LED Vészvilágítók - Zöld utat ad a biztonságnak

Utoljára frissítve: 2018 augusztus 03, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek

LED Vészvilágító lámpatestek

 

A világítástechnika világában minden évben megfigyelhetjük a folyamatos fejlődést, rácsodálkozhatunk ötletesnél ötletesebb megvalósításokra. A különböző fejlesztéseknek köszönhetően a gyártók egyre praktikusabb, jobb felhasználhatósággal rendelkező világítási megoldásokat biztosítanak, amelyek megkönnyítik, színesítik, biztonságosabbá teszik mindennapjainkat. Az energiatakarékosságon és a környezetbarát kialakításon túl a gyártók manapság az esztétikumot és a hatékonyságot is előtérbe helyezik, így minden világítási területen találhatunk igényeinket kielégítő megoldást.

 

Mai cikkünk főszereplői a szintén sok esztétikai és hatékonysági átalakításon átesett, régen ritkaságnak számító, mára kötelezővé váló vészvilágítók, melyek elengedhetetlenek épületek megfelelő biztonságának kialakításakor.

 

LED Vészvilágító lámpatestek tulajdonságai

 

Mi is az a vészvilágító?

A vészvilágítás vagy vészvilágítók olyan világítóeszközök, amelyek táplálásáért egy beépített akkumulátor felelős, amelynek segítségével a világítótest áramkimaradás esetén automatikusan bekapcsol. A kezdeti eszközök teljesítménye és élettartama eltörpült a mai megoldásokhoz képest. Egy dologban nem törpültek csak el, a méretben. Ez azonban ebben az esetben nem válik előnyükre. A korai akkumulátoros rendszerek hatalmasak voltak, nehezek, valamint költségesek, mellettük a világításért felelős lámpák azonban aprók, így nem voltak igazán praktikusak, ezért is voltak olyan ritkák. A mai, modern vészvilágítók azonban mindenben lekörözik elődeiket. Magasabb lumenérték, hosszabb élettartam, esztétikusabb megjelenés, kisebb méret és kedvező ár!

 

Miért is olyan fontos a használatuk?

A vészvilágítók megléte kifejezetten fontos, hiszen vészhelyzet bármikor bekövetkezhet, legyen az emberi mulasztás miatt vagy természeti okok miatt. Segítségükkel korlátozott körülmények között (sötét, füst stb.) is megtalálhatjuk a menekülési útvonalat, kijáratokat. Ez fokozott stresszhelyzet esetén kiemelkedő fontossággal bír, életmentő lehet.

Ha a biztonság nem elég meggyőző valaki számára, akkor talán a törvényi kötelezés az lesz: részlet a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM - a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről rendeletből, a vészvilágításra és vészkijáratra vonatkozóan:

3. § (1) A menekülési utakat és a vészkijáratokat szabadon kell hagyni, azoknak a lehető legrövidebb úton a szabadba vagy valamely biztonságos területre kell vezetniük. A menekülési utakat és a vészkijáratokat úgy kell kialakítani, megjelölni, és olyan állapotban kell tartani, hogy azokon a munkavállalók gyorsan és biztonságosan el tudják hagyni a munkahelyeiket, illetve szükség esetén gyorsan kimenthetők legyenek.

(2) A vészkijáratok és a hozzájuk vezető útvonalak számát, méretét, illetve kialakításukat a munkahelyek igénybevételétől, felszereltségétől és méreteitől függően, az ott tartózkodó személyek legnagyobb létszámából kiindulva kell a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak alapján megtervezni.

(3) Csak kifelé, a menekülés irányába nyitható vészkijáratok alkalmazhatók. A vészkijáratokat nem szabad úgy lezárni vagy rögzíteni, hogy azokat vészhelyzetben ne lehessen használni.

(4) Toló- vagy forgóajtó vészkijárat céljára nem alkalmazható.

(5) A vészkijárati útvonalakat és kijáratokat a vonatkozó jogszabályban meghatározott módon kell jelzésekkel ellátni.

(6) A vészkijárati ajtókat nem szabad kulcsra zárni. A vészkijárati útvonalakat és kijáratokat, valamint a hozzájuk vezető közlekedési útvonalakat és ajtókat szabadon kell hagyni, hogy azok bármikor akadálytalanul használhatók legyenek.

(7) A vészkijárati útvonalakat és ajtókat olyan vészvilágítással kell ellátni, amely áramkimaradás esetén is működőképes és a szükséges megvilágítást biztosítja.

LED vészvilágító lámpák nagy választéka az ANRO webáruházban

LED Vészvilágító lámpatest gyártók

Több gyártótól is kínálunk termékeket és megoldásokat vészvilágítás kialakítására. Mindenki megtalálhatja az igényeihez leginkább illő darabot, hiszen teljesítményben, lumenértékben, valamint szerelési módszer tekintetében is tudnak választani.

Válogathatnak egy oldalú, két oldalú, táblával szerelt, tábla nélküli, süllyeszthető, függesztődróttal szerelt, beltéri és kültéri típusok között.

A beépített akkumulátorok a világítást akár 3 óráig is képesek fenntartani, így bőven meghaladják a kritikus helyzetekben rendelkezésre álló időt. Egyes termékek esetében több tábla is rendelkezésre áll, így az könnyen cserélhető, abban az esetben, ha a felszerelés helye esetleg megváltozik.

Természetesen a vészvilágítók, valamint hozzátartozó táblák is megvásárolhatók, raktárunkból az ország bármely területére akár másnapra kézbesítjük őket!

 

 

 

LED vészvilágító lámpák belső felépítése

A fentiekben már említettük, hogy a vészvilágítók minden esetben akkumulátort tartalmaznak, hiszen áramkimaradás esetén nincs más mód a megfelelő feszültség biztosítására. A vészvilágító LED lámpatestekben az akkumulátor minden esetben le van választva az elektronikáról. Ennek oka az, hogy az akkumulátorok jobban bírják a tárolást, ha nincs fogyasztó kötve rájuk.

Ennek okán az első beüzemelés előtt minden esetben csatlakoztatni kell a LED vészvilágító lámpatestekben az akkumulátort a lámpatest elektronikájára. Ez jellemzően egy két tűs csatlakozó csatlakoztatását jelenti.

 

LED Vészvilágító lámpatestek belső felépítés

 

Az akkumulátor csatlakoztatása után érdemes azonnal egy tesztüzemet végezni. Ehhez minden lámpatesten rendelkezésre áll egy teszt gomb, mellyel a rendszeres kötelező jellegű ellenőrzések is könnyedén elvégezhetőek. A teszt mód egyébként egy sima áramkimaradást szimulál.

 

Videó a LED vészvilágító lámpák akkumulátorának bekötéséről

Az akkumulátor merülésének elkerülése érdekében egyes termékek szállítása szétcsatlakoztatott állapotban történik, így kérjük ellenőrizzék azok csatlakozását beüzemelés előtt! Az elvégzése roppant egyszerű, de itt egy kis segítség hozzá!

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Csúszásmentes ragasztószalag (5 m x 25 mm) - fekete
Érkezik: 2023.12.13. (2 darab)
Ár: 859 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Csúszásmentes ragasztószalag (5 m x 50 mm) - fekete
Raktáron: 3 darab
Ár: 1 393 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Csúszásmentes ragasztószalag (5 m x 50 mm) - foszforeszkáló-fekete
Érkezik: 2023.12.13. (6 darab)
Ár: 4 054 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Csúszásmentes ragasztószalag figyelemfelhívó (5 m x 25 mm) - fekete-sárga sávos
5-7 munkanapon belül
Ár: 924 Ft /darab
5.
Garancia: 2 év
IP65
3 óra
Emergency LED vészvilágító lámpatest (2,8W) 3 órás IP65
2.8 Watt Hideg fehér
Raktáron: 7 darab
Ár: 10 290 Ft /darab
6.
Garancia: 3 év
IP21
3 óra
LED kijáratjelző lámpatest lefelé mutató nyíllal - fehér, mennyezeti/oldalfali
3 Watt
Raktáron: 9 darab
Ár: 9 450 Ft /darab
7.
Garancia: 3 év
IP21
3 óra
LED kijáratjelző lámpatest oldalra mutató nyíllal - fehér, mennyezeti/oldalfali
1.5 Watt
Raktáron: 12 darab
Ár: 9 450 Ft /darab
8.
Garancia: 3 év
IP20
3 óra
LED kijáratjelző, akkumulátoros (1W) hideg fehér, mennyezeti/oldalfali
1 Watt
Raktáron: 6 darab
Ár: 10 290 Ft /darab
9.
TOP
Garancia: 3 év
IP21
3 óra
LED vészvilágító lámpatest (XL88) 3W zöld fényű, két oldalú, mennyezeti/oldalfali
3 Watt Zöld
Raktáron: 46 darab
Ár: 4 090 Ft /darab
10.
Garancia: 3 év
IP21
4 óra
LED vészvilágító lámpatest (XL101) 2.4W fehér
2.4 Watt
Raktáron: 17 darab
Ár: 9 690 Ft /darab
11.
TOP
Garancia: 3 év
IP21
5 óra
LED vészvilágító lámpatest (XL102) 2W fehér, készenléti
2 Watt Hideg fehér
Raktáron: 63 darab
Ár: 3 350 Ft /darab
12.
Garancia: 3 év
IP21
3 óra
LED vészvilágító lámpatest EXIT felirattal - fehér, mennyezeti/oldalfali
0.5 Watt
Raktáron: 3 darab
Ár: 9 450 Ft /darab
Vásárlói képek
Folyosó világítás fénycsöves mélysugárzó lámpákkalKijáratjelző lámpák bevásárlóközpontban

2 vélemény, értékelés

#1 - Prolight Hungary Kft
2018/06/20, 12:06
A videóban látható ELMARK vészvilágító tábla nem felel meg a követelményeknek, miszerint a biztonsági jelek színe fehér és a kontrasztszín zöld kell legyen (tehát zöld alapon fehér). Hasonlóan nem felelnek meg az átlátszó plxilapon átvilágított zöld jelzések sem, bár ezek is sok helyen láthatók. De hát Magyarország egy következmények nélküli ország...

Sárkány Péter
#2 - Tályai Péter / ANRO
2018/06/20, 13:45
Kedves Sárkány Péter!

Köszönjük a tájékoztatást! Ennek tudatában a vásárlóink körültekintőbb döntést tudnak majd hozni a vásárlással kapcsolatban. Vélhetően a külföldi és hazai szabályozás közötti különbség okozza az ilyen jellegű problémákat. Mindenképpen egyeztetünk egy a témában jártas szakemberrel és a termékek leírásában jelöljük a hiányosságokat, ha szükséges.

Üdvözlettel,
Tályai Péter

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
767.600+ elégedett vásárló
487.600+ raktáron lévő termék
199.700+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése