Opál burás filament (szálas) LED lámpák

Utoljára frissítve: 2016 november 28, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Opál burás filament (szálas) LED lámpák

A Chip On Glass LED lámpák lassan átveszik a vezetést a már-már hagyományosnak nevezhető LED lámpáktól. Az egyre nagyobb népszerűséget a szinte teljes hasonlósának köszönhetik, ami egyrészt vonatkozik a lámpa formájára (retrofit - méretileg a hagyományossal teljesen megegyező), másrészt pedig a 300°-os sugárzási szögnek, ami szintén jól közelíti az izzószálas fényforrások világítási szögét.

Nyilván ehhez az is szükséges, hogy az árak még jobban közelítsenek egymáshoz, de erre még egy kicsit várni kell. Opál burás szálas LED lámpa eddig is volt a kínálatunkban, a cikk apropóját az adja, hogy az új lámpák fényárama átlépte a 100 lumen/Wattot, azaz új mérföldkőhöz érkeztünk.

Az új fényforrásokból két típust kaptunk, az egyik 9 Wattos, míg a másik 10 Wattos teljesítményű, mindkettő E27-es foglalattal. Természetesen mindkét változatból elérhető mindhárom színhőmérséklet, azaz a meleg fehér, a természetes fehér és a hideg fehér fényű is.LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°) Körte opál - hideg fehér
LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°)
Körte opál - hideg fehér

LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°) Körte opál - term. fehér
LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°)
Körte opál - természetes fehér

LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°) Körte opál - meleg fehér
LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°)
Körte opál - meleg fehérLED lámpa E27 Filament (10Watt/300°) Körte opál - hideg fehér
LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°)
Körte opál - hideg fehér

LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°) Körte opál - term. fehér
LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°)
Körte opál - term. fehér

LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°) Körte opál - meleg fehér
LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°)
Körte opál - meleg fehérA gyártó (nem titkoltan) egy kicsit érdekesen pozicionálta a két fényforrást, lévén rá akarnak bennünket, vevőket vezetni, hogy ne feltétlenül a teljesítményt, hanem a leadott fényáramot figyeljük! Ezért a 9 Wattos típus erősebben világít, mint a 10 Wattos társa. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 9 Wattos fényárama 1100 lumen, azaz 122 lumen Wattonként. A 10 Wattos típus 1050 lumen fényárammal rendelkezik, azaz 105 lument ad le 1 Watt befektetett energia árán.

Opál burás filament (szálas) LED lámpák 9 Watt és 10 Watt, melyik az erősebb?

Az árakon azonban nem látszódik a különbség, a Wattban nagyobb teljesítményű LED lámpa a drágább. Nyilván majd a fogyás eldönti, hogy melyik tulajdonságot fogják a jövőben jobban marketingezni. Ha a kisebb fényű, de nagyobb Watt számú lámpából, magasabb áron nagyobb lesz a fogyás, akkor ez egy elég erős visszajelzés lesz, hiszen ez azt jelentheti, hogy a vevők továbbra sem az alapján döntenek, hogy mekkora a lumen érték, hanem hogy hány Wattos a lámpa.

Kereskedői szempontól, figyelembe véve a hazai piac sajátosságait is, nem feltétlenül örülünk ennek a "tesztnek". Nyilvánvalóan a végeredmény minket is foglalkoztat, azonban amíg a Watt egy viszonylag ismerős, könnyen mérhető tulajdonság, addig a lumen érték egy ismeretlen, és tulajdonképpen szinte mérhetetlen mértékegység.

Persze lehet mérni, Magyarországon legalább 3-4 cég vagy intézmény rendelkezik ehhez megfelelő, igen drága berendezéssel. Arról viszont nincs információnk, hogy ezek kalibrálása, hitelesítése hogyan történik.

Tipikus kamu LED lámpa hirdetés
A kínai internetes áruházakban egymást érik az ilyen kamu hirdetések: 1 Watt 160 lumen... Ne higgyünk nekik!

Mindezek mellett a lumen érték nem volna egy rossz viszonyszám, azonban sajnos az elmúlt években egészen komolyan elerodálódott a hitelessége, hiszen nagyon nehezen mérhető, így a gyártók jóformán azt írtak a termékre amit akartak, a lebukás esélye a nullával egyenlő. Az sem segített ezen, hogy a kínai gyártók már 2 éve hirdetik a 130-160 lumen/Wattos termékeket, azonban érdekes módon mire ezek kereskedelmi forgalomba kerülnek, már éppen annyi a mért megvilágítási értékük, mint más 80-100 lumen/Wattos terméknek, vagy még annyit sem.

9 Wattos E27 opál burás filament LED lámpa mért megvilágítási értékei.
9 Wattos típus mért megvilágítási értéke: 2141 lux a mérőpadon.

10 Wattos E27 opál burás filament LED lámpa mért megvilágítási értékei.
10 Wattos típus mért megvilágítási értéke: 1920 lux a mérőpadon.

Megmértük mindkét LED lámpa megvilágítási értékét, és a mért eredmények is alátámasztják a dobozon feltüntetett adatokat: a 9 Wattos típus ~10%-al nagyobb megvilágítást biztosít, mint a nagyobb Watt számú, de kisebb lumen értékű 10 Wattos társa.

A fentiek értelmében a 10 Wattos típust nem is nagyon kívánjuk raktáron tartani, hiszen csak simán nem éri meg azt venni. Természetesen a két típus közötti értékesített mennyiség arányára mi is kíváncsiak vagyunk. Egyrészt jó lesz a gyártónak ez az arány, hiszen levonhatja a következtetést, hogy mire érdemes fejleszteni. Másrészt jó lesz nekünk, hiszen megtudjuk belőle, hogy aki a 10 Wattos típust választotta, az valószínűleg nem olvasta el ezt a cikket, ami azt jelenti, hogy jobban ki kell emelnünk a teszteket a fényforrások alatt.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
1055 lumen
105 lumen/Watt
300°
67 mm
123 mm
E27 LED izzó Loft filament (10W/300°) Körte - hideg fehér
10 Watt Hideg fehér
Raktáron: 1 darab
Ár: 2 190 Ft /darab
Vásárlói képek
Opálos, vibrálásmentes, ragyogás. Nagyon kellemes fényt adó ledizzó.

8 vélemény, értékelés

#1 - Hering László
2016/12/02, 10:15
Szerintem segítene a döntésben ha nem csak ár szerint növekvő sorrendbe, hanem fényteljesítmény szerint is lehetne rendezni a led fényforrásokat. És ez nem csak erre a konkrét esetre igaz.
#2 - Erdös Tamás
2016/12/17, 14:29
Arról tudnának valamilyen információt küldeni, hogy a 9 wattos lámpa mennyire vibrál jobban a 10 wattosnál?
Első ránézésre mintha jobban túl lennének hajtva a 9 wattosak, vagy kispóroltak volna valamit az elektronikából.
#3 - Tályai Gábor
2016/12/19, 16:46
Tisztelt Erdős Tamás!

A vibrálásról sajnos nem tudok nyilatkozni, lévén nem tudom mérni. Azonban az érdekelne, hogy első ránézésre hogyan lehet azt megállapítani, hogy kispóroltak valamit az elektronikából (megbontás nélkül)?

Üdvözlettel:
Tályai Gábor
#4 - Erdös Tamás
2016/12/19, 23:08
Tisztelt Gábor!

A cikk nekem egyoldalúnak tűnt. Arról szólt, hogy a 9 wattos lámpa miért jobb, mint a 10 wattos, és semmi információ arról, hogy a 10 wattos miben jobb mint a 9 wattos.
Nem tartom meggyőzőnek az árképzésre vonatkozóan azt a célt, hogy a gyártó le tudja vonni a következtetést, hogy mire érdemes fejleszteni. Miért, ha többen vesznek 10 wattost, akkor nem fognak 9 wattost gyártani, vagy még a 7 wattost is kivonják a forgalomból, vagy fordítva? Vagy mit jelent, hogy mire érdemes fejleszteni?
Én elolvastam ezt a cikket, de vannak kételyeim. Ugyanaz a gyártó ugyanazon a piacon egy jobb és olcsóbb valamint egy rosszabb és drágább terméket egyazon időben értékesít, az nem lenne okos döntés, pedig most több milliárd dolláros forgalmú cégről beszélünk, és azok nem szoktak ekkora baklövést elkövetni.
A gyárók rá akarnak bennünket, vevőket vezetni, hogy ne feltétlenül a teljesítményt, hanem a leadott fényáramot figyeljük? A gyárók arra akarnak rábeszélni, hogy az ő terméküket vegyük meg és ne a konkurenciáét, és ezért mindent bevetnek, de nem a saját maguk kárára, ez egyszerű piacgazdaság.
Szóval válaszolva a kérdésére, hogy első ránézésre hogyan lehet azt megállapítani, hogy kispóroltak valamit az elektronikából (megbontás nélkül)? Éppúgy sehogy, mint egy multinacionális cég marketing és árképzési stratégiájáról elemzést készíteni két piacra dobott termékének összehasonlításával, ráadásul mindezt megbontás és mindenfajta mélyebb elemzése nélkül úgy, hogy a "motorház" alatt egyikőnk se tudja, hogy mi van pontosan. Tehát az én feltételezésem éppoly helytálló vagy pont nem helytálló, mint cikk a többi feltételezése. Önnek esetleg más a véleménye?

Üdvözlettel
Erdős Tamás
#5 - Erdös Tamás
2016/12/19, 23:17
Utólag még hozzá szeretném fűzni, hogy a cikk tényleg érdekes volt, el is olvastam többször is végig, csak a végén egy nagy űr tátongott bennem, mert úgy éreztem, hogy nem kaptam meg minden információt, ami miatt jött volna a húha érzés.
Szeretem a termékeiket, rendeltem már többször is Önöktől, és mind kifogástalanok voltak. Valószínűnek tartom, hogy ezek is azok, legalábbis hasonló hibaszázalékkal készülnek, mint az eddigiek.
#6 - Tályai Gábor
2016/12/20, 14:46
Tisztelt Erdős Tamás!

Igen, minden gyártó a saját termékére akar rábeszélni, ebben teljesen igazat adok Önnek. A V-TAC azonban gyakorlatilag legyalulta az alacsony árú LED piacot, pillanatnyilag nincs igazi vetélytárs, így megtehetik, hogy kísérleteznek. Nagyon nem mindegy nekik sem, hogy a vásárlók fejében mi számít fontosabbnak, a Wattitás, vagy a fényáram. Lassan egy hónapja kerültek ki a termékek, tízszer annyi 9 Wattos lámpát adtunk el, mint 10 Wattosat. A hibát ott követtük el, hogy egyformára kellett volna árazni a két terméket (a gyártónak is és nekünk is), hiszen így még mindig nem feltétlenül egyértelmű, hogy a nagyobb fényáram, vagy az alacsonyabb ár miatt mennek tízszer jobban a 9 Wattosak.

A cikkekről: sajnos pillanatnyilag nincs kapacitás a megszokott színvonalú cikkek készítésére, ez elsősorban az én hibám, de dolgozom rajta :) Várhatóan március körül már ismét csak az új termékekkel és azok bemutatásával kell majd foglalkoznom, de addig még egy telephely váltás is vár ránk.

Köszönjük eddigi bizalmát, reméljük a későbbiekben is számíthatunk Önre!
#7 - Posztobányi Zoltán
2018/06/19, 19:59
Nem javaslom V-TAC LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°) Körte opál - term. fehér
2017.01 -töl kettő ment tönkre.
#8 - Tályai Péter / ANRO
2018/06/20, 10:12
Kedves Posztobányi Zoltán!

Sajnálom az okozott kellemetlenséget! Az érintett típusból 2-3% körüli a garanciális meghibásodások száma, ami nem nevezhető kiugróan magas aránynak. A termékre 2 év garancia vonatkozik, így visszaküldheti és a garancia keretein belül tudjuk cserélni.

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
832.200+ elégedett vásárló
459.400+ raktáron lévő termék
212.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése