Alumínium reluxa felszerelés

Utoljára frissítve: 2016 július 12, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Alumínium reluxa - 10 különböző színben!

A lakás nyílászáróinak árnyékolása alapvető feladat. Szerencsére a feladatra sok megoldás létezik, kezdve a függöny karnisokkal és függönyökkel vagy vászon rolókkal, illetve természetesen akár az újból elérhető alumínium reluxákkal is.

A függönyös árnyékolás, sötételés terjedt el legjobban országunkban, köszönhető ez a hatalmas szín- és típusválasztéknak, azonban a karbantartási igénye is ennek a legnagyobb. Férfiemberek rémálma a függönymosás, illetve az azt követő függöny visszafűzés. Ezt ismerték fel tőlünk egy kicsit nyugatabbra, ahol sokkal bátrabban és gyakrabban használnak valamilyen rolós vagy reluxás megoldást. További előny, hogy a pl. a reluxa töredék áron beszerezhető egy függönykarnis + fényáteresztő + sötételő függöny kombinációjához képest.

Modern lakás függöny nélkül - reluxával.
Modern lakás reluxával, függöny nélkül.

Sokan el sem tudják képzelni lakásukat függöny nélkül, azonban egyre több és több építtető választja a reluxát, főleg modern lakások, illetve minimál stílus esetén. A reluxák további előnye, hogy felszerelésük sokkal egyszerűbb illetve nem takarja ki az esetlegesen nagyon drágán vásárolt (és gyönyörű kivitelű) nyílászárókat. Esetlegesen a használatuk is egyszerűbb, hiszen nem takarjuk el a teljes ablak felületet, tehát egy ablak nyitáshoz nem kell a függönyt elhúzni, hiszen a reluxákat az esetek nagy részében az ajtó vagy ablak nyílójára szereljük fel, ezáltal szárnyanként önállóan is nyitható az ajtó vagy ablak.

Az alumínium alapanyagú reluxák további előnye, hogy színüket tartják, nem fakulnak, hosszú élettartalmúak. Mindezek mellett vizes, nedves helyiségben is használhatóak, hiszen nincs vízfelvételük, így nem penészednek.

Alumínium reluxa - színválaszték!

Új alumínium lamellás reluxáink 10 különböző, divatos színben érhetőek el:

 • Fehér
 • Bézs
 • Vanília
 • Barack
 • Vörös
 • Zöld citrom
 • Kék
 • Mokka
 • Ezüst
 • Agyag

Méreteket tekintve is nagy a választék. A reluxák magassága 175 cm és 240 cm, kivéve a fehér színt, mert ott rendelkezésre áll a 130 cm-es magasság is. Ha a reluxa magasabb mint a meglévő ajtó, vagy ablak, az nem probléma: összeszedve elfér a nyílászáró aljában, illetve ha zavaró, akkor a felesleges mennyiséget el lehet távolítani.

Szélességét tekintve a méretek 40 cm-től 240 cm-ig rendelkezésre állnak 10 cm-es osztásokkal. A reluxák végéből is lehet vágni, az egyik oldalon 5-6 cm-t, a másik oldalon kb 10 cm-t, de arányosan vágva mutat jól, illetve a lamellák vágásához célszerszámot kell használni, lévén fűrésszel, ollóval is vágható, de akkor nem marad meg a lamellák legömbölyített vége, vagy nem lesznek egyformák.

Alumínium reluxa - alkatrészek a felszereléshez.

A reluxák komplett egységcsomagban érkeznek, azaz tartalmaznak minden szükséges alkatrészt a felszereléshez. A rögzítő klipeket a fenti képeken tekinthetik meg, a felszerelést pedig az alábbiakban mutatjuk be:

Alumínium reluxák felszerelése

A reluxák ablakonként kb. 5 perc alatt felszerelhetőek, egy csillag csavarhúzón és esetlegesen egy ollón kívül nincs más eszközre szükség.

1. lépés - a reluxák tartószerkezetének bemutatása, felszerelése.

A reluxa beépítésének legbonyolultabb folyamata a tartószerkezet felcsavarozása.

Alumínium reluxa - tartószerkezet.

Először azt kell meghatároznunk, hogy hová akarjuk a reluxát beépíteni:

 • Közvetlenül az ablaküveg elé: így a reluxa elfér a keret síkjában.
 • Az ablakkeretre: ebben az esetben jobb lesz az árnyékolás, illetve tágabb mérethatárokon belül dolgozhatunk, nagyobb a tűrés. Ebben az esetben csak arra kell ügyelni, hogy az ablakkilincstől elférjen a reluxa.
 • Ablakkávába: szintén jó árnyékoló hatás érhető el vele, de az ablak kinyitását akadályozhatja: a reluxától nem férünk hozzá a kilincshez.

A rajzok helyett készítettünk két fotót is, ezen talán jobban látszódik, hogy hogyan kell állnia a rögzítő elemeknek az ablak üveg elé és a keretre szerelés esetén:

Alumínium reluxa - tartószerkezet felszerelése.

Ebben a példában az üveg elé szereljük a reluxát, így néz ki a felcsavarozott tartóelem:

Alumínium reluxa - tartószerkezet az ablakra csavarozva.

A könnyebb megértés érdekében itt egy kép arról, hogy hogyan kell a tartóba helyezni az alumínium reluxa felső rúdját. A két kis pöcök fog beakadni a rúd pereme alá, a forgatható karral pedig rögzíteni lehet a rudat. A kar fogja rászorítani a reluxa rúdját a tartóra.

Alumínium reluxa - tartószerkezet a reluxán.
Alumínium reluxa - tartószerkezet a reluxán.

A tartóvasak felfúrásánál arra ügyeljünk, hogy a reluxa felső rúdja tartalmazza a mozgató szerkezetet is, így nem minden helyre lehet beakasztani a tartót. Legjobban akkor járunk, ha a reluxa széleitől 4-5 cm-re szereljük fel a tartókat.

Alumínium reluxa - reluxa a tartóra felszerelve.

2. lépés - a lamella mozgató üvegpálca összeszerelése.

A reluxa lamelláinak mozgatásához az üvegpálcát kell még felszerelni. Ez természetesen nem üvegből készül, hanem egy három részből álló műanyag rúd. A két hosszabbik rudat össze kell tolni, hogy egy hosszút alkosson. A harmadik átlátszó műanyag elemet, melynek csigás a vége, bele kell dugni a felső rúdban kialakított helyre - úgy kell összenyomni, hogy halljunk egy kattanást, ekkor pattant a helyére.

Alumínium reluxa - lamella mozgató üvegpálca szerelése.
Alumínium reluxa - lamella mozgató üvegpálca szerelése.

A hosszú rúd kampós végét be kell akasztani ebbe az utoljára beszerelt műanyag elembe, majd a rúd forgatásával lehet a lamellákat mozgatni (dönteni).

3. lépés - a reluxa zsinórzatának használata, méretre vágása.

A zsinórzat minden esetben hosszabb, mint arra szükség lenne, így azt méretre kell vágni. Szerencsére már felszerelt, használatra kész állapotban érkezik, így sok gondunk nem lesz vele. A zsinórzat két részből áll: a felső része két zsinór, mely a reluxa jobb-, és bal oldalának mozgatásáért felel. Ez egy műanyag kapszulába fut össze, majd a kapszulából már csak egy vastagabb zsinór jön ki, melynek végén egy kezelőgomb található, mely a megfogást segíti.

Alumínium reluxa - a reluxa zsinórzatának szerelése, méretre vágása.

Bármelyik zsinór tetszőlegesen vágható, úgy, hogy kényelmes legyen a reluxa használata. Amennyiben a reluxa nagyobb mint az ablak, de a felesleges reluxa lamellákat nem akarjuk eltávolítani, akkor érdemes a kapszulát abban a helyzetben rögzíteni a felső két zsinóron, hogy a reluxa teljes leengedésekor a kapszula akadjon fel a felső rúdban. Így a kapszula meggátolja, hogy tovább engedjük a reluxát, mint ahogyan az ablak tart.

Alumínium reluxa - a reluxa zsinórzatának szerelése, méretre vágása.

A zsinórzat használata is nagyon egyszerű. A lényege: van egy fogazott kerék a kezelőszerkezetben, mely jobbra és balra is tud mozogni. Amennyibean a zsinórzatot balra húzzuk, úgy old a kerék és szabadon húzható, ereszthetőek a lamellák. A zsinórzat balra húzásával a kerék rögzíti a zsinórt, így a lamellák ebben a pozícióban maradnak. Ez biztosítja, hogy a reluxa bármilyen állapotban megállítható legyen.

4. lépés - a reluxa alsó rögzítő pontjának felszerelése.

Tulajdonképpen ekkor már működőképes a reluxánk, már csak az utolsó (akár el is hagyható) simítások vannak hátra. Ennek egyik lépése az alsó rúd rögzítése, hogy ablak nyitáskor, döntéskor ne lebegjen a reluxa. A két átlátszó bütykös műanyag elem az alsó rúd tartója, ezt kell az ablakkeretre felcsavarozni. A két bütyök fog bepattanni az alsó rúdon kialakított furatba, így próbáljunk meg pontosan dolgozni, hogy mozgatáskor ne essen ki egyik bütyök sem a számára kialakított helyről.

Alumínium reluxa - a reluxa alsó rúdjának rögzítése.

5. lépés - a reluxa felesleges lamelláinak eltávolítása.

Amennyiben zavaró, úgy a reluxa felesleges lamelláit el is távolíthatjuk. Ehhez először engedjük túl a reluxát az ablakon, majd jegyezzük meg az utolsó szükséges reluxa lapot. A rögzítő zsinóron lévő gombot (az alsó rúd alján) vágjuk le, majd ezt az egy szál zsinórt húzzuk vissza az utolsó lamelláig. A felesleges lamellákat ezután ki tudjuk húzni a létrásra kialakított tartó zsinórok közül. A zsinórokat ezután húzzuk vissza az alsó rúd furatán keresztül, vágjuk le a felesleget, majd kössük vissza a rögzítő gombot úgy, hogy a zsinór kifeszülve épp az ablak kereten tartsa az alsó rudat.

Alumínium reluxa - a reluxa felesleges lamelláinak eltávolítása.

Érdemes egy lamellával többet hagyni a reluxán, úgy hogy teljesen leengedve az alsó lamella ráfeküdjön az alsó rúdra, így eltakarva azt.

A szerelés menete minden méretnél és színnél természetesen ugyanez, annyi különbséggel, hogy a szélesebb reluxákat több tartóval szállítjuk (3 és 4 db), hogy a felfüggesztés stabilabb legyen.

Reméljük, hogy ebben a rövid cikkben sikerült minden részletet bemutatni, illetve meghozni a kedvüket ezekhez a jó árú, de egyszerűen telepíthető árnyékoló rendszerekhez, melyet webáruházunkban is megvásárolhat: Üvegpálcás alumínium reluxa 10 színben.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
Antracit
70 cm
175 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (antracit) 70x175 cm
15 munkanapon belül
Ár: 13 650 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
Ezüst
60 cm
130 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (ezüst) 60x130 cm
15 munkanapon belül
Ár: 6 890 Ft /darab
3.
Garancia: 2 év
Ezüst
70 cm
175 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (ezüst) 70x175 cm
15 munkanapon belül
Ár: 10 490 Ft /darab
4.
Garancia: 2 év
Ezüst
100 cm
130 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (ezüst) 100x130 cm
15 munkanapon belül
Ár: 11 450 Ft /darab
5.
Garancia: 2 év
Fehér
40 cm
175 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 40x175 cm
15 munkanapon belül
Ár: 5 990 Ft /darab
6.
Garancia: 2 év
Fehér
50 cm
175 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 50x175 cm
15 munkanapon belül
Ár: 7 510 Ft /darab
7.
Garancia: 2 év
Fehér
60 cm
130 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 60x130 cm
15 munkanapon belül
Ár: 6 890 Ft /darab
8.
Garancia: 2 év
Fehér
70 cm
175 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 70x175 cm
15 munkanapon belül
Ár: 10 490 Ft /darab
9.
Garancia: 2 év
Fehér
80 cm
130 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 80x130 cm
15 munkanapon belül
Ár: 9 150 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
Fehér
80 cm
175 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 80x175 cm
15 munkanapon belül
Ár: 11 990 Ft /darab
11.
TOP
Garancia: 2 év
Fehér
100 cm
130 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 100x130 cm
Raktáron: 2 darab
Ár: 11 450 Ft /darab
12.
Garancia: 2 év
Fehér
110 cm
130 cm
Alumínium
Alumínium reluxa, 25 mm-es lamellával (fehér) 110x130 cm
15 munkanapon belül
Ár: 12 550 Ft /darab
Vásárlói képek
Kívülről nem lehet átlátni a leeresztett reluxánModern és elegáns reluxaModern reluxa fa ablakra szerelveFehér Gardinia reluxa, mely házilag is felszerelhető az ablakra Ezzel a kis műanyag pálcával tudjuk a reluxa állását/fénybeeresztését szabályozniSzéles ablakra felszerelt Gardinia reluxaTárgyaló szürke-fehér falakkal, fehér kapcsolókkal, szürke reluxávalEgy különleges tapétától kellemesebben érezhetjük magunkat!A különleges tapéta a nappali-tárgyaló egyik legszebb pontja!Fehér-szürke falak, fehér kapcsolók, szürke reluxák, fekete-fehér tárgyalóasztalSzép tapéta spot világítássalNincs leírásNyáron jó a reluxaModern belső tér modern elemekkel

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
823.900+ elégedett vásárló
460.500+ raktáron lévő termék
210.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése