Kerti világítás ötletek!

Utoljára frissítve: 2020 április 15, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

Mikor van a kertépítés szezonja? Egész évben!

Nagyobb kertek kivitelezése esetén általában július végén, augusztus elején jut el odáig a kőműves csapat, hogy át tudja adni a terepet a kertészeknek. Ekkorra már elkészülnek a beton alapot igénylő lépcsők, járófelületek, le vannak fektetve a fő víz-, és elektromos vezetékek. Elkezdődhet az öntözőrendszerek kiépítése.

Ebben a stádiumban szállják meg a villanyszerelők is a kertet, hiszen ilyenkor kell a lámpák végleges helyét eldönteni, bevezetékezni, esetlegesen fel is szerelni a lámpatesteket, fényforrásokat.

Vidéki cégként nagy figyelmet fordítunk a kertre, hiszen a vidéki emberek nagy részének elképzelhetetlen az élete némi zöld terület nélkül. Így vagyunk ezzel mi is, ezért szeretnénk, ha mindenki olyan kertet tudna építeni magának, melyben biztosított a mindennapi rekreáció, pihenés. Ehhez megpróbálunk olyan termékeket biztosítani, melyek elérhető árúak, időtállóak, illetve alacsony fogyasztásúak, hogy a kert üzemeltetése, fenntartás se kerüljön sokba.

A növényzet összeválogatása a későbbi karbantartás tekintetében nagyon fontos. Már a tervezéskor figyelembe kell venni azt, hogy a későbbiekben mennyi időnk lesz a kertünk karbantartására! Ez nagyon fontos tényező, hiszen napjaink felgyorsult életvitele nem mindenkinek teszi lehetővé, hogy naponta 1-2 órát csak a kerttel foglalkozzon. Akinek nincs tehát túl sok ideje, és jobban szeret a kertben pihenni, mint kertészkedni, azoknak a cserjéket és örökzöldeket tudjuk jó szívvel ajánlani. Több okból is okos választás, hiszen alacsony a karbantartási igényük, illetve nagy részük télen is díszít, a hideg időben sem kell lemondanunk a zöld kert látványáról.

A másik probléma a júliusi-augusztusi ültetéssel, hogy a kertészetek nagy része zárva tart, alig lehet ilyenkor növényt beszerezni. Ennek fő okát a kertészetek abban jelölik meg, hogy túl meleg van, nem maradnak meg a növények. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot: mi a tavalyi 30-35C°-ban ültettük be az összes növényt, füvesítettünk, és 2 db tuja kivételével minden növény tökéletes állapotban van a mai napig: az 1%-os veszteség nagyon jónak számít, ennyi benne van a pakliban.

A titok mindössze annyi, hogy megfelelő minőségű és lazaságú földbe kell ültetni, illetve folyamatosan biztosítani kell a nedvességet. Sajnos a klímánk egyre inkább igényli a folyamatos öntözést, így öntözőrendszer nélkül nem ajánlatos nagyobb kertet építeni.

 

Örökzöldek és cserjék telepítése esetén télen sem kell teljesen lemondanunk a zöld kertről.

Örökzöldek és cserjék telepítése esetén télen sem kell teljesen lemondanunk a zöld kertről.

 

Leyland ciprus
Leyland ciprus
Magas mirtuszlonc
Magas mirtuszlonc
Nagy gömbtuja
Nagy gömbtuja

 

Oszlopos tiszafa
Oszlopos tiszafa
Rózsaszín-bordó virágú rózsalonc
Rózsaszín-bordó virágú rózsalonc
Tarka levelű mirtuszlonc
Tarka levelű mirtuszlonc

 

Kerti világítás - lámpák az udvar megvilágítására

Amennyiben a kertet családi, baráti összejövetelekre is használjuk, érdemes bőven ellátni lámpával a területet, hiszen egy kellemes környezetben a vendégek sötétedés után is maradni szeretnének. Amire mindenképpen figyelni kell:

  • utak, járdák, lépcsők megvilágítása a biztonságos közlekedés érdekében
  • sütő-főzőhely jó erős megvilágítása, hogy lássuk milyen állapotban van az étel
  • étkező rész (asztal, filagória, stb) világítása, hogy lássunk enni-inni
  • növények megvilágítása, egy nagyobb kertben kifejezetten hatásos eredményt érhetünk el egy-egy növény világítással történő kiemelésével
  • kerti tavak, csobogók világítása

 

A kert éjszaka is szép, főleg ha szépen meg van világítva

A kert éjszaka is szép, főleg ha szépen meg van világítva.

 

A fenti világítási feladatok megoldására szeretnénk az alábbiakban néhány terméket ajánlani.

Leszúrható kerti lámpák

A leszúrható kerti lámpák egyre nagyobb választékát tartjuk, hiszen egyre inkább kedvelt eszközök ezek. Leginkább a füves, mulcsos, kavicsos területeken és a sziklakertekben használhatóak ezek a lámpatestek, hiszen rögzítésük leszúrással történik, amit a térkövön értelemszerűen elég nehéz kivitelezni.

A leszúrható lámpatestek jellemzően a növények megvilágítására lettek kitalálva, de természetesen alkalmasak lehetnek akár utak, járdák megvilágítására is, mindössze annyira kell figyelni, hogy a lámpák úgy legyenek beállítva, hogy ne világítsanak a szemünkbe.

 

Kétféle lámpatest létezik ebben a lámpa kategóriában: a zárt foglalatos, és a nyitott foglalatos. A zárt foglalatos lámpák használata egyértelmű: egy fém házban, csavarozható üveglap mögött helyezkednek el a fényforrások, így biztosítva a védelmet. Ezek a lámpatestek jellemzően GU10-es LED lámpákkal működnek együtt.

A nyitott foglalatos lámpatestek, mint pl. a fenti lista utolsó két terméke, egy gumigyűrűvel biztosítja a vízmentességet, azonban ezekhez a lámpatestekhez speciális fényforrásra van szükség. Olyanra, ami önmagában is vízálló, illetve kialakítása olyan, hogy felfekszik a lámpán kialakított gumi tömítésre. Ilyen fényforrások pl. az IP65-ös PAR 38-as LED lámpáink, melyekből a három fehér típuson kívül 3 színes kivitel (piros, kék, zöld) is kapható, tovább növelve ezzel a díszítési lehetőségeket.

 

Nyitott foglalattal ellátott leszúrható kerti lámpa, IP65-ös LED fényforrással

A kert éjszaka is szép, főleg ha szépen meg van világítva.

 

Az árakról elmondható, hogy a zárt lámpatestek drágábbak, de olcsóbb hozzájuk a megfelelő fényforrás, míg a nyitott lámpatestek ára alacsony, azonban a speciális kialakítás miatt a megfelelő fényforrások ára borsosabb.

További fontos adalék lehet, hogy érdemes minden esetben valamilyen foglalattal ellátott (MR16, GU10, E27, E14) lámpatestet választani, és elkerülni a leddel egybeépített kiviteleket. Kivételek lehetnek ez alól az IP68-as védettségű tavi lámpatestek. A foglalatos lámpáknak nagy előnye, hogy bármikor cserélhetjük bennük a fényforrást, erősebbre-gyengébbre. Amennyiben a foglalatos LED lámpa megszűnik működni, úgy elegendő csak a fényforrást kicserélni, nem kell az egész lámpatestet leszerelni és kicserélni.

Különös problémát jelent, hogy a leddel egybeépített kültéri lámpatestek gyártási ciklusa nem túl hosszú, így előfordulhat, hogy vásárlás után 1 évvel már nincs ugyanolyan lámpatest, így a garanciális csere sem kivitelezhető. Természetesen a lámpa árát visszakapjuk, de ez nem segít egy foghíjas kerti világításon.

 

Talajlámpák, járófelületbe építhető LED lámpák

A következő, előszeretettel használt termékcsoport a keri világításban a talajlámpák, vagy járófelület lámpák. Lényegüket tekintve egyformák: az egész lámpatest a földbe vagy a térkőbe/betonba van süllyesztve, egyedül a lámpatestek előlapja látszódik ki, és természetesen az általuk sugárzott fény.

 

Talajlámpák, járófelületbe építhető LED lámpák

Talajlámpák, járófelületbe építhető LED lámpák, csak kiegészítő világításnak!

 

Több kivitelé létezik belőle, mind teherbírás, mind teljesítmény, mind kialakítás tekintetében. Az első és legfontosabb, hogy a lámpán csak gyalogos közlekedés lesz, vagy gépkocsival is rájuk kívánunk-e hajtani? Amennyiben járműforgalom is lesz, úgy a nagyobb terhelhetőségű lámpatestek jöhetnek csak szóba (kínálatunkban mind ilyen.) A teljesítmény kiválasztása is fontos: ha pl. egy nagy fát, vagy épület homlokzatot szeretnénk megvilágítani, úgy a nagy teljesítményű fémhalogén izzókkal, vagy E27-es foglalattal működő lámpatestek mái napig a legjobb megoldások. A nagyobb számban felhasznált, közlekedő utakban elhelyezett kis méretű lámpákból pedig bőven elegendő az 1-3 Wattos teljesítmény.

 

A talaj lámpák beépítéséhez két fontos adalék:

  • Mindenképpen kövessük, illetve a mestertől követeljük meg a gyártó által ajánlott beépítési módszert! Mindezek mellett ellenőrizzük, hogy a lámpák előlapja stabilan felfeküdjön, minden oldalán (körben) az alapra, mert ellenkező esetben rálépés esetén a fedőlap mozoghat, ami párásodáshoz majd rövidesen meghibásodáshoz vezethet.
  • Soha ne alkalmazzuk ezeket a lámpatesteket önálló világításnak, csakis kiegészítő világításnak. Különösen közlekedő fénynek alkalmatlanok, hiszen csak felfelé világítanak (1-2 kivételtől), így ha nincs amibe beleütközne a fény, akkor nem látunk szinte semmit. Főleg akkor nem, ha séta közben a lábunk elé nézünk, majd a járófelületbe épített lámpához érve jól el is vakít a lámpa fénye. Érdemes tehát más fényforrással megvilágítani a járdákat utakat, ezeket a járófelületbe építhető lámpákat pedig a járófelület szélére (vagy fal mellé) beépíteni.

 

Oszlopos kerti lámpák

Talán a legjobb megoldás a kert világítására az oszlopokon lévő lámpatestek választása. Eleve valamilyen opál burával ellátottat érdemes választani, így nem vakítanak. További előnyük, hogy a földtől el vannak emelve 20-120 cm magasságba, így a környezetüket is bevilágítják. A bennük elhelyezett fényforrások jellemzően nem irányított fényűek, ezért minden irányba világítanak.

 

Oszlopos lámpatestek a kertben.

Oszlopos lámpatestek a kertben.

 

A választék szerencsére elég nagy, áruházunk kerti-kültéri állólámpa részlegében megtalálhatják ezeket a termékeket. Ízelítőül néhány termék:

 

A fentebb említett foglalatos megoldás ezekre is érvényes: érdemes nem leddel egybeépített lámpákat választani, hanem valamilyen foglalttal ellátott típust választani. Kifejezetten előnyös ebben a csoportban az E27-es és az E14-es foglalat, mert az ilyen típusú fényforrások körben (minden irányba) világítanak, bármikor egyszerűen cserélhetőek. Áruházunk LED lámpa részlegén majd 100 különböző ilyen foglalattal ellátott fényforrás található, így valószínűleg mindenki meg fogja találni a neki legmegfelelőbbet.

 

Konnektorral egybeépített kerti oszlopos lámpa.

Konnektorral egybeépített kerti oszlopos lámpa (Bonn kerti lámpa).

 

A kerti munkák (pl. fűnyírás) vagy bulik ideiglenes igényeinek áramellátásához pedig érdemes a konnektorral egybeépített oszlopos lámpatesteket választani. Nagyon praktikus megoldás, a fenti képen a Bonn kerti lámpa 2 db konnektorral ellátott típusa látható. Annyi csalást azért elkövetnek a gyártók, hogy a konnektorokban csak akkor van áram, ha a világítás is fel van kapcsolva. Ezzel is együtt lehet élni, azonban kb. 3 perc alatt át lehet kábelezni a lámpatestet (tulajdonképpen le kell választani a konnektorokat a foglalat kábelezéséről), úgy hogy külön-külön is működjön a világítás és a konnektor.

 

Oldalfali lámpák kerítésre, házfalra

Kültéri, kerti világításra az oldalfalra szerelhető kerti lámpák is alkalmasak. Nagyon keresettek, főleg az irányított fényű típusok, melyek úgynevezett "falmosó" fényeket hoznak létre. Ez azt jelenti, hogy egy erős fénysáv alakul ki a falon; lásd az alábbi képet.

 

Oldalfalra, házfalra szerelhető kültéri kerti lámpák.

Oldalfalra szerelhető kerti lámpák.

 

Ezekből az irányított fényű oldalfali lámpákból is viszonylag nagy a választék, a kültéri fel-le világító lámpatestek között találnak belőle több színű és formájú kivitelt, illetve egy-, és két irányba világító típust is.

 

A fenti kerti lámpatestek inkább a modern stílust követik, ám azoknak sem kell csalódnia, akik a hagyományos, vagy klasszikus kivitelű lámpákat kedvelik. A kültéri oldalfali-mennyezeti lámpatestek kategóriában viszonylag nagy mennyiségű klasszikus formájú lámpatest található:

 

1 év
E27
Átlátszó
Antik arany
IP43
19 990 Ft
1 év
E27
Átlátszó
Fekete
IP44
7 624 Ft

Mivel itt falakról van szó, ezeket is érdemes már előre jól megtervezni, és a falakban elhúzni az elektromos kábeleket a lámpákhoz, hogy később ne kelljen szétvésni mindent. Kábelezéskor inkább több kiállást készítsünk, mint kevesebbet, hiszen nem kerül szinte semmibe, ám legalább a lehetőség adott lesz több lámpatestet beépíteni. Egyébként (nem csak a forgalom növelése miatt), érdemes több kisebb teljesítményű lámatestet használni, mint néhány nagy fogyasztásút. Sokkal jobb a megvilágítás hatékonysága, és látványban is többet ad.

Az üzletben sokszor szoktunk arról beszélgetni a vevőkkel, hogy hogyan kellene a lámpáknak kapcsolódnia, hány kört alakítsanak ki. Én minden esetben azt ajánlom, hogy minél kevesebb körből álljon a kerti világítás, akár egy körre is ráköthető minden lámpa. Egyrészről úgy szép a kert és az udvar, ha mindenhol meg van világítva. Másrészről az alacsony fogyasztású LED lámpák világában élünk, jellemzően 3-5 Wattos fényforrásokkal. Ami azt jelenti, hogy 40 darab kültéri lámpa (ami azért nem kevés) is maximum 200 Wattot fogyaszt, ez forintosítva, óránként olyan 8-10 Forintot jelent. Ez pedig nem az az összeg, amivel spórolni lehet.

Továbbra is a cserélhető fényforrással, foglalttal ellátott lámpatesteket ajánljuk, jellemzően a Gu10-es és E27-es foglalatúakat érdemes választani.

 

Süllyesztett kültéri lámpák oldalfalra, lépcsőre

Bár épp egy sorral fentebb kardoskodtunk a foglalatos lámpatestek mellett, itt a végén meg kell említenünk azt a rengeteg design LED lámpát és fényforrást, melyek beépített, nem cserélhető leddel készül. Kétségtelen, hogy a látvány oltárán áldozni érdemes, hiszen tényleg nagyon érdekes kerti megvilágítások hozhatóak létre ezekkel a lámpákkal.

 

Kültéri süllyeszthető kerti lámpák

Akár egy lépcsővilágító lámpatesttet is használhatunk kültéri, süllyesztett oldalfali világításhoz

 

A lépcső világítók kültéri típusai is számos lehetséges megoldást kínálnak, de érdemes szétnézni a kategóriában számos süllyeszthető kerti lámpát találunk, de érdemes szétnézni a kültéri LED lámpatest kategóriában is!

 

Reméljük ezzel a viszonylag hosszúra sikerült cikkel érintettük az összes lámpatestet ami szóba jöhet a kert vagy udvar világításakor. A termékkínálat folyamatosan bővül így érdemes néha-néha visszalátogatni oldalunkra, mert hétről-hétre érdekes új termékeket szoktunk kapni. Könnyű nekünk, hiszen több mint 40 beszállítóval dolgozunk, így mindig van valami újdonság!

Kertre fel!

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
GU10
Átlátszó
Szürke
IP54
Bart EL-235 kültéri lámpa GU10 foglalattal
2 munkanapon belül
Ár: 8 460 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
E27
Átlátszó
Fehér
IP44
Fali mennyezeti lámpa Tuna E27/100W
Raktáron: 2 darab
Ár: 4 790 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
E27
Opál
Fehér
IP54
Fali, mennyezeti lámpa Marc DL-60, E27/60W
5-7 munkanapon belül
Ár: 5 660 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
E27
IP44
26 cm
Gömb alakú kerti lámpa búra - átlátszó (250 mm) E27
Raktáron: 3 darab
Ár: 5 790 Ft /darab
5.
Garancia: 1 év
E27
IP44
21 cm
Gömb alakú kerti lámpa búra - opál (200 mm) E27
Raktáron: 14 darab
Ár: 4 390 Ft /darab
6.
TOP
Garancia: 1 év
E27
IP44
26 cm
Gömb alakú kerti lámpa búra - opál (250 mm) E27
Raktáron: 17 darab
Ár: 5 690 Ft /darab
7.
TOP
Garancia: 1 év
E27
IP44
31 cm
Gömb alakú kerti lámpa búra - opál (300 mm) E27
Raktáron: 20 darab
Ár: 7 790 Ft /darab
8.
Garancia: 1 év
E27
IP44
41 cm
Gömb alakú kerti lámpa búra - opál (400 mm) E27
Raktáron: 5 darab
Ár: 16 800 Ft /darab
9.
Garancia: 1 év
E27
Opál
Króm
IP44
Inox Torch kültéri oldalfali lámpa (E27) rozsdamen. acél ferde
15 munkanapon belül
Ár: 5 490 Ft /darab
10.
Garancia: 1 év
230 Volt
30 lumen
IP65
Fekete
Kültéri oldalfali LED lámpatest Croto LED-GR-L  - 1.1W
1.1 Watt Hideg fehér
5-7 munkanapon belül
Ár: 5 610 Ft /darab
11.
Garancia: 1 év
GU10
IP44
Leszúrható kerti lámpatest GU10 foglalattal, fekete
Raktáron: 2 darab
Ár: 6 090 Ft /darab
12.
Garancia: 1 év
GU10
Átlátszó
Fekete
IP44
Zew 235J-B kültéri lámpa GU10 foglalattal - fekete
Raktáron: 3 darab
Ár: 12 650 Ft /darab
Vásárlói képek
Kis kertem a ház előttCsodás és komfortos kert kialakítás, jacuzzival, szaunával, napozóterasszalKültéri világítások, kerti álló lámpák, falikarok, LED lámpatestekSündisznó tuja alattFém sündisznó aranyos kerti dekorációFém hüllő figura, kerti díszIguana fém állat kerti dekorációnakKerti dísz fém állat - Iguana figuraOszlopos kerti lámpa opál búrávalSzélkakas alkatrészekSzélkakas forgó részekFém állatok kerti dekorációnak (tyúk, kakas, kiscsirke)Lombgyűjtő edény, helytakarékosan elrakhatóEgy kedves kis süni így a sütőtök szezonjában.Vidéki hangulat megidézéseA sziklakert királya.A növények közül előbújó leguán figura díszíti az udvartAz ékes páva látványa fogad minden vendéget a bejáratnál.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
769.200+ elégedett vásárló
505.900+ raktáron lévő termék
199.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése