Top termék: 3Watt LED lámpa + keret + foglalat: 599 Ft!

Szőnyeg kezelési tippek

Utoljára frissítve: 2011 szeptember 30, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek
Szőnyeget minden lakásban találunk, elsősorban praktikus és kényelmi funkciói miatt. A lábtörlők megakadályozzák, hogy piszkos cipővel lépjünk be a lakásba, míg a futószőnyegek összekötik a helyiségeket, és betöltik a szőnyeg általános hőszigetelő szerepét is. A szőnyeg dekorációs funkciója mindezeken felül másodlagos, azonban a szőnyeg megjelenését mindenképpen figyelembe kell venni a vásárlás során, hogy az később illeszkedjen az enteriőrbe is. Hogy látványon túl a vásárlás során milyen egyéb tényezőket érdemes átgondolni, elolvashatja rövid Szönyeg vásárlási szempontok című leírásunkban is.

A szőnyegeket egykor természetes anyagokból szőtték, mára a természet kizsákmányolása egyre inkább szükségessé tette a mesterséges szálak alkalmazását. A szintetikus szálak tartósabbak (jobban bírják az igénybevételt) és egyszerűbben kezelhetőek, mint a természetes anyagok, ezért ideális választásnak bizonyulnak közlekedőutak, hálószobák, gyerekszobák burkolatának lefedésére. Emellett a szőnyegtervezők is sokkal kreatívabban tudnak alkotni a szintetikus szálakból, így változatos típusú, felületű, színű szőnyegek kerülhetnek a forgalomba és a lakásokba. A szőnyegek azonban csak úgy szolgálhatják hosszú ideig otthonunk és talpunk védelmét, amíg megfelelő bánásmódnak van alávetve!

A különböző fajta szönyegek azonban eltérő kezelést igényelnek. Mielőtt nekilátnánk a szőnyeg tisztításának, minden esetben olvassuk el a hátoldalán lévő használati tájékoztatót (általában a szőnyeg forgalmazó vagy a szőnyegáruház teszi hozzá)! Az alábbi tanácsok általános jellegűek, speciális útmutatást a szőnyeghez mellékelt tisztítási útmutató tartalmazhat, melyet be kell tartanunk a tartós használhatóság érdekében.

Hogyan bánjunk a szőnyeggel?

- Ne ijedjünk meg, ha újonnan vásárolt szőnyegünkből hullanak a szálak! Az új szőnyegeknél a használat első hónapjaiban előfordulhat a szálak kis mértékű hullása. Emiatt az új szőnyeget óvatosan kell tisztítanunk, amelynek megfelelő eszköze a kefe, a seprű vagy egy benedvesített rongy. A vastag szőrű szönyegek ilyenkor nyerik el végső tömörségüket. A tömörödés időszaka után porszívóval is megtámadhatjuk a szőnyeget, eleinte csak a legkisebb fokozatot használva.

- Ha egy ideig a szőnyegre nincs szükségünk (pl. lakásfelújítás, festés) vagy szállítani kell, akkor tisztán, összetekert állapotban rakjuk el. A tárolás lehetőleg fektetve történjen, így a szőnyeg és a szegélye nem fog eltörni-megtörni-meghajlani.
- A szőnyeget ne tegyük ki erős napsugárzásnak, mert az a szőnyeg színét fakíthatja. Ha mégis ilyen helyre kerül a szőnyegünk, úgy néhány hetente érdemes átforgatni, hogy viszonylag egyenletes legyen a nap fakító hatása.

Mivel tisztítsuk a szőnyeget?

A webáruházunkban kapható 3 cm-es és 5 cm-es szálmagasságú hosszúszőrű Shaggy szőnyegek magas minőségű gépi szövésű típusok. Kiváló tulajdonságokkal rendelkező színtartó, molyálló, antisztatikus, víztaszító szőnyeg.

100% polipropilén szálakból épül fel, természetes juta alapú hátoldalra. Tisztítása egyszerű - rendszeres porszívózás ajánlott.
- A szőnyegek általános tisztítását leggyakrabban porszívóval végezzük. A szálak között megragadt piszok, szösz eltávolításához hetente egy alkalommal (szükség esetén sűrűbben) ajánlatos kiporszívózni a szőnyeget. Egyrészt a felületén és az alsóbb rétegekben lévő porszemek is kiszippanthatóak, másrészt a szőnyeg szálirányba porszívózásával felfrissíthetjük a szálszerkezetet is. A Shaggy szőnyegek hátsó oldala jutás alapú, nem sérülékeny, porolható is.

- A használatban lévő szőnyegek viszonylag ritkán igénylik az alapos szőnyegtisztítást, azonban ha mégis szükséges, azt száraz-nedves porszívóval, szőnyegtisztító gépet is alkalmazhatunk. A nedves tisztítást bizonyos szakaszonként végezzük, és a szőnyeget ne nedvesítsük át. A szőnyeget soha ne áztassuk át teljesen (pl. mosás mosógépben), mert a nedvesség hatására a szőnyegek zsugorodhatnak. A Shaggy szőnyegek hátoldala jutás (természetes alapú), amely ha vízzel megszívja magát száradáskor behullámosodik.

Mit tegyünk ha folt került a szőnyegre?

- A világos színű szőnyegek vásárlásakor jut eszünkbe a szőnyeg egyik legnagyobb ellensége a folt. Bármikor történhet kisebb baleset - egy felborult pohár, egy rossz helyen landoló csokoládé könnyen foltot hagyhat a szőnyegen. A foltok keletkezésekor a lehető leghamarabb kíséreljük meg a folteltávolítást. Használhatunk szőnyegtisztító habot, szőnyegtisztító port és sampont is, a tisztítószer használati utasításának megfelelően (pl. Vanish szőnyegtisztító). A folteltávolító első használatakor végezzünk tesztet a szőnyeg egy kisebb, nem látható részén, hogy megállapíthassuk miként reagál a tisztítószer a szőnyeg szálaira, színeire, stb.


A kezelési útmutató betartásán túl a szőnyeg élettartamának meghosszabbítása, állapotának megőrzése céljából a szőnyeget egyenletes, sík felületre kell teríteni. Használhatunk csúszásgátló alátétet is, amivel megelőzhetjük a szőnyeg csúszkálását, illetőleg a hátoldal sérüléseit is. A szőnyeget időnként forgassuk más helyzetbe, így a közlekedőjáratok miatt esetlegesen lelapult szálak is visszanyerhetik kezdeti tulajdonságaikat, hogy ismét egyenletes felületű padlóburkolónk legyen. A megfelelő karbantartás által elérhetjük, hogy szőnyegünk hosszú évekig árassza a puhaság, melegség érzetét.

Szőnyeg forgalmazás, szőnyegek házhoz szállítással - ANRO Épületdíszítés Kft
Ajánlott termékeink

1.

2 év Kék
85 cm
60 cm

Spagetti mintás szennyfogó szőnyeg (60x85 cm) kék színű lábtörlő

10 munkanapon belül

Ár: 4 390 Ft /darab

2.

2 év Zöld
85 cm
60 cm

Spagetti mintás szennyfogó szőnyeg (60x85 cm) zöld színű lábtörlő

10 munkanapon belül

Ár: 4 390 Ft /darab

Vásárlói képek
Tévé laminált dekorburkolattal és led profilos led világítással Kellemesen kialakított tévéző helyiség a nappaliban Nappali tévé szoba falburkolatba süllyesztett led profilos világítással Szuper és kényelmes ülőgarnitúra, kis asztallal, puha szőnyeggel!

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése