LED-es felülvilágítók készítése

Utoljára frissítve: 2010 február 11, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
LED-es felülvilágítók készítése

A LED modulokat számtalan dekorációs feladatra fel lehet használni: gondolhatunk itt az oldalfali és mennyezeti vonalfényekre, a vitrin világításra, vagy akár a kültéri reklámtáblák megvilágítására.

A LED modulok fényereje azonban folyamatos növekedést mutat, így akár fővilágítást is készíthetünk segítségükkel a mennyezetre. Természetesen a LED lámpákkal és a hozzájuk tartozó beépíthető foglalatokkal eddig is készíthettünk LED-es fővilágítást, de a LED modulokkal változatosabb és akár jobb ár / érték arányú világítást készíthetünk. Egyetlen probléma van csak: a LED modulok óriási méret és fényerő választékban kaphatóak, azonban nincs hozzájuk előre elkészített foglalat.

Ha nincs, akkor csináljunk!

Gipszkarton álmennyezetek esetén általában van még 5-10 cm hely a gipszkarton és a valódi mennyezet között, nekünk ez a hely bőven elég lesz, hogy készítsünk egy „lámpatestet” (inkább LED modul testnek kellene hívni, csak ez viccesen hangzik). A lámpatestünk polisztirol díszlécből és egy plexi lapból fog állni, de a bemutatunk még néhány ötletet, hogy milyen megoldásokat lehet ezen kívül készíteni.
Az alapötlet lényege: kell egy polisztirol "vályú" melyet a gipszkartonba bele lehet süllyeszteni, az oldalára (vagy a tetejére) LED modult lehet ragasztani, majd az egészet egy opál plexivel eltakarni. Lássuk az ötleteket:

Minimal LED-es felülvilágító, plexivel, keret nélkül

Első ötlet: vágjunk egy négyzet alakú nyílást a mennyezetbe és fedjük le egy opál plexivel úgy, hogy a plexi síkban legyen a gipszkarton alsó síkjával. Ehhez terveztünk egy lécet, amely 40 cm x 15 cm-es előlappal rendelkezik, majd ebből a lécből 51 cm-es hosszúságú darabokat vágunk. A gipszkartonmennyezetbe bevágjuk a 40 cm x 15 cm-es nyílásokat. A díszléc oldalaira felragasztjuk az 50 cm-es merev led csíkokat, majd az egészet a díszléc pereménél beragasztjuk a gipszkarton mennyezetbe. A kialakult nyílásba beragasztjuk a plexi fedőlapot, majd a széleit kigletteljük:Minimal LED-es felülvilágító, plexivel, díszléc kerettel

Második ötlet: minden ugyanaz mint a fenti példában, csak azzal a különbséggel, hogy az opál plexi széleire ragasztunk egy keretet díszlécből. Ezzel a kerettel egy picit kiemeljük a plexit a mennyezet síkjából valamint díszessé tesszük a nyílásokat. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy kevesebbet kell vesződni a plexi glettelésével.
Minimal LED-es felülvilágító, plexivel, díszléc kerettel


Homorú LED-es felülvilágító, plexi nélkül

Harmadik ötlet: ez igazából már szerelés közben alakult ki bennünk, így sajnos nem lesz megvalósítva, de nagyon dekoratív volt belelátni a világítás szerkezetébe, amíg nem volt rajta a plexi előlap. Csak annyi volt vele a probléma, hogy látni lehetett a ledeket és a LED-ek vezetékeit. Ennek kiküszöbölésére terveztünk egy íves belső falú felülvilágítót, amelynek oldalaiba a LED modulokat el rehet rejteni. Így nem szükséges opál plexivel eltakarni a nyílást, ez nagyon jópofa kupolás hatást nyújt, valamint nagyon jól néz ki benne a fény. A világítást takaró díszléc oldalait ebben az esetben gérvágással le kell zárni, így a "kupola" végein sem lehet belátni a gipszkarton fölé.

Homorú LED-es felülvilágító, plexi nélkül
A fenti három vázlat készült el ötletként, ebből a középső megoldást választottuk ki, ennek a megvalósítását fogjuk bemutatni. A harmadik homorú díszléces megoldás lényege: nem kell hozzá plexi, a díszlécbe bele lehet látni mintha egy kis kupola lenne a mennyezeten. A szerelvények eltakarását ebben az esetben nem a plexi, hanem a díszléc speciális kialakítása oldja meg.

A LED világítás tervezése

Első lépésben tervezzük meg a világítást. Mi 6 db felülvilágítót terveztünk egy 4x4 méteres helyiségbe, lámpatestenként 2 db 50 cm-es merev LED csíkkal. Ezeknek a LED csíkoknak a fogyasztása 2.4 Watt, így a teljes világítás 6x2x2.4 = 28.8 Wattot fog fogyasztani, ami valljuk be: nem sok. Meglátjuk, hogy milyen fénye lesz 16 m2-en ennek a 28 Wattnak. Először azonban a terv:

LED-es felülvilágító tervezése

A terv szerint egy darab 12V/60W-os tápegységet fogunk felhasználni. A tápegység kimenetére csatlakoztatjuk a hármas elosztót, majd az így kialakult három áramkörre a 2x2 db 50 cm-es merev LED csíkot. A tervből lemérhetjük, hogy kb. mennyi vezetékre lesz szükség, de erre mindig jól számoljunk rá, mert nem mindig lehet úgy elvezetni a kábeleket, ahogyan azt elterveztük, valamint a szereléshez is könnyebben hozzáférünk, ha van egy plusz méter vezetékünk.


Felhasznált termékek Mennyiség
Polisztirol díszléc LED-es felülvilágítóhoz RV-K-03 Polisztirol díszléc a LED-es felülvilágítóhoz 6 x 0,5 m = 3 méter
Polisztirol díszléc LED-es felülvilágítóhoz RV-K-02 Polisztirol díszléc a LED-es felülvilágítóhoz 6 x 1,5 m = 9 méter
50 cm-es merev SMD LED csík 50 cm-es merev SMD LED csík 6 x 2 db = 12 db
12V/5A/60W-os stabilizált, egyenáramú LED tápegység 12V/5A/60W-os stabilizált, egyenáramú LED tápegység 1 db
LED tápegység elosztó - 3 utas LED tápegység elosztó 1 db
Tápegység átalakító LED modulokhoz LED tápegység átalakító 3 db
Összekötő kábel LED modulokhoz Összekötő kábel LED modulokhoz 9 db


A LED világítás kivitelezése

Szerencsére a világítás megépítését még gipszkartonozás előtt eldöntöttük, így a kábeleket és a tápegységet könnyű volt beépíteni. A teljes kivitelezésről egy fotósorozatot szeretnénk bemutatni. Ezen a fotósorozaton több kábel és tápegység lesz látható, mint a fenti terven. Ennek az az egyszerű oka, hogy még az oldalfalra és a csempe közé is foguk rejtett világítást építeni, ezek kábelei és tápegységei szerepelnek a képeken.


A LED tápegységek előkészítése

Mint az fentebb már jeleztem, egyszerre több tápegységet fogunk használni, hiszen nem csak ezt az egy típusú LED világítást fogjuk használni, hanem másik kettőt is. Ezeket viszont egyszerre szeretnénk kapcsolni, tehát a három tápegységet egy aljzatba kell bekötni. Ez az aljzat akár távirányítós is lehet (mint esetünkben) így a kapcsolás is megoldott.Vezetékek elkészítése

A következő a LED világítást összekötő vezetékek. Eddig elkészítettük a tápegység elosztásáig a tervet. Most megyünk végig az elosztóból 1-1 szál 2 eres (2 x 1 mm-es hangkábel) vezetékkel a LED modulok helyéig. A fenti terv szerint vágjuk le a kábeleket kb. 1 méter ráhagyással. Nem érdemes nagyon spórolni, szereléskor megálálja magát a hosszabb kábel.
A tápegység átalakítókat fogjuk az első három kábellel meghosszabbítani. Az egy körön lévő két "lámpatestet" kötjük össze a maradék három kábellel, ezek végére egy kettévágott LED modul összekötő vezetéket forrasztunk, a polaritásra ügyelve. Ezeken a kábeleken kívül kell még 6 db olyan összekötő kábel amelyik a lámpatesten belül köti össze az egymással szemben lévő LED csíkokat.A LED modulok beszerelése

A díszlécről már volt szó fent az ötleteknél. Ezt a lécet 51 cm-es darabokra vágjuk, így az 50 cm-es modulok csatlakozóval együtt elférnek. A modulokat kétoldalas Tesa ragsztóval rögzíthetjük a díszléc oldalához.A nyílások elkészítése a gipszkarton mennyezeten

Lassan már nincs is sok hátra, el kell készítenünk a 51 cm x 15 cm-es nyílásokat a mennyezeten, amelyekbe besüllyednek a "lámpatesteket". Mi szimmetrikusan, egyenlő távolságra építettük be a felülvilágítókat, de asszimetrikusan, változó távolságban is jól nézhetnek ki. A nyílás méretét legegyszerűbben úgy lehet felvenni, ha körberajzoljuk a takaró plexit. A jelölések mentén vágjuk ki a gipszkartonból a nyílásokat.A plexit díszítő és tartó keret elkészítése

Mivel úgy döntöttünk, hogy nem a keret nélküli verziót készítjük el, így egy keretet kell készítenünk díszlécből a plexi köré. A díszléc méretre-, és gérbevágását valamint ragasztását az alábbi videón lehet megtekinteni:Plexi és beépíthető lámpatestek szerelése

Az előzőleg bemutatott díszléc keretet még felragasztás előtt fessük le a kívánt színre. Száradás után pedig ragasszuk a nyílásra úgy, hogy a plexi fedje a kivágott nyílást. Ezzel el is készült a LED-es kiegészítő világítás. Ezek közben a mennyezeten vágott nyílásokba elhelyezzük a kompakt fénycsöves beépíthető lámpatesteket is. A komapkt fénycsöves lámpatestben 2 db 15W-os spirál fénycső adja a fényt a fővilágításhoz.


Végeredmény, fényerő

Természetesen az első kérdése mindenkinek az, hogy milyen fényerőt biztosít ezen a 16 m2-en a szűk 30 Wattnyi LED világítás. Sajnos megmérni nem tudjuk, így csak a mennyezetbe épített 8 db 15 Wattos spirál kompakt fénycsővel tudjuk összehasonlítani, vagy a megadott teljesítmény adatokból kiszámolni. (Segítségképpen itt egy candela - lumen átváltó.)

A kompaktoknak egyenként 950 lumen a fényáramuk, a 8 db együtt 7600 lumen. (Összehasonlításképpen, egy 100W-os normál lámpa fényárama 1300 lumen körül alakul.) Egy darab merev LED csík (az adatlapja szerint) 36000 millicandela fényárammal rendelkezik, 120 fokos sugárzási szöggel, ez lumenbe átszámolva kb. 113 lumen, ami egy 15 Wattos normál lámpának felel meg. A 12 db LED csík ezek szerint 1356 lumen fényáramot biztosít, ami megegyezik egy 100 Wattos normál lámpa fényével.

(Megjegyzés: a 8 db 15 Wattos kompakttal a helyiség egy kicsit túl van világítva, valószínűleg át fogjuk cserélni 12 Wattosra, vagy kiszedünk minden lámpatestből egy-egy lámpát, hiszen ezek kb. 600 Wattnyi normál lámpa fényerejével világítanak, ami messze több mint amire egy 16 m2-es irodában szükség van.)

LED modulos fővilágítás fénye
LED modulos fővilágítás fénye

A fenti számolt értékek nem teljesen adják vissza a fényérzetet, főleg azért, mert a LED-ek egyenletesen vannak szétosztva a mennyezeten, ezáltal a fény is sokkal egyenletesebben jelenik meg a helyiségben, mintha egy darab nagy fényerejű lámpával számolnánk. Ráadásul a beépített LED csíkok hidegfehér színűek (kb. 6000 Kelvin) melyet a szemünk erősebb, kontrasztosabb fénynek érzékel mint a melegfehér színeket.

Végeredményként elmondhatjuk, hogy az egyenletesen elosztott LED modulokkal akár gyengébb fővilágítást is készíthetünk.
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
12-24V DC
DC csatlakozó
DC csatlakozó
2x22
Adapter elosztó (hármas) 30 cm vezetékkel, DC csatlakozókkal
Raktáron: 237 darab
Ár: 690 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
25 mm
13 mm
125 cm
Mennyezeti
RV-K-02 Rejtett világítás kiegészítő léc
2 munkanapon belül
Ár: 139 Ft /méter
3.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
170 mm
35 mm
125 cm
Mennyezeti
RV-K-03 Rejtett világítás kiegészítő léc
2 munkanapon belül
Ár: 1 701 Ft /méter
4.
Garancia: 1 év
230 Volt
4 mm2
Sorkapocs PP 4 mm2 (12 tag)
Raktáron: 12 darab
Ár: 275 Ft /darab
5.
Garancia: 1 év
230 Volt
6 mm2
Sorkapocs PP 6 mm2 (12 tag)
Raktáron: 5 darab
Ár: 310 Ft /darab
6.
Garancia: 1 év
230 Volt
10 mm2
Sorkapocs PP 10 mm2 (12 tag)
Raktáron: 7 darab
Ár: 445 Ft /darab
Vásárlói képek
Megvilágosodás... LED világítás és flexpanelEsti hangulat a konyhában... LED világítás és flexpanelUtólag kialakított álmennyezet síkba süllyesztett LED szalag világítássalLED-es polc világításZöld ledekkel megvilágított vitrinKék ledszalagos megvilágítás gipszkarton mögöttLedszalag dekorációs világítás: fehér gipszkarton kék fényHullám karton álmennyezet spotlámpák már beszerelve Hullám karton álmennyezet spotlámpáknak előkészítveKerítésre szerelt fehér lámpaburák, melyek kábellel kapcsolódnak egymáshoz, mint egy fényfüzérGömb lámpabúrák kültéri világításhoz, oszlop nélkül, kábellel összekötveA gömb burák oszlop nélkül lesznek felszerelve, a kerítésen fognak világítaniÍves gipszkarton párkány, ledes szallaggalHolker díszítés E-12 díszléccel, mely alatt KA-20-as díszlécben van a távirányítható, színváltós LED szalagOtthoni moziterem projektorral, mögötte a háttérfényt adó világítással. Négyzet álmennyezet visszafogott világítással: spotok kevés színváltós LED csíkkal. A spotlámpák álmennyezetbe süllyesztését a földön is megtehetjük, így könnyebb a munka. Egyszerű négyzet álmennyezet króm spotlámpákkal

5 vélemény, értékelés

#1 - Rátkai Szabolcs
2009/12/25, 15:20
Szia! Mivel most írok ezért először is merry xmas mindenkinek. A kérdésem: ezek mennyi fényerővel rendelkeznek így, mármint kb. hány ilyen biztosít annyi fényt mint egy ilyen 3 ágú spot lámpa??? Köszi a választ előre is :)
#2 - Tályai Gábor
2010/01/12, 09:07
Szia!

Neked is (és persze minden kedves olvasónknak) kellemes karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

A 3 ágú spot lámpát légyszíves egy kicsit légyszíves pontosítani. Milyen típusú és teljesítményű lámpa van benne? Mekkora a helyiség amit be kell világítani?
#3 - Novák Richárd
2011/07/08, 14:12
Üdv!
egy tanácsot szeretnék adni :)
ha valaki ilyen világításon töri a fejét érdemes a díszlécet amibe a led belemegy annak a belsejét háztartási alufóliával beragasztani annak is a fényes felülete látszódjon. Ezzel valamivel nagyobb fényerő kapható tehát jobban visszaveri a fényt mint a fehért polisztirol lap ;) . én is most ilyen világításon töröm a fejem
#4 - K.B.
2011/12/03, 19:14
Tisztelt Gábor!

Hasonló megoldáson töröm a fejemet, egy munkahely mennyezetről lelógó megvilágításához. Abban kérném tanácsát, hogy milyen eredmény várható, ha a ledeket lefelé fordítjuk? Ugyanis fontos volna a nagy fényerő, de azt sem szeretném, ha belenézve esetleg nagyon bántó lenne a fényforrás. (Kb. 1 x 0,5 m -es panel, rajta elosztva valamilyen módon 5 - 6m smd 5050 60db/m es ledszalag - kb. 5000 lumen. Tehát nem kicsi lámpa, ilyen paraméterekkel kapható neoncsöves kisipari, de a barkácsolás jó dolog.) llletve milyen távolságra érdemes elhelyezni a takaró plexit (és milyen vastagot, hogy ne nyeljen el túl sok fényt)?

Köszönettel:
Kiss Bertalan
#5 - Tályai Gábor
2011/12/05, 08:26
Tisztelt K.B.!

Az ötlet jó, lévén elég sokan árulnak ilyen kész paneleket, a fényerővel sem lesz probléma, hisz 6*14,4W = 86 Watt, ami majd két darab 4x18Wattos fénycsöves lámpatest fényét adja.

A plexivel próbálkozni kellene, nyilván a cél az lenne, hogy minél több fényt engedjen át, azonban a vékony plexi könnyen megereszkedik (hasa lesz, ha lóg). A 2 mm-es pedig viszonylag sok fényt nyel el. A gyártók általában PMMA anyagot használnak előlapként / burkolatként, de sajnos nem tudom, hogy ez az anyag hol beszerezhető, illetve hogy van-e előnye a plexivel szemben, vagy csak simán olcsóbb.

Remélem azért egy kicsit tudtam segíteni.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
745.900+ elégedett vásárló
461.300+ raktáron lévő termék
195.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése