. A megfelelő karbantartás által elérhetjük, hogy szőnyegünk hosszú évekig árassza a puhaság, melegség érzetét.

Szőnyeg forgalmazás, szőnyegek házhoz szállítással - ANRO Épületdíszítés Kft

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
15 mm
25 méter
2 méter
15 mm-es műfű - Teraszra, erkélyre - 2 méter széles tekercsből
Raktáron: 372 m2
Ár: 2 990 Ft /m2
2.
TOP
Garancia: 8 év
20 mm
20 méter
2 méter
20 mm-es műfű - Standard, 8 év garancia - 2 méter széles tekercsből
Raktáron: 896 m2
Ár: 6 990 Ft /m2
3.
TOP
Garancia: 8 év
30 mm
20 méter
2 méter
30 mm-es műfű - Evolution kivitel, 8 év garancia - 2 méter széles tekercsből
Raktáron: 410 m2
Ár: 7 190 Ft /m2
4.
TOP
Garancia: 8 év
40 mm
10 méter
2 méter
40 mm-es műfű - Evolution kivitel, 8 év garancia - 2 méter széles tekercsből
Raktáron: 796 m2
Ár: 7 650 Ft /m2
5.
Garancia: 2 év
Barna
60 cm
40 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (40x60 cm) barna színű lábtörlő
10-30 munkanapon belül
Ár: 1 990 Ft /darab
6.
Garancia: 2 év
Fekete
60 cm
40 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (40x60 cm) fekete színű lábtörlő
10-30 munkanapon belül
Ár: 1 990 Ft /darab
7.
TOP
Garancia: 2 év
Barna
90 cm
60 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (60x90 cm) barna színű lábtörlő
Raktáron: 1 darab
Ár: 5 150 Ft /darab
8.
Garancia: 2 év
Fekete
90 cm
60 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (60x90 cm) fekete színű lábtörlő
10-30 munkanapon belül
Ár: 4 990 Ft /darab
9.
Garancia: 2 év
Barna
120 cm
80 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (80x120 cm) barna színű lábtörlő
10-30 munkanapon belül
Ár: 9 190 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
Fekete
120 cm
80 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (80x120 cm) fekete színű lábtörlő
10-30 munkanapon belül
Ár: 9 190 Ft /darab
11.
Garancia: 2 év
Barna
150 cm
90 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (90x150 cm) barna színű lábtörlő
10-30 munkanapon belül
Ár: 13 950 Ft /darab
12.
Garancia: 2 év
Fekete
150 cm
90 cm
Doormat szennyfogó szőnyeg (90x150 cm) fekete színű lábtörlő
10-30 munkanapon belül
Ár: 15 550 Ft /darab
Vásárlói képek
Műfű, amit a cica és a gazdái is szeretnek!Bérelt lakás udvara műfűvel, díszkerttel, hangulatos éjszakai fényekkelElőtte állapot: elhanyagolt kert bérelt ingatlan udvaránTélikert kívülről, élő növényekkel és dekor műfűvel díszítveTélikert bentrőlKavics és műfűKerti relax térRelax kert: levendulák, kavicsok, erdei tobozokSzandálban a műfüvönZöld műfűMinipark műfűvel körbekerítveElőtérÉlő gombtuja és műanyag gyepszőnyeg egymás mellettKedvenc fodrász faldekorációKedvenc fodrászüzletem felújításaHajmosó sarok fodrászatban - fekete-zöld dizájnFekete tégla mintás falpanel + fekete hajmosó szék + zöld műfűZöld műfű dekoráció a mennyezeten

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
744.200+ elégedett vásárló
455.700+ raktáron lévő termék
195.300+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése