Passzív és hővisszanyerős szellőztetők

Utoljára frissítve: 2016 február 15, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Passzív és hővisszanyerős szellőztetők

Napjaink szigetelési technológiája közel tökéletes, ám ez azzal jár együtt, hogy a természetes légcsere teljesen megszűnik az épület szerkezeti elemein keresztül. Sajnos ez igen sok problémával jár együtt, hiszen a magas páratartalom elindítja a falak és a nyílászárók nedvesedését, ami egyrészt csökkenti élettartalmukat, másrészt kedvez a különböző gombák (pl. penész) elszaporodásának is.

A megoldás természetesen nagyon egyszerű (lenne): megfelelő időközönként ki kell nyitni az ajtókat, ablakokat. Ennek azonban több akadálya is szokott lenni, hiszen ez emberi feladat, így vagy nem jut rá idő, vagy már csak akkor szellőztetünk, mikor a szag figyelmeztet. Illetve a gyerekek kifogása az szokott lenni: büdösben még senki sem fagyott meg...

Így jellemzően a lakások levegője évről-évre rosszabb lesz, hiszen míg a nyílászárók és a falak szigetelése egyre jobb és jobb, addig a szellőztetésre általában már nem építünk be légtechnológiai megoldásokat. Az egyre jobb szigetelést természetesen a folyamatosan növekvő energia árak hívták életre, azonban tőlünk nyugatabbra már nem engedik meg szellőztetés nélkül megépíteni a lakásokat, épületeket, hiszen már jól ismerik ezt a folyamatot. Sajnos a rossz levegő minőség egészségünkre és aktivitásunkra is károsan hat: friss levegő nélkül hamarabb elfáradunk, ingerlékenyebbek leszünk, könnyebben megbetegszünk. Cserében a használt levegő magas páratartalmában kiválóan érzi magát a penész, ami nem csak egészségünkre, hanem a falazatra és a nyílászárókra is roncsoló hatással bír.

A tökéletes megoldást a teljes ház komplett becsövezése és egy hővisszanyerős szellőztető gép beépítése jelenti, nedves helyiségekben szívó, a többi helyiségben befújó ágakkal, de ez egyrészt drága, másrészt a csövezés miatt eleve csak új építésű lakásokban kivitelezhető. Használt lakásba is lehet persze komplett rendszert építeni, azonban készüljünk fel rá, hogy minden helyiségben szét kell verni hozzá a födémet, illetve meg kell bolygatni a padláson lévő szigetelést is.

Van azonban jóval olcsóbb és jóval kisebb fájdalommal járó szellőztető megoldás is, ezekből szeretnénk két különböző típust bemutatni, több termékkel: ezek a passzív szellőztetők (légbeeresztők) és az egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető gépek.

Passzív szellőztetők, légbeeresztők

Ablak légbeeresztő (passzív ablak szellőző) fehér
- Ablak légbeeresztő (passzív ablak szellőző)
Passzív szellőztető, fali légbeeresztő (PS 101) négyzetes szell.
- Passzív szellőztető, fali légbeeresztő

Az alábbi két megoldásban megegyező az, hogy passzív szerkezetek, azaz külön áramforrást nem igényelnek, cserében azonban beengedik a külső hideg (vagy éppen túl meleg) levegőt a lakásba.

- Ablak légbeeresztő (passzív ablak szellőző)

A legegyszerűbb megoldás (ami egyébként nyílt gáz lángot használó helyiségek esetén kötelező is) az ablak szellőző. Ennek működési elve egyszerű: a dobozban lévő sablon mentén furatokat kell létrehozni a nyílászáró felső részén, majd az ablakszellőzőt felszerelni. Az ablakszellőzőn van egy kis kar, mellyel szabályozni lehet a beáramló levegő irányát, illetve nyitni-zárni lehet a szellőzőt. A megoldás előnye, hogy igen olcsó, hátránya, hogy nem minden nyílászáróba szerelhető be, illetve nem nagyon szabályozható (vagy nyitva van, vagy zárva). Illetve helyiség mérettől függően nem biztos, hogy elegendő friss levegőt enged be a házba.

- Passzív szellőztető, fali légbeeresztő

A fali légbeeresztő már egy fokkal jobb megoldás: a vastagabb keresztmetszetű csövön akár nagyobb helyiségek légcseréje is megoldható, továbbá beépítésre került egy szabályzó, mellyel precízen beállítható a beengedett levegő mennyisége. Beépítéséhez egy ~100 mm-es furatot kell létrehozni a falon, majd bedugni a szellőzőcsövet és ráépíteni a kültéri és beltéri egységet. A beépítéskor néhány fokos dőlést adjunk a szerkezetnek, hogy az esetlegesen lecsapódó pára ne a szoba felé, hanem kifelé távozzon. Amennyiben nem stablon (eresz) alá építjük, úgy az eresz elemmel ellátott típust válasszuk, így nem folyik be az eszközbe az eső, nem fúj be a porhó.

Persze, ez idáig majdnem olyan, mintha résnyire nyitva hagynánk egy ablakot. De csak majdnem. Lévén egy ablak nyitva hagyásának biztonsági kockázata is van, hiszen ezen keresztül nem csak a hó, eső és a bogarak jutnak be, hanem azok is akik a javunkat akarják. A lakásriasztó berendezések sem szeretik a nyitott ablakot, a libegő függönyöket. Így lakásba is megfelelnek ezek a passzív szellőzők, de igazi létjogosultságukat a garázsokban, hétvégi házakban, pincékben, padlásterekben nyerik el. Lévén ezek olyan helyek ahová nem fogunk elmenni csak azért, hogy szellőztessünk, illetve sokszor nem elsődleges szempont az energiatakarékosság sem, csak az a lényeg, hogy ne penészedjen a lakás.

Hővisszanyerős szellőztetők

A nagygépes hővisszanyerős szellőztetők választéka igen nagy, azonban mint azt már fentebb írtuk, jóformán csak új építésnél alkalmazhatóak. Új termékként azonban megjelentek a kínálatunkban az egyhelyiséges hővisszanyerő berendezések, melyek beépítése nagyon egyszerű, tulajdonképpen csak egy átmenő furat kell a szoba egyik falán, némi elektromosság és már készen is van.

Hővisszanyerős szellőztetők működési elve

Mielőtt nagyon belemerülnénk a termékekbe, nézzük meg, hogy milyen elv alapján működnek a hővisszanyerős szellőztetők. Az alap minden egyes készüléknél ugyanaz, legfeljebb az alkalmazott anyagok mások: a kifújt, használt meleg levegővel felmelegítenek egy hőcserélőt (divatosabb szóval energia vagy hőakkut), majd ezen a meleg hőcserélőn keresztül szívják be a kinti friss, hideg levegőt, melyet a hőcserélő felmelegít. Nyilván ez a téli időszakra igaz, nyáron a folyamat így néz ki: a légkondicionált hideg használt levegő lehűti a hőcserélőt, majd a kinti meleg levegőt ezen a hőcserélőn keresztül szívjuk be, ami így lehűl. Azaz télen-nyáron energiatakarékosan szellőztethetünk.

Hővisszanyerős szellőztetők működési elve

A Vents Twin Fresh comfo készülék alkalmas a hagyományos szellőztetésre és a hővisszanyerős szellőztetésre is. Hővisszanyerő módban a működési elv a következő:

  • Első ciklus: Az elhasznált, meleg levegőt ki kell engedni a szabadba. Ekkor a meleg levegő áthalad a kerámia energia akkumulátoron, felmelegítve azt. Az áthaladó levegő hőenergiájának akár 90%-át is eltárolja! Miután a kerámia akkumulátor felmelegedett, a berendezés a következő ciklusra kapcsol.
  • Második ciklus: A kinti friss levegő áthalad a kerámia akkumulátoron, magába szívja annak hőenergiáját, így felmelegszik. A friss befújt levegő így már előmelegítve kerül be a helyiségbe. Amint a kerámiabetét kihűl, a berendezés az előző ciklusra kapcsol. A ciklusok ~70 másodpercenként váltják egymást.

A berendezés alkalmas az egészséges páraszint beállítására is!

Hatékonyság - visszanyert hő mennyisége.

Természetesen minél nagyobb egy ilyen berendezés (főleg a hővisszanyerő rész), annál hatékonyabb tud lenni. Persze erre a termékre is ráírták, hogy akár 90%-át visszanyeri az energiának, és biztosan van is ilyen élethelyzet, de érdemesebb inkább ~60%-al számolni, így nem ér csalódás. Nyilván, ha kint is 22 fok van, illetve bent a lakásban is, akkor 100%-os a hatékonyság, de a fenti képen látható mínusz 10°C kültéri és plusz 20°C beltéri hőmérséklet esetén a befújt levegő csak 2 másodpercig lesz 17°C-os. Saját lakásunkban egy nagy hűtőszekrény méretű Nibe készülék van, ami a top kategóriába tartozik (méretileg mindenképp), azonban az sem tudja -10°C-nál a 90%-ot.

Azonban ne keserítsen el bennünket, hogy nem mindig lesz 90% a hatékonyság, mert a 60% is nagyon jó, illetve nagyon sokat jelent a komfortérzeten, hogy nem a mínuszokat engedjük be a lakásba, hanem egy viszonylag meleg levegőt.

Kiváló levegőminőség egész nap

A szerkezeti rajzon látható a hővisszanyerő belső felépítése. A készülék programozható, illetve távirányítót is adunk hozzá, így könnyen és pontosan beállítható. A szolgáltatott levegő minősége kiváló, lévén szűrőbetétet is tartalmaz, így a befújt friss levegő mentes a portól, pollenektől, bogaraktól.

Kiváló levegőminőség egész nap

A készülék jellemzően folyamatosan működik, egész nap cseréli a levegőt így friss levegőben lehetünk egész nap. A működése is igen csendes (19 dB-től), ráadásul az utca zaját is kinn tartja szemben egy ablaknyitással, ahol az utca zaja is könnyebben bejut.

A gyártó készített egy rövid videót is erről a berendezésről, kicsomagolásáról és beépítéséről, alább látható:

A hővisszanyerős szellőztetőt mindenképpen az ajánlott termékek között tartjuk, hiszen relatíve olcsó, bárhová beépíthető, beépítése egyszerű - fél órás művelet, cserébe egészséges levegőt biztosíthatunk magunk és családtagjaink vagy munkatársaink részére.

Hővisszanyerős szellőztető termékeinket itt találja.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 5 év
Passzív
25 mm
400 mm
20 mm
Ablak légbeeresztő (passzív ablak szellőző) fehér
Raktáron: 133 darab
Ár: 6 450 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
Hővisszanyerős s
6 Watt
240 mm
240 mm
470 mm
Hővisszanyerős szellőztető, egyhelyiséges (RB1-50 Comfo)
5-7 munkanapon belül
Ár: 176 250 Ft /darab
3.
Garancia: 5 év
Passzív
163 mm
171 mm
500 mm
Passzív szellőztető, fali légbeeresztő (PS 101) négyzetes szellőzőráccsal
Raktáron: 2 darab
Ár: 13 651 Ft /darab
4.
Garancia: 5 év
Passzív
163 mm
171 mm
500 mm
Passzív szellőztető, fali légbeeresztő (PS 102) négyzet alakú ereszelemmel
Raktáron: 3 darab
Ár: 13 780 Ft /darab

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
744.200+ elégedett vásárló
455.700+ raktáron lévő termék
195.300+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése